• Fjärde vinnaren!

  Fjärde vinnaren av pågående tävling är Jan Sahlén med en väldigt minimalistisk men samtidigt fantastisk bild på en söt sälkut (ringsäl) som ligger på isen och inväntar sin mamma. Tack för inskickad bild och grattis till en snygg vattenflaska!

  Bilden är tagen med Canon 5D Mark III + Canon EF 400/2,8 L IS II USM +  Canon Extender EF 2x III

  Gillar du bilden?
  Gå in på vår instagram, gilla bilden och skriv en kommentar! @cyberphoto_se

  Vi tackar för alla fina bidrag som har skickats in. Har du redan skickat in ett bidrag så har du fortfarande chans att vinna i de nästkommande fyra dragningarna! Vill du också vara med, läs hur du skickar in en bild här: Tävling!

 • Test: Panasonic Lumix S Pro 24-70/2,8

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Panasonics första professionella normalzoom till S-systemet. En ljusstark, högpresterande normalzoom för fullformat är en flexibel optik för alltifrån porträtt till landskapsbilder, produktbilder, resor, gatubilder och arkitektur.

  Mats skriver: Panasonic S Pro 24-70/2,8 är försett med dubbla fokuseringsmotorer som samverkar för att ge en autofokus som är både snabb, tyst och träffsäker. Optiken stöder fokusuppdatering upp till 480 gånger per sekund, vilken bl a möjliggör snabb motivföljning av rörliga motiv. I mitten och till stor del av bilden är skärpan bra redan på största bländaröppning, och ökar så klart vid nedbländning. Som bäst över hela bilden blir det runt f/5,6-f/8.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix S Pro 24-70/2,8

   

 • Fotohistoria: Wirgin Stereo

  Idag ska vi titta närmare på en ovanlig kamera, en Wirgin Stereo från 1954.

  Wirgin grundades på 1920-talet i Wiesbaden i Tyskland av fyra bröder. Som du redan gissat så hette de Wirgin i efternamn. De hade immigrerat från Polen. De började på med att bygga ihopfällbara kameror för rull-film innan de började bygga kameror för småbildsfilm. De tillverkade bland annat Gewirette och Edinex.

  Dessa bröder var av judisk härkomst och utsattes för allt fler trakasserier, så 1938 flydde de till USA via Schweiz. Deras företag konfiskerades och började tillverka kameror under namnet Adox. Under andra världskriget så förstördes fabriken till stora delar. 

  Efter kriget så återvände Henry Wirgin till Tyskland för att återfå sitt företag. Han fortsatte där de lämnat företaget och han byggde Edinex kameror för att senare även bygga spegelreflexkameror, Edixa reflex. Adox fortsatte också att bygga kameror. Företaget Wirgin la ner 1972.

  Den kamera vi ska titta på idag är en Wirgin Stereo från 1954. Den har två Steinheil München Cassar 35/3,5 objektiv. Slutarna kommer från Pronto och klarar 1/200s - 1/25s + B. Wirgin Stereo byggdes efter en Edixa-modell och påminner också en hel del om Iloca Stereo. Wirgin Stereo var användarvänlig med en normalt placerad sökare och en vanlig frammatningsarm. Du fokuserar båda objektiven med en spak. Tid och bländarkontroll sköttes från var sitt vred och var kopplade till båda objektiven. Varje exponering resulterade i två 24x24 negativ.

  Man behövde en speciell betraktningsapparat för att kunna se bilderna i stereo. Det är gammal och analog teknik men det fungerade. Du fick vad vi kallar i dag en 3D-effekt.

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Mitakon Speedmaster 50/0,95 III

  Test

  Mitakons mycket ljusstarka normaloptik, som finns för Canon RF-, Nikon Z-, och Sony E-fattning och tecknar ut fullformatssensor. Nu kan du läsa vårt test på denna optik och det är helt klart inte en optik för alla men om du vill ha en unik look i dina bilder så kan detta fort bli en favorit för dig!

  Mats skriver: Objektivet är rejält konstruerat, byggt mestadels av metall och med fin mekanisk känsla i reglagen. Objektivet är helt manuellt och saknar både elektronik och autofokus. Vid manuell fokusering växer objektivet inget på längden och frontlinsen snurrar ej. Något man ofta förknippar med riktigt ljusstark optik är möjligheten att få huvudmotivet skarpt tecknat mot en mjukt oskarp bakgrund. Framförallt är detta väldigt populärt vid porträttfoto. En fin bokeh är något som karakteriserar de flesta av Mitakons objektiv.

  Läs hela testet här: Mitakon Speedmaster 50/0,95 III

 • Makromåndag

  Denna måndag bjuder vi på en makrobild inskickad av Fredrik Hansson. En mycket snygg bild med droppen i kanten på blombladet.

  Bilden är tagen med Nikon D7100 + Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro II, 1:1

  Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Test: Nikon Nikkor Z DX 50-250/4,5-6,3 VR

  Test

  Det här är det andra objektivet med Nikon Z fattning som tecknar APS-C och vi är minst lika imponerade som med det första. En billigare telezoom med så bra optiska egenskaper är mycket svårt att hitta.

  Mats skriver: Ojojoj! Nog för att jag har mycket bra erfarenheter av Nikons Z-objektiv, men så här bra bildkvalitet hade jag verkligen inte förväntat mig i en billig, plastig och ljussvag APS-zoom. Skärpan är otroligt bra över större del av bilden, och dessutom redan på största bländaröppning. Det blir aningen mjukare på de längsta brännvidderna, men det är ändå klart bättre än vanligt bland liknande telezoomar.

  Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z DX 50-250/4,5-6,3 VR

 • X-files: Kristus

  Rom är en spännande och vacker stad. Rom är som ett stort museum i sig. Jag har varit i Rom förr och jag har tagit massor av bilder tidigare. Denna gång valde jag en lättare utrustning att bära på och hade inte för avsikt att fotografera lika mycket som vid tidigare besök. Jag gillade stämningen i denna bild så den vill jag visa.

 • Tredje vinnaren!

  Tredje vinnaren av pågående tävling är Niklas Twilling med en otroligt fin kvällsbild precis när solen försvinner i horisonten.Tack för inskickad bild och grattis till en snygg vattenflaska!

  Bilden är tagen med Nikon Z6 + Nikon Nikkor Z 14-30/4 S

  Gillar du bilden?
  Gå in på vår instagram, gilla bilden och skriv en kommentar! @cyberphoto_se

  Vi tackar för alla fina bidrag som har skickats in. Har du redan skickat in ett bidrag så har du fortfarande chans att vinna i de nästkommande tre dragningarna! Vill du också vara med, läs hur du skickar in en bild här: Tävling!

 • Nyheter från Fujifilm!

  Nyhet

  Fujifilm lanserar idag en ny instegskamera, ett nytt objektiv med X-fattning och ett nytt objektiv till GFX-systemet.

  Fujifilm X-T200 är en ny kamera från Fujifilm som ersätter X-T100 som var en väldigt populär instegskamera till helt rätt pris. Denna nya modell använder en uppdaterad sensor och en helt ny processor som gör kameran 3,5 gånger snabbare än föregångaren. X-T200 har fler fasdetekterande AF-pixlar vilket ger en rad förbättringar i kamerans förmåga att följa objekt i rörelse, fokusera på enskilda personer eller en större grupp människor men även låsa på ett ansikte eller ögon. 

  X-T200 har fått en mängd nya funktioner som gör kameran betydligt mer användbar. Tack vare en ny utvikbar skärm kan du lätt använda kameran genom pekfunktion på samma sätt som med din smartphone. Kameran har också flera användbara smarta funktioner så som HDR-stillbild, HDR-video, 4K-multifokusläge, panorama, timelapse-video och höghastighetsvideo (slowmotion). Kameran i kit med objektiv kommer endast kosta 8990:- och första leverans beräknas i slutet av februari.

  Läs mer och beställ här: Fujifilm X-T200 kamerahus + Fujinon XC 15-45

  I samband med lanseringen av X-T200 utökas även utbudet av objektiv för X-serien. FUJINON XC 35/2,0 blir det första objektivet med fast brännvidd i den prisvärda XC-serien. Brännvidden motsvarar 52mm på fullformat och har en vikt på endast 130 gram. Objektivet har en största maximal bländare på f/2 och består av nio linselement indelat i sex grupper, inkl. två asfärsika, vilket producerar detaljrika bilder med en mjuk bakgrundsoskärpa. Autofokusen är snabb och tyst tack vare en intern stegmotor. Objektivet kommer endast kosta 2399:- och första leverans beräknas i slutet av februari.

  Läs mer och beställ här: Fujifilm Fujinon XC 35/2

  Sist men absolut inte minst lanseras fujifilm GF 45-100/4 R LM OIS WR som är ett normalzoom till GFX-systemet med ett stort omfång som motsvarar 36-79mm på fullformat och bildstabilisering. Denna optik är självklart designad för att få ut den maximala potentialen ur GFX 100, GFX 50S och GFX 50R. Det interna fokussystemet i kombination med en linjär fokusmotor möjliggör en snabb, tyst och precis skärpeinställning och den kraftfulla bildstabiliseringen (OIS) kompenserar upp till fem steg för att förenkla handhållen fotografering. Objektivet kostar 24 990:- och första leverans beräknas i slutet av februari.

  Läs mer och beställ här: Fujifilm GF 45-100/4 R LM OIS WR

 • Pentax lanserar!

  Nyhet

  Pentax lanserar ett nytt professionellt telezoom-objektiv. Pentax 70-210/4 ED SDM WR tecknar ut fullformat och ska ha "häpnadsväckande optisk prestanda" enligt Pentax själva. Det låter lovande.

  Vi är glada att Ricoh, som äger Pentax, fortfarande håller märket vid liv. Pentax har en stor roll i fotohistorien och vi hoppas verkligen att de kommer att fortsätta som kameratillverkare. Denna lansering ger också en trygghet för nuvarande Pentaxfotografer men även för spekulanter till Pentax-systemet.

  Pentax 70-210/4 ED SDM WR är ett nytt professionellt telezoom-objektiv som tecknar ut fullformat men passar självklart även för APS-C, något som alla objektiv för fullformat gör. Objektivet är tåligt mot de flesta typer av väder. Det har en avancerad optisk konstruktion med 20 linselement i 14 grupper. Tre av linselementen är av ED-glas. ED står för Extra-low Dispersion. Självklart är objetivet antireflexbehandlat. I detta fall med vad Pentax kallar HD-coating, och det yttre linselementet är behandlat med SP-Coating. SP står för Super Protect. Den ytan är både smuts och vattenavvisande.

  Bländaren har 9 bländarblad vilket ger en rund och fin öppning, vilket i sin tur bidrar till en fin bokeh. Närgränsen är på 0,95m och optiken väger 819 gram. Objektivet har SDM fokuseringsmotor och detta är detta inläggss sista förkortning. SDM står för Supersonic Direct-drive Motor. Första leverenaserna kommer så tidigt som mitten av februari.

  Gå till Pentax D FA 70-210/4 ED SDM WR >>

 • Fotohistoria: Exakta Varex VX

  Exakta Varex VX tillverkades 1951-56 av Ihagee Kamerawerk Steenbergen & Co, Dresden i forna Östtyskland.

  Som du ser på bilderna är detta i många delar en udda skapelse. Kamerahusets trekantiga form är det första man lägger märke till. Sedan får man leta avtryckaren som man hittar på kamerans vänstra (!) framsida. Frammatningsarmen sitter också på kamerans vänstra sida. Den måste man dra hela vägen runt ända mot slutartidsratten. Det känns minst sagt udda. Udda är nog det mest passande beskrivningen av denna kamera. Även slutartidsratten sitter på vänster sida. Där kan du ställa 1/1000s - 1/25s + T + B. Konstruktören måste ha varit vänsterhänt. På höger sida sitter långtidsverket som styrde 1/5s - 12s. Ni som använt en analog kamera inser att detta är på många sätt en udda skapelse.

  För att använda självutlösaren på snabbare exponeringstider så spänn slutaren genom att dra upp filmen. Sätt önskad tid på slutartidsratten. Vrid sedan på långtidsverkets ratt på höger sida fram till någon av de röda siffrorna. Tryck av. För självutlösare på långa tider så spänn slutaren och sätt slutartidsratten på B. Vrid upp långtidsverket. Sedan lyfter du yttre delen av ratten på vänster sida, den som är till långtidsverket, till önskad tid. Tryck av.

  Sökaren är utbytbar och på denna kamera sitter en sökare med inbyggd ljusmätare. Den är av selentyp och sitter under en lucka som är riktad framåt. Det sitter en extra sökare uppe vid ljusmätaren, vilket gör det hela ännu mer udda. Men allt detta udda tillsammans med ess udda utseende gör den faktiskt rätt cool. Den ser intressant ut. Kolla gärna på bilderna.

  Lite kuriosa: Rykten säger att Che Guevara använde Exakta Varex IIa. Jimmy Steward använde en Exakta Varex VX i filmen "Rear window" från 1954. Han sätter en Kilfitt Fern-Kilar f/5.6 400mm på den.

  Som du ser på den optik som sitter på vår kamer så står bara Jena och T. Detta för att man inte fick använda Carl Zeiss namn fritt i väst och objektiven Biotar, Biometar, Sonnar, Tessar, Triotar fick heta B, Bm, S, T, Tr i stället. Så vår optik är då en Tessar. Det avslöjar att vår kamera var byggd för export till västvärlden. Ihagee tillverkade aldrig egna objektiv utan levererades med objektiv från Carl Zeiss Jena, Meyer-Optik Görlitz, Schneider-Kreuznach och från E.Ludwig. Då självklart med Exakta-bajonett.

  För övrigt så stavades Exakta senare ofta med C, dvs Exacta. Har du läst ända hit så har du förhoppningsvis lärt dig en hel del, och vill du lära dig mer så klicka på länken längre ner så hittar du fler artiklar om kameror och företag genom fotohistorien.

  Du kan se 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Mitakon Speedmaster 35/0,95 II svart

  Test

  Mitakons mycket ljusstarka normaloptik, som finns för Canon EF-M, Sony E-, och Fujifilm XF-fattning. Denna optik är gjord för kameror med bildsensor i APS-C-storlek

  Mats skriver: Dessa objektiv har blivit populära till spegelfria kameror, bland annat tack vare att det är sällsynt med så ljusstark och högkvalitativ optik i denna prisklass. En ljusstark normaloptik är användbar i många sammanhang, t ex för porträtt och produktfoto - och förstås även när man har begränsat med ljus eller vill nå kortare slutartider som vid kvälls- eller actionfoto. Mitakon Speedmaster 35/0,95 II är en mycket rejäl konstruktion till större del byggt av metall. Även bajonettfattningen är i metall, för stabil och säker infästning mot kamerahuset.

  Läs hela testet här: Mitakon Speedmaster 35/0,95 II svart test

 • Makromåndag

  Lisalotte Berg tar vinsten i dagens makromåndag med en mycket fin makrobild. En bild som verkligen får en att känna sig varm och mysig.

  Bilden är tagen med Canon 1300D + Canon EF-S 35/2,8 Macro IS STM

  Gillar du bilden?
  Gå in på vår instagram, gilla och kommentera! @cyberphoto_se

  Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Drönarsöndag: Höst

  På hösten så gulnar lövträden och de flesta barrträd behåller sin grönhet och sina barr. Här ser du ett väldigt tydligt exempel på det.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Kackaaaa!

  Måsar är ofta ett otyg men dessa italienska måsar i Rom var tysta, rena och fina. Denna mås hade sovit gott och gaspar gott efter den gjort sin morgontoalett. Bilden är tagen på kring 2 meters avstånd.

  Bilden är tagen med Sony A7R IV + Sony FE 24-105/4 G OSS, 1/640s, f/4 och ISO 100. Kraftigt beskuren.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Andra vinnaren!

  Andra vinnaren av pågående tävling är Emir Cemanovic med denna fantastiska bild på landskapet i Namibia. Tack för inskickad bild och grattis till en snygg vattenflaska!

  Bilden är tagen med Canon EOS 6D + Canon EF 16-35/4 L IS USM

  Gillar du bilden?
  Gå in på vår instagram, gilla bilden och skriv en kommentar! @cyberphoto_se

  Vi tackar för alla fina bidrag som har skickats in. Har du redan skickat in ett bidrag så har du fortfarande chans att vinna i de nästkommande fyra dragningarna! Vill du också vara med, läs hur du skickar in en bild här: Tävling!

 • Test: Nikon Nikkor Z DX 16-50/3,5-6,3 VR

  Test

  Nu har vi testat Nikon Nikkor Z DX 16-50/3,5-6,3 VR och Mats är mycket imponerad över hur bra detta objektiv presterar med tanke på att det är ett superkompakt kitobjektiv som tecknar ut till en APS-C sensor.

  Mats skriver: Jag hade aboslut inga förväntningar på bildkvaliteten i denna lilla normalzoom, men man ska aldrig sluta förvånas. Till större del av bilden är skärpan otroligt bra för att vara en enkel kitzoom av standardmodell, och bildvaliteten ser faktiskt mer ut att komma från en dyrare normalzoom med högre ljusstyrka. 

  Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z DX 16-50/3,5-6,3 VR test

 • Fotohistoria: Oheliga kameror

  Det känns obehagligt för en inbiten Canonfotograf att använda en Canon systemkamera som inte alls är tillverkad av Canon. Det känns obehagligt för en inbiten Nikonfotograf att använda en Nikon systemkamera som inte alls är tillverkad av Nikon. Det känns obehagligt för en inbiten Olympusfotograf att använda en Olympus systemkamera som inte alls är tillverkad av Olympus. Alla dessa är Cosinakameror och de såldes ofta med Cosinatillverkade objektiv i kit.

  Canon T60, Nikon FM10, Nikon FE10 och Olympus OM2000 är alla tillverkade av Cosina. Detta var bland de sista analoga kamerorna med manuell fokus från dessa tillverkare. Cosina tillverkade även spegelreflexmodeller till Vivitar, Yashica, Porst, Carena, Argus, Voigtländer, Rollei, Revue, Petri, Ricoh, Revue, Chinon, Lumiére och Phoenix. 

  Canon T60 lanserades 1990, vilket var tre år efter att Canon lanserat sitt EOS-system. T60 hade Canon FD-fattning. Denna kamera fanns enbart för export och såldes aldrig i Japan. Den hade tidsautomatik och helt manuell.

  Nikon FM10 lanserades 1995 och finns fortfarande med i Nikons sortiment i skrivande stund 2019. Denna modell var avsedd för den fattigare delen av den asiatiska marknaden men den fanns tillgänglig även i västra delen av världen. Helt manuell och helt mekanisk. Den har Nikon F-fattning.

  Nikon FE10 lanserades 1996 och slutade annsonseras 2003 och sista lagren beräknas ha tagit slut 2006. Den har Nikon F-fattning. Den hade tidsautomatik och hekt manuell.

  Olympux OM2000 lanserades 1997. Den hade Olympus OM-fattning. Den var helt manuell och helt mekanisk. Fanns endast i antracitgrå. Den hade möjlighet till spotmätning vilket var lite unikt för en Cosinatillverkad kamera.

  Dessa kameror var egentligen inte värdiga att bära de namn som de bar. Även om kamerorna fungerade okej så var känslan och kvalitetsnivån långt under vad man kunde förvänta av en Canon, Nikon eller Olympus.

  Du kan se 18 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Infonsdag: Förgrund för perspektiv

  Det finns oändligt många exempel på när en förgrund gör en bild bättre. Ibland för att avgöra storleken av något. Ibland för att det ger ett djup i bilden. Ibland bara för att det helt enkelt blir bättre. Underskatta inte en bra förgrund.

  En förgrund kan vara på 15cm avstånd, eller 15dm, eller 15m, eller 687m, eller vad som helst därimellan eller mer. Utmaningen blir att få ett tillräckligt stort skärpedjup. 

  Första bilden du ser här ovanför är ett exempel där förgrunden får en överordnad betydelse då den ligger i mitten och då självklart bidrar till intrycket. 

  Andra bilden du ser här ovanför är ett exempel där förgrunden får en underordnad betydelse då den ligger i kanten men som ändå bidrar till intrycket. 

  Den bild du ser på norrskenet är tagen med Sony A7R III + Sigma 14/1,8 DG HSM, f/1,8, 4s och ISO 1600. Klicka här för att se större bild >>

  Den bild du ser på vågen är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 36mm, f/8, 1/1000s och ISO 100. Klicka här för att se större bild >>

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Tips på hur du fotograferar människans bästa vän!

  Människans bästa vän är både kul och tacksam att fotografera. Men att ta bra bilder på hundar är inte lätt. Jasmin Hummer, expert på att fotografera djur, delar med sig av några av sina bästa tips på hur man lyckas. 

  Hund3_blogg.jpg

  Tips 1: Brännvidd och perspektiv
  I princip alla slags brännvidder kan användas när man fotograferar hundar. En telezoom, som Tamron SP 70-200mm G2, är idealisk för action och porträttbilder. Inställd på 200mm och full bländare frilägger den huvudmotivet fantastiskt fint mot bakgrunden. När man märker att hunden är avslappnad kan man byta till en kortare brännvidd, som 35mm, för att även få med omgivningen i bilden. Bilden är tagen med Tamron AF SP 35/1,8 Di VC USD

  Hund5_blogg.jpg

  Tips 2: Action är bra men det är även de små rörelserna
  Hundar i full galopp är alltid iögonfallande. Men sådana actionbilder är ganska svåra att ta och ofta fängslas betraktaren lika mycket av små rörelser. T.ex. en försiktigt upphöjd tass och en fokuserad blick under en långsam promenad, en hund som tar en godbit eller inbjuder dig att leka. Dessa är ögonblick som kommer naturligt och som trots ett lugnare tempo förmedlar massor av känslor. Bilden är tagen med Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2

  Hund6_blogg.jpg

  Tips 3: Fånga hundens intresse
  Det är viktigt att inte hunden tappar intresset och börjar stirra tomt rakt ut i luften. För att hindra det, introducera något som känns spännande. Som en leksak eller några godbitar i din hand. Och jobba riktigt snabbt! Om du vill att hunden ska titta i en särskild riktning, kasta en sten ditåt och ta bilden när blicken följer rörelsen. Bilden är tagen med Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2

  Hund1_blogg.jpg

  Tips 4: Använd rekvisita – men sparsamt
  Rekvisita, alltså tillbehör i bilden, ser ofta malplacerade ut i djurbilder. Så använd dem sparsamt och med eftertanke. Men något som funkar bra och inte ser fånigt ut är filtar på vintern. De kan hjälpa till att ge riktigt fina bilder – våra fyrfotade vänner ser så bedårande ut när de myser under en filt! Bilden är tagen med Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2

  Hund4_blogg.jpg

  Tips 5: Hunden i ett landskap
  Glöm inte att fotografera din hund i ett riktigt vackert landskap som framhäver dess vilda sida. Var redo med kameran när hunden håller upp nosen och vädrar drömmande i vinden, eller nyfiket lutar sitt huvud när det prasslar bland löven. Sådana korta ögonblick kan berätta en intressant historia om djuret. Bilden är tagen med Tamron AF SP 35/1,8 Di VC USD

 • Makromåndag

  Tack till Lukas Väremo som skickat in en mycket fin bild på en Halyzia sedecimguttata, även kallad Sextonfläckig sköldpiga. En mycket härlig färgklick i ett kallt januari.

  Bilden är tagen med Canon 100D + ett omvänt Canon EF-S 24/2,8 STM + närbildslins

  Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

  Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

 • Test: Sigma FP

  Test

  Sigma har lanserat världens minsta och lättaste spegelfria systemkamera med fullformatssensor och du kan nu läsa vårt test på den. Eftersom denna kamera är främst inriktad till film så har vi även ett videoexempel på vår youtubekanal.

  Mats skriver: Fp kan fotografera 14-bitars RAW, och tack vare DNG-formatet är man inte tvingad att använda Sigmas egna Photo Pro-mjukvara, DNG fungerar i regel direkt med de flesta rå-program. Kameran stödjer filminspelning i upp till 4K i 24 fps och i 12-bitars CinemaDNG vid extern inspelning via USB-C porten. Den klarar också av att filma i 1080p i upp till 120 fps. Ergonomin är givetvis en kompromiss med det extremt kompakta formatet på kameran. Men samtidigt gillar jag också tanken med att man kan bygga ut kameran med diverse prylar man behöver för tillfället. Som till exempel blixtskofäste, sökarlupp för skärmen, extra grepp, hållare för monitor, mikrofon, SSD-hårddisk m.m.

  Läs hela testet här: Sigma FP test

  Sigma FP videoexempel

 • X-files: Frost

  För ganska exakt två år sedan så drog varm och fuktig luft in över ett -15 grader kallt Umeå. Då blev det rejält med frost.

  Med all frost så fanns det bara ett alternativ, och det var att åka ut och fotografera. 6 timmar senare var vi tillbaka. Glada efter en kväll full med upplevelser av både natur, och tåg som hämtar ström från frostiga luftkablar så det blixtrade och dundrade rejält när tågen åkte förbi.

  På bilden du ser så hade vi parkerat på en mötesplats. Därifrån gick vi och tog de bilder vi tänkt på ett närliggande skogshygge. Vi lämnade på sidobelysningen för att synas. Hade vi haft vanliga parkeringsljuset på så hade baklysena kontaminerat med rödstick i vårt motiv. På väg tillbaka så tog vi denna bild som blev rätt mysig med de natriumlampor som lyser väg och samhälle i bakgrunden, och som reflekteras i dimman.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 25s, f/4,5 och ISO 800.

  Se bilden i full upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Första vinnaren!

  Första vinnaren av pågående tävling är Philips Slotte med denna otroligt fina bild på en grotta i Nynäshamn under nyårsafton. Tack för inskickad bild och grattis till en snygg vattenflaska!

  Bilden är tagen med Nikon D810 + Nikon AF- S 16-35/4 G ED VR

  Vi tackar för alla fina bidrag som har skickats in. Har du redan skickat in ett bidrag så har du fortfarande chans att vinna i de nästkommande fem dragningarna! Vill du också vara med, läs hur du skickar in en bild här: Skicka in en bild och vinn!

 • Rösta på oss - Årets e-handlare 2020

  Nu börjar röstningen om Årets e-handlare 2020 av Pricerunner. Rösta på oss och hjälp oss vinna för 14e året i rad!

  Gillar du det vi gör och vill hjälpa oss framåt? Det finns två saker du kan göra för oss redan nu.  För det första kan du klicka in här nedan och rösta på oss som Årets e-handlare 2020. För det andra kan du ge oss en recension när du har handlat hos oss. Du kommer att hitta länken till din recension på bekräftelsesidan när du genomfört ditt köp. Vi är väldigt glada för all hjälp vi kan få så stort tack till dig som tar dig tid att lämnar en recension, det hjälper oss att veta vad vi kan göra ännu bättre. 

  Här kommer du direkt in till röstningen hos Pricerunner.

 • Insta360 + Leica = sant

  Nyhet

  Insta360 lanserar nu under CES 2020 en ny modulär actionkamera som finns tillgänglig med olika kameramoduler varav en är utvecklad i samarbete med Leica!

  Nya Insta360 One R är en modulär actionkamera som finns i tre olika utföranden, alla tre har samma batteripack och processormodul med inbyggd skärm men har olika kameramoduler. Den första och billigaste har en kameramodul som kan filma i 4K 60p eller 1080 200p genom en optik som har en brännvidd motsvarande 16,4 mm och en bländare på f/2,8. Den andra modellen kallas One R Twin och den har en 360-kameramodul istället som självklart tar bilder och video i 360-grader och upp till 5,7K 30p.

  insta360_2.png

  Den tredje och sista kameramodulen har en större 1" sensor och en optik med en brännvidd motsvarande 14,4mm och f/3,2. Både den stora sensorn och optiken har utvecklats i samarbete med Leica. Denna modul kommer ge dina bilder och video bättre skärpa, brushantering och detaljåtergivning. Det här är en av två actionkameror på marknaden som har en 1" sensor, den andra är Sony RX0 II som vi har testat och en större sensor är verkligen ett stort steg upp i bildkvalitet i denna typ av kamera.

  insta360_3.jpg

  Alla versioner har Insta360s så kallade FlowState, vilket är en bildstabilisering. Du styr kameran antingen via modulen som har en touch-skärm, via din telefon eller röststyrning. Kameran har flera inbyggda funktioner som hyperlaps, lågljusläge och mycket mer.

  Läs mer och beställ här:
  Insta360 One R 4K
  Insta360 One R Twin
  Insta360 One R 1-Inch

 • Fotohistoria: Coca Cola Camera

  Detta är inte någon milstolpe i fotohistorien. Kanske mer stolpe ut, men det är en kul kamera att titta på och absolut en kamera man vill ha sett.

  Det finns inte mycket att säga om denna enkla kamera. Den tar 110-film. Den har fast tid och fast bländare. Lite udda men kul är att den har en blixtsko för extern blixt. Den fanns i åtminsone två versioner för vårt exemplar har riktig blixtsko för en elektronbilxt medan andra har uttag för engångsblixtar i stället. Vi gissar att den är tillverkad på 1980-talet. Dessa kameror är rätt sällsynta. Många som hade dem har nog slängt dem under åren.

  Du kan se 5 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • En favorit för många!

  Prag är en ryggsäck från det tyska märket Dörr som redan från första lansering blev mycket populär. Den är stor, snygg och mycket prisvärd, vad mer kan man önska?

  Har du haft funderingarna att köpa en ny väska eller ryggsäck till din kamerautrustning? Då vet du att det finns en stor mängd olika storlekar, former och prisklasser. Ofta så är den man helst vill ha utanför budget eller saknar en speciell funktion. Dörr Prag har i princip allt man vill ha eller kan tänkas behöva i en ryggsäck till ett mycket lågt pris. Den ger funktion och stil jämfört med väskor som kostar 3-4000kr men ligger själv på ett mycket respekterat 1290:-

  Vi har haft med denna väska på ett flertal evenemang och även på vårt PhotoExpo under 2019 och alla som känt på väskan har verkligen blivit överraskad över hur otroligt prisvärd väskan är. En väska vi klart rekommenderar!

  Läs mer och beställ väskan här: Dörr Prag ryggsäck

 • Nikon lanserar!

  Nyhet

  Nikon lanserar två nya kameror och två nya objektiv varav ena är till F-fattning och den andra till Z-fattningen.

  Nikon D780
  Efterträdaren till den mycket populära Nikon D750 är här och får namnet D780. Denna nya version har fått en mängd uppdateringar inom både foto och video. Kameran har en 24,5 MP sensor och delar samma snabba autofokus som Nikon Z6 vilket fungerar klockrent med ansikt- och ögonigenkänning, kameran kan använda AF ned till -6 EV vilket är perfekt om du fotar i en miljö med lite ljus. Med en seriebildstagning på upp till 12 bilder/s i liveview så är D780 även betydligt snabbare än sin efterträdare. Nikon D780 klarar nu även av att filma i 4K 30p med HLG/HDR och N-Log utan att beskära bilden och om du använder en extern recorder så kan du få ut 10-bit färg.

  Läs mer och beställ här: Nikon D780

  Nikon P950
  När Nikon kom ut med deras välkända P900 för några år sedan så blev många chockade över möjligheten att kunna zooma upp till 83x vilket motsvarade 24-2000mm. Nu med denna nya modell är denna siffra utökad till 166x vilket innebär 24-4000mm med något som kallas "Fine zoom".  Denna nya modell har fått en stor mängd nya funktioner men har självklart även de mest användbara funktionerna som vinklingsbar skärm, tillbehörssko för användning av blixt/mikrofon och snapbridge som används för att lätt kunna synkronisera bilder till din smarta enhet eller använda den för att fjärrstyra kameran.

  Läs mer och beställ här: Nikon P950

  Nikon AF-S NIKKOR 120-300/2.8E FL ED SR VR
  Det här nya objektivet från Nikon täcker en brännvidd på 120-300 mm och har en konstant maximal bländare på f/2,8. Objektivet använder sig av Nikons senaste autofokusmotorer vilket ger en otroligt snabb och säker precision. Den är byggd på 25 element i 19 grupper med Nikon ED-glas, nya SR-glas, ARNEO- och nanokristallbeläggningar som motverkar kromatisk aberration, koma, ghost-effekter och linsöverstrålningar. Denna optik riktar sig mot djur- och sportfotografer som behöver ett verktyg dom kan lita på och har lite mer räckvidd än den vanliga 70-200/2,8.

  Läs mer och beställ här: Nikon AF-S NIKKOR 120-300/2.8E FL ED SR VR

  Nikon NIKKOR Z 70–200/2.8 VR S
  Nu lanseras den mycket efterlängtade 70-200 optiken med bländare f/2,8 till Nikons Z-system. Med 21 element i 18 grupper med samma typer av glas som du läst i objektivet ovan så garanteras hög skärpa och detaljåtergivning från kant till kant. Objektivet har som några andra Z-objektiv en OLED display för att snabbt kunna bekräfta bländare, fokusavstånd, exakt brännvidd, iso eller skärpedjupet direkt på objektivet. Den har även en inställningsbar FN-knapp som du kan programmera 21 olika funktioner på.

  Läs mer och beställ här: Nikon NIKKOR Z 70–200/2.8 VR S

 • Canon 1D X Mark III är här!

  Nyhet

  Nu lanseras Canon 1D X Mark III och vi får äntligen veta specifikationerna på denna efterlängtade proffskamera från Canon.

  1D-serien är Canons flagskepp för den profesionella fotografen och denna nya modell bockar förmodligen de flesta av dina behov som du vill/behöver ha i din kamera. Det finns en mängd nya och förbättrade saker med denna kamera jämfört med den äldre Mark II så detta är ett ypperligt tillfälle att uppgradera dig för att öka kvaliteten och hastigheten på ditt arbete.

  EOS!DXMkIII_Ambient_28_blogg.jpgSensor
  Sensorn i kamera är en 20,1MP fullformats CMOS-sensor. En smakfull mängd av megapixlar som är tillräckligt för att ta högupplösta bilder och samtidigt ta in mycket ljus för bra prestanda i lågt ljus. För en fotograf som fotar profesionellt och behöver ett snabbt arbetsflöde vill ha högupplösta bilder utan att filstorleken ska hindra flödet, därför är ca 20MP en perfekt mängd pixlar för att balansera detta. Tillsammans med nya Digic X processorna klarar kameran av upp till 20 bilder/s.

  EOS1DXMkIII_Ambient_1_blogg.jpgAutofokus
  1D X Mark III använder självklart Canons Dual-Pixel AF som bevisat sig själv gång på gång vara snabb och tillförlitlig. Den har 3869 AF-punkter varav 525 områden som är automatiskt valbara. Kameran har ansikt- och ögonigenkänning som fungerar i alla hastighetslägen vilket är ett ypperligt bevis på hur snabb autofokusen är. Nu finns det ett nytt automatiskt AF-läge i menyn som ska fungera bra oberoende på vad för typ av sport, evenemang eller aktivitet du fotar. 

  EOS1DXMkIII_Ambient_10_blogg.jpgKropp
  En stor anledning till att proffs använder 1D-serien är att den är tålig för alla väder och användningsområden. För proffs är kameran ett verktyg och behöver kunna lita på den till 100% och denna nya version har fått ännu bättre vädertätning och är som vanligt byggd i magnesium för att balansera vikt och tålighet. En del av knapparna på baksidan är nu för första gången belysta vilket gör det möjligt att se dessa i mörker. En helt ny AF-ON knapp har en optisk sensor som känner av rörelse vilket gör att du kan flytta AF-punkt när du drar tummen över knappen. Detta är perfekt för när du har ögat i sökaren och vill snabbt och smidigt byta AF-punkt. 1D X Mark III har två kortplatser med helt nya CF-express som når helt enastående hastigheter för att läsa och skriva filer.

  EOS1DXMkIII_Kalahari_02_blogg.jpgVideo
  Canon 1D X Mark III har fått videofunktioner direkt från Canons profesionella videokameror. Den filmar i upp till 12-bit 5.5K 59,94 fps RAW internt direkt på minneskortet vilket är i klass med videokameror för många hundratusentals kronor dyrare. Vill du inte filma i RAW så klarar även kameran av 4K 4:2:2 i 10-bit med C-log.

  Läs mer och beställ här: Canon 1D X Mark III

 • Panasonic lanserar!

  Nyhet

  Panasonic lanserar nu två nya videokameror, HC-X1500 och HC-X2000. Dessa är de smidigaste och lättaste videokamerorna på marknaden som klara av 4K 60p i 10bit.

  Dessa två nya kameror delar samma kropp och skillnaden är att med HC-X2000 följer det med ett topphandtag som har XLR-ingångar, mikrofonhållare och LED-belysning. Läs mer om denna längre ned. Detta betyder att alla specifikationer och egenskaper här nedan gäller båda kamerorna.

  Panasonic HC-X1500 och HC-X2000 är en ny version av tidigare modell HC-X1000 som är en av marknadens mest populära videokameror för amatörer och proffs i denna prisklass. Denna nya kamera har fått en mängd uppgraderingar och har många starka egenskaper. Kameran har en 1/2.5" sensor som tillsammans med panasonics Venusprocessor klarar av att filma i 4K 60p i 4:2:2 10-bit. Den har även möjlighet att filma i slowmotion upp till 120fps (59,94 hz) / 100fps (50 hz).

  Objektivet är en Leica Dicomar 25mm med upp till 24x zoom vilket ger motsvarande 25-600mm F1.8-4.0. Du har ett mycket brett omfång med en stor bländare för att kunna filma i mörka förhållanden som koncerter och liknande. På objektivet hittar du en fokusring för manuellt fokus och en ring för zoom eller Iris beroende på inställning. Autofokusen i videokameran är snabb och har även ansiktsigenkänning. Eftersom detta är en panasonic så har den självklart deras 5-axliga bildstabilisering som bevisats gång på gång är riktigt bra.

  Handtaget (VW-HU1) ingår vid köp av HC-X2000 och har två XLR-ingångar, 48-V fantommatning, 24-bit linjär PCM inspelning och styrning för mikrofonerna. Utöver att det är ett stabild och ergonomiskt handgrepp så har den även en inbyggd LED-belysning som är perfekt när du behöver extraljus utan att ha tillgång till externa ljuskällor.

  Så vilken passar dig bäst? HC-X1500 passar bäst till resevideor, evenemang eller liknande där en liten och smidig videokamera är en stor fördel och om du inte är i behov av det extra som handtaget tillför. Om du däremot ska producera filmer som intervjuer, on location eller sport så är HC-X2000 tillsammans med handgreppet ett självklart val för ett större användningsområde.

  Mer information och specifikationer kommer inom kort!

 • Drönarsöndag: Ordnat

  En skogsplantering blir väldigt fascinerande ovanifrån. De har verkligen planterat rakt och snyggt.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • Skicka in en bild och vinn!

  Skicka in en bild till oss så har du möjlighet att vinna en vattenflaska/termos i rostfritt stål varje vecka i 6 veckor framöver!

  Skicka in din bild till blogg@cyberphoto.se så kommer vi varje fredag ta fram en vinnare i 6 veckor framöver. Väljer vi din bild så skickar vi dig en snygg värmetålig vattenflaska i rostfritt stål med en snygg Sonylogga på locket. Vi kommer även publicera din bild för våra läsare här på bloggen samt på instagram @cyberphoto_se där vi gärna taggar ditt konto!

   

 • Test: Canon RF 85/1,2 L USM DS

  Test

  DS-varianten av RF 85/1,2L USM är, till skillnad från standardvarianten, försedd med en "Defocus Smoothing"-behandling av två linsytor i konstruktionen. Syftet med DS-modifikationen är att ge en ännu vackrare teckning av bakgrunden - eller andra motivdelar utanför fokus. Det som också brukar kallas "bokeh".

  Mats skriver: De DS-behandlade linsytorna gör att kanten av t ex varje ljuspunkt i bildens oskarpa områden tonas av mjukare mot omgivningen. Ju mer ur fokus en punkt är desto större cirkel kommer den utgöra i bilden.  DS-behandlingen gör även att det effektiva ljusinsläppet minskar en aning. Vid full öppning minskar insläppet med motsvarande 1,3 bländarsteg. Även denna effekt avtar vid nedbländning och går man ner längre än till ~f/3, så är ljusgenomsläppet lika stort som på standardversionen av objektivet. Detta är ett av de få ljusstarka objektiv på marknaden som jag mer än gärna bara vill använda på största bländaröppning. Redan på f/1,2 är skärpan så bra att man börjar undra om det kan bli så mycket skarpare vid nedbländning, som det annars alltid brukar bli.

  Läs hela testet här:  Canon RF 85/1,2 L USM DS test

 • Videotest: Vi testar Canon EOS R-systemet!

  Test

  Vi börjar det nya året med att släppa vårt videotest där vi testar Canon EOS R, EOS RP och alla hittills släppta RF-objektiv.

  Är du intresserad av att byta dig från en äldre Canon, från ett helt annat märke till detta nya system eller helt enkelt bara generellt intresserad av foto så rekommenderar vi att du ser igenom denna video så får du en klar bild över hela systemet och blir samtidigt underhållen!

  Se videotestet här: Vi testar Canon EOS R-systemet!

 • Fotohistoria: Saica

  En pytte-pytte-pytte-liten film! Jag gissar att de flesta aldrig har sett sådan här film förr. Vi hade inte det i alla fall. Detta är Saica film som ger 10 exponeringar med ett negativformat på 14x14mm. Made in Japan.

  Vi behövde Geavert film till vårt museum och när jag till slut hittade en lämplig film så visade det sig att säljaren även hade Saica film att sälja. Jag hade ingen aning vad det var men det såg spännande ut så vi köpte den. Jag hade förväntat mig 828-film men detta var betydligt mindre rullar än så. Jag googlade på Saica film och hittade ingenting. Så vad var nu detta för film?

  Efter mycket googlande så hittade jag en kamera som heter Morita Shokai Morita Trading Saica 17.5mm 14x14, Spool Subminiature Camera. En liten, nästan leksaksliknande kamera, och dyra var de. De få jag hittade låg kring 5000kr, vilket känns helt absurdt. Själva kameran påminde mig om en kamera vi har i vårt museum, en kamera som heter Bell 14. Klicka här för att läsa mer om den >> Mycket riktigt så passar denna film till den kameran, så det känns roligt när två oplanerade inköp plötsligt hittat varandra. Detta är en mycket liten del av fotohistorien, både till fysisk storlek och som historisk storlek, men ändå rätt intressant.

  Du kan se 2 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Gott nytt år!

  Vi tackar för ett fantastiskt 2019 tillsammans med alla kunder, leverantörer och alla vi har samarbetat med under detta år. Det har varit ett roligt år med många tävlingar, evenemang och samarbeten, vi hoppas ni har haft det lika roligt som vi har!

  Vi ska se till att 2020 blir ett ännu bättre år med fler tester, nya videor, tävlingar och fina kampanjer. Om du har några nyårslöften, önskningar för 2020 eller bilder du vill dela med dig från 2019 eller fyrverkerier av inledningen av 2020 så får du gärna göra det till oss på blogg@cyberphoto.se

  Bild tagen med Sony A7 R II + Zeiss Batis 25/2