• Fotosidan Live - 8 maj

  Nu på fredag, 8 maj kommer vi att tillsammans med Fotosidan livesända ett event för dig som vill få lite koll på vårens produkter. Representanter från Eizo, Fujifilm, Nikon, Olympus och Sony medverkar och svarar på frågor.

  Våren är här och sommaren kommer snart, vilken stor glädje dessa dagar! Vi ser framför oss en sommar med mycket tid att utvecklas inom foto och film och att hitta ännu fler sunda och upplyftande hobbies. Därför blev vi extra glada över Fotosidans inbjudan att vara deras mediapartner vid Fotosidan Live som sänds nästa fredag den 8 maj. Fokuset kommer att vara att ge dig inspiration och information om nyheterna i branschen. 

  Vi ser verkligen fram emot att få interagera lite mer med dig och vi har flera leverantörer som kommer att stå redo att berätta mer och svara på dina och våra frågor. Titta in på Fotosidan redan nu och ställ dina frågor.

  Johannes Holmlund som du träffar i våra Youtubevideos kommer att vara moderator och tillsammans med Sara Arnald, tekniktestare för Fotosidan och fotograf och samt Martin Agfors teknisk redaktör på Fotosidan guida dig genom dagen.

  Fotosidan Live den 8 maj direktsänds mellan kl 9:00 - 14:30. Läs mer här.

  Varmt välkommen!

   

 • Signal Corps U.S. Army Camera PH 324

  Detta är en av mina absoluta favoriter av alla tusentals kameror vi har i vårt museum. Den är riktigt cool. Och sällsynt.

  För oss som är födda i fredstid är det svårt att förstå hur det egentligen var under andra världskriiget. Jag är glad och tacksam att jag inte vet, det är en stor välsignelse att fått leva hela livet i fredstid. I lumpen fick man lite mer förståelse men det är ändå inte på riktigt med verklig rädsla och verklig ångest. Som sagt inget jag vill uppleva alls. När du ser bilden här ovanför hur de ska destruera kameran om det blev nödvändigt så inser man snabbt hur allvarlig och brutal den tiden i vår historia var. Låt oss aldrig glömma och låt oss aldrig göra samma misstag.

  Jag kan inte låta bli att fundera över vilka öden som denna kamera dokumenterat. Den överlevde kriget och via många omvägar till slut hamnat i vårt museum. Den kanske bara användes av reservare i USA som fotade lottor på mässen eller också kanske den dokumenterade tyskarnas fruktansvärda krigsbrott. Det ska eventuellt gå att kunna spåra användare och användning via kamerans ordinace number och serial number men jag har inte hittat något sätt. Om någon av er vet så maila oss gärna på blogg@cyberphoto.se.

  Detta är en Kodak 35, tillverkad för Signal Corps U.S. Army. Den militära beteckningen är PH-324. Den är i olivgönt utförande men den fanns även i svart. Den har ett Kodak Anastigmat 51mm f/4,5 objektiv. Ord. No. 29461 Phila-44-54, Ser 3741. Kameran är tillverkad 1941-1943. 

  Slutaren är en Kodak No 1 Diomatic som klarar 1/150s - 1/25s + B + T. Diomatic-slutaren kom inte för civil användning förrän senare. Kameran är byggd som en stridsvagn och känns mycket gedigen. Intressant att kamerans två rattar är märkta med "Wind" och "Rewind". Inget utrymme för misstag.

  Du kan se 15 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Sista chansen!

  Idag är sista dagen att vara med i pågående tävling med temat "Hemma" och det är fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser till ett värde av ca 18.000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är "Hemma" och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bred samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på CyberPhoto får ej delta.

  Förstapris: Nikon Z50 kamerahus + Z DX 16-50/3,5-6,3 VR​
  Andrapris: Sirui Kolfiberstativ N-1205X + K-10X kulled

  Tredjepris: Lowepro ProTactic BP 450 AW II

  Tävlingsperiod 27 mars - 30 april 2020.

  Notera att bidrag som kommer in efter 2020-04-30 kl 23:59 är ej giltiga!

 • Test: Nikon Nikkor Z 20/1,8 S

  Test

  Nikon Nikkor Z 20/1,8 S är den just nu mest vidvinkliga fasta brännvidden i Nikons Z-system, som hamnar under redan befintliga Z 35/1,8 och Z 24/1,8. Nu kan du läsa testen och se våra testbilder!

  Mats skriver: Objektivet innehåller 3 st linselement i lågspridande ED-glas för att reducera graden av kromatisk aberration, samtidigt som det ger högre skärpa och bättre färgåtergivning ända ut i bildens kanter. Niobladig bländare med avrundade lameller, tillsammans med den fina ljusstyrkan, möjliggör en mjukare teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh). På största bländaröppning och ner till f/4 är skärpan mycket bra i mitten och till stor del av bilden. För skärpans skull är det heller inte lönt att blända ner mer än till f/5,6 eftersom det ger bäst skärpa över hela bilden.

  Läs hela testet och se alla testbilder här: Nikon Nikkor Z 20/1,8 S test

 • Infonsdag: Fast optik

  Vad är det fördelar eller nackdelar med en optik som har fast brännvidd till skillnad från en som har variabel brännvidd?

  Varför använder en del fotografer oftast fast optik medan andra fotografer nästan bara använder zoomoptik? Vi reder ut begreppen åt dig.

  Beroende på vad du fotograferar och vad du prioriterar i bilden så avgör det det ditt val av optik. Inte bara vilken brännvidd utan också vilken typ av optik, zoom eller fast. Sportfotografer använder ofta zoomoptik då motiven kan variera i avstånd och detta ganska snabbt. Där är en zoomoptik det absolut mest praktiska valet. Den stora fördelen med zoomoptik är ju självklart att du har en massa brännvidder i en och samma optik. Praktiskt. Men det kommer till en kostnad, och då inte bara i pengar utan i ljusstyrka, storlek, vikt och ofta i bildkvalitet. 

  Generellt kan man säga att en fast optik oftast är ljusstarkare, skarpare, har finare bokeh och är kompaktare. Ska vi direkt gå in på överkurs så har ofta fasta objektiv en bättre tonalitet, dvs de kan återge fler nyanser i ett motiv. Detta tack vare att de har färre linselement än en zoom.

  Till dig som är nybörjare och som troligen har en 18-55/4-5,6 optik, möjligtvis också en 55-200/4-5,6, till dig så rekommenderar vi att prova en 50/1,8. Det är en bra och prisvärd början på en helt ny typ av fotografering. 

  Till dig som är en mer avancerad hobbyfotograf, du har troligen en 24-70/2,8 och en 70-200/2,8, där rekommenderar vi att prova 85/1,8 eller ännu hellre en 85/1,4.

  Till dig som är professionell fotograf så kan du allt detta redan, och du har säkert de flesta objektiv som du behöver. Fotograferar du mycket porträtt så finns det en optik som vi vill rekommendera och det är en 135/1,8 alt 135/2. Just den optiken är magisk för porträtt.

  Generella för och nackdelar. En bra zoom är självklart bättre än en dålig fast optik. 

  Zoomoptik
  + Användarvänlig
  + Många objektiv i ett
  ​- Ljusstyrkan
  - Skärpan
  - Bokehn
  - Storleken
  - Vikten

  Fast optik
  + Ljusstyrkan
  + Skärpan
  + Bokehn
  + Storleken
  + Vikten
  - Fast brännvidd

  Så ska du köpa en fast optik eller en zoomoptik? Svaret är ja. De kan inte helt ersätta varandra utan ofta vill man ha tillgång till båda beroende på vad man ska fotografera. Sport och resor = zoom. Macro, porträtt, low light och bokeh = fast brännvidd.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Nyhet: DJI Mavic Air 2

  Nyhet

  Nu lanserar DJI en ny drönare, Mavic Air 2. En uppdatering på den mycket populära och kompakta Mavic Air som snabbt blev populär när den lanserades tack vare hög prestanda ur ett mycket kompakt format.

  Denna nya Mavic Air 2 får en hel del uppdateringar som en ny kamera, längre flygtid, sensorer för säkrare flygning och mycket mer. I denna nya drönare sitter det en kamera med 1/2" sensor som klarar av att ta 48MP foton och filma i 4K/60P vilket är ett trevligt kliv upp från tidigare modell. Den klarar även av att fota, filma och ta panorama i HDR. 

  Första versionen hade endast en flygtid på ca 21 minuter, Mavic Air 2 har nästan fördubblat flygtiden till 34 minuter. Drönaren har fått nya och förbättrade säkerhetsfunktioner för att du ska kunna flyga säkrare men känner du dig redan säker med drönaren så har den nu fått ett sportläge vilket klarar av att flyga i upp till 68 km/h, alla säkerhetsfunktioner är avstängda i sportläget.

  Mavic Air 2 har fått en nydesignad fjärrkontroll som har bättre batteri med upp till 240 minuter flygning, ett skönare och mer ergonomiskt grepp samt ett nytt fäste för telefonen som är snabbare och lättare att använda.

  Första leverans beräknas till mitten av maj!

  Läs mer och beställ redan nu: DJI Mavic Air 2

 • Live redigering med Capture One!

  På Torsdag sänder vi live tillsammans med Capture One där vi kommer redigera bilder och gå djupare i funktioner och hur du använder programmet!

  Om du är intresserad att göra mer med dina bilder, för att få ut det mesta ur din kamera så är detta ett perfekt tillfälle för dig! På Torsdag den 30/4 klockan 15:00 anordnar vi ett kostnadsfritt webinar där vi redigerar bilder live i Capture One Pro

  Webbinariet kommer att livesändas på Engelska av María López på Capture One, direkt på vår YouTube-kanal. Chatten kommer att vara igång, med oss på plats, så att du när som helst kan ställa frågor och få svar direkt.

  Datum: Torsdag, 30 april
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Engelska

  Se livesändningen här: Live redigering med Capture One Pro

  Vi har 25% rabatt på alla Capture One Pro >>

 • Test: Fujifilm X100V

  Test

  Fujifilm X100V är en tydlig uppgradering jämfört med föregångaren X100F. Man har förbättrat i stort sett varje huvuddel av kameran och förändringarna är ganska påtagliga i många fall. I korthet har man förbättrat bland annat bildsensor, objektiv, sökare, skärm, seriebildtagning, filmfunktion, ISO-område och batteritid.

  Mats skriver: Fujifilm X100V känns precis som sina äldre syskon mycket gediget byggd med bra känsla i de flesta knappar och vred. Skärmen har i X100V blivit vikbar uppåt/neråt och även fått touch-funktion. Bildkvaliteten är av samma höga klass som hos deras systemkameror med 26MP-sensor med riktigt fin färghantering och låga brusnivåer på höga ISO. Jämfört med föregående X100-modeller så har denna version fått en uppgraderad optik som ger bättre skärpa på framförallt största bländaröppning, i nedbländat läge märks inga större skillnader. Även sensorn och processorn är uppgraderade till Fujis senaste modell.

  Läs hela testet här: Fujifilm X100V

 • X-files: C-117

  Norrsken och flygplan. Jag gillar båda. Jag har tagit båda bilderna själv som bildar denna bild. Inte tagna varken på samma plats eller vid samma tid. Blev coolt.

  Lite mer detaljerat så är bilden flygplanet taget på Island mitt på dagen. Självklart i raw så det var lätt att göra den till nattblid bara genom att ändra exponering och färgtemperatur. Den andra bilden är tagen i Djäkneböle strax utanför Umeå. Nu var det en irriterande måne där men den var bra för detta projekt, då planet har solblänk på sig och det blev nu till "månblänk" i stället. Eftersom planet ligger på en stenöken så var det extremt lätt att lägga ihop bilderna. Det värsta är om det finns träd med blad, det är ett elände såna här gånger. Denna bild har jag dessutom använt Instagrams Lux-funktion på vilket gav den lite extra tryck.

  Fotografering är en konstart. Om du tar en enda bild, eller om du tar hundra bilder för att få en bra bild, eller om du bygger en bild av hundra bilder så är det helt okej. I det senare fallet så bör du tala om att det är flera bilder satt ihop till en.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Kap Verde före världskrisen

  Det var inte länge sedan vår värld vändes upp och ned, det som kändes självklart för någon månad sedan känns nu långt borta och tiden har på ett märkligt sätt saktats ned. Trots vår förändrade tillvaro med många utmaningar finns det nu en ny enkelhet i vardagslivet, att ta bort eller begränsa föder kreativitet och får i regel människans fokus att skärpas. Det ger oss möjlighet att dyka djupare och upptäcka mer eftersom vi tvingas sortera bort en del av bakgrundsbruset som annars finns i våra liv.

  Albin_Xpan_KapVerde-18.jpg

  Inom fotokonsten är detta något jag starkt förespråkar. Att begränsa sig. Min sambo är nog en av de första som påpekar att detta i mångt om mycket stannar just i ett verbalt förespråkande.

  Ett tips här är att i så stor utsträckning som möjligt hålla sig till kameror av svart modell och tydlig men bestämt hävda att: “ja det här är samma som jag alltid haft… älskling”. Den kärleksfulla avslutningen är mycket viktig för att sedan snabbt kunna skifta fokus och byta samtalsämne. 

  Men mellan varven lyckas jag dock begränsa mig och generellt kommer jag då hem med vad jag anser vara de bästa bilderna. 

  Just innan världen vändes upp och ned var jag och min sambo på semesterresa till Kap Verde utanför Afrikas kust. En liten ögrupp som frekvent beskrivs som ett semesterparadis, vi landade på ön Sal som kort kan visualiseras som en mix mellan Cuba och planeten Mars. 

  Albin_Xpan_KapVerde-3.jpg

  Likt planeten har ön i princip helt befriats från växtlighet och dessutom saknas den smått livsviktiga tillgången på sötvatten. 

  Överallt syntes spåren av en ekonomisk bubbla som spruckit, halvfärdiga projekt och en gång lyxiga resorter som börjat naggas i kanterna. Men trots det fanns en värme på hela ön och som på så många andra mindre ögrupper var tid ett flytande fenomen ingen direkt nödgat förhöll sig till. 

  Då min kära sambo belönades med en ordentlig förkylning under själva färden till ön blev hela semestern väldigt stillsam, få äventyr till obskyra platser för att bevittna solnedgången och ännu färre soluppgångar. Nått hon gärna annars följer med på när jag förklarar min vision för en bild. Istället blev det lagom raska promenader genom olika områden på ön, matlagning och allmänt så som en semester kanske spenderas när man inte är fototokig och snarare vill koppla av. I början kände jag mig smått frustrerad över begränsningen men sedan vände det, jag lämnade den mesta kamerautrustningen hemma (på hotellrummet) och fyllde i stället fickan men analog film och slängde min x-pan kamera över axeln. Så med en kamera, ett objektiv och i regel en filmtyp utforskade jag denna ö. Här är bilder från de två första rullarna som framkallats, totalt blev det 4 rullar färg (Kodak Portra 400) och två svartvita (ilford HP5). Att framkalla, katalogisera och digitalisera är förövrigt en perfekt sysselsättningar såhär i tider av social distansering. 

  Albin_Xpan_KapVerde-7.jpg“Hey broder! Take my picture”

  Öns många små samhällen sprakade av färg och bostäder lät sig sällan begränsas inom fyra väggar tack vare den behaglig temperaturen. Vad vi kunde förstå regnar det bara en handfull gånger per år på denna plats och behovet av snöröjning eller vinterdäck är obefintligt. Hundar löpte fritt längs kullerstensgatorna och hälsade glatt på alla förbipasserande i hopp om att få en bit mat. Sandstränderna ockuperades växelvis av soltörstande turister och unga hippa kite-surfare med oklanderligt hårsvall och en äventyrslust glimmande i ögonen. 

  Albin_Xpan_KapVerde-17.jpg

  Hasselblad Xpan har idag nått en smått kultstatus bland fotografer och priset på kameran har skenat iväg senaste åren. I grund och botten är det en Fuji produkt som fått bära Hasselblad logotypen, kameran tar panoramabilder på vanlig 35mm film vilket resulterar i negativ som mäter 24x65mm. För den som är mer intresserad av kamerans historia har Thomas gjort ett inlägg tidigare i bloggen som man kan läsa här: Hasselblad Xpan på bilden i inlägget ser ni faktisk mitt egna exemplar med alla sina små skönhetsbortfall. 

  Albin_Xpan_KapVerde-16.jpg“Öborna är inte rädda för att tänka bredare än falu rödfärg”

  Det annorlunda formatet och de faktum att kameran är analog förändrar för mig den fotografiska processen radikalt. Utmaningen att hitta kompositioner som fungerar i 24x65 är uppfriskande om än svårt och begränsningen i filmens förmåga att samla ljus gör att man får hålla koll på slutartiden. Den ekonomiska aspekten av att bara ha 19 exponeringar bidrar också till att man tvingas tänka en extra gång innan jag trycker av en bild. 

  Albin_Xpan_KapVerde-6.jpg“Vila middag” 

  Hela upplevelsen blir i min mening mer rogivande och i viss mån tror jag distansen till bilderna gör att jag uppskattar dom på ett annat sätt. Att inte få se resultatet omgående gör att jag inte direkt ser de tekniska missarna eller fokuserar på vad som skulle kunna göra bilden bättre, istället ser jag bilden för vad den är och upplever de minnen och känslor som finns förknippade med den. 

  Albin_Xpan_KapVerde-14.jpg

  Om man är intresserad av att prova fotografera i detta format går det givetvis bra att beskära bilden i efterhand, då får man dessutom möjlighet att finjustera och “välja” kompositionen i det digitala mörkrummet. Dock uteblir då en del av utmaningen att se bilder i ett panoramaformat. Jag har länge drömt om att en tillverkare ska erbjuda en digital modell av Xpan kameran och med dagens moderna spegellösa system bör det inte vara någon konst för en tillverkare att låta fotografen se ett panoramiskt format direkt i sökaren. Fuji och Hasselblad har passande nog denna funktion i sina mellanformatsmodeller (GFX 50s, 50R, 100 och X1D 50c). Tanken att införskaffa en av dessa har slagit mig och långt bak i huvudet pågår en ständig kalkyl för att se om det ekonomiskt skulle kunna vara möjligt att smyga obemärkt förbi min sambo. 

  Albin_Xpan_KapVerde-12.jpg

  Fuji säger själva att denna funktion begränsats till deras mellanformatsmodeller på grund av upplösningen, slutresultatet från deras andra kameror skulle rendera en för liten fil och således har funktionen uteblivit i tex X-T3.  Men med den ständigt ökande upplösningen på kameror bör detta inte vara omöjligt, lyssnar ni Sony? 

  Albin_Xpan_KapVerde-2.jpg

  Jag har en fast tro att fotografering ska vara roligt och processen i skapandet är mist lika viktig som själva slutresultatet. Låt därför utrustning inspirera dig, välj den kameran som får dig att vilja fotografera, som får dig att testa något nytt, se på världen ur just ditt perspektiv. För mig är begränsningar ett sätt att tvingas förenkla och fokusera mitt fotograferande. Vad började som frustration över att inte kunna ta de bilder jag tänkt blev istället en spännande utmaning och resultatet blev bilder jag kommer titta tillbaka på med värme.

  Bilder och text av Albin Larsson

 • Mindre än en vecka kvar på tävlingen!

  Nu är det mindre än en vecka kvar så vi påminner om pågående tävling med temat "Hemma" och det är fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 18.000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är "Hemma" och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på CyberPhoto får ej delta.

  Förstapris: Nikon Z50 kamerahus + Z DX 16-50/3,5-6,3 VR​
  Andrapris: Sirui Kolfiberstativ N-1205X + K-10X kulled

  Tredjepris: Lowepro ProTactic BP 450 AW II

  Tävlingsperiod 27 mars - 30 april 2020.

 • Hur du skapar fantastiska svartvita bilder

  Medan det är minimalt arbete att förvandla en färgbild till svartvitt, finns det några steg för att skapa fantastiska svartvita foton. Ambassadören Martin Bailey delar med sig av sitt arbetsflöde på en av sina bilder och visar sin process för att betona hur mycket kontroll du har i Capture One.

 • Fotohistoria: MolfoReflex

  Nu blir det svensk fotohistoria. Även om kameran är tillverkad i Japan. Vi har tidigare berättat om Atlantic som var ett svenskt företag som satte sitt eget namn på andras produkter. Molfo gjorde likadant. Då det Molfo som fanns på 50-talet. Molfo finns fortfarande kvar som företag idag men under annan ägare.

  Vi har tre företag som vi måste reda ut lite snabbt. Molfo, Molander & Son och Molanders. Molander & Son grundades 1921 på Regeringsgatan 13 i Stockholm. 1949 startar de Molanders Fotoagenturer. De låg på samma adress men 1951 flyttar Molanders Fotoagenturer till egen adress, Tegnérgatan 3 i Stockholm. 1955 blir de helt skilda företag med egna organisationsnummer. De börjar också använda namnet Molfo vilket med all sannolikhet är en förkortning av Molanders Fotoagenturer. Molfo lades ner 1961. Molander & Son finns kvar i skrivande stund och ägs av Jan Olle Molander. De marknadsför sig som Molanders. Namnet Molfo såldes till Pekka Palomäki 1999 och företaget drivs fortfarande av honom. Molfo är idag generalagent för bland annat Laowa, Tokina och Carl Zeiss. 

  Molfo eller Molander & Son, lite oklart vilket, hade agenturen på Yashica 1955 – 1957. Senare tog Fritz Weist & Co över agenturen 1957 - 1961 och senare AB Foto Mekano 1958 - 1964.

  MolfoReflex är en Yashica A-1 med annat namn. Den finns tydligen i fyra olika versioner med små skillnader. Dessa skillnader beror med all sannolikhet på när Yashica gjorde förändringar på sin egen modell. Det ska ha beställts 1000 exemplar men endast kring 400 st levererades och såldes. Detta var 1955. Det gör att denna kamera är rätt sällsynt.

  Denna kamera är helt klart en del av svensk fotohistoria. Den är en tvåögd spegelreflex med fast optik. Den använder 120-film och har 6x6 negativformat. Objektiven är Yashimar 80/3,5. Slutaren är en Copal som klarar 1/200s - 1/10s + B. Fokuseringen anges i meter.

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Videotest: Panasonic Lumix S1, S1R och S1H

  Test

  Vi fick åter igen besök av Martin från Panasonic, denna gång i syfte att testa Panasonic Lumix S1, S1R och S1H på ett riktigt Norrländskt vis. S-serien är en samling fullformatskameror från Panasonic och de lämpar sig särskilt bra som hybridkameror för dig som både fotar och filmar.

   

 • Infonsdag: Histogram

  Histogram finns tillgängligt på de flesta moderna kameror. Du kan behöva trycka på display-knappen för att få fram histogrammet på din skärm. Histogram visar hur ditt motiv exponeras och hjälper dig att balansera förhållandet mellan mörka och ljusa delar i bilden.

  Histogram fungerar oftast både vid fotografering och filmning. Om du har underexponerat så ser du mer parten av histogrammets toppar till vänster. Om du har överexponerat så flyttas topparna till höger. Om motivet har ett ganska balanserat dynamskt omfång och är korrekt exponerat så fördelas topparna mer jämnt över histogrammet.

  Tänk på att om det är ljusa eller mörka motiv till exempel snö eller natthimmel kan innebära att histogrammets toppar samlas mer mot ena eller andra sidan utan att det är problem.

  Så här använder du histogram på Fujifilm >>

  Så här använder du histogram på Nikon >>

  Så här använder du histogram på Sony >>

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Filma i RAW med din Lumix S1H

  Nyhet

  Nu bekräftar Panasonic en ny mjukvaruuppdatering till Lumix S1H. Nya mjukvaran ger möjlighet till att filma i RAW via HDMI till en Atomos.

  Nytt i denna uppdatering är att du kan filma i 5,9K / 4K / Anamorphic (4:3) 3,5K 12-bit Apple Proes RAW över HDMI till en Atomos Ninja V. V-Log eller Rec.709 är valbart på displayen när du filmar i RAW. Displayfunktioner som WFM, zebra, vektorskop osv kan användas när du filmar i RAW.

  Uppdateringen förbättrar många fler videofunktioner som redan finns i kamera samt handhållandet av kamera, du kan läsa allt som är nytt i uppdateringen HÄR.

  Uppdateringen är kostnadsfri och finns tillgänglig för nedladdning 25e maj 2020.

  Läs mer och beställ: Panasonic Lumix DC-S1H

 • Allt om video för nybörjaren - Live med Panasonic

  Idag sänder vi live med Panasonic där vi kommer gå igenom grunderna om video samt vilka kameror vi rekommenderar i olika prisklasser för att du som nybörjare ska kunna komma igång.

  Vill du börja med video men vet inte riktigt vart du ska börja? Passa på att titta på livesändningen där vi går igenom allt du behöver för att komma igång med video tillsammans med Panasonic. Vi kommer gå igenom vilken kamera som passar dig bäst, vilka tillbehör du behöver för olika ändamål, vilka inställningar du ska använda och hur du sedan redigerar dina videor i efterhand.

  Datum: Tisdag, 21 april
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >>

 • Nytt om Canon EOS R5!

  Nyhet

  Canon släpper mer information om den kommande EOS R5. En kamera som har rönt stort intresse tack vare sina unika specifikationer.

  Efter första lanseringsmeddelandet från Canon om nya EOS R5 så blev det mycket prat om specifikationerna. Många hade tvivel om det faktiskt stämde då det lät för bra för att vara sant. Canon beslutade sig då att göra ett till lanseringsmeddelande och många blev förvånade över att specifikationerna faktiskt stämde. 

  Nu blir det tredje gången som Canon släpper mer information om den kommande Canon EOS R5.

  Ny information:

  • 8K RAW internt
  • Canon Log i 8K och 4K
  • 4:2:2 i 10-bitars färgdjup i både 8K och 4K
  • 4K video upp till 120 fps
  • Dubbla kortplatser varav ena är CFexpress och den andra SD.
    

  Dagens informationssläpp berättade mest om videospecifikationerna men var mycket intressant då dessa specifikationer inte finns på någon annan kamera i denna klass. 

  Du kan ställa dig i kö på kameran redan nu för att säkra dig en köplats. Passa på att göra det så snart som möjligt då kön nu blir allt längre. Du kan alltid avbeställa senare om du känner att prislappen blir fel för dig.

  Förbeställ Canon EOS R5 nu! >>

 • Spännande nyhet från Samyang!

  Nyhet

  Samyang lanserar idag ett nytt och mycket kompakt teleobjektiv. Vi har fått möjligheten att ha ett förhandsexemplar i några dagar och har därför en liten förhandstitt på objektivet som du kan läsa i produktbeskrivningen.

  Samyang fortsätter utöka sitt sortiment av autofokusobjektiv till Sonys E-fattning. Denna gång är det en mycket lätt och smidig - men samtidigt ljusstark - 75mm teleoptik som ser dagens ljus. Samyang AF 75/1,8 är endast 69mm lång och väger 230g vilket är betydligt smidigare än motsvarande objektiv från Sony och Zeiss som redan är de mest kompakta objektiven i sin klass.

  Vi fick äran att klämma och känna på Samyang AF 75/1,8 FE redan innan lanseringen, och givetvis även tillstånd att lägga ut några bilder som vi tagit med detta förhandsexemplar. Ett slutgiltigt test kommer dock senare så fort objektivet kommer ut på marknaden.

  Läs mer och beställ objektivet redan nu: Samyang AF 75/1,8 FE

 • Drönarsöndag: Kite

  På lördagar så åker jag och frun ofta ut på äventyr. Ibland har vi ett specifikt mål. Andra gånger så hamnar vi någonstans. Vi är mitt i prick för Jeep-reklamen: "Let's get lost together!"även den andra stämmer 100% in på oss: "Sometimes lost but never stuck!". Denna gång tänkte vi besöka en havsstrand på lite närmare håll än de vi normalt åker till. Det var fullt med folk på den första stranden så vi åkte vidare till nästa, men där var det också mycket folk. På den tredje var det helt folktomt, det är en lite "hemlig" strand som inte många känner till. Vi tog en fjärde strand innan vi åkte hem och där var det några killar som kitesurfade. Det blåste rejält och det var bara någon enstaka plusgrad. Jag pratade lite med dem och funderade om jag kunde ta lite bilder med drönaren och det fick jag gärna.

  Jag måste verkligen berömma DJI Mavic 2 Pro för dess tillförlitlighet. Behövde självklart köra den i sportläge för att kunna hänga med kitesurfarna. Men inga konstigheter alls. Den varnade för starka vindar, så det var lite på egen risk att flyga i så hård vind men drönaren uppförde den sig exemplariskt.

  Deras linor var 27m och de hoppar som högst 11m så jag la mig på 50-60m höjd för att inte krocka med någon skärm. Det var oerhört kul att ta dessa bilder. Jag har aldrig gjort något liknande. De gillade bilderna och jag fick intressanta bilder att kunna visa här. Alla nöjda.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Myskissen

  Idag visar jag en bild som verkligen förmedlar känsla. Matte och kissemissen har myst och båda somnade. Kissen har precis vaknat upp från sin tupp lur. Allt är mysigt.

  Det är ett tag sedan jag tog denna bild men jag gillar den fortfarande. Ni som har katt, eller hund, förstår precis hur mysigt det är med husdjur ibland. Bilden är tagen med en Nikon D810 med Nikons härliga 58/1,4. En härlig bokeh även om jag använde f/2,0. 

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Hur du designar och redigerar matfoto

  Det ligger mycket arbete bakom att skapa ett foto av en läcker maträtt eller en delikat efterrätt. Michaela Hartwig tar oss bakom kulisserna med viktiga tips om att förbereda matbilder, vad man ska göra på vid fotograferingen och hur man kan uppnå naturliga bilder med rätt ton med Capture Ones fotoredigeringsprogram.

  Läs hela artikeln här: Hur du designar och redigerar matfoto

 • Test: Fujifilm GF 45-100/4 R LM OIS WR

  Test

  Nu har vi testat det senaste zoomobjektivet från Fujifilm till deras GFX-system. Som alla andra GF-objektiv är prestandan på topp och en klar rekommendation till dig som behöver ett zoomobjektiv till din Fujifilm GFX.

  Mats skriver: Till skillnad från den redan befintliga GF 32-64, så har GF 45-100 ett aningen större omfång - men det ger framförallt tillgång till längre brännvidder. Jämfört med 35mm-fullformat motsvarar brännviddsområdet en bildvinkel på 36-79 mm. Objektivet har dessutom integrerad bildstabilisering, vilket tidigare saknats i GF-seriens övriga normalobjektiv. Fujifilms objektiv till GFX-kamerorna håller de allra flesta en fantastiskt hög optisk kvalitet som också matchar deras 100 MP-kamera GFX 100 utan problem, och Fujinon GF 45-100 /4 R LM OIS WR är förstås också ett mycket bra objektiv.

  Läs hela testet här: Fujifilm GF 45-100/4 R LM OIS WR

 • Fotohistoria: Penti

  En liten skönhet från dåvarande Öst-Tyskland. När jag såg den för första gången hade jag aldrig kunnat gissa att en öststat skulle kunna producera en sån flärdfull kamera. Vår är grön men de finns också i vit, svart, blå och röd. Den ger halvformat och använder SL-filmkassetter.

  Welta Penti utvecklades 1956 av Walter Henning på VEB Zeiss Ikon. Den började produceras av VEB Welta Kamera Werke i april 1958 och hette då Welta Orix. VEB Zeiss Ikon hade inte kapacitet att tillverka den och därför las produktionen till VEB Welta Kamera Werke istället. För onödig info så 1960 så bytte VEB Welta Kamera Werke namn till VEB Prüfgerätewerk Medingen. Mer onödig info är att efter ett år så byttes nmanet på kameran från Orix till Penti och tillverkningen flyttades till VEB Kamera- und Kinowerke Dresden, också kallad VEB KKWD. Det var den fabrik där Ica tillverkades tidigare.

  Penti har en mycket säregen filmframmatning. När du trycker av och därmed tar bilden, så hopper en pinne ut på kamerans vänstra sida. När du sedan trycker in den pinnen så dras filmen fram och slutaren spänns. Voigtländer Vitessa hade en liknande lösning.

  Penti använde Östtyska motsvarigheten SL, Schnelladekassette, till Agfa Karat, som senare kallades Agfa Rapid. Det förljde med ett motljusskydd i den färg som kameran var. 

  I början av 1960-talet så släpptes en ny version som hette Penti II och den hade en inbyggd ljusmätare. Även om designen var liknande så var den inte lika snygg. De släppte också en Penti I som såg exakt ut som Penti II men saknade ljusmätare. Penti I slutade tillverkas 1966 och Penti II slutade tillverkas 1977. Den första modellen med namnet endast Penti fick smeknamnet Penti 0. Totalt tillverkades kring 800,000 kameror från 1958-1977.

  Penti var den absolut snyggaste men också den mest kunniga kameran som tillverkades för SL-filmsystemet. Du kan nämligen ställa in exponeringstid, bländare och avstånd på denna lilla kamera. Optiken var en Meyer-Optik Görlitz Trioplan 30/3,5. Den fanns även med Meyer-Optik Görlitz Domiplan 30/3,5 optik.

  Du kan se 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • TIPA world awards 2020

  TIPA är en samling medlemmar från flera fototidningar över hela världen som testar olika kameror och fotoutrustning. Varje år ger de utmärkelser efter vad dom anser är den bästa kameran inom olika kategorier. Nu visar de årets vinnare, nedan hittar du en lista på vinnarna och vilken kategori den har vunnit!

  Årets bästa DSLR:

  Avancerad: Canon EOS 90D
  Expert: Nikon D780
  Professionell: Canon EOS 1D X Mark III

  Årets bästa kamera med APS-C sensor:

  Avancerad: Nikon Z50
  Expert: Sony A6600
  Profesionell: Fujifilm X-Pro3

  Årets bästa fullformatskamera:

  Expert: Sigma FP
  Professionell: Sony A7R IV

  Årets bästa kamera för foto och video:

  Panasonic Lumix DC-S1H

  Årets bästa mellanformatskamera:

  Fujifilm GFX 100

  Årets bästa kompaktkamera:

  Expert: Sony Cybershot DSC-RX100 VII
  För vlog: Canon PowerShot G7 X Mark III
  Premium: Fujifilm X100V

  Årets bästa objektiv:
  Fast normal: Tamron AF SP 35/1,4 Di USD
  Vidvinkelzoom: Tokina ATX-i 11-16/2,8 CF
  Professionell: Nikon AF-S 120-300/2,8E FL ED SR VR
  M4/3: Panasonic Leica DG Vario Summilux 10-25/1,7
  Fast, anpassad för spegelfritt: Nikon Nikkor Z 58/0,95 Noct
  Fast vidvinkel: Samyang AF 14/2,8 ED AS IF UMC
  Vidvikelzoom anpassad för spegelfritt: Sigma 14-24/2,8 DG DN Art
  Normalzoom: Sigma 24-70/2,8 DG DN Art
  Telezoom: Canon RF 70-200/2,8 L IS USM
  Porträtt: Canon RF 85/1,2 L USM

  Årets bästa färgkalibrator:

  X-Rite i1 Display Pro

  Årets bästa fotopapper:

  Hahnemühle

  Dessa utmärkelser är från TIPA 2020.

 • Infonsdag: Utmana dig själv

  Som fotograf är det alltid kul att utmana sig själv för att hitta nya motiv och att lära sig mer. Hur du utmanar dig är upp till dig. Är ni flera fotografer så kan ni ge varandra utmaningar, vilket är ännu roligare.

 • Tävla om priser värde 18 000:-

  Vi påminner om pågående tävling med temat "Hemma" och det är fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 18.000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är "Hemma" och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på CyberPhoto får ej delta.

  Förstapris: Nikon Z50 kamerahus + Z DX 16-50/3,5-6,3 VR​
  Andrapris: Sirui Kolfiberstativ N-1205X + K-10X kulled

  Tredjepris: Lowepro ProTactic BP 450 AW II

  Tävlingsperiod 27 mars - 30 april 2020.

 • Live med Sony!

  På onsdag sänder vi live tillsammans med Sony, där vi kommer ta upp 10 tips och tricks med Sony A7 III och sedan ha en Q&A där du kan ställa frågor till Sony och få svar direkt.

  I livesändningen kommer vi gå igenom 10 tips och tricks med Sony A7 III som du förmodligen inte visste om. Dessa tips kan göra det lättare att använda kameran eller till och med hjälpa dig att ta bättre bilder. Vi kommer avsluta livesändningen med en Q&A där du kan ställa frågor till Sony och få svar direkt. Ställ dina frågor på vår Facebook så kommer den att besvaras under livesändningen.

  Ställ din fråga här >>

  Datum: Onsdag, 15 april
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livestream >>

 • Drönarsöndag: Björkar

  Jag körde förbi en skog där jag såg att det fanns endast björkar och dessa stod i hyfsat raka rader. Självklart var det bara att stampa på hejdarn och tas sig ut med drönaren. Dessa rader syns inte uppifrån så bra på sommaren då björkarnas blad gör allt till en grön massa. En vän sa att bilden såg ut som hans hårbotten, med allt tunnare hår. Skön humor.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Himmel

  Förra helgens äventyr var mest på grusvägar. Vissa fortfarande isbeklädda andra mer leriga. Det är lätt att hålla avstånd till andra ute i "vildmarken". Pollensäsongen har startat och här kan man dessutom nysa utan att någon behöver bli panikslagen. Här så såg jag att himlen hade härliga moln, men jag hade ingen naturlig spännande förgrund, som ett vackert träd eller så. Solen var på väg att gå in i moln så det fick bli vad som fanns där och då. Ibland planerar man långt i förväg för en bild och ibland så blir det spontant då ögonblick dyker upp.

  Även om denna bild inte är något man sätter upp på väggen så finns det många av er som verkligen älskar moln och dessutom finns det många äventyrare som gillar Jeepar. Denna bild är till er. 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 med GF 23/4. Bilden är sammansatt av två bilder då jag ville ha med mycket himmel men ville inte att Jeepen skulle bli förvriden av vidvinkeln alltför mycket. Vid detta och liknande tillfälle så tar jag en bild rakt fram och en mer uppåt, och sedan sätter jag ihop dem.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Laowa CF 65/2,8 Macro 2:1

  Test

  Laowa har tagit fram ett macroobjektiv speciellt för spegelfria kameror med bildsensor i APS-C-format. Vi har nu testat detta objektiv och som de flesta andra Laowa-objektiven har den en hög optisk prestanda!

  Mats skriver: Den optiska konstruktionen är apokromatisk, vilket innebär att den motverkar kromatisk aberration. Detta betyder även bättre färgåtergivning, högre kontrast och bättre skärpa ända ut i bildkanterna. Liksom övriga Laowa -objektiv till dags dato är CF 65 byggt mestadels i metall. Konstruktionen är alltså rejäl, samtidigt som objektivet har ett smidigt format och en relativt låg vikt. Som vanligt är det även manuell fokusering som gäller - något man normalt brukar jobba med för att nå optimal fokus i närbildssammanhang.

  Läs hela testet här: Laowa CF 65/2,8 Macro 2:1

 • Live med Capture One idag!

  Idag sänder vi live tillsammans med Capture One, där vi går igenom grunderna och hur du kommer igång med RAW-redigering.

  Om du är intresserad att göra mer med dina bilder, för att få ut det mesta ur din kamera så är detta ett perfekt tillfälle för dig! På Torsdag den 9/4 klockan 15:00 anordnar vi ett kostnadsfritt webinar med temat "Kom igång med Capture One". 

  Webbinariet kommer att livesändas på Engelska av María López på Capture One, direkt på vår YouTube-kanal. Chatten kommer att vara igång, med oss på plats, så att du när som helst kan ställa frågor och få svar direkt.

  RAW-materialet i utbildningen finns tillgänglig för nedladdning, så att du smidigt kan följa med och återskapa vad du ser under genomgången. Äger du inte redan Capture One så går det bra att ladda hem en kostnadsfri testversion genom att klicka på länken här nedan.

  Datum: Torsdag, 9 april
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Engelska

  Lägg till i din kalender här >

  Länkar
  Kostnadsfri testversion
  RAW-material för kursen
  Direktlänk till livestream

  Se till att du har Capture One installerat på din dator. Ladda ned RAW-materialet och öppna filen "Capture One webinar samples" så är du redo att följa med i livesändningen!

 • Fotohistoria: Corona

  Även om vi just nu associerar Corona med något negativt som den sjukdom som härjar, så är själva namnet Corona inget negativt. Vi har en Corona-optik i vår samling som gäckat mig länge nog. Det har varit nästan omöjligt att få fram några fakta om den. Men den är mycket välbyggd och gedigen så dess höga kvalitet har gjort mig nyfiken.

  Jag har letat överallt efter information och det finns typ inget alls. Jag ger dock inte upp så lätt. Efter mycket efterforskning så kunde hitta ett samband mellan Corona och Minette. Det verkar vara exakt likadana objektiv, till utseende i alla fall, och efter mer letande så hittade jag ett objektiv som hette "Minette Corona" och sambandet var nu fastställt. Objektiven kunde heta "Corona" eller "Minette" och i enstaka fall "Minette Corona". De är tillverkade i Japan.

  Vid djupare efterforskningar så börjar namnet Volk Minette Corona dyka upp. Nu börjar det bli lite förvirrat. Volk gör medicinsk utrustning för Vitrektomi, vilket är ett är ett kirurgiskt ingrepp där man tar bort glaskroppen i ögat. Just den 75mm som vi har verkar vara den som använts av Volk. Då anges "Volk" som tillverkare och "Minette Corona" som modellbeteckning. Denna information finns både på amerikanska och ryska sidor. När den anges som medicinsk optik så är den upp till 10 gånger dyrare än när den säljs som förstoringsoptik.

  Så Corona verkar vara en optikmodell av tillverkaren Minette. Volk verkar ha använt deras 75mm i deras medicinska instrument. Jag hittade en annons på Minette förstoringsapparat från 1938. Jag har dock svårt att tänka mig att den Corona 75/3,5 som vi har skulle vara så gammal. Den är lite för välbyggd och lite för snygg för det. Minette tillverkade även stativ, väskor, remmar, exponeringsmätare, trådutlösare, handtag, luppar, filter, kikare, belysning, filmklippare och filmvisare för 8mm smalfilm.

  Jag har hittat dessa objektiv: 50/3,5, 75/3,5, 90/4,5, 105/4,5. Alla dessa Minette-objektiv är byggda, och normalt sålda, som förstoringsobjektiv. Då, som sagt, med namnen "Corona", "Minette" eller "Minette Corona"

  Jag kan inte hitta någon som helst information om Minette som företag. Jag kan konstatera att de fanns 1938 och måste ha funnit 1965, för då lanserades Super-8, och de hade Super-8-tillbehör.

  Nu när jag har ett Corona 75/3,5 i nyskick tillgängligt så är det ju självklart att jag måste prova att fotografera med den. Självklart då på en Fujifilm GFX 100. Den testen ryms inte här i bloggen, så för er som tycker sånt här är intressant, och ni är roligt nog ganska många, så hoppar vi över till Captain's Log och ser på bilderna där. Klicka här för att komma dit >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Ta många bilder

  Ta många bilder. Sortera hårt. Behåll de bästa. Låter logiskt va?

  I dagens läge som kostar det inget att ta bilder då minneskort går att återanvända till skillnad från analog film. Hur många bilder du än tar så kommer någon bild att vara den bästa. Prova olika bildvinklar, olika brännvidder, ta flera bilder i varje position då bakgrunder kan förändras, motivet kan förändras och ibland kan det också hända att autofokusen har missat lite. Prova gärna även olika skärpedjup och olika exponeringar.

  Erfarna fotografer förstår exakt vad vi menar. De gör urvalet av bilder när de kommer till datorn. Där kan de i lugn och ro se det "material" som de samlat in under dagens fotografering. Den erfarne fotografen tar inte en bild och sedan studerar den på bildskärmen och funferar om han ska ta en till. Den erfarne fotografen kan möjligtvis dubbelkolla på skärmen om exponeringen ser bra ut och sedan matar han på med bilder.

  Minneskortet går att återanvända och batteriet går att ladda. Moderna slutare klarar enorma mängder exponeringar så det är ingen större risk att du nöter ut kameran. Tycker du att minneskortet blir fullt för fort, så säljer vi både många och stora minneskort.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Tamron 70-180/2,8 är här!

  Nyhet

  Nu får vi den officiella lanseringen av Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD med information om pris och leveransdatum.

  I oktober avslöjade Tamron detta objektiv för världen, ett av de mest kompakta telezoom med stor bländare. Några veckor sedan fick vi möjlighet till att vara en av dom första i världen att göra ett förhandstest på denna optik. Nu idag får vi äntligen resterande information som saknades vilket var pris och leveransdatum. 

  Objektivet kommer att kosta 16990:- vilket låter mycket vid första anblick men jämför du den med motsvarande objektiv från Sony, Canon eller Nikon så är den nära nog hälften så billig. Tänk också på att det kommer vara det mest kompakta objektivet i jämförelse och det vi såg i vårt förhandstest kommer den troligen vara lika skarp, exemplaret vi hade under förhandstestet var bara ett förhandsexemplar så exakt hur bra objektivet är ser vi när vi får ett skarpt exemplar för test.

  Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD beräknas att levereras redan i mitten av maj

  Läs vårt förhandstest här >>

  Beställ objektivet redan idag här: Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD

 • Terry Donnelly - variationsshow

  Många professionella börjar som generalister och fotograferar alla typer av motiv, men de flesta väjer att specialisera sig. Terry Donnelly en av de unika fotograferna vars passion i fotografi kommer från att fortsätta fotografera ett brett och varierat utbud av motiv, vilket gör att han utmärker sig i alla kategorier av fotografering.

  Terrys bilder varierar mycket - hans arbete sträcker sig över ett stort antal motiv bland annat arkitektur, sport och djurliv – vilket har visat sig vara en viktig bidragare faktor till sin passion för fotografering av ett brett spektrum av motiv.  "Men, det betyder att du behöver måste ha en utrustning som kan anpassa sig. Sony α9 har allt jag behöver för att byta från en disciplin till en annan, och jag känner att jag kan lita på den helt. Den ger mig fantastiska bilder, har bra hastighet och enkel hantering."

  Se alla bilder och läs artikeln här: Terry Donnelly - variationsshow

 • Drönarsöndag: Konst

  En härlig vårdag på isen. Flög lite drönare och vi fick idén till att göra spontan konst.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Jag provade också lite lågflygning i sportläget. Filmen är i verklig hastighet, kring 70km/t. Kunde inte låta bli att lägga på ett passande ljudspår. Se den här >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • Test: Peak Design Travel Tripod

  Test

  Nu släpper vi vårt test på helt nya Peak Design Travel Tripod, ett stativ som har en helt unik design jämfört med andra stativ och vi gillar det skarp! Säljstart på detta objektiv är på tisdag, 7e april så beställ redan nu för leverans redan i mitten på nästa vecka!

  Mats skriver: Designen  är unik och genomtänkt, som brukligt med Peak Designs produkter. Stativet är väldigt kompakt ihopfällt, men samtidigt tämligen långt utfällt - tack vare 5-delade ben. Det klarar en belastning på hela 9 kg, samtidigt som det väger endast ~1,5 kg. Känslan i benlåsen är bra och tycker man de går för trögt eller för lätt så kan man enkelt justera dem med den medföljande insexnyckeln som medföljer. Vid tillfällen när man bara behöver ett kort macrostativ så kan man ta bort alla tre benen i en handvändning och snabbt byta ut dem mot lättviktsfötter (se bild nedan), och i det utförandet får man då också ett oerhört lätt och smidigt ministativ.

  Läs hela testet här: Peak Design Travel Tripod

 • X-files: Purple Rain

  Jag har sett strimmor av lila förr men aldrig så dominerande som denna gång. Det lila norrskenet uppstår när partiklar från solen träffar kvävejonen N2+ på alla höjder över 85 km.

  Innan jag tog denna bild så förundrades jag över mängden lila som jag såg med blotta ögat. När jag sedan fotograferat så blev det lila ännu tydligare genom kameran. Jag trodde först att vitbalansen kunde ha missat lite på grund av allt grönt, men när jag tog upp bilden i RAW-programmet så såg jag att den ovanligt stora mängden lila var helt korrekt.

  Bilden är tagen med en Nikon D810 + Nikon 24/1,4 på f/2, ISO 800, 4s.

  Här kan du läsa mer om norrsken >>

  Här kan du läsa med om hur du fotograferar norrsken >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Kom igång med Capture One!

  På Torsdag sänder vi live tillsammans med Capture One, där vi går igenom grunderna och hur du kommer igång med RAW-redigering.

  Om du är intresserad att göra mer med dina bilder, för att få ut det mesta ur din kamera så är detta ett perfekt tillfälle för dig! På Torsdag den 9/4 klockan 15:00 anordnar vi ett kostnadsfritt webinar med temat "Kom igång med Capture One". 

  Webbinariet kommer att livesändas på Engelska av María López på Capture One, direkt på vår YouTube-kanal. Chatten kommer att vara igång, med oss på plats, så att du när som helst kan ställa frågor och få svar direkt.

  RAW-materialet i utbildningen finns tillgänglig för nedladdning, så att du smidigt kan följa med och återskapa vad du ser under genomgången. Äger du inte redan Capture One så går det bra att ladda hem en kostnadsfri testversion genom att klicka på länken här nedan.

  Datum: Torsdag, 9 april
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Engelska

  Lägg till i din kalender här >

  Länkar
  Kostnadsfri testversion
  RAW-material för kursen
  Direktlänk till livestream

  Se till att du har Capture One installerat på din dator. Ladda ned RAW-materialet och öppna filen "Capture One webinar samples" så är du redo att följa med i livesändningen!

 • Extraväskor

  Många har frågat mig vad det är för små extraväskor som jag har utanpå ryggsäcken och vad jag har dem till.

  I den första väskan har jag en liten LED-belysning. Den använder jag rätt ofta. Jag behöver den till att lätta upp skuggor vid porträtt och vid närbilder.

  I den andra väskan har jag en extra snabbplatta till stativet. Det har hänt att jag dragit ut i fält och sedan insett att snabbplattan ligger hemma på skrivbordet. Då blir stativet helt obrukbart. Det problemet är nu historia. Jag vill inte ha ett snabbfäste skramlade omkring inuti ryggsäcken.

  I den tredje väskan har jag medicin och plåster. Alvedon, Gavescon, Samarin och ögondroppar för att vara exakt. Alla har kommit till användning.

  LED-belysning >>

  Ryggsäcken är en äldre LowePro BP 450 AW i Camo. Här hittar du nya modellen >>

  Småväskorna är LowePro D-Pods 10. Klicka här för att komma till väskan >> 

  /Thomas

 • Test: Olympus E-M1 Mark III

  Test

  En ny version i den populära, högpresterande E-M1-serien - med ett antal förbättringar och nyheter jämfört med föregångaren Mark II. Som vanligt handlar detta om en mycket kompakt och smidig modell, som samtidigt är mycket tålig, snabb och fullspäckad med funktioner - både för vanlig fotografering och för mer kreativ användning.

  Mats skriver: Nyheter är bland annat en mycket snabbare processor som bidrar bl a till ännu mer effektiv bildstabilisering och möjlighet att ta "High Res"-bilder på hela 50 MP på frihand och upp till 80 MP med stativ. Förutom detta har man även förbättrat den ögonigenkännande fokuseringen och lagt till sin Live ND-funktion som emulerar effekten av ett gråfilter på upp till ND32 - lånad från E-M1X.  Att Olympus kan bygga små och robusta kameror med förmodligen marknadens bästa väderskydd är knappast någon nyhet idag. E-M1 Mark III är en mycket snabb kamera som klarar upp till 18 bilder per sekund vid serietagning med den mekaniska slutaren, och upp till 60 b/s i Pro Capture-läget som använder sig av elektronisk slutarfunktion. Vill man ha följande autofokus och exponering så fungerar det bäst med 10 b/s, men även med 18 b/s fungerar med C-AF.

  Läs hela testet här: Olympus E-M1 Mark III test

 • Exportera och skriv ut bilder i Capture One Pro

  Capture One Pro är en kraftfull RAW-bildbehandlare som stöder arbetsflödet från att importera till att exportera bilder. I det här inlägget kommer vi att titta på flera av de olika sätten du kan exportera dina bilder från Capture One Pro, inklusive utskrift.

 • Fotohistoria: Atlantic

  Denna kamera är lite av en gåta. Kanske inte så spännande till utseendet men väl till namnet. Atlantic. Men det blir mer spännande. Varför tror du att färgkodningen på filmminnesratten är gul och blå?

  Jag har tidigare gjort ett inlägg om Iloca, där jag visade en en Iloca Rapid-B från vår samling. Den kameran är Atlantic på fronten. Men denna kamera som du ser på bilden här ovanför heter endast Atlantic. Loggan är densamma men denna kamera är definitivt inte tillverkad av Iloca.

  På objektivet läser vi Trier AR Fionar. Det säger att denna kamera bör vara tillverkad av 1953 Foitzik i Tyskland. Foitzik-Kamerawerke grundades av Karl Foitzik (1909-1955) och tillverkade kameror från 1945 till 1958. De hade kvalitetsproblem med objektiven från Steinheil München och 1953 tog de över Optische Werkstätte Janetzki och kunde då tillverka egna objektiv. När de avar som störst hade de 150 anställda. Karl Foitzik som var både grundare och ägare dog i en biloycka 1955, och efter hans död så lyckades hans änka bara hålla liv i företaget i tre år till och det lades ned 1958.

  Så denna Atlantic är egentligen en Foitzik och den förra Atlantic som jag skrev om var en Illoca. Efterforskningarna gick vidare och till slut hittade jag en öppning i denna gåta. Det visade sig att det fanns ett svenskt postorderföretag med namnet Atlantic som var beläget i Stockholm som köpte in och sålde kameror under eget namn. Det förklarar varför Atlantic-loggan dyker upp på helt olika kameror. Atlantic sålde också en rysk tvåögd spegelreflex. 

  Tänk om det är därför det är svenska färgerna gul och blå färg på filmminnesratten på denna kamera? Eller om det bara indikerar filmtyp, men Foitzik Foinix som kameran egentligen heter har inte de gula och blå färgerna. Så det verkar vara unikt för den svenska versionen. Kul! En liten detalj som nu får lite uppmärksamhet 67 år efter att den tillverkades.

  Atlantic tar 120-film. Den har en Prontor-SVS slutare som klarar 1/300s - 1s + B. Optiken är en Trier Forinar AR 75/3,5. Värdet på dessa faktiskt rätt sällsynta kameror verkar variera friskt. Vi betalade hela 36kr på en online-auktion för denna kamera. Men kan kosta upp emot 500kr vilket fortfarande inte är så farligt med tanke på hur sällsynta de verkar vara. 

  Du kan se 5 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Första april - Dubbel glädje!

  Idag är det första april, en dag där många väljer att skoja och luras. Inget fel med det. Nu under omständigheterna som världen befinner sig i, så väljer vi att ta dagen lite annorlunda!

  Eftersom det är tufft för många just nu så väljer vi att inte göra något aprilskämt här på CyberPhoto, utan vi väljer istället för att sprida dubbel glädje genom att skicka med två chokladbitar i alla våra paket idag. Gäller självklart även för dig som besöker oss i den fysiska butiken.

  Ta hand om er och sprid glädje under denna första april!

 • Infonsdag: Polarisationsfilter

  Detta är nog det mest användbara av alla filter som finns. Svaret på frågan om just du behöver ett är: Ja. Du skruvar fast det i ditt objektivs filtergänga och den yttre delen av filtret roterar så att du kan justera effekten enligt dina önskemål. Det kan inte bli enklare.

  1. Du kan styra "blåheten" på himlen. Fungerar bäst när du fotograferar med solen 90 grader från motivet. Rakt mot eller rakt ifrån solen så har du ingen effekt alls. Eftersom du kan snurra filtret på dess yttre ring så kan du justera hur mycket effekt du önskar. En lagom effekt får du genom att vrida filtret tills du når maximal effekt och sedan backar lite. Men det är mest tycke och smak hur mycket effekt du vill ha. 

   

  Utan filter

   

  Med filter och liten effekt. Höstens färger lyfts fram mot himlen,

   

  Med filter och full effekt. Här kan effekten kanske upplevas lite för mycket men om du ser denna bild ensam så ger den ett grymt intryck. Klicka på bilden så får du se den på full skärm.

  2. Du kan ta bort reflexer från ytor. Oftast handlar det om glasytor eller vattenytor. Du får bort reflexer nästan helt i vissa vinklar medan i andra vinklar så blir effekten nästan obefintlig.

  Här ser du bilden tagen utan filter.

   

  Samma motiv men med polarisationsfilter. Här försvinner reflexerna nästan helt från vattenytan.

   

  Här ser du bilden tagen utan filter.

   

  Samma motiv men med polarisationsfilter. Här försvinner reflexerna nästan helt från glasytan.

  3. Du kan använda det som ett svagt gråfilter. I regel så köper du gråfilter med lite högre densitet. Ett polarisationsfilter tar ner ljuset ungefär två bländarsteg. Varierar lite på olika filtertillverkare men det är inget som spelar någon roll då moderna kameror mäter ljuset genom objektivet. Poängen är att du kan minska ljusmängden om du vill använda kort skärpedjup om snabbaste slutartiden inte räcker till.

  Det blir oftast lite tråkigt om allt är skarp på bilden.

   

  Genom att minska ljusmängden tack vare polarisationsfiltrets neutralgråa glas, och vridit filtret så att ingen polarisationseffekt ges, så kan jag ta en bild med kort skärpedjup.

  4. Du kan få en bättre färgmättnad. Ett polarisationsfilter kan man säga renar färger och kan därför ge en bättre färgmättnad i bilden. Har du en riktigt bra kamera så kan denna effekt vara svår att se, då kameran i sig själv är så grymt bra på att hantera färger.

  5. Det skyddar objektivets frontlins. Har du filtrer på och tappar kameran eller objektivet i marken så tar filtret en stor del av smällen. Filtret förstörs troligen men chansen är stor att objektivets frontlins klarar sig utan skador.

  6. Det har en plan yta som är lätt att rengöra. Objektivet har en konkav yta som är svårare att rengöra än filtrets helt plana yta. Du vill inte heller riskera nötning på ytan på objektivets frontlins.

  Polarisationsfilter är det mest mångsidiga filter du kan ha. Prova, experimentera och lek med det!

 • Test: Fujifilm X-T200

  Test

  Uppföljaren till X-T100 har fått en hel del nytt under skalet. Det handlar bl a om en helt omarbetad sökare, förbättrad autofokus, snabbare seriebildtagning, större bildskärm och möjlighet till filmning i 4K-upplösning.

  Mats skriver: Den nya processorn är ~3,5 gånger snabbare än hos föregångaren, vilket bidrar till både upplevd hastighet i kameran och effektivare bildbearbetning. En del andra grundläggande egenskaper är kvar från föregångaren, t ex upplösningen på 24MP. Fuji påpekar dock att det, trots samma upplösning, handlar om en nyutvecklad bildsensor. Fujfilm X-T200 klarar av att filma i 4K, och jämfört med föregångaren är 4K-kvaliteten ett stort lyft eftersom X-T100 klarade bara 15 fps i 4K. I X-T200 kan man nu välja 4K i 23,98p / 24p / 25p eller 29,97p. Den klarar även av slow motion upp till 120p i full-HD, vilket också är en klar förbättring.

  Läs hela testet här: Fujifilm X-T200