• Kamera & Bild LIVE

  På torsdag drar våra vänner på Kamera & Bild igång sitt live-event och de öppnar starkt med vår egen Stefan Sjöberg som kommer att prata om inbyte Kl 10:00 så missa inte detta!

  Under två dagar – 2–3 december – sänder Kamera & Bild LIVE tillsammans med Fujifilm, EIZO, Nikon, Fotomässan, BenQ, CyberPhoto och Zoom Fotoresor. Under de två dagarna bjuder de på föreläsningar, inspiration och tekniksnack direkt från den riggade livestudion under ledning av Calle Rosenqvist.

  Under en dryg timme torsdagen 2 december klockan 10.00 kommer Stefan att prata om hur vår begagnatmarknad fungerar – och du kan ställa dina frågor live direkt till Stefan och CyberPhoto. Eventet är kostnadsfritt.

  Anmäl dig till eventet så får du en påminnelse när det startar: K&B LIVE anmälan

  Läs mer om eventet och titta här: Kamera & Bild LIVE

 • Test: Sony FE 70-200/2,8 GM II OSS

  Test

  Nu har vi testat Sonys nya version av deras FE 70-200mm f/2,8. Vid lanseringen hoppades vi på ytterligare förbättrad bildkvalitet och autofokusfunktion, och det kan vi nu konstatera att vi fått!

  Mats skriver: Det är också otroligt att Sony lyckats göra alla dessa förbättringar samtidigt som de lagt till en manuell bländarring och fördubblat antalet AF-motorer utan att storleken ökat, och dessutom lyckats göra den 435 gram lättare än version 1! 

  Läs hela testet här: Sony FE 70-200/2,8 GM II OSS

   

   

 • Drönarsöndag: Spännande linjer

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Christer Thorell.

  Christer: En dag i luften, såg en massa spännande linjer på friidrottsarenan i Trelleborg och så här blev bilden.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Rävungen

  Veckans X-files är inskickad av Jakob Stenbrink.

  Jakob: Jag hade suttit ute och frusit en ovanligt kall natt i juli. Jag visste sedan tidigare att det fanns ett rävgryt i närheten och att rävungar brukade leka på ängen nära mitt gömsle. När klockan slog 6 på morgonen kom denna rävunge travandes över ängen, rakt mot mitt gömsle. Gräset var fortfarande blött av dagg och hans päls var våt. Han stannade i ungefär en minut och lyssnade nyfiket på ljudet från slutaren, innan han sprang iväg igen. 

  Bilden är fotad med Nikon D500Nikkor AF-S 200-500/5,6 E ED VR

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden samt vilken kamera och objektiv den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Hitta den sista Mystery Boxen!

  Uppdatering 2021-11-26 Kl 20:29 - Skatten är nu hittad. Tack till alla som har deltagit i skattjakten och ett stort grattis till vinnaren!

  Nu har du chansen att klicka hem den sista Mystery Boxen till ett värde av hela 10 500:-!

  För att fira Black Friday lite extra har vi gömt tre nya koder på vår hemsida, och denna gången behöver du hitta alla tre för att ha chans att vinna skatten.

  Tillsammans bildar koderna ett lösenord som är koden du behöver för att beställa hem den speciella Black Friday Mystery Box som väntar på dig.

  Håll utkik idag på vår Facebook och Instagram för ledtrådar till vart de tre koderna är gömda!

  OBS! Det finns endast en skatt denna gång.

  Läs mer om skattjakten här: Skattjakt

 • Fotohistoria: Aetna

  Jag såg en annons på detta objektiv och det låg inte alltför högt i pris och Aetna var ett märke jag inte stött på tidigare. Jag var bara tvungen att köpa optiken för att testa den och att forska djupare vad detta kan vara för märke. Förra ägaren hade köpt objektivet i Österrike.

  Aetna Optix var en amerikansk distributör av fotoutrustning. De fanns redan på 1950-talet men jag vet inte exakt när de grundades. De sålde objektiv under namnen Actinar, Coligon och Rokunar. 1990 så såldes företaget till Brandess-Kalt och gruppen fick namnet Brandess-Kalt-Aetna, också kända som BKA. Det sista vi vet är att BKA gick ihop med Omega och bildade OmegaBrandess.

  Aetna Optix objektiv tillverkades av flera företag och det är väldigt klurigt att idag räkna ut var de tillverkats men jag klättrade lite djupare ner i kaninhålet och blev lite klokare. Det verkar som de sålde objektiv som mest under 1970-80-talen.

  De äldre Aetna zoomobjektiven har en väldigt speciell design som jag känner mycket väl igen från Sun objektiv. Så det visar sig att de flesta äldre Aetna zoomobjektiv har tillverkats av Sun.

  Precis som Vivitar och Soligor så vände de sig till flera objektivtillverkare och Aetna har fasta objektiv som tillverkats i Tyskland, och de erbjöd även objektiv med Exakta-fattning, så man kan gissa en koppling till någon tillverkare som gjorde objektiv till Exakta. Den ledtråden är dock luddig tyvärr för alla dessa tillverkade objektiv till Exakta: Angénieux, Arco, Berthiot, Canon, Corfield, Enna, Feinmess Dresden, Isco, Kilfitt, Sankyō Kōki / Komura, Kowa, Ludwig, Meyer Nippon Kōgaku (Nikon), Olympus, Pentacon, Piesker, Rodenstock, Roeschlein, Sans & Streiffe, Schacht, Schneider, Steinheil, Sun, Taika, Tōkyō Kōgaku (Topcon), Zeika och Carl Zeiss Jena. Du ser, vi ramlade lite för djupt i kaninhålet och får klättra tillbaka lite och konstatera att någon av de tyska företagen av dessa har tillverkat objektiv till Aetna Optix. Vilken exakt tillverkare lär vi kanske aldrig få veta.

  Jag hittade ett Aetna Rokunar 200/3,3 och tänkte att det måste vara en bra utgångspunkt då det var en lite udda ljusstyrka. Så jag söker på 200mm f/3,3 och ser direkt att det finns ett gäng märken som alla har samma utseende: Hanimex, JC Penney, Auto Kinor, Kamero, Presenta, Promaster, Rexatar, Makinon, Maikar, Focal, Alcor, Prinzflex och Soligor, förutom då Aetna Rokunar. Här är det lätt att förstå att Makina är tillverkaren då deras eget märke Makinon finns med och alla de andra märkena är udda fåglar. Jag visste inte att Makina tillverkat objektiv åt Soligor, men Soligor 200/3,3 är definitivt ett Makinon. Tyvärr, då Makinon är skräp. Soligor vände sig normalt till Sun, Komine, Tokina, Tamron, Kobori, Kawanon, Komura, Itoh, Kyoei Acall och Kowa för att tillverka sina objektiv.

  Det verkar finnas två versioner av Makinon 200/3,3 och den senare versionen hittar jag under dessa märken: Chinon, Super Paragon, Cimko, Topcor och Makinon då förstås. Så Makinon tillverkade objektiv åt Topcon? Det kändes verkligen inte bra.

  Så då kan jag konstera att de flesta nyare objektiven, både fasta och zoomar, har tillverkats av Makina Optical Co., Ltd, det vill säga att de var om-märkta Makinon-objektiv. Tyvärr, för Makinon är, som jag redan sagt, skräp.

  För väldigt onödigt vetande så har jag sammanställt de Aetna objektiv som jag hittat:

  Aetna Rokunar 28/2,8
  Aetna Rokunar 24/2,8
  Aetna Coligar 50/3,5, optik till förstoringsapparat, Japan
  Aetna Coligar 105/4,5, optik till förstoringsapparat, Japan
  Aetna Coligon 105/2,5, tillverkad av Sankor?
  Aetna Coligon 135/3,5 tillverkad av Sankor?
  ​Aetna Rokunar 135/2,8, tillverkad av Makina
  ​Aetna Rokunar 135/2,5 med 12 bländarblad
  Aetna Telagon 4.5/135, tillverkad i Tyskland
  Aetna Rokunar 200/3,3, tillverkad av Makina
  Aetna Coligon 200/3,5
  Aetna Rokunar 300/5
  Aetna Rokunar 300/5,5
  Aetna Rokunar 300/5,6
  Aetna Super-Coligon 400/6.3
  ​Aetna Rokunar 28-70/3,5-4,5​
  Aetna Rokunar 28-80/2,8-4
  Aetna Rokunar 28-80/3,5-4,5, version 1, tillverkad av Makina
  Aetna Rokunar 28-80/3,5-4,5, version 2, tillverkad av Sigma
  (Aetna) Rokunar 35-70/2,8-4, tillverkad i Korea. 
  Aetna Rokunar 35-135/3,5-4,5, tillverkad av Sigma
  Aetna Rokunar 35-150mm/3.5-4.5, tillverkad av Sigma?
  Aetna Rokunar 35-200/3.8-5.6​
  Aetna Rokunar 38-90/3,5, tillverkad av Sun
  Aetna Rokunar 80-200/4,5, version 1, tilverkad av Makina
  Aetna Rokunar 80-200/4,5, version 2, tilverkad i Japan
  Aetna Rokunar 80-200/4,5, version 3, tilverkad i Japan
  Aetna Rokunar 70-210/3,8, tillverkad av Sun
  Aetna Rokunar 70-210/4, tillverkad av Sun
  ​Aetna Rokunar 180-410/5,6, tillverkad av Sun

  Makina ska inte blandas ihop med det tyska varumärkena Makina, Makinon och Makinar som tillhörde företaget Plaubel före 1970-talet.

  Här kan du läsa vår test av Aetna 135/2,8 >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Veckans slutarljud: Kowa Model E

  I veckans slutarljud får vi lyssna på ett klick vars ljud påminner om det hos en kär göteborgare.

  Kowa började sin historia 1894 som en tygaffär, och 1919 som vävindustri, och 1939 delades försäljning och tillverkning åt. 1946 började de även med optisk tillverkning. Först mest glasögon men inom kort även kikare, teleskop och kikarsikten. Senare även projektionsoptik, även anamorfisk. Kameratillverkningen började 1954 och vi hoppar direkt fram till Kowaflex.

  Den kamera du ser här är en Kowaflex model E från vår egen samling. Denna kamera har en fast optik, en Kowa Prominar 50/2. Kowaflex Model E och Kowa E är samma kamera men lite olika namn. Den tillverkades 1961-1964. Vårt exemplar fungerar mekaniskt helt perfekt och visar en god kvalitet. Ljusmätaren har en selencell så den behöver inget batteri, och förvånansvärt nog så fungerar den fortfarande. Jag har inte brytt mig att kolla hur exakt den mäter då jag aldrig kommer att använda kameran. Men att den fungerar efter 57 år är imponerande. Slutaren låter lite som en Hasselblad och öppnar man bakstycket så förstår man varför. Spegeln fungerar som slutare också och det ger lite av det floppljud som Hasselblad är känd för även om det inte är samma typ av slutare. I objektivet så sitter en centralslutare, eller bladslutare om du så vill, från Seikosha. Kameran är helt manuell och helt mekanisk. Tiden ställer du in runt objektiven längst mot kamerahuset i bästa Olympus OM-stil. Bländarringen kommer direkt efter.


  Om du är nyfiken på analogt fotografi så är du varmt välkommen att spana in vårt Analoga Sortiment

  Läs mer om Kowa Model E här: Fotohistoria: Kowa E

 • Ny firmware till Forza 60B

  Nu kan du kontrollera NanLite Forza 60B via deras app i din smartphone.

  NanLites kraftfulla och smidiga LED-belysning blev just ännu smidigare i senaste firmwareuppdateringen V1.00.17. Nu kan du styra belysningen via deras app, tillgänglig för iPhones och Android-telefoner.

  Firmwareuppdateringen och appen hittar du här på Nanlites hemsida: Forza 60B Downloads

 • Test: Viltrox AF 35/1,8

  Test

  Viltrox senaste objektiv som finns med fattningar för Nikon Z och Sony E - Viltrox AF 35/1,8 Z och AF 35/1,8 FE. Vi har testat den med en Nikon Z7.

  Mats skriver: En funktion som fortfarande är ganska ovanlig men som vi säkert kommer se allt oftare framöver, är att objektivet har en integrerad USB-port. Så här behövs ingen specialiserad dockningsstation eller liknande, utan firmware kan uppdateras via en kabel från din dator. Viltrox AF 35/1,8 Z är ett prisvärt objektiv som jag i första hand rekommenderar till hobbyfotografer med helt normala hobbykrav. 

  Läs hela testet här: Viltrox AF 35/1,8 Z

   

 • Drönarsöndag: Kompisar

  Två stora träd står som två kompisar med höstens modefärger, mitt på en plöjd åker. Varför träden får stå kvar är en bra fråga. De måste ju vara i vägen för bonden som plöjer.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningsstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  /Thomas

 • X-files: Perfekta tredjedelar

  Veckans X-files är inskickad av Marcus Nilsson.

  Marcus: Såg det här stället när jag åkte buss från jobbet en eftermiddag. Stack tillbaka vid samma tid dagen efter och som tur var så var ljuset exakt likadant som dagen innan.

  Det var inte bara de perfekta tredjedelarna som jag fastnade för, utan även skuggan av lampan. Det ser nästan ut som om ”skugglampan” lyser upp trottoaren.


  Bilden är fotad med Fujifilm X100V + TCL-X100 II

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr!
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden samt vilken kamera och objektiv den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Test: Sony A7 IV

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på den efterlängtade uppföljaren till den omåttligt populära A7 III, Sony A7 IV! Version 4 har fått en helt ny sensor på 33MP och fått ärva bland annat autofokussystem och processorkraft från deras flaggskepp Sony A1.

  Mats skriver: Det råder ingen som helst tvekan om att Sony A7 IV är en mycket bra och kompetent hybridkamera för både stillbild och video, och jämfört med tidigare A7-versioner har den blivit bättre på i stort sett allt i och med att den ärvt många egenskaper från sina professionella syskon av senare modell. 

  Läs hela testet här: Sony A7 IV

 • Kommande firmwareuppdatering till Canon R5, R6 och 1D X III

  Nyhet

  Canon har gått ut med att en mjukvaruuppdatering innehållande förbättringar till R5, R6 och 1D X III släpps i början av december.

  Efter släppet av Canon EOS R3 kommer Canon att släppa en mjukvaruuppdatering till deras proffsmodeller. Bland förbättringarna hittar vi utökad motivigenkänning, förenklad användning genom mer strömlinjeformade arbetsflöden och utökat stöd för objektiv.

  Se listan nedan för exakt vilka uppdateringar som kommer till vilken kamera:

  CanonFirmware_blogg2.jpg

  Uppdateringen för EOS R5, R6 och 1D X Mark III kommer att bli tillgänglig för nedladdning den andra December 2021.

 • Nikon lanserar Nikkor Z 28/2,8

  Nyhet

  Nu kommer Nikons mångsidiga lättviktare i nytt modernt utseende.

  Déjà vu? Om du tycker att detta objektiv låter och ser bekant ut är det för att det är det. Nikon började nämligen sälja den retroinspirerade versionen Nikkor Z 28/2,8 SE tillsammans med den lika retroinspirerade kameran Nikon Z fc i somras men nu återlanseras objektivet i ny modern skrud.

  Nikkor Z 28/2,8 är Nikons minsta och lättaste fullformatsobjektiv, perfekt för vardagsfotografering, gatubilder, landskap och porträtt. Det här ljusstarka 28 mm-objektivet med fast brännvidd ger en vid bildvinkel som visar mer av motivet, och det minsta fokusavståndet på 0,19 m gör att användaren alltid är redo att ta dramatiska närbilder. Den breda Z-fattningen och den rundade bländaren på f/2,8 ger fantastiska resultat i svagt ljus och låter bildskapare sätta sitt motiv i fokus mot mjuk och naturlig bakgrundsbokeh.

  Med Nikkor Z 28/2,8 är det dessutom enkelt att spela in riktigt snygga filmsekvenser. Brännvidden på 28 mm är en klassiker i filmvärlden, och med ett så lätt objektiv kan användaren välja att fotografera utan stativ eller med en upphängningsanordning.

  Utmärkande egenskaper

  • Fast brännvidd 28mm
  • Ljusstyrka f/2,8
  • 7st bländarlameller
  • Närgräns 19 cm
  • Fokusringen kan omprogrammeras till att styra fokus, bländare, exponeringskompensation eller ISO.
  • STM-motor för tyst och snabb autofokus
  • Vikt endast 155 g
  • Vädertätad konstruktion mot damm och vattendroppar


  Läs mer och beställ här: Nikkor Z 28/2,8

 • Fotohistoria: Draken-kameran

  Här har i en spännande kamera som det verkligen inte finns någon information alls om att hitta på nätet. På skylten kan vi läsa Handkamera J35F, vilket utan tvekan pekar på J35F Draken. På själva kameran kan vi utläsa att det är en Contax SA 151. Den grundar sig på en Contax 137MA. Det sitter Carl Zeiss Somnar 85/2,8 på den med fokuseringen låst på oändligt.

  Så Handkamera J35F heter också Contax SA 151 och grundar sig på Contax 137MA, så låt oss sammanfatta vad Contax 137MA är för kamera och vad som skiljer mot SA 151. 137MA har tidsautomatik samt helt manuell exponering medan kontrollen över manuella tider är helt bortkopplad på SA 151. Filmkänsligheten är låst på 400 på SA 151. Avtryckaren på kamerahuset är bortkopplad på SA 151, den går endast att utlösa från greppet. 137MA klarar sekvenstagning på 3 bilder per sekund.

  Flygvapnet gick upp med flyg på i stort sätt allt okänt de såg på radarn. De övervakade även sjöfart till stor del. Dels användes dessa handkameror men också inbyggda kameror som fanns i spaningsversioner.

  Vi har även en Contax SA 137, Viggen-kameran, du hittar en länk till den längre ner. På den så är sökaren övertäckt vilket den inte är på SA 151. På SA 137 är ISO låst på 200 och optiken är en Carl Zeiss Planar 100/2. 

  Beteckningen SA lär med största sannolikhet stå för Swedish Airforce.

  Vi har även Viggen-kameran i vårt museum, den kan du läsa om här >>

  Vi kommer framöver att även berätta om Canomatic M70 som också användes av flygvapnet. troligen i både Lansen och Draken.

  Du ser 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Veckans slutarljud: Miranda FM

  I Veckans slutarljud får vi lyssna på en kamera vars namn är latin för "fantastisk".

  Miranda låter för de flesta som ett flicknamn, för filmentusiaster tänker de på filmen Serenity, och för oss fotointresserade så tänker vi på Soligor. Miranda kameror började sin historia samma år som oss, 1955. Företaget hette från början Orion camera Co och de släppte sin första kamera Miranda T samma år. Året efter så bytte de namn till Miranda Camera Co. Både Soligor och Miranda ägdes av Allied Impex Corporation från 1963 till 1978. Av den anledningen så var Soligor huvudleverantör av objektiv till Miranda.

  Det var oftast amatörer som använde Miranda och det är därför det finns så många välbevarade exemplar. Under 60-talet var de helt klart en konkurrent till Nikon men vann aldrig proffsens intresse. En unik funktion på Miranda kameror var att alla modeller förutom sista modellen, DX-3 som kom 1975, hade utbytbara sökare. DX-3 blev inte den framgång Miranda hade hoppats på och 1976 var det dags att kasta in handduken.


  Om du är nyfiken på analogt fotografi så är du varmt välkommen att spana in vårt Analoga Sortiment

  Läs mer om Miranda här: Fotohistoria: Miranda

 • Test: Panasonic Lumix S 24/1,8

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Panasonic Lumix S 24/1,8 som är anpassat för Panasonics fullformatskameror i S-serien med L-fattning.

  Mats skriver: Objektivet har en rejäl konstruktion mestadels i magnesiumlegering, vilket samtidigt gör det relativt lätt. Fokuseringen sker med en linjär motor som ger en snabb och tyst fokusering. Förändringen av effektiv brännvidd vid fokuseringen är mycket låg. Vilket betyder att bildutsnittet förändras inte nämnvärt vid fokusering. 

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix S 24/1,8

 • Liveföreläsning med Thomas Örn Karlsson och Martin Wallgren

  Imorgon Kl 16:00 kommer Lumix ambassadör Thomas Örn Karlsson tillsammans med produktspecialist Martin Wallgren bjuda på en föreläsning om den kreativa processen inom fotografering.

  Att skildra motiven genom ett mer konstnärligt uttryck så kan man lyfta sina bilder till något mer än bara ett foto, där bildspråket blir viktigare mer än någonsin, för ofta har varje bild ett specifikt syfte och inte bara för att visas på social medier utan tex i kombination med en litterär text tar den bilden eller texten till nya nivåer, Thomas kommer guida oss igenom hur han jobbar med litterär texter i kombination med bild som har blivit en del av hans arbete inom fotografin utomlands ihop med förlagen.

  Thomas Örn Karlsson har jobbat i 10 år som fotograf med start inom naturfotografering, men på senare år jobbat mer eller mindre inom skräck och sci-fi genren där alla gränser är till för att brytas. Med ett flertal utställningar utomlands t.e.x New York, Spanien, Portugal, Paris m.m och otaliga illustrationer till olika skräck och sci-fi magasin utomlands och bokomslag plus egna böcker så har han lyckats hitta en egen väg inom fotografering.

  Martin Wallgren är inte bara produktspecialist för Lumix Nordic utan också vid sidan av entusiastisk filmskapare och stillbildsfotograf med egna projekt i sin portfolio. Martin började arbeta för Panasonic som Lumix-ambassadör för ca 10 år sedan med den legendariska Lumix GH2.

  Du kan läsa mer om föreläsningen och se den här här: Liveföreläsning med Thomas Örn Karlsson och Martin Wallgren

   

 • Ikväll: Norrsken!

  Aurora just innan den sög upp och åt min Jeep. Jag tog denna bild vid 21:30 ikväll strax utanför Umeå. Det är en ny show varje gång.

  Bilden är tagen med Sony A7R IV + Sony FE 14/1,8 GM på 1,6s, f/1,8 och ISO 1600. Bilden är sammansatt av två bilder som är exponerade efter himlen respektive efter marken. Även om Sony A7R IV har ett stort exponeringsomfång så blir kontrasten mellan mark och himmel alldeles för stor sådana här gånger.

  Klicka här för att läsa mer om vad norrsken är för något och vad som ger dess färger >>

  Klicka här för att få tips om hur du fotograferar norrsken >>

  /Thomas

 • Zhiyun lanserar Smooth 5

  Nya Smooth 5 är mindre än föregångaren Smooth 4 men har bättre prestanda och är både starkare och snabbare.

  Zhiyun Smooth 5 är en liten och smidig gimbal för mobiltelefoner som tack vare nya magnetiska stålmotorer och förbättrade algoritmer ger ännu bättre resultat för filmare. Den 3-axliga designen möjliggör rörelser i alla perspektiv även i låga och supervida vinklar. En helt ny och bredare telefonklämma säkerställer säkrare och enklare filmskapande med de flesta smartphones och det är nu mycket enkelt att växla mellan stående och liggande läge. Smooth 5 tar filmning med en smartphone till en helt ny nivå!

  Utmärkande egenskaper

  • Mindre, snabbare och starkare än Smooth 4
  • 3-axlig stabilisering
  • Kontrollpanel
  • Fästen för LED-lampor
  • Gesture Control
  • Smart Follow
  • Klarar Smartphones upp till 320 gram
  • Upp till 12 timmar användning

  Den nya Smooth 5 klarar smartphones upp till 320 gram och har ca 4-timmars batteritid med lysdioderna anslutna och inställda på maximal ljusstyrka och 12 timmar vid normal användning utan lysdioderna anslutna. Laddningstiden är 2 timmar.

  Smooth 5 finns även att köpa i ett kombopaket där det ingår LED-lampor, ljusfilter, en väska och handledsband.
   

   

   

  Läs mer och beställ redan nu: Zhiyun Smooth 5 | Zhiyun Smooth 5 Combo

 • Skattjakt på CyberPhoto!

  Nu har du chansen att klicka hem en Mystery Box till ett värde mellan 4100-10 500kr!

  Vi har gömt fyra koder någonstans på vår hemsida och hittar du en av dem så har du chansen att klicka hem ett paket fylld av spännande och roliga grejer. På Black Friday kommer vi dessutom att gömma en speciell kod som ger dig chansen att vinna en special Black Friday Mystery Box , värd hela 10 500kr!*

  Så här vinner du en Mystery Box:

  Steg 1 - Hitta en kod som har gömt sig någonstans på vår hemsida
  Steg 2 - Klicka på koden för att komma till din Mystery Box
  Steg 3 - Klicka på Köp-knappen för att lägga din Mystery Box i kundvagnen
  Steg 4 - Vid utcheckningen så anger du koden i fältet för presentkort/rabattkod
  Steg 5 - Slutför beställningen

  Vänligen observera att du inte har vunnit din Mystery Box före beställningen är slutförd. Koden måste anges i kampanjkodsfältet i kassan. En kod angiven i meddelandefältet är inte giltig och ger ingen vinst. *Vinnare betalar ev vinstskatt.

  Max 1 Mystery Box per person gäller.

  Läs mer information här: Skattjakt

 • Drönarsöndag: Mysterium

  När jag flög över skog mitt ute i ingenstans så såg jag denna kulle. Nästan inget växer på den och den ligger inte i anslutning till något speciellt. Jag tänkte först att det skulle kunna vara någon gammal fabrikavfallshög men det finns ingen sådan verksamhet i närheten och har nog inte heller funnits. Om du har en aning om vad det kan vara så maila oss på blogg@cyberphoto.se.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningsstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  /Thomas

 • X-files: Norrskenssäsongen har börjat

  Månen lyste starkt, fast egentligen stämmer det inte för månen lyser ju inte, den reflekterar solljuset, så vi får säga att månen reflekterade solen väldigt starkt den kväll när jag tog denna bild. Så solen belyser månen som i sin tur belyser molnen, som i sin tur tävlar om att synas mest mot ett lynnigt norrsken. Denna blandning av vita moln och grönt norrsken mot en blå himmel gjorde att jag tyckte att bilden blev intressant.

  Bilden är tagen med Sony A7R IV + Sony FE 14/1,8 GM.

  Klicka här för att se större bild >>

  Klicka här för att läsa mer om vad norrsken är för något och vad som ger dess färger >>

  Klicka här för att få tips om hur du fotograferar norrsken >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningsstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  /Thomas

 • Test: Sigma 18-50/2,8 DC DN C

  Test

  Nu kan du läsa vårt test av Sigma 18-50/2,8 DC DN Contemporary. En otroligt liten och behändig normalzoom som levererar ett överraskande bra bildresultat.

  Mats skriver: Jag är förvånad att Sigma lyckats få till det så här bra med både skärpa och ljusstyrka i detta pyttelilla format.

  Läs hela testet här: Sigma 18-50/2,8 DC DN C

 • Fotohistoria: Mamiya Super 16

  Nu ska vi åka tillbaka ända till 1950-talet får att möta en fascinerande liten skapelse från Mamiya. En mekanisk och trevlig kamera som använder 16mm film.

  Det är inte kristallklart när Mamiya släpptes på marknaden men förmodligen 1950. Det kom en uppgradering 1951 där exponeringstiderna utökades till 1/200s - 1/2s + B samt att fokuseringsarmen flyttades till kamerans front.

  1957 lanserades Mamiya-16 Super, av många kallad för version II, men det är bara ett smeknamn. Här blev nu avståndsskalan i plast och det lades till en ratt som påminner om filmtyp.

  1959 lanseras Mamiya-16 Super Model III. Den hade blå ingraveringar men annars är det inte känt om några egentliga förbättringar. Samma år lanseras även Mamiya 16 Automatic som hade en inbyggd ljusmätare av selen-typ. Den blir dock typ 2,5x så stor och betydligt tyngre.

  Alla versioner av Mamiya 16 använde 16mm film i en speciell kassett. Negativstorleken var 10x14mm. En kassett rymde film till 20 bilder. Filmen på den tiden hade inte tillräcklig upplösning för att det skulle bli riktigt bra bilder. En pocketkamera med 110-film hade negativstorleken 13x17mm, vilket är nästan samma som en Micro 4/3-sensor.

  Sökaren är en metallram som man drar ut ur kamerakroppen. Den fungerar också som exponeringsspärr. Den måste vara utdragen för att du ska kunna ta en bild. 

  Objektivet är ett 25mm med ljusstyrkan f/3,5 och du kan blända ner den till f/11. Du kan fokusera ner till 0.3m. Kameran har ett inbyggt gulfilter som man dra för objektivet.

  Du ser 11 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Värdet ligger på 750kr - 1500kr, även om de finns de som lagt ut dem för 3000kr.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Veckans slutarljud: Leica R3

  I premiäravsnittet av Veckans slutarljud får vi lyssna på en safarigrön Leica R3.

  År 1972 så skrev Leica och Minolta på ett samarbetsavtal. Första resultatet av samarbetet kom 1974 med Minolta XE och Leica CL. 2 år senare kom Leica R3 som bygger väldigt mycket på Minolta XE. Som parentes så kan vi ju nämna att Leica R4 bygger mycket på Minolta XD-7, som kallades XD-11 på vissa marknader, och den räknas av många som den bästa kamera som Minolta byggt. 


   


  Du kan läsa mer om kameran här: Fotohistoria: Leica R3

  Om du är nyfiken på att börja fotografera med film så är du varmt välkommen att spana in vårt Analoga Sortiment

 • Panasonic lanserar Lumix S 35/1,8

  Nyhet

  Panasonic har nu lanserat en klassisk 35mm vidvinkeloptik för att ytterligare bygga ut deras sortiment till fullformat i Lumix S-serien.

  Nu finns denna serie med bländare f/1,8 i brännviddarna 24mm, 35mm, 50mm och 85mm vilket ger dig ett brett utbud till din fotografering.

  En 35mm-optik passar utmärkt till många olika motivområden som landskap, arkitektur, porträtt, gruppbilder, reportage och gatufoto.

  Utmärkande egenskaper:

  • 35mm vidvinkeloptik för Panasonics S-fullformatsmodeller
  • Ljusstyrka f/1,8
  • Väderskyddad konstruktion
  • Låg grad av fokusandning
  • Filterdiameter 67mm
  • Vikt ca 295 gram


  Förbeställ här: Lumix S 35/1,8

 • Test: Panasonic Lumix S 50/1,8

  Test

  Nu har vi testat Panasonics fasta 50mm f/1,8 normaloptik till deras fullformatskameror i S-serien med L-objektivfattningen.

  Mats skriver: Ett lätt och prisvärt normalobjektiv för dig som äger en Panasonic S-kamera, och som kanske tycker att Panasonics S PRO 50/1,4 är alldeles för dyr, stor och tung. 

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix S 50/1,8

   

 • Skicka in dina bilder till X-files och Drönarsöndag!

  Nu har du chansen att synas i X-files eller Drönarsöndag och "vinna" en lyxig kamerarem.

  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp X-files eller Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera eller drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Test: Voigtländer Nokton 35/1,2 SE

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Voigtländer Nokton 35/1,2 SE, ett kompakt och mycket ljusstarkt 35mm-objektiv med skön bokeh som vi testat på en Sony A7R IV. Voigtländer Nokton 35/1,2 finns även till Fujifilm med XF-fattning i ett ännu mindre format.

  Mats skriver: På större bländaröppningar f/1,2-f/1,4 är det framförallt oskärpan i bakgrunden (dvs bokeh) som är betydligt mer intressant än själva skärpan. Bländar man ner från f/4 och ner till f/8 så ökar skärpan rejält över hela bilden.

  Läs hela testet här: Voigtländer Nokton 35/1,2 SE

 • Missa inte liveföreläsningen med Philip Lee Harvey på torsdag!

  Den 11/11 håller vi en föreläsning med en av världens främsta resefotografer Philip Lee Harvey. Med över 20 års erfarenhet av att ha jobbat och fotograferat i över 120 länder kommer han ta oss med in i resefotografins fantastiska värld.

  Alexander Elmqvist från Zoom Fotoresor har pratat med Philip Lee Harvey inför hans kommande liveföreläsning på torsdag Kl 19:00 och det här är vad han hade att säga:

  Vad gör en resefotograf ?
  Mitt jobb är att hjälpa till att marknadsföra destinationer och hotell runt om i världen. Detta gör att jag måste kunna fotografera allt från landskap och wildlife till porträtt och inredning. En av de viktigast sakerna för att lyckas som resefotograf är att kunna berätta historier med dina bilder och att ha ett eget bildspråk.

  Vad är det första du packar innan ett uppdrag ?
  Rätt tankesätt, hur du tänker kring och tar dig an ett uppdrag är en viktig del i hur du kommer lyckas med fotograferingen.

  Hur hittar du inspiration?
  En stor del av mitt jobb är att jobba med och hitta ett visuellt uttryck och inspirationen hittar jag i allt från bilder och konst till musik. Ett av de bästa sätten för mig att utvecklas som fotograf har varit att leta efter och hitta ett visuellt uttryck som jag gillar. Under mitt föredrag den 11/11 kommer jag att ge tips på hur du kan böja hitta det som tilltalar dig visuellt.

  Vad kommer du mer att prata om under ditt föredrag?
  Jag kommer ta dig in i resefotografins värld och prata om allt från att hitta inspiration till att fotografera både människor och wildlife. Jag kommer berätta vad jag har gjort när det inte går som planerat under ett uppdrag men också ge tips kring allt från komposition och ljussättning och mycket mer.

  Läs mer om liveföreläsningen här: Resefoto med Philip Lee Harvey

 • Nyhet: Zhiyun Crane M3

  Nyhet

  Zhiyun lanserar mångsidig kompakt gimbal för smartphones, actionkameror och spegelfria systemkameror.

  Oavsett om du filmar med en smartphone, actionkamera eller en spegelfri kamera – är den nya Crane M3 en gimbal för dig. Funktioner som förbättrat grepp, en ny snabbkoppling, större skärm och möjligheten att ansluta en mikrofon är bara några av de spännande funktionerna vi hittar på den nya gimbalen från Zhiyun.

  På baksidan hittar vi en ny 1,22" OLED pekskärm med en ny lättnavigerad och intuitiv design. Via skärmen kan du styra alla gimbalens viktiga funktioner som driftläge, motoreffekt osv. Med Crane M3 kan du också ändra kamerans inställningar genom att ansluta den antingen med en sladd eller via Bluetooth. Under skärmen finns en joystick som kan hjälpa dig att navigera i menyerna eller smidigt styra en av gimbalens tre axlar. Med den nya Crane M3 kommer också TransMount Expansion Base. En modul (ett tillval som ingår i Crane M3 pro-paketet) som gör att professionella mikrofoner kan anslutas direkt till gimbalen i stället för att addera extra vikt till kameran.

  Motorerna är nästan 40% starkare än hos föregångaren M2 med en ny maxvikt på 1 kg vilket är mycket kraftfullt för dess storlek och gör den kompatibel med väldigt många spegelfria kameror. Kameran kan enkelt fästas på gimbalen med en nykonstruerad snabbkopplingsplatta som gör att du kan byta batteri på kameran utan att behöva balansera om. En annan spännande funktion är en ny inbyggd 800-lumen LED, färgtemperaturnivåerna kan ställas in mellan 3000-5400K. LED:n har också möjlighet att ansluta magnetiska ljusfilter som kommer i fyra olika färger.

  Batteritiden är 8 timmar och laddningstiden endast 2 timmar. Gimbalen kan enkelt drivas via en powerbank och stöder snabb 25W PD-laddning.

  M3 har innovativa lås och spärrar för förvaring. Gimbalen kan fällas ihop delvis eller helt. Inga justeringar av axlarna krävs när man med en monterad kamera fäller ihop gimbalen till hälften och inga ombalanseringar behövs när man fäller ut den.

  Läs mer och beställ redan nu: Zhiyun Crane M3 | Zhiyun Crane M3 ComboZhiyun Crane M3 Pro

 • Drönarsöndag: Höstväg

  En dag I höst så åkte jag genom Västerbottens inland på både små och stora vägar. Efter en heldag med alla höstens färger i solsken i blev jag nästan blind av all färgprakt. I direkt motsats så antog bilen en naturbrun färg.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningsstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  /Thomas

 • X-files: Höst i inlandet

  Under hösten så tog jag och frun en roadtrip genom inlandet i Västerbotten för att njuta av höstens färger. Jag såg detta vackra träd som stod där sig själv. Jag hittade en förgrund i höstfärg också. Någon som bokstavligt talat gjort en burnout.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 60mm, 1/60s, f/8, ISO 250 på fri hand. 

  Klicka här för att se större bild >>

  "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  /Thomas

 • Test: Tamron AF 28-75/2,8 Di III VXD G2

  Test

  Vi har testat Tamrons nya G2-version av deras mycket populära 28-75mm F/2.8 Di III RXD till Sonys spegelfria kameror. Nu med förbättrad optik och snabbare autofokus-motor.

  Mats skriver: Version 1 var såklart en bra normalzoom den också, men G2-versionen har helt klart förbättrats på flera punkter. Jag blev helt enkelt mer tillfredställd med skärpa och bokeh denna gång, och då får man heller inte glömma att jag använde mig av en mer högupplöst kamera med G2-objektivet, 61MP istället för 42MP. 

  Läs hela testet här: Tamron AF 28-75/2,8 Di III VXD G2

 • DJI lanserar Mavic 3!

  Nyhet

  DJI tar sin populära drönarmodell Mavic till nya höjder i den tredje generationen med Mavic 3 och Mavic 3 Cine.

  Är det en fågel? Är det ett flygplan? Nej, det är DJI Mavic 3 och Mavic 3 Cine som flyger in på marknaden. Kameran kommer från ikoniska Hasselblad och har en 4/3 CMOS sensor och ger dig möjligheten att fånga innehåll som aldrig förr. Den stora sensorn fångar mer detaljer i skuggor och högdagrar med upp till 12,8 steg dynamiskt omfång. Objektivet är även försedd med en ställbar bländare mellan f/2,8 till f/11 vilket låter dig exponera utan att tumma på slutartiden.

  Den observante kan ha lagt märke till att Mavic 3 är bestyckad med två kameror vilket stämmer bra. Ovanför det stora Hasselbladkameran som motsvarar 24mm på en fullformatssensor finner vi en 1/2"-kamera med teleobjektiv motsvarande 162mm. Den gör det möjligt att enklare utforska sin omgivning samt fånga material på avstånd utan att störa. Den nya designen tillsammans med det nya 5000 mAh-batteriet tillåter nu flygtider upp till 46 minuter.

  Skillnaden mellan Mavic 3 och Mavic 3 Cine är att den sistnämnda har stöd för Apple ProRes 422 HQ och är utrustad med ett blixtsnabbt inbyggt 1TB lagringsutrymme. Med Mavic 3 Cine ingår även DJIs RC Pro-kontroll och 2 kit med ND-filter.

  DJIMavic3_blogg2.jpg

  Mavic 3 är försedd med avancerade säkerhetsfunktioner för att du ska kunna fokusera på att fånga innehåll. Ett flertal vidvinkelssensorer jobbar sömlöst för att undvika hinder i alla riktningar. Advanced RTH (Return To Home) tillåter Mavic 3 att automatiskt hitta den optimala vägen tillbaka till dig om anslutningen bryts eller att du trycker på RTH-knappen på fjärrkontrollen.

  Utmärkande egenskaper:

  • Hasselblad 4/3 CMOS Sensor med 20MP
  • 24mm f/2,8 och 162mm f/4,4 objektiv (motsvarande 35mm kamera)
  • 12,8 steg dynamiskt omfång
  • 10-bit D-log vid filmning
  • Upp till 5,1K 50p / DCI 4K 120p
  • 20MP stillbilder
  • Upp till 46 minuters flygtid
  • Ocusync 2.0
  • Avancerad detektion av hinder


  Läs mer och förbeställ redan nu: DJI Mavic 3 | DJI Mavic 3 Cine | DJI Mavic 3 Fly More Combo

 • Samyang lanserar AF 50/1,4 FE II

  Nyhet

  Idag visar Samyang upp version två av sin ljusstarka normaloptik till Sonys E-fäste.

  "Stort, tungt och dyrt" är ord som lätt dykt upp när man innan idag pratat om ljusstarka normaloptiker till fullformatskameror men så är inte längre fallet. Med sin nya AF 50/1,4 FE II skriver Samyang om boken för vad en ljusstark normaloptik kan vara. Samyang AF 50/1,4 FE II är både mindre och framförallt lättare (endast 420 gram utan solskydd och främre objektivlock) än konkurrenternas motsvarigheter men levererar fortfarande excellent bildkvalitet. 

  Bland nyheterna i version två har vi en ny robust men lättviktig konstruktion, en snabb, exakt och tyst STM-fokusmotor och på sidan av objektivet finner vi både en anpassningsbar knapp och en brytare vilket är oerhört praktiskt. Version 2 är även försedd med vädertätning så du kan lita på den i ur och skur.

  Vår Content Partner Magnus Winbjörk har fått prova på Samyangs nya objektiv och det här är vad han har att säga:

  Det första jag gjorde när jag fick objektivet var att ta några porträtt, jag var otroligt förväntansfull på att se hur det skulle prestera när jag fotograferade vidöppet vid f/1,4. Här måste jag säga att jag är väldigt imponerad, skärpan är riktigt bra och bakgrundsoskärpan är väldigt mjuk och fin.

  6-3x2-till-web.jpg

  För porträttfotografering är detta ett riktigt bra objektiv, och i kategorin 50 mm f/1,4-objektiv placerar det sig riktigt bra. Tar man hänsyn till priset så måste jag nog säga att detta objektiv kan vara ett av de absolut bästa köpen när det kommer till 50mm för porträttfotografering.

   

  Läs mer och förbeställ redan nu: Samyang AF 50/1,4 FE II

 • Fotohistoria: Iloca

  Iloca är faktiskt en intressant del av fotohistorien. De kunde blivit riktigt stora om inte Zeiss hade satt en käpp i hjulet för dem.

  Märket heter "iloca" men skrivs ofta som Jloca för att påvisa att första bokstaven är ett stort "i" men vi läser det lätt som "j" istället. Så det är egentligen inget bra namn. Den kamera du ser på bilden är en Iloca Rapid-B Atlantic från 1954. Den såldes även under namnet Sears Tower 51. Den har en kopplad mätsökare vilket underlättar fokuseringen mot tidigare modeller. Kameran hade ett fast objektiv men vilket objektiv som var monterat varierade. Om det berodde på vilken marknad den skulle till eller om det helt enkelt var en fråga om tillgång kommer vi nog aldrig att få veta. Alla bilder och all info vi har sett om den så sitter det ett Steinheil objektiv på den. På vårt exemplar sitter en Ilitar-Super 50/2,8. De Steinheil objektiv som kunde suttit på kameran var Steinheil Cassar, Cassarit eller Cassar S. Slutaren kunde vara en Vero eller Prontor-SVS. 

  Iloca låg i Hamburg och tillverkade prisvärda och välbyggda kameror mellan 1948 och 1959. Som du redan läst så köpte de in både slutare och objektiv från andra tillverkare. Zeiss ägde Prontor och 1959 köpte Zeiss även Compur. Det blev en konstig situation för Iloca att vara beroende av sin huvudkonkurrent för att få tag i slutare. Iloca beställde 3200 slutare hos Compur men de levererades inte som överenskommet, och inte heller efter återkommande påminnelser. Detta ledde självklart till stora problem för Iloca och till slut gick Iloca i konkurs trots en bra orderingång. Men utan vitala delar så kunde inte produktionen fortsätta, vilket var synd. 

  Iloca byggde nämligen bra kameror. Deras motto var att masstillverka produkter av bästa möjliga material till bästa kvalitet och till lägsta pris. De undvek all plast om möjligt och producerade i stort sett allt själva i sin fabrik. De nyttjade de modernaste tillverkningsmetoderna och de tog även fram egna metoder och lösningar för att uppnå bästa resultat. De byggde även ett par egna objektiv i deras fabrik i Göttingen, Ilitar som var en triplett och Iliton som var en konstruktion med fyra element. Vi nämnde redan att Steinheil levererade objektiv till Iloca men det gjorde även Rodenstock. 

  Iloca tillverkade även stereokameror för 3D-bilder. Iloca var inte i samma kvalitetsnivå som t ex Leica eller Voigtländer. Iloca hade lite enklare, och billigare, mekaniska lösningar och även lite enklare objektiv. Men Iloca kunde ändå prestera bra bilder. De hade dock lite udda lösningar på frammatning och bakstycke. Frammatningsarmen sitter till vänster vilket är synnerligen ovanligt. Detta för att snabbare kunna dra fram filmen och därav namnet Rapid. Många tror att den använder Rapid-film på grund av namnet men den använder vanlig 35mm film. På den tiden var inte det något problem med missförstånd då Rapid-filmen kom först 1964. 

  Att få upp bakstycket är ingen självklarhet på Rapid-kamerorna. Jag ser på vårt exemplar av Rapid B att någon okunnig försökt peta upp bakstycket. Inte så att det är skadat men jag ser märkena efter försöket. Returratten sitter mitt i frammatningsarmen. Man lyfter upp ratten och vrider den lite medurs så öppnar sig bakstycket. Jag skriver bakstycke i stället för baklucka då hela bakstycket kommer loss. Det sitter alltså inte på gångjärn som är det normala. Jag gissar att det var billigare att bygga så här. 

  Efter konkursen är det lite oklart vad som hände. Iloca Electric eller Iloca Auto-Electric blev troligen Agfa Selecta. Den släpptes 1962. Så om Agfa köpte hela företaget eller endast kamerakonstruktioner lär vi kanske aldrig få veta säkert. Iloca har ofta inget större samlarvärde men borde finnas i varje seriös kamerasamling. 

  Jag fick faktiskt igång vårt exemplar av Iloca Rapid B. Som de flesta kameror från den här tiden så har slutaren beckat igen och öppnar sig inte. Ska man göra det riktigt ordentligt så ska man plocka isär slutaren och rengöra den och sedan smörja om den. Det tar lång tid och den här kameran är inte värd att kosta på den tiden då den aldrig ska användas. Men det finns en bra genväg. Du skruvar bort yttre linspaketet så kommer du åt slutarlamellerna. Sätt lite t-röd med hjälp en öronpinne längs ytterkanten och rör försiktigt vid slutarbladen då brukar de kunna röra lite på sig och efter att har "dragit upp filmen" dvs spänt slutaren och tryckt av några gånger så kom slutaren igång. Bra att ha bländaren i minsta läget så riskerar du inte att få något skvätt på linsytan som sitter innanför slutaren och bländaren. Skulle du få lite skvätt på linsytan så är det inga problem att torka bort då det sällan är mycket till antireflexbehandling på en sån här optik. Låt sedan t-röd dunsta bort ordentligt innan du skruvar tillbaka yttre linspaketet igen. Kul att få igång den och vi kommer aldrig att använda den igen, så den får stå och pryda sin plats.

  Denna "renovering" gjorde jag och skrev om 2018, och sedan dess har vi fått in fler Iloca i vårt museum så här kommer en uppdaterad version med fler bilder. De Iloca vi har i vårt museum är märkta med fet text här nedanför:

  Iloca IIa - ca 1951
  Iloca Stereo - ca 1951 
  Iloca Stereo II - 1952 
  Iloca Rapid / Atlantic - 1952 
  Iloca Stereo IIa - 195?
  Iloca Stereo Rapid - 195?
  Iloca Rapid B / Sears Tower 51 - 1954 
  Iloca Rapid B2 - 1955

  Iloca Rapid I - 1956 
  Iloca Rapid IL / MPP Iloca - 1956
  Ilkoca Rapid A1 - 1957
  Iloca Rapid II - 1959 
  Iloca Rapid IIL / Sears Tower 52 / Argus V-100 - 1959
  Iloca Rapid IIR - 1959 
  Iloca Rapid III - 1959 
  Iloca Automatic - 1959 
  Iloca Electric / Graphic 35 Electric - 1959 

  Om de vanliga Iloca Rapid-kamerorna är kluriga att öppna så är stereoversionen ännu klurigare. På sista bilden ser du botten på den kameran. Man ska pilla lilla taggiga piggen lite åt sidan, då ploppar ratten ut bredvid. Sedan ska man vrida ratten baklänges för att öppna bakstycket. Tog mig en minut att klura ut. Lite spännande när saker och ting inte är helt standard.

  Förutom att frammatningsarmen sitter spegelvänt på dessa kameror mot gängse standard så sitter även mätsökarfönstret och sökaren i omvänd ordning också. 

  Du ser 13 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kamerorna kommer från vårt museum

  Vi tar tacksamt emot både kameror och objektiv. Dels vill vi rädda kameror från att hamna på återvinningen och dels vill vi bygga vidare på vårt museum. Har du en kamera eller objektiv som du vill donera så maila till thomas@cyberphoto.se så skickar vi en betald fraktsedel.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

  /Thomas

 • OM System lanserar sitt första objektiv med nya namnet

  Nyhet

  Första produkten som bär namnet OM System är en ljusstark högpresterande normaloptik anpassad för micro 4/3-kameror.

  OM System M.Zuiko Digital ED 20/1,4 Pro är ett kompakt men kraftfullt objektiv som lämpar sig bra till allt från street, natur, rese och porträttfotografi. Den är uppbyggd av 11 glaselement i 10 grupper med glas av hög kvalité vilket producerar en utmärkt bild. Tack vare specialdesignade linser har man kunnat minimera sfärisk och kromatisk aberration. Objektivet är även vädertätat mot vatten och damm vilket alltid är ett stort plus.

  Utmärkande egenskaper

  • Ingår i PRO-serien vilket borgar för hög kvalitet
  • Motsvarar 40mm på en fullformatssensor
  • Vädertätad
  • Snabb och exakt autofokusering
  • 247 gram


  Läs mer och beställ här: M.Zuiko Digital ED 20/1,4 Pro

 • Liveföreläsning med Philip Lee Harvey!

  Nyhet

  På torsdag 11/11 Kl 19:00 får vi följa med en av världens främsta resefotografer Philip Lee Harvey in i resefotografins underbara värld.

  Med över 20 års erfarenhet som resefotograf kommer Philip att dela med sig av allt han har lärt sig och ge tips och trix för att du ska ta ännu bättre bilder på ditt nästa äventyr. Han kommer att prata kring de bilder han har tagit på några av sina favoritplatser runt om i världen men också om utrustningen han använder i sitt skapande.

  Philip kommer bland annat att prata om: 
  Hur du hittar inspiration. 
  Komposition och ljussättning. 
  Hur du gör det bästa av situationen. 
  Hur du fotograferar människor. 
  Hur du tar annorlunda wildlife bilder. 
  Utrustning, vad han använder och varför.

  Läs mer om föreläsningen här: Resefoto med Philip Lee Harvey

   

 • Nyhet från Nanlite!

  Nyhet

  Idag har vi har nöjet att presentera ännu en nyhet från Nanlite – FORZA 150 – en kraftfull videobelysning i samma kompakta format som lillebror Forza 60 och 60B.

  Forza 150 är en mycket effektstark men kompakt belysning som är helt ny. Med kombination av en vikt på 1,36kg och 27960 LUX på 1 meters avstånd är den till en mycket kompetent belysning! CRI på 96 och TLCI på 98 ger naturtroget ljus och bra förutsättningar för att få korrekt temperatur. Forza 150 kan antingen drivas med strömkabel eller V-mount batterier vilket gör den otroligt smidig oavsett om du befinner dig i studiomiljö eller ute på fältet.

  Nanlite har en egen fattning för Forza 150 som är designad för att du snabbt ska kunna byta mellan olika ljusformare. Som tillägg till den egna fattningen ingår en Bowens-adapter, för att möjliggöra användning av en mängd Bowens-kompatibla ljusformare.

  Forza 150 kan enkelt kontrolleras via bluetooth genom Nanlink-appen eller över 2.4G tillsammans med Nanlink Box.

  Förbeställ här: Nanlite Forza 150

 • Test: Nikon Nikkor Z 40/2

  Test

  Om du är ute efter ett litet och lätt objektiv med bra ljusstyrka och fin bildkvalitet till din Nikon Z-kamera, då kan vi rekommendera att du tar en titt på detta objektiv.

  Mats skriver: Ett litet och smidigt objektiv som väger endast 170 gram. Det tar inte någon nämnvärd plats i fotoväskan och kan alltid få följa med på dina fototurer. Brännvidden 40mm passar utmärkt för bland annat landskap, natur, vardagsbilder, reportage, dokumentärfoto, resor och mycket mer.  

  Läs hela testet här: Nikon Z 40/2

 • Live med Anki Hammar!

  Nu på onsdag kommer Anki Hammar hålla en gratis inspirerande liveföreläsning om fotoresor.

  Nu när reserestriktionerna äntligen har upphört så vill vi tipsa dig om att du kan boka fotoresor via oss. Vi kommer att lyfta fram några olika fotografer som leder fotoresor och kurser. Först ut är Anki Hammar som arbetar på Fujifilm och har lång erfarenhet av både fotografi och att leda kurser.

  Du kan lyssna mer till Anki redan på onsdag kl 19:00 där hon kommer att ta med oss till allt från Tjeckiens böljande landskap till Lake Kerkini där vi möter mäktiga pelikaner. Hon kommer också ta med oss in i makrofotograferingens fascinerade värld.

  När: 3/11 2021
  Tid: 19.00

  Om du bokar någon av Ankis följande resor eller kurser: Tjeckiens böljande landskapMakro - En liten värld 360 eller Mäktiga Pelikaner innan den 7/11 får du ett Velbon RUP 43 enbensstativ på köpet!

  Läs mer om föreläsningen här: Resekväll med fotograf Anki Hammar

   

 • Dags att rösta fram årets butik 2021!

  Omröstningen för årets butik 2021 på Prisjakt är nu igång och vi behöver din hjälp kära kund. Fyll i ett omdöme i november om du vill se oss som Årets butik 2021.

  Gillar du det vi gör och vill hjälpa oss framåt? Lämna ett omdöme om ditt köp nu eller tidigare i år. Det är de omdömen som kommer in under november månad som ligger till grund för utmärkelsen Årets butik 2021. 

  Prisjakt arrangerar den här tävlingen till förmån för Naturskyddsföreningens projekt Top Ten Sverige och skänker ett bidrag för varje omdöme som lämnas. Top Ten Sverige jobbar för att skapa en miljömässigt hållbar handel genom att bland annat lista landets energieffektivaste produkter. För oss är den här en av de allra viktigaste utmärkelserna då den baseras helt på vad du som kund tycker om oss.

  Vi är väldigt glada för all hjälp vi kan få så stort tack till dig som tar dig tid att lämna ett omdöme, du hittar länken här under.

  Lämna ditt omdöme här >