Fotohistoria: Corona

Även om vi just nu associerar Corona med något negativt som den sjukdom som härjar, så är själva namnet Corona inget negativt. Vi har en Corona-optik i vår samling som gäckat mig länge nog. Det har varit nästan omöjligt att få fram några fakta om den. Men den är mycket välbyggd och gedigen så dess höga kvalitet har gjort mig nyfiken.

Jag har letat överallt efter information och det finns typ inget alls. Jag ger dock inte upp så lätt. Efter mycket efterforskning så kunde hitta ett samband mellan Corona och Minette. Det verkar vara exakt likadana objektiv, till utseende i alla fall, och efter mer letande så hittade jag ett objektiv som hette "Minette Corona" och sambandet var nu fastställt. Objektiven kunde heta "Corona" eller "Minette" och i enstaka fall "Minette Corona". De är tillverkade i Japan.

Vid djupare efterforskningar så börjar namnet Volk Minette Corona dyka upp. Nu börjar det bli lite förvirrat. Volk gör medicinsk utrustning för Vitrektomi, vilket är ett är ett kirurgiskt ingrepp där man tar bort glaskroppen i ögat. Just den 75mm som vi har verkar vara den som använts av Volk. Då anges "Volk" som tillverkare och "Minette Corona" som modellbeteckning. Denna information finns både på amerikanska och ryska sidor. När den anges som medicinsk optik så är den upp till 10 gånger dyrare än när den säljs som förstoringsoptik.

Så Corona verkar vara en optikmodell av tillverkaren Minette. Volk verkar ha använt deras 75mm i deras medicinska instrument. Jag hittade en annons på Minette förstoringsapparat från 1938. Jag har dock svårt att tänka mig att den Corona 75/3,5 som vi har skulle vara så gammal. Den är lite för välbyggd och lite för snygg för det. Minette tillverkade även stativ, väskor, remmar, exponeringsmätare, trådutlösare, handtag, luppar, filter, kikare, belysning, filmklippare och filmvisare för 8mm smalfilm.

Jag har hittat dessa objektiv: 50/3,5, 75/3,5, 90/4,5, 105/4,5. Alla dessa Minette-objektiv är byggda, och normalt sålda, som förstoringsobjektiv. Då, som sagt, med namnen "Corona", "Minette" eller "Minette Corona"

Jag kan inte hitta någon som helst information om Minette som företag. Jag kan konstatera att de fanns 1938 och måste ha funnit 1965, för då lanserades Super-8, och de hade Super-8-tillbehör.

Nu när jag har ett Corona 75/3,5 i nyskick tillgängligt så är det ju självklart att jag måste prova att fotografera med den. Självklart då på en Fujifilm GFX 100. Den testen ryms inte här i bloggen, så för er som tycker sånt här är intressant, och ni är roligt nog ganska många, så hoppar vi över till Captain's Log och ser på bilderna där. Klicka här för att komma dit >>

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas