• Nyhet! Ny firmware

  Till EOS 1D X från Canon. Det är så bra att man har denna möjlighet nuförtiden för man kan faktiskt få en bättre kamera medan man äger den, rätt häftigt faktiskt. Många som bytte firmware på sin EOS 7D nyligen har upplevt att de fått en klart bättre kamera. Har du någon upplevelse att dela med dig utav?

  Så här säger Canon om uppdateringen till EOS 1D X:

  Ändringar av version 1.0.6 av den inbyggda programvaran omfattar följande korrigeringar: 1. Korrigerar ett fenomen som innebär att AF-mikrojustering inte kan utföras på rätt sätt. 2. Korrigerar ett fenomen som innebär att bilderna som tas får fokus i bakgrunden när kameran används i kombination med vissa objektiv*1) och extendrar*2). *1) EF 70-200 mm f/2,8L IS II USM eller EF200 mm f/2L IS USM vid användning med *2) Extender EF 1,4x III eller Extender EF 2x III

  3. Korrigerar ett fenomen som innebär att Error 80 visas på kameran när den sätts på i miljöer med svag belysning (inklusive när linsskyddet eller kamerahuslocket sitter på). 4. Korrigerar följande fenomen: om två CF-kort sätts i kameran och inställningen "Standard" eller "Autom. kortbyte" är valt som inspelningsmetod för [Record func+media/folder sel./Regist. funk+media/mappval] och ett av CF-korten sedan tas bort och sätts tillbaka på kortplatsen kan kortet som valts för inspelning och uppspelning av bilder växlas till det andra CF-kortet.

  5. Korrigerar ett fenomen som innebär att AF-mikrojusteringsvärdet inte visas på rätt sätt i bildernas EXIF-information på den tagna bilden. 6. Visar ett "O" eller "X" som anger om bilderna har överförts via FTP-protokollet när WFT-E6 trådlös filsändare används.
  Version 1.0.6 av den inbyggda programvaran är avsedd för kameror med version 1.0.3. Om kameran redan har version 1.0.6 av den inbyggda programvaran behöver den inte uppdateras. * Uppdateringen av den inbyggda programvaran tar cirka sju minuter.

  Uppdatering hittar du på www.canon.se. Klicka Support / För företaget / Mer information. Under rubriken For you väljer du din produkt och där finner du Firmware som ett alternativ. Klicka där och du får upp versionerna till både Mac & Windows. Lycka till!


 • Macro:Lugn

  När jag såg den här bilden kände jag ett lugn. Varför? Känns som att jag lugnt sitter på en blomma, tar det lugnt, ser en av mina vänner flyga förbi medan jag bara njuter av utsikten för övrigt. Jag är en blomfluga för en stund.

  Tack för bidraget, Roberth Stenberg. Skicka in ditt bidrag också. Skicka det till tamron@cyberphoto.se och läs villkoren längre ned i Bloggen.

 • Macro:Flugan

  En annorlunda färgskala och mycket annorlunda ögon. Tack för den här bilden, Mikael, det peppar oss till nya krafttag och nu hoppas vi att vi får in ännu flera bidrag till tävlingen!

  Vi går hem nu och önskar dig som läser detta inlägg en mycket trevlig kväll!

  / Alla vi på CyberPhoto

 • Väntad & efterlängtad

  Många av oss har vant oss att ha en smartphone. Du kanske är en early adapter som det heter med fackspråk, alltså en som snabbt tar till sig och vill testa nya prylar. Nikon har lanserat sin S800c och nu kommer Samsung med en riktigt häftig produkt.

  Att WiFi kommer i kameror är inte oväntat men att de ska vara på plats har vi både väntat på och längtat efter. Det finns adaptrar, minneskort med WiFi men vi tycker att det ska sitta direkt i kameran, precis som man förväntar sig av en bärbar dator, mobiltelefon eller surfplatta idag. Nikon lanserade sin S800c så sent som förra veckan och vi har redan fått bilder och sett tekniken live(Vi testar S800c nästa vecka).

  Nu presenterar Samsung flera tunga mobila nyheter på IFA-mässan och en av dessa är en kamera med namnet Galaxy, som vi fått lära oss tillhör den mobila världen inom Samsung. Kameran har senaste Android inbyggt, Jelly Bean (Android 4.1) och en kamera med 21x zoom. Processorn är en mycket snabb 1,4 GHz Quadcore och prestanda ska räcka till för att Android ska fungera mjukt och snyggt.

  Optiken har ett omfång på 23-481mm och kameran har inbyggd bildredigerings-programvara. Dessutom talas det om automatisk backup, så att alla bilder du tar hela tiden sparas i en moln-funktion (50gb utan kostnad). Vi har inte fått all information bekräftad men det här är vad vi både väntat på och vi har längtat efter. Både Nikon & Samsung har tagit första steg till ett nutida sätt att dela sina bilder på och med ett koncept som redan säljer. Det här är roligt!

 • Boka nu!

  Röda Nikon D3200 har blivit en succé! Om du vill få en mycket potent kamera i rött så vänta inte, boka en sådan via länkarna nedan. Här får du ett litet utdrag ur testet på denna häftiga kamera.

  Jag var lite orolig att D3200 med sina 24Mp skulle ge lika höga brusnivåer som Sonys SLT A77 på högre ISO tal, som har samma antal pixlar på sensorn. Men det gör den absolut inte, Nikon har alltså lyckats bättre med signalbehandlingen. Mindre brus och snyggare reducering. D3200 är kapabel till mycket väldetaljerade och skarpa bilder, men objektivets skärpa och kontrast har givetvis också stor betydelse.

  Trevlig kväll!

  Nikon D3200 röd + AF-S DX 18-55/3,5-5,6G VR

 • Nyhet! Sony NEX-5R

  Sony lanserar nu en ny NEX-kamera och det är en hel del nyheter. Hybrid Autofokus som vi nu känner igen från bla Nikon. Det kombinerat med 16 Mpixel sensor, nya bättre reglage och inbyggd WiFi gör den till en nyhet. Eller en evolution mera än en revolution.

  Om du har en Android eller iPhone så finns appen PlayMemories Camera för att koppla upp din nya Sony NEX-5R. Via inbyggd WiFi får du nya möjligheter att dela dina bilder. Det här är något man pratar mycket om just nu, hur integreras kameran med resten av våra trådlösa liv? Inbyggd WiFi är ju första steget och det viktigaste.

  NEX har blivit en succé och vi ser ingen anledning till att den ska stanna av med denna nyhet. Vi väntar med gott mod på ett exemplar som vi kan testa för att se om den även bildmässigt blivit en bättre produkt. De nya hybrid autofokus-systemen har visat sig vara väldigt bra och Sonys version har 99 AF-punkter på sensorn för att arbeta med en förbättrad fokusering. • Macro:Stackmyror

  Den här underbara bilden har Bengt Ove Birgersson skickat in. Den föreställer ett par stackmyror i en häftig komposition. Mera bilder kommer in dagligen och nu väntar vi bara på att ditt bidrag ska komma till oss!

 • Vårt betyg

  Du har säkert läst något av våra test och sett en av stämplarna som du ser här ovanför. Kameran på bilden, Sony DSC-RX100, har vi gett vår stämpel GULD för att vi anser den kameran vara av Toppklass. Men vad betyder de olika betygen egentligen? Hur kan man tolka dessa?

  Vi gjorde om vårt betygsystem strax efter årsskiftet. Tidigare har vi gett betygen Toppklass!, Bra Köp! eller ingen stämpel alls vid tester. För att få det mera nyanserat och rättvist har vi idag nedanstående betyg. Tester på äldre produkter kan ha kvar Toppklass! som betyg även om de i dagens läge hade fått Silver (Bra köp!) då varje betyg har ett något mindre spann. Använd betyget som en referens hur produkten står sig för tillfället och med den marknad som råder vid testet. Läs vad vi pekar ut som styrkor eller svagheter och har du mera frågor får du mer än gärna ringa eller maila oss. Det välkomnar vi!

  Ingen stämpel. Ibland när vi testar produkter så kommer vi inte att ge någon stämpel alls. Det kan vara produkter som inte uppfyller de normer vi ställer för övriga betyg eller en produkt som har en svaghet som gör att vi inte anser den vara köpvärd. Ibland kan det gälla en produkt som inte finns att tillgå från annan tillverkar eller leverantör och då ändå har sin plats i sortimentet.

  Brons - Prisvärd! Som exempel finns det optik som har en del egenskaper vi inte tycker om men som till priset sett ändå bör få utrymme. Det finns ibland optik som är mycket lågt prissatt jämfört med konkurrenterna och då kan ses som Prisvärd! Här är det inte prestanda eller imponerande specifikationer som ger betyget utan Most bang for the buck.

  Silver - Bra köp! För att nå det här betyget krävs att produkten presterar riktigt bra i sin klass. En produkt som fått Bra Köp! är precis vad vi säger, ett Bra köp! Om det gäller en kamera så är det en kamera som presterar minst som förväntat och som vi med gott samvete kan rekommendera till dig. Många produkter kommer att hamna inom detta betyg, därför är det viktigt att du också läser styrkorna och svagheterna i texten.

  Guld - Toppklass! När en produkt som vi testar både överträffar våra förväntningar och har väldigt få, eller inga, direkta svagheter kan den kvalificera sig till betyget Guld - Toppklass! När vi har gett detta betyg så är produkten något som presterar bättre än man kan förvänta sig i det prisläget eller den klassen av produkter som den tillhör. Det får heller inte finnas större svagheter på en sådan produkt.

  Vi hoppas att du fått en klar bild om hur vi använder betygen. Alla som testar på CyberPhoto står för sitt test och därför kan du alltid se vem och när produkten är testad, längst ner på produktsidan. Har du invändningar, funderingar och frågor så hör du av dig till oss.

 • Macro:Fånge

  Här får man verkligen följa med in i en skräckfilm i miniatyr. Det här är en bild att studera, att visa sina vänner och att imponeras av. Anders Magnusson har skickat in detta imponerande bidrag.

  Flera bidrag kommer i Bloggen så häng med och skåda dessa mästerverk.

 • Macro:Förtrollad

  Henrik Pettersson har skickat in detta bidrag med namnet Förtrollad. En underbar bild med mycket detaljer att kika på, en härlig färgskala och krispig så att det räcker till. En riktig höjdare!

  Det har kommit in massor av bidrag och vi kan bara sitta och njuta av alla bilder som vi får se. Ett stort tack! Skicka in ditt bidrag du också, priserna är fina och du har god tid på dig att ta ditt livs bild om du inte redan tagit den. Läs allt om tävlingen i Bloggen - en bit längre ned.

  /Tobias

 • Macro:Yta

  Kolla in kärrspindeln som Jorma från Djurås har fångat! Ute och testar ytspänningen, ett fenomen som är rätt fascinerande. Kärrspindeln jagar faktiskt på vatten och med sina 4 ögonpar ser den det mesta.

  Tack för bidraget och den trevlig informationen. Nu är det äntligen fredag och snart helg, härligt!

  /Tobias

 • Nyhet! Pentax X-5

  Pentax har släppt en nyhet, X-5. När jag såg första bilderna i morse trodde jag att det var en ny systemkamera, kanske något som ersätter K-5? Men det var en superzoomare med DSLR-utseende. Till ett lågt pris.

  Lite besviken för man vill ju alltid ha det häftigaste, det ballaste och senaste tekniken. X-5 kanske inte ger så mycket av det men retro-känsla till klart intressant pris gör den lite het. Vad sägs om 22,3-580mm omfång, 16 Mpixel CMOS, ISO 6400 och 10 bilder per sekund? Dessutom vikbar skärm och ett pris på lite drygt 2000kr.

  /Tobias • Tema:Macro

  Visst ser man något annat först? Ett par vattendroppar och lite vegetation blir lätt ett djur, eller kryp, som man aldrig sett tidigare. Macro sätter fart på fantasin, eller hur?

  Bilden är inskickad av Magnus Svarfvar i Järfälla och vi säger TACK och Lycka till i tävlingen som pågår just nu. Blev du nyfiken? Läs mera längre ned i Bloggen o kolla in tidigare bidrag.

  /Tobias

 • Litet. Pyttelitet.

  Inte för att det är revolutionerande, bara en liten kul grej, så har Nikon även lanserat S01, en kamera som är...ja, liten? Det är väl hela grejen men rätt häftigt på något sätt. Det har tillverkats en hel del kameror där argumentet varit storleken, eller ska vi kalla det litenheten? Vi har inte så mycket att tillägga egentligen. Den är liten. • Testbild

  Nikon mailade en bild tagen med S800c, den nya kameran med Android, direkt från kameran. Härligt att nu kunna ta bra bilder och snabbt dela med sig av dessa, eller hur? Är det här framtiden?

 • Nyhet! Nikon är på väg...

  Är det första glimten av något som kommer? Nikon lanserar idag två mycket intressanta kameror, S800c och P7700. Den senare är bildmässigt mest intressant som uppföljare till P7100 eftersom den blir bättre än föregångaren och erbjuder ett relativt stort omfång i den här klassen. Ändå är det den lilla kameran S800c som röner mest intresse.

  Ingen har väl missat vad Android är? För bara ett par år sen visste de flesta inte vad det betyder eller är. Nikon har tagit ett steg åt ett nytt håll och det är att bygga en kamera runt plattformen Android. S800c är således en kamera som du kan använda som din smartphone för att dela bilder, använda redigeringsprogram avsedda för Android, koppla upp mot sociala medier, dela bilder och att spela på. Ja, du kan ju ladda ner Angry birds om du vill.

  Vad är egentligen så häftigt? Man har tillgång till en kamera som slår alla mobiltelefoner på fingrarna och det är lätt att dela bilderna direkt via kameran. Det här är spännande och det är definitivt ett steg åt ett kreativt användande av en kamera, som du och jag vill ha det idag. Det ska vara lätt att dela.

  P7700 har ett objektiv med omfånget 28-200mm vilket spontant känns som ett vettigt omfång. Största bländare varierar mellan f/2,0-4,0 vilket får ses som riktigt bra med tanke på sensorstorlek, kamerans storlek och omfång. Sökaren är nu borta men istället har man en supervass display som dessutom är vinklingsbar. Full HD video, bildstabilisering och ISO upp till motsvarande 6400 är några andra features. Det viktigaste är att den presterar bra bilder och det ska vi testa inom kort. • 80 miljoner objektiv

  Canon har idag meddelat att de har tillverkat 80 miljoner objektiv till EOS-kamerorna sedan starten för EOS-systemet 1987, samma år som Canon fyllde 50. Det 80 miljonte objektivet var ett Canon EF-S 18-135/3,5-5,6 IS STM .

  2006 var siffran 30 miljoner och 2011 var man uppe i 70 miljoner objektiv, så takten har verkligen ökat nu på slutet. Fortsätter det så här bräcker de snart 100 miljoner-gränsen, en ofattbart hög siffra egentligen.

  Vilket är ditt favoritobjektiv? Och vilket skulle du vilja se att Canon tillverkade för just dina behov?

 • Ursinne

  Gillar du klockor?

  Vi är några här på CyberPhoto som har ett klart intresse för klockor. Personligen så vill jag ha åtminstone en av klockorna som är en pålitlig klocka som tål i stort sett allt, då framför allt fukt och smuts. Det är där Luminox dominerar med sina klockor som håller militära specifikationer. Den lyser alltid i mörker med hjälp av mikrokapslar fyllda med tritiumgas, dygnet runt och behöver inte laddas upp av en extern ljuskälla eller ta energi från batteriet. Skenet är 100 gånger starkare än skenet från andra självlysande klockor.

  Jag och Patrick har denna >>

  Finbar har denna >>

  Börje har denna >>

  Jonas har denna >>

  Se alla klockor >>

  /Thomas

 • Larvigt

  Kanske en riktigt dålig ordvits men däremot är bilden riktigt härlig, eller hur! Ett av naturens under med ett djur i ständig förändring och kanske som läckrast i det här stadiet, som larv.

  Bilden är inskickad av Kent Leonardsson och är tagen med en Nikon D300 och ett Nikon Micro 105 F2.8 VR. Det föreställer en larv av Makaonfjäril, en av våra största dagfjärilar. Bilden är inte efterbearbetad mer än något beskuren. Tack för bidraget och fortsätt att skicka in bidrag till vår tävling som du kan läsa mera om längre ned i Bloggen.

 • Vinnare - Ljus

  Vinnare i tävlingen LJUS blir Jonathan Allvin som skickat in bilden till höger och Lars Ödemark som fångat ljuset i himlen. Härliga bilder där ljuset spelar den avgörande faktorn. Grattis till varsitt filter från B+W!

  Jonathans bild målar med ljus viket är härligt att se. Lars Ödemarks bild visar det vackra och dynamiska i moln. Vi älskar färgerna och ljuset och tycker att dessa är värdiga vinnare. Grattis än en gång!

  /CyberPhoto

 • Vad ser du?

  Thomas Johansson har skickat in denna bild till vår tävling. När du såg den först, vad såg du? Som tumnagel i mailkorgen såg jag vår planet men insåg snabbt att det nog är något betydligt mindre men förstorat.

  Tack för detta häftiga bidrag som är vingkanten på en Drosophila Melanogaster, eller vanlig bananfluga, som Thomas berättar. Fotograferat genom ett mikroskop förstås. Tack för alla bidrag hittills, vi ser fram emot ännu flera.

  Alla vi som jobbar på CyberPhoto önskar nu dig en trevlig helg! Glöm inte att ta med kameran, vart du än ska.

 • Tävlingen Macro

  Vi har fått in massor av läckra bilder redan och en av dessa ser du här ovan. Snacka om att smälta in i bakgrunden! Gör som Lars Mårtensson och skicka in ditt bidrag till oss redan nu. Allt om tävlingen hittar du nedan i ett inlägg.


 • Vad ska man säga?

  Du såg säkert i Bloggen igår att det stod ett antal hojar utanför CyberPhoto. Det är ingen hemlighet att många av oss tycker om dessa vidunder. Vi fick testa nya BMW S1000 RR av Northbike som har sin butik ett stenkast bort. Vad ska man säga?

  Man tycker varje år att de nya motorcyklarna är bättre än förra års men S1000 RR tar verkligen ett stort kliv framåt på alla sätt. Den känns verkligen 2012 med sin fina elektronik, design och motor. Quick Shift som gör att du växlar upp med full gas o ingen koppling är en vana man snabbt tar till sig. Imponerande motorcykel och du kan också testa den.

  Jag såg det som en utmaning att fotografera en svart motorcykel när det är blå himmel och solen skiner som aldrig förr men alla former på hojen är tacksamma och att man dessutom kan låna en D800 när man ska ta bilderna gör inte saken sämre. Bra exponering och en kamera som nästan förstår vad jag vill, underlättar. Här är en av bilderna på hojen. Hoppas att du gillar den - det gör vi!

 • Need for speed

  Det är fortfarande sommar!

  Ni som läser bloggen har nog insett att det finns ett visst motorintresse hos oss. Det känns gott i hjärtat att se fem hojar utanför personalingången.

  Vi försöker hålla hög hastighet i jobbet också. Alla nyheter ska du kunna läsa om först hos oss, intressanta kameror ska du kunna läsa test på hos oss först och dina ordrar ska kunna skickas samma dag. Det är vår målsättning.

  Bilden tagen med iPhone 4S

  /Thomas

 • Höstens tävling...

  Nu starta höstens stora tävling. Temat är MACRO och du kan vinna riktigt fina priser den här gången! Vad sägs om en helt ny systemkamera från Pentax tillsammans med ett Tamron 90mm Macro?

  Temat är Macro och det är fri tolkning som gäller. Ta nu chansen att vinna en ny kamera med ett nytt objektiv! Vi har fått in massor av fina bilder i våra senaste tävlingar (vinnare i tävlingen LJUS presenteras fredag 17 aug) och vi hoppas på en fortsättning i denna tävling. Slutdatum för tävlingen är 30 september så du mycket tid på dig att ta ditt livs bild och att skicka in den till oss.

  1:a pris Pentax K-30 & Tamron 90mm macro
  2:a pris Tamron 90mm macro
  3:e pris Tamron 60mm macro

  Hjärtligt välkommen med ditt bidrag till tamron@cyberphoto.se. Du får tävla med ETT bidrag. Bidraget ska bifogas, inte länkas och vara på max 3 MB. Bidraget ska vara taget av dig som skickar och får bestå av flera exponeringar eller bilder, bara allt är taget av dig själv. Fri efterbearbetning. Juryns beslut kan ej överklagas och vinnaren betalar ev. vinstskatt. Vi förbehåller oss rätten att använda bidragen för publicering i vår Blogg. Puh, nu är det formella över...

  LYCKA TILL!

  Läs mera om Tamron 60mm resp. 90mm optik (filter på köpet, värde 375kr):

  Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro
  Tamron AF SP 60/2,0 Di II Macro
 • Först med EOS M!

  Nu är vi bland de första att få testa nya EOS M! Den känns helt annorlunda än vi förväntade oss på många sätt. Vad kan vi berätta om denna nyhet från Canon?

  När man plockar fram EOS M så är det första som slår en troligen samma sak som du reagerar över när du ser bilden ovan. Kameran i silver och den läckra väskan i brunt skinn. Ja, kombination och själva väskan är det första man ser och det känns positivt. Ett litet wow! Canon har dock inte gjort en Leica-kopia utan man har gjort något helt eget. EOS M känns mer som en storebror i Powershot-serien än en Leica.

  Detta är ett tidigt exemplar så vi kan inte sätta betyg eller klassa den efter prestanda men det som överraskar är storleken. Den är mindre än vi alla trodde och med en så stor sensor så är kameran liten och smidig. Känns smidigare att hantera än G1X. Skärmen verkar bli en höjdare och känslan i skärmen (touch) är snarare som i en dyr mobiltelefon än andra kameror.

  Designen tillsammans med väskan höjer känslan i EOS M. Utan väska är den svårare att identifiera så vi hoppas (och tror!) att Canon tar fram denna väska till försäljning och att det kommer flera lika läckra väskor för visst är känslan ibland lika viktig som specifikationerna?

  /Tobias

 • Canon 7D - ny programvara

  Canon kommer nu med ny programvara till Canon EOS 7D. Den ger både nya funktioner och förbättringar. Vad sägs om:

  - Förbättrad maximal sekvenstagning, nu max 25 RAW eller 130 JPEG
  - RAW-justering direkt i kameran
  - Ställbart max-ISO (400-6400)
  - Manuell ljudinställning vid filmning (äntligen!)
  - Rotering och storleksinställning av bilder direkt i kameran

  Med mera, med mera.

  Ladda hem programvaran här >>

  Läs mer om 7D här >>

 • Leva med D800

  En rubrik som låter som en negation men inte alls menat på det sättet. D800 och D800E är en av de mest säljande nyheter som lanserats inom vår bransch. Jag behöver nog inte berätta så mycket om specifikationerna men hellre om hur den är att använda i vardagen.

  Har man använt Nikon tidigare så är det inte så mycket nyheter. Ibland glömmer man bort reglaget som är ovanpå vredet som man ställer om AF och Manuell fokusering, för att välja AF-S eller AF-C. Displayen är mycket tydlig, kontrastrik och det finns som ingenting att klaga på. Har man använt D300, D700 eller D3 och nyare kameror så känner man igen sig direkt och då blir den upplevda skillnaden att D800 och D800E inte är lika snabba när det kommer till seriebildtagning. Men det vet man troligen om när man köpte sin D800.

  Greppet är lite annorlunda än de tidigare kamerorna. Mer åt D7000-hållet och det gillar vi skarpt. Dessutom blir D800 en superfin kamera med batterigreppet, lätt att greppa och både känsla och balans blir riktigt bra, i synnerhet om man använder lite tyngre objektiv som 70-200mm.

  Bilderna då? Vi har efter mycket tester märkt att D800E ger mera detaljer, bättre skärpa utan att man får någon större risk för fenomen som moiré som det var tal om från början. Att man modifierat filtret på D800E är ju sant men vi upplever att risken för nackdelar på bilderna är mycket liten eller försumbar. Därför är D800E kanske mer intressant än vi trodde från början.

  Man ska dock vara medveten om att bildfilerna är tunga. Har du en dator som idag kan vara lite seg med 12 Mpixel bilderna från de tidigare FX-kamerorna så kommer det att bli tungjobbat med dessa filer. Dessutom fyller man snabbt sin hårddisk om man fotograferar mycket och vill spara mycket bilder. Låter som nackdelar men det är det inte - bara man är förberedd. För den mängd information som finns i bildfilerna är helt galet! Man kan beskära på ett helt nytt sätt, man kan få fram detaljer som man aldrig hittade förut och det med riktigt bra dynamiskt omfång och prestanda även på höga ISO. • RX100

  Ibland blir man överraskad av en ny produkt. Det händer att de presterar mycket sämre än man hoppades och trodde och ibland tvärtom. Oftast uppfyller en ny produkt förväntningarna men det händer, inte så ofta, att en produkt är riktigt bra. Överraskande bra!

  Sony RX100 är en kompaktkamera som hamnat nästan i kölvattnet vid sidan av Panasonics LX7, Canons fina S100, Samsungs EX2 och Fujifilms X10. Dessutom finns det nu flera riktigt vassa kompakter, Canon G1X, Fujifilm X100 och en del andra så det är trångt i klassen för kompakter som ger bra bilder. Men vi fick in en testkamera och hur mycket Mats än testade kameran - så levererade den bilder av hög klass.

  Mats skriver: Detaljåtergivning och brusegenskaper på lägsta ISO är faktiskt likvärdigt med många större systemkameror. Distorsion existerar knappt, och kromatisk aberration märks bara i extrema fall. Bland alla kompaktkameror av den lite mindre sorten, placerar jag RX100 i skrivande stund på första plats.

  Läs hela testet här

 • Avslut

  Nu är tävlingen avslutad och massor av bidrag har kommit in! Nu är jobbet att sätta sig ner med alla bidrag och kora två vinnare. Under veckan kommer segrarna att koras - häng med i Bloggen!

  Bilden ovan är inskickad av Daniel Nilsson. Härlig miljö och en riktigt varm sol!

  Tack för alla inskickade bidrag - fantastiskt!

  /Tobias

 • Umeå med D700

  Stina Jonsson har skickat in en riktigt härlig bild tagen med Nikon D700 och ett Nikon 70-200 F2.8. Vilket ljus det är i bilden, precis vad som lyfter hela bilden faktiskt! Härlig bild och en härlig avslutning på denna vecka!

  Sista dagen för att skicka in ett bidrag är nu på söndag så se till att skicka in ditt bidrag. Du kan läsa allt om tävlingen en bit ner i Bloggen.

  Vi önskar alla läsare en fantastisk helg!

 • Po ängen

  Ordvitsar funkar ibland. Ibland inte. Stellan Karlsson har tagit denna härliga bild med sitt Canon 70-200mm en vacker julimorgon, tidigt på morgonen. Effekten kommer från vattendroppar av det daggvåta gräset som hamnat på UV-filtret. Härlig känsla!

  Man blir sugen på att stiga upp tidigt när man ser en sån här bild, eller hur! Men när klockan ringer där vid 04:00 så blir det lätt att man prioriterar sömnen istället. Men jag ska nog ta mig i kragen nu i helgen...

  /Tobias

 • Tävlingen fortsätter...

  Här är ett bidrag från Jonas Fredriksson i Umeå. Taget i motljus men det ser du säkert själv. Häftig effekt och mycket läckra färger som uppstår, naturens mönster är vackra inser man!

  Flera bidrag publiceras allteftersom...häng med i Bloggen!

 • Nyhet! Nikon 1 J2

  Nikon uppdaterar och kompletterar sin serie med kameror med nya J2. Den tillhör konceptet Nikon 1 och ser praktiskt taget exakt likadan ut som J1 som var den första kameran i familjen 1.

  Nikon 1 är en av de spegelfria kameror som sålt bäst i världen hittills och man fyller på med J2. Serien har tilltalat i huvudsak familjer som vill ha en systemkamera men inte släpa runt på en konventionell sådan. V1 har kittlat många med sin crop-faktor och rejäla känsla. Men vad skiljer J2 mot föregångaren?

  En riktigt vass display finns nu på J2, annat materialval av kamerans skal, många nya menyval när det gäller att leka med bilderna i det som heter Creative mode och nya färger på kamerorna. Den största nyheten enligt oss är det nya objektivet 11-27.5mm f/3.5-5.6 som är litet & smidigt. Motsvarar 30-70mm och kommer att finnas i svart & vitt.

  Även ett undervattenshus (WP-N1) kommer inom kort och passar både J1 och J2 tillsammans med objektivet 10-30mm.

  Priser och tillgång kommer inom kort.

 • Modernt?

  Du har säkert inte missat Instagram och alla bilder med konstiga färger och filter som exempelvis Facebook kryllar utav. Många har en speciell känsla i bilderna och det kan ibland vara kul att få till den där speciella känslan.

  Ett enkelt sätt är att ta en bild med korrekt vitbalans och exponering, dra upp Värmen i bilden rejält i ditt redigeringsprogram. Sedan öppnar du Färgbalans som finns i de flesta programvaror och drar den röda åt det kallare (turkos) en bit och den blå åt det kallare (blå) hållet så kan man hitta en balans som man gillar. Var inte rädd att först dra upp värmen i bilden rejält.

  Du ser ett exempel i bilden ovanför som tog 20 sekunder att göra. Man kan även öppna justeringen för Kurvor och där välja Röd, Grön och Blå separat och dra i kurvorna för ett mera exakt resultat. Enkelt sätt att få mera liv i bilderna.

  Trevlig kväll!

 • Leica M9

  Vi byter ut våra demokameror med jämna mellanrum och nu är det dags för vår Leica M9 svart

  Jag tänkte erbjuda den till er bloggläsare först innan den sätts ut på hemsidan, så får ni förtur. Dessa brukar gå iväg fort då priset blir mer än rätt. Ordinarie pris är 54895kr och du får hela 20% rabatt vilket gör att du kan köpa den för endast 43916kr.

  Den är i absolut nyskick, levereras i originalförpackning. Det enda du märker till skillnad mot att köpa en ouppackad är att du får en massa pengar över till spännande objektiv, vilket leder till nästa erbjudande: När du köper denna kamera så får du även köpa valfria (ouppackade) objektiv med 10% rabatt.

  För mig är Leica M9 fortfarande favoriten och referensen, och nu har du chansen att uppfylla din dröm...

  Om du är intresserad maila till blogg@cyberphoto.se

  /Thomas

 • Ljus

  Här ser du ett bidrag taget med Nikon D80 och Nikon AF-S VR 70-300 av Ulf Kärn. Härligt ljus och en annorlunda komposition med en hel del detaljer gör det till en toppenbild! Vad tycker du?

  Att få med en detalj, som i det här fallet ett flygplan, lyfter bilden totalt. Ännu ett härligt bidrag till tävlingen, tack så mycket, Ulf!

 • Dansa & le

  Peter Skaugvold har skickat in denna bild på The Hives frontfigur som han fotograferat på Piteå Dansar Och Ler. Ännu ett exempel på hur ljus skapar och formar detaljer, konturer och känsla i en bild. Härlig bild!

  Har du skickat in ditt bidrag ännu? Läs mera en bit ner i Bloggen om vår tävling med temat Ljus. Flera bilder kommer under dagen i Bloggen. Tack för alla otroliga bilder som kommer in i mailboxen.

  /Tobias

 • Vad väntar i höst?

  Snart är det dags för mässan i Köln, Photokina, och det betyder att det vankas nyheter! Dessutom blev 2011 ett tunt år så vi har mycket att se fram emot. Vad tror du och hoppas du ska lanseras? Räcker det som kommit och täcker det dina behov?

  Skvallersidorna (som nikonrumors och canonrumors) är roliga att läsa även om inte allt stämmer och det ibland blir väldigt stora överraskningar. Det som skapade med förvåning var nog Nikon med lanseringen av D800 och att det verkligen var så hög upplösning som det blev. Panasonic´s FZ200 fick oss att misstro de tidiga uppgifterna om att den skulle hålla F2.8 genom hela omfånget. Även om man blivit överraskad många gånger förut så är det lika kul varje gång.

  När Nikon lanserade D3 och man såg prestanda på höga ISO var också en sån väckarklocka för många av oss. Canon EOS 5D Mark II blev en otroligt kraftfull kamera som levererade helt fantastiska bilder till det priset, också en överraskning.

  Nu är vi förväntansfulla igen. Det kommer säkerligen flera vassa nyheter inom kort...

  Boka din FZ200 här

 • Vilket ös

  Det kommer in massor av bidrag till tävlingen och det är mycket roligt att sitta och kolla igenom alla bidrag. Ett fint bidrag har Ing-Marie Sjödin skickat in, som du ser här till höger.

  Skicka in ditt bidrag också, du har chansen att vinna ett filter från B&W (värde upp till 1500kr)! Kolla gärna in på de olika filter som B&W erbjuder, de håller en fantastisk kvalité och finns i alla möjliga storlekar.

  Vill du läsa mera om filter? Klicka här till höger på menyvalet Fototillbehör och sen vidare till Filter så hittar du alla filter som vi erbjuder idag. Är det något som du saknar i listan så hör gärna av dig - vi vill veta vad just du önskar!

  Vi önskar lycka till och tack på förhand.

 • Tävling - Ljus!

  Nu har du chansen att vinna ett valfritt filter från B&W (värde upp till 1500kr) i en vecko-tävling med temat LJUS. Skicka in ditt bidrag senast söndag 12 augusti så är du med i tävlingen!

  Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se, max storlek 3MB, senast söndag 12 augusti. Vinnaren utses av jury hos CyberPhoto AB och beslut kan ej överklagas. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Två vinnare får välja valfritt filter från B&W till ett värde av max 1500kr inkl moms.

  LYCKA TILL!

 • Huseby

  Joakim Wijk har skickat in ett gäng bilder från Huseby. Med sin EOS 7D och ett 50mm F1.8 har han tagit flera härliga bilder men det här är den vi fastnade för direkt - visst andas den kalifornien eller något annat exotiskt snarare än Sverige?

  Att med hjälp av ljus och några enkla detaljer, i detta fall palm-växterna, kan man i en bild resa hundratals mil på en bråkdels sekund. Fotografering är spännande och Joakim har tagit oss till Kalifornien...synd att man inte kan stanna...

  /Tobias

 • Oväder

  Efter oväder kommer motiv...

  Precis när vi kom fram till Vaxholm tittade solen fram. Det är läge att ta fram kameran när ovädret drar bort och ger en mörk och dramatisk himmel och solen belyser motivet med varma färger. I detta fall så var det inte så mycket sol men jag fick i alla fall en dramatisk himmel.

  Bilden är tagen med Canon S100.

  /Thomas

 • Sigtuna

  Det finns mönster överallt!

  Det finns mönster i naturen och det finns mönster människan gjort. Det är inte alltid dessa mönster är avsedda att vara just mönster, men det blir ändå så ibland, som denna soffa i Sigtuna.

  För övrigt var Sigtuna en mysig liten stad.

  Bilden tagen med Canon S100.

  /Thomas

 • Stuttgart

  Om du är på resande fot och åker i södra Tyskland så ska du inte missa Mercedes Benz Museum i Stuttgart. 8 våningar med en historie-skildring som breder ut sig mellan 1870 och idag. Ett fantastiskt arbete har lagts ner och man behöver absolut inte vara en bil-nörd.

  På bilden har du en av de vackra skapelser som Mercedes tillverkat. Jag ska inte berätta mera men det är kanske det museum som är den bästa blandningen av kulturellt och lite nörderi för oss biltokar. Men se till att boka av 3-4 timmar för tiden springer iväg och det finns så mycket att se.Tysk ordning gör att man lätt får se allt som finns utan att missa några höjdpunkter. Dessutom finns massor att fotografera.