Öga för öga...

Den här vackra Kronhjorten brölar i sluttampen av årets brunst och är det något djur i vår fauna som är häftig att se mitt i alla ritualer så är det Kronhjorten. Är man i närheten låter det som stora lejonhanar som vrålar och brölar...

Kampen om hindarnas gunst är riktigt hård och kan i vissa fall vara en fråga om liv och död. Att förlora ett öga är inget ovanligt och stora hjortar med rejäla ärr och spår efter tuffa fajter är inte heller ovanligt. Kort sagt påminner det om vad man kan se på savannen - men här i Sverige! Sen får man inte glömma hur stora de kan bli, vissa hanar kan väga uppemot 300kg och ha horn med en bredd upp till 1,5 meter. Kronhjortens utbredning är fortfarande lite osäker men det finns en hel del i södra delarna av Sverige och uppfödningen har ökat.

Vill du fotografera Kronhjort? Ta reda på vart det finns brunstplatser först, det är Skåne och södra Sverige primärt men även uppe i Mälardalen finns en hel del och det lättaste är att vänta på brunsten för annars lever de i regel ensamma men samlas i slutet av sommaren och under hösten. Gömsle är att föredra och att ta sig ut till rätt område i skydd av mörkret och invänta morgonens första ljus. Visst blir man sugen på att sitta där ute en härlig höstmorgon och låta ljuset locka fram dessa djur? Kanske läge att plåta lite Kronhjort nästa höst?