Fotohistoria: Aetna

Jag såg en annons på detta objektiv och det låg inte alltför högt i pris och Aetna var ett märke jag inte stött på tidigare. Jag var bara tvungen att köpa optiken för att testa den och att forska djupare vad detta kan vara för märke. Förra ägaren hade köpt objektivet i Österrike.

Aetna Optix var en amerikansk distributör av fotoutrustning. De fanns redan på 1950-talet men jag vet inte exakt när de grundades. De sålde objektiv under namnen Actinar, Coligon och Rokunar. 1990 så såldes företaget till Brandess-Kalt och gruppen fick namnet Brandess-Kalt-Aetna, också kända som BKA. Det sista vi vet är att BKA gick ihop med Omega och bildade OmegaBrandess.

Aetna Optix objektiv tillverkades av flera företag och det är väldigt klurigt att idag räkna ut var de tillverkats men jag klättrade lite djupare ner i kaninhålet och blev lite klokare. Det verkar som de sålde objektiv som mest under 1970-80-talen.

De äldre Aetna zoomobjektiven har en väldigt speciell design som jag känner mycket väl igen från Sun objektiv. Så det visar sig att de flesta äldre Aetna zoomobjektiv har tillverkats av Sun.

Precis som Vivitar och Soligor så vände de sig till flera objektivtillverkare och Aetna har fasta objektiv som tillverkats i Tyskland, och de erbjöd även objektiv med Exakta-fattning, så man kan gissa en koppling till någon tillverkare som gjorde objektiv till Exakta. Den ledtråden är dock luddig tyvärr för alla dessa tillverkade objektiv till Exakta: Angénieux, Arco, Berthiot, Canon, Corfield, Enna, Feinmess Dresden, Isco, Kilfitt, Sankyō Kōki / Komura, Kowa, Ludwig, Meyer Nippon Kōgaku (Nikon), Olympus, Pentacon, Piesker, Rodenstock, Roeschlein, Sans & Streiffe, Schacht, Schneider, Steinheil, Sun, Taika, Tōkyō Kōgaku (Topcon), Zeika och Carl Zeiss Jena. Du ser, vi ramlade lite för djupt i kaninhålet och får klättra tillbaka lite och konstatera att någon av de tyska företagen av dessa har tillverkat objektiv till Aetna Optix. Vilken exakt tillverkare lär vi kanske aldrig få veta.

Jag hittade ett Aetna Rokunar 200/3,3 och tänkte att det måste vara en bra utgångspunkt då det var en lite udda ljusstyrka. Så jag söker på 200mm f/3,3 och ser direkt att det finns ett gäng märken som alla har samma utseende: Hanimex, JC Penney, Auto Kinor, Kamero, Presenta, Promaster, Rexatar, Makinon, Maikar, Focal, Alcor, Prinzflex och Soligor, förutom då Aetna Rokunar. Här är det lätt att förstå att Makina är tillverkaren då deras eget märke Makinon finns med och alla de andra märkena är udda fåglar. Jag visste inte att Makina tillverkat objektiv åt Soligor, men Soligor 200/3,3 är definitivt ett Makinon. Tyvärr, då Makinon är skräp. Soligor vände sig normalt till Sun, Komine, Tokina, Tamron, Kobori, Kawanon, Komura, Itoh, Kyoei Acall och Kowa för att tillverka sina objektiv.

Det verkar finnas två versioner av Makinon 200/3,3 och den senare versionen hittar jag under dessa märken: Chinon, Super Paragon, Cimko, Topcor och Makinon då förstås. Så Makinon tillverkade objektiv åt Topcon? Det kändes verkligen inte bra.

Så då kan jag konstera att de flesta nyare objektiven, både fasta och zoomar, har tillverkats av Makina Optical Co., Ltd, det vill säga att de var om-märkta Makinon-objektiv. Tyvärr, för Makinon är, som jag redan sagt, skräp.

För väldigt onödigt vetande så har jag sammanställt de Aetna objektiv som jag hittat:

Aetna Rokunar 28/2,8
Aetna Rokunar 24/2,8
Aetna Coligar 50/3,5, optik till förstoringsapparat, Japan
Aetna Coligar 105/4,5, optik till förstoringsapparat, Japan
Aetna Coligon 105/2,5, tillverkad av Sankor?
Aetna Coligon 135/3,5 tillverkad av Sankor?
​Aetna Rokunar 135/2,8, tillverkad av Makina
​Aetna Rokunar 135/2,5 med 12 bländarblad
Aetna Telagon 4.5/135, tillverkad i Tyskland
Aetna Rokunar 200/3,3, tillverkad av Makina
Aetna Coligon 200/3,5
Aetna Rokunar 300/5
Aetna Rokunar 300/5,5
Aetna Rokunar 300/5,6
Aetna Super-Coligon 400/6.3
​Aetna Rokunar 28-70/3,5-4,5​
Aetna Rokunar 28-80/2,8-4
Aetna Rokunar 28-80/3,5-4,5, version 1, tillverkad av Makina
Aetna Rokunar 28-80/3,5-4,5, version 2, tillverkad av Sigma
(Aetna) Rokunar 35-70/2,8-4, tillverkad i Korea. 
Aetna Rokunar 35-135/3,5-4,5, tillverkad av Sigma
Aetna Rokunar 35-150mm/3.5-4.5, tillverkad av Sigma?
Aetna Rokunar 35-200/3.8-5.6​
Aetna Rokunar 38-90/3,5, tillverkad av Sun
Aetna Rokunar 80-200/4,5, version 1, tilverkad av Makina
Aetna Rokunar 80-200/4,5, version 2, tilverkad i Japan
Aetna Rokunar 80-200/4,5, version 3, tilverkad i Japan
Aetna Rokunar 70-210/3,8, tillverkad av Sun
Aetna Rokunar 70-210/4, tillverkad av Sun
​Aetna Rokunar 180-410/5,6, tillverkad av Sun

Makina ska inte blandas ihop med det tyska varumärkena Makina, Makinon och Makinar som tillhörde företaget Plaubel före 1970-talet.

Här kan du läsa vår test av Aetna 135/2,8 >>

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas