• Dags idag?

  En av årets favoritprodukter inom vår genre är Zhiyun Crane som är en fantastiskt bra och nyskapande produkt som verkar hålla måttet. Vi har flera fotografer och filmare som använder den dagligen...med bra resultat och låg ingångströskel.

  Är du nyfiken på att filma? Har du inte börjat än? Skapa nya alster med hjälp av din kamera, dina objektiv och en Crane. Vill du veta mer så ring eller maila oss så hjälper vi gärna till att välja rätt produkt. Just idag har vi även kampanj på Crane V2, storsäljaren, med 999kr rabatt och ett extra batteri med på köpet. Klicka dig vidare för att se filmen eller beställa din egen Crane!

  Se filmen här: Youtube: Vi testar Zhiyun Crane - kom igång och tips!

  Läs mer och beställ Crane: Zhiyun Crane 3-axlig test & beställ

 • 3LT Billy

  Test

  Ett kolfiberstativ för endast 1990kr inkl moms från 3 Legged Thing - det låter väldigt intressant. Priset reflekterar ofta produkten och då frågar man sig hur Billy står sig mot kunkurrenterna i samma prisklass. Mats har testat.

  Mats skriver: 3 Legged Thing Billy är i skrivande stund det lättaste och stadigaste stativet bland liknande resestativ, och det första 3LT-stativet i "Punk"-serien tillverkat i kolfiber. Tack vare i övrigt samma materialval och utformning som det större modellerna, bibehåller man mycket god stabilitet och hög maxlast.

  Behöver man veta mer? Läs här: 3 Legged Thing Billy Airhed Neo test

 • X-files: Harpa

  Mörka skyar hänger över Reykjavik...

  I Reykjavik ligger ett konserthus med namnet Harpa. Det är klätt med 10000 oregelbundna fönster i olika nyanser.

  Bilden är tagen utan stativ med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/320s, f/8 och ISO 100.

  Klicka här för större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fujifilm X-E3

  Test

  För dig som följt bloggen så har vi skrivit om X-E3 förut och det är en kamera vi gillar! Nu är testet klart och ligger ute på vår hemsida, enkelt och kostnadsfritt för dig att läsa. Fujifilm har skapat en riktigt läcker kamera.

  Mats skriver: X-E3 lika precis lika snabb som X-T20, den startar under en halv sekund och tid från avtryck till att bildens exponeras är endast 0,05 sekunder enligt Fuji. Seriebildtagning klarar båda modellerna med 8 b/sek och kontinuerlig fokusering, eller upp till 14 bilder/s med elektronisk slutare och låst fokus och exponering enligt första bildrutan.

  Resten hittar du här: Fujifilm X-E3 test

 • Ricoh (Pentax) lanserar!

  Nyhet

  Två nya objektiv ser dagens ljus, 11-18mm f/2,8 avsedd för APS-C-kameror och ett 50mm f/1,4 SDM AW som fyller upp fullformat. Den sistnämnda är vädertätad och det första fasta objektivet sen K-1 lanserades.

  Båda ingår i "STAR"-serien som ska särskilja de lite bättre objektiven i sortimentet. 11-18mm har lansering under sommaren 2018 och vi vet inte så mycket mer om den ännu. Vi håller tummarna för att Ricoh kommer med fler nyheter för det är många Pentax-fotografer som väntar på nya objektiv och nya möjligheter med sitt favoritmärke. 50mm f/14 SDM AW är som sagt vädertätad och direkt avsedd för K-1-användare. Närgräns på 40cm och en modern SDM-motor för tyst och exakt fokusering. Vädertätningen hos Pentax anses vara en av de bästa på marknaden och även denna kommer att vara tätad med rejäla gummiringa och packningar. Lansering under våren 2018.

  Läs mer:
  Pentax HD D-FA* 50/1,4 SDM AW
  Pentax HD DA* 11-18/2,8

 • Fjäderbokeh

  Feathered bokeh eller fjäderbokeh är något som Olympus integrerat i sina PRO-objektiv med ljusstyrka f/1,2. Det är en effektgivande teknik som fungerar under vissa förhållanden och utan att du förlorar ljus!

  På bilden ser du ett exempel på skillnaden och vi har sett andra bilder där effekten är ännu större. Vi kommer att testa detta inom kort och släppa egna exempelbilder. Vad kan man förvänta sig och hur fungerar det? Enkelt sagt är det en fjäderslipning av ytterkanten i ett av glasen i objektivet. Det ger en mjukare och snyggare bokeh utan att du förlorar ljus. Det finns andra sätt att mjuka till bokehn, tex med ett specialglas som ger den effekten, dock med en viss ljusförlust som är klart märkbar. Feathered bokeh påverkar heller inte skärpan i bilden vilket är en fördel!

  Eftersom slipningen sitter efter kanten av linsen så blir en följd av det att effekten av det minskar när man bländar ner och blandarlamellerna täcker över det område där slipningen finns. Full effekt har man vid helt öppen bländare (f/1,2) och den minskar till att knappt ge någon effekt vid f/2,8. Det kan först kännas snävt men så skarpa som Olympus objektiv i PRO-serien visat sig vara redan på full öppning så bör detta ses som en extra styrka och fördel, inte som en begränsad effekt. Alternativet hade varit att tappa så mycket ljus att det påverkar möjligheterna att fotografera i dåliga ljusförhållanden vilket varit begränsande i vissa situationer.

  Vi kommer att testa detta inom kort och även släppa en film om det inom kort!

  Läs mer om PRO-objektiv från Olympus: Olympus Zuiko PRO

 • Fotohistoria: Ducati

  Ducati tillverkar bland de bästa motorcyklarna på marknaden idag, men visste du att de byggt kameror?

  Ducati har en lång och omväxlande historia som börjar redan 1926. De tillverkade då radio under namnet Società Radio Brevetti Ducati. Under andra världskriget fick de "vissa" svårigheter. 1944 bombades nämligen deras fabriker ner till grunden. Bröderna Ducati hade dock filat på en del idéer och 1946 lanserade man sin första motor och 1952 sin första motorcykel. Det som är förvånansvärt okänt är att Ducati faktiskt tillverkade kameror 1946 -1952. De tillverkade två modeller, toppversionen hette "Sogno" vilket betyder dröm och den fick även smeknamnet "The Italian Leica". Nu ligger kvalitetsnivån långt under Leica, men de påminde en hel del om varandra. Ducati var dock betydligt mindre i storlek. Den enklare modellen hade det passande namnet "Simplex". Många av kamerorna gavs till personalen på Ducati och de blev märkta med "PER COLLABORATORE DUCATI" och "NON CEDIBILE".

  Ducati fick göra en del udda lösningar för att få ner storleken på kameran. Den hade bara en ridå i slutaren med en 20mm öppning i mitten. På grund av detta kan den inte ha samma lösning som andra kameror som har två ridåer, som varierar spaltöppningen men ridån går med samma hastighet. Ducati fick göra hastigheten på ridån varierbar eftersom spalten alltid är densamma. De löste det genom att placera slutartidsratten direkt på upptagningsspolen och ansluta en änden av slutarfjädern till ratten. När du ökar slutarhastigheten så ger du större kraft till fjädern. Det är därför avstånden mellan slutartiderna blir helt motsatta till t ex samtida Leica. Därför är hoppet mellan 1/200s och 1/500s så stort. För att komma ner till 1/20s så har kameran en luftdämpning i kamerans botten. Ett annat problem med en enda ridå med fast spaltöppning är att när du spänner slutaren så passerar ju öppningen filmen igen. Detta löste Ducati med en extra slutare, en med två "dörrar", som stängs mellan optik och slutaren. Denna slutare är kopplad till avtryckaren så att de öppnas när du trycker ner avtryckaren och sedan du tryckt av så stängs dörrarna igen. Om optiken inte var utfälld så hindrade optiken dörrarna från att öppnas och det gick då inte att ta en bild. På så sätt så undvek man att ta oskarpa bilder eftersom optiken inte var i rätt läge. Objektivlocket passade endast när optiken var infälld, så du riskerade inte heller att ta bilder med objektivlocket på.

  En annan udda lösning var att vänstra ratten drog fram filmen medan den högra spolade tillbaka den i kassetten, vilket är precis tvärtom mot de flesta andra kamerorna från den tiden. Avtryckaren sitter på kamerans vänstra front. Också udda. Senare modeller hade även blixtsynk. Dessa kameror är grymt kompakta. När man ser dem på bild tror man de är normalstora men faktum är att de ryms i din handflata. Sogno är inte större än 7,6 x 5 x 2,5cm!

  Både Ducati Sogno och Simplex var halvformatare, det vill säga att de använde bara 18x24mm av 35mm filmen. Olympus satsade under 60-talet en hel del på halvformat. Nackdelen med halvformat blev ju naturligtvis bara halva negativstorleken och då också bara halva upplösningen. En annan praktisk nackdel är att du får höjdformat när du håller kameran på normalt sätt och de flesta fotograferar i 90 grader åt andra hållet, landskapsformat. Ducati simplex var en enklare modell av Sogno och hade en fast Etar 35/3,5 optik. Det fanns faktiskt också en tredje modell som hette Tipo Sport med 1/3000s som snabbaste slutartid. Den tillverkades i hela ett (1!) exemplar. Där för säger man generellt att Ducati tillverkade bara två modeller. Ett enda ex kan inte kallas produktion. Ducati använde en egen filmkassett vilket krånglade till det hela. Detta för att kunna håll ner storleken på kameran. Kassetten rymde film för endast 15 bilder. Kassetten har ungefär samma diameter som ett AA-batteri. Väldigt liten!

  Dessa objektiv fanns att tillgå: Dugon 19/6,3, Argon 28/4,0, Vitor 35/2,8, Vitor 35/3,5, Eltor 40/2,0, Luxtor 40/1,5, Lator 60/2,8, Teletor 120/5,6.

  Ducatikameror är sällsynta och det märks på priset. Den du ser på bilden är en Ducati Simplex och den kommer från vår egen samling. Se hur galet liten den är!

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 
   

 • Olympus lanserar!

  Nyhet

  Två nya objektiv i PRO-serien och det är jätteroligt då de tidigare PRO-objektiven visat att Olympus kan göra objektiv av yttersta världsklass! 12-100mm är ett av av våra favoritobjektiv - alla kategorier!

  Så här presenteras 17mm: Olympus fortsätter med sin serie av högpresterande, högkvalitativa objektiv med ljusstyrka f/1,2. Denna gång släpper man två objektivmodeller - en 17mm vidvinkel och en 45mm teleoptik. Förutom samma fina ljusstyrka och byggkvalitet har objektiven även nära nog identiska mått, vilket även den tidigare släppta 25/1,2 delar. Samma filtergänga gör att man enkelt delar filter mellan objektiven. Sammantaget utgör de en kompetent och kompakt trio av fasta bränvidder för en smidig och högpresterande utrustning. En fast, raktecknande, moderat vidvinkel är en mycket allround optik som passar bra för landskapsbilder, arkitektur, dokumentärfoto/gatufoto, kreativa porträtt, gruppbilder m.m.

  Läs mer här: Olympus M.Zuiko Digital 17/1,2 Pro

  Så här presenteras nya 45mm: Olympus fortsätter med sin serie av högpresterande, högkvalitativa objektiv med ljusstyrka f/1,2. Denna gång släpper man två objektivmodeller - en 17mm vidvinkel och en 45mm teleoptik. Förutom samma fina ljusstyrka och byggkvalitet har de även nära nog identiska mått, vilket även den tidigare släppta 25/1,2 Pro delar. Samma filtergänga gör att man enkelt delar filter mellan objektiven. Sammantaget utgör de en kompetent och kompakt trio av fasta bränvidder för en smidig och högpresterande utrustning. En fast, moderat teleoptik är den perfekta porträttoptiken, som även passar bra t ex för sport- och naturfoto på korta till mellanlånga avstånd.

  Läs mer här: Olympus M.Zuiko Digital 45/1,2 Pro

  Imorgon (torsdag) kommer en artikel om Feathered Bokeh, ett sätt för Olympus att få till en ännu behagligare bokeh med deras objektiv. Vilka som har denna funktion och hur det fungerar går vi igenom imorgon!

 • ATEMI Hunter

  Nyhet

  Nytt varumärke nu i lager - ATEMI. Gömslen som mycket snabbt fälls upp och ned samt är tillverkade i mycket bra kvalitet. Hållbara, smarta fästen och en smart konstruktion gör det lätt att få med den i bilen.

  Vi har många smarta produkter och det är något vi gillar då det lätt blir att att bara monteringen påminner om ett gammalt tält, ångesten kommer över en! ATEMI har löst det med en smart konstruktion (som du ser i produktvideon på produktsidan) som påminner om bra ljusformare och reflexskärmar. Med rejäla fästen kan man få den att stå emot riktigt mycket blåst och regn om det skulle behövas. ATEMI Hunter är en kanonprodukt som vi testat och kan rekommendera!

  Läs mer här: ATEMI Hunter test

 • Sony A7R III

  Nyhet

  Sony lanserar A7R III idag och det är en uppgradering som uppfyller önskningarna från A7R II med förbättrad och utökad ergonomi, bättre batterikapacitet och en hel del annat som gör det till en mycket het kamera!

  Vill du veta mer? Ring eller maila oss redan nu. Sony får in många nyheter i version III, däribland sökaren och batteriet från nya A9 som ger bättre batteritid samt en fantastisk sökarbild. Man har även hittat plats för en joystick, AF-ON-knapp, dubbla SD-kortplatser (1st UHS-II) och en blixt-sync-kontakt. Samma sensor som i version II men med ny processorkraft för bättre resultat, snabbare fokusering och seriebildtagning (10 bilder per sekund med full AF) och liveview med upp till 8 bilder per sekund (som A6500). 15 stegs dynamiskt omfång, 14 bitars RAW och en ny slutarmekanism som ger mindre skakningar. Dessutom är bildstabiliseringen nu med en effekt motsvarande (upp till) 5,5 stegs effekt. Displayen går att använda som en AF touchpad. För video har A7R III Hybrid Log Gamma och Slog-3. Nytt är också dubbla USB-kontakter, en MicroUSBoch en USB-C vilket betyder att man tex kan strömförsörja via MicroUSB och samtidigt sköta tethered shooting via USB-C, smart!

  Läs mer här: Sony Alpha 7 R III

  Även ett nytt objektiv lanseras idag, FE 24-105mm F4 G OSS, mer info kommer inom kort. Man berättar också att ett FE 400mm F2.8 GM OSS är under utveckling för att bekräfta satsningen på objektiv. Mer om den kommer också inom kort!

  Läs mer här: Sony FE 24-105/4 G OSS

 • Sigma utvecklar!

  Nyhet

  Nu har Sigma släppt ett pressmeddelande om att den tidigare uppvisade 16mm f/1,4 till Sony med E-fattning och APS-C-sensor är under utveckling och kommer att lanseras på riktigt. Det bådar gott!

  Meddelandet är på engelska men i korta drag är det ett vädertätat och högkvalitativt vidvinkel-objektiv som ska ge nya förutsättningar för dig som har en Sony E-mount-kamera i tex A6000-serien. Den blir mycket intressant att testa. Pris och leverans är inte bestämt. Kommer till Sony E-mount men även till Micro 4/3-systemet. Ingen stabilisering. Två asfäriska glas, totalt ytterligare fem glas med olika typer av specialbehandling. F1,4-F16. 9-bladig bländare. 405 gram och närgräns på 25cm.

  Sigmas pressmeddelande:
  The SIGMA Corporation is pleased to announce the development of a new high-performance, large-diameter wide-angle lens, SIGMA 16mm F1.4 DC DN | Contemporary. This is the world’s first interchangeable lens for mirrorless Sony E-mount cameras in the APS-C format to offer a 24mm focal length (35mm equivalent) and F1.4 brightness. This is the large-diameter wide-angle lens for which mirrorless camera users have been waiting.

  With an optical system that rivals that of interchangeable lenses for full-size SLRs, the lens features a wide variety of high-tech optical elements. SIGMA has crafted a lens that leverages optical aberration minimization via the in-camera digital correction. This lens effectively minimizes optical aberrations and offers superb resolution at wide-open aperture and throughout the aperture range. The optical design and stepping motor deliver smooth autofocus during video shooting, while the mount features special sealing creating a dust- and splash-proof design. • Kylan är här!

  Så därför skänker vi mössor till våra kära kunder idag - alla fotoprodukter som packas idag innehåller en mössa i paketet och du som besöker oss i butiken får också en mössa - en CyberPhoto-kund ska inte behöva frysa!

  Du är välkommen in till oss på Gräddvägen 5 där vi har butiken där du kan träffa Stefan, Louise, Mikael, Börje och Albin samt få känna på de flesta produkter som finns på marknaden. Vi hyr även ut utrustning i butiken, bara att dyka in och få en offert på detta. Nyligen började vi erbjuda Check & Clean för du ska få din kamera rengjord hos oss lokalt och enkelt. Vi hanterar även inbyte och ordnar delbetalning. Kort sagt har du som bor i eller nära Umeå en fullservice-butik att besöka vardagar kl 10-17. VÄLKOMMEN!

 • Sigma 8-16/4,5-5,6 DC HSM

  Test

  Det är inte ett nytt objektiv men vi har släppt vårt test nu då det blivit en ökad efterfrågan på vidvinkel och även zoomar inom detta, mycket tack vare astrofotografering som är väldigt hett just nu! Läs Mats sammanfattning hos oss.

  Mats skriver: Sigma 8-16/4,5-5,6 DC HSM känns välbyggt med bra mekanisk känsla i fokus och zoomring, och det är inga problem att finjustera fokus manuellt även i AF-läget. Men eftersom skärpedjupet sträcker från några decimeter till oändligt på kortaste brännvidderna är det sällan man behöver röra fokuseringen.

  Läs mer här: Sigma 8-16/4,5-5,6 DC HSM test

 • X-files: Tokyo Sky Tree

  Tokyo är bisarrt stort. 38 miljoner invånare stort.

  Tokyo är en förunderlig och underlig, och fascinerande, och och knasig, och vacker, och udda, och intressant plats att besöka. Rekommenderas verkligen. Mitt i allt detta har de byggt Tokyo Sky Tree som når 634m från marken. Bilden är tagen på 450m höjd.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/250s, f/8 och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Inramad

  Igår kväll så blommade norrskenet upp över Sverige...

  Här ser du Umeå inramat av norrsken. Jag tog bilden med Nikon D810 + Sigma 14/1,8 på 4s, f/1,8, ISO800. Nästa norrskensbild kommer att vara tagen med Nikon D850 i stället. Även om D850 är bättre än D810 på allt så är det jag faktiskt uppskattar mest vid norrskensfotografering den vikbara skärmen och de belysta knapparna.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Video & drönare

  Nyhet

  Vi vill passa på att hälsa vår nya kollega Kristoffer välkommen till oss på CyberPhoto och samtidigt presentera vår nya kollega inom video och drönare. Fler och fler kunder efterfrågar hjälp inom detta och därför är Kristoffer nu på plats.

  Vi har flera produkter idag som lämpar sig väl till film och video och mer ska det bli. Inom kort kan vi erbjuda fler kameror och tillbehör samt mer kunskap inom segmentet och du får gärna ringa eller maila till oss när du har frågor kring detta. Även drönare är stort inom segmentet och att välja rätt produkter är inte alltid så lätt. Dessutom byter vi in dina begagnade produkter, vi hyr ut kameror samt tillbehör lokalt (butiken i Umeå) och vi kan göra en Check & Clean på din kamera hos oss. Välkommen att höra av dig!

 • Sony A7R II och norrsken

  Vi har fått lite svar från Ole Salomonsen, en av Sonys nordiska ambassadörer, som använder Sony A7R II som sitt verktyg inom genren norrskensfotografering. Kolla in hans bilder och svar via länken nedan!

  Läs gärna vårt test av Sonys häftiga A7R II här: Sony Alpha 7R II test

  Läs artikeln med Ole här: Ole Salomonsen om Sony A7R II och norrsken

 • Peak Design lanserar!

  Nyhet

  Nu kommer Peak Design med svarta väskor och det är något som efterfrågats, i synnerhet av oss som vill vara lite mer inkognito med vad vi bär med oss i väskan. Du kan beställa dessa från oss redan nu!

  Nya ryggsäcken: Peak Design The Everyday Backpack 20L svart

 • Zeiss lanserar!

  Nyhet

  Zeiss har lanserat ytterligare ett objektiv i Milvus-serien och den här gången är det ett fast 25mm ljusstarkt objektiv som gör att det ny finns elva alternativ bland manuell fokus-objektiv till Canon och Nikon från Zeiss.

  Med bländare f/1,4 är det ett objektiv som passar för många användare men Zeiss själva hävdar att det ska vara ett kanonalternativ för landskaps-, arkitektur- och journalistfotografering. Man framhäver kvaliteten på bilder när det gäller skärpa, bokeh och kontrast. Hela objektivet är i metall och är dessutom rejält vädertätat för att kunna användas i nästan alla förhållanden. Mer om detta objektiv kommer inom kort.

 • Fotohistoria: Cosina

  Idag ska vi titta närmare på Cosina och det är nästan ogreppbart då de har varit inblandade i så många märken...

  Historien börjar 1959 när företaget Nikō grundas och börjar slipa samt polera optiskt glas. 1966 börjar Nikō tillverka 35mm kompaktkameror och 8mm filmkameror. 1968 startade Nikō en glasfabrik och 1969 lanserades sin första spegelreflexkamera. 1973 byter Nikō namn till Cosina. Namnet kommer från grundarens hemvist, Koshi i Nakano, så första delen av namnet är från Koshi och sista delen från Na i Nakano. 1982 börjar Cosina på tillverka kameror åt andra märken. 1991 börjar Cosina tillverka asfäriska glaselement och 1996 börjar de tillverka asfäriska linselement i plast. 1997 börjar tillverkning av digitalkameror. 1999 köper Cosina vissa rättigheter till namnet Voigtländer och Bessa.

  Cosina tillverkade både kameror och objektiv åt Nikon, Canon, Olympus, Yashica, Porst, Lumiere, Ricoh, Carena, Argus, Revue, Petri, Revue, Chinon och Vivitar. På bilden ser du Nikon FM10 som helt tillverkas av Cosina och säljs fortfarande av Nikon i vissa delar av världen, trots att den lanserades redan 1995. Även Nikon FE10 tillverkades av Cosina. Olympus OM2000 var tillverkad av Cosina och var dessutom sista kameran ur analoga OM-serien och den lanserades 1997. Cosina tillverkade både FX-3 och FX-7 åt Yashica. De tillverkade T60 åt Canon och KR5 Super II åt Ricoh.

  Här ser du en lista över de flesta kameror som Cosina tillverkat under eget namn:
  1968 Cosina Hi-Lite
  1970 Cosina Hi-Lite DL
  1970 Cosina Hi-Lite DLR
  1971 Cosina STL
  1971 Cosina STL 1000
  1971 Cosina 35
  1972 Cosina Hi-Lite EC
  1973 Cosina Hi-Lite HDL
  1973 Cosina 35 EE
  1974 Cosina Hi-Lite EC II
  1975 Cosina Hi-Lite ECL
  1975 Cosina 1000S
  1975 Cosina Hi-Lite 202
  1976 Cosina 4000S
  1976 Cosina Compact 35 S
  1976 Cosina Hi-Lite 205
  1975 Cosina Hi-Lite 402
  1976 Cosina Hi-Lite 405
  1976 Cosina CSR
  1977 Cosina CSL
  1978 Cosina CSM
  1978 Cosina CS-1
  1978 Cosina CS-2
  1978 Cosina CS-3
  1978 Cosina 35 FR
  1978 Cosina AF-35
  1978 PF 5000 (110-film)
  1978 Cosina 35 Compact E
  1979 Cosina CT-1
  1979 Cosina GX-2
  1979 Cosina GX-3
  1980 Cosina CX-1
  1980 Cosina CX-2
  1980 Cosina CT-1A
  1980 Cosina CT-2
  1980 Cosina CT-3
  1980 Cosina CT-4
  1980 Cosina CT-7
  1980 Cosina CT-7D
  1986 Cosina CT9
  1980 Cosina CT-10
  1980 Cosina CT-20
  1982 Cosina CT-1G
  1982 Cosina CX5
  1983 Cosina CX5f
  1983 Cosina CX7
  1983 Cosina CX70
  1983 Cosina CT-1 Super
  1988 Cosina CT-1EX
  1992 Cosina C1
  1992 Cosina C1s
  1993 Cosina C2
  1993 Cosina C3
  1993 VSL 43 (=Cosina C3)
  1994 Cosina E1 Solar
  1999 Bessa L
  2000 Bessa R
  2001 Bessa T
  2002 Bessa R2
  2002 Bessa R2S med Nikon-fattning
  2002 Bessa R2C med Contax-fattning
  2003 Bessaflex TM
  2004 Bessa R2A
  2004 Bessa R3A
  2006 Bessa R2M
  2006 Bessa R3M
  2006 Bessa R4A
  2006 Bessa R4M
  2009 Bessa III 667
  2009 Bessa III

  Vi listar inte deras objektiv, även om det är deras huvudverksamhet idag, det skulle bli en alldeles för lång lista. Cosina tillverkade optiskt bra autofokusobjektiv kring millenieskiftet under namnet Voigtländer och dessa såldes av den nu konkursade Expertkedjan. Samma objektiv såldes under namnet Soligor, där vi, CyberPhoto, hade agenturen i Sverige. Tyvärr lades tillverkningen ner av dessa och Cosina fokuserade på sina manuella Voigtländer objektiv samt sin tillverkning av Zeiss objektiv. 2015 lade Cosina ner alla sina Bessa mätsökarkameror och idag 2017 står det inte helt klart vilken kameraproduktion som finns kvar men Cosinas verksamhet idag verkar uteslutande vara att tillverka objektiv under namnet Voigtländer och Zeiss. Objektiven under båda märkena håller mycket hög både optisk och mekanisk kvalitet. Vi har redan berättat om Voigtländer som märke tidigare i vår serie fotohistoria.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Garmin VIRB 360

  Nyhet

  Nu erbjuder vi Garmins VIRB 360 - en "riktig" 360-videokamera som tål tuffa tag. Garmin har imponerat med en produkt som är enkel att hantera och med riktigt bra appar och funktioner. Du kan beställa den hos oss redan nu!

  Stöttålig, vattentät och med en total upplösning på 5,7K gör att VIRB 360 har det som man kan hoppas på från en produkt i segmentet. Fyra inbyggda mikrofoner för att ge ett bra och effektfyllt ljud i 360-filmen. G-Metrix-sensorer för data i bilden och över en timmes inspelning per laddning. Du kan även göra timelapse, ta 360-bilder och det finns en funktion som heter HyperFrame för olika effekter som tex "tiny planet". Läs mer om det via länken nedan.

  Läs mer här: Garmin VIRB 360

 • GoPro Hero 6 Black

  Test

  Nu är vi klara med testet av Hero 6 Black från GoPro och det kan till en början tyckas vara en relativt vag uppdatering. Skillnaden är dock större när man väl går igenom kameran och börjar att använda den.

  Mats skriver: Det är förmodligen den nya processorn GP1 och dess signalbehandling som på digital väg lyckas trolla fram detaljer i både hög och lågdagrar, samtidigt som kontrasten bibehålls. Väljer man däremot färgläget "flat" så får man en mer kontrast- och färglös bild som lämpar sig mer för dig som vill kunna göra färg- och exponeringsjusteringar vid redigering i efterhand.

  Läs mer här: GoPro Hero6 Black test

 • Smarta val

  Kameror som framstår som ett smart val blir högst subjektivt. En kamera som vi vill påstå är ett mycket smart val är Fujifilms nya höjdare, X-E3. Vi har precis påbörjat testet som kommer på vår hemsida inom kort...

  Vi börjar med X-E3 som är en purfärsk kamera som vi precis fått in i lager och våra första kunder har fått leverans utav den. Vad är så nytt med en X-E3? Det är en kamera som passar in så bra 2017. Storleken för det första...den är liten utan att bli för liten. Ergonomin och känslan är på topp och det krävs en viss tyngd och storlek för att uppnå det och X-E3 känns perfekt i det avseendet. En ny uppkoppling med Bluetooth som "håller upp" kontakten till din smarta enhet, en uppdatera touchskärm och en design som är "retro" men utan att bli töntig, jag tror du förstår hur jag menar.

  Plötsligt klarnar det också varför Fujifilm så snabbt lanserat en fin serie nya och kompakta objektiv (f/2,0-serien) för både X-T20 och nya X-E3 passar så bra ihop med dessa när det gäller känsla, pris och prestanda. 4K video finns i X-E3 och det har spridit sig att Fujifilms kameror faktiskt, använder ordet faktiskt för det förväntade vi oss inte, sen X-T2 ger en riktigt bra videokvalitet, så även X-E3. Vårt test kommer att ta upp mer om detta. De klassiska filtren Acros, Velvia och Classic Chrome finns även i X-E3. Baksidan av kameran är väldigt "ren" och då kommer frågan hur man får till snabbfunktioner som många andra kameror har - och det är löst. Bra löst. Man använder touchskärmen genom att swipa åt fyra håll - när man får in det så är det supersmidigt. Knappar har (kanske!) en fördel om vädret blir så kallt att man måste ha handskar...men det får vi återkomma till i testet.

  Kort sagt finns nu en kompakt systemkamera som ger bildkvaliteten från dubbelt så dyra kameror och som blir ett alternativ till kompaktkameror både pris- och formatmässigt. Vi gillar redan X-E3 och vill du, som vi, KÄNNA för din kamera och uppskatta designen och känslan så är det här ett mycket starkt kort. Gillar man färgerna och tonerna i bilderna från Fujifilms kameror de senaste åren så har du inget annat val längre.

  Läs mer och boka här: Fujifilm X-E3

 • Laowa 12/2,8 Zero-D

  Test

  Vi fortsätter testserien av Laowas optik och nu har turen kommit till 12mm vidvinkel med tilläggsnamnet Zero-D. Mats har testat ordentligt och du hittar våra testbilder direkt på produktsidan, ladda ner de i full upplösning om du vill!

  Mats skriver: Laowa är en objektivserie från den kinesiska tillverkaren Venus Optics. Den består av välbyggda, manuellt fokuserade objektiv med höga optiska prestanda och i många fall egenskaper som gör dem unika på marknaden. Detta har gett företaget stor uppmärksamhet globalt på senare tid. Nu ska vi kika på nya 12mm objektivet...

  Läs mer här: Laowa 12/2,8 Zero-D test

 • Canon lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Canon en ny kompaktkamera. Låter det spännande? Kanske inte till en början men med nya G1X Mark III är ett nytt steg bland kompaktkamerorna från Canon tack vare helheten. En mycket spännande produkt faktiskt!

  Man har i tredje versionen av toppmodellen G1X fått in sin nyaste 24 mpixel APS-C-sensor med Dual Pixel AF plus sin Digic 7-processor vilket betyder att det rent prestandamässigt är en EOS M5 eller EOS 77D i väldigt kompakt format och med låg vikt (ca 400 gram). Tillsammans med ett zoom-objektiv (motsvarande 24-72mm och f/2,8-5,6), bildstabilisering, rejäl elektronisk sökare, blixt/tillbehörssko, 7 bilder per sekund med följande autofokus och inbyggt gråfilter är det här en väldigt potent kompaktkamera som dessutom gör oss extra glada då vi sålt många Canon-kompaktkameror genom åren. G1X Mark III verkar vara den kompaktkamera som återigen visar att Canon är, och vill vara, med i toppen när det gäller prestanda och bild. Specifikationsmässigt saknas 4K men för dig som inte filmar, eller inte behöver 4K, är nyaste G1X:en väldigt intressant. Vi kommer att testa den inom kort!

  Boka och läs mer här: Canon PowerShot G1 X Mark III

 • X-files: Gakuen Cocoon

  モード学園コクーンタワー vilket uttalas Mōdo gakuen kokūn tawā och på engelska blir det Mode Gakuen Cocoon Tower

  Mode Gakuen Cocoon Tower påbörjades 2006 och stod klar 2008. 204 meter högt och 50 våningar. Det är världens näst högsta skolbyggnad och rymmer 10000 elever. Byggnaden ligger i Shinjuku distrikt i Tokyo. Man kan leka en hel del med vidvinkel och, ja, här gjorde jag verkligen det.

  Bilden är tagen utan stativ med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/60s, f/8 och ISO 320.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

   

 • Höstvinnare!

  Följer du oss på Facebook eller Instagram så har du sett att vi haft en fototävling med temat höst den här veckan och vi har nu utsett vinnaren som är Joel Ericsson (@joeleri på Instagram) som skickat in svampbilden du ser till vänster.

  Gillar du att plåta och vill tävla med dina bilder? Se till att hänga med oss på Instagram och Facebook så missar du inget. De övriga bilderna, uppifrån och ner är inskickade av Oliver Jonsson, Susanne Isaksson och Malin Ruda. Massor av härliga höstbilder fick vi och du ser ett större antal på vår Facebook-sida. Nu hoppas vi att du får en fantastisk helg och chansen att ta ditt livs bilder...TREVLIG HELG!

 • Tokina Firin 20/2 FE MF

  Test

  Idag släpper vi testet på ett mycket intressant objektiv, Tokina Firin 20mm vidvinkel till Sonys E-fattning. Ett objektiv för rediga 8790kr skapar höga förväntningar och namnet är lite häftigt, Firin, vad tänker du på när du hör det?

  Mats skriver: Redan på full öppning är skärpan i mitten av bilden mycket bra. Vid nedbländning ökar skärpan över hela bilden och vid f/5,6 till f/11 levererar den riktigt bra resultat från hörn till hörn. Mindre bländare än f/16 är det sällan lönt att välja pga diffraktion som alltid uppstår på så extremt små öppningar. Om det är längre slutartider du vill åt är faktiskt ND- eller pol-filter ett bättre alternativ än att blända ner till f/22.
   

 • Fotohistoria: Leica SL

  När marknaden gick från mätsökarkameror till spegelreflex så var Leica lite sena på att reagera...

  1964 presenterade Leica till slut en spegelreflexkamera och den bar namnet Leicaflex. Den var helt mekanisk och helt manuell. Den hade 1/2000s som snabbaste slutartid men saknade TTL-mätning och ljusmätaren satt fram på spegelhuset. Den hade få objektiv tillgängliga, endast 35, 50, 90 och 135mm, vilket var långt färre än sina japanska konkurrenter. Den fanns i både silver och svart, men den svarta är ovanlig. Leicaflex tilldelades 32500 serienummer.

  1968 släpptes Leicaflex SL. Det är den du ser på bilden och den kommer från vår egen samling. Nu har Leica äntligen tryckt in en ljusmätare som mäter genom objektivet. Namnet SL kommer från just den funktionen. Ljusmätaren var fokuserad kring mikroprismorna i sökarens mitt. SL står för Selective Light. Leica valde också en ljusmätning som fungerar med bländaren helt öppen till skillnad från t ex Pentax och Canon som på den tiden krävde nedbländning vid mätning. Leicaflex SL fanns i både silver och svart. De första var lackade i svart och de senare var eloxerade i svart. Leicaflex SL tilldelades 70995 serienummer och tillverkades ända fram till 1975. Leica tillverkade även 1000st specialutgåvor i silver märkta med Olympic games-ringarna 1972. Leica tillverkade ett okänt antal svarta kameror till amerikanska flottan och dessa var märkta med Navy på bottenplattan.

  1972 kom Leicaflex SL Mot som var förberedd för motordrift. De var absolut vanligast i svart men de ska även finnas i små antal i silver. Leicaflex SL Mot tilldelades 980 serienummer.

  1974 lanserades Leicaflex SL2 som moderniserats på flera punkter men var ändå omodern jämfört med sina japanska konkurrenter, något som ledde fram till ett samarbete med Minolta. Det resulterade i Leica R3, en kamera som vi redan berättat om här i bloggen i vår serie Fotohistioria. SL2 fick snittbild i sökaren, bländarvärde i sökaren, belyst info i sökaren, bättre ljusmätare, blixtsko, modifierad spegelmekanism. Leicadflex SL2 tilldelades 24555 serienummer varav 1020st SL2 Mot var inkluderade. SL2 Mot fanns endast i svart.

  Trots att Leicaflex SL2 var dubbelt så dyr som Nikon F2 Photomic så förlorade Leica pengar på varje kamera. Leicaflex SL2 lades därför ner 1976 och ersattes av den moderna Leica R3.

  Leica tillverkade också några SL-modeller till NASA och de ligger galet högt i samlarvärde. De var målade med mattsvart färg som mest liknar hammarlack. Det finns tydligen bara två kända sådana. 2011 såldes en för $76578.

  Leicaflex ligger i regel inte så brutalt högt i pris som M-serien, och kan vara en kamera för en nybörjarssamlare att få en Leica in i sin samling. Vissa varianter och färger kan dock skjuta iväg i pris rejält.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Kampanj under ytan

  Just nu kan du som har en Sony A6300 eller A6500 köpa ett undervattenshus till kanonpris, klicka på länken längre ned i detta inlägg. Kampanjen gäller tom 20 oktober så vänta inte med din beställning...

  Det här är ett specialpaket med en port för Sonys 16-50mm eller 30mm macro-objektiv för endast 13990kr komplett. Ordinarie pris är 19290kr så det är ett mycket bra erbjudande. Lägg din order på webben för leverans inom en vecka eller ring oss på 090-2007000 för att lägga order eller om du har fler frågor. Vi har även lagt upp ett undervattenshus för Nikons nya D850 på hemsidan, du hittar även den via länken nedan. Har du frågor om produkter för undervattens-fotografering vid snorkling eller dykning så kontakta oss, vi hjälper dig gärna!

  Läs mer: Fantasea undervattenskit Sony A6300 A6500

  Till Nikon D850: Nauticam till Nikon D850

 • Laowa 60/2,8 Ultra-Macro 2:1

  Test

  Vi fortsätter att testa objektiv från Laowa och turen har kommit till 60mm macro med skala 2:1 - ett relativt billigt objektiv som finns till fem olika fattningar. Laowa fortsätter att övertyga och detta objektiv bör du läsa om!

  Mats skriver: En ljusstark, raktecknande och skarp 2:1-macrooptik är förstås något av det häftigaste man kan hitta för närbildsbruk, men passar även utmärkt till porträtt eller en mängd andra sammanhang där man använder en normal eller kort teleoptik. En ovanligt kraftfull macrooptik med avbildningsskala på upp till 2:1 - alltså större skala än de allra flesta normala macroobjektiv på marknaden.

  Läs allt här: Laowa 60/2,8 Ultra-Macro 2:1 Canon EOS

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Samyang har lanserat objektiv till Sony E-fattning sen ett tag och dessutom två modeller med autofokus, 14mm och 50mm. Nu kompletterar Samyang med ett nytt objektiv på 35mm, till Sony E, med autofokus. Vart är konkurrenterna?

  Eftersom så många fotografer valt att gå över till Sony E de senaste tre åren så finns det många som vill ha objektiv till sin nya kamera och frågan är vart bredden av andra tillverkare än Sony själva är? Sigma och Tamron är väldigt duktiga på objektiv men vart är objektiven med E-fattning? Samyang däremot tog tag i detta väldigt snabbt och kommer med fina objektiv som passar många Sony-användare och vi förväntar oss fler framöver. Den nya 35:an är ganska nära besläktat med Sonys egna 35:a, vikten, formatet och konstruktionen påminner om den men Samyang framhäver att den här ska vara optiskt fantastisk och kosta betydligt mindre. Hur bra är den? Vi kommer att testa den inom kort. 11 glaselement i 9 grupper, 2 asfäriska linser, 2 "high-refractive" och en bländare med 9 blad som ska ge riktigt snygga former i bokehn. En fokusmotor kallad Linear Super Sonic Motor för supersnabb och precis fokusering. Det blir MYCKET spännande att se vad detta objektiv går för - kan vara en succé om den håller vad den lovar!

  Läs mer och boka här: Samyang AF 35/1,4 AS IF UMC FE för Sony E-fattning (fullformat), autofokus

 • Ett småkryps liv

  Just nu är många insekter lite segare då det är kallare och man har chansen att få lite mer tid på sig att ta lite bilder. Makro-bilder är ofta riktigt läckra och förutsättningarna med låg, varm sol och lite småsega insekter kan ge fantastiska bilder!

  Att skaffa ett riktigt makro-objektiv kan ge helt ny energi till fotograferandet och ofta kan man ha dessa objektiv även till annat, tex. porträtt eller landskap. Har du en Canon-kamera har vi en kampanj här: Tamron AF SP 90/2,8 Di VC USD Macro 1:1 kampanj som du ska kika närmare på. Använder du Fujifilm så har de lanserat ett nytt objektiv på 80mm som verkar prestera fantastiskt bra, den hittar du här: Fujifilm Fujinon XF 80/2,8 R LM OIS WR Macro. Hur ska man veta vilket objektiv man ska ha? Läs våra tester som finns på praktiskt taget alla makro-objektiv och se vilket som passar dig!

  Läs mer här: Här hittar du alla objektiv och tester • Canon EF 70-200/2,8L IS II USM

  Test

  Det är väl ingen ny produkt? Varför testar ni ett objektiv som redan testats så många gånger? Enkla svaret är att kamerorna utvecklats så mycket sen vi satte tänderna i detta objektiv första gången så det var dags igen. Även med en Sony...

  Många använder Canons fina objektiv med sin Sony-kamera och därav har vi även kört kombinationen Sony A7R II + Metabones-adapter med detta objektiv vilket är intressant för många. Mats skriver: Autofokus fungerar bra tack vare den fasdetekterande autofokusen via sensorn i A7R II. När AF träffar rätt så går det i princip lika snabbt som med ett Canonhus och det är sällan A7R II missar fokus, det sitter oftast mitt i prick. Men ifall kameran missar motivet har den i regel svårare att hitta tillbaka eftersom den har en större tendens att vandra hela vägen från oändligt till vald närgräns än Canons kameror.

  Läs resten här: Canon EF 70-200/2,8L IS II USM test

 • X-files: Rejpelt

  På den finska landsbygden finns tyvärr många övergivna hus...

  Bortglömda röda vinbär vid ett vackert ödehus. Både hus och vinbärsbuskar var säkert älskade en gång i tiden. Bären var goda i alla fall. Bilden är tagen i generöst regn och på fri hand. Jag önskar att jag haft gummistövlar, ja helst vadarstövlar, för att vandra genom en övervuxen gård i regn leder till dyngblöta skor och byxor. Vad gör man inte för en bild...

  Bilden är tagen utan stativ med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/60s, f/5,6 och ISO 500.

  Klicka här för större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Sony DSC-RX10 IV

  Test

  Vi har testat marknadens nyaste super-zoom-kompakt-video-och-foto-kamera Sony DSC-RX10 i version 4 eller Mark IV. Tillsammans med version 1, 2 och 3 samt Panasonics FZ2000 är det en ny kategori av kameror. Mats har testat ordentligt!

  Mats skriver: ameran har ett otroligt snabbt Hybrid AF-system som kombinerar fördelarna med fasdetekterande och kontrastavkännande autofokus, vilket möjliggör fokusering på så kort tid som 0,03 sekunder. Denna funktion tillsammans med de 315 st dedikerade AF-punkterna, som täcker 65% av sensorytan, gör att kameran klarar att sätta exakt fokus även på motiv som rör sig snabbt och oregelbundet.

  Läs resten här: Sony DSC-RX10 IV test

 • CyberPhoto EXPO 2017

  I dagens film så träffar vi fem av föreläsarna på CyberPhoto EXPO 2017 för att få tips. Häng med på Nolia i Umeå via Youtube (filmen finns även på vår Facebook-sida) för att kunna ta del av det trots att du inte kunde besöka EXPO fysiskt.

  Se filmen här: Youtube: CyberPhoto EXP0 2017

  Vi passar på att säga TACK till alla fantastiska besökare!

 • Bloggare

  Många som bloggar eller vloggar använder en vanlig kamera och bildkvaliteten blir oftast mycket bra men däremot ljudet...så därför finns Q2n som har otroligt bra ljudupptagning samtidigt som den är förpackad i ett så enkelt format.

  Perfekt present till bloggare och vloggare eller för inspelning till youtube, Zoom Handy Q2n är en produkt som kommer att ge bättre resultat och i synnerhet när det gäller ljudet. För den som spelar in musik för att visa på nätet är det här en passande produkt som är testad av hundratals musiker med gott betyg. Vi gillar Zoom Handy Q2n som är bästa köpet enligt oss för alla som synas eller visa upp sina förmågor på nätet. Kanske ett tidigt julklappstips?

  Läs mer här: Zoom Q2N Handy bloggkamera

 • Sony Xperia XZ1 Compact

  Test

  Vi har testat den helt nya Sony XPeria XZ1 Compact som är för dig som vill ha det senaste rent tekniskt men inte vill ha en stor telefon. Efterfrågan på mer kompakta smartphones har ökat och XZ1 Compact är nu här...

  Mathias skriver: Det Sony bjuder på i kameraväg är 19MP, bländare f/2.0, fasdetekterande autofokus samt bildstabilisering för den bakre kameran. Frontkameran är på 8MP, bländare f/2,4 och för att underlätta för att som vill ta bilder eller spela in film på sig själv, vilket jag tror huvudsyftet för de flesta med frontkameran är, så är det en rejäl vidvinkel. Hela 120 grader, eller för de som är insatta i kameravärlden så motsvarar det 18mm i brännvidd.

  Läs resten här: Sony Xperia XZ1 Compact test

 • Fotohistoria: Minolta 7000

  I februari 1985 förändrades fotovärlden för evigt. Det låter väl dramatiskt, men faktum är att det är sant.

  Minolta 7000AF var den första systemkameran med en bra fungerande autofokus och ett system som hade en framtid. Nikon F3 AF, Pentax ME-F och Chinon CE-5 var floppar där speciella objektiv med inbyggd motor krävdes och ofta erbjöds det hisnande antalet av två objektiv. På samma sätt som Nikon F chockade marknaden vid sin lansering med ett helt komplett system 1959 så chockade Minolta marknaden 1985.

  Minolta lanserade samtidigt sin A-fattning som lever än i dag fast under namnet Sony. De la ner sin MC/MD-fattning på samma sätt som Canon senare la ner FD-fattningen till förmån för EOS-fattingen. Nikon behöll sin bajonett när de gick över till autofokus och har fortfarande samma fattning.

  Tyvärr så hade Minolta klampat in på patent som tillhörde Honeywell när de byggde sin autofokus och det resulterade med att de fick betala ersättning och rättegångskostnader till Honeywell på den ringa summan av 127,6 miljoner dollar, vilket blir ganska precis en miljard kronor.

  Minolta 7000AF innehöll mycket modern teknik och modern tänkande. För den tiden. LCD-displayer och endast knappar, inga rattar alls. Utvecklingen har faktiskt fört oss tillbaka från denna kameras knappar till att det finns rattar på kameror igen. Kameror på den tiden drog fruktansvärt med batterier och det fanns ett större grepp med bättre kapacitet.

  Året efter, 1986, kom Nikon med sin F-501AF. 1987 kom Canon med sin EOS som snabbt dominerade marknaden.

  Minolta rullade ändå på bra och producerade många fina modeller, vilka vi inte ska gå in på nu. 2003 gick Minolta ihop men Konica och Minoltas systemkameror hette nu KonicaMinolta men redan 2006 så drog de sig ur kameramarknaden och Sony tog över hela deras systemkameraproduktion och A-fattningen.

  Minolta 7000AF kan vara kuriosa i en kamerasamling men har inget egentligt samlarvärde och det tillverkades massor av dem. Det är dock en historiskt viktig kamera.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Oskarpt

  Nikons 58mm f/1,4G är ett objektiv som är underskattat. De som köpt den är nöjda och några av våra kunder säger att det är deras absoluta favorit. Inte för skärpans skull - snarare för hur bra oskärpan är. Vi håller med!

  På bilderna ser du jämförelsebild över ett oskarpt område taget med Nikons 50mm f/1,4G och 58mm f/1,4G. Du kan gissa vilken bild som är tagen med vilket objektiv men en ledtråd är att 58:an verkligen ger en lugn och fin bokeh som är gräddig och mjuk och nästan är omöjlig att ens provocera till att få störande mönster med i bak- eller förgrunden. Bilderna är tagna på samma inställningar på samma avstånd och är en delbeskärning från hela bilden i 100% visning. Så är du ute efter en normal som ska hålla många år och ge bilder med en vacker bokeh som är direkt från objektivet - då är 58:an en klar favorit. Vill man ha lite mera brännvidd så finns nu även nya 105:an som tar stafettpinnen.

  Läs vårt test här: Nikon AF-S 58/1,4G test

 • Laowa 15/4 macro shift

  Test

  Jätteroligt med nya objektiv som kommer med skojiga lösningar och Laowas 15mm macro (!) har vi testat nu och du kan läsa det testet på vår hemsida redan nu. Vad sägs om ultravidvinkel-macro med shift-funktion?

  Mats skriver: Avbildningsskalan är upp till hela 1:1, detta är alltså en fullvärdig macro. Vid skala 1:1 är dock närgränsen extremt kort och där fokus ligger bara några millimeter från frontlinsen. Shift-funktionen gör det möjligt att korrigera perspektivet, t ex för att räta ut vinklarna i arkitekturbilder eller trädstammar i naturbilder.

  Läs resten här: Laowa 15/4 macro shift test

 • Quadralite Navigator X

  Test

  Nu har vi testat Quadralites Navigator X, trådlös blixtstyrning för dig som vill ha möjlighet att effektivt styra din studio på ett enkelt sätt. Vi har berömt Quadralites produkter förut och Navigator X imponerar på Mats.

  Mats skriver: Vi har snabbtestat Quadralite Navigator X radiosändare/mottagare och egentligen var det bara att stoppa in batterierna och slå på prylarna och börja köra trådlöst direkt, (dock viktigt att man först ställer in sändare och mottagare på samma kanal och grupp, annars synkar de inte med varann). Räckvidden är alldeles tillräcklig för de flesta användningsområden och tillverkaren uppger upp till 100 meter, men det brukar man få ta med en nypa salt och det brukar snarare handla om ca 70-80 meter.

  Hela testet hittar du här: Quadralite Navigator X test

 • Porträtt

  Vinnare i vår porträtt-tävling är Carina Hedlund som får 5000kr i presentkort hos CyberPhoto, grattis! De tolv bästa bidragen blev utskrivna av Proformat och utställda under CyberPhoto EXPO som gick av stapeln i lördags.

  Du ser en beskuren version av vinnarbilden här ovan, se den i sin helhet och de övriga 11 finalisterna på vår Facebook-sida som du bör följa för att få reda på det senaste om produkter, tävlingar och annan information. Vi säger grattis till Carina och de övriga finalisterna som får sin bild hemskickad. Även ett stort TACK till alla 240 fotografer som deltog i tävlingen - imponerande bilder!