• Sommarljus

  Även om April verkar sprida ut sig över maj och juni med sitt väder så finns det en tydlig skillnad mot vinterhalvåret, och det är ljuset. De där ljusare nätterna, rosa ljuset, kalla ljuset och varma ljuset som växlar med väder och temperatur gör att samma motiv kan skifta väldigt mycket.

  Ett tips är att sätta väckarklockan riktigt tidigt, eller sent beroende på hur man ser det, och ta kameran med ut på en nattpromenad. Bor du hyfsat långt norrut kan du fotografera stadskärnan eller centrum i din stad, helt utan människor. Man kan få riktigt härliga bilder! I annat fall kanske man kan fånga människor och djur som man aldrig lägger märke till på dagarna.

  Njut av sommaren, även utan den riktiga värmen, och gör det tillsammans med din kamera.

  Vi på CyberPhoto önskar en mycket trevlig helg till dig!

 • Kvällsbild

  Vi fick en bild av fotografen Dejan Sokolovski som tilltalade många av oss på CyberPhoto. Ja, vi gillar bilar och andra saker med motor, men oavsett om man gör det eller inte, visst är inramningen en stor del av vad som gör bilden?

  En klassisk BMW i klassiska färger är aldrig fel men just att hitta inramningen, belysningen och känslan är inget man bara tar fram ur bakfickan. Häftig bild att njuta av så här på kvällskvisten. Tack för alla härliga bilder som ni skickar in till oss - vi kollar på allt och kommer att visa mer och fler inom kort.

  Vi önskar dig en trevlig kväll! • Midnight spider

  Strax efter midnatt kom ett av barnen och sa - Du måste komma och kolla på spindeln...

  Mitt i en tulpan satt en liten och väldigt grön spindel. Alldeles för mörkt för att fotografera. Det var hyfsat ljust ute, vi bor ju i norrland, men inne i tulpanen fanns inte mycket ljus kvar. Jag tog fram ficklampan, en Ultrafire, den ger ett både starkt och färgmässigt bra ljus. Eftersom tulpanen rörde sig i vinden så behövde jag en exponeringstid på minst 1/100s och när det gäller macro så behövs ett stort skärpedjup. Jag valde bländare 11 vilket är ett bländarsteg för mycket, för efter bländare 8 så tappar jag bildkvalitet. Jag skulle egentligen behövt ännu mer skärpedjup. Moment 22.

  Det jag gillar med den här bilden är att spindeln håller i en tråd med ena bakbenet.

  Panasonic Leica DG Macro-Elmarit 45/2,8 ASPH MEGA OIS >>

  UltraFire Tactical Ligh >>

  /Thomas

 • Uppgradera - utan kostnad!

  Har du en Canon EOS 7D? Om inte så har vi en superfin kampanj på den just nu med hela 20% rabatt - följ länken nedan. Men har du en redan så ska du uppdatera den i augusti, för då gör du en uppgradering eftersom den nya programvaran ger ovanligt mycket fördelar och nyheter i din kamera.

  Det har sällan varit mer värt att uppdatera sin kamera. Den här nya uppdateringen till EOS 7D ger följande:

  • Förbättrad maximal bildserie för RAW-bilder (upp till 25)
  • RAW-bildredigering i kameran
  • Bildgradering i kameran
  • Storleksändring av JPEG i kameran
  • Inställning av maxvärde för Auto ISO (ISO 400-6400)
  • Manuell justering av ljudnivån vid filminspelning
  • GPS-kompatibilitet (gäller bara stillbilder)
  • Egna filnamn
  • Tidszonsinställningar
  • Snabbare scrollning av förstorade bilder
  • Snabbkontrollfönster vid uppspelning

  Allt detta kommer i Firmware v2 som släpps till din kamera i början av augusti 2012.

  Vill du köpa en EOS 7D? Klicka här

 • X

  Ingen har väl missat introduktionen av X-serien från Fujifilm? X100, X10 och X-Pro 1 är några kameror som verkligen slagit till på marknaden. Men vad bär framtiden med sig från Fujifilm?

  Vi har haft besök från Fujifilm härom dagen och vi har sett nog för att tro på X-serien och att den ska fortsätta utvecklas så fint som det har börjat. Visst har du också suktat efter en X100? Vem blev inte sugen på den? Fujifilm fortsätter och vi kan idag läsa på nätet att man bekräftat lanseringarna av två nya objektiv, 14mm och 18-55mm. Även om omfånget 18-55mm låter billigt så har den ljusstyrka 2.8-4.0 vilket bådar gott, och man har sagt att den ska hålla mycket hög optisk kvalité.

  Blev du nyfiken? Vi kan och får inget säga...men lita på att Fujifilm kommer att visa framfötterna inom kort! • Mångsidig

  Jag gillar människor som är mångsidiga eller kanske jag ska säga allsidiga. Vissa ska endast köra Volvo, andra endast Mercedes. Vissa använder endast Canon, andra endast Nikon.

  Vissa ser enbart actionfilmer, andra endast Polska svartvita tragedier... ja, du förstår... på 80-talet så skulle man vara syntare eller hårdrockare. Jag såg nog mer ut som en syntare men lyssnade mycket på hårdrock. Varför välja? Båda var ju bra musik! Denna bild får mig att tänka på allsidighet. En kille som ibland spelar fotboll, ibland hoppar runt kamouflerad i softairgunspel, ibland kör moped, ibland lyssnar på hårdrock, ibland lyssnar på 80-talsmusik...

  ... och ibland bara myser med katten...

  För visst är det härligt med människor som har många intressen!

  /Thomas

 • Sommarmorgon

  Vädret i år har väl varit sisådär, men det har varit rätt bra för oss som gillar att fotografera då molnen bildar en effektiv softbox över vårt land. En bild som vi fastnade för var denna som är tagen vid Njupeskär.

  Daniel Sjöström har skickat in denna bild och tackar för ND-filtret som han köpte av oss. Vi säger Tack till Daniel, både för bilden och för sitt inköp. Optiken han använt är Tamron 17-50mm F2.8 som vi råkar ha på kampanj just nu. Du får ett ljusstarkt, fint objektiv för endast 2990kr just nu. Priset gäller ett begränsat antal så vänta inte...

  Tamron AF SP 17-50/2,8 XR Di-II LD Aspherical (IF) till Canon AF
  Tamron AF SP 17-50/2,8 XR Di-II LD Aspherical (IF) till Nikon AF
  Tamron AF SP 17-50/2,8 XR Di-II LD Aspherical (IF) till Pentax AF
  Tamron AF SP 17-50/2,8 XR Di-II LD Aspherical (IF) till Sony/Minolta AF

 • Glad midsommar!

  Vi önskar er alla en riktigt glad midsommar!

  Midsommar firas på många olika sätt. Många reser till släkt och vänner, har stora partaj och bjudningar medan andra tar det lite lugnare, kanske en sillbit på ett tunnbröd ute på bryggan medan solen går ner över sjön. Ja, här uppe i norr är det ju knappt så att solen går ner överhuvudtaget så här års vilket är fantastiskt!

  Glöm inte att ta med kameran, vart du nu än ska i helgen. Och kör försiktigt, bättre att dyka upp sent än inte alls.

  Återigen: Glad midsommar från oss på CyberPhoto!

 • Lily of the valley

  Den här bilden som ingår i serien Lily of the valley är en gammal favorit

  Serien bygger jag på med nya bilder varje sommar och huvudpersonen är min syster Karin-Elisabeth. De flesta bilderna, idéerna och uppslagen är hämtade från vår sommarstugemiljö, där vi tillbringat alla våra somrar under uppväxtåren. Barndomsminnen och nya infallsvinklar, nostalgi och leklust. Där står tiden stilla.

  (Canon EOS 400D, 50mm, bländare 6,3, 1/500 sek på ISO-400)

  /Anna

 • Känsla

  Att vara uppe i himlen med ett mindre flygplan är en otrolig frihetskänsla och det är svårt att beskriva i både bild och ord men Dan Tilert har lyckats tycker vi, visst skulle man vilja vara med i det där planet?

  Bilden är tagen ovanför Bromma utanför Stockholm med en Nikon D7000 och ett Samyang 8mm Fisheye. Härlig känsla, ett lyckat bildresultat. Tack, Dan!

 • Canon - Uppdatera!

  Glöm inte bort att uppdatera din kamera med den senaste programvaran. Canon, som många andra tillverkare, släpper uppdateringar med jämna mellanrum och nu finns uppdatering till EOS 60D samt nya EOS 5D Mark III.

  Vad löser dessa uppdateringar? Det är väldigt olika men i det här fallet så (5D Mark III) fixar man en del buggar och översättningsfel som finns i menyerna. För att veta exakt vad så besök canon.se och läs all information där. Har du en Fujifilm X-serie så bör du gå in och kolla på deras hemsida och läsa om uppdateringar till din kamera då de reder ut en del buggar som har med exponering att göra.

  Har du frågor och känner dig vilsen? Maila oss eller ring oss så ska vi hjälpa dig!

 • Schneider-Kreuznach

  Det anrika märket Schneider-Kreuznach meddelar att de kommer att börja tillverka objektiv till Micro-4/3

  Första objektivet kommer att presenteras på Photokina i höst. Det blir en 14/2,0 med både autofokus och bländarstyrning. Det vill säga full kompatibilitet. Optiken kommer att ha 10 linselement, vara 4 är asfäriska. Upplösningen blir över 60 linjer per millimeter. Optiken beräknas nå marknaden i första delen av 2013. Voigtländer har som bekant tillverkat ett par riktigt fina objektiv till Micro-4/3 men de har varit helt manuella. De tillverkas av Cosina i Japan. Schneider-Kreuznach kommer att tillverka sina objektiv själva i Tyskland. Namnet Schneider-Kreuznach har senaste åren använts under licens till Samsungs objektiv.

  Schneider-Kreuznach har också planer på en 30/1,4 och en macro 60/2,8 till Micro-4/3.

  Micro-4/3 har vuxit starkt under senaste tiden. Inte bara för sin kompakta storlek utan även på grund av tillgången på högklassiga objektiv. Både Panasonic/Leica och Olympus har tagit fram riktigt bra objektiv till Micro-4/3.


 • Hjärtat är med!

  Vi har fått massor av flygrelaterade bilder till oss och det kommer flera i Bloggen under veckan så skicka gärna in ännu mer till oss! Här ser du en bild som är tagen av Bo Lindeberg på F7 Såtenäs.

  Skicka dina bilder till blogg@cyberphoto.se om du har något kul du vill visa upp! Just nu är temat helst Flyg!

  Tack på förhand och vi önskar en härlig måndag kväll!

 • ACTION - etta!

  Nu korar vi vinnaren med pompa och ståt - Christian Lundgren! Bilden är tagen i Örebro där gänget Gävle Stunts visar upp sina färdigheter. Oavsett motorintresse eller inte så är det rejält med Action i den här bilden. Eld, rök, man hör hur det ylar från motorcykeln, säkert hög musik i bakgrunden och man känner doften av röken och det brända gummit...

  Ett stort grattis till Christian som vinner vår tävling! Tack för alla (nästan 200) bidrag som har skickats in, det uppskattas av oss och av alla som fått njuta av ett axplock i vår Blogg. Till hösten startar vi givetvis en ny tävling så se till att klicka upp i högra hörnet (den orange lilla rutan) för att få en påminnelse när det finns ett nytt inlägg i Bloggen.

  Tack än en gång!

  /CyberPhoto

 • ACTION - tvåa!

  Bilden som kommer tvåa var en absolut vinnarkandidat, mycket nära seger! En riktigt häftig bild med både snygg förgrund, jämn och fin bakgrund och är det något som bilden skriker högt så är det ACTION!

  Henrik Larsson heter fotografen och det är inte mycket att säga mer än att det är en fantastiskt häftig bild, visst håller du med! Nu är det bara vinnarbilden kvar och den avslöjas inom kort - håll koll på Bloggen!

 • ACTION - trea!

  Tre kommer detta bidrag som ni kanske känner igen från Bloggen tidigare. Det är inskickat av Sebastian Björk som tagit bilderna på Bussjöbanan här utanför Umeå. Grattis, Sebastian, väl förtjänt!

  Bilden är efterbearbetad på ett modernt sätt och är full med liv. Av många bilder tagna på enduro, speedway och motocross-banor så var det här den vi tillsammans kom fram till tilltalade oss mest. Grattis än en gång!

 • Vinnare - ACTION!

  Nu är det dags att presentera de fem vinnarna i vår tävling med temat Action. Här följer de som placerade sig som fyra och femma i tävlingen, resterande bidrag presenteras under dagen här i Bloggen. På femte plats kom Simon Fröling med sin tokhäftiga bild som skapar förvirring om vart skotern ska och och vart den kommer ifrån!

  Hoppas skoterföraren uppför backen eller baklänges nerför den? Perspektivet är annorlunda och man upplever nästan skotern högre upp än helikoptern. En mycket häftig bild och den förtjänar en topp 5-placering och en Dörr Waterproof-kamera! På fjärde plats hittar vi Andreas Strand som vinner en JOBO JIB 2 actionkamera med sin bild från en actionladdad tävling på andra sidan jordklotet. Härlig känsla och efterbearbetning.

  Grattis Simon & Andreas! Följ bloggen mot det spännande Topp 3!

 • North American Harvard IIIB

  Tobbe Lektell från Furudal har skickat in flera häftiga bilder och ett av dessa ser du här ovan. Tobbe är inte plane-spotter men har ett intresse för flyg vilket märks på bidragen. Har du någon bild du vill visa i Bloggen?

  Skicka då in den till oss på blogg@cyberphoto.se. Tobbe som tagit bilden ovan har använt Canon EOS 7D med 70-200 F2.8L (ibland även Canon 300mm F4L) och extender EF x1.4. Crop-faktor och extender gör att en 300mm blir motsvarande 670mm vilket räcker långt. Planet på bilden heter North American Harvard IIIB eller SK16. • Nyhet! Nikon optik

  Idag lanserar Nikon två nya objektiv. Det ena är en superzoomare som ger en DX-användare motsvarande 27-450mm omfång i en och samma optik. Dessutom en mycket avancerad konstruktion som bådar gott. En till optik ser dagens ljus idag som blir mera spännande...

  18-300mm är ett enormt omfång och det krävs mycket arbete för att få ett sådant objektiv att leverera ens vettiga prestanda. Nikon verkar ha gjort sitt yttersta då objektivet innehåller 19 element i 14 grupper. Tre ED-glas finns inbyggt och avancerade beläggningar har använts på flera glas för att minimera risken för flaring, ghosting osv.

  Det andra objektivet är 24-85mm VR med ljusstyrka 3.5-4.5 i sitt omfång. Det här objektivet är för FX-användaren och vi väntar på testexemplar för att se vad den kan prestera eftersom priset är relativt lågt och många sitter nu med fullformat då D700 har sålt fantastiskt bra tillsammans med D3, D3s, D4 och D800. Spännande!

  /Tobias

 • Plane-spotting

  I helgen var jag på resande fot och mellan alla flighter så satt man och kolla in alla flygplan. När jag landade på Arlanda så såg jag ett gäng spotters, fotografer som fotograferar just flygplan. Satt och surfade på nätet och hittade massa trådar och forum om flygplan och fullt med bilder! Du kanske har några läckra flygplansbilder?

  Mathias Andersson har skickat in ett par läckra bilder på stridsplan i action. Tagna med 70-200 och konverter även om Mathias drömmer om 600mm fast optik så verkar hand grejer duga till mycket. Häftiga bilder, tack för dessa!

  Om du vill skicka in en bild, gör gärna det på blogg@cyberphoto.se så kan du också premieras vid publicering. Skicka gärna flygbilder och berätta mera om din hobby. Tack på förhand!

  /Tobias

 • Samyang lanserar!

  Grattis ni ägare av Sony NEX och Samsung NX! Samyang släpper nu en grymt smidig fisheye-optik till era kameror.

  Den väger bara ca två hekto och yttermåtten är blygsamma ca fem gånger sex centimeter. Tack vare den korta närgränsen på 30 cm kan man hitta på mycket roligt med denna optik. Brännvidden är 8mm och ljusstyrkan 2,8. Mer information kommer!

  För Sony Nex
  För Samsung NX

  /Ralph

 • Produkttips!

  Kanonväska till kanonpris! Vi har ett litet antal Lowepro Top Load AW som vi säljer ut till halva priset.

  Den rymmer en fullstor systemkamera med en ljusstark telezoom monterad, t ex D4 / 1Dx + 70-200/2,8, och småprylarna ryms i ytterfacket. Rejäl rem och allvädersskydd ingår förstås, och för den aktive fotografen rekommenderar jag att använda bröstselen. Då kan du ha med dig väskan på t ex mtb:n, skotern, hojen etc.

  Läs mer här >>

  /Ralph

 • Nyhet! Canon EOS 650D

  Idag lanserar Canon EOS 650D! Du kanske suckar och tänker som jag, varför inte en häftigare kamera? Men när jag läste igenom vad 650D erbjuder så blev jag mycket positivt överraskad - det här är bra!

  Men för det första, vad skiljer mot EOS 600D? Autofokusen har varit i fokus och man erbjuder nu mätfält av korstyp som på EOS 60D. Nu får man även en pekskärm, vilket alla vi som använt bl a Panasonics spegelfria kameror lärt oss att uppskatta. Inbyggd blixtsändare, nya snabbknappar för bl a HDR, stereomikrofon inbyggd, snabbare med sina 5 bilder per sekund, ett steg högre ISO och en bättre ljusmätare.

  Autofokusen, som nu består av 9 st korslagda sensorer, kommer att ge bättre resultat än tidigare och tillsammans med den kraftiga processorn så kan man nog både få den snabbare och exaktare. Men vad är det unika? Canon har nu några bildpunkter på sensorn som är dedikerade för autofokusen vilket gör att den fokuserar både fas- och kontrastavkännande. En nyhet för Canon även om liknande system redan finns.

  En viktig del av utvecklingen ligger på att skapa en bra filmfunktion. Därav lanserar man även objektiv med ändelsen STM, STep Motor. Den nya stegmotorteknologin ska ge en mjukare, tystare och mer exakt fokusering. De två nya objektiven som kommer nu är ett EF-S 18-135mm IS STM och en pannkaka, EF 40mm med ljusstyrka 2.8. Båda kommer i paket med 650D.

  För dig som också vill kunna filma väl med din systemkamera så verkar 650D uppfylla alla krav man kan ha. Vi testar inom kort...

  Batterigrepp och batteri är samma som till EOS 600D. Säljstart är redan om ca 3 veckor för kamerahus och kit med 18-135. Pannkakan kommer i augusti och kommer separat att kosta ca 2400kr.

 • Motorsport?

  Gillar du också motorsport? Du som läser Bloggen kan köpa Contour HD Roam för endast 1490kr just nu - ring oss och beställ! Med den kan du föreviga sommarens äventyr oavsett vilket fordon du använder.

  Bland MC-åkare har det blivit mycket populärt att använda sig utav GoPro och Contour-kameror för att dokumentera sina äventyr. Vissa använder dessa på bana för att utvecklas inom körteknik medan andra vill sitta på vintern och bli sugna på nästa sommar! Bilden här ovan är den kanske läckraste sporthojen idag, BMW S1000 RR. Har man testat den, finns det inte mycket som är häftigare men den kostar också mången slant så en provkörning hos Northbike var vad man hade råd med denna gång.

  Skicka gärna bilder till oss på snygga hojar, det gillar många av oss. Skicka till blogg@cyberphoto.se, tack på förhand!

  Läs mera om Contour här: Contour HD ROAM

 • Häftigt!

  Vissa bilder som vi får inskickade fastnar lite lättare på hornhinnan. Den här bilden, inskickad av Håkan Liljenberg, är ett exempel. Visst är det både humor och action i den här bilden?

  Tävlingen är avslutad och vi sorterar och bedömer bilder för fullt. Inom kort kommer vi att kora vinnaren och då även starta sommarens nya tävling!

 • M90

  Kära naturfotografer... Äntligen!

  Vi har under lång tid haft efterfrågan på riktigt bra camouflagekläder från flera håll.

  Framförallt kanske från naturfotografer, men också från jägare och softairgunspelare.

  Det är ingen slump att M90-camouflaget är det bästa för svenska skogar. Svenska försvarsmakten har utarbetat detta mönster under många år.

  Vi har nu ett brett sortiment av M90-produkter. Det kommer senare även ryggsäckar och väskor i M90.

  Gå till M90-kläder >>

 • Umeå 2012

  David Lundmark skickar in bilden ovan och berättar att den är tagen från en kran på stan, 90 meter upp. Den häftiga himlen gör sitt för bilden men visst är det en läcker bild över vårt Umeå?

  Tack, David, för ditt fina bidrag!

 • Himlar

  En fördel med det mulna väder som tagit sig in över stora delar av vårt land på sistone är att det blir betydligt lättare att fotografera. Man kan få de där vackra, dynamiska himlarna som bakgrund och det blir en naturlig softbox.

  Ett tips är att en sån här helg (som vi haft i Umeå, mestadels mulet) dra sig ut och fotografera himlen för att sen ha egna bilder att använda när man vill arbeta i Photoshop och få en vacker, dynamisk himmel. Perfekt när man fotograferat dagar med klarblå himmel att arbeta in och få en helt annan dynamik i bilderna. Fungerar perfekt när man fotograferat något med en stökig bakgrund också!

  Har du någon vacker bild som du vill dela med dig av? Maila gärna till oss på blogg@cyberphoto.se

 • Notera

  Samsung Note är en telefon som vi imponeras av och i synnerhet när det kommer till att arbeta med bilder.
  Skärmen är fantastisk men är inte telefonen för stor?

  Tycker du att skärmarna är för små på de flesta telefoner? Eller vill du använda mobiltelefonen till att visa dina bilder? Samsung Note känns spontant för stor när man inte startat upp den. Ryms knappt i fickan, känns klumpig och man blir skeptisk. När man startar upp den och skärmen lyser upp så blir man direkt glatt överraskad. Det här kommer att bli bra!

  Som verktyg är den helt enkelt fantastisk. Skärmen gör det helt klart möjligt att visa bilder till andra, perfekt för dig som är fotograf och vill kunna visa dina alster när du är på språng. Vi har några fotografer som har köpt Note av det skälet. Sen att det finns en penna, Note-funktion (som du kan läsa mera om på produktsidan), vettig kamera och mycket mera i själva telefonen gör den inte sämre.
  Missa inte den här telefonen, eller vad ska man kalla den? En mini-surfplatta?

  Läs mera om Note här: Samsung Galaxy Note

 • Tack!

  Caroline har skickat in flera bidrag och ett av dessa ser du här ovanför. Tack för alla bidrag, bara gårdagens samling av bidrag är ett projekt att gå igenom! Vi kommer att kora vinnaren innan 15 juni men vi vill redan nu säga (ett stort) TACK!

  Vi önskar alla som skickat in ett bidrag Lycka till!