• Drönarsöndag: Öga

  En liten tjärn i en stor skog. Den borde heta Ögontjärnen då den verkligen ser ut som ett öga.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Rom

  Jag var på en weekend i Rom i februari och även om det inte var en fotoresa så blev det en del bilder. Självklart mest av familjen men jag tänkte dela med mig av några andra bilder.

  Rom är en intressant stad att besöka. Man kan vandra i dagar runt omkring. Vi var där över en weekend. Jag tänkte att någon kanske tycker det är kul att se lite bilder, och jag har plockat ut några bilder som jag tyckte var intressanta och jag hoppas att du också ska tycka att någon av dem är intressant. 

  Se alla bilder >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Panasonic Lumix S video-uppgradering

  När Panasonic släppte sin nya fullformats-serie Lumix S berättade de även att det kommer finnas möjlighet att uppgradera videofunktionerna i kamerorna, och nu har de släppt information om vad denna uppgradering gör.

  Denna uppgradering kommer att kunna köpas till din S1 eller S1R, förmodligen på samma sätt som man uppgraderar GH5 med V-log. Det är oklart vad denna uppgradering kommer kosta men det ser ut som säljstart blir kring sommaren. 

  Det här ingår i uppgraderingen:

  • 4:2:2 10-bit 4K 24p/30p intern inspelning
  • 4:2:2 10-bit 4K 60p via HDMI
  • V-Log

  Dessa specifikationer kan ändras till säljstart

  Redan på måndag får vi första leverans på dessa kameror och ni som har förbeställt får era exemplar direkt. Vi har en trade-in kampanj som ger dig 2000kr rabatt om du byter in din gamla utrustning och köper en S1 eller S1R + objektiv, har du svårt att bestämma dig eller vill veta mer om kameran kan du läsa vårt test här nedan.

  Mer information: Panasonic inbyteskampanj

  Läs vårt test: Panasonic Lumix DC-S1R kamerahus

 • Test: Tokina Firin 20/2 FE AF för Sony E-fattning

  Test

  Nu släpper vi testet på Tokina Firin 20/2 FE med autofokus. Ett modernt och snyggt objektiv som presterar bra i alla områden, detta är ett mycket bra alternativ till motsvarande objektiv från Sigma och Zeiss.

  Mats skriver: Tokinas autofokusversion av sin skarpa 20mm-optik för Sonys fullformatskameror med E-fattning. Den optiska konstruktionen är i stort identisk med den manuella versionen av optiken, men AF-objektivet har fått en ny yttre design där man bland annat tagit bort vredet för manuell bländarinställning och flyttat fokuseringsvredet. Tokina Firin 20/2 FE är byggd till större del av metall och ger ett robust intryck. ​​Redan på full öppning är skärpan i mitten av bilden mycket bra.​

  Läs hela testet: Tokina Firin 20/2 FE AF för Sony E-fattning test

 • Fotohistoria: Jupiter-9

  Ännu en gammal rysk optik. Nu ska vi se vad som gör Jupiter-9 till en kultoptik. Har den en enastående skärpa? En speciell charm? Helt kass?

  Jupiter-9 är en 85 mm f/2 teleoptik som är tillverkad i dåvarande Sovjetunionen. Konstruktionen baseras på Zeiss Sonnar och högst troligt så stal ryssarna ritningarna i efterdyningarna av andra världskriget. Produktionen började 1948 och då kallades objektivet för LC-85 och fanns till både Zorki and Kiev. Objektivet har 7 linselement i tre grupper och yttersta elementet är av singeltyp. Följande element sitter i två grupper om 3 element vardera. Alla versioner av detta objektiv har antireflexbehandling. De är dock väldigt känsliga för motljus. Från början tillverkades de av LZOS-fabriken i Lytkarino. De hade då M39-gänga och senare M42. Jupiter-9 tillverkades framöver också i Arsenal-fabriken i Kiev, Ukraina. Då för Kiev mätsökarkameror med Kiev/Contax bajonettfattning och senare även för Kiev Automat spegelreflexkameror med dess egen fattning, och den versionen hade ingen bländarring då det styrdes från kameran. Det finns också en udda version till Narciss kompakta kameror som använde 16mm film och hade M24 gängfattning. De tidigaste versionerna av Jupiter-9 var i polerad aluminium. Senare versioner var svarta. De för mätsökarkameror hade en närgräns på 1,15m, medan de med M42 för Zenit systemkameorr hade en närgräns på 0,8m.

  Klicka här för att se test och bilder >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • PhotoExpo 2019 - spara datumet!

  Vi vill redan nu passa på att bjuda in dig till vår stora mässa PhotoExpo! Den går av stapeln den 26 oktober i Umeå och kommer att bli en riktig höjdpunkt för dig som gillar foto, film och mingel med likasinnade. Kom och se de allra senaste nyheterna.

  För fjärde året i rad anordnar vi detta event och i år kommer du att få föreläsningar och upplevelser under temat UTBILDNING & INSPIRATION. Har du inte upplevt vår mässa så rekommenderar vi dig att boka in det här i kalendern redan nu. Gör ett besök hos oss i höst och passa på att ta en helg i charmiga Umeå. Klickar du in på länken här nedan hittar du även några erbjudanden på hotellövernattningar. 

  Du vet väl om att PhotoExpo och föreläsningarna är gratis. 
  Läs mer om PhotoExpo här.

  Varmt välkommen!

   

 • Profoto lanserar!

  Nyhet

  Profoto släpper idag en ny typ av trådlös sändare till deras blixtar som de kallar Connect. Den har inga knappar utan man styr allting genom telefonen via en ny app.

  Sändaren har tre lägen, off, auto och manual. Auto är helt enkelt TTL läge vilket gör att kameran mäter ljuset själv och blixten ställer in sig efter det. Om du behöver eller vill ställa ljuset själv så ansluter man telefonen till Profoto Connect och ändrar inställningar i deras nya app, finns för iPhone och kommer till android senare.

  Denna enhet gör det otroligt lätt för dig som vill använda blixt men kanske inte har lärt dig hur man ställer in blixtar eller behöver en mindre och smidigare sändare på kameran.

  Connect kommer till Canon, Nikon, Olympus, Sony och Fujifilm

  Läs mer här: Profoto Connect

 • Sony lanserar!

  Nyhet

  Sony lanserar nu version II av deras minsta kompaktkamera RX0. Denna kamera kategoriserar sig som en kompaktkamera men har alla funktioner och en bildkvalitet som utklassar alla actionkameror. RX0 II har en stor 1" sensor och en Zeiss optik.

  Nya modellen har samma optik och samma utseende men läser man specifikationerna så ser man att det är en rejäl uppdatering.

  Vad är nytt med Mark II?

  • Uppdaterad sensor
  • BIONZ X bildprocessor
  • Elektronisk bildstabilisering
  • Vikbar skärm
  • Intern 4K videoinspelning

  En uppskattad nyhet på RX0 II är den vikbara skärmen vilket gör att den här kameran kanske är en av de bästa valen för en vloggare. Kameran ger en grymt bra bildkvalitet samt är liten och lätt att ta med sig. Sony har även implementerat sin välfungerande ögonautofokus.

  Läs mer här: Sony RX0 II

 • Test: Ricoh GR III

  Test

  Vi blev mycket glada när en ny Ricoh GR blev lanserad då det är en riktigt charmig kamera som är underskattad av många, idag släpper vi vårt test för att se om Ricoh har klarat av att driva tekniken framåt men fortfarande behålla känslan av GR.

  Mats skriver: Precis som alla tidigare Ricohs GR-versioner känns också GR III robust byggd med fin känsla i knappar och reglage. Den är verkligen fullspäckad med funktioner av alla de slag. Den får till och med vissa systemkameror att framstå som funktionsfattiga. Det kan vara lätt hänt att det uppstår nostalgiska känslor med GR III. Ricohs GR-modeller har nämligen funnits nästan lika länge som Cyberphoto sålt kameror på webben.

  Läs hela testet här: Ricoh GR III test

 • Vinn SkiPass på Kläppen!

  Följ oss på instagram och delta i tävlingen där du och två vänner kan vinna varsitt SkiPass på Kläppen till ett värde av 430:-/st

  Bilden är tagen med en Sony A7R III tillsammans med Sony FE 70-200/2,8 GM. En unik kombo för sportfoto då kameran klarar av 10 bilder/s i 42MP RAW med otrolig skärpa. Skidfoto kan vara klurigt att få till snyggt då bakgrunden ofta är skog vilket lätt blir klottrigt. För att ta bilden ställde jag mig mitt i den branta landningen för att komma så lågt som möjligt och få med topparna av träden för att ge bakgrunden mer dynamik.

  Hur deltar jag i tävlingen? Följ oss på instagram @cyberphoto_se och tagga två kompisar samt kommentera varför just ni ska vinna dessa SkiPass på kläppen.

  Följ oss här: @cyberphoto_se

 • Drönarsöndag: Älg

  Att hitta en älg är inte alltid helt lätt och när du väl hittat en så är det hopplöst att hitta igen den på telefonskärmen då deras färger flyter in i omgivningen. Här när den står mot en knallgrön bakgrund så är det mycket lättare att se den.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Bungalow

  Bungalow säljes. Strandtomt. Öppen planlösning. Passar ej för möbler med hjul. Veranda runt huset. Bättre pris vid snabb affär.

  Jag gjorde ett kort besök i Bangkok med Sony och en av dagarna hade vi en photoshoot i form av sightseeing på en sån där smal båt med en bilmotor där bak, de kallas longtail. Det var fascinerande att åka genom kanaler och floder och se den delen av Bangkok.

  Den bild du ser är tagen med Sony A7R III + GM 24-70/2,8, 24mm, f/5,6, 1/500s och ISO 200. Den är tagen från en gungande båt i rätt hög hastighet så skärpan är nog inte helt perfekt. En bild kan vara värd att se även om den inte är tekniskt perfekt.

  Klicka här för att se större bild >>

  Klicka här för att se alla bilder från resan >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Celestron Digiscopingadapter

  Detta är den största nyheten inom digiscoping på länge och med dagens fina mobilkameror så kommer du att kunna få riktigt bra bilder, oavsett om det är på fåglar eller planeter.

  Äntligen är den här. Celestrons smarta digiscopingadapter för smartphones. Den stora skillnaden mellan denna adapter och andra liknande produkter är att den går att justera i både höjd, sida och djup. Detta är helt avgörande för att lyckas få till riktigt bra bilder. Den andra stora fördelen är att den passar på okular mellan 35mm-60mm och med medföljande adapterring så passar den till och med okular med måttet 25mm. Detta innebär att du kan plåta genom tukkikare, handkikare, kikarsikten och till och med stjärnkikare.

  Beställ här: Celestron NexYZ 3 Digiscopingadapter

 • Test: Fujifilm X-T30

  Test

  Idag släpper vi test på nya Fujifilm X-T30, en mindre modell som har fått ärva sensor, processor och AF-system från storebror X-T3 vilket gör detta till en förvånandsvärt prisvärd kamera.

  Mats skriver: Bildmässigt märker man ingen som helst skillnad mot den dyrare X-T3:an, och kanske inte så konstigt eftersom båda är försedda med samma typ av sensor och processor. Dessa två Fuji-modeller ger fantastiskt rena och fina bilder. Filmkvaliteten blir också riktigt bra, speciellt i 4K. Vid sämre ljusförhållanden ser det också bara fint ut på höga ISO tack vare kamerans låga brusnivåer.

  Läs hela testet: Fujifilm X-T30 kamerahus svart test

 • Fotohistoria: Hilkaflex

  Som svensk, i alla fall som norrlänning, så är namnet Hilkaflex lite lustigt även om varken ordet eller huvudbonaden hilka knappt används längre. För er yngre som funderar vad en hilka är så är det när en kvinna viker en halsduk på hälften och sätter den över håret och knyter antingen under hakan eller i nacken. Men låt oss kolla in Hilkaflex!

  När jag började forska kring denna kamera så framgick det helt klart att detta är inte en vanlig kamera. Det finns knappt någon information alls om den. Det visade sig att det är samma kamera som Toyocaflex men är namnändrad för en viss leverantör. Vid djupare efterforskning så upptäckte jag att denna kamera såldes under en hel andra namn också, nämligen dessa: Accurafle, Crownflex, Daflex, Deitzflex, Europaflex, Hacoflex, Kinoflex, Lionflex, Metarflex, Metascoflex, Miloflex, Mirroflex, Novelties, Prince Junior, Proskar, Rippaflex, Skyflex, Starflex, Trioflex och Zenoflex. Det framgår inte om alla är helt identiska men det är en imponerande mängd namn i alla fall.

  Hilkafelex är från Japan och troligen från 1955. Jag upptäckte att den fanns med olika objektiv. Vårt exemplar har en Owlar Anasigmat 8cm f/3,5. Den fanns också med Tri-Lausar Anastigmat 8cm f/3,5. Kameran har en centralslutare med 1/300s - 1s samt B. 

  Allt detta ledde mig fram till vem som var den verkliga tillverkaren var, ett litet japanskt märke med namnet Tougodo. Ett företag jag aldrig hört talas om tidigare så det var lite spännande. Eftersom jag nu hittat mer om denna udda kamera så tänker jag berätta en del om företagets historia. 

  Företaget Tougodo grundades 1930 av tre svågrar: Nagatsuka Masanori (長束正規), Tanaka Kōichi (田中幸一) och Toyota Yoshio (豊田義雄). Huvudkontoret låg i Omote-Jinbōchō (表神保町), i distriktet Kanda (神田区) i Tokyo. Nagatsuka var född i Kagoshima (鹿児島) och han namngav företaget Tougodo (東郷堂, Tōgōdō, vilket betyder "Tōgō företag") och Tougo (Tōgō) kameror efter Admiral Tōgō Heihachirō (東郷平八郎) som vann mot ryssarna 1905 vid slaget om Tsushima in 1905. Deras första kameror använde något som kallades "no-need-darkroom process", en idé som Nagatsuka köpt av okänd person.  

  Jag kan berätta lite kort om "no-need-darkroom process". Det fungerade som så att filmen såldes i ljustäta pappersark. När arket sattes i kameran så gled pappret undan och blottade filmen sedan när det togs ur kmaeran igen så gled filmen in i papperet igen. Efter exponeringen så sänktes arket i rödfärgad framkallningsvätska som innehöll ämnen som desensibiliserande, dvs gjorde filmen mindre känslig för ljus. Förmodligen så användes fenosafranin, kanske i en blandning med chrysoidine. Båda var röda färgämnen. Sedan sänktes filmen i fix och befriades från sitt pappersskydd. Sedan vaer det bara att skölja negativet och låta det torka. Oftast så gjorde man bara en kontaktbild från negativet vilket i sin tur kunde göras på samma sätt i dagsljus. Fotopapper fanns för både naturligt ljus och för konstljus. Det för naturligt ljus var dyrare. De som sålde Tuogo kameror brukade demonstrera dem utanför sina butiker. Kunden fick med sig en bild som han bara behövde skölja i 2 timmar och torka när han kom hem.

  Företaget Murakami var först med att släppa en kamera för "no-need-darkroom process", den kallades It. Man gissar att Nagatsuka köpte patentet av Murakami men det är inte bekräftat och kommer nog aldrig att bli det heller. Detaljer försvinner i historien. Tougodo kontaktade kameradistributörer men ingen var intresserad då de ansåg att Tougo-kameror var mer leksaker än kameror. Det gjorde att Tougodo vände sig direkt till fotoaffärer men också till leksaksaffärer, klockaffärer och radioaffärer.

  Japanska flottan ville att företaget skulle sluta använda Tōgō's namn. Nagatsuka ansåg att ett namnbyte skulle ha stora negativa effekter på försäljningen så han och några andra från Tougodo besökte admiralen i hans eget hem och bad honom om hans tillåtelse vilket de också fick. Admiral Tōgōs sekreterare admiral Ogasawara Naganari skrev en licens till Tougodo. 

  Tougodo hade svårt att få fram tillräckligt med film. De försökte film från ett företag med namnet Konishiroku med det lyckades inte så det slutade med att de importerade film från Gevaert i Belgien. Bara som en parentes så gick Gevaert senare i hop med Agfa och blev Agfa Gevaert. Senare så köpte Tougodo film från Fuji istället på grund av den politiska situationen som var vid den tidpunkten. Filmen skars och monterades på pappersblad i fabriken i Kanda. Troligen så tillverkades alla kemikalier i den fabriken. Tanaka Kōichi sa senare att den film Fuji levererade på 30-talet var av så låg kvalitet att det knappt gick att göra förstoringar ifrån negativen.

  Från mitten av 1930-talet fram till början av 1940-talet så hette företaget Tōgōdō Shashin Kōgyō K.K. (東郷堂写真工業㈱). 1933 så lanserade de en månadstidning med namnet Shumi. Den gavs ut i över 6 år. 1935 släpper de en ny serie ihopfällbara kameror med namnet Meiko. De använde Meiko filmpack med "no-need-darkroom film". 1937 så ersätts Meiko-serien av Meisupi and Meiritto som använde  2,8×4 cm C-size bladfilm, som var utskuren från Fuji film.

  Under andra världskriget så var företaget ålagt att tillverka krigsmaterial, vilket var delar till flygindustrin. Delar av tillverkningen föredelades till två andra fabriker. En fabrik i Toyohashi som sköttes av Tanaka Kōichi och en fabrik i Yamanashi som sköttes av Toyota Yoshio. Den tredje svågern, Nagatsuka Masanori, stannade i fabriken i Kanda. Den sist nämnda fabriken förstördes helt av allierade bombningar 1944. De tre svågrarna beslöt att upplösa företaget Tougodo 1945. Nagatsuka Masanori lämnade kameratillverkning helt och hållet. Han hade senare en ramaffär i Ginza kring 1955.

  Två skilda företag med namnet Tougodo uppstod efter kriget, och de uppstod från de två fabriker som stod kvar. En i Toyohashi och en i Yamanashi. Vi ska faktiskt följa namnet Tougodo till dess absoluta slut och vi börjar med vad som hände i fabriken i Toyohashi efter kriget. Tanaka Kōichi ledde denna fabrik och de tillverkade cigarettändare och cigarettertuier. 1947 började de tillverka kameror igen och de avsåg att återuppta samma typ av direktförsäljning men de stötte på problem. De hade inte tillräckligt med fabriksbyggnader för sin tillverkning och de fick inte förevisa sina produkter på gatorna för ockupationsmakten. Inflationen gjorde att både personal och annonsering blev dyrt. De bestämde sig då för att agera som en vanlig kameratillverkare och sälja via distributörer. Deras mycket kompakta kamera Hit blev en stor framgång, speciellt via export. 1948 släpptes två nya modeller, Hobix och Bolta. 1949 fick företaget namnet Tōgōdō Seisakusho (東郷堂製作所) och adressen i Tokyo var Chiyoda-ku Kanda Tsukasamachi 1–9 (千代田区神田司町1–9). Förmodligen endast kontor. 1952 ändrades namnet till Tōgōdō Sangyō Y.K. (東郷堂有限会社) och 1957 ändrades namnet till Tōgōdō Kōki K.K. (東郷堂光機㈱). Varumärkena Hit, Hobix, Hobiflex and Toyoca användes för den japanska marknaden. Toyoca står för Toyohashi Camera. Många av Tougodos produkter såldes på export och den mest kända är Toyocaflex 6×6. Fast även om den var mest känd så var inte bara känd under namnet Toyocaflex utan under en stor mängd andra namn, vilket vi nämnde tidigare i detta inlägg. Hilkaflex var en av de namnen. Företaget ändrade sedan namn till Daishin Seiki (大真精機) och de slutade tillverka kameror i mitten av 1960-talet. De tillverkade delar åt Pioneer Corp på 1980-talet. Idag så tillverkar de specialdelar av metall för olika tillverkare.

  Den andra fabriken i Yamanashi leddes av Toyota Yoshio från 1945. Denna andra tillverkare av Tōgōdō kameror hette K.K. Tōgōdō (㈱東郷堂) från 1953. De återupplivade varumärket Meikai till deras Meikaiflex som var en tvåögd spegelreflex. De tillverkade också Muse Flex TLR och Shinkoh Rabbit. Dessa försök att tillverka kameror med framgång grusades 1955, men Toyota Yoshio gav inte upp så lätt och försökte igen och ett nytt företag skapades som förmodligen hette Meikōsha (明興社). De återupplivade varumärket Meisupii. 1971 ska företaget ha bytt namn till Meikai Sangyō (メイカイ産業) och de tillverkade kameror fram till 1980-talet, åtminstone två modeller, Meikai EL och Meikai ELX. Jag förmodar att de sedan gick i konkurs för där slutar alla spår från det företaget.

  Värdet på en Hilkaflex är svårt att sätta då den är så ovanlig. Vi har sett priser från 800kr till 1500kr. Kameran du ser på bilden kommer från vår egen samling.

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • I Rom med Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH

  Vår kollega Mikael besökte nyligen Rom och hade med sig Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH. Ett manuellt objektiv som är mycket prisvärt tack vare bra prestanda och lågt pris.

  När man åker ut och reser kommer alltid frågan, vilka objektiv ska jag ta med? Denna resa valde jag att ta med Laowa 12/2,8 Zero-D, Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH och Sony FE 85/1,4 GM tillsammans med min Sony A7R III. Vidvinkel var det självklara valet eftersom jag åkte till rom och ville fota arkitektur och landskap.

  De flesta dagarna valde jag att endast ta med mig Viltrox 20mm på kameran över axeln för att vi skulle gå mycket och det är skönt att ha så lite utrustning som möjligt med sig. Att endast ha med sig ett objektiv som är 20mm fungerade utmärkt då man har tillräckligt vidvinkel till landskap och tack vare den stora bländaren får man fin bokeh vid porträtt eller närliggande motiv.

  Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH är ett utmärkt objektiv då det är skarpt, välbyggt och relativt billigt. Enda nackdelen jag hittar med objektivet är att det inte har autofokus, dock när man fotar arkitektur eller landskap spelar det inte så stor roll då man oftast vill sätta fokus själv men det hade ibland varit skönt att ha. Jag rekommenderar det här objektivet starkt till er som vill ha ett trevligt vidvinkelobjektiv och som inte är i behov av autofokus.

  Läs mer om: Viltrox PFU RBMH 20/1,8 ASPH för Sony E-fattning

 • Test: Voigtländer Hyper Wide Heliar 10/5,6 Asph, för Sony E

  Test

  Idag släpper vi vårt test på ett annorlunda objektiv, Voigtländer Hyper Wide Heliar 10/5,6 Asph, för Sony E. Ett raktecknande supervidvinkel som presterar förvånandsvärt bra trots sin lilla storlek.

  Mats skriver: Mycket högkvalitativ ultravidvinkel för Sonys kameror med E-fattning. Både mekaniskt och optisk är detta en mycket genomtänkt och välbyggd optik, som även presterar mycket bra bildmässigt.​ Bäst skärpa i mitten och till större del av bilden får man redan på största bländaröppning f/5,6. Optiken har ett ovanligt kompakt och smidigt format, bland annat tack vare användningen av ett asfäriskt linselement - som samtidigt korrigerar för oönskad sfärisk aberration.

  Läs hela testet här: Hyper Wide Heliar 10/5,6 Asph, för Sony E test

 • Canon EOS RP + 40mm pancake = sant

  Nya Canon EOS RP lanseras med en EF-adapter som standard och vi har hittat en ny favoritkombo för Canon EOS RP tillsammans med Canon EF 40/2,8 STM.

  När Canon EOS RP lanserades så ställde sig många frågan varför Canon lanserar en instegskamera när det bara finns professionella RF-objektiv till den. Tanken är att du som har EF objektiv sedan tidigare ska kunna använda dessa tillsammans med adaptern som följer med, vilket är en bra lösning tills dess att Canon har släppt objektiv som passar EOS RP till både storlek och pris.

  EOS RP är mindre och smidigare än sin storebror EOS R, så vi testade med att para ihop EOS RP med en Canon EF 40/2,8 STM. Det finns ett litet och billigt objektiv till RF fattning, RF 35/1,8 Macro men det är ändå större, tyngre och betydligt dyrare än EF 40/2,8 STM.

  Som du ser på första bilden här ovan så är den kombinationen riktigt smidig, speciellt med tanke på att det är en fullformatskamera. Vi tycker att Canon EOS RP är en mycket intressant kamera som tar bra bilder, och tillsammans med EF objektiv så blir den av de mest prisvärda fullformatskamerorna för tillfället.

  Bild två tagen med Canon EOS RP + 40mm f/2,8

  Läs mer: Canon EOS RP kamerahus + EF till EOS R-adapter + EF 40/2,8 STM

 • Drönarsöndag: Alien

  Det krävs inte mycket fantasi för att tänka "Alien" när man ser denna åker med dess hässjor.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: 100-200

  Jag har nu använt Fujinon GF 100-200/5,6 R LM OIS WR en tid och det är en alldeles fantastisk glugg. Kameran du ser på bilden är en Leica M1 från 1959 och objektivet är ett Voigtländer Heliar 50/3,5 från 2018.

  Jag blev glatt förvånad över de bilder som Fujinon GF 100-200/5,6 R LM OIS WR ger och jag är nu rent av imponerad. Det är verkligen galet bra, och har dessutom med en bokeh som närmast kan beskrivas som underbar. Jag tog den bild du ser lite mer på prov för jag ville se dels hur mycket skärpedjup det ger på 200mm och dels se hur bokehn ser ut. Så jag ordnade ett motiv med djup i bilden och satte motivet mot den absolut värsta bakgrund jag kunde hitta. En gran som var bitvis stäckt av snö. Hade hellre haft ett lövträd men det är fel årstid för det. Löv och granbarr kan ge riktigt hemsk och gryllig bakgrund men GF 100-200/5,6 R LM OIS WR hade inga alls problem med det. Skärpan sitter klockrent på mössan där jag satt den och sedan når skärpedjupet vid f/5,6 nästan ut på Voigtländerobjektivet, inte ända fram till objektivets frontring. Skulle jag tagit denna bild för motivets skull så hade jag nog behövt blända ner till f/8 eller f/11.

  Fokuseringen är snabb, och när du zoomar så ändrar inte objektivet längd samt att vikten är förhållandevis låg. Även om det ingår ett rejält stativfäste så kommer jag nog att mest ha det avmonterat för att spara vikt. Eftersom objektivet har inbyggd bildstabilisering så behövs inte stativ i samma utsträckning. 

  Kort sagt: Detta objektiv är fantastiskt bra! 

  Klicka här för att se större bild >>

  Läs mer här: Fujifilm GF 100-200/5,6 R LM OIS WR >>

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 100-200/5,6 R LM OIS WR, 200mm, f/5,6, 1/800s och ISO 100.

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Samyang lanserar idag Samyang AF 85/1,4 till Sony FE. Ett objektiv som redan finns till Canon EF men nu också till Sony E för fullformat, ett mycket prisvärt alternativ till Sonys stora och dyra 85/1,4 GM

  Samyang har i det sista gått starkt in i sin serie av AF objektiv och hittills har dom gjort mycket prisvärda objektiv. Bra objektiv till bra priser är alltid populärt, vi ser att det här objektivet tillsammans med en Sony A7 II eller A7 III kan bli en stark kombo.

  Läs mer: Sony A7 III

  Samyang AF 85/1,4 är mest prisvärd i sin klass och ett bra alternativ för dig som vill ha ett bra porträttobjektiv men ändå få en rimlig prislapp. Tidigare AF objektiv från Samyang har varit mycket prisvärda med bra bildkvalitet och så torde dert vara även denna gång och så fort vi får in ett skarpt exemplar kommer vi att göra ett utförligt test.

  Läs mer här: Samyang AF 85/1,4 FE för Sony E-fattning​

 • Test: Gopro Hero 7 Black

  Test

  Nu släpper vi vårt test på Gopro Hero 7 Black. En hel del nya funktioner som HyperSmooth, TimeWarp och bättre bildkvalité vilket innebär en större uppgradering än tidigare modeller men behåller samma Gopro-känsla som många har lärt sig att älska.

  Mats skriver: Med det nya GP1-chippet från Hero6 Black och ett utökat RAM-minne är Hero7 Black den bästa Hero-kameran som tillverkats enligt GoPro själv. Med en avancerad processor har Hero7 Black fått en förbättrad bildkvalitet.​ HyperSmooth-funktionen i GoPro Hero7 Black ger en märkbart förbättrad stabilisering jämfört med alla tidigare GoPro-modeller, och är nu mer effektiv än till och med Sonys optiska Boss-stabilisering som sitter i X3000-modellen. ​

  Läs hela testet här: GoPro Hero 7 Black test

 • Fotohistoria: Certo Dollina

  Det är nog inte många som hört talas om Certo Kamera Werk, men de var framgångsrika kameratillverkare under lång tid.

  Historien börjar redan 1902 när Alfred Lippert och Karl Peppel grundar företaget i Johannstadt som ligger nära Dresden. Jag veet inte om du har lagt märke till att många tyska kameratillverkare var placerade i Dresden innan andra världskriget. Redan 1905 var de tvungna att flytta till större lokaler och nu hamnade de i Großzschachwitz. Ungefär samtidigt börjde de använda namnet Certo. Det namnet kommer från latinets certo som betyder säker. 

  Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samlling och är en Certo Dollina 0 från 1938. Detta var en enklare modell med ljussvagare optik och ingen mätsökare. Objektivet på vårt exemplar är en Anastigmat Kafotar 5cm f/4,5. En enkel optik med tre linser. Denna modell fanns med två olika objektiv och fyra oika slutare. Detta exemplar klarar 1/25-1/100s samt B och T. Efter alla dessa år, 81 år för att vara exakt, så fungerar slutaren fortfarande. Det är faktiskt imponerande. Lägg även märke till den Art Deco-inspirerade frontplåten runt objektivet.

  Under andra världskriget så gömde de tillverkningsmaskiner hemma hos lojala medarbetare och efter kriget kunde de ta upp tillverkningen utan större problem. Tyvärr så befann de sig nu under sovjetiskt styre och tillverkade cigarettmaskiner. Certo registreades som privat företag och de började tillverka kameror igen. 1968 införlivades Certo i VEB Pentacon Dresden. Pentacon använde namnet Certo till billiga plastkameror under 1970-talet men slutade använda namnet 1982. Pentacon gick i förlust hela 1980-talet och efter Sovjetunionens fall så till slut upplöstes Pentacon 1991.

  Certo tillverkade bra kameror av bra kvalitet. Om de är poplulära som samlarkameror är svårtr att säga för de flesta känner inte till Certo och de få samlare som riktat in sig på Certo är väldigt hängivna.

  Du kan se 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Smidigt, snyggt och nödvändigt

  Ibland ryms inte allt man vill ha med fotoväskan och ibland är det svårt att hålla ordning. En extra liten väska som man sätter utanpå kan många gånger lösa problemet. Denna Lowepro väska passar perfekt till minneskort, batteri, snabbplattor och mediciner.

  Många av oss fotografer vill ha väskor där man får med allt, man vill ha med kamera, objektiv, laptop, laddare, adaptrar och mycket mer. Det kan vara svårt att hitta en väska som du får plats med precis allt du vill ha med. Lowepro gör många fina väskor men ofta så är det något tillbehör man inte riktigt vet vart man ska placera. En klockren lösning som en av våra kollegor använder är Lowepro D-Pods 10 som fästs i molly-systemet på hans Lowepro ProTactic BP 450 AW.

  Läs mer om: Lowepro ProTactic BP 450 AW II

  Han använder två väskor fäst på baksidan och ena är fylld med ett extrabatteri, minneskort och putsduk. Den andra agerar som första hjälpen med plåster, Alvedon, Samarain och sårtvätt. Det blir lättillgängligt om du behöver komma åt det i hast men även rätt skönt att slippa öppna hela väskan för att komma åt ett litet fack. Vad skulle du ha i din?

  En smart lösning för många och det bästa av allt är att den är väldigt billig, endast 49:-

  Läs mer och beställ här: Lowepro D-Pods 10 för 49kr

 • Test: Tokina opera 50/1,4 FF

  Test

  Nu släpper vi testet för Tokinas första objektiv i deras nya Opera-serie, Tokina opera 50/1,4 FF. Ett objektiv som ska konkurrera direkt med Sigma ART och Tamron. Har Tokina vad som krävs för att stå fast mot hård konkurrens?

  Mats skriver: Tokina tar upp kampen om fullformatsmarknaden på allvar med Opera-serien. Tanken är att objektiven i denna serie ska ha mycket höga optiska prestanda och matcha de dyraste, mest högupplösta fullformatskamerorna på marknaden. Tokina Opera 50/1,4 FF är en mycket robust och välbyggd optik som dessutom är vädertätad, vilket de flesta övriga fasta normalobjektiv saknar.

  Läs hela testet här: Tokina opera 50/1,4 FF för Canon EF test

 • Test: Samsung Galaxy S10+

  Test

  Nu har vi testat helt nya Samsung Galaxy S10+. En smartphone som har mycket att uppfylla i dagens konkurrens men redan vid första blicken ser vi att Samsung släpper sin bästa smartphone hittills.

  Tobias skriver: Det är sällan värt att byta från föregående generation till en ny modell idag. Skillnaderna är i regel för små för att vara värda den investeringen men den här gången är skillnaden i upplevelse relativt stor så använder du din smartphone mycket och gillar ny teknik så är S10+ en telefon att byta till förutsatt att du gillar Samsung.

  Läs hela testet här: Samsung Galaxy SM-G975 S10+ 128GB Svart test

  Läs mer om skillnader mellan S10e, S10 och S10+: Samsung lanserar Galaxy S10​

 • Drönarsöndag: Klättring

  Drönaren skulle fotografera den fina klippan men fångade även några klättrare. De var nog lika förvånade att se drönaren som drönarägaren blev framfår datorn när han upptäckte klättrarna.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Öde

  Det finns massor av ödehus i norrland men detta ödehus återfinns i Thailand.

  Jag var på en fabriksresa med Sony i slutet av februari och förutom besök på deras fabrik så gjorde vi lite sightseeing i Bangkok. Bilden är tagen med Sony A7R III + GM 24-70/2,8, 38mm, f/8, 1/200s och ISO 100. Bangkok är en extremt varierande stad, allt från lyx till plåtskjul. Jag gillade detta övergivna hus, det måste ha varit vackert en gång i tiden. Kul att det inte förfallit mer ändå. Fukten och värmen brukar bryta ner hus ganska snabbt. 

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Sony A6400

  Test

  Idag släpper vi vårt test på A6400, det nyaste tillskottet i Sonys populära instegsserie. Kamera har ändrats väldigt mycket utseendemässigt och frågan är om Sony har lyckats att uppdatera innehållet tillräckligt mycket för att motivera en uppgradering.

  Mats skriver: Man får väldigt mycket kamera i ett kompakt format med Sony A6400, och särskilt med tanke på att A6400 räknas som instegsmodell bland Sonys APS-C-kameror. Alltså en instegsmodell som på flera sätt kan mätas sig mot betydligt större, dyrare och mer professionella modeller, och som förutom inbyggd stabilisering klår deras APS-flaggskepp A6500 på flera punkter.

  Läs hela testet här: Sony Alpha A6400 test

 • Fotohistoria: Minolta Miniflex

  Detta är en charmig liten kamera från 1959. Gillar du färgsättningen?

  Minolta Miniflex är inte helt vanlig. Den tillverkades 1959 av Chiyoda Kōgaku Seikō. Den använder 127-film och ger 4x4cm negativ. Det är ingen tvekan om att den är ett direkt svar eller kanske snarare vad man säger idag, en rip-off, av Rolleiflex baby Grey som kom redan 1957. 

  Objektivet för fotografering är ett Minotla Rokkor 60/3,5 med fyra linselement medan objektivet för att titta genom är ett Minolta Rokkor 60/2,8 med tre linselement. Båda objekiven har serienummer. Slutaren är en Optiper Citizen MVL som klarar 1/500s ner till 1s. Minolta Miniflex är en rätt enkel konstruktion med ratt för fokusering och ratt för frammating.

  Dessa kameror ligger kring 7000-10000kr på den internationella marknaden men bara kring 2000kr i Europa. Vad den egentligen är värd är väl upp till vad en köpare vill betala. En sådan här fin kamera skulle platsa i alla kamerasamlingar men priserna ligger omotiverat höga. Tydligen så ska max 5000 exemplar ha tillverkats och det har självklart en påverkan av priset.

  Du kan se 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Test: Fujifilm GF 100-200/5,6 R LM OIS WR

  Test

  Det populäraste objektivet till Fujifilm GFX är kitzoomen GF 32-64/4 tack vare dess smidiga form och otroligt bra bildkvalitet, vi har nu testat Fujifilms andra zoom till GFX systemet. Kan nya Fujifilm GF 100-200/5,6 R LM OIS WR hålla måttet och komplettera objektivparken för dig med en Fujifilm GFX?

  Mats skriver: Som vanligt när det gäller Fujis finare objektiv kan man räkna med en mycket rejäl och välbyggd konstruktion mestadels i metall. Bra byggkvalitet brukar innebära stort och tungt men objektivet är förvånansvärt kompakt i jämförelse med deras andra teleobjektiv med 120mm och 250mm. Att Fujifilms GF-objektiv presterar fantastiskt bra optiskt är väl knappast någon nyhet vid det här laget, och skärpan i GF100-200/5,6 R LM OIS WR är bevisligen också riktigt  bra redan på största bländaröpning från kant till kant, och speciellt på de kortare brännvidderna.

  Läs hela testet här: Fujifilm GF 100-200/5,6 R LM OIS WR

 • Grundkurs i kamera & foto

  Nu på torsdag kl 18:00 kör vi vår grundkurs för dig som vill lära dig grunderna i att hantera din kamera och att ta de bilder som du vill kunna ta. Vi bjuder på den här kursen och du anmäler dig via länken nedan. Inga förkunskaper krävs men vi önskar att du tar med din kamera!

  Datum: 7/3
  Tid: 18:00-20:00
  Frågor: 20:00-21:00
  Plats: Nolia, konferenslokal Miskovsky

  Har du frågor mejla till kurs@cyberphoto.se

  Anmäl dig här: Grundkurs i kamera & foto

 • 70.000 besökare på CP+ 2019

  CP+ står för Camera & Photo imaging show i Japan, den hålls i början av varje år och de brukar ha kring 70.000 besökare, vilket är strax under hälften jämfört med Photokina. På mässan finns alla stora kameratillverkare men de släpper sällan nyheter här utan visar nyligen släppta produkter och ger tillgång till att man får känna på de innan säljstart.

  I år har man fått känna på flera stora nyheter, hos Nikon får man se deras nya Z Noct 50mm f/0,95 och de visar även en uppkapad optik så att man får se hela insidan. Vi längtar mycket att få testa objektivet och se hur bra Nikon kan presetera när dom lägger allt fokus på bildkvalitet. Detta objektiv kommer under 2019 enligt Nikon.

  Läs mer här: Nikon lanserar Z: objektiv

  Panasonic har med sig sina nya kameror S1 och S1R, som vi redan har gjort test på. Bakom dessa kameror i objektivshyllan står det ett intressant objektiv som inte har visat sig i dagsljus ännu rent fysiskt, det är en prototyp av Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25 f/1,7. Detta objektiv blev avtäckt på Photokina men det är nu första gången vi ser den i verkligheten och det är stort, nästan dubbelt så lång som Panasonic Leica Vario-Elmarit 12-60 f2,8/4 ASPH och en hel del bredare i diameter. En mycket intressant zoom till M4/3 som vi självklart kommer testa när vi har ett skarpt exemplar.

  Läs mer: Panasonic lanserar!

  Tamron har nyligen släppt deras första objektiv som direkt utmanar med Sigmas ART-serie, vilket man under denna mässa kunde känna på inklusive de två andra mycket intressanta objektiv som släpptes samtidigt. 

  Läs mer här: Tamron lanserar!

  I januari visade Olympus att dom håller på bygga en Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm 1:4.5 TC1.25x IS PRO som dom nu visade en tidig prototyp av. Objektivet med telekonverter ger ett omfång på 187.5-500mm f/5,6 vilket motsvarar 375-1000mm f/11 på fullformat. I 2020 när detta objektiv blir tillgängligt gör vi självklart ett utförligt test.

  Voigtländer visar nya objektiv till Sony E och Leica M. Canon visar en guldfärgad version av deras nyaste kamera Canon EOS RP, för tillfället endast ett koncept men roligt att se något annat än svart/silver.

  Läs mer om: CANON EOS RP KAMERAHUS

 • Drönarsöndag: Skog

  Vackert eller hemskt? Vad ser du i bilden? Skogsskövling eller en vacker tjärn?

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Panorama

  Panorama är mycket enklare än de flesta tror. I Lightroom så markerar du bara de bilder du vill sätta ihop och väljer Fotosammansättning och sedan Panorama.

  Många gånger så räcker inte vidvinkeln till och då är panorama ett bra alternativ. En fördel med panorama är att du får inte problemet med förminskning som du får med mer vidvinkel. I denna fråga så ligger en av de stora fördelarna med en större sensor. För även om du får ett visst utsnitt, vi kan ta ett exempel, om du har en 23mm på en mellanformatskamera så är det en mycket kraftig vidvinkel, den motsvarar det utsnitt du får på en 18mm på en fullformatskamera. Men 23mm är ungefär en normaloptik på Micro 4/3. Även om utsnittet blir olika beroende på sensorstorleken så är en 23mm alltid en 23mm, och det sätt en 23mm återger är i stort sett samma oavsett vilken fattning den är byggd till.

  Detta gör att en landskapsbild tagen med en mellanformatskamera med en 23mm blir mycket mäktigare än vad det skulle bli med en Micro 4/3 på 9mm, då en 9mm optik förminskar så galet mycket mer. Nu var inte detta inlägg egentligen om just detta, så låt oss kika på ett par panoramabilder som jag tagit i Rom nyligen. Denna typ av bild kan du ta med vilken kamera som helst, men ja, ju större sensor, desto bättre blir det.

  Bilderna är tagna med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR.

  Nu ser bilden smal och liten ut här i bloggen men se bilden i full upplösning, speciellt på en dator, och helst med en 4K-skärm. Klicka inte på nedan länkar om du använder mobilen på 4G, de är rätt stora: 105MB och 83MB.

  Klicka här för att se större bild av panorama 1 >>
  Klicka här för att se större bild av panorama 2 >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>