Canon RF 100-400/5,6-8 IS USM
Canon RF 100-400 f/5,6-8 IS USM är en mycket kompakt och lätt telezoom med inbyggd bildstabilisering som kompenserar upp till 5,5 steg längre slutartider, den är även kompatibel med eventuell inbyggd stabilisering i kameran vilket då möjliggör upp till 6 stegs kompensation. För fokusering används Canons bästa autofokusmotor Nano USM, som ger en mycket snabb, mjukgående och tyst autofokus.

Brännvidd 400mm, bländare f/8.
Lämpliga motiv
En telezoom som RF 100-400 f/5,6-8 IS USM passar utmärkt för motiv som djur, fåglar, porträtt, sport m.m. De långa brännvidderna ger också goda förutsättningar till att skapa bilder med kort skärpedjup - t ex ett skarpt huvudmotiv mot en utsuddad bakgrund (bokeh).
Utmärkande egenskaper:
- Brännvidd/zoomomfång 100-400mm
- Ljusstyrka f/5,6-8
- Inbyggd 5,5-stegs bildstabilisering
- Nano USM fokusmotor
- Programmerbar kontrollring
- Närgräns
- Filterdiameter 67mm
- Vikt: 635 gram

Brännvidd 270mm, bländare f/9.
Allmänt
Objektivet känns relativt välbyggt med lagom motstånd i zoom- och kontrollring, och låsknapp finns för att zoomen inte ska glida ut när man bär omkring på det. Vid zoomning växer objektivet på längden totalt ca 8 cm. AF-motorn är av samma variant som sitter i flera av Canons professionella RF-objektiv, nämligen den suveräna Nano USM-autofokusmotorn som jobbar tyst och snabbt vid stillbildstagning, och oerhört tyst och följsamt för video.
Canon RF 100-400/5,6-8 IS USM ger en låg förändring av den faktiska brännvidden med bibehållet bildutsnitt vid fokusering (s k focus breathing). Förändringen av fokus vid zoomning är också låg, (s k focus shift). Focus breathing och Focus shift är egenskaper som är mer intressanta för videofilmning och har i regel mindre betydelse för stillbildstagning.
Stabiliseringen kompenserar upp till 6 steg längre slutartider med EOS R5/R6 i kombination med IBIS i de modellerna, eller 5,5 steg med bara optikens IS och ett kamerahus utan IBIS.
RF 100-400/5,6-8 IS USM är kompatibel med Canons RF-Extender RF 1,4x och 2x, men tänk på att både skärpa och ljusstyrka samt autofokus försämras med konverter, vilket i detta fall innebär f/11 med 1,4x och f/16 med 2x på 400mm. Konvertrar fungerar bäst med ljusstarka och riktigt skarpa teleobjektiv utan zoomfunktion. Motljusskydd ingår ej men finns att köpa som extra tillbehör ->>

Brännvidd 300mm, bländare f/11.
Bildkvalitet
I centrum av bilden är skärpan mycket bra på brännvidder upp till strax över 300mm-sträcket. På sista millimetrarna upp till 400mm blir det märkbart softare, men om man bländar ner runt f/9 -f/11 så ökar kontrast och skärpa en aning. Mellan brännvidderna 100mm till ca 300mm vinner man inte så mycket skärpa genom att blända ner, bortsett från att kantskärpan ökar på vissa brännvidder. Kantskärpan har dock liten eller ingen som helst betydelse för de flesta användare av detta objektiv som inte fotograferar mestadels landskap eller dylikt.
Om man stänger av den automatiska korrigeringen för kromatisk aberration i kameran eller i RAW-programmet så kommer man också märka en ganska påtaglig KA. Detsamma gäller för den svagt kuddformiga distorsionen, och även vinjetteringen som också kan behöva korrigeras i bilder som är tagna på största bländaröppning, genom hela zoomomfånget. Det är dock en smaksak, vissa gillar ju vinjettering. Bilderna du ser här är endast korrigerade för lateral kromatisk aberration i RAW-programmet.
Objektivets bokeh är såklart inte fantastisk, men jag tycker den är ändå helt okej med tanke på dess låga ljusstyrka, eller med andra ord de relativt små bländaröppningarna på respektive brännvidd. Objektivet är försett med 9 st bländarlameller och jag har stött på telezoomar med betydligt oroligare bokeh.
Motljusegenskaperna håller medelklass, och komponerar man t ex med solen i bilden får man räkna med att det kan uppstå någon reflex eller spökbild här och där.

Brännvidd 236mm, bländare f/7,1.
Betyg 1-10:
- Bildkvalitet 7,8
- Byggkvalitet 7
- Funktion 8,5
- Pris 9

Brännvidd 100mm, bländare f/8.
Plus
+ Mycket bra skärpa i mitten av bilden från 100mm till 300mm
+ Bra mittskärpa på längsta brännvidd
+ Nano USM autofokusmotor
+ Effektiv IS-stabilisering
+ Kort närgräns med bra förstoring
+ Försedd med programmerbar kontrollring
+ Låg förändring av fokus vid zoomning (focus shift)
+ Låg förändring av effektiv brännvidd vid fokusering (focus breathing)
+ Mycket kompakt och lätt med tanke på brännviddsomfånget
+ Prisvärd supertelezoom

Brännvidd 236mm, bländare f/9.
Minus
- Låg ljusstyrka, och speciellt på längre brännvidder (f/8 mellan ~260mm och 400mm)
- Svag kantskärpa på full öppning genom hela zoomomfånget
- I okorrigerad RAW: Påtaglig lateral kromatisk aberration
- I okorrigerad RAW: Vinjetteringen på full öppning
- Ej vädertätad
- Motljusskydd ingår ej, och något vi rekommenderar att köpa till detta objektiv

Brännvidd 300mm, bländare f/8.
Slutsats
Canon RF 100-400/5,6-8 IS USM är ett lämpligt alternativ för dig med normala hobbykrav och som varken har lust eller kanske möjlighet att betala en halv förmögenhet för ditt val av supertelezoom, (som exempelvis Canons RF 100-500mm). Övriga fördelar med RF 100-400/5,6-8 IS USM är också det kompakta formatet och den låga vikten, samt den inbyggda bildstabiliseringen och den utmärkta autofokusfunktionen. Nano USM är Canons hittills bästa autofokusmotor genom tiderna och det känns inte direkt som någon självklarhet att Canon kostar på med den motorn i ett konsumentobjektiv som detta.
Fler bilder tagna med Canon RF 100-400/5,6-8 IS USM hittar du här ->>
Ifall det är något ord eller förkortning i texten ovan som du undrar över så finns förklaringen här ->>
Testad av Mats 2022-04-08.

Samtliga bilder ovan tagna med en Canon EOS R5 i RAW och konverterade till JPEG via Capture One.