• Norrskensfabriken

  Den här otroligt vackra bilden har Göran Strand, astrofotograf, tagit och visst blir man inspirerad och motiverad att bege sig ut för att plåta när man ser den...och namnet Norrskensfabriken känns som ett bra och roligt namn till den här bilden.

  Göran har en populär sida på Facebook (fotografgoranstrand) och även på Instagram där han är känd som Astrofotografen så se till att följa honom om du gillar norrskens- och astrobilder, det ger massor av inspiration! Det har varit mulet på sistone men det kommer vackra klara nätter inom kort och vill du förbereda dig objektivmässigt så kan vi verkligen rekommendera att du kikar närmare på IRIX 15mm objektiv som gjort succé!

  Läs mera om IRIX 15mm här: Irix 15/2,4 Blackstone & Firefly

 • Canon TS-E 17/4L

  Test

  TS-E eller Tilt/Shift-objektiv är roliga och kreativa objektiv och vi har testat Canons 17mm nu på nya kameramodeller för att se hur bra den verkligen är. Läs testet på vår hemsida och se om det är något som passar dig!

  Mats skriver så här: Egentligen är det nog bara ens egen fantasi som sätter gränserna för vad dessa tilt/shift-objektiv kan användas till, men rent generellt känns vidvinkelobjektiven TS-E 17/4L och 24/3,5L II mest lämpliga till landskap, panorama, arkitektur och inredning, men kan duga till ex.vis produkter också ifall man är ute efter ett djupare och lite mer udda perspektiv.

  Läs testet här: Canon TS-E 17/4L

 • Pentax K-70

  Test

  Efter mycket dividerande så tog Pentax beslutet att K-70 ska säljas även i Sverige och det är redan många kameror som hittat ett nytt hem. Vi har testat och den presterar väldigt väl, K-70 är ett nytt alternativt i klassen!

  Mats skriver: Pentax systemkameror brukar vara extremt kompetenta med funktioner och möjligheter att påverka det mesta som tänkas kan, och K-70 är absolut inget undantag, den är betydligt mer kompetent än sin närmaste konkurrenter inom samma klass. Men även om "GPS" och "Astro Tracer" finns att välja i kamerans menyer så saknar K-70 inbyggd GPS, det finns dock att köpa till som extra tillbehör.

  Läs hela testet här: Pentax K-70 hus test

 • Canon EF 24-105/4L IS USM II

  Test

  Bland de första att testa skarpt exemplar av nya 24-105mm från Canon är CyberPhoto och som vanligt kan du läsa testet helt utan kostnad eller inloggning direkt på vår hemsida. Har du frågor om objektivet - skriv gärna en kommentar!

  Mats skriver: ASC-tekniken går ut på att minska differensen i brytningsindex när ljuset går från luften in i glaslinsen. Genom att belägga glasytan med bl a ett material med mycket lågt brytningsindex (dock högre än luft) gör man övergången mellan brytningsindexen luft-glas mer gradvis - vilket gör att mindre del av ljuset reflekteras bort. Tekniken bidrar till att styra mer av infallande ljus in genom optiken och minska graden av ljusförluster samt ströljus och reflexer i optiken och den slutgiltiga bilden.

  Läs hela testet här: Canon EF 24-105/4L IS USM II test

 • Tävla med oss!

  Just nu pågår vår fototävling med temat Djur och det kommer in massor av bidrag som får oss att imponeras och att skratta - härliga bilder! Var med du också och ta chansen att vinna en Nikon B700, en superzoomare av rang som passar alla!

  Den här bilden har vi fått inskickad från Anette Palmquist och visst är den rätt rolig? Kor kan vara så nyfikna och lekfulla men samtidigt klumpiga pga sin storlek och sitt format som är till nackdel om man gillar att leka, skutta och hoppa. Läs mer om tävlingen en bit ner i Bloggen och skicka in dina bidrag, det är två klasser man kan tävla i och en kamera till respektive vinnare i sin klass ska utses!

 • Søt

  Ibland går det inte som tänkt sig, ibland blir det bättre...

  Så vi skulle ut och ta några porträttbilder i vintras, samt också filma lite slowmotion. Det gäller att hitta en bra plats. Det slutade med att vi kom på att efter en skoterled så brukar snötyngda träd hänga ner över leden. Valet var gjort. Denna led är på sommaren en skogsbilväg. När vi tog denna bild så var den ännu inte en skoterled utan bara en skogsväg under djup snö. Det gick bra att ta sig dit, men när vi skulle vända så var det stopp, det gick varken framåt eller bakåt. Det är nackdelen med blöt snö, den packar ihop sig lätt och blir väldigt hal, så än en gång fick winschen rädda oss ur dilemmat. I alla fall så var jag mer chaufför än fotograf denna gång, men jag passade på att dra iväg några bilder och den här var den jag gillade bäst. Det är svårt att bli sötare än så här. Bilden är tagen på 90mm och bländare 5,6. Jag valde att redigera den till high key som du ser, det blir både lite sagolikt och modernt på samma gång.

  /Thomas

 • Røde lanserar nytt

  Nyhet

  Røde har blivit det naturliga valet för många av våra kunder och nu har man lanserat två nya produkter som gör deras sortiment ännu bredare och bättre. Nya i-XLR och Link Newsshooter är riktigt proffsiga och smarta nyheter!

  Läs mera om i-XLR här: Røde i-XLR, XLR till Ligtning-adapter
  Läs mera om Newsshooter här: Røde Link Newsshooter trådlöst myggmikrofonsystem

  i-XLR är en ny produkt som ger dig möjligheten att använda XLR-produkter till en iPhone eller annan produkt från Apple som har Lightning-kontakt. Funkar även med kondensator-mikrofoner med egen batterimatning. Läs mera via länken ovanför. Newsshooter ger dig möjligheten att köra trådlöst med XLR-mikrofoner och innehåller det du behöver för att komma igång. Systemet är serie II 2,4GHz för att uppfylla de senaste kraven och har 128 bitars kryptering. Kort sagt...proffsigt på ett enkelt och väl fungerande sätt.

 • GoPro uppdaterar

  Nyhet

  Nu kan du ladda ner en ny firmware till Hero 4 Black, Silver och Hero 5 Session samt Black. Du hittar länken nedan så se till att uppdatera din GoPro-kamera när du har lite tid över. GoPro Hero 5 finns på lager just nu...

  Uppdateringen hittar du här: GoPro Hero 4 / 5 Firmware uppdatering

 • Blair Witch

  Men kolla vilket fint ödehus säger frun efter vägen...

  Man tager vad man haver. I kostym och utan kamera fick jag se detta spännande gamla hus. Mobilen är alltid med, så det fick bli den som kamera. iPhone 7 Plus tar rawbilder via Lightroom och samma app redigerar bilden och sparar ut den som jpg. Sedan la jag ut bilden på Instagram där jag redigerade den lite till, och jag gillade verkligen slutresultatet. Det är den bilden du ser här. Det går inte att tapetsera en vägg med bilden men den duger gott till sociala media.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Följ med på EXPO!

  Vi har så klart filmat från vårt EXPO och du kan se del 1 redan nu på Youtube och på vår Facebook-sida. I denna film träffar vi Kalle från Fujifilm och pratar nya GFX och John Hagby som berättar om nyheter för dig som vill styra din kamera smartare...


  Du hittar filmen här: Youtube: CyberPhoto EXPO - del 1 av 2

 • Närkontakt

  Närkontakt av tredje graden...

  Jag ramlade just över denna bild som jag tog 2015. En ensam padda mitt på vägen. Jag var bara tvungen att ta en bild. Jag gissar att paddan upplevde bilen som ett ufo.

  Jag använde en Nikon D810 med Nikon 14-24mm på och det är ju inte bästa macro-optiken direkt men det blev ett kul perspektiv och kolla det korta skärpedjupet trots 24mm.

  /Thomas

 • Fujifilm Fujinon XF 23/2,0 R WR

  Test

  Fujifilm fortsätter succén med nya objektiv och 23:an är otroligt populär redan! Vi har testat den och vi förstår varför så många vill ha den trots att den är svår att få tag i. Se till att läsa vårt test på en gång.

  Mats skriver: Fujinon XF 23/2,0 är ett litet och behändigt objektiv byggt till större del av metall, som också ger en mycket gedigen upplevelse med fin känsla i fokus och bländarring. Tilläggsbeteckningen WR (Weather (and dust) Resistant) betyder att optiken är tätad runtom, vilket gör den tålig mot regn, vattenstänk och damm (dock ej vattentät). Optiken är utrustad med en stegmotor för autofokus som gör fokuseringen snabb, tyst och exakt. Responstiden ligger på ner till 0,05 s och fokuseringen sker internt utan att objektivet ändrar storlek eller roterar exteriört. Ett litet motljusskydd ingår.

  Allt annat hittar du här: Fujifilm Fujinon XF 23/2,0 R WR svart

 • Tävling: Djurbilder

  Nu är det dags för en ny tävling och temat är "djur" uppdelat i två kategorier; husdjur och vilda djur. Du har chansen att kamma hem en Nikon B700 (värde 4490kr) i respektive klass så se till att tävla med din bästa bild nu!

  Tävlingen pågår tom 18 december och vinnare får sin kamera till jul! Juryn består av personal från CyberPhoto och Nikon Nordic och juryns beslut kan ej överklagas. Ett bidrag per tävlande i respektive kategori. Fri tolkning men vi kommer att premiera originalitet. Du kan alltså tävla med två bilder, en i respektive kategori. Bidraget ska skickas in i JPG (Max 3 MB, min 800pxl bredd) till blogg@cyberphoto.se.

  Kategorisering gör du själv, dock har juryn rätt att flytta bilden till korrekt kategori. Husdjur avser klassiska husdjur och tamdjur som hund, häst, marsvin, katt, kanin och Vilda djur avser alla djur som är fotograferade i sitt naturliga tillstånd i naturen eller i en djurpark, tex björn, lodjur, säl, lejon, elefant. Vi förbehåller oss rätten att visa bilden i våra sociala medier i samband med tävlingen. Bilderna raderas efter avslutad tävling förutom från Bloggen, Facebook och Instagram där den kan bli kvar i flödet

  Se till att skicka din bästa djurbild till oss nu - ta chansen att vinna en riktigt fin julklapp till någon du tycker om! Eller dig själv.

 • Sony FDR-X3000R

  Test

  Idag släpper vi testet på GoPro´s enda konkurrent på allvar i kategorin och det är Sonys nya FDR-X3000R. GoPro har satsat på en riktigt fin ny Hero 5 som vi kommer att släppa test på inom kort men Sony har några riktiga styrkor!

  Mats skriver: Vid filmning i UHD 2160 x 3840 ger Sony FDR-X3000 riktigt bra bildkvalitet och suverän färgåtergivning. Objektivet som motsvarar 17mm vidvinkel tecknar också förvånansvärt skarpt över hela bilden från hörn till hörn med låga nivåer av kromatisk aberration och vinjettering. "Fisheye-effekten" ger också en mer moderat distorsion än vissa andra actionkameror. Filmerna ser även förvånansvärt bra ut vid sämre ljusförhållanden.

  Hela testet inkl. testvideo: Sony FDR-X3000R

 • Mellanringar Fujifilm X

  Nyhet

  Nu har vi ett nytt set med mellanringar till Fujifilm X-serien i sortimentet och det är ett roligt tillbehör för alla oss som tycker att fotografering är superkul! Det här kan hjälpa dig att ta flera kreativa och roliga bilder...

  Kolla in mellanringarna här: Meike AF Mellanringsats 10/16mm Fujifilm X

 • Dimmornas bro

  Jag besökte broarna i Tallberg häromdagen...

  Den bro du ser var världens första normalspåriga järnvägsbro av stenmaterial. 44,3m hög och 229m lång. Byggd 1919.

  Bilden tagen med Sony Alpha 7R II + Metabones Adapter T + Canon EF 11-24/4 L USM

  /Thomas

 • Nikon lanserar!

  Nyhet

  Två nya objektiv ser dagens ljus idag och ett 19mm PC eller som många kallar det, Tilt/shift-objektiv, och sen det som blir intressant för många, ett nytt 70-200mm f/2,8 som får nya bokstavskoden FL ED VR som efternamn.

  Om vi börjar med 70-200 så är det en helt ny konstruktion som väger in på 1,4kg och Nikon verkar ha använt alla verktyg i verktygslådan för att skapa det bästa möjliga objektivet för alla yrkesfotografer och hobbyfotografer som vill ha det bästa. 22 glas gör att det väger en del och av dessa är det 6st ED-glas, 1st fluorid-glas och 1st HRI-glas (högt brytningsindex). Nano Crystal Coat finns också men det förutsätter man från Nikon 2016. För att hänga med i svängarna då 70-200mm ofta används till action och sport är nya VR SPORT-läget som ger bättre AF-spårning och exponeringskontroll samt bättre resultat vid seriebildtagning med fungerande bildstabilisering. Närgränsen är nu 1,1 meter och avbildningsskalan har ökat från 0,11x till 0,21x samt att den är anpassad för högre upplösning...och här misstänker vi att 36 mpixel snart blir frånkört som top-of-the-line, vad tror du?

  Ny konstruktion, bättre stabilisering, elektroniskt styrd bländare, och ett bättre stöd till din kamera i form av prestanda samt kantskärpa och upplösning gör att denna 70-200mm blir högst intressant för många Nikon-fotografer. 31390kr är rek.pris.

  Boka här: Nikon AF-S 70-200/2,8E FL-ED VR

  19mm kommer att kosta ca 38790kr inkl moms och är en ultravidvinkel med PC-teknik eller möjlighet till att luta och förskjuta bilden så att man får kontroll på perspektivet på en mycket hög nivå. Väldigt intressant verktyg för många fotografer som arbetar med arkitektur, i synnerhet inomhus.

  Boka här: Nikon 19/4,0 D ED PC-E (Tilt & Shift optik)

 • Svartvitt • Samyang 35/1,2 ED AS UMC

  Test

  Ännu en Samyang testad - och bara f/1,2 gör att man hajar till, eller hur! Kort skärpedjup eller inte är en smaksak men många gillar den effekt och den känsla som det ger och det gör många av oss också. Rätt eller? Subjektiv.

  Mats skriver: Asfäriska linselement och element av ED-glas (extra lågspridande glas) bidrar till hög bildkvalitet även ut mot bildens ytterkanter. Samyangs UMC-antireflexbehandlig ger lägre grad av reflexer och ströljusproblematik i kameran. Den fina ljusstyrkan i kombination med en bländare med 9 st avrundade lameller ska bidra till mjuk teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh) och naturligt utseende hos reflexer.

  Läs hela testet här: Samyang 35/1,2 ED AS UMC CS

 • Öga för öga...

  Den här vackra Kronhjorten brölar i sluttampen av årets brunst och är det något djur i vår fauna som är häftig att se mitt i alla ritualer så är det Kronhjorten. Är man i närheten låter det som stora lejonhanar som vrålar och brölar...

  Kampen om hindarnas gunst är riktigt hård och kan i vissa fall vara en fråga om liv och död. Att förlora ett öga är inget ovanligt och stora hjortar med rejäla ärr och spår efter tuffa fajter är inte heller ovanligt. Kort sagt påminner det om vad man kan se på savannen - men här i Sverige! Sen får man inte glömma hur stora de kan bli, vissa hanar kan väga uppemot 300kg och ha horn med en bredd upp till 1,5 meter. Kronhjortens utbredning är fortfarande lite osäker men det finns en hel del i södra delarna av Sverige och uppfödningen har ökat.

  Vill du fotografera Kronhjort? Ta reda på vart det finns brunstplatser först, det är Skåne och södra Sverige primärt men även uppe i Mälardalen finns en hel del och det lättaste är att vänta på brunsten för annars lever de i regel ensamma men samlas i slutet av sommaren och under hösten. Gömsle är att föredra och att ta sig ut till rätt område i skydd av mörkret och invänta morgonens första ljus. Visst blir man sugen på att sitta där ute en härlig höstmorgon och låta ljuset locka fram dessa djur? Kanske läge att plåta lite Kronhjort nästa höst?

 • Norrsken 4 av 4

  Då ser vi på sista bilden från torsdagens show...

  Än en gång tar vi det lugnt bland alla spakar som finns i en dator för att överdriva ett norrsken. Jag gillar verkligen den här bilden även om den inte har så starkt norrsken. Det blir som en blå boll till höger med norrskenet tydligt avgränsat, och den lilla udden i mitten blir som en lite svart boll. En vän sa att det påminde honom om en pokémonboll. Personligen så tänkte jag mer på att det ser ut som ett kraftfält som håller norrskenet borta från den mystiska udden. Vi kanske bara har för mycket fantasi. Jag använde Nikon D5 med Irix 15/2,4.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Samyang AF 14/2,8 ED AS IF UMC FE

  Test

  Samyang med autofokus - det är ingen vanlig syn "där ute" men det finns på marknaden nu och vi har testat den nya AF14mm till Sony E för att se om Samyang har koll på autofokus i sina objektiv eller är det barnsjukdomar så här i början?

  Mats skriver: Distorsion existerar givetvis fortfarande, men långt ifrån lika markant och störande som hos de manuellt fokuserade varianterna. Vinjettering på f/2,8 verkar i princip omöjligt att bygga bort på dessa brännvidder, och det förekommer inte mer än normalt så det är knappast värt att gnälla över. Kromatisk aberration går att hitta i extrema fall om man letar, dvs försumbart i det allra flesta fall.

  Läs allt här: Samyang 14mm AF ED AS IF UMC FE

 • Norrsken 3 av 4

  Ännu en bild från torsdagskvällen...

  Det var mycket folk som fotograferade norrsken runt sjön vi var vid. Kul att träffa så många likasinnade, det var verkligen alla åldrar, alla typer av kameror, och både män och kvinnor. Intresset och entusiasmen var på topp, och mitt i showen så dyker ett kraftigt band över himlen och det gick ett gemensamt "wow" över sjön. Den delen av showen är vad du ser på denna bild. Även om en kamera har bättre mörkerseende än mig och även om man justerar till bilden i datorn så kan en bild aldrig återge upplevelsen av att se norrskenet dansa över himlen på riktigt. Bilden tagen med Nikon D5 + Irix 15/2,4.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Norrsken 2 av 4

  Första gången appen sagt 100% chans till norrsken, jag kan inte minnas att den ens passerat 70% tidigare...

  Appen heter AuroraNow och är riktigt bra. Norrskenet finns över hela himlen. Det händer saker i alla riktningar och plötsligt ropar någon att det är en corona rakt ovanför så jag vrider kameran rakt upp och skjuter några bilder, lite i blindo. Varför ska det vara så svårt att sätta vridbara eller vinklingsbara skärmar på "proffskameror"? Bilden är tagen med Nikon D5 + Irix 15/2,4.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Norrsken 1 av 4

  Torsdag kväll så slog norrskensappen rekord...

  Torsdag. Min pappa kommer upp från Stockholm för att hälsa på och jag hoppas att kunna få bjuda på lite norrsken. Under eftermiddagen börjar det på förutspås norrsken på flera facebooksidor. Efter middagen börjar mörkret falla och på norsskensappen börjar siffrorna på arta sig. Då ringer telefonen och en kompis som bor i Stockholm ringer och funderar på att kasta sig på ett flyg och komma upp för att njuta av showen då alla data pekar på gigantisk show. Jag åkte ut och njöt av första showen, började på fylla minneskortet och mörkret började på att lägga sig. Hämtar kompisen som med sekunder tillgodo lyckades komma med på planet. Sedan drog vi iväg till en närliggande sjö. Kvällen resulterade i hundratals bilder och det var verkligen svårt att välja, men jag valde ut fyra bilder som förhoppningsvis ska skilja sig lite från de vanliga standard norrskensbilderna. Vi börjar sansat med denna bild som jag hållit måttfull och balanserad. Det är så lätt att dra på för mycket då det är trenden på sociala medier. Jag skulle nog säga att det kändes tämligen utomjordiskt att se detta skådespel. Bilden tagen med Nikon D5 + Irix 15/2,4.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Ny film: Fotosnack - Mats tycker...

  Dagens kortare film hittar du nu på Facebook och Youtube och Mats svarar på vad han ser fram emot när det gäller nya produkter inom foto och från Photokina. Mats testar allt som når marknaden så frågan är vad han ser mest fram emot...

  Du hittar filmen här: Youtube: Fotosnack - Mats tycker till!

 • CyberPhoto EXPO 2016

  På EXPO imorgon kan du se Sony SLT-A99 II på plats och snacka video & foto med grabbaran från Sony! Se till att vara på plats redan 10:15 för första föreläsningen om video och 4K med Andreas Fernbrant. Välkommen till EXPO 2016.

  Sony är på plats och visar hela sortimentet och du kan snacka om nyheterna A6500 och RX100 V för att få reda på så mycket som möjligt innan du bestämmer dig för vad som blir din nya kamera. Nya SLT-A99 II är väldigt intressant med kombinationen 42 mpixel och en riktigt hög hastighet men vi ser även att A6500 och RX100 V blir väldigt snabba kameror så årets fokus från Sony verkar vara HASTIGHET.

  Läs mer här: Sony SLT-A99 II information

  VÄLKOMMEN!

  Information om EXPO: CyberPhoto EXPO 2016

 • Imorgon: CyberPhoto EXPO

  Imorgon är det dags för EXPO! Missa inte Panasonic som är på plats och visar alla produkter och en hel del nyheter. Snacka foto & video med bland annat Martin Wallgren som också föreläser ca kl 11:45 på EXPO, helt kostnadsfritt!

  Panasonic har tagit täten när det gäller video och du kan surra GH4 och nya GH5 med Panasonic på CyberPhoto EXPO 2016 på Nolia, Umeå imorgon lördag. Se till att vara på plats och ta plats inför föreläsningen som börjar strax innan lunchtid och ställ dina frågor till Martin före och efter föreläsningen då han kan det mesta man kan veta om video, 4K, timelapse och det tekniska. En riktig tillgång för oss som vill veta mer!

  Information om EXPO: CyberPhoto EXPO 2016

  Se Martins demofilm för nya FZ2000: Youtube: Panasonic FZ2000 demofilm

 • Borneo

  Nej, det är inte Borneos djungler utan Norge på bilden...

  Norge har inte lika många avfartsvägar eller P-platser efter vägarna som i Sverige. Jag minns att jag såg detta motiv i ögonvrån och nyttjade bilens terrängegenskaper för att kunna stanna bredvid vägen. Jag fick vandra ut i regnet och trampa i våta marker för att till slut kunna fånga detta med kameran. Bilden är tagen på 28mm.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Genesis videostativ

  Test

  Vi har testat Genesis fina videostativ CVT-20 och vi vet sen tidigare att den är riktigt fin men nu har Mats testat den "på riktigt" för att se vad den går för. Bra videostativ för bra pengar är inte så lätt att hitta men nu är det ett lätt val!

  Mats skriver: CVT-20 är ett mycket stadigt stativ, och det tack vare sin tyngd och dubbla rör i den övre bensektionen. När det gäller stabilitet så finns det liksom inte några genvägar, det är helt enkelt tyngden som är den mest avgörande faktorn. Maximala arbetshöjden är ca 1,8 meter och totalvikten ligger på strax över 5 kg, så knappast något man frivilligt släpar med sig på fjällvandringen. Stativbenen består av 2 sektioner och är tillverkade i aluminium.

  Resten hittar du här: Genesis videostativ CVT-20 test

  Läs mer om fotostativ Genesis: Genesis C5 kolfiber

 • Ricoh lanserar 360

  Nyhet

  Theta S har sålt massor och är en riktigt bra produkt för 360-video med tanke på priset. Därför blir vi inte överraskade av att Ricoh fortsätter att bygga på konceptet med en ny modell, Ricoh Theta SC är namnet.

  Nya färger, enkel hantering och ett lägre pris gör att Theta SC blir högst intressant. Vi gillar Theta S och den har levererat väldigt bra resultat med tanke på priset. Vi tror att 360 kommer att växa som kategori och att det kommer flera och bättre kameror i segmentet de kommande åren och därför är vi spända på att testa Theta SC. S-modellen har HDMI vilket den nya saknar och inspelningstiden är kortare (5 min på SC mot max 25 på S) samt att LiveStream-funktion finns på Theta S. SC har en mycket enkel uppladdning till Facebook och Youtube via appen Theta+ Video App som finns till både Android och iOS. Den har även inbyggd timelapse-funktion!

  Ricoh Theta SC börjar att levereras i november, kommer i fyra färger och priset blir 2890kr.

  Läs mer: Ricoh Theta SC 360-graderskamera

 • 58

  Mer mys med en lite bortglömd glugg...

  Vissa gillar katter, vissa gillar hundar, vissa gillar båda. Vissa gillar Metallica, vissa gillar Sven-Ingvars, ingen gillar båda. Vissa gillar korta skärpedjup, vissa gillar långa skärpedjup, jag gillar båda men då helt beroende på motivet. På denna bild så får vi återigen njuta av en härlig bokeh. Nikons 58/1,4 är nog min favorit bland Nikons gluggar. Bilden är tagen med Nikon D810 + Nikon 58/1,4 på just f/1,4. Vi har i skrivande stund en begagnad sådan i perfekt skick. Köp den!

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Sony FDR-AX53

  Test

  Konventionella videokameror ser man inte lika ofta som för några år sen men vad man får för pengarna har förändrats radikalt, både när det gäller funktioner, bildkvalitet och teknik. Vi har testat en av de hetaste just nu, Sony FDR-AX53 med 4K Video.

  Mats skriver: Kameran kan när det krävs autofokusera mycket snabbt och träffsäkert, och det är inga större problem att följa rörliga motiv när det går undan. För dig som föredrar manuell fokusering så finns både focus peaking och förstoringsfunktion, och har man aktiverat focus peaking så är funktionen aktiv även i AF-läget, vilket kan vara bra vid tillfällen som man känner sig lite osäker var kameran autofokuserat.

  Läs hela testet: Sony FDR-AX53 test

 • Camo Limited Edition

  Nyhet

  Är du sugen på en läcker ryggsäck som skiljer sig från mängden? LowePro kommer med en begränsad upplaga av Camo-versionen av populära ProTactic 450 AW och vi får in ett begränsat antal i december. Boka nu om du är sugen!

  Läs testet av ProTactic för det här är en av våra absoluta favoritväskor! Du hittar bilder och test samt möjligheten att boka upp dig på en av de häftigaste väskorna som kommer på marknaden här: LowePro ProTactic 450 AW Camo Limited Editon

 • Bilder för evigt

  Det de flesta skulle rädda ur ett brinnande hus förutom allt levande är just sina bilder...

  Många backar redan upp sina bilder och har dem på annan plats än hemmet. Bilder kan hålla för evigt om du tar hand om dem. Känner du lite ångest över att du inte säkrat dina bilder eller vill ha lite tips hur du kan göra, så kan du kolla in denna artikel som jag skrev 2010: Tips om hur du säkrar dina bilder >>

  Bilden du ser är tagen 2003 på undertecknad av min dotter med en Canon EOS 10D + Canon 16-35/2,8. Jag önskar bara att jag hade haft vett att ta den i RAW så kunde jag gjort den ännu bättre idag, 13 år senare, med 13 år bättre programvara.

  Klicka här för större bild

  /Thomas
   

 • Canon EF 16-35/2,8 L USM III

  Test

  Vi är bland de första i världen att kunna testa det här objektivet "på riktigt" och nu kan du läsa testet hos oss! Canon ersätter tidigare 16-35 med nya version III och det är spännande att se hur bra man har lyckats denna gång. Är den världsklass?

  Mats skriver: Canons EF 16-35/2,8 är ingen nyhet i sig. Den har redan funnits i 15 år och två varianter - där båda två räknats till de bättre vidvinkelzoomarna på marknaden. Men kraven som ställs ökar efterhand. Nyare kamerahus med fullformatssensor, extremt hög upplösning och snabba fokussystem kräver ytterligare lite bättre objektivprestanda för att komma helt till sin rätt. Därför har man tagit fram en helt nydesignad 16-35/2,8 där man förfinat konstruktionen och även inkorporerat en del nya teknologier för att riktigt optimera prestandan.

  Läs allt här: Canon EF 16-35/2,8 L USM III

 • Favoritplats

  Sverige är fyllt av vackra och spännande platser, och detta är en av dem...

  En stad med en tyvärr ganska våldsam historia, men är idag en mysig och vacker stad. Jag är övertygad om att många vet exakt var. Så var är bilden tagen?

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Mys

  Jag vet inte vem av dem som har det mysigast...

  En liten mysbild kan väl passa så här på söndagen...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Snorkfröken

  Det är få katter som sitter still när man sätter på dem läsglasögon...

  Katter är underbara djur och jag är förvånad över denna kattflickas tålamod med fotografen. Med manuellt fokuserat objektiv så tar det lite tid ibland att få till allt som det ska innan bilden sitter där.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Sony FE 50/2,8 Macro

  Test

  Det krävs en hel del för att vi ska ge Toppklass men det vi prioriterar att testa är det som är mest intressant vilket också sammanfaller med att det är riktigt bra produkter. Dagens testade produkt är ett 50mm Macro från Sony...vad säger Mats?

  Mats skriver: Objektivet är av väderskyddad konstruktion och känns också relativt välbyggt med mycket fin känsla i fokuseringen. Autofokuserar relativt snabbt och tyst vid stillbildstagning inom normala fokusavstånd, och som brukligt något långsammare inom macroområdet. Vid filmning hör man knappt autofokus alls, det går mycket smidigt och följsamt.

  Hela testet hittar du här: Sony FE 50/2,8 Macro för Sony E-fattning

 • Ny film: Fotosnack - Panasonic & Photokina

  Vi kör del 2 idag om nya produkter som lanserades under Photokina och det är nästintill ett Panasonic special men vi snackar om Olympus nya objektiv och nya märket MAGMOD som har väldigt smarta produkter för ljussättning. Kolla filmen!

  Du hittar filmen här: Youtube: Fotosnack - Photokina del 2 - Panasonic GH5, LX15, FZ2000, Olympus PRO och Magmod m.m.

 • Voff

  Man behöver väl inte vara en hundmänniska eller kattmänniska? Man kan väl bara få vara en människa som gillar både och...

  Det är verkligen inte lätt att fotografera djur. De står sällan stilla och deras pälsar suger in allt ljus. Men ibland stöter man på en gullegris som denna fina vovve som lugnt satt still och lät mig ställa in skärpan på ögat, manuellt objektiv, och dessutom lät mig hinna trycka av för att ta bilden. Ser du vad det är för ras?

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Snygg?

  Vi har alla någon kamera som vi bara gillar för att den är så snygg...

  Kvalitet eller funktion är normalt det som är intressant, men nu ska vi riktigt ytliga och se endast på kamerans utseende. Den kamera vi helst vill ha på bästa plasten i bokhyllan! Personligen så ligger Nikon F2A och Olympus OM-3 bra till men min röst går till Leica R4.

  Kommentera gärna vilken kamera du tycker är snyggast av alla!

  /Thomas

 • Sony RX100 V & A6500

  Nyhet

  Sony lanserar nya versioner i A6xxx och RX100-serien och man har flyttat fram prestanda ytterligare ett snäpp och RX100 V visar sig vara en riktig fartraket som spontant imponerar i synnerhet när man tänker på att den ryms i fickan...

  All information har inte släppts men RX100 V ska vara den snabbaste kompaktkameran någonsin och fullspäckad med processorkraft för att skapa en ultrasnabb kompaktkamera med en riktigt stor buffert. Formatet känns igen från RX-serien och med den snygga sökaren från tidigare modell. Vi kommer att återkomma med specifikationer och mera information inom kort. Ett tillhörande undervattens-hus kommer också som ser riktigt bra ut. Vad sägs om 315 fasdetekterande AF-punkter på sensorn som täcker 65% av ytan och 24 bilder per sekund upp till 150 bilder i full upplösning med autofokus och exponering. RAW om du vill. I en kompaktkamera, imponerande! Förbättrad video, förbättrad slowmotion dessutom. Du kan boka din RX100 V redan nu, förbinder inte till köp men ger möjligheten till så snabb leverans som möjligt. Leverans påbörjas i november 2016.

  Boka din RX100 V här: Sony Cybershot DSC-RX100 V

  A6500 kommer som en storebror till A6300 med uppdaterad autofokus och "inredning" som innehåller bland annat 5-axlig bildstabilisering för både stillbilder och video. 24 mpixel sensor med förbättrad 4K video och autofokus (425 punkter på sensorn). Vi kommer att uppdatera denna blogg allteftersom. Touchskärm, äntligen, och med fokusstyrning även när du använder sökaren för att med fingret välja vart fokuspunkten ska sitta! 11 bilder per sekund i över 20 sekunder vilket gör att man får en nytt verktyg i många lägen där bufferten varit för liten. 10 programmerbara knappar och reglage. Du kan boka redan nu, förbinder inte till köp men ger möjligheten till så snabb leverans som möjligt. Leverans påbörjas i december 2016.

  Boka din A6500 här: Sony A6500 svart kamerahus
  Boka ditt A6500 16-70 här: Sony A6500 svart kamerahus + Vario-Tessar T* 16-70/4 ZA OSS

  Man meddelar också att alla fabriker är tillbaka i full fart efter jordbävningarna i april. Sonys egen tillverkning av kameror och bildsensorer har påverkats kraftigt men nu ska man vara igång för fullt igen.

 • Nikon AF-P DX 70-300/4,5-6,3G ED VR

  Test

  Omfånget 70-300mm lockar många av oss då man får mycket för pengarna när det gäller brännvidd. Frågan är om bildkvaliteten räcker till och det i synnerhet när man får så mycket för dryga 4000kr i Nikons nya version. Vi testar!

  AF-P är den nya beteckningen som står för att man får en pulsmotor eller stegmotor som styr fokuseringen väldigt mjukt, tyst, snyggt och snabbt. Den här generationen är märkbart modernare än de föregående AF-S och i synnerhet när du vill ta ett filmklipp med din kamera. Det är lätt hänt att ljudet från fokuseringen sprider sig till mikrofonen i kameran men här har man minimerat risken och dessutom är det trevligt även vid fotografering.

  Läs hela testet: Nikon AF-P DX 70-300/4,5-6,3G ED VR test

 • Fujifilm X-Pro2 uppdatering

  Nyhet

  Fujifilm fortsätter att hålla sina kameror uppdaterade genom att komma med ny firmware och nu får X-Pro2 en uppdatering som ger en del nyheter i den för övrigt fina kameran. Vi listar vad man vinner på ny firmware.

  1) Ny autofokusalgoritm för snabbare och mer exakt autofokus samt förbättrad följande autofokus i kontinuerligt läge (AF-C). Antalet valbara fokuspunkter ( i AF-läge: "Enskild punkt") utökas från 77 till 91 punkter (13x7) och från 273 till 325 punkter (25x13).

  2) Kompabilitet med den nya blixten EF-X500 som möjliggör trådlös TTL-styrning i upp till tre grupper och FP-inställning (High Speed Sync)

  3) Effektivare strömhantering när funktionen "AUTO AVSTÄNGNING" får fler alternativ (15 sek, 30 sek, och en minut)

  4) Förbättrad parallaxkorrigering för AF-punkt i optiskt sökarläge

  Uppdateringen hittar du här: Fujifilm X-Pro2 firmware uppdatering
 • Irix 15mm

  Vi blir mer och mer bekant med detta objektiv...

  Jag har fått en del frågor då vi visade denna bild på Facebook och Instagram, och nu får den dyka upp även här i bloggen. Du ser nog brasan i bilden. Jag återkommer till den. Det är vid 20 på kvällen och alla norrskensappar är rätt lugna och visar inte på några större händelser, men det börjar på dyka upp inlägg om norrsken på Facebook, så jag åker ut till min spaningsplats som ligger hela 2 minuter hemifrån. Mycket riktigt så dansar en grön drake där uppe, så jag tänker nu åker jag till en riktigt bra plats, så jag åker 20 minuter till en sjö, och där dansar norrskenet helt okej så jag tar några bilder. För att få bästa vinkeln så står jag ute i vattnet och balanserar på en liten sten och stativet står ute i vattnet. Jag chattar samtidigt med en norrskensvän som visar sig vara den som eldar längre bort, och det är den brasan som syns på bilden. Ibland är världen liten. Så nu till alla frågor som dykt upp:

  Jag använde Nikon D5 + Irix 15/2,4 och bilden är tagen på 13s, f/4 och ISO3200.

  Ja, jag är nöjd med resultatet från Irix 15mm.

  Jag använder Irix framför Nikon 14-24 mest för bekvämligheten med att i mörker enkelt kunna ställa in skärpan genom att sätta avståndsringen i klickläget och veta att det stämmer. Jag kan också låsa avståndsringen om jag vill. Grymt praktiskt när man står där ute i mörkret och kylan. Med andra objektiv så får jag spendera mycket tid med fokusering då man måste stämma av fokuseringen då och då på grund av risken att man kommit åt avståndsringen oavsiktligt.

  Ja, det är frestande att dra på färg och kontrast för att få bilden att "poppa" mer vilket skulle öka antalet gilla lavinartat. Denna bild är justerad till att ganska precis återge det jag såg med ögat. Självklart ska man utnyttja kameran bättre mörkerseende men jag vill ändå att det ska se "naturligt" ut. Ett riktigt kraftigt norrsken blir ju naturligt mycket kraftfullare än på denna bild. Men det är fantastiskt vackert även så här.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Canon PZ-E1, motorzoomadapter

  Test

  Igår testade vi 18-135mm från Canon och idag kompletterar vi testet med tillbehöret PZ-E1 som ger dig motorzoom på det objektivet. Lite klumpig kan tyckas men det är en mycket smart produkt. Mycket smart!

  Vi har även testfilmat för att visa den effekt som detta tillbehör ger. Om man vill kombinera en videokamera och systemkamera så är en Canon EOS 80D ihop med 18-135 och detta tillbehör en riktigt bra kombination, troligen det bästa du kan köpa i prisklassen och när det kommer till prestanda och funktion. Läs testet!

  Läs mer här:Canon PZ-E1, motorzoomadapter

 • Firmware Pentax K-1

  Nyhet

  Ricoh som äger Pentax idag har släppt en ny firmware (version 1.30) till K-1 som är värd att ladda ner och in i din kamera. Man får tillgång till elektronisk slutare i LiveView-läget för att minimera effekten av skakningar!

  Dessa förbättringar sker vid uppdatering av Pentax K-1 till firmware version 1.30:

  - elektronisk slutare i LiveView-läget
  - man kan beskära bilder till 1:1
  - nytt läge för AA-filtersimulering
  - nytt menyval för BKT eller bracketing
  - generellt förbättrad programvara för stabilare funktion

  Du hittar uppdateringen här: Pentax K-1 firmware uppdatering

 • Fotohistoria

  Alla har nog sett en Hasselblad och många av er har kanske använt en också.

  Det är kanske inte den mest spännande bilden som jag tagit men den blev exakt som jag ville ha den. Jag ville ha Hasselblads klassiska look och den lika klassiska mattskivan med de klassiska strecken. Jag visste att jag ville ha just den ön med den fyren i sökare och jag ville ha stenig bakgrund. Självklart skulle bilden vara fyrkantig i bästa Hasselbladstil. Jag hoppas att du gillar bilden.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Canon EF-S 18-135/3,5-5,6 IS USM (Nano)

  Test

  Att byta ut sitt 18-55mm som medföljer i kit med många kameror är något många av oss har gjort i jakten efter bättre bilder. Fasta objektiv är populärt men även att gå vidare till tex. ett 18-135mm är en annan väg...hur är Canons nya 18-135mm?

  Namnet är Canon EF-S 18-135/3,5-5,6 IS USM Nano och är en storebror eller ett naturligt val om man ledsnat på 18-55mm och vill ha ett större omfång eller som i just detta fall, man vill filma mera med sin systemkamera. Läs mera om varför just denna passar så bra i vårt test. Mats skriver: Nytt är också möjligheten att kombinera objektiv med en Power Zoom-adapter för att få följsam motorzoomning under filmning (Power Zoom Adapter PZ-E1, ingår ej - se tillbehör och film längre ner på sidan). Självklart har optiken även Canons optiska bildstabilisering för skakningsfria bilder vid handhållen fotografi.

  Hela testet hittar du här: Canon EF-S 18-135/3,5-5,6 IS USM (Nano)

 • Extra(bra) personal sökes!

  Vi behöver dig som tycker om att arbeta och att hänga med ett roligt och ungt team på vår logistikavdelning. Kan du hoppa in på kort varsel och hjälpa oss medan dina kollegor är sjuka, lediga eller har högtryck under högsäsong - sök!

  Arbetet innefattar att arbeta med logistikflödet genom att ta emot inkommande försändelser, hantera dem på lagret och att packa när de ska ut till världens bästa kunder. Du måste vara över 18 år, tycka om att arbeta och vara en positiv kraft i gruppen. Tidigare arbetslivserfarenhet är en fördel. Det här kan vara en bra tjänst för dig som studerar eller vill kombinera arbetet med något annat i livet.

  Du behövs, så sök tjänsten nu!

  Ansökan till: logistik@cyberphoto.se
  Ansökningsperiod: 3-13 oktober 2016
  Kontaktperson: Karoline Juliusson
  Tillträde: enligt överenskommelse
  Arbetsplats: Gräddvägen 5, Ersboda, Umeå

 • Norrsken. Igen.

  Gårdagen gav ingen större show för mig som du såg i gårdagens blogg. Men det har ju funnits andra tillfällen...

  Den här bilden är inte så väldigt långt ifrån vad jag såg med mina ögon. Så norrsken kommer verkligen i alla färger och former. Och i olika intensitet.

  Nikon D810 med Nikon 24/1,4. 4s, f/2 och ISO 800. Det var mycket och starkt ljus på himlen den kvällen.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Halvdött

  När jag väl kom mig ut ikväll så hade norrskenet redan falnat, men vi kan ha lite kul ändå...

  Fick ett meddelande från en vän att nu var det norrsken på gång, och alla appar pekade på ett ökande norrsken, så jag åkte till mitt nya favoritställe och det tar 25 minuters körning dit. Väl där så är det ingen show alls. Normalt så ser man ett dansande norrsken i många färger med bara ögat. Ikväll var det halvdött. Men låt mig visa vad kameran ser och vad ögat ser. Kameran är så mycket ljuskänsligare än ögat och ser så mycket mer. Den andra mörka bilden gjorde jag exakt som det mitt öga såg. Ändå skulle de flesta säga att den ljusare bilden ser fullt naturlig ut. Båda bilderna är tagna med Nikon D5 och Irix 15/2,4. Den övre på 15s, f/4 och ISO 3200. Klicka gärna upp den till större bild, då kommer du att se hur vackert stjärnorna speglas i vattnet och du får även se ett litet stjärnfall. Imorgon ska jag visa en bild som är rätt nära det jag såg med ögat men som alla tror är väldigt "photoshoppad".

  Klicka här för större bild

  /Thomas • Hösten är här

  Hösten är här med all dess fantastiska färgprakt...

  Motiven finns där ute, blad, svampar, bär, blad och kvistar. Här ser du en bild som är lite udda. Ibland (läs ofta) så får man tänka: varför inte? Prova korta och långa skärpedjup, olika vinklar, olika perspektiv, lek, experimentera. Fotografering är helt klart en konst, och ibland gillar någon dina bilder och ibland inte, smaken är som baken, men huvudsaken är att du har roligt!

  Klicka här för större bild

  /Thomas