X-files: Sol-halo

Halo (ἅλως) kommer från grekiskan och betyder ring eller cirkel. En halo runt solen är väldigt vackert och kallades tidigare för ljusgård. Även månen kan ha en halo.

En halo bildas i samband med att solen skiner genom höga moln som finns på himlen, exempelvis cirrostratus nebulosus. Molnen består av sexkantiga iskristaller och när ljuset bryts genom dessa så bildas en ring, båge, vertikalpelare eller bisolar runt solen. För en halo är det enbart refraktionen som är viktigt till skillnad mot en regnbåge där både reflektion samt refraktion är viktiga. Halofenomenet vertikalpelare bildas dock genom reflektion.

För att en halo skall bildas så behöver iskristallerna ha rätt geometri och storlek. För att vattenånga skall kunna desublimera så får det inte vara varmare än -15 °C. Förutsättningarna för halofenomen är gynnsammast på hög höjd och vid kall väderlek. Eftersom temperaturen faller med ca 6 °C per kilometer, så krävs det under sommaren att molnet befinner sig på minst 6 km höjd för att iskristaller skall bildas.

En halo bildas endast om ljuset bryts i samma riktning av kristallerna. Virvlar kristallerna runt så sprids ljuset i olika riktningar, och halon uteblir. Kristaller i rätt storleksintervall (0,05 –- 0,5 mm) faller stabilast med den sida som ger mest luftmotstånd i rörelseriktningen. För små eller för stora kristaller tumlar runt när de faller. När kristallerna faller symmetriskt, så kan ljuset endast brytas i bestämda vinklar och en halo bildas.

22°-halon är den i särklass vanligaste halon och syns tydligt både vid sol- och månsken. Spektrumet delas upp, men är blekare och omvänt mot en regnbåge. En halo har rött längst in och blått längst ut, hos regnbågen är det tvärt om. Ibland bildas vädersolar i ytterkanten av en halo som ser ut som två bleka kopior av solen.

Bilden är tagen med en Sony A7R IV med en Topcor 28mm f/4. Jag hade varit ute och testat gamla gluggar till Captain's log så jag hade därmed bara med mig en massa gamla gluggar och 28mm var den största vidvinkeln som fanns i väskan. Så denna bild är ett panorama av tre bilder tagna med en glugg från 70-talet. Jag började på sätta ihop bilderna själv men hade inte riktigt tiden för det så jag lät Lightroom smacka ihop dem automatiskt. Det gick snabbt och det blev tillräckligt bra. Det som gjorde bilden extra kul för mig var den fågel som simmar in mitt i solreflektionen i älven.

Klicka här för att se större bild >>

Se en mån-halo >>
Se en egen halo >>

"Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

/Thomas