Mantona TK-II, gimbalhuvud/objektivvagga
Lite lättare kamera-/objektivvagga för förbättrad stabilitet vid användning av främst långa teleobjektiv i samband med foto av rörliga motiv. Självklara exempel på användning är fågelbilder, sportbilder och andra sammanhang när man behöver god stabilitet, samtidigt som man har möjlighet att tilta uppåt/neråt och panorera.
Möjligheten att balansera utrustningen i vaggan och kontrollera rörelsefriktionen eliminerar i princip också risken för att "tappa" kameran + objektiv, med ev. skador till följd, som man riskerar göra med en kulled.
Utmärkande egenskaper
- Högkvalitativ gimbal/vagga för långa och tunga teleobjektiv
- Idealisk för natur- och sportbilder och andra tillämpningar med panorering/tiltning
- Snabb och enkel hantering
- Precisionskullager för säkra och stabila rörelser
- 4 st låsvred (med friktionsinställning för panorering/tilt)
- Graderad skala för panoreringsfunktion, tiltfunktioner och för tiltarmen, för noggrann vertikal balansering/centrering
- Höjd: 22 cm
- Vikt: 1,06 kg
- Maxbelastning: 8 kg
- Nedre fäste mot stativ: 3/8-tums standardstativgänga
- Snabbplatta ingår (1/4-tums standardgänga mot kameran)
Mantona TK-II versus Mantona TK-I
Det som skiljer TK-I från TK-II är att 1:an klarar kamera och objektiv upp till 10 kg, och tvåan klarar upp till max 8 kg. TK-I är alltså större och kraftigare byggd, vilket märks när man jämför dem bredvid varann. Motståndet i TK-I är också i större grad justerbart än i TK-II, det är alltså möjligt att välja om det ska gå lätt och snabbt eller trögare att panorera/tilta, medan motståndet i den billigare TK-II är mer begränsat till ett och samma. Med TK-II går det alltså inte att ställa in ett mycket svagt motstånd då det i stort sett bara finns två lägen, låst eller icke låst. Men känslan är överlag mycket fin i båda modellerna.
Filmen nedan har vi spelat in lite snabbt för att försöka återge känslan av hur moståndet vid panorering och tiltning känns, vilket givetvis är svårt att framhäva så här på film, man bör ju helst uppleva det själv.
Motstånd
Känslan i Mantona TK-II är som tidigare nämnt riktigt bra, men för motståndet hade jag gärna sett att den hade större variationer. Den har i stort sett bara ett motståndsläge förutom låst läge.
I "arktisk" kyla
Nu har vi förstås inte kunnat testa Mantonas gimbals i fält när det är extremt kallt ute. Det var ca 15 plusgrader vid testtillfället, men vi la in dem i frysen i några timmar (ca -20°) och både TK-I och TK-II blev markant trögare i panorering och tilt. Så inget vi kan rekommendera att använda någon längre stund vid sträng kyla. Men efter att de fått tina upp i rumstemperatur i knappt 10 minuter så gick det betydligt lättare igen, så gissningsvis klarar de temperaturer runt minus 5-10 grader utan större problem.
För videofilmning
Gimbalhuvuden som detta fungerar riktigt bra även för videofilmare som använder sig av lite större kameror och långa teleobjektiv, och i mitt tycket bättre än de flesta standard videohuvuden vid panorering. Det är faktiskt enklare att göra jämna och fina panoreringar så länge motståndet är det rätta, vilket det också går att få med Mantona TK-II. Det blir helt enkelt stadigare och balansen går att få till på ett bättre sätt med ett Gimbalhuvud jämfört med ett videohuvud av standardmodell, och man upplever en mer "viktlös" känsla med en Gimbal. För videobruk och panoreringar bör man helst använda stativ med halvboll eller nivelleringshuvud, och underlättar även för stillbildsfotografering eftersom det annars kan vara lite knepigare att få utrustningen i våg. Att montera en gimbal på en kulled går givetvis också, men risken är stor att det blir ostabilt och bör i så fall vara en mycket stadig kulled.
Plus
+ Gimbalhuvud med mycket fin känsla i både tilt och panorering i sin prisklass
+ Suverän att användas med stora och tunga teleobjektiv
+ Enkelt att snabbt ställa in rätt balans
+ Ska klara belastning upp till 8 kg
+ Arca-kompatibelt snabbfäste
+ Snabbplattan ingår
+ Rejäla vred gör det möjligt att användas även med handskar/vantar
+ Handvärmande material på själva stommen
+ Fungerar även utmärkt för videofilmning med teleobjektiv
+ Mycket prisvärt Gimbalhuvud
Minus
- Moståndet i tilten är ej justerbar nämnvärt med varierande tröghet
- Markant trögare pan/tilt vid sträng kyla runt ca -20° eller kallare (dock ej ovanligt bland liknande stativhuvuden)
Slutsats
Vi har testat ett antal "wimberley-kopior" genom åren och Mantona TK-II är i mitt tycke det klart bästa gimbalhuvudet vi sålt hittills i denna prisklass, man behöver gå upp till ungefär dubbla priset för att få något som ger liknande känsla och kvalitet. Betyget landar på toppklass, (med reservation för sämre funktion om den ska användas vid minus 20 grader eller kallare). Rekommenderas!
Testad av Mats 2017-09-20.