Fjäderbokeh

Feathered bokeh eller fjäderbokeh är något som Olympus integrerat i sina PRO-objektiv med ljusstyrka f/1,2. Det är en effektgivande teknik som fungerar under vissa förhållanden och utan att du förlorar ljus!

På bilden ser du ett exempel på skillnaden och vi har sett andra bilder där effekten är ännu större. Vi kommer att testa detta inom kort och släppa egna exempelbilder. Vad kan man förvänta sig och hur fungerar det? Enkelt sagt är det en fjäderslipning av ytterkanten i ett av glasen i objektivet. Det ger en mjukare och snyggare bokeh utan att du förlorar ljus. Det finns andra sätt att mjuka till bokehn, tex med ett specialglas som ger den effekten, dock med en viss ljusförlust som är klart märkbar. Feathered bokeh påverkar heller inte skärpan i bilden vilket är en fördel!

Eftersom slipningen sitter efter kanten av linsen så blir en följd av det att effekten av det minskar när man bländar ner och blandarlamellerna täcker över det område där slipningen finns. Full effekt har man vid helt öppen bländare (f/1,2) och den minskar till att knappt ge någon effekt vid f/2,8. Det kan först kännas snävt men så skarpa som Olympus objektiv i PRO-serien visat sig vara redan på full öppning så bör detta ses som en extra styrka och fördel, inte som en begränsad effekt. Alternativet hade varit att tappa så mycket ljus att det påverkar möjligheterna att fotografera i dåliga ljusförhållanden vilket varit begränsande i vissa situationer.

Vi kommer att testa detta inom kort och även släppa en film om det inom kort!

Läs mer om PRO-objektiv från Olympus: Olympus Zuiko PRO