• Drönarsöndag: Sandöbron

  Sandöbron är en bågbro över Ångermanälven mellan Lunde och Klockestrand, via Sandö, i Kramfors kommun i Ångermanland. Bron är indelad i två delsträckor, "stora" och "lilla" Sandöbron, som är 811 respektive 277 meter långa. När Sandöbron var klar var den världens längsta enspannsbro med ett spann på 264 meter och en höjd av 48 meter över älvens vattenyta. Bron hade tidigare en mycket viktig roll som kommunikationsled, då E4:an gick över Ångermanälven här, men den har minskat sedan Högakustenbron togs i bruk år 1997. Bron blev då istället en del av länsväg 332.

  Den första bron: Skånska Cementgjuteriet antogs som entreprenör, mycket på grund av att man presenterade den billigaste lösningen i kamp med åtta andra aktörer. Man planerade en bågbro helt gjuten i betong som skulle gjutas i en friliggande träbåge gjord av spikade förband. Den valda lösningen innebar att gjutformen kunde byggas upp på land, och sedan svängas ut över älven och fästas vid andra lands-sidan utan att behöva stödja på några fundament i flodfåran. Byggmetoden hade framgångsrikt tillämpats bland annat vid bygget av Stocksundsbron, vars spann dock var tre gånger mindre, 90 meter jämfört med Sandöbrons 264 meter.

  I oktober 1938 kunde man se den enorma gjutformen av trä stödjas av 16 trätorn på stranden, där det högsta tornet var 37 meter högt. Torsdag den 18 maj 1939 svängdes gjutformen ut på sin plats som en friliggande träbåge. Byggformen fylldes sedan successivt med betong. När endast mindre delar av gjutningsarbetet återstod störtade gjutformen för spannet samman 31 augusti 1939 klockan 16:40, och 18 arbetare förolyckades. Olyckan fick dock inte så mycket uppmärksamhet, då andra världskriget inleddes följande dag.

  Ryktesfloran kring broraset började spira direkt efter olyckan, med spekulationer om sabotage kopplade till kriget som började dagen efter, eller att ett jordskalv skulle fått bron att rasa. Den expertkommission som tillsattes av socialministern för att utreda katastrofen var dock tydlig i sin slutsats när de redovisade sin utredning i januari 1940. De ifrågasatte "lämpligheten av att över huvud taget utföra en av endast hopspikade plankor sammanfogad bågställning med så rekordmässiga mått". Enligt kommissionens beräkningar var träställningen för svag, och angav speciellt att tryckkrafterna i bågfackverkens diagonaler var för stora, eller annorlunda uttryckt hade alltför låg säkerhetsgrad mot knäckning. Däremot lyckades man inte utreda orsaken till denna feldimensionering samt ansvarsfrågan, och Socialdepartementet förklarade att frågan "inte borde föranleda någon vidare åtgärd". Drygt 20 år efter olyckan publicerade professor Hjalmar Granholm vid Chalmers en utredning om möjliga orsaker till olyckan, och fastslog att den konstruktion som valts för gjutformen hade bristande stabilitet och var dömd att haverera när den fylldes med betong.

  Brobygget återupptogs kort efter raset, även nu med Skånska Cementgjuteriet som entreprenör, men nu med en helt annan teknik där gjutformen stagades upp med kraftiga pelare grundlagda på fundament i älvfåran. Den nya bron invigdes den 16 juli 1943 och angavs då ha kostat cirka 5 miljoner kronor. Betongbron ersatte den sista färjeförbindelsen på vägen Stockholm–Haparanda, som då inte hade något vägnummer, och den invigdes 16 juli 1943 av dåvarande kommunikationsministern Gustaf Andersson.

  Sandöbron byggdes i en tid av framtidstro och blev ett resmål i sig. Kramfors blev stad 1947 och fick en bro i sitt stadsvapen som hänsyftning till Sandöbron. Bron var mellan 1943 och 1964, med sina 264 meter, världens största betongbro i ett spann. Brons vägbana var under flera år i dåligt skick. Efter en omfattande renovering återinvigdes bron hösten 2003 av landshövding Gerhard Larsson. Sandöbron är kulturmärkt enligt beslut från regeringen 2003.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro och har spridningstillstånd.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningsstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

 • X-files: Blyga huset

  Då var det dags för ett ödehus igen. Jag såg detta tack vare skorstenen som sticker upp, precis som om skorstenen vinkade och sa "Här är ett hus!". Huset var nästan helt dolt bakom träden och det tyckte jag såg lite intressant ut. Ljuset var helt fel, men när man är på road-trip så kan man inte invänta rätt ljus så jag tänkte att det huset får bli en typ Instagrambild. Jag ska förklara närmare.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/100s, f/8 och ISO 200.

  Klicka här för att se större bild >>

  Så här ser den dystra originalbilden ut:

  DSCF220a.jpg

  Bilden jag tog var som sagt i sämsta möjliga ljusläge. Nu gick jag lite bananas på att få den till Instagram-style. Det finns inget rätt eller fel, utan bara vad man är ute efter för känsla i bilden. Jag styrde upp ljuset till lämplig nivå, justerade färgtemperaturen och sedan tog jag över den till Luminar och använde Landscape-enhanceer och la till Golden hour-ljus och sedan bytte jag himmel till en mer somrig variant. Bilden funkade mycket bra på Instagram som den var tänkt och redigerad till. Sedan om man skulle fråga vad någon tycker så är det nästan alltid 1/3 som gillar en redigering, 1/3 som tycker "whatever" och 1/3 som inte gillar. 

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  /Thomas

 • Test: Tamron AF 35-150/2-2,8 Di III VXD

  Test

  Tamrons nya superzoom avsedd för Sonys spegelfria fullformatskameror med ett mycket attraktivt zoomomfång och avsevärt högre ljusstyrka än normalt bland superzoomar i allmänhet.

  Mats skriver: Tamron AF 35-150mm f/2-2,8 Di III VXD är en fantastisk superzoom som slår de flesta zoomar på det mesta.

  Läs hela testet här: Tamron AF 35-150/2-2,8 Di III VXD

 • Nu erbjuder vi våra kunder 30 dagars-faktura!

  Från och med idag kan vi nu tillsammans med vår samarbetspartner Svea erbjuda dig som kund en ännu längre tid på fakturor än tidigare.

  Vi är mycket glada över att nu lagom till julklappsinköpen kunna erbjuda dig som kund komforten av ökad möjlighet att betala när det passar dig. Du får nu mer än dubbelt så lång tid på dig att betala än tidigare med 30 dagar kostnadsfri faktura. Du kan läsa mer om våra villkor här: Leveransvillkor

  Trevlig helg!

 • Här är Nikon Z9!

  Nyhet

  Nikon lanserar nu sin nya flaggskeppsmodell Z9 med hissnande prestanda. De passar även på att avtäcka två nya zoomobjektiv till Z-fästet.

  Nikon har retat oss med fyra smakprov på vad Z9:an är kapabel till men nu är det äntligen dags att lägga korten på bordet. Först och främst så är kameran utrustad med en ny staplad 45,7 MP fullformats CMOS-sensor som tillsammans med EXPEED 7-processorn möjliggör upp till 1000st bilder i rad och även möjligheten att fotografera 120 bilder/s i 11,3MP JPEG med full autofokus. Z9 har enligt Nikon världens snabbaste sensor-utläsning och slutartid med en slutartid ner till 1/32000 sekunder. Den elektroniska sökaren har gjort ett stort kliv till vad Nikon kallar Real-Life Viewfiender vilket innebär en mycket högupplöst skärm med en uppdateringshastighet på 120hz.

  När man talar om Z9:an autofokus finns det mycket att säga. Den här kameran motivigenkänning håller koll på människor, djur, fåglar, bilar, motorcyklar, flygplan och även tåg så oavsett vad du fotograferar kan du lita på att Z9 kommer erbjuda världsledande fokus.

  Nikon Z9 imponerar även med sina videoegenskaper med 8K 30p i RAW-inspelning (8K 60p kommer senare i en gratis firmwareuppdatering våren 2022) och 4K 120p i 10-bitar.

  Läs mer och förbeställ redan nu: Nikon Z9

  Z 100-400/4,5-5,6 VR S är spännande teleobjektiv designat med bland annat djurfotografen i åtanke. Med detta objektiv introducerar Nikon Inner Balance Technology som är en unik smart lösning vilket gör att objektivet behåller balanspunkten oavsett brännvidd vilket annars är ett problem hos många telezoomar att balansen förflyttas fram när man zoomar. Objektivet erbjuder även snabb och tyst autofokus och är vädertätad vilket alltid är ett stort plus. Nikon Z 100-400/4,5-5,6 VR S är fullt kompatibel med deras TC-20 2,0x telekonverter för Z-serien.

  Läs mer och förbeställ redan nu: Z 100-400/4,5-5,6 VR S

  Z 24-120/4 S är ett lätt och portabelt zoomobjektiv med en fast bländare på F/4. Det stora zoomomfånget gör detta objektiv otroligt mångsidigt till allt från landskap till arkitektur, porträtt och streetfotografi. Objektivet har en närgräns på 0,35m vilket är behändigt för detaljbilder.

  Läs mer och förbeställ redan nu: Z 24-120/4 S

  Nikon passar även på att nämna att de håller på att utveckla  NIKKOR Z 400/2,8 TC VR S med inbyggd 1,4x telekonverter vilket blir mycket spännande.

 • Samyangs videoobjektiv-serie får utökning!

  Samyang adderar nu ett 135mm-objektiv till sin populära VDSLR MK2-serie av cinema-objektiv för filmskapare som vill ha kvalitet till ett bra pris.

  Det nya VDSLR 135mm T2.2 MK2 är perfekt för närbilder och intervjuer där det ger perfekt skärpa med en trevlig bakgrundsoskärpa. Samyang blev pionjärer inom filmobjektiv på instegsnivå när de lanserade sitt VDSLR-sortiment redan 2014, och objektiven har hört till grundutrustningen för filmskapare sedan dess. Under dessa sex år har Samyang arbetat nära kreatörer över hela världen för att utveckla VDSLR MK2-serien som såg dagens ljus häromåret.

  MK2-serien innehåller nu 6 av de mest använda brännvidderna: 14mm T3.1, 24mm T1.5, 35mm T1.5, 50mm T1.5, 85mm T1.5 och det nya 135mm T2.2. Det nya VDSLR 135mm T2.2 MK2 är lätt men robust, mäter 12,2 cm på längden och väger 866 gram. Objektivet är vädertätat och höljet är helt i aluminium. På sidan av objektivet finns avståndsskalor som är läsbara från båda hållen, liksom även brännvidden.

  Både fokus- och bländarringarna är steglösa och fungerar utmärkt med de flesta ”follow focus”. Med  130° rotation på fokusringen får filmfotografer möjligheten att fokusera på sina motiv med precision, vilket ger bilderna ett mer professionellt uttryck än med vanliga autofokus-objektiv.

  Alla 6 objektiv är tillgängliga för och fullt kompatibla med 6 olika fattningar: Canon EF, Sony E, Nikon F, Canon M, Fuji X och MFT. De passar till både DSLR och spegellösa system för all typ av filmning.

  Länk till produkten kommer strax!

 • Canon lanserar sin första smarta kamera

  PowerShot PX är namnet på Canons nya kamera med inbyggd familjefotograf.

  Vad saknas i bilderna från tillställningar eller familjesammankomster? Du! Låt Canon PowerShot PX ta över rollen som fotograf så alla kan vara med på bilderna.  Allt du behöver att göra är att placera den på en bra plats så sköter den resten genom smart igenkänning. Vill du ha mer kontroll så behöver du bara säga "Hello Pixie, take a picture" så fixar den det. 

  PowerShot PX är utrustad med ett zoomobjektivet på (motsvarande) 19–57 mm med 340˚ panorering och 110˚ lutning som följer händelserna och komponerar fantastiska bilder och filmer.

  Utmärkande egenskaper

  • 11,7 MP bilder
  • Full HD 60p video
  • Igenkänning av motiv
  • Röstaktivering
  • Inbyggd Wi-Fi
  • Batteridriven
  • Kan användas som webbkamera


  Läs mer och förbeställ här: Canon PowerShot PX

 • Fotohistoria: Topcon Super D

  Jag måste redan från början klargöra en förvirrande beteckningskrock. Topcon såldes i USA som Beseler Topcon, och Beseler Topcon Super D är oftast en Topcon RE super, inte en Topcon Super D. Beseler som var den amerikanska importören behöll namnet Super D även på den nya modellen. Förvirrande och knasigt, men så det. Så de som heter Beseler Topcon vars serienummer startar med 61 är Topcon RE Super medan de som börjar med 71 är Topcon Super D. Nu ska vi titta på Topcon Super D. Den riktiga. Detta var en professionell kamera på sin tid.

  Topcon Super D är en trevlig bekantskap. Den tillverkades endast under ett år, 1972, vilket gör att den är rätt ovanlig. Byggd för professionellt bruk. Det fanns även motordrift till den. Både amerikanska flygvapnet och flottan använde Topcon kameror. 

  Slutaren klarar 1/1000s - 1s + B, vilket är tämligen standard. Blixtsynk på 1/60s är också standard. Inbyggd ljusmätare är ett plus men här pratar vi om 1972 så det känns inte helt unikt det heller. Utbytbar sökare känns däremot professionellt. Avtryckaren sitter på kamerans framsida vilket är lite ovanligt.

  Topcon Super D använder Exakta-bajonett så Topcon har två olika bajonetter på sina kameror, så man får hålla koll på att det är rätt bajonett, det går inte att bara tänka en Topcor-optik ska passa alla Topcon-kameror. Här kommer en lista på de objektiv som passar Super D och som då har Exakta-bajonett:

  • Auto-Topcor 1:4.0 f= 20mm 62 mm filter, lanserad 1969
  • Auto-Topcor 1:3.5 f= 25mm 62 mm filter, lanserad 1965
  • Auto-Topcor 1:2.8 f= 28mm 49 mm filter, lanserad 1971
  • Auto-Topcor 1:2.8 f= 35mm 49 mm filter, lanserad 1963
  • GN Auto-Topcor M 1:1.4 f= 50mm 62 mm filter, lanserad 1973
  • Auto-Topcor 1:1.4 f= 58mm 62 mm filter, lanserad 1963
  • Auto-Topcor 1:1.8 f= 58mm 49 mm filter, lanserad 1963
  • Macro Auto-Topcor 1:3.5 f=58mm 49 mm filter
  • Auto-Topcor 1:1.8 f= 85mm 62 mm filter, lanserad 1973
  • Auto-Topcor 1:2.8 f= 100mm 49 mm filter, lanserad 1965
  • Auto-Topcor 1:3.5 f= 135mm 49 mm filter, lanserad 1963
  • Auto-Topcor 1:5.6 f= 200mm 49 mm filter, lanserad 1966
  • Auto-Topcor 1:5.6 f= 300mm 62 mm filter, lanserad 1965
  • Auto-Topcor 1:5.6 f= 500mm, lanserad 1969
  • Zoom Auto-Topcor 1:4.7 f= 87~205mm 58 mm filter, lanserad 1967
  • Macro Topcor 1:3.5 f= 30mm
  • Macro Topcor 1:3.5 f= 58mm
  • Macro Topcor 1:4 f= 135mm
  •  

  Dessa kameror ofta på 2000-5000kr men jag har sett priser ända upp till 15000kr. Pris beror som vanligt på skick och vilken optik som ingår.

  Jag avslutar med att sammanfatta Topcons hela historia:

  1932 företaget grundas som Tōkyō Kōgaku Kikai K.K. vilket enklast översätts till Tokyo Optical Company.
  1933 deras första objektiv tillverkas, "State" en triplett. Topcon levererade optik till armén medan Nikon levererade till flottan.
  1937 deras första kamera, "Lord", lanseras, men den var ingen succé.
  1937 Kaitenkei spionkamera
  1938 släpps "Minion"en 4x5cm kamera för 120-film.
  1940 GSK-99 flygkamera för japanska armén.
  1946 Topcon levererar M39-objektiv till Leotax, ett märke vi tagit upp tidigare här i bloggen.
  1948 Minion 35 släpps och den tar 135-film
  1948 Minion 35A (24×32)
  1949 Minion 35B (24×32)
  1950 Minion 35C (24×36)
  1950 Topcaflex, en tvåögd 6x6 spegelreflex vilka också säljs som Laurelflex och Primoflex.
  1953 Topcon 35 ersätter Minion-serien.
  1953 Topcon 35A
  1954 Första gången Topcor används som namn på objektiven.
  1955 Topcon 35B
  1956 Topcon 35-S
  1957 Topcon-L
  1957 Topcon-JL
  1957 Topcon R, deras först 35mm spegelreflexkamera. Exakta objektivfattning.
  1958 Primo Jr
  1959 Topcon PR
  1960 Topcon PRII (= DeJur Dekon-SR)
  1960 Topcon Wink Mirror
  1960 Topcon RII. Exakta objektivfattning.
  1960 Topcon Horseman Press
  1961 Topcon Wink Mirror E
  1961 Topcon RIII Automatic. Exakta objektivfattning.
  1963 Topcon RE Super var första kameran på marknaden med inbyggd TTL ljusmätning. Exakta objektivfattning.
  1963 Topcon RS en mycket sällsynt variant av RE Super men utan ljusmätare. Exakta objektivfattning.
  1963 Topcon Wink S. Topcon UV-objektivfattning.
  1964 Topcon Uni. Topcon UV-objektivfattning.
  1965 Topcon RE-2. Exakta objektivfattning.
  1969 Topcon Unirex. Topcon UV-objektivfattning.
  1972 Topcon Unirex EE. Topcon UV-objektivfattning.
  1972 Topcon Super D. Exakta objektivfattning.
  1973 Topcon Super DM. Exakta objektivfattning.
  1974 Topcon IC-1 Auto. Topcon UV-objektivfattning.
  1976 Topcon New IC-1 Auto. Topcon UV-objektivfattning.
  1977 Topcon RE200. Exakta objektivfattning. (= Exakta EDX2 = Carena KS1)
  1977 Topcon RE300. Exakta objektivfattning. (= Exakta EDX3 = Carena KS2)
  1979 Topcon 135EE
  1980 Topcon RM300, Pentax K-fattning. (=Carena KSM1 = Exakta KE4 = Exakta KE5 = Edixa CX 5)
  1981 Topcon lägger ner sin kameratillverkning.
  1983 Topcon AM-1, såldes inte av Topcon och frågan är om den verkligen tillverkades av Topcon. Såldes av Cima som Cimko LS-1

  Topcon är mycket populära samlarkameror i Japan men här i Europa är inte suget lika stort. Lite kuriosa är att 2003 byggde Cosina ett "Auto-Topcor" 58/1,4 för M42 och Nikon F, som till och med hade namnet Tokyo Kogaku. Cosina gick ännu längre och byggde en Bessaflex SLR som liknade Topcon RE Super.

  Du ser 11 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Vi tar tacksamt emot både kameror och objektiv. Dels vill vi rädda kameror från att hamna på återvinningen och dels vill vi bygga vidare på vårt museum. Har du en kamera eller objektiv som du vill donera så maila till thomas@cyberphoto.se så skickar vi en betald fraktsedel.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

  /Thomas

 • DJI lanserar Action 2!

  DJI Action 2 är uppföljaren till Osmo Action som har fått stora uppdateringar både på utsidan såväl som insidan.

  I mitten av 2019 lanserade DJI deras första renodlade actionkamera. Den har fått en mindre, smidigare och modulär design där du enkelt väljer själv vilka tillbehör du vill ha eller behöver. Sensorn har uppgraderats till en 1/1,7-tums 12MP CMOS-sensor. Action 2 erbjuder bland annat videoinspelning upp till 4K/120p, RockSteady 2.0 och HorizonSteady bildstabilisering.

  Utmärkande egenskaper: 

  • 1/1,7-tums 12MP CMOS-sensor
  • Ljusstarkt objektiv på f/2,8 och 155° bildvinkel
  • Modulär design
  • Möjlighet till dubbla LCD-skärmar
  • Upp till 4K/120p i 130Mbps
  • 8x slowmotion i 1080p, 4x slowmotion i 4K
  • RockSteady 2.0 och HorizonSteady elektronisk bildstabilisering
  • Slutartider från 2 minuter ner till 1/8000 sekund
  • RAW-format för stillbilder
  • Använder microSD-kort upp till 256GB
  • Batteritid på upp till 180 minuter vid filmning i FullHD


  DjiAction2_blogg2.jpg

  Modulär magnetisk design
  Den nya designen gör kameran extremt liten och smidig med en vikt på endast 56 gram. Tack vare de nya modulerna kan du själv välja vilket tillbehör som passar dig bäst. Vill du ha en skärm på framsidan så du kan se dig själv fäster du enkelt den modulen via magnet och krokar som hjälper till att hålla den på plats. Känner du att du inte behöver en extra skärm men lite extra kraft så fäster du enkelt batterimodulen där istället.

  Läs mer och förbeställ nu: DJI Action 2

 • Olympus byter namn till OM System

  Kameratillverkaren med över 80 år historia byter nu namn.

  OM System är vad vi framöver kommer känna till Olympus som men vad innebär det egentligen? Olympus existerande sortiment kommer fortfarande heta Olympus under de närmaste åren medan nya lanseringar kommer prydas av företagets nya namn. OM System meddelar även att de har en ny systemkamera på gång.

   

 • Samyang AF 12/2,0 till Fujifilm X!

  Nyhet

  Idag lanserar Samyang sitt ljusstarka vidvinkelobjektiv med autofokus till Fujifilms X.

  Samyang AF 12/2 är både mindre och lättare än flertalet liknande objektiv på marknaden. Till detta kan man lägga att det även är ljusstarkare - och i övrigt har likvärdiga optiska prestanda - som modeller som kostar mer än dubbelt så mycket. Som vanligt får man mycket för pengarna i en Samyang-optik.

  Utmärkande egenskaper

  • Ljusstark och skarp 12mm ultravidvinkel
  • För kameror med APS-C-bildsensor (motsvarar 18mm på fullformat)
  • 99,1° bildvinkel
  • Kompakt med låg vikt
  • Snabb och tyst autofokus (linjär stegmotor)
  • Fukt- och dammtätad


  Läs mer och beställ nu: Samyang AF 12/2,0 för Fujifilm X

 • Test: Viltrox AF 24/1,8 FE

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Viltrox AF 24/1,8 FE. Ett fast vidvinkelobjektiv med relativt hög ljusstyrka avsett för Sonys spegelfria fullformatskameror med E-fattning.

  Mats skriver: Autofokusen fungerar i princip lika tyst och snabbt som Sonys egna objektiv, man märker ingen nämnvärd skillnad. Bländarringen har steglös inställning utan klick, bra för filmare men kanske inte alltid lika önskvärt för stillbildsfotografer.

  Läs hela testet här: Viltrox AF 24/1,8 FE

 • Nyhet från Pentax

  Pentax lanserar ett nytt vidvinkelobjektiv, anpassat för deras fullformatskameror med Pentax K-fattningen.

  En 21mm-optik passar utmärkt till många olika motivområden som landskap, arkitektur, gruppbilder, reportage, gatufoto med mera. Objektivet är även försedd med en pålitlig väderresistent konstruktion för att du ska kunna fotografera oavsett väderlek.

  Utmärkande egenskaper

  • 21mm vidvinkeloptik för Pentax K-fullformatsmodeller
  • Ljusstyrka f/2,4
  • Väderskyddad konstruktion
  • Filterdiameter 67mm
  • Vikt ca 416 gram


  Läs mer och förbeställ nu: Pentax HD D FA 21/2,4 ED Limited DC WR

 • Sista minuten - Barnfoto med Iwona Podlasińska

  Nu är det dags för ett nytt Sista minuten-erbjudande och denna gång på en kurs i fotografering med en av världens främsta barnfotografer, Iwona Podlasińska. Läs mer om kursen Winter Wonderland.

  Längtar du också efter att fånga de där riktigt sagolika vinterporträtten med barnen? Under kursen Winter wonderland får du i ett magiskt vinterlandskap lära dig hur du på bästa sätt ljussätter med naturligt ljus, hur du komponerar och hur du arbetar med barn som modeller för att skapa stämningsfulla bilder med en magisk känsla.

  Med vårt sista minuten erbjudande får 1000:- i rabatt på kursen. För att ta del av rabatten, skriv "sista minuten” under ”rabattkod” när du bokar.

  OBS! Först till kvarn gäller detta erbjudande.  

  Läs mer om kursen och boka här: Iwona Podlasińska - Winter Wonderland

 • Undvik stjärnspår med 500-regeln

  När det kommer till astrofotografi finns det många vägar att gå. Stjärnspår kan vara vackert men det är inte alltid något man önskar i sitt foto.

  Vill man undvika att stjärnorna lämnar spår efter sig finns det en mycket enkel formel man kan använda sig av. Formel är 500 / brännvidden = slutartiden. Låt oss säga att du använder dig av ett vidvinkelobjektiv med brännvidden 16mm, då kan du låta slutaren vara öppen i 31 sekunder. Men skulle det sitta en 85mm objektiv på kameran bör slutartiden inte vara mer än 6 sekunder om du vill undvika stjärnspår.

  Sensorn behöver mycket ljus för att korrekt exponera stjärnhimlen så här kan ett ljusstarkt objektiv göra underverk för att hålla ned slutartid och ISO.

  Ha 500-regeln i åtanke nästa gång ni är ute och fotar stjärnorna så behöver ni inte gissa om de kommer bli fasta eller utdragna.

  Läs mer om astrofotografi här: Astrosäsong

 • Canon Pro Days - LIVE med Lars Holm

  Gratis föreläsning - Att skriva ut i stora format, applikationer och media

  Lars Holm arbetar på Canon och har koll på allt för dig som vill veta mer om professionell printning i stort format.  Lars är nyfiken och har en gedigen kunskapsbas att dela med sig av. Han kan de många olika applikationer som passar Canons sortiment på storformatsmedia och brinner för att visa kunder och kollegor vad man kan göra med de imponerande verktyg som finns i segmentet.

  Lars har lång erfarenhet av storformat, nästan hela 20 år. Kom in och lyssna mer på Lars när han öppnar upp den magiska värld som finns kring Pro print.  Under presentationen kommer du att få se olika applikationer som du kan göra i en storformatsskrivare och vilka media du kan använda och hur du får ut ditt budskap och hittar nya kunder. Du kommer också att ha möjligheten att ställa dina egna frågor till honom.

  Föreläsningen hålls på ett Teamsmöte kl 16:00 den 26 oktober.

  Läs mer om Lars föreläsning här: Canon Pro Days - Lars Holm

 • Drönarsöndag: Sol-halo

  Igår här i bloggen så såg du samma sol-halo men tagen från älvskanten. Idag kommer en härlig bild som Umeå-fotografen Fredrik Larsson har tagit med sin drönare.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro och är ett panorama. Bilden har spridningstilstånd.

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningsstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  /Thomas

 • Canon Pro Days - LIVE med Valtteri Hirvonen

  Gratis föreläsning - Filma under vatten och i andra svåra miljöer

  Valtteri tar oss med på sin resa och filmar under vattnet med Canon R5. Han dyker både  i öppet vatten och under isen. Under föreläsningen får du svar på hur det är att arbeta i andra "svåra" miljöer som; den arktiska regionen, bergsområdet och Abu Dhabi-öknen och mycket annat. Valtteri kommer att dela med sig av tips om hur man förbereder sig för extrema fotoresor, vad som finns på hans packningslista, men också hur han får till den kommersiella delen i sitt arbete.

  Föreläsningen hålls på ENGELSKA och livesänds på Youtube Kl 15:00 den 28 oktober. Efteråt kan du medverka i ett Teamsmöte med både Canons produktspecialister och Valtteri själv.

  Läs mer om Valtteris föreläsning här: Canon Pro Days - Valtteri Hirvonen

 • X-files: Sol-halo

  Halo (ἅλως) kommer från grekiskan och betyder ring eller cirkel. En halo runt solen är väldigt vackert och kallades tidigare för ljusgård. Även månen kan ha en halo.

  En halo bildas i samband med att solen skiner genom höga moln som finns på himlen, exempelvis cirrostratus nebulosus. Molnen består av sexkantiga iskristaller och när ljuset bryts genom dessa så bildas en ring, båge, vertikalpelare eller bisolar runt solen. För en halo är det enbart refraktionen som är viktigt till skillnad mot en regnbåge där både reflektion samt refraktion är viktiga. Halofenomenet vertikalpelare bildas dock genom reflektion.

  För att en halo skall bildas så behöver iskristallerna ha rätt geometri och storlek. För att vattenånga skall kunna desublimera så får det inte vara varmare än -15 °C. Förutsättningarna för halofenomen är gynnsammast på hög höjd och vid kall väderlek. Eftersom temperaturen faller med ca 6 °C per kilometer, så krävs det under sommaren att molnet befinner sig på minst 6 km höjd för att iskristaller skall bildas.

  En halo bildas endast om ljuset bryts i samma riktning av kristallerna. Virvlar kristallerna runt så sprids ljuset i olika riktningar, och halon uteblir. Kristaller i rätt storleksintervall (0,05 –- 0,5 mm) faller stabilast med den sida som ger mest luftmotstånd i rörelseriktningen. För små eller för stora kristaller tumlar runt när de faller. När kristallerna faller symmetriskt, så kan ljuset endast brytas i bestämda vinklar och en halo bildas.

  22°-halon är den i särklass vanligaste halon och syns tydligt både vid sol- och månsken. Spektrumet delas upp, men är blekare och omvänt mot en regnbåge. En halo har rött längst in och blått längst ut, hos regnbågen är det tvärt om. Ibland bildas vädersolar i ytterkanten av en halo som ser ut som två bleka kopior av solen.

  Bilden är tagen med en Sony A7R IV med en Topcor 28mm f/4. Jag hade varit ute och testat gamla gluggar till Captain's log så jag hade därmed bara med mig en massa gamla gluggar och 28mm var den största vidvinkeln som fanns i väskan. Så denna bild är ett panorama av tre bilder tagna med en glugg från 70-talet. Jag började på sätta ihop bilderna själv men hade inte riktigt tiden för det så jag lät Lightroom smacka ihop dem automatiskt. Det gick snabbt och det blev tillräckligt bra. Det som gjorde bilden extra kul för mig var den fågel som simmar in mitt i solreflektionen i älven.

  Klicka här för att se större bild >>

  Se en mån-halo >>
  Se en egen halo >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  /Thomas

 • Canon Pro Days - LIVE med Ollie Kenchington

  Gratis föreläsning - Fördelarna med EOS-ekosystemet

  Ollie Kenchington är en prisbelönt filmskapare, redaktör och colorist, samt en högkvalificerad och respekterad specialist inom digital bildbehandling och post-production trainer.
  Ollie från Korro Films använder både Canon Cinema EOS C70 och EOS R5. Med hjälp av exempel från olika sekvenser kommer Ollie att demonstrera fördelarna med EOS-ekosystemet, DGO-tekniken bakom C70: s S35-sensor och de linsval som han har gjort sedan övergången till RF.

  Föreläsningen hålls på ENGELSKA och livesänds på Youtube Kl 13:00 den 28 oktober. Efteråt kan du medverka i ett Teamsmöte med både Canons produktspecialister och Ollie själv.

  Läs mer om Ollies föreläsning här: Canon Pro Days - Ollie Kenchington

 • Test: Ricoh GR IIIx

  Test

  Efter ca 2,5 år har nu Ricoh kommit med en uppföljare till GR III i form av nya GR IIIx. Kameran använder sig av samma CMOS-sensor i APS-C format på 24,24MP som tidigare, men kommer med en ny optik med en brännvidd på 26,1mm som motsvarar ca 40mm på en fullformatskamera.

  Mats skriver: Sammanfattningsvis är även Ricoh GR IIIx en mycket kompetent kompaktkamera med en skarp och bra optik. Som gjord för seriösa foto-GR-afer. 

  Läs hela testet här: Ricoh GR IIIx

 • Sony lanserar A7 IV!

  Nyhet

  Nu visar Sony upp den efterlängtade fjärde generationen till deras omåttligt populära A7-serie.

  Den senaste tiden har rykten florerat om vad A7 IV faktiskt kommer att vara och nu tar Sony bladet från munnen. A7 IV kommer bestyckad med en nyutvecklad 33MP sensor som hanterar dåliga ljusförhållanden och brus bättre än sin föregångare. Samma processor BIONZ XR som vi finner i Sonys flaggskeppsmodell A1 har även gjort sig ett hem i A7 IV vilket bland annat möjliggör kontinuerlig bildtagning i över 800 RAW-bilder innan bufferten är full.

  Sony har även vidareutvecklat sin utomordentliga autofokus till att nu täcka 94% av bilden och erbjuda ögon-fokusering på människor, djur och fåglar i realtid vilket även fungerar när man filmar. Den 5-axlade bildstabiliseringen har förbättrats till att motsvara upp till 5,5-steg längre slutartid. När man filmar kan även Active Mode användas för ytterligare stabilisering av bilden.

  A7IV_blogg2.jpg

  Kamerahuset har fått en del uppgraderingar som en helt ny omkopplare mellan stillbild, filmning och S&Q. Inspelningsknappen finner vi nu i samma position som på A7S III och exponeringskompensationsvredet är nu utbytt mot ett vred vars funktion du själva kan konfigurera. Den elektroniska sökaren har uppgraderats till 3.69 miljoner pixlar och tilt-skärmen har ersatts med en vari-angle som tillåter dig att se oavsett om du står bakom eller framför kameran.

  Filmskaparna kan glädjas åt att Sony inte har glömt bort dom. A7 IV erbjuder 7K översamplad 4K 30p i fullformat och 4K 60p i beskuret s35-läge med 4:2:2 10-bit. Bildprofilen S-Log3 fångar över 15 steg av dynamiskt omfång och A7 IV är även försedd med Sonys bildprofil S-Cinetone som är skapad för att ge en vacker naturlig bild utan behovet att bearbeta materialet i efterhand som med t ex S-Log3. Inspelningsgränsen på 30 minuter är numera ett minne blott vilket tillåter oavbruten inspelning i t ex 4K 60p tack vare den förbättrade värmeavvisande strukturen.

  Utmärkande egenskaper

  • 33 MP bakbelyst Exmor R-fullformatssensor
  • Kontinuerlig bildtagning i över 800 RAW-bilder
  • 4K 30p / 4K 60p / FHD 120p 4:2:2 10-bit
  • Realtidsfokusering för människor, djur och fåglar i foto och video
  • 5,5-stegs bildstabilisering + Active Mode
  • Obegränsad filmning


  Läs mer och förbeställ redan nu: Sony A7 IV kamerahus | Sony A7 IV + FE 28-70/3,5-5,6 OSS

  Boka nu!

  Preliminär leveransstart i januari.

 • Canon Pro Days - LIVE med Simeon Quarrie

  Gratis liveföreläsning - Använd video för att nå toppen och tjäna pengar

  Simeon Quarrie är listad i BIMA100 - mest inflytelserika personer för förändring och utnämndes till en av Storbritanniens främsta kreativa entreprenörer 2021.

  Simeon kommer att ge tips om hur du tjänar pengar på dina färdigheter Från streaming till video för sociala medier. Lyssna till hans historia och få insikt om hur han har navigerat under svåra tider för sedan att komma till toppen.

  Föreläsningen hålls på ENGELSKA och livesänds på Youtube kl 15:00 den 27 oktober. Efteråt kan du medverka i ett Teamsmöte med både Canons produktspecialister och Simeon själv.

  Läs mer om Simeons föreläsning här: Canon Pro Days - Simeon Quarrie

 • Spännande nyhet från DJI!

  Nyhet

  DJI lanserar avancerad videokamera med inbyggd 4-axlad gimbal.

  Ronin 4D är namnet på DJIs revolutionerande produkt som kombinerar videokamera och gimbal i ett. Ronin 4D kommer i två modeller där skillnaden är att en har en 8K-sensor och den andra har en 6K-sensor, båda 35mm fullformat. Sensorn har 14+ steg dynamiskt omfång och kan spela in i Apples ProRes RAW vilket ger stor kontroll över materialet i efterbearbetningen. 

  DJIRonin4D_blogg2.jpg

  Ronin 4D är även försedd med en LiDAR-modul som ger snabb och exakt autofokus, även i dåliga ljusförhållanden. Tillsammans med fokusmotorn erbjuder den autofokus även på manuella objektiv. DJI introducerar även LiDAR Waveform som gör manuell fokus enklare än någonsin genom att på ett intuitivt sätt visa en waveform på displayen var fokusen ligger.

   

  DJIRonin4D_blogg3.jpg

  O3 Pro Video Transmission Technology gör det möjligt att kontrollera kamerans fokus, inställningar och gimbal på ett avstånd upp till 6 km. 

  DJI Ronin 4D levereras med DJIs DL-fäste som kan bytas ut mot Leicas M-fäste eller Sonys E-fäste vilket låter dig använda en rad olika objektiv.

  Utmärkande egenskaper

  • 6K/8K RAW video
  • 4-axlig aktiv stabilisering
  • Inbyggt variabelt ND-filter upp till 9 steg
  • Modulär design
  • Avancerad autofokusering
  • LiDAR-fokusering


  Läs mer och förhandsboka redan nu: DJI Ronin 4D 8K | DJI Ronin 4D 6K

 • Fotohistoria: Taron Eyemax

  Taron Eyemax lanserades 1961. Vissa här tycker detta är den fulaste kameran vi har i vårt museum, på nätet har jag läst om de som tycker att den är en av de vackraste kameror som finns. Det verkar inte finnas så många åsikter däremellan. Hur som helst så ska vi titta närmare på den.

  Taron var ett japansk företag som grundades 1955 och hetta då Nippon Kōsokki Seisakusho (日本光測機製作所) och låg i Tokyo. De byggde NKS-slutare som bland anant användes 1940-1942 i Mamiya Six. De släppte sin första kamera 1943 med namnet Taroflex som var en TLR (tvåögd spegelreflex) med 6x6 negativformat.

  Efter kriget rekonstruerades företaget och döptes om till Nippon Kōsokki Kōgyō K.K. (日本光測機工業㈱). De överlevde genom att tillverka NKS-slutare till andra kameramärken som Fujica, Tokyo Kogaku Kikai (Topcon), Tougo-Do and Yashima Kogaku Seiki.

  1955 började Nihon Kōsokki tillverka en egen serie av 35mm mätsökarkameror som de kallade Taron. 1959 döptes företaget om  efter sina kameror till K.K. Taron (㈱タロン). Företaget försvann i slutet av 1960-talet.

  Taron Eyemax är en mätsökarkamera med fast optik. Den fanns med två olika objektivalternativ, Taronar 45/1,8 eller Taronar 45/2,8. Slutaren klarar klassiska 1/500s - 1s + B. Värdet på en sådan här kamera ligger ofta mellan 300kr - 1000kr, men de finns billigare än så.

  Du ser 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Canon Pro Days - LIVE med Martina Wärenfeldt

  Gratis liveföreläsning - The power of print

  Lyssna till Martina Wärenfeldt som berör ämnen som; att skriva ut bilder gör dig till en bättre fotograf/redigerare, att gå från schysst bild på Insta – till att kunna hantverket, kundnytta, möjligheterna med olika papper – en del av kreativiteten. Under våra Canon Pro dagar får du möjlighet att få tips från proffsen.

  Martina Wärenfeldt är en mångfaldig prisbelönt porträttfotograf som här delar med sig av sitt arbete att skriva ut bilder professionellt.

  Föreläsningen livesänds på Youtube kl 11:00 den 26 oktober. Du kan ställa frågor till Martina direkt i livechatten.

  Läs mer om Martinas föreläsning här: Canon Pro Days - Martina Wärenfeldt

 • Nu kan du beställa PavoTube II

  Nyhet

  Här är den efterlängtade uppgraderingen till NanLites populära lysrör.

  De nya PavoTubes har samma åttkantiga form som tidigare modellen 6C men har flera nya funktioner och nya storlekar, ett extremt brett justerbart färgtemperaturintervall 2700 K till 12000 K, nytt gränssnitt och mycket annat. PavoTube II är en otroligt mångsidig LED-belysning som har 0 till 100% dimning med maximal belysning på 746 lux vid 5600 K, fullspektrum RGB-kontroll och förprogrammerade belysningseffekter.

  En mängd praktiska simuleringseffekter ger din kreativitet nya valmöjligheter. Varje pixeleffekt kan fritt definieras och omformas med hastighet, mättnad och fjärrkontroll, så den blir exakt rätt och skapar härliga effekter. De är perfekta för användning både i studio och i fält, finns i tre olika storlekar och är T12-kompatibla. Alla modeller har tre 1/4-20-fattningar. Höljet är tillverkat av lätt aluminium.

  Med den nya appen kan användaren styra det mesta av sin utrustning från NanLite och NanLux och ha snabb kontroll över alla aspekter av ljusdesignen genom att helt enkelt flytta skjutreglage på skärmen, lägga till förinställningar för enstaka armaturer eller grupper av armaturer och mycket annat. När appen är ansluten till den nya Nanlink-boxen kan användaren även styra 2,4 GHz-moduler via appen.

  Läs mer och beställ här: PavoTube II

 • Infonsdag: Håll rätt!

  Självklart har du din fria vilja att hålla kameran hur du vill, men vi vill verkligen uppmuntra dig att hålla den "rätt". Kanske lite väl grundläggande för de flesta, men alla har inte fått lära sig detta.

  Det handlar om att få bättre bilder. Håller du rätt så blir kameran betydligt stabilare och du får skarpare bilder.

  Sätt vänster hand under objektivet med tummen åt vänster och ta stöd med armbågen mot din mage/bröstkorg. Nu blir det riktigt stabilt.

  Det finns ett sätt till som vissa tycker är ännu bättre och det är att man håller vänstra handen typ under kameran med tumled och ringfingersled mot kameran med långfingrets och pekfingrets led mot objektivet.

  Nu är det bara att fylla minneskortet med skarpa bilder. Lycka till!

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Nyhet från Sigma!

  Nyhet

  Idag visar Sigma upp ett lättviktigt zoomobjektiv med fast bländare anpassad till APS-C sensorer.

  Sigma 18-50/2,8 DC DN Contemporary är en fin addering till deras DC DN-serie bestående av den populära trion 16mm, 30mm och 56mm med en bländare på F/1,4. Detta objektiv motsvarar 27-75 i fullformat vilket gör den mycket användbar till allt från landskap till porträtt och arkitektur för att nämna ett fåtal områden. Objektivet har även ett minsta fokuseringsavstånd på 12,1 cm vilket gör att den även passar bra för närbildsfotografering.

  Autofokusen är exceptionellt snabb och tyst tack vare stegmotorn, vilket kan vara särskilt användbart vid videoinspelning eller för snabba motiv som barn och djur. Med en vikt på 290g och en längd på strax över 76mm så lämpar sig detta objektiv ypperligt även på resande fot.

  Läs mer och beställ här: Sigma 18-50/2,8 DC DN Contemporary

 • Canon Pro Days

  Snart dags för Canon Pro Days! 26-28 oktober ger vi dig som vill veta mer om hur du skapar på professionell nivå både tips och stöd inom Canons Pro-segment. Alla liveeventen är kostnadsfria.

  Vi är oerhört glada att få presentera ett helt batteri med liveevent för dig som är proffs, funderar på att ta steget vidare till proffsnivå eller bara är nyfiken på det. Planera in den 26-28 oktober för dessa dagar med möjlighet att prata med både proffs och specialister live. Vi har både sändning på Youtube och ordnar Teamsmöten där du kan få  svar på  ännu fler frågor du har inom Pro video,  print och foto. Hjärtligt välkommen!

  26 oktober 11:00 LIVE! Martina Wärenfeldt - The power of print
  26 oktober 16:00 LIVE! Lars Holm - Att skriva ut i stora format - applikationer och media
  27 oktober 15:00 LIVE! Simeon Quarrie - Använd video för att nå toppen och tjäna pengar
  28 oktober 13:00 LIVE! Ollie Kenchington - Fördelarna med EOS-ekosystemet
  28 oktober 15:00 LIVE! Valtteri Hirvonen - Filma under vatten och i andra svåra miljöer
  28 oktober 18:00 LIVE! Hallvard Kolltveit - Förvandla passionen till ett heltidsjobb

  Alla liveeventen är både kostnadsfria och inspirationsfyllda.
  Här läser du ännu mer om föreläsarna - Canon Pro Days!

  Här hittar du vår senaste erbjudande från Canon - en förmånlig cashbackkampanj på Canon EOS R6 och Canon EOS R

 • Samyang lanserar sitt första zoomobjektiv!

  Nyhet

  I november släpper Samyang en normalzoom med premiumkänsla till Sonys E-fattning.

  Samyang är en av de största tillverkarna av objektiv till Sonys E-fattning men har tills nu fokuserat på fasta brännvidder. En rätt unik egenskap för zoomar i den här prisklassen är att Samyangs objektiv är parfokal vilket innebär att fokusen inte förändras när du ändrar brännvidden vilket är extra användbart vid filmning.

  Utmärkande egenskaper

  • Snabb och precis autofokus i helt ny konstruktion för foto och video
  • Vädertätad för användning i alla väderlekar
  • Optisk kvalitet på toppnivå
  • Vacker bokeh och bildskärpa på mycket hög nivå
  • Premiumkänsla i materialval och fokus- zoomring

   

  Läs mer och förbeställ här: Samyang AF 24-70/2,8

 • Test: Fujifilm GF 35-70/4,5-5,6 WR

  Test

  Fujifilm GF 35-70/4,5-5,6 WR är en lätt, kompakt, skarp och mycket prisvärd normalzoom för GFX-systemet. Ett utmärkt alternativ för dig som saknat en lättare och mindre GF-zoom.

  Mats skriver: ...för mig känns det mer som  en alldeles lagom kompromiss mellan pris, vikt, storlek, byggkvalitet, bildkvalitet och övrig prestanda.​

  Läs hela testet här: Fujifilm GF 35-70/4,5-5,6 WR

 • Sony teasar lansering på torsdag!

  Nyhet

  Nu på torsdag Kl 16:00 kommer Sony att visa upp en ny kamera i Alpha-serien.

  Sony meddelar oss att "En ny kamera är påväg" som kommer visas upp på torsdag 21/10 Kl 16:00 så missa inte detta!

 • Magnus Winbjörk bjuder på norrskensbilder

  Vår contentpartner Magnus Winbjörk har varit ute med nya Sony FE 14/1,8 GM och fotat av den färgsprakande himlen.

  Magnus berättar: Har vart en väldigt bra aktivitet på norrskenet sista tiden. Vi hade som bäst klar himmel och norrsken 12 dagar på raken här i september.

  Bilderna är tagna med Sony A1 och Sony FE 14/1,8 GM

  Glöm inte att gilla och följ på Instagram om du vill se fler av Magnus inspirerande bilder!
  @Winbjorkphoto @cyberphoto_se

 • Drönarsöndag: Eldhärjat

  Sommaren 2018 så var det väldigt torrt i markerna och många bränder uppstod på grund av gnistbildning från tåg. Denna bild, som har spridningstillstånd, är tagen i närheten av Tallberg i Västerbotten. Uppifrån så ser man tydligt var branden startat och hur den har spridit sig. Ingen tvekan åt vilket håll det blåste.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

 • Sista minuten plats - Lär dig Lightroom

  Nyhet

  Från och med idag kommer vi att då och då att erbjuda specialpriser på vissa kurser och resor. Först ut är Patrik Larssons kurs i Lightroom den 22-24/10 där vi nu kan erbjuda en sista minuten rabatt.

  Under kursen kommer Patrik att dela med sig av ”allt du behöver veta” för att importera, organisera, framkalla och exportera dina bilder på ett enkelt men kraftfullt sätt. Med vårt sista minuten erbjudande får 800:- i rabatt på kursen. 

  För att ta del av rabatten, skriv "sista minuten” under ”övrigt” när du bokar.

  OBS: En plats kvar, först till kvarn.  

  Läs mer och boka här: Lär Dig Lightroom

 • X-files: Om polarisationsfilter

  Som med alla bilder så är det någon som gillar bilden och någon som inte gör det. Spelar inte så stor roll i detta fall. Jag tänkte ta upp lite om att använda polarisationsfilter. Grannens träd var så galet vackert och när solen råkade stråla genom en blå öppning i molnen så tog jag en bild spontant, och jag slängde dessutom på ett polarisationsfilter för att få mer stuns i bilden.

  På den positiva sidan så blev det verkligen mer stuns och dramatik i bilden. Perfekt eller för mycket är upp till betraktaren. För att få en sådan bild perfekt, om det nu egentligen blir bättre eller inte, så bör solen ligga kring 90 grader mot motivet för att du ska kunna få lika effekt över större delen av bilden. Funkar bättre på större brännvidder som har snävare bildvinkel.

  Denna bild är tagen med en 23mm optik på mellanformat vilket motsvarar en bildvinkel som en 18mm har på en småbildskamera, eller så kallad fullformatskamera som det numera oftast heter. Det gör att man får med så mycket av himlen att det är svårt, ibland omöjligt, att få en jämn effekt på hela himlen. Ibland är det snyggare att få en jämn effekt, ibland kan det bli dramatiskt med en delad effekt. Du kan välja mängden effekt genom att vrida på polarisationsfiltret.

  Här kan du läsa mer om polarisationsfilter >>

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + + GF 23/4,0 R LM WR, 1/100s, f/9 och ISO 250.

  Klicka här för att se större bild >>

  Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Du gör precis som du vill med dina bilder. Om du har en åsikt någon annans bild, behåll den för dig själv tills den som tagit bilden frågar om den. Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Döm inte andra. Lär. Se. Lek. Ha kul!

  /Thomas

 • Liveföreläsning med Kalle Flodin!

  Nu på tisdag kommer Kalle Flodin berätta hur man skapar filmberättelser med Sony A7SIII.

  Kom med på vår liveföreläsning den 19 oktober kl 16:00! Du träffar youtubern Kalle Flodin som berättar om hur han lämnade Stockholm och skalade ner till ett betydligt enklare liv på landet. Han delar med sig av sina erfarenheter kring att arbeta med en Sony kamera och hur han lyckas skapa engagerande filmberättelser på Youtube. Kameran som Kalle kommer att berätta mer om är A7SIII.

  Mer info om liveföreläsningen hittar du här: Live Med Kalle Flodin

 • Test: Laowa 35/0,95 FF II Argus

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Laowa 35/0,95 FF II Argus, en riktig bokehmästaroptik!

  Mats skriver: Om du älskar bilder med kort skärpedjup och fantastisk bokeh med en tydlig 3D-känsla, ja då har du hittat rätt. Detta objektiv är gjort speciellt för dig. Jag myser av välbehag och förnimmer en känsla av tiltad storformatskamera i bilderna.

  Se hela testet här: Laowa 35/0,95 FF II Argus

 • Sista dagen att tävla om fotokurs värde 6350:-

  Missa inte chansen att vinna en fotokurs från Zoom Fotoresor värde 6350:- och presentkort upp till 1000:-

  Tillsammans med Zoom Fotoresor ger vi dig nu möjlighet att vinna fina priser. Svara på frågorna på tävlingssidan så har du möjlighet att vinna en fotokurs med Anki Hammar och fyra presentkort hos oss på CyberPhoto. Sista dagen att delta i tävlingen är idag den 15 oktober så vänta inte!

  Tävlingen hittar du här: Zoom Fotoresor Tävling

 • Nyhet från Sirui!

  Sirui lanserar ett nytt anamorfiskt objektiv till fullformatskameror.

  Anamorfiskt och fullformat är något man sällan hör i samma mening men nu har Sirui tagit fram sitt första 50 mm-objektiv till fullformatskameror. Objektivet har en kompressionsfaktor på 1,6x vilket innebär att när du filmar i formatet 16:9 kommer du få ett mycket bredare bildförhållande på 2,8:1. Kompressionsfaktorn gör även att objektivet levererar en horisontell synvinkel motsvarande 31 mm på ett vanligt objektiv.

  Med en maximal bländare på T2,9 får du ett kort skärpedjup som i kombination med kompressionsfaktorn på 1,6x ger en vacker och unik oval bokeh.

  Objektivet är uppbyggt av gedigen aluminiumlegering och kommer i fyra versioner med fattningarna Canon RF, Panasonic/Leica L, Sony E och Nikon Z vilket gör det kompatibelt med en rad olika fullformatskameror. Både fokusringen och den steglösa bländarringen är utrustade med standard 0,8 M kuggkransar för att passa de flesta follow-focussystem.

  Leverans av objektivet börjar i slutet av november.

  Läs mer om objektivet här:
  Sony E-fäste
  Canon RF-fäste
  Nikon Z-fäste
  Panasonic/Leica L-fäste

 • Fotohistoria: Fujica Mini

  Idag ska vi titta på en tjusig liten kamera som trots sin storlek ändå använder 135-film. Den lanserades 1964 och Fuji hävdade då att det var världens minsta 135-kamera. Kameran designades av Masaki Nishimura, Chef på Konan Camera Laboratory tillsammans med Yoshio Tanaka som var professor på Tokyo National University of Fine Arts and Music. Målgruppen som Fuji hade för kameran var kvinnor och det syns också på de "ädelstenar" i olika färger som sitter uppe vid ljusmätaren.

  Fujica Mini är en halvformatskamera vilket innebär att negativstorleken är 24x18mm. Storleken på kameran är 88x62x40mm, och den väger 290 gram. Slutaren har fast exponeringstid på 1/125s. Den klarar 25-200 ISO. Ljusmätaren är av Selen-typ så det kräver inte batteri. Objektivet är ett fixfokus Fujinar-K 25/2,8 med 3 linselement i 3 grupper. Närgränsen är hela 1,5m.

  Kameran fungerar som så att du vrider ratten på kamerans ovansida så att det röda strecket pekar på den färgade juvel som ISO (ASA) på filen motsvarar. Denna färgkodning finns på filmens tryckplatta som du kan se på bilderna här ovanför. Sedan vrids spaken på sidan av objektivet tills mätarnålen är i linje med det röda strecket. Udda men lättanvänt. Inget tekniskt krångel med siffror.

  Den Fujica Mini som lanserades 1964 hade en framsida av silver. 1965 släpptes den med helt svart front och kallades då New Fujica Mini, det är sådan du ser här.

  Du ser 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. 

  Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Sony lanserar FE 70-200/2,8 GM II OSS

  Nyhet

  Sony släpper en ny version av sin populära telezoom med ljusstyrka f/2,8 genom hela zoomomfånget och inbyggd bildstabilisering.

  Det har gått fem år sen Sony släppte FE 70-200/2,8 GM OSS och idag visar de upp den nya versionen. Sony har bland annat minskat vikten med 435 gram, kortat närgränsen med 58% och försett den med fyra linjära XD-motorer för snabb och exakt autofokus, både vid stillbilder och filmning. Fokusandning och fokusförskjutning har även minimerats.

  Läs mer och beställ redan nu: FE 70-200/2,8 GM II OSS

 • Nyhet från Nikon!

  Nyhet

  Nikons senaste lansering för Z-systemet, en mycket lätt och kompakt superzoom.

  Nu kommer Nikons populära 18-140mm superzoom även till Z-systemet. Objektivet är avsett för Nikons spegelfria Z-kameror med APS-C-sensor och ger bildvinkel/brännvidd som motsvarar 27-210mm på 35mm-fullformatskamera. Perfekt för dig som är ute efter ett lätt och kompakt objektiv med stort zoomomfång. 

  Läs mer om superzoomen här: Nikon Nikkor Z DX 18-140/3,5-6,3 VR

  Nikon släpper även deras Nikon Z 28/2,8 SE som tidigare bara sålts i paket med deras retrokamera Nikon Z fc med APS-C-sensor. En mycket lätt och kompakt vidvinkeloptik som faktiskt tecknar ut bilden även för fullformatskameror.  

  Läs mer om vidvinkeln här: Nikon Z 28/2,8 SE

 • Infonsdag: Skakningsoskärpa

  Skakningsoskärpa är inget man vill ha. Det finns flera anledningar till att man kan få det problemet och det finns likaså många åtgärder för att undvika skakningsoskärpa. Det finns en generell regel som vi ska berätta mer om.

  Den självklara lösningen är självklart ett stabilt stativ. Och att då använda självutlösaren eller en fjärrutlösare.

  Har du inte ett trebenstativ så är det näst bästa ett enbensstativ.

  Har du inte tillgång till, eller situationen tillåter inte stativ så är det viktigt att hålla kameran rätt. Det har har vi gått igenom tidigare i den här serien.

  En generell regel är att du på fri hand inte ska understiga den exponeringstid som motsvarar den brännvidd du använder. Dvs gå inte under 1/60s ifall du använder en 60mm optik, och inte under 1/250s om du använder 250mm, osv. Vissa fotografer är stabilare på handen medan andra är mindre stabila, men detta är en bra riktlinje. Med inbyggd bildstabilisering så kan du självklart hålla på längre exponeringstid. 

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Tamron 18-300/3,5-6,3 Di III-A VC VXD

  Test

  Superzoomen är den objektivtyp som är mest allround och därför en perfekt optik både för vardagen och när man är på resande fot. Ofta behöver man helt enkelt inget annat objektiv, utan klarar alla motiv och situationer med endast ett objektiv.

  Mats skriver: Tamron 18-300/3,5-6,3 Di III-A VC VXD ger bättre skärpa över hela zoomomfånget jämfört med alla dagsaktuella 18-200mm och 18-300mm zoomar, och man behöver gå ner i brännviddsomfång ganska rejält för att hitta något likvärdigt eller ännu bättre.

  Läs hela testet här: Tamron 18-300/3,5-6,3 Di III-A VC VXD

   

 • Tamron Lens Utility

  Nyhet

  I slutet av oktober planerar Tamron att släppa sin mjukvara Tamron Lens Utility som kommer låta dig att konfigurera objektivet efter dina preferenser som fotograf.

  På Tamrons nya AF 28-75/2,8 Di III RXD G2 och AF 35-150/2-2.8 Di III VXD kan du via USB-porten på objektivet, utöver göra en firmware-uppdatering, välja dina personliga preferenser för objektivet.

  Några utmärkande exempel

  • Välja om fokusringen ska bete sig linjärt eller icke-linjärt
  • Välja fokusringens riktning
  • Förbestämma en punkt för fokusering
  • Kontrollera bländaren med fokusringen
  • Växla mellan autofokus och manuell fokus


  Hitta alla Tamrons produkter här: Tamron

 • Drönarsöndag: UFO-landning

  Här har ett UFO landat så på med foliehattarna! Bland hjulspåren från bondens traktor så ser man tydligt landningsställen från rymdskeppet.

  För att slippa några mail, så, nej, det var inte ett UFO. Eller det kanske var ett UFO med betydelsen Unidentified Farmer Oscillation.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Fisheye

  Fisheyeobjektiv kommer och går i mode. Vissa gillar, vissa ogillar. De ger om inte annat ett mycket speciellt perspektiv på tillvaron, och är ofta roliga att fotografera med även om deras användningsområde är tämligen snävt. Här kommer en bild på hösten, tagen rätt upp i ett häggträd.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S med en modifierad Nikon DX 10,5mm. Här kan du läsa om modifikationen >>

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • Test: Fujifilm XF 33/1,4 R LM WR

  Test

  Om du har eller tänkt skaffa en Fujifilm X-kameramodell och letar efter en knivskarp och ljusstark normaloptik med riktigt fin bokeh, då kan du sluta leta nu.

  Mats skriver: Redan på största bländaröppning f/1,4 är skärpan utmärkt till förvånansvärt stor del av bilden. Bländar man ner till f/2,8 så ökar skärpan framförallt ut mot kanterna, och runt f/4-f/5,6 blir det som skarpast över hela bilden. 

  Läs hela testet här: FujiFilm XF 33/1,4 R LM WR

 • Presentation med Garmin!

  På torsdag den 14/10 hjälper Ida Enstedt dig välja rätt klocka och passande tillbehör.

  Att använda pulsklocka har blivit mer och mer populärt, inte bara för att mäta sin träning utan även för att se hur man mår. Garmin har ett brett utbud och Ida hjälper dig välja rätt klocka och passande tillbehör.

  Ida Enstedt har arbetat på Garmin i över 20 år. Ida är multisportare på hög nivå och använder Garmins produkter dagligen. Med sina intressen har Ida bidragit till utvecklingen av flera funktioner som vi finner i dagens klockor från Garmin. 

  Läs mer om presentationen här: Presentation med Garmin

  Varmt välkommen den 14e oktober klockan 16:00. Ida kommer finnas med i livechatten och svara på dina frågor hur du kan boosta din träning och ditt välmående med Garmin!

   

 • Nyhet från Panasonic!

  Nyhet

  Panasonic lanserar Lumix BS1H som är en kompakt cinema-kamera med en 6K-fullformatssensor.

  Den kubiska formen tillsammans med den låga vikten gör Lumix BS1H till en mångsidig proffsvideokamera. För att ackommodera det ökande behovet av live-streaming så är BS1H försedd med en IP-streamingfunktion som gör det lättare att sända högkvalitativ video till streamingplattformer.

  Utmärkande egenskaper

  • Filmning i upp till 6K/24p, 5.9K 30p, 4K 60p,  10-bitar med 4:2:2 färgsampling
  • 14+ EV-steg (vid filmning i V-Log)
  • 12-bit RAW från HDMI-utgång
  • Dual Native ISO
  • Oändlig inspelningstid tack vare en ny värmeavvisande struktur
  • Vikt enbart 585 g (endast kamerahus)


  Förbeställ kameran här: Panasonic Lumix DC-BS1H

 • Fotohistoria: Yashica atoron

  Efter att Yashica misslyckats med att vinna marknad med sina Y16 och 16EE som använde Minolta-filmtyp så satte man sig ner vid ritbordet och borde sitt allra bästa och resultatet blev att 1965 lanserades Yashica atoron, en kamera som absolut kan mäta sig med tyska Minox.

  Yashica atoron använder 8x11mm Minox-film. Kameran känns gedigen och välbyggd. Den är 103x33x22mm, och väger 102 gram. Slutaren klarar 1/250s - 1/45s + B. Slutaren är fjäderdriven och har ett mycket egendomligt ljud.

  Objektivet är ett fixfokus Yashinon 18/2,8 med 4 linselement. Objektivet hade ett gott rykte. Den har ett inbyggt UV-filter och det ligger  med blåfilter och ND4-filter. Ljusmätaren är av Selen-typ, så den behöver inte batterier. Man vrider ett vred så att det pekar på visaren och det EV-värdet motsvarar då en tid/bländar-kombination, precis som programautomatik.

  Frammatningen sker med en arm som man drar ut och sedan skjuter in, denna mekanism sitter på kamerans högra sida. ett system som senare skulle kopieras av många pocketkameror, de som använde 110-film. 

  Huvudsakliga skillnader mellan Yashica atoron och Minox B vara att du kunde välja avstånd på Minox medan du hade variabel bländaröppning på Yashica. Minox var tystare med bara ett svagt klick medan Yashicas fjäderdrivna slutare lät mer "swiiiiish" om man nu kan beskriva ett ljud med bokstäver.

  1971 så ersattes atoron med ATORON ELECTRO som använde en CdS-cell istället för en selen-cell, och den klarade 1/350s - 8s + B. Så Yashica gick från bara små bokstäver till endast stora bokstäver. Lustigt. Båda atoron och ATORON ELECTRO såldes i Tyskland av Quelle och Porst under egna namn.

  Vi kan avsluta med lite kort historia om Yashica som märke: 1945 grundas Yashima Seiki Seisakusho, som betyder Yashima Precisionsverkstad, i Nagano Japan, 1948 ombildas det till ett aktiebolag: Yashima Seiki K.K. och 1953 bytte de namn till Yashima Kōgaku Seiki K.K. vilket betyder Yashima optiska precisionsinstrument. Samma år släpps deras första kamera, Yashimaflex som var en tvåögd 6x6 spegelreflexkamera. 1958 byter företaget namn till Yashica Co., Ltd, namnet kommer från YASHima CAmera = Yashica. Samma år köper de upp Nicca Camera som gått i konkurs och får där tillgång till teknologi för 35mm kameror. Yashica hade också samarbete med Polaroid och de tillverkade kameror åt Polaroid på 60-talet.

  1965 släpps världens första kamera, dock halvformat, med elektromagnetisk slutare och året efter kom en med fullformat. I början av 70-talet så påbörjas ett samarbete med Carl Zeiss Stiftung och Contax återuppstår. På Photokina 1974 så visas Contax RTS upp, och den är designad av Porsche så den väcker stor uppmärksamhet. Vi har tidigare här i bloggen och fotohistoria tagit upp Contax RTS i en egen artikel.

  1979 släpps Yashica FX3 som var konstruerad av Yashica men tillverkad av Cosina. En lätt och smidig kamera som låg bra i pris. Manuell och mekanisk och den driftsäker. Den hade Y/C-bajonett så du kunde använda de fina Zeiss-objektiven från Contax. Den modellen i såldes bra och tillverkades, med små uppgraderingar, ända till 2002. 1983 köps de upp av Kyocera. 1987 lanserar Yashica äntligen en systemkamera med autofokus, men den låg för högt i pris, hade inget unikt och marknadsfördes inte tillräckligt bra, så den var väl början till slutet för Yashica. De fokuserade mer på kompaktkameror och flyttade tillverkningen till Hong Kong.

  2005 stoppar Kyocera all tillverkning av både Yashica och Contax kameror. Sorgen är ett faktum. 2008 säljs namnet till JNC Datum Tech International Ltd., Hong Kong som använder namnet på diverse elektronik, och de släppt några taffliga kameror som bär Yashica-namnet. Så tragiskt.

  Du ser 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Värdet på en Yashica atoron ligger rätt lågt, från 100kr upp till 1000kr beroende på skick och om den ligger i sin presentförpackning.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Voigtländer Macro Apo-Lanthar 110/2,5

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på det högpresterande makroobjektivet Voigtländer Macro Apo-Lanthar 110/2,5.

  Mats skriver: Objektivet saknar autofokus men är försett med kontakter för kommunikation med kameran. Tack vare detta så vidarebefordras rätt information om objektivets inställningar (EXIF-data) till kamerahuset. Dessutom fungerar optiken tillsammans med kamerans fokuseringshjälpmedel såsom focus peaking och med kamerans inbyggda bildstabilisering - om sådan finnes. 

  Läs hela testet här: Voigtländer Macro Apo-Lanthar 110/2,5

 • Vi söker en produktkommunikatör

  Är du duktig på att formulera dig och har en passion för både informativa texter och teknik? Passa då på att söka en av våra tjänster som produktkommunikatör.

  Vi söker en kommunikativ person med uppgift att lägga upp produkter i vår webbutik. Då vi arbetar med foto, video, mobiltelefoni och outdoor så är ett intresse för denna typ av teknik och produkter en extra bra tillgång. Vi söker dig som har förmågan och viljan att skriva informativa, korrekta och säljande texter. Informationen som behövs består främst av text men det läggs även till bilder för varje produkt.

  Det är viktigt att du har en god vana att jobba med datorer och att du kan uttrycka dig väl i svenska i både tal och skrift. Meriterande om du har kunskap inom Officepaketet, främst Word och Excel, samt erfarenhet från något bildredigeringsprogram. Du behöver vara noggrann och strukturerad, ha lätt för att samarbeta med människor samtidigt som du klarar av att jobba självständigt. Vi jobbar ofta i ett högt tempo inte minst när det dyker upp nyheter på marknaden. Vi lägger även stor vikt vid personliga egenskaper. Känner du att det här är något för dig? Sök tjänsten hos oss, skicka din ansökan med CV och ett personligt brev till jobb@cyberphoto.se.

  - Tillträde: Omgående
  - Heltid (40 timmar/vecka)
  - Tjänsten gäller på plats i Umeå
  - Lön enligt avtal
  - Varaktighet: Tillsvidareanställning med 6 månader provanställning

 • Spännande nyhet från Canon!

  Nyhet

  Idag lanserar Canon världens första objektiv som möjliggör 180° VR på en kamera med en sensor.

  Canon RF 5,2/2,8 L Dual Fisheye är ett proffsobjektiv i L-serien och blir Canons första stereoskopiska VR-objektiv. Det är designat för den högupplösta fullformatssenorn i EOS R5 och tillsammans med Canons nya EOS VR utility-mjukvara och EOS VR Plug-in till Adobe Premiere Pro erbjuder den ett enkelt och effektivt sätt att skapa innehåll för VR.

  CanonRFDualFisheye_blogg3.jpg

  Några av nyckelfunktionerna:

  • Enkelt att fånga tredimensionell 180° VR-material tack vare att man bara behöver en kamera.
  • Ljusstarkt bländare på f/2.8 vilket tillåter inspelning även i sämre ljusförhållanden.
  • Damm- och stänkresistant konstruktion med vatten och smutsavstötande beläggning på linsen.
  • Objektivet har ett utrymme baktill för gråfiltersgels så du kan minska ljusinsläppet.

  Säljstart för Canon RF 5,2/2,8 L Dual Fisheye förväntas börja i slutet av december.

  Förbeställ objektivet här: Canon RF 5,2/2,8 L Dual Fisheye

 • Infonsdag: Undvik damm

  Damm på sensorn är inget farligt bara lite irriterande och därför något man vill undvika. Damm är däremot farligt för slutaren, så det motiverar till större försiktighet. Undvik att byta objektiv på dammiga och smutsiga platser och när du byter objektiv så håll kamerahuset med sensorn nedåt så minskar risken för att damm trillar in i kameran.

  Det är varken dyrt eller krångligt att rengöra sensorn. Använd dock endast rengöring som är avsedd för sensorer, inget annat, och använd dem endast en gång. Här har du länkar till bra rengöring:

  Rengöring för fullformat >>
  Rengöring för APS-C och M 4/3 >>

  Vi vill passa på att utfärda en varning då det florerar ett "hack" hur man kan byta optik på Nikon Z-serien så att slutaren täcker sensorn. Vi tänker inte berätta hur man gör utan vill bara kraftigt avråda från att utföra denna faktiskt korkade handling. Slutaren är en mycket känslig och delikat mekanik där damm kan förstöra slutaren om man har otur. Damm på sensorn är ofarligt och om man behöver rengöra så kostar det 60 kronor vilket är försumbart jämfört med att byta slutare för kanske 6000 kronor.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Nyhet från NiSi!

  Nyhet

  I mitten av oktober släpper NiSi Filter Holder Kit V7 med flera nya förbättringar!

  Den nya filterhållaren bygger vidare på deras populära Filter Holder V6 men erbjuder tre nya uppgraderingar:

  • Den har ett nytt True Color polarisationfilter som motverkar oönskade gula toner som är vanligt förekommande bland de flesta cirkulära polarisationsfilter.
  • Installationen av CPL är mycket snabb och enkel tack vare att man använder ett bajonettfäste istället för gängor.
  • Filterhållaren låses fast med en nydesignad låsskruv.

  Se alla filter från NiSi här: Nisi

  Bild ovan tagen av den eminenta Magnus Winbjörk.

 • Test: Nikon Z MC 50/2,8 macro

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Nikons minsta Z makrooptik - Nikkor Z MC 50/2,8 Macro, som fungerar med alla Nikons spegelfria kameror med Z-fattning.

  Mats skriver: Med det här objektivet kan du ta knivskarpa makrobilder i naturlig storlek (1:1). Autofokus är snabb och skärpan utmärkt. Användarna kan dessutom dra nytta av den klassiska brännvidden på 50 mm och det naturliga perspektivet för att ta allt från porträtt till stadsbilder.

  Läs hela testet här: Nikon Z MC 50/2,8 macro

 • Drönarsöndag: Skepp i sikte

  Här ser du inloppet till en vik i Höga Kusten. Jag är ingen seglare själv men när jag såg detta motiv så blev jag mycket sugen på att segla. Det ser så härligt ut, solen skiner, lagomt stora vågor och en vacker omgivning.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro. Spridningstillstånd finns.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: House on fire

  Jag vet inte om jag sett en mer färgsprakande häck än denna. Det ser ut som att ödehuset håller på att brinna upp. Vissa träd och buskar ser overkligt färggranna ut just nu.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 1/100s, f/8, ISO 250 på fri hand. Himlen utbytt med hjälp av Luminar 4.

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • Test: Voigtländer Apo-Lanthar 35/2,0

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Voigtländer Apo-Lanthar 35/2,0. Ett fantastiskt objektiv som ger en mycket hög bildkvalitet.

  Mats skriver: Det är faktiskt få vidvinkelobjektiv som kan konkurrera med Voigtländer Apo-Lanthar 35/2,0. Skärpan är på topp redan största bländaröppning, och dessutom till större del av bilden.  

  Läs hela testet här: Voigtländer Apo-Lanthar 35/2,0

 • Tamron lanserar tre nya objektiv!

  Nyhet

  Nu kan du äntligen beställa de nya Tamron-objektiven som erbjuder ett dynamiskt omfång och suverän optisk prestanda.

  Tamron bryter ny mark på Sonys E-fattning med det första zoomobjektivet som har en största ljusstyrka på F/2. Det stora zoomomfånget på 35-150mm möjliggör även att ta landskaps, arkitektur, porträtt och närbilder i ett och samma objektiv.

  Läs mer här: Tamron AF 35-150/2-2.8 Di III VXD

  Nya 28-75 F/2.8 G2 är efterträdaren till nuvarande 28-75mm F/2.8 Di III RXD som är ett av de mest populära objektiven idag till Sonys E-fattning. Den nya G2-versionen har en ny optiskt konstruktion för ytterligare lyfta bildkvaliteten. 

  Läs mer här: Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD G2

  Sist men inte minst släpper Tamron nu sitt populära objektiv Tamron 18-300/3,5-6,3 Di III-A VC VXD till Fujifilm XF-fatting. En superzoom av hög kvalite, anpassad för kameror med bildsensorer i APS-C-format. Objektivet är försett med Tamrons tysta och snabba linjära VXD-motor för autofokusering, har inbyggd optisk bildstabilisering och har bra närbildsmöjligheter med avbildningsskala upp till hela 1:2.

  Läs mer här: Tamron 18-300/3,5-6,3 Di III-A VC VXD