Nyhet! Canon EOS 650D

Idag lanserar Canon EOS 650D! Du kanske suckar och tänker som jag, varför inte en häftigare kamera? Men när jag läste igenom vad 650D erbjuder så blev jag mycket positivt överraskad - det här är bra!

Men för det första, vad skiljer mot EOS 600D? Autofokusen har varit i fokus och man erbjuder nu mätfält av korstyp som på EOS 60D. Nu får man även en pekskärm, vilket alla vi som använt bl a Panasonics spegelfria kameror lärt oss att uppskatta. Inbyggd blixtsändare, nya snabbknappar för bl a HDR, stereomikrofon inbyggd, snabbare med sina 5 bilder per sekund, ett steg högre ISO och en bättre ljusmätare.

Autofokusen, som nu består av 9 st korslagda sensorer, kommer att ge bättre resultat än tidigare och tillsammans med den kraftiga processorn så kan man nog både få den snabbare och exaktare. Men vad är det unika? Canon har nu några bildpunkter på sensorn som är dedikerade för autofokusen vilket gör att den fokuserar både fas- och kontrastavkännande. En nyhet för Canon även om liknande system redan finns.

En viktig del av utvecklingen ligger på att skapa en bra filmfunktion. Därav lanserar man även objektiv med ändelsen STM, STep Motor. Den nya stegmotorteknologin ska ge en mjukare, tystare och mer exakt fokusering. De två nya objektiven som kommer nu är ett EF-S 18-135mm IS STM och en pannkaka, EF 40mm med ljusstyrka 2.8. Båda kommer i paket med 650D.

För dig som också vill kunna filma väl med din systemkamera så verkar 650D uppfylla alla krav man kan ha. Vi testar inom kort...

Batterigrepp och batteri är samma som till EOS 600D. Säljstart är redan om ca 3 veckor för kamerahus och kit med 18-135. Pannkakan kommer i augusti och kommer separat att kosta ca 2400kr.