• Andra dagen av PhotoExpo 2020 börjar nu!

  Nu börjar andra dagen av årets PhotoExpo. Vi har ett lika fullproppat program med föreläsare och intervjuer från 10:00 till 16:00 så ta fram en filt och lite popcorn så ordnar vi resten!

  Vi har lördagsöppet idag så har du några funderingar så kan du höra av dig till oss ända fram till 16:00. Bor du i närheten så har vi även öppet butiken för dig som vill träffa oss. Även vår inbytesavdelning finns på plats om du vill göra ett inbyte i samband med ett köp idag, se till att inte missa några av våra unika kampanjer! Kontakta oss >

  Glöm inte att rösta i bildtävlingen, röstningen avslutas 14:00 vinnaren kommer att presenteras i slutet av dagen live: Rösta här >

  Missa inte vår välgörenhetsauktion där du kan buda hem en Tamron 28-200mm och alla pengar går till valfri välgörenhet som vinnaren väljer. Auktionen slutar idag 14:00: Buda här >

  Mer info om dagens PhotoExpo >

 • X-files: STEVE

  Detta är ett ovanligt fenomen som upptäcktes först 2016. Jag tog denna bild under natten mot lördag.

  Det är unikt att få se STEVE (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement). Det var för andra gången i mitt liv, men första gången jag sett STEVE så röd. Första gången var det helt vitt. STEVE påminner lite om norrsken till utseende och uppförande men skiljer sig fysiskt från norrsken. Det är inte som norrsken som är laddade partiklar som interagerar med atmosfärens syre och kväve utan STEVE är när laddade partiklar hettas upp till ca 3000°C högt upp i atmosfären på extremt hög höjd och utanför norrskensområdet. Partiklarna håller en hastighet på 6 km per sekund vilket är 500 gånger snabbare än sin omgivning. Namnet STEVE kommer från filmen ”På andra sidan häcken” där djuren ger något okänt namnet Steve. Här tillsammans med norrsken och Vintergatan.

  Bilden är tagen med Sony A7R IV med Sigma 14/1,8. 20s, f/1,8 och ISO 1600. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Nu börjar årets PhotoExpo Live!

  Vi hälsar dig varmt välkommen till årets PhotoExpo - ett stort live-event för precis alla! Kom in till vår livesändning, se föreläsare, få mer information om nyheter, ställ egna frågor i videorummet och ta del av alla erbjudanden. Mer information och schema hittar du i länken nedan!

 • PhotoExpo 2020: Jonas Borg

  Föreläsning med Lumix ambassadör Jonas Borg – Lördag kl 10:00. Jonas kommer dela med sig av hur man med enkla metoder och kreativt tänk kan få starka bilder och hur han använder Lumix kameror professionellt både inom foto och film.

  Yrkesfotografen Jonas Borg har bott och arbetat på många olika platser i världen, bland annat i Singapore, Japan, Storbritannien och USA. Jonas har över 15 års erfarenhet som frilansfotograf på heltid och har jobbat med stora internationella dagstidningar, organisationer och företag, till exempel event- och PR-byråer. Jonas har en bakgrund inom fotojournalistiken och hans stil beskrivs ofta som dokumentär. Han säger att han alltid strävar efter att hitta nya vinklar och perspektiv i sina bilder. Han har blivit publicerad i ”Årets Bild”-bok samt vunnit guld, silver och brons i "Tokyo International Foto-awards”. Tidigare i år var Jonas nominerad som vinnare i ”Pink Lady Photographer of the year” som är en av världens största fototävlingar. Ett av hans mest prestigefyllda uppdrag var att fotografera den svenska kronprinsessans bröllop 2010. Samma år inledde Jonas sitt samarbete med Panasonic och därefter blev han den första ambassadören för LUMIX G i Europa

  Läs mer om årets PhotoExpo här >

 • Fotohistoria: Canon F-A

  Namnet är minst sagt klurigt, den heter F-A, så det borde då räknas till F-serien men modellen byggde på en Canon AE-1 och därför får den väl räknas till A-serien. F-A var en specialmodell från 1980 avsedd för medicinsk användning.

  F-A levererades med en unik motor, Canon Motor Drive MZ. Den hade även en speciell sökare. Vad jag kan se så var F-A själva kameradelen för Canon CF-60ZA Retina Camera. Den användes för ögonundersökningar. Förmodligen ögonbottenfotografering. Kameran har varken inställning för filmkänslighet eller exponeringstid. Det verkar finnas två versioner av F-A. Den du ser bland bilderna från vårt museum har beteckningen F-A på toppkåpans ena sida. Denna version är helt i svart. Den andra versionen har beteckningen F-A ovanpå prismat och vissa delar är i silver.

  Du kan se 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Sony A7C

  Test

  Nu kan du både se och läsa vårt test på nya Sony A7C som är en smidig hybrid mellan A7 III, A9 II och A6600.

  Mats skriver: Sony marknadsför A7 C som marknadens minsta och lättaste systemkamera med fullformatssensor. Det finns en eller ett par konkurrerande modeller, men dessa har varken integrerad bildstabilisering, integrerad sökare eller fullt vinklingsbar skärm. Så visst har Sony en stor poäng här. A7 C är en komplett kamera, trots det smidiga formatet. Sony A7 C ger en fantastiskt fin bildkvalitet med ett mycket högt dynamiskt omfång och jämförelsevis låga brusnivåer. Real-time Eye AF och Real-time tracking gör att kameran känner igen bl a ögon, ansikten och även djur och därigenom effektivt kan låsa fokus på bildens huvudmotiv och följa dess rörelser.

  Läs vårt test här: Sony A7C

  Se vår testvideo: CyberPhoto testar Sony A7C

 • Infonsdag: Lås inte kortet

  Detta gäller SD-kort. De har en liten skjutknapp på sidan som gör att du kan låsa kortet. Det är lätt hänt att man av misstag kommer åt den knappen och låser kortet.

  Vet man om att knappen sitter där, så om det inte funkar att skriva till kortet då vet man att man kommit åt knappen av misstag, och kan skjuta den till öppet läge igen.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • PhotoExpo 2020: Jan Pedersen

  LJUSET ÄR MOTIVET – LJUSET GÖR BILDEN - lyssna och inspireras av Jan Pedersens föreläsning på lördag kl 14!

  Under många fotomöten med djur och växter blir det ofta fokus på objektet -det vi fotograferar. Ibland är ljuset så speciellt att man som fotograf väljer att låta det spela första fiol i kompositionen. Men i många fall blir bildens uttryck mycket bättre om man själv aktivt styr fotograferingen efter ljuset, naturligt eller konstgjord. Häng med i ett annorlunda föredrag där Jan Pedersen visar exempel på hur han har sett eller gjort ljuset i en mängd spännande naturbilder från många olika naturområden i världen.

  Läs mer om årets PhotoExpo här >

 • En ståtlig örn från Öhrn

  Vi har fått tre mycket fina bilder på en ståtlig havsörn skickad till oss från Joakim öhrn. Ja, det känns nästan som han var född till att fota örnar med det efternamnet.

  Bilden är tagen för några veckor sedan med Sigma 100-400mm

  Gillar du bilden så får du gärna kommentera det på vår instagram @cyberphoto_se. Vill du också visa upp en bild som Joakim? Skicka då in bilden till blogg@cyberphoto.se så kanske vi delar den här på bloggen och instagram!

 • PhotoExpo 2020: Mattias Sjölund

  Föreläsare Mattias Sjölund arbetar helst med intima landskap och havslandskap. Han driver sin verksamhet under namnet Foto Magica där han regelbundet anordnar workshops och fotoresor med fokus på personlig utveckling. I föreläsningen ”I huvudet på en landskapsfotograf”, pratar han om sina bilder, sin tankeprocess och om hur han arbetar.

  Lyssna på Mattias i vår livesändning på fredagen den 23 oktober kl 13:00 - 13:40. Direkt efter Mattias föreläsning kan du få heta produkttips av Tobias Lehtinen och Focus Nordic, du kan lyssna på Tobias kl 13:40 i fredagens livesändning. 

  Läs mer om årets PhotoExpo här >