X-files: Purple Rain

Jag har sett strimmor av lila förr men aldrig så dominerande som denna gång. Det lila norrskenet uppstår när partiklar från solen träffar kvävejonen N2+ på alla höjder över 85 km.

Innan jag tog denna bild så förundrades jag över mängden lila som jag såg med blotta ögat. När jag sedan fotograferat så blev det lila ännu tydligare genom kameran. Jag trodde först att vitbalansen kunde ha missat lite på grund av allt grönt, men när jag tog upp bilden i RAW-programmet så såg jag att den ovanligt stora mängden lila var helt korrekt.

Bilden är tagen med en Nikon D810 + Nikon 24/1,4 på f/2, ISO 800, 4s.

Här kan du läsa mer om norrsken >>

Här kan du läsa med om hur du fotograferar norrsken >>

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas