• Drönarsöndag: Stenkista

  I Umeälven finns det många bomkistor. I denna växer en frisk björk som är klädd i höstfärger. Bilden togs i hösten som var. Den andra björken ser tämligen död ut. Den lär inte ha torkat ut i alla fall.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Renar

  Det blev en intressant bild. Detta är de tre renar som är längst fram i en stor rengjord som drivs på av dess ägare. De håller ett perfekt avstånd i förhållande till varandra och de har alla tre helt olika hornkonstellationer.

  Vi hade varit ute på lördagsäventyr på en sjö. Flugit drönare och fikat. En härlig dag. På väg tillbaka så ser vi en renhjord på långt avstånd. Vi stannar och kliver ut. Kameran kommer självklart fram. Vi står stilla och tysta, vi vet att göra det så att vi inte ska störa rendrivningen. Avståndet är så stort att de skulle nog varken hört eller sett oss ändå. Hade avståndet varit närmare så hade vi suttit kvar i bilen. Vi ser och hör hur de driver på hjorden. Jag tar några bilder även om avståndet är alldeles för stort för den 250mm jag har på kameran. En av de som kör skoter bakom stannar och tar upp kikaren och kollar på oss. Han undrar nog dels vilka vi är och hur vi kan vara där. Vägen är nämligen översnöad och inte körbar. Inte för en vanlig bil i alla fall. Bakom oss står en stor svart Jeep som inte går att missa mot den vita snön.

  Hjorden passerar vårt synfält. Avståndet är som sagt väldigt långt. Vi åker vidare. Jag ser att solen har lite halo så jag drar upp drönaren. Då kommer en man på snöskoter. Jag frågar om jag behöver flytta på bilen så att han kommer förbi men han sa att det var lugnt. Vi börjar prata lite, han är bara trevlig, och det kommer fram rätt snabbt att han också såg att vi tog bilder och var nog lite nyfiken varför men inser direkt att jag är fotograf och att vi bara är ute på nöjestur. Vi pratar lite om sol-halon och han berättar att om solspeglingen ligger före solen så blir det kallare väder. Det visste jag inte, och han hade säkert rätt. Det var ett trevligt samtal och han åkte vidare och jag landade drönaren. 

  Den bild du ser är allt annat än tekniskt perfekt. Tur att jag hade med mig GFX 100 med sin höga upplösning och att jag hade med ett 250mm i alla fall. Bilden är extremt mycket beskuren och renarna har lite rörelseoskärpa på sig. Men det spelar inte så stor roll. En bild kan ha en funktion, en känsla eller nåt intressant fastän den inte är perfekt. Jag gillar bilden ändå.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + Fujifilm GF 250/4 R LM OIS WR.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Tävling: Hemma

  Nu kör vi igång en tävling med temat "Hemma" och det är fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 18.000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är "Hemma" och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på CyberPhoto får ej delta.

  Förstapris: Nikon Z50 kamerahus + Z DX 16-50/3,5-6,3 VR​
  Andrapris: Sirui Kolfiberstativ N-1205X + K-10X kulled

  Tredjepris: Lowepro ProTactic BP 450 AW II

  Tävlingsperiod 27 mars - 30 april 2020.

 • Naturfoto runt knuten

  I dessa tider när vi ska vara hemma mycket så är jag glad över att jag kan få utlopp för min kreativitet via min fotografering. I mina ögon så är fotografi världens bästa hobby. Den gör det dessutom mycket lättare att uthärda tristessen som lätt uppkommer redan efter några dagars ofrivillig hemmavistelse. 

  Naturen hemma

  Många naturfotografer har som vana att åka iväg till skogen, havet eller kanske fjällen för att fotografera. Nu när detta kanske inte är möjligt så blir kameran liggande i väskan istället. Men vi bor alla i naturen på ett eller annat sätt. Oavsett om du har en balkong eller trädgård så finns naturen ändå där, vilket kommer att visa sig med all tydlighet nu när våren kommer. 

  Om du släpper fram din kreativa sida så kommer du att hitta massor med spännande projekt där hemma. Två favoritsysslor för undertecknad är makro- och fågelfotografi. 

  runtknuten_makro.jpg

  Makrofotografi

  Snart kan blommorna ställas ut i solen och med det kommer insekterna. Då finns chansen till helt fantastiska makrobilder. En fördel med att hålla till på balkongen/altanen är att du enkelt och bekvämt kan utforska olika tekniker inom makrofotografering. Lek med skärpedjupet och stacka bilder för att få hela insekten knivskarp. Prova en ringblixt och upptäck hur ljuset kan ge dina makrobilder ett lyft. 

  Ett makroobjektiv är väldigt roligt att använda, och passar ofta mycket bra även till porträtt, och de  är dessutom ofta prisvärda. Om man vill prova på makro med sina befintliga objektiv så går det också att använda sig av mellanringar eller närbildslinser för att få riktigt fina närbilder.

  Vårens fåglar

  Nu när det är vår så kommer också fåglarna. Vårens fågelsång har alltid gjort mig glad och optimistisk och så ska det bli även detta år. Många undviker att fotografera våra småfåglar vilket jag tycker är lite synd. Vi har nämligen en chans till att vara väldigt kreativa om vi har fåglar hemma i trädgården. Att stå på gräsmattan med teleobjektivet och fotografera fina porträtt av bofink, blåmes och andra vackra fåglar kan vara fantastiskt givande. Istället för att använda timmar bara till resande så har du möjligheten att invänta på just den bild som du är ute efter. Om det så är ett speciellt ljus eller en speciell fågel.

  Passa också på att utforska tekniker som du inte har provat tidigare. Plåta närbilder med vidvinkelobjektiv och fjärrutlösare, prova siluettfoto, experimentera med blixt eller filter.

  Du har kanske kvar snö där hemma? Lägg ut lite frön och testa high key-fotografering på fåglar som kommer för att äta. Låt kreativiteten flöda så kommer du snabbt upptäcka att det går att få fantastiska resultat även hemmavid.

  Vi står inför en tid som många gånger kommer kännas jobbig. Men jag hittar glädje i fotograferandet, och i naturen som faktiskt är närvarande på något sätt oavsett var i vårt avlånga land man än bor. Istället för att fylla sociala medier med virusoro och annat tråkigt så kan du glädja dina medmänniskor med en vacker bild på en sjungande bofink från trädgården.

  /Andreas

   

 • Nyheter från Huawei!

  Nyhet

  Nu lanserar Huawei nya telefoner i deras P-serie. I denna serie lägger Huawei stort fokus på kamerorna som är tillverkade i samarbete med Leica som är ett av de största namnen inom fotografi.

  Huawei visar återigen att dom kan tillverka telefoner som matchar det bästa från Apple och Samsung. Dessa nya telefoner har fått flera nya funktioner med allt från processor och batteri till design och kameror. I Sverige får vi P40 Lite och P40 Pro.

  P40 lite är en mindre och billigare version som endast kostar 2990:-. P40 Pro har en 90hz skärm som går ända ut till kanten och är inspirerad av formen av strömmande vatten. P40 Pro har två kameror på framsidan och fyra kameror på baksidan, dessa kameror tillsammans med ny mjukvara "Huawei Golden Snap-Ai" så har telefonen flera nya kamerafunktioner som kan göra dina bilder ännu bättre.

  Läs mer och beställ redan nu: Huawei P40

 • 11 supertips för att byta från Lightroom till Capture One

  Att vänja sig till en ny programvara är sällan lätt - men det behöver inte vara frustrerande. Om du funderar på att byta från Lightroom till Capture One är här 11 tips för att göra övergången lättare.

 • Fotohistoria: Rollei A110

  Rollei grundades 1920 i Braunschweig. Deras historia är lång och komplicerad, vi kommer att återkomma till den senare. Just nu så hoppar vi direkt till 1975 där vi hittar en pytteliten kamera som är i stort sett helt byggd i metall: Rollei A110.

  Rollei A110 lanserades 1974 men nådde inte marknaden förrän 1975. Det är en mycket liten kompaktkamera som anänder 110-film. Som du ser på en av bilderna så är kameran bara någon enstaka millimeter bredare än vad filmen är. Rollei A110 ersatte också den tidigare Rollei 16. A110 var den dyraste kameran i 110-klassen och kostade ca 2900kr när den släpptes vilket skulle motsvara kring ca 15000kr idag. Så det var en dyr kamera och speciellt med tanke på att det var en 110-kamera. Värdet idag ligger på 500-1000kr. Det var lätt den mesta avancerade 110-kameran då den består av 360 delar vilket är mångdubbelt, kanske tiodubbelt mot vad en vanlig 110-kamera bestod av.

  Rollei A110 hade ett bra rykte och såldes i ungefär 196,000 exemplar. Senare så erbjöd Rollei ett billigare alternativ som hette E110 och den fanns endast i silver. E110 använde en CdS fotocell i stället för en kiselcell som satt i A110. Medan A110 var helt automatisk så hade E110 endast tidsautomatik, så du behövde ställa bländaren på den modellen. Även om det var ett litet negativformat på 110-film så var optiken på Rollei så pass bra att du kunde få ut tillräckligt bra bilder i vykortsstorlek. tillverkningen överfördes 1978 från Braunschweig i Tyskland till Singapore. A110 tillverkades fram till 1981.

  Rollei A110 fanns i några specialversioner i olika färger. Den normala är svart med orange knapp, precis som du ser på vårt exemplar på bilderna här ovanför. Det fanns en "Atom"-variant som hade en atomlogga på fronten, den var guldfärgad och såldes av Otto Versand postorder. Det fanns även ett begränsat antal A110 som var guldpläterade och de ligger kring 15000kr idag. A110 fanns också i fyra olika färger som levererades tillsammans med sportbilar från tyska bilfirman Bitter. Färgerna på kamerorna matchade då kundens bil. Dessa Bitter-kameror ligger ofta löjligt galet högt i pris. Jag letade runt lite och hittade en brun version för billigast 25000kr, men de kan kosta upp till 65000kr. Jag hittade inga andra av Bitters påstådda fyra färger.

  Rollei A110 känns gedigen och lyxig. En kamera som man gillar direkt. Detta trots att man i bakhuvudet vet att det är bara en 110-kamera. Objektivet är ett Carl Zeiss Tessar 23/2,8 med 4 element i 3 grupper. Man fokuserar med hjälp av ett skjutreglage under objektivet. Kameran hade programautomatik som kunde styra bländaren från f/2,8 ner till f/16 och Prontor-slutaren klarade 1/400s - 4s. Det är ändå imponerande för en sådan pytteliten kamera från 1974. Den väger 184g med batteri.

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Förhandstest på Tamron 70-180/2,8

  Vi är bland de första i världen att få prova nya Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD. Thomas och Mats provskjuter dem för fullt just nu. Här kan du se några bilder från idag. Både Thomas och Mats är positiva till optiken så långt. Dessa objektiv är förproduktionsexemplar så vi kan inte göra ett djupgående test ännu, men vad vi kan se så långt är objektiven mycket lovande. Dess storlek och vikt är stora fördelar. Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD är 665 gram lättare och 5 cm kortare än Sony 70-200/2,8, vilket är en påtaglig skillnad.

  Thomas första kommentar blev: "Jag har nu tagit bilder med Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD parallellt med både Sony FE 70-200/2,8 GM OSS och Sony FE 70-200/4 G OSS. Jag kan konstatera att alla tre objektiven är riktigt bra. Jag vill inte gå in i detaljer ännu då Tamronobjektiven är förproduktionsexemplar. Jag gillar verkligen storleken och vikten, och jag kommer nog att ha en sådan optik själv. Det jag är mest nyfiken på att testa är dess bokeh och dess skärpesläpp, dvs där skärpan övergår till oskärpa. Så här långt så skulle jag vilja påstå att det ser mycket bra ut."

  Mats första kommentar blev: "Bildkvaliteten ser mycket lovande ut med hög skärpa redan på full öppning och låg kromatisk aberration. Det behändiga formatet är för mig också ett stort plus, eller rättare sagt ett måste. Jag är nästan övertygad om att Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD kommer att trivas utmärkt i min fotoväska, det blir nämligen det perfekta zoomkomplementet till mina två övriga zoomar på 16-35mm och 200-600mm, och utan att jag behöver skaffa en större väska. Jag längtar tills jag får testa ett skarpt produktionsexemplar.

  Gå till Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD >>

 • Infonsdag: Det finns inga dåliga fotografier

  Döm inte. Det är en bra princip i livet och en bra princip inom fotografering. Vi ska börja med att särskilja en bild och ett fotografi. Det kan vara lite hårklyverier att ge dessa ord olika betydelser när de egentligen betyder samma sak. Men låt oss ge bild betydelsen ett snap-shot, en bild tagen utan egentlig tanke utan bara som en avbildning av en händelse eller en person. Vi ger ordet fotografi betydelsen en bild som har en tanke, eller en förberedelse bakom.

  Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Det finns många olika kategorier inom fotografering, t ex porträtt, landskap, gata, närbild, abstrakt, dokumentärt, djur, osv, och man behöver inte hålla sig till en enda kategori heller. 

  Du har precis som jag någon gång besökt en konstutställning där du sett en tavla där du inte ens ser vad motivet föreställer och än mindre förstår syftet med den olycka du ser framför dig. Det är bevisligen inte din typ av tavla och du gillar den inte, men du skulle aldrig gå fram till konstnären och säga att den tavlan är skräp. Jag förundras ofta över hur många gilla, eller hur få gilla, vissa bilder kan få på instagram. Det gäller både mina egna och andras bilder. Vissa bilder som jag tycker är fantastiskt bra får inte lika många likes som andra bilder som jag själv upplever som ganska mediokra. Det är verkligen olika tycke och smak.

  Alla bilder är inte genomtänkta men när en bild, eller ska vi säga fotografi, är genomtänkt så blir den till konst. Det är många som är aktiva fotografer och som tycker om att ta bilder, och det är något väldigt postivt. Inom fotografin så diskuteras det mycket och i många fall så är det bra, men det kan också komma många åsikter som är ren kritik men som kanske döljer sig under namnet konstruktiv kritik, fast egentligen är det ändå ren kritik. Detta kan leda till att någon inte vågar visa upp sina bilder varken som utskrifter eller på nätet. Det kan i värsta fall leda till att någon inte ens vågar ge utlopp för sin kreativitet genom att inte ta några bilder alls. 

  Även om det egentligen bara är din egen åsikt som räknas när du visar en bild, så är det svårt att skaka av sig om någon kritiserar den. Oftast händer detta online. Du och jag kan göra en skillnad här. Varför kritisera? Om man pratar med någon om en bild, och man kanske inte gillar bilden, varför inte fråga vad fotografen tycker om med sin bild? Man kan också fråga om det är något som denna inte är helt nöjd med i bilden. Där kanske man kan vänligt ge ett tips hur denne kan lösa den punkt som denne själv tog upp som negativt. 

  Varför inte först fundera vad man gillar med en bild innan man hittar fel på den? Gör man så med allt i livet så blir man nog en lyckligare människa själv och även de runtomkring blir lyckligare.

  Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Lär. Se. Lek. Ha kul. 

  Fotografering är en konstform.

  /Thomas

 • Test: Sony FE 20/1,8 G

  Test

  Nu har vi testat nya Sony FE 20/1,8 G. En ljusstark, raktecknande 20mm-optik för fullformatssensor är mycket användbar bl a för landskapsbilder, arkitektur, interiörbilder, gruppbilder - och kanske även för astrofoto eller som reseobjektiv.

  Mats skriver: FE 20/1,8 G har en optisk konstruktion bestående bl a av 3 st linselement i lågspridande ED-glas och två dubbelslipade asfäriska element (advanced aspherical). Tillsammans bidrar dessa till mycket hög skärpa, tillsammans med låg grad av sfärisk och kromatisk aberration, över hela bildytan redan på stora bländaröppningar. Sony FE 20/1,8 G är skyddad mot fukt och damm, vilket gör att den kan användas även när förhållandena inte är de allra bästa. Fluorbehandlad frontlins verkar fukt- och smutsavvisande och underlättar vid rengöring.

  Läs hela testet här: Sony FE 20/1,8 G test