• Fotohistoria: Taron Marquis

  Taron Marquis är först i välden på två saker. Vi kommer till dem. Dagens fotohistoria blir lite annorlunda. Det kommer att handla om en intressant optik som inte sitter där den borde göra. Om bucklor. Om Taron. Om CdS ljusmätare och om en helicoid.

  Vi börjar med Taron som märke: Taron var ett japansk företag som grundades 1955 och hetta då Nippon Kōsokki Seisakusho (日本光測機製作所) och låg i Tokyo. De byggde NKS-slutare som bland annat användes 1940-1942 i Mamiya Six. De släppte sin första kamera 1943 med namnet Taroflex som var en TLR (tvåögd spegelreflex) med 6x6 negativformat.

  Efter kriget rekonstruerades företaget och döptes om till Nippon Kōsokki Kōgyō K.K. (日本光測機工業㈱). De överlevde genom att tillverka NKS-slutare till andra kameramärken som Fujica, Tokyo Kogaku Kikai (Topcon), Tougo-Do and Yashima Kogaku Seiki.

  1955 började Nihon Kōsokki tillverka en egen serie av 35mm mätsökarkameror som de kallade Taron. 1959 döptes företaget om  efter sina kameror till K.K. Taron (㈱タロン). Företaget försvann i slutet av 1960-talet.

  Taron Marquis är världens första kamera med inbyggd ljusmätare med en CdS-cell. Optiken är en Taronar 45mm f/1,8. Slutaren är en Citixen MVL som klarar 1/500s - 1s +B. Taron Marquis är också den första kameran som har strömbrytaren kopplad till frammatningsarmen. Kameran lanserades kring 1962.

  Vårt exemplar var väldigt billigt, kostade någon tia, och det har en stötskada i form av en rejäl buckla på ena sidan. Något i sökaren har lossnat. Slutaren fungerar inte. Den kändes inte som ett riktigt samlarexemplar så den fick bli deltagare i ett experiment. Jag var nyfiken på optiken. Jag har "lånat" objektiv från ett par andra kameror som egentligen har fast optik tidigare. Vissa kameror kan man återställa optiken på om man så vill, men optiken på denna skulle bli för mycket jobb att sätta tillbaka så det fick bli destruktiv kirurgi. 

  Efter att ha rensat ut slutaren, tagit bort allt onödigt så satte jag den på en helicoid via en M25-M42 gängadapter. Helicoid är kort sagt en fokuseringsfunktion i form av en ring med variabel längd.

  Optiken förvånade med att vara knivskarp i mitten, vilket äldre objektiv sällan är. Däremot kantskärpan var rätt kass. 

  Klicka här för att läsa mer ingående och se bilder tagna med optiken >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Fotohistoria: Kiron

  Kiron är ett objektivmärke som vi behöver ge ett helt eget inlägg. Kiron gjorde nämligen objektiv av för den tiden mycket god kvalitet. Du kanske känner till Vivitar Series 1 och får en varm känsla i hjärtat. Det var Kiron som tillverkade dem.

  Kiron objektiv och dess namn härstammar från en amerikansk distributör, Kiron Corporation i Carson California, för Kino Precision Industries Limited, Tokyo. Kiron Corporation ägdes av Kino Precision Industries Limited. Kiron registrerades som varumärke 25 januari 1980. 

  Kino Precision Industries Limited hade lång erfarenhet av att tillverka objektiv. De grundades 1959 av Tatsuo Kataoka och började med att tillverka objektiv till 8mm kameror. De tillverkade senare objektiv för 35mm stillbildskameror till Vivitar, Soligor och Panagor. De mest kända objektiven var Vivitar Series 1, de var bland det bästa på marknaden på den tiden.

  Eftersom Vivitar använde även andra objektivfabriker så kände Kino Precision Industries att de kunde lika gärna tillverka objektiv under eget namn. Kiron fick snabbt ett gott rykte om hålla lika bra eller bättre kvalitet än originalobjektiv. Deras mest kända objektiv var Kiron 28mm/2.0, 105mm/2.8 1:1 macro, 28-210mm/4.0-5.6 och 28-85mm/2.8-3.8. 

  Även om Kirons priser var rimliga för dess kvalitetsnivå så var de aldrig billiga. De låg strax under originaltillverkarnas priser, de var inte ett budgetalternativ och de var alltid byggda i Japan. Den ökade kostnaden för att tillverka kvalitetsobjektiv i Japan ledde till att Kiron inte kunde hålla priserna strax under originaltillverkarna längre, då dessa hade börjat tillverka objektiv utanför Japan. Detta samt att marknaden började överföras till autofokusobjektiv ledde till att Kino Precision Industries beslöt 1988 att lämna marknaden för småbildsobjektiv och fokusera på industriell optik och andra marknader.

  1989 så gick Kino Precision Industries ihop med Melles Griot Japan och Kino-Melles Griot skapades. 1995 bytte de namn till Melles Griot Ltd och 2007 blev de medlem i CVI Melles Griot Group. 2011 köpte amerikanska IDEX Corporation upp CVI Melles Griot från förra ägarna Norwest Equity Partners.

  De objektiv som tillverkades under Kiron-namnet var:

  • 24mm 1:2.0
  • 28mm 1:2.8
  • 28mm 1:2.0
  • 28–70mm 1:3.5–4.5 (2 versioner)
  • 28–70mm 1:4.0
  • 28–85mm 1:2.8–3.8
  • 28–105mm 1:3.2–4.5 (2 versioner)
  • 28–210mm 1:4.0–5.6
  • 30–80mm 1:3.5–4.5
  • 35–135mm 1:3.5–4.5
  • 105mm 1:2.8 (macro 1:1)
  • 70–150mm 1:4.0
  • 70–210mm 1:4.0 (2 versioner)
  • 70–210mm 1:4.5
  • 80–200mm 1:4.0
  • 80–200mm 1:4.5 (6 versioner)
    

  Efter dessa objektiv så kom några fler under en kort tid som såldes som Kiron men var tillverkade av andra fabriker, bland annat av Tokina.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Fotohistoria: Udda fåglar (del 3 av 3)

  Det finns en del udda objektivmärken även i dag men vi ska titta närmare på några som dykt upp under fotohistoriens gång. Idag kallas de tredjepartstillverkare men under den analoga eran så kallades de för piratobjekitv. De mest kända som Sigma, Tamron, Soligor, Vivitar och Tokina hoppar vi över i "Udda fåglar" då de flesta har redan hört talas om dem. 2018 skrev jag ett inlägg här i serien Fotohistoria som hade namnet "Udda fåglar" så vi flyger vidare på det konceptet och nu ska vi lära oss ännu mer om fler märken.

  Jag tog en korg och plockade objektiv ur vårt museum som jag tänkte att de flesta nog aldrig hört talas om, och att det skulle vara intressant att veta mer om dem. Även om jag inte hittar information om alla märken så kan det vara intressant att se dem på bilderna här ovanför och att höra talas om dem.

  Dessa hamnade i korgen: Aetna, Aicar, Albinar, Cesnon, Chinar, Formula 5, Gemini, Hanimex, Hidenon, Kawanon, Kenlock. Kennex, Komura Sankyo Koki, Lentar, Osawa, Ozunon, Panagor, Prinz Galaxy, Kenlock, Sakar, Sanwa, Sicor, Sun, Zessan. Det finns självklart ännu fler objektivmärken men jag begränsar mig till de som jag hittade i vårt museum. Det finn säkert även fler där som jag inte hittade just nu. Det är redan för många märken för att rymmas i ett enda inlägg så jag delar upp detta i tre inlägg. 

  Del 1: Aetna, Aicar, Albinar, Cesnon, Chinar, Formula 5, Gemin, Hanimex och Hervic-Zivnon
  Del 2: Hidenon, Kawanon, Kenlock. Kennex, Kobori, Komura Sankyo Koki, Lentar, Osawa och Ozunon
  Del 3: Panagor, Prinz Galaxy, Sakar, Sanwa, Sicor, Sun och Zessan​

  Panagor var ett varumärke som användes av ett japansk företag som hette Jaca Corporation. De gjorde som sin amerikanska motsvarighet Vivitar, att de lät fabriker tillverka produkter åt dem. Panagor tillverkades i huvudsak av Komine men även av Kino Precision. Varumärken Panagor användes i Storbritannien, Europa och Asien. Jag kan vara onödigt detaljerad och berätta att den Kanadensiska registreringen för varumärket Panagor skedde 16 June 1971. Den förnyades 1973, 1988 och 2003. Rättigheterna har nu utgått. 

  Prinz Galaxy såldes av bland annat Dixons i UK. Det var billiga objektiv som tillverkades av Kawakami Seiki Seisakusho Ltd. och troligen av fler objektivtillverkare.

  Sakar säljs av Sakar International, Inc som grundades 1979. De kallar sig tillverkare men det mesta de säljer och har sålt, det har tillverkats av andra företag. 2008 köpte de upp rättigheterna till Vivitar och 2009 köpte de licens att sälja kameror och fotoprodukter märkta med Kodak. Huvudkontoret ligger i Edison, New Jersey, USA. De har filialkontor i Storbritannien, Kanada, Latinamerika, Hong Kong och Kina.

  Sanwa är en distributör av objektiv än idag. De har ingen egen tillverkning och troligen inte på 80-talet heller, så deras objektiv som bar namnet Sanwa var tillverkade av annat företag. Sanwa grundades 1955 i Kyoto.

  Sicor är tillverkade i Japan av okänt företag, möjligtvis av Ozone Optical. Det Sicor som finns i dag ligger i Ukraina och är troligen inte relaterat till det Sicor som sålde den optik du ser på bilden.  

  Sun var ett tämligen känt märke, det såldes även i Sverige. Sun Kōki K.K. (サン光機㈱, San Kōki) dök upp efter andra världskriget och efterträdde Gojō Kōki Seisakusho som tillverkade K.O.L. objektiv och försvann 1945. Tidiga Sun objektiv använde varumärkena Xebec och Sola som användes tidigare till K.O.L.-objektiven. Någon gång på 1950-60-talen så började de använda det engelska namnet Sun Optical Co., Ltd. De var baserade i Ichikawai Chiba Perfektur i östra Tokyo. 

  De bytte namn till Gotō Sun (ゴトー・サン) troligen under 1970-talet. De fanns kvar 1983 men sedan så absorberades de troligen in till Goyō Kōgaku Shōji Y.K. (五洋光学商事有限会社, också kända som Goyo Optical Inc. Goyo grundades 1976 och tillverkar CCTV och industriella objektiv. 

  Zessan tillverkades av Chinon. Namnet är säkert satt ev en butikskedja eller distributör. Samma objektiv såldes som Expert i Sverige av Expert-kedjan. Expert är sedan länge nedlagt i Sverige. Zessan-namnet användes tidigare av en japansk kamera som tillverkades av Mori och såldes av Riken Kōgaku Kōgyō, de som senare blev till Ricoh. Det finns nog ingen koppling annat än att någon lånade namnet.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Fotohistoria: Udda fåglar (del 2 av 3)

  Det finns en del udda objektivmärken även i dag men vi ska titta närmare på några som dykt upp under fotohistoriens gång. Idag kallas de tredjepartstillverkare men under den analoga eran så kallades de för piratobjekitv. De mest kända som Sigma, Tamron, Soligor, Vivitar och Tokina hoppar vi över i "Udda fåglar" då de flesta har redan hört talas om dem. 2018 skrev jag ett inlägg här i serien Fotohistoria som hade namnet "Udda fåglar" så vi flyger vidare på det konceptet och nu ska vi lära oss ännu mer om fler märken.

  Jag tog en korg och plockade objektiv ur vårt museum som jag tänkte att de flesta nog aldrig hört talas om, och att det skulle vara intressant att veta mer om dem. Även om jag inte hittar information om alla märken så kan det vara intressant att se dem på bilderna här ovanför och att höra talas om dem.

  Dessa hamnade i korgen: Aetna, Aicar, Albinar, Cesnon, Chinar, Formula 5, Gemini, Hanimex, Hidenon, Kawanon, Kenlock. Kennex, Komura Sankyo Koki, Lentar, Osawa, Ozunon, Panagor, Prinz Galaxy, Kenlock, Sakar, Sanwa, Sicor, Sun, Zessan. Det finns självklart ännu fler objektivmärken men jag begränsar mig till de som jag hittade i vårt museum. Det finn säkert även fler där som jag inte hittade just nu. Det är redan för många märken för att rymmas i ett enda inlägg så jag delar upp detta i tre inlägg. 

  Del 1: Aetna, Aicar, Albinar, Cesnon, Chinar, Formula 5, Gemin, Hanimex och Hervic-Zivnon
  Del 2: Hidenon, Kawanon, Kenlock. Kennex, Kobori, Komura Sankyo Koki, Lentar, Osawa och Ozunon
  Del 3: Panagor, Prinz Galaxy, Sakar, Sanwa, Sicor, Sun och Zessan

  Hidenon hittar jag ingen information om. Det verkar vara ett lågprismärke.

  Kawanon är ett litet mysterium. De första Canon hette Kwanon, men detta är något annat så de ska inte blandas ihop. De hette först Kowanon men Kowa hade lite åsikter och de bytte namn till Kawanon. De ska också ha sålt objekitv under namnen Kawakami.

  Kenlock var ett japanskt märke som distribuerades av Kenlock Co. Det tillverkade inget själv utan satte sitt namn på produkter. De sålde en Cosina-tillverkad kamera under Kenlocknamnet så det skulle kunna vara Cosina som tillverkade deras objektiv också.

  Kennex hittar jag ingen information om heller. Det verkar vara ett lågprismärke.

  Kobori Manufacturing Company, Ltd. grundades 1 April 1925 och tillverkade då delar till klockor. De utökade med att tillverka flyginstrument till japanska flygvapnet. Senare började de tillverka optik. De omorganiserades 15 December 1953. Senare blev de ett dotterbolag till Marukei Sangyo Co., Ltd.

  De flesta objektiv som de tillverkade såldes under andra mer kända namn som t ex Minolta, Sony, Nikon och Vivitar. 1986 var Kobori en av fyra tillverkare som fick licens att tillverka autofokus-objektiv till Minolta. De andra tillverkarna var Cosina. Tamron och Tokina. Kobori tillverkade även objektiv under egna varumärken: Koboron, Tefnon, Teknon och Technon. Kobori finns fortfarande kvar som tillverkare av optik.

  Komura Sankyō Kōki var ett japansk företag, vilket definitivt hörs på namnet. De fanns redan i början av 50-talet. Deras första objektiv-serier hette Chibanon och Chibanone. Sankyō Kōki levererade objektiv till Tōsei Kōki Y.K. som var en japansk kameratillverkare på 50-talet. Namnet Chibanon användes senare till deras förstorings och projektionsobjektiv.

  1962 registrerade Sankyō Kōki ett nytt varumärke, Komura. Detta trots att de använt det namnet sedan 1953. På 70-talet utvevklade de Komura Unidapter System som gjorde att Komura objektiv kunde få en fattning till nästan alla marknadens kameror. Det fanns adapter till Canon FL, Exakta, M42, Miranda Sensorex, Nikon F, Minolta, Ricoh Singlex, Petr och Topcon D-1. Under samma period så bytte de namn till Komura Lens Manufacturing, Ltd. 

  1975 registrerade de varumärket Telemore som de använde till deras telekonvertrar. 1976 registrerade de Komuranon, ett varumärke de använt sedan 1973. De tillverkade en respektabel mängd av olika objektivmodeller. 1980 tog likviditeten slut och 1981 var de i uppköpssamtal med en kikartillverkare men det är oklart exakt vad som hände. Komura försvann som företag och alla deras varumärken förföll.

  Lentar var ett varumärke som användes av ett amerikanskt importföretag, Lenco Inc. i Chicago. De sålde Tokina-tillverkade objektiv under namnet Lentar.

  Osawa vet vi mer om och historien börjar 1890 då Zensuke Osawa startar en fabrik och tillverkar väggklockor. senare så bygger de vidare med att imporera och exportera klockor, läderhantverk, cyklar, symaskiner och leksaker. Man öppnar också i Australien samt gör affärer med hela världen i början av 1900-talet. Man köper gasledningar från USA och gör dessutom affärer med Sovjetunionen. 1939 säljer man elektriska bilar. 1954 säljer man Agfa film. 1963 blir Osawa ensam distributör i världen för Mamiya kameror. Kring 1980-talet så säljer Osawa objektiv under eget namn till de flesta fattningar, även Mamiya ZE. Om de tillverkade objektiven själva eller om om amiya tillverkade dem, eller de lejde bort tillverkningen till någon av de större objektivfabrikerna vet vi inte. Även om Osawa säljer och distribuerar många kända märken och produkter så är det troligen Mamiyas beslut 1984 att sluta sälja 35mm kameror som gör att Osawa tippar och går i konkurs. 1985 rekonstrueras företaget och de börjar sälja svenska Kosta Boda bland annat. Samma år får de även ensamrätt för WD-40 i Japan. Företaget finns i dag som butiker i Japan.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Fotohistoria: Udda fåglar (del 1 av 3)

  Det finns en del udda objektivmärken även i dag men vi ska titta närmare på några som dykt upp under fotohistoriens gång. Idag kallas de tredjepartstillverkare men under den analoga eran så kallades de för piratobjektiv. De mest kända som Sigma, Tamron, Soligor, Vivitar och Tokina hoppar vi över i "Udda fåglar" då de flesta har redan hört talas om dem. 2018 skrev jag ett inlägg här i serien Fotohistoria som hade namnet "Udda fåglar" så vi flyger vidare på det konceptet och nu ska vi lära oss ännu mer om fler märken.

  Jag tog en korg och plockade objektiv ur vårt museum som jag tänkte att de flesta nog aldrig hört talas om, och att det skulle vara intressant att veta mer om dem. Även om jag inte hittar information om alla märken så kan det vara intressant att se dem på bilderna här ovanför och att höra talas om dem.

  Dessa hamnade i korgen: Aetna, Aicar, Albinar, Cesnon, Chinar, Formula 5, Gemini, Hanimex, Hidenon, Kawanon, Kenlock. Kennex, Komura Sankyo Koki, Lentar, Osawa, Ozunon, Panagor, Prinz Galaxy, Kenlock, Sakar, Sanwa, Sicor, Sun, Zessan. Det finns självklart ännu fler objektivmärken men jag begränsar mig till de som jag hittade i vårt museum. Det finn säkert även fler där som jag inte hittade just nu. Det är redan för många märken för att rymmas i ett enda inlägg så jag delar upp detta i tre inlägg. 

  Del 1: Aetna, Aicar, Albinar, Cesnon, Chinar, Formula 5, Gemin, Hanimex och Hervic-Zivnon
  Del 2: Hidenon, Kawanon, Kenlock. Kennex, Kobori, Komura Sankyo Koki, Lentar, Osawa och Ozunon
  Del 3: Panagor, Prinz Galaxy, Sakar, Sanwa, Sicor, Sun och Zessan

  Aetna Optix var en amerikansk distributör av fotoutrustning. De fanns redan på 1950-talet men jag vet inte exakt när de grundades. De sålde objektiv under namnen Actinar, Coligon och Rokunar. 1990 så såldes företaget till Brandess-Kalt och gruppen fick namnet Brandess-Kalt-Aetna, också kända som BKA. Det sista vi vet är att BKA gick ihop med Omega och bildade OmegaBrandess. Aetna Optix objektiv tillverkades av flera företag och det verkar som de sålde objektiv som mest under 1970-80-talen. De äldre Aetna zoomobjektiven har en väldigt speciell design som jag känner mycket väl igen från Sun objektiv. Så det visar sig att de flesta äldre Aetna zoomobjektiv har tillverkats av Sun. De senare tillverkades av Makinon, och några få modeller tillverkades i Tyskland.

  Aicar hittar jag tyvärr ingenting alls om. Jag gissar att det är en distributör eller butikskedja som hittat på ett eget varumärke. Ser ut att vara av lägre kvalitet så lär inte vara tillverkad av någon större objektivfabrikerna.

  Albinar var ett varumärke från Uniphot-Levitt enlig vissa uppgifter. Ägaren ägde också Old Camera Barn-kedjan i New York. Han hette Fred Albu och det är kanske inte så svårt att gissa varifrån han fick fram namnet Albinar då. Uniphot-Levitt var ett företag som satte sitt namn på oem-objektiv, typ som Soligor och Vivitar. En annan information säger att det var det amerikanska företaget BEST som ägde namnet. Albinar verkar fortfarande existera i någon form. Troligen med andra ägare. Typ som Vivitar. De verkar bara ha filter och videokonvertrar numera. 

  Cesnon tillverkades troligen av Eyemik Mitake Optical Co Ltd, men hittar inget som bekräftar det.

  Chinar hittar jag inget alls om, men min gissning är att det är Chinon som tillverkat dem med tanke på namnet.

  Formula 5 finns det inte mycket information att tillgå om, men de tillverkades av Eyemik Mitake Optical Co Ltd. De fanns till de flesta kamerafattningar, även till något så udda som Rolleiflex.

  Gemini hittar jag tyvärr ingenting alls om. Jag gissar att det är en distributör eller butikskedja som hittat på ett eget varumärke. Ser ut att vara av lägre kvalitet så lär inte vara tillverkad av någon större objektivfabrikerna.

  Hanimex vet vi betydligt mer om. Hanimex var ett australiensk distributör av fotografisk utrustning. Ahnimex grundades av Jack Hannes, född 1923 i Tyskland och död 2005 i Schweiz. Jack studerade i England. Jack och hans familj flydde 1939 till Australien. Jack blev inblandad i import av fotografisk utrustning efter andra världskrigets slut. 1947 startade han sitt eget företag som fick namnet Hanimex. Det kom infrån Jack HANnes IMport EXport. Hanimex var ensam importör i Australien av Fujifilms produkter från 1954 ända fram till 2004, då de köptes upp av Fujifilm.

  Under 1950-talet så började Hanimex på att tillverka diaprojektorer likalt i Australien på grund av australienska importrestriktioner. I början av 1970-talet så var Hanimex världens näst största tillverkare av diaprojektorer. Hanimex sålde många kameror under eget namn, varav vissa tillverkades av Praktica och Topcon. Hanimex blev så pass starka på marknaden at de inte endast satte sitt namn på produkter utan hade makt att även styra viss del av utveckling av kameror.

  I lutet av 1970-talet och början av 1980-talet så sålde de Soundic produkter som tillverkades i Hong Kong under namnet Hanimex, både spelkonsoller och persondatorer.

  Jack Hannes blev tilldelad "Queens medal for services to Australian industry" samt "Lifetime achievement award from the Japanese Photo Industry Association" Jack lämnade företaget 1982 efter meningsskiljaktigheter med dåvarande företagsledningen som tillsatts av de som hade aktiemajoritet. 1985 så köpte Hanimex upp Vivitar. 1989 köptes HAnimex upp av Gestetner och 1995 köptes Gestetner upp av Ricoh. 2004 köpte Fujifilm Hanimex från Ricoh och bildade FujiFilm Australia Pty Ltd. och sedan dess har inte namnet Hanimex använts.

  Hervic-Zivnon såldes av Hervic Corporation 14225 Ventura Boulevard, Sherman Oaks, CA 91423. Detta företag grundades 1977 och sägs ha upplösts så sent som 2003 men det är inte bekräftat. Deras objektiv tillverkades troligen av flera fabriker, varav en troligen är Komine.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Fotohistoria: FED 6

  FED 6 (ФЭД) är en 35mm mätsökarkamera med utbytbar optik som tillverkades i Ukraina. Den har 39mm gänga, även kallad M39 eller LTM (Leica Thread Mount). Den tillverkades av FED år 2000 i ett fåtal exemplar.

  FED (ФЭД) är en ukrainsk tillverkare av mätsökarkameror med utbytbar optik som tillverkades 1934 - 1996. FED gjorde Leicakopior med både Leica och FED som namn. Namnet FED är en hyllning till och förkortning av Felix Edmundovich Dzerzhinsky, den man som grundade NKVD, vilket var föregångaren till KGB. När Leica lanserade sin Leica II 1932 så stoppade den sovjetiska ledningen import av kameror och gav FED-fabriken uppgiften att skapa en egen "Leica". Redan 18 månader efter så hade FED tillverkat sin första Leica-klon. Sedan dess så har FED tillverkat 8,647,000 kameror där vissa var rätt bra medan vissa var definitivt mindre bra.

  Kamerafabriken har sitt ursprung i barnarbetskommun. Namnet FED gavs i december 1927 i Karkov. Från början drevs fabriken av Anton Makarenko och de tillverkade elektriska borrar. 1932 blev A.S. Bronevoy ny chef för fabriken och han kom på idén att kopiera de tyska Leica-kamerorna. Större produktion kom igång 1934 och fabriken hamnade under NKVDs kontroll, dvs det som senare blev KGB. Låter inte som en trevlig arbetsplats. Samma år fick Anton Makarenko sparken från fabriken. Produktionen fortsatte fram till 1941 då tyskarna förstörde fabriken. Produktionen återupptogs 1946.

  1955 så producerade fabriken en stor mängd kameror varav många bar namnet Leica: Dessa kameror såg likadana ut som Leica men var inte ens i närheten samma kvalitet eller samma precision. Det är också olika avtryckare och olika sökarfönster. Mätsökarindekeringen är spetsig till skillnad från Leicas runda. FED har också ett gap i tillbehörsskon på vänster sida. FED namngav helt skrupelfritt vissa Industar-objektiv som Elmar. Dessa ukrainska Leicakopior kan vara kuriosa i en samling, såvida inte köparen betalat för mycket i tron att det verkligen är en Leica.

  Från 1955 så började FED komma med uppfinningar som den kombinerade mätsökaren/sökaren. Detta fanns från FED 2 och framåt. Från FED 3 fanns långtidsverk till slutaren. Från FED 4 så fanns okopplad ljusmätare av selentyp. Mätarnålen och dess kontroller sitter på kamerans vänstra topp där normalt återspolningsratten eller veven sitter, så den funktionen blev till ett tumhjul inbyggt på toppkåpans vänstersida.

  1997 la FED om tillverkningen till kontrollsystem för stridsvagnar.

  FED 6 TTL lanserades år 2000 men kom aldrig ut till massproduktion. Den stannade som prototyp. FED 6 TTL bygger på samma chassi som FED 5 och har en elektronisk slutare som klarar 1/2000s - 8s, men alla prototyper har inte denna slutare i sig, verkar som de flesta bara klarar 1/500s - 1s.

  Den har en CdS ljusmätare som mäter genom optiken. CdS känns som 1970-tal egentligen. Ljusmätaren har en liknande konstruktion som Leica CL hade 1973 då det är en ljusmätare som fälls ned framför slutaren. Batterifacket sitter på toppkåpans baksida. Där finns också en knapp som aktiverar ljusmätaren.

  Värdet på en FED 6 torde ligga tämligen högt då det är egentligen en prototyp men det finns uppenbarligen några exemplar som synts på marknaden. Sista jag sett som sålts var 2005 och låg på kring 13000kr.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Fotohistoria: Wirgin Edinex

  Wirgin Edinex tillverkades 1935 - 1950 i ett antal olika version och med ett gäng olika objektiv.

  Wirgin grundades på 1920-talet i Wiesbaden i Tyskland av fyra bröder. Som du redan gissat så hette de Wirgin i efternamn. De hade immigrerat från Polen. De började på med att bygga ihopfällbara kameror för rullfilm innan de började bygga kameror för småbildsfilm. De tillverkade bland annat Gewirette och Edinex.

  Dessa bröder var av judisk härkomst och utsattes för allt fler trakasserier, så 1938 flydde de till USA via Schweiz. Deras företag konfiskerades och började tillverka kameror under namnet Adox. Under andra världskriget så förstördes fabriken till stora delar. 

  Efter kriget så återvände Henry Wirgin till Tyskland för att återfå sitt företag. Han fortsatte där de lämnat företaget och han byggde Edinex kameror för att senare även bygga spegelreflexkameror, Edixa reflex. Adox fortsatte också att bygga kameror. Företaget Wirgin la ner 1972.

  Wirgin Edinex fanns som sagt i ett otal versioner med olika objektiv och här nämner vi några av dem: Meyer Trioplan 50mm f/2.9, Meyer Trioplan 5cm f/3,5, Wirgin-Wiesbaden Gewironar 50mm f/4.5, Wirgin-Wiesbaden Edinar 43mm f/3,5, Ludwig-Dresden Victar 5cm f/4.5, Saeble-Werk Kataplast 50mm f/2,8, Steinheil München Cassar 50mm f/2,9, Ennatar 50mm f/4,5, Ludwig Victar 50mm f/4,5, Schneider-Kreuznach Xenar 50mm f/2,0, Laack Egotar 50mm f/2,9 och slutligen den som sitter på vårt exemplar: Schneider-Kreuznach Radionar 50mm f/2,9.

  Slutaren i vår Wirgin Edinex är en Prontor II som klarar 1/250s - 1s + B. Wirgin använde även slutare som Vario, Compur, Pronto och Compur-Rapid i sina kameror.

  Vi har tre Wirgin Edinex med i vårt museum, två med Schneider-Kreuznach Radionar 50mm f/2,9 och Pronto II slutare. Den tredje har en Laack Egotar 50mm f/2,9 optik och en Pronto slutare. 

  Du ser 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Värdet på en Wrigin Edinex beror på version och optik, men ett medelvärde ligger kring 1500kr.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Fotohistoria: Bilora Radix

  Här har vi en udda kamera som har udda frammatning, udda avtryckare och använder en udda film.

  Radix kameror tillverkades av Kurbi & Niggeloh, dvs Bilora från 1948 fram till 1950. Bilora gick från att tillverka billiga lådkameror till att tillverkade dessa udda men charmiga kameror.  

  Radix är en kompakt kamera som använder Agfa Karat filmkassetter och ger negtiv i storleken 24x24mm. Man får ut 16 bilder per filmrulle. Agfa Karat var på utgående så valet av filmtyp var kanske inte det bästa som Bilora kunde ha gjort. Nu fick Agfa Karat en återuppståndelse på 1960-talet med nytt namn, Agfa Rapid, men det hjälpte inte Bilora då på den tiden. Som du ser på bilderna så är det en Agfa Rapid kassett som sitter i kameran. Eftersom Karat/Rapid-film går från kassett till kassett så finns ingen återspolningsvev eller ratt på denna kamera.

  Optiken är en Biloxar Anastigmat 38mm f/3,5. Kameran fanns också med en dyrare optik, en Schneider Radionar, men enligt sägen så ska den inte vara märkbart bättre. 

  Radix finns i 13 versioner och vårt exemplar är troligen en Radix 35BH, även kallad Radix 5a, med tanke på den optik och den slutare som sitter monterad. Objektivet är ett Biloxar Anastgmat 38mm f/3,5. Slutaren klarar 1/200s - 1/2s + B. 

  Du ser 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Värdet på en sådan kamera ligger på 200-300kr. Kameran kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Fotohistoria: Samoca Super 28X

  Här har vi en kamera med ett mycket spännande utseende. Knappar och rattar överallt i bästa steampunk-stil. Detta är helt klart utseendemässigt en av de mer intressanta kamerorna i fotohistorien.

  Sanei Sangyō K.K. (三栄産業㈱) tillverkade kameror i Japan från 1952 under namnet Samoca. 1955 bytte de namn till Samoca Camera K.K. (サモかカメラ㈱. De bytte troligen namn igen 1958 till Sanei Sangyō. Deras kameror distribuerades av Hattori Tokei-ten fram till 1956. Troligen så la företaget ner eller gick konkurs 1962.

  Deras logo består av "AAA" som formar en triangel. Det tre A är inspirerade av företagets namn Sanei som på japanska kan fonetiskt betyda tre A.

  Samoca Super 28X är en mätsökarkamera från 1957. Den tar 35mm film. Objektivet är ett D.EZUMAR Anastigmat coated f/2.8 50mm. Den fanns också som Samoca Super 35X men då med en annan optik: C. EZUMAR Anastigmat coated f/3.5 50mm.

  Slutaren är en centralslutare som klarar 1/200s - 1/10s + B. Kameran har en okopplad ljusmätare av selen-typ.

  Du ser 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Det är svårt att sätta ett korrekt värde på en sådan här kamera då de är så pass sällsynta, de finns inte ens med i de vanligaste värderingsajterna. Jag skulle beräkna värdet till ungefär 1000kr. En kul och intressant kamera att ha i en samling.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Fotohistoria: Olympus 35 RD

  Idag ska vi titta på en kamera som är populär än i dag. Liten och smidig, med en ljusstark optik. Den har blivit en riktig klassiker.

  Olympus 35 RD tillverkades från 1975 fram till 1979. Den har ett klassisk design för en kompaktkamera från den eran. Det som gjorde kameran intressant på den tiden likaväl som idag är dess ljusstarka och fina optik, en F.Zuiko 40mm f/1,7. Den har 6 linselement i 4 grupper. Det är också värt att nämna att denna optik hade multicoating, vilket var ovanligt för den tiden. Filterdiameter 49mm.

  Slutaren kommer från Seiko och är en centralslutare. Den klarar 1/500s - 1/2s + B. Kameran har bländarautomatik samt helt manuell. Ljusmätren är av CdS.typ ovh kalrar EV 2,5 - EV 17 vid ISO 100. Den drivs av ett silveroxid PX625 batteri på 1,35V. Dessa är utgångna men det finns en liten tillverkning kvar som är av zink-luft-typ. Annars finns PX625U men de är på 1,5V, vilket ger fel mätvärden.

  Du ser x bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Olympus 35 RD ligger på allt från 500kr upp till 3500kr idag, med ett medelpris på 1500kr för en fungerande kamera. De flesta exemplar har problem med slutaren, att den går segt och behöver rengöras.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas