• Test: Laowa 19/2,8 Zero-D

    Test

    Nu kan du läsa vårt test av Laowas specialdesignade vidvinkel till Fujifilm GFX.

    Objektivet ger dig en extremt vidvinklig bild med en vinkel på 110° (motsvarar ca 15mm på en 35mm-kamera). Objektivet hör till Laowas Zero-D serie av raktecknande objektiv.  En raktecknande ultravidvinkel är ett utmärkt verktyg för bilder av landskap, arkitektur och interiörer.

    Mats: Denna optik är manuellt fokuserad och även bländarinställningen sker manuellt via objektivets bländarring. Liksom övriga Laowa-objektiv är 19/2,8 Zero-D en mycket rejäl konstruktion i metall, med en gedigen känsla i fokus- och bländarreglagen. Jag hade dock önskat att klicklägena i bländaringen kändes tydligare, man ska inte behöva titta efter vilken bländare man ställt in utanpå objektivet.

    I centrum av bilden är skärpan helt okej på f/2,8 och ut mot kanter och hörn blir det väldigt soft på full öppning. På korta fokusavstånd runt 1-2 meter blir det rejält skarpt i mitten av bilden även på f/2,8. Nedbländad runt f/8-f/11 ökar skärpan över hela bilden och framförallt ut mot kanter och hörn. Det blir dock aldrig lika knivskarpt som hos många av Fujis GF-objektiv, men skärpan på f/8-f/11 är ändå tillräckligt bra för de flesta användare (bortsett från "pixel peepers").

    Den mest imponerande egenskapen är förstås den i stort sett obefintliga distorsionen, detta är ett mycket raktecknande ultravidvinkelobjektiv som är som gjort för landskap- och arkitekturfoto. I motljussituationer får man en underbar 10-uddig solstjärnseffekt.

    Läs hela testet här: Laowa 19/2,8 Zero-D, för Fuji GFX

    Fler bilder tagna med Laowa 19mm f/2,8  Zero-D hittar du här ->>

  • Nyhet: Zhiyun Molus X100 och G60

    Nyhet

    Superkomptakta LED-belysningar på 100W och 60W under 400 gram!

    Zhiyun är ett välkänt varumärke bland filmskapare och videokreatörer framförallt för sina innovativa gimbals men idag är det deras belysningsutbud som får utökning med en ny serie LED-lampor för professionella innehållsskapare.

    Den nya Molus-serien är en ultrakompakt och bärbar serie som är utformad för att fungera lika bra i alla situationer, oavsett om du är en del av ett litet kreativt team, frilansare eller amatörvideograf.

    ZhiyunNyhetLED_blogg2.jpg

    MOLUS G60 är har en storlek jämförbar med en Rubiks kub och är ultraportabel med sina 300g, men producerar ändå upp till 60W vid maximal effekt. Den ger ett flexibelt CCT-område på 2700K - 6500K som enkelt kan justeras via bluetooth eller med en inbyggd ljusstyrningskontroll på baksidan. Ett CRI på ≥96 och ett TLCI-index (Television Light Consistency Index) på ≥97 säkerställer en korrekt färgåtergivning. För ökad bekvämlighet kan G60 strömförsörjas antingen med en strömadapter eller med USB-C.

    Läs mer och beställ här: Zhiyun Molus G60Zhiyun Molus G60 Combo

    ZhiyunNyhetLED_blogg3.jpg

    MOLUS X100 är storebror med en vikt på bara 385g och kan ge 100W maximal effekt. X100:s CCT-värde sträcker sig från 2700K-6500K med en CRI≥95 och TLCI≥97. Innehållsskapare som är på språng kan minimera dödtid med tre sätt att driva belysningen, antingen genom att välja mellan ett batterigrepp, en DC-adapter eller en 100W PD-snabbladdning.

    Även X100 kan enkelt justera ljusets färgtemperatur och ljusstyrka för att få önskad effekt antingen via bluetooth eller med inbyggda mekaniska styrreglage. När Music Mode är aktiverat kan blixteffekter utlösas av ljud. Till exempel, en blixteffekt som simulerar skottlossning eller som ändras i takt med musiken.

    Läs mer och beställ här: Zhiyun Molus X100Zhiyun Molus X100 Combo | Zhiyun Molus X100 Pro

    Båda LED-lamporna har Zhiyuns nya DynaVort-kylsystem. Ett nytt innovativt kylsystem som består av ett gyroskop och en FOC-fläkt för att förhindra överhettning. Tekniken bygger på en algoritm för flödesdynamik som avsevärt ökar kylningseffektiviteten genom en intelligent kontroll av luftflödet. Detta innebär att innehållsskapare får en ultrakompakt LED-lampa, redo för fotografering i farten, med 100 % jämn belysning utan flimmer.

    Den nya ZY Vega-appen gör det möjligt att styra både X100 och G60. Med den här appen har innehållsskapare fullständig kontroll över sin belysning, inklusive möjligheten att fullt ut justera enskilda lampor och gruppera flera lampor tillsammans.

    Lamporna finns i flera olika paket beroende på fotograferingssituationen och har Zhiyuns eget ZY-fäste för att fästa ljusmodifierare. En adapter för Bowens fäste finns också tillgänglig.

    LED-belysningarna kommer att börja levereras redan i slutet av mars 2023.

    ZhiyunNyhetLED_blogg1.jpg

  • Stockholms Fotodag 2023

    Allt du behöver veta om helgens mässa i Stockholm!

    Under Stockholms Fotodag hittar du den senaste fototekniken. Du möter tillverkarna som låter dig testa nya kameror, objektiv och andra tillbehör som stativ och väskor. Är du på gång att skaffa dig en ny utrustning, då har du här chansen att prata direkt med experterna – för att hitta just det som passar dig! Och framför allt: vad som känns bäst just i din hand!

    Du har också möjlighet att ta del av exklusiva mässerbjudanden hos oss under dagen.

    Du som inte har möjlighet att fysiskt besöka mässan kan se den livestreamad här: Kamera&Bild Stockholms Fotodag LIVE

    Under Fotodagens inspirerande föredrag får du möjlighet att själv utvecklas som fotograf. De välkända fotograferna delar med sig av sina kunskaper och bjuder på sina idéer. Du får även chansen att möta proffs inom en mängd olika genrer, som alla ger dig tipsen för hur du kan bli en bättre fotograf! Du lyssnar till deras föredrag för att höra mer om tankarna bakom bildskapandet, och du möter dem även personligen för att kunna ställa just dina frågor – om motiven, utrustningen och vägen fram till den perfekta bilden.

    StockholmsFotodag_föreläsare.jpg

    Program

    09:00 Fotodagen öppnar
    09.30 Jessica Wikström - Fotograferar live på scen
    10.45 Jonas Borg - Från stillbild till video
    12.00 Alexander Mahmoud - Att arbeta som pressfotograf
    12.45 Lunchpaus.
    14.00 Paneldiskussion
    15:00 Therese Asplund - Om färger och porträtt
    16:15 Magnus Winbjörk - Från fototillfälle till print
    17.00 Fotodagen avslutas

    Vi  kommer även att ha en paneldiskussion där några av Sveriges mest meriterade fotografer diskuterar aktuella ämnen inom fotografin utifrån sina egna erfarenheter och sitt bildskapande. Under diskussionen som leds av moderator Calle Rosenqvist från Kamera & Bild kommer det även finnas möjlighet för dig i publiken att ställa frågor.

    Nytt för i år är att alla seminarier, vimmel från mässgolvet samt exklusiva och spännande intervjuer kommer att livesändas för att ni som inte har möjlighet att närvara fysiskt, skall få ut så mycket som möjligt av dagen – fast hemifrån.

    Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

    Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

    Dag och tid: 25 mars kl 9:00-17:00 Plats: Stockholmsmässan, Mässvägen 1, Älvsjö

    Varmt välkommen!

     

  • Drönarsöndag: Visning

    En fin dag för en flygtur.

    Den här bilden är tagen tidigare denna vecka då vi tillsammans med Mattias Miller från DJI arrangerade en uppvisning av DJI:s Enterprise-drönare för företag och myndigheter som är intresserade av hur drönare kan spara tid, pengar och huvudbry i arbetet. Som bilden förtäljer hade vi otroligt tur med vädret och just när man tänkte att det inte kunde bli mycket bättre dök vår VD Patrik upp med både kaffe och godbit för att verkligen sätta pricken över I:et.

    Bilden är tagen med DJI Mini 3 Pro ca. 30 minuter innan utsatt starttid för visningen.


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Blåvinge

    Veckans X-files är inskickad av Henrik Larsson.

    Henrik: Jag var nere i västmanland för att fota insekter när jag hittade en fjäril, närmare bestämt en blåvinge vilande på en överblommad maskros. Här i dalarna är det mer berg som blockar solljuset men i västmanland är det mer platt så att få solen bakom det man fotar är mycket lättare.

    Tack vare kort skärpedjup så kan man bara ana eken i bakgrunden och få fjärilen skarp. Minuten efter så kom ett gäng kossor brakande genom hagen med siktet inställt på mig. Jag såg dom på avstånd men tog ändå chansen att sätta upp stativet. Det hela slutade med att jag rafsade ihop allt jag hade och la benen på ryggen. Närgånga kor på några hundra kg är inget jag vill gå i närkamp med.

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen med Canon EOS 5D Mark III


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Tävling: Vårspår

    Spåra upp våren och fånga den på bild så kan du vinna en 12 månaders prenumeration på Capture One!

    Kom med oss och fånga vårspåren i din omgivning på bild och tagga oss så har du chansen att vinna ett av marknadens bästa fotoredigeringsprogram - Capture One Pro, i en 12 månadersversion + stilpaketet Beyond Styles Collection till ett totalt värde av värde 3490:-. Tävlingen pågår t.o.m. fredag den 31 mars.

    Capture One har nyligen lanserat en 12 månaders prenumeration med åtkomst till alla versioner inom Capture One Pro. Importera, organisera, exportera och redigera bilder med ett stort utbud av avancerade bildbehandlingsfunktioner. Capture One Pro erbjuder dig även blixtsnabb och smidig tethering (fotografering direkt till datorn) och andra tidsbesparande funktioner. RAW-konverteringen hos Capture One Pro är t ex bland de bästa på marknaden och ger dig den bästa möjliga bilden att börja redigera. 

    Gör så här:
    • Fånga dina vårspår i bild, ladda upp din bild på Instagram och tagga med #vårspår23. Endast ett bidrag per deltagande. Om flera bidrag har laddats upp är det senaste som gäller.
    • Tävlingen pågår t o m den 31 mars. Anställda på CyberPhoto eller familjemedlemmar till anställda får ej delta.
    • Vinnaren meddelas och presenteras i början på april i våra kanaler.
    • Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

    För dig som ännu inte är bekant med Capture One Pro har vi en superbra samling artiklar här: Capture One - Redigera dina bilder som ett proffs!

    Capture One låter dig även prova på Capture One Pro gratis i 30 dagar så kom igång redan idag!

    Lycka till! 🌼

  • Test: FE 20-70/4 G

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på Sonys nya kompakta normalzoom.

    Sony FE 20-70mm f/4 G är en kompakt normalzoom med ett större zoomomfång än vanligt som går från 20mm ultravidvinkel upp till kort tele på 70mm. Vilket gör den till en mycket mångsidig optik som fungerar bra till allt från vida landskapsbilder till porträttfoto.

    Mats: Autofokusen jobbar mycket tyst, snabbt och exakt tack vare sina två två linjära XD-motorer. Optiken ger relativt låga förändringar av focus shift vid zoomning (parfokal) och focus breathing vid fokusering.

    Sony FE 20-70mm f/4 G levererar mycket bra skärpa genom hela zoomomfånget redan på f/4 och till stor del av bilden. Nedbländad 1-3 steg  ökar skärpan framförallt i kanter och hörn beroende på brännvidd och fokusavstånd. Kromatisk aberration går att hitta i känsliga fall, och förekommer lite mer på 20mm än 70mm, men i det stora hela försumbart. En svag vinjettering kan märkas på f/4, som i vanlig ordning avtar vid nedbländning och i princip borta omkring f/8.

    Läs hela testet här: FE 20-70/4 G för E-fattning (fullformat)

    Fler bilder tagna med Sony FE 20-70mm f/4 G hittar du här ->>

  • Stockholms Fotodag - Therese Asplund

    Kom och se Thereses föreläsning om vikten av att kunna lita på det du ser när du redigerar.

    Therese Asplund är en svensk porträttfotograf med passion för människor och ljus och driver sedan mer än tio år fotostudion Ateljé Linslusen. Förutom arbetet i studion, med nyföddbebisar, barn och familjer, så gör hon även många jobb ute på location både i uppdrag för olika företag och privatpersoner. På uppdrag för företag fotograferar Therese allt från mode och reklam till arkitektur och produkter. De konstbilder hon gör i sina egna projekt blir ofta tävlingsbilder och Therese har vunnit priser både i Sverige och internationellt.

    therese_asplund_-_empowered_0.jpg

    När det kommer till bildskärmar kan man lätt drunkna i tekniska specifikationer, men vad gör det för skillnad rent praktiskt? Therese Asplund tävlar på allra högsta nivå men lägger hellre tiden på att skapa än att grotta ner sig i tekniken och som vet hur viktigt det är att du kan lita på vad du ser när du redigerar.

    Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

    Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

    Dag och tid: 25 mars kl 9:00-17:00 Plats: Stockholmsmässan, Mässvägen 1, Älvsjö

  • Fotohistoria: Omega 120

    Idag ska vi titta på en amerikansk kamera som är både udda och sällsynt.

    Simmon Bros. Inc. L.I.C. New York, USA, var kända för deras förstoringsapparater. Alfred Simmon designade Omega 120. Som namnet antyder så tar den 120-film. Den lanserades i mars 1954 och den ger 6x7 negativ. Denna kamera var en föregångare till Koni-Omegaflex som vi berättat om tidigare i denna serie om fotohistoria.

    Omega 120 hade en kopplad mätsökare och levererades med en Omicron 90mm f/3,5. Slutaren kom från amerikanska Wollensak och var en Rapax Synchro som klarade 1/400s - 1S + B.

    Du ser 5 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Stockholms Fotodag - Magnus Winbjörk

    Missa inte när Magnus berättar om processen från fototillfälle till print.

    Landskap och norrsken är några av de motiv som Magnus Winbjörk har i sin portfölj som djur- och landskapsfotograf i norra Sverige. Med sina bilder vill Magnus visa hela världen hur vackra miljöer som finns i den svenska fjällvärlden.

    – Jag vill att det ska se ut som jag vill, som jag hade tänkt mig. Och ju mer jag höll på ju mer insåg jag vilket hantverk det är att printa. Nu är det nästan lika roligt som själva fototillfället! Det går att göra så mycket med olika papper och att redigera bilderna olika för att passa olika storlekar och papper. Till exempel ett porträtt på en äldre person med väderbiten hud passar ju mycket bättre på ett matt, lite grövre papper, medan om du ska skriva ut en bild på något detaljrikt med mycket färg blir det bättre med ett blankare papper och så vidare, förklarar Magnus.

    magnus_winbjorktriptyk_blogg.jpg

    Magnus kommer berätta mer om sina natur- och norrskensbilder, och hur man kan tänka när man skriver ut sina egna bilder, och förklara hela flödet från fotograferingstillfället till färdig utskrift.

    Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

    Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

    Dag och tid: 25 mars kl 9:00-17:00 Plats: Stockholmsmässan, Mässvägen 1, Älvsjö