• Insekt eller husdjur?

    Kan en insekt vara ett husdjur? I så fall skulle denna ängsringspinnare vara det med tanke på hur mysig päls den har. Tack till Anne-Li Stenström som skickade in den här bilden, en fantastisk makrobild!

    Bilden är tagen med Sony A99 II + Tamron AF SP 90/2,8 Di USD Macro II, 1:1​ + Raynox DCR-250 Macrokonverter​

    Vi kommer framöver att visa makrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

    Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

  • Sista dagen för tävlingen!

    Passa på att vara med i tävling som avslutas idag! Skicka in din bästa äventyrsbild så har du chansen att vinna ett presentkort och äran i vad vi tror blir tuff konkurrens. Läs reglerna innan du skickar in din bild!

    Under PhotoExpo 2019 (lördag 26 oktober, Umeå) kommer vi att printa ut topp 20 bilder enligt en jury och ha som utställning på plats. Av dessa 20 nominerade ska ni leverantörer, föreläsare och fotografer rösta på det bidrag du tycker är bäst. De tre bilder som får flest röster vinner varsitt presentkort på CyberPhoto i följande ordning:

    1a pris: Presentkort på 5000kr
    2a pris: Presentkort på 3000kr
    3e pris: Presentkort på 2000kr


    Temat är äventyr och det är ett (1) bidrag per person som gäller. Tolkningen är fri och det är fri efterbearbetning som gäller. Bilden som skickas in får bestå av flera exponeringar eller delar av flera bilder (tex att man skapar en bild med olika exponering på himmel och hav och sätter ihop till ett (1) bidrag), filter eller andra tekniker där det är du som fotograf som tagit allt material som återfinns i bilden. För frågor kring detta, maila oss. Bilden skickas in till blogg@cyberphoto.se och får max vara på 5 MB. Bilden måste infogas eller bifogas i mailet, inte länkas från en molnfunktion eller annan delningslösning. Tävlingen avslutas 2019-09-30 kl 23:59. Juryns val kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och anställda, eller nära vänner och familj till anställda på CyberPhoto får ej delta i tävlingen. Lycka till och tack på förhand!

    Läs mer om PhotoExpo 2019

  • Drönarsöndag: Våtmarker

    Norrländska våtmarker. Helt klart har någon försökt dika ut området. Såna här platser är både vackra och lite skrämmande. Man vill inte gå ner sig här, men med en drönare kan man ta sig till den plats man vill ta bilden på utan att riskera livet. En grå och regnig dag så fuktigare än så blir det inte.

    Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

    Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

    Klicka här för att se bilden i större format >>

    Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  • X-files: Riddick

    Klicka gärna för större bild på denna. En välordnad gångväg, ett kargt landskap som närmast påminner om en av Venus månar, en kommunikationsanläggning som från en Sci-Fi-film och moln som från någon av Riddick-filmerna. Det är vad man möts av efter 6 timmars vandring i bergen i Ilulissat på Grönland.

    Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR, f/11, 1/80s och ISO 100.

    Klicka här för att se större bild >>

    Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

    Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

    /Thomas

  • Test: Canon EOS 90D

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på en av Canons mest populära serie av systemkameror, EOS 90D. Kameran har en ny sensor med betydligt fler pixlar men betyder fler alltid bättre?

    Mats skriver: Canon EOS 90D kan det mesta som en avancerad systemkamera behöver kunna, men det som är nytt bland funktionerna för Canons APS-DSLR-kameror är fokus peaking som fungerar för både videofilmning och stillbildstagning med live view. För extra korrigering av oskärpa vid videoinspelningar, så kan man aktivera kamerans inbyggda 5-axlig elektroniska stabilisering mot oönskade kameraskakningar. Den fungerar dock endast i videoläget. Bildkvaliteten på stillbilderna är överlag bra och duger gott och väl för de allra flesta användare. Den högre upplösningen innebär dock inte att bildkvaliteten ökat i samma utsträckning som antalet pixlar. Bruset blir mer framträdande ifall man granskar bilderna i 100%, och använder man inte Canons skarpaste objektiv så kan eventuella brister i optiken märkas tydligare.

    Läs hela testet här: Canon EOS 90D

  • Sista dagarna för tävlingen!

    Passa på att vara med i tävling som pågår just nu, den avslutas efter helgen. Skicka in din bästa äventyrsbild så har du chansen att vinna ett presentkort och äran i vad vi tror blir tuff konkurrens. Läs reglerna innan du skickar in din bild!

    Under PhotoExpo 2019 (lördag 26 oktober, Umeå) kommer vi att printa ut topp 20 bilder enligt en jury och ha som utställning på plats. Av dessa 20 nominerade ska ni leverantörer, föreläsare och fotografer rösta på det bidrag du tycker är bäst. De tre bilder som får flest röster vinner varsitt presentkort på CyberPhoto i följande ordning:

    1a pris: Presentkort på 5000kr
    2a pris: Presentkort på 3000kr
    3e pris: Presentkort på 2000kr


    Temat är äventyr och det är ett (1) bidrag per person som gäller. Tolkningen är fri och det är fri efterbearbetning som gäller. Bilden som skickas in får bestå av flera exponeringar eller delar av flera bilder (tex att man skapar en bild med olika exponering på himmel och hav och sätter ihop till ett (1) bidrag), filter eller andra tekniker där det är du som fotograf som tagit allt material som återfinns i bilden. För frågor kring detta, maila oss. Bilden skickas in till blogg@cyberphoto.se och får max vara på 5 MB. Bilden måste infogas eller bifogas i mailet, inte länkas från en molnfunktion eller annan delningslösning. Tävlingen avslutas 2019-09-30. Juryns val kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och anställda, eller nära vänner och familj till anställda på CyberPhoto får ej delta i tävlingen. Lycka till och tack på förhand!

    Läs mer om PhotoExpo 2019

  • Nyhet: Canon Firmware

    Nyhet

    idag har Canon släppt en uppdaterad firmware till EOS R och EOS RP vilket vi gillar. Att din produkt blir bättre än den var igår utan kostnad är en klar fördel. Vi ska kika närmare på vad den här uppdateringen innebär. Ett tips är att alltid uppdatera då en uppdatering ofta innehåller fler nyheter än det som skrivs ut.

    EOS R - LÄNK:  FIRMWARE TILL EOS R

    Version 1.4.0 omfattar följande förbättring:

    1. Förbättrar autofokus för ögonigenkänning på längre avstånd
    2. Förbättrad prestanda för autofokus hjälper kameran att fokusera på och spåra mindre motiv.
    3. Minskar tidsförskjutningen mellan autofokus (AF) och bildvisningen i sökaren eller  skärmen.
    4. Korrigerar ett fenomen som innebär att AF-bildstorleken inte kan ändras i Servo AF.
    5. Åtgärdar ett problem relaterat till PTP-kommunikation.

     

    EOS RP - LÄNK:    FIRMWARE TILL EOS RP

    Version 1.3.0 av den inbyggda programvaran omfattar följande förbättring:

    1. Förbättrar autofokus (AF) för ögonigenkänning på längre avstånd.
    2. Förbättrad prestanda för autofokus hjälper kameran att fokusera på och spåra mindre motiv.
    3. Minskar tidsförskjutningen mellan faktiskt autofokus och bildvisningen i sökaren eller på skärmen.
    4. Korrigerar fenomen där inmatningsrattens ikon ibland inte visas. 
    5. Åtgärdar ett problem relaterat till PTP-kommunikation.

     

     

     

  • Magiska kvällar

    Det har bjudits på flera vackra solnedgångar senaste tiden vilket också märkts i sociala medier och det är guldläge för oss fotografer att utnyttja läget. Bilden ovan är lite "fusk" då den är tagen på södra halvklotet men de senaste kvällarna i norrland har varit av samma kaliber...

    Skicka gärna in en bild på en vacker solnedgång till oss, en bild som sticker ut och har något extra och förklara gärna hur du tänkte för att ta just den bilden så kan vi dela med oss av det. Vi visar gärna upp ett par bilder och blir din bild utvald till Bloggen eller våra sociala medier så premierar vi med biobiljett. Nu hoppas vi på en ännu en magiskt vacker kväll!

    (Bild tagen med Nikon D500 och 70-200mm i Thailand)

  • Fotohistoria: Gevaert

    Du har säkert hört talas om Agfa, och många känner nog till att företaget hette egentligen Agfa-Gevaert, men kanske inte alla känner till företaget Gevaert innan de slogs samman med Agfa.

    År 1894 så levde en man med namnet Lieven Gevaert och han grundade företaget L. Gevaert & Cie i Antwerpen i Belgien. De tillverkade film, stillbildskameror och filmkameror, då menas filmkameror som kameror för rörlig film. Vi råkar ha en Gevaert filmkamera i vår egen samling och det är den vi ska titta lite på idag. 

    Kända Gevaertfilmer är Express (30°DIN), Superchrom (30°DIN), Gevachrome (30°DIN) och Micrograin (27°DIN).

    1964 så gick Gevaert ihop med Agfa och där slutar egentligen historien. 2004 efter många år av förlust så avknoppas fotodelen till AgfaPhoto men som går i konkurs efter bara ett år. Idag finns namnen att "hyra" på licens. 

    Det finns inte mycket info om Gevaerts kameror, speciellt inte deras filmkameror, men här kommer en lista på de jag hittat. Kan vara bra om du har en Gevaert liggande hemma i garderoben:

    Geva 66  1960  
    Geva 8 Carena  1954  
    Geva 8 Carena II 1955  
    Geva Box 6x6 1950-1951  
    Geva Box (eye level)  1955-1959  
    Geva Box (waist level)  1951-1954  
    Geva Box Special  1951  
    Geva Box Synchro  1950  
    Gevalux 144  1951  
    Gevaphot  1952  
    Gevasix  1957  
    Rex 16 1950
    Rex Junior Baby  1951  
    Rex Lujo  1944-1959  
    Rex Lujo II 1950  
    Automatic 1960
    Zoomex  1963  


    Den kamera du ser på bilden är en Gevaert Automatic från 1960. En dubbel-8 filmkamera som verkligen andas ingenjörskonst. Handtaget används för att dra upp fjädern som sitter i handtaget. Den har bländarautomatik som drivs av ett batteri som sitter under locket ovanför loggan. Normal filmhastighet är 16 b/s men den klarar upp till 32 b/s så man kan få lite slowmotioneffekt. Intressant är att den har en Steinheil Culminon-optik från München. Den är så galet platt för att vara en dubbel-8. Nu kan man inte uppleva dess höga kvalitetskänsla via en bildskärm tyvärr.

    Du kan se 7 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Zhiyun Smooth Q2

    Nyhet

    Zhiyun Smooth Q2 en ny version av deras mycket populära Smooth Q. En kraftfull och otroligt kompakt 3-axlig stabilisering för mobiltelefoner som passar perfekt till Youtubers och vloggare.

    Nya versionen har fått en uppdaterad design som gör den betydligt smidigare tack vare ett mindre grepp. Även om den nyare är mindre och lättare så är den starkare och har mycket bättre batteritid upp till hela 17 timmars användning. Ett snabbfäste gör det lätt att ta av och på mobilen från gimbalen.

    Smooth Q2 kopplas ihop med din telefon och har flera funktioner som vortex-läge, dolly zoom, timelaps och motivföljande lägen som gör det lätt att skapa proffsiga videor.

    Läs mer och beställ här: Zhiyun Smooth Q2, 3-axlig stabilisering för smartphones

  • Infonsdag: Kyla

    Du har varit ute i kylan och fotograferat och ska in i värmen. Du vill inte få kondens varken på kameran eller i kameran. Vad gör du då?

    Det finns flera sätt men det enklaste och det vi rekommenderar är att du har kvar kameran i väskan tills den har någorlunda värmeutjämnats med ditt hem. Då får du inga problem med kondens. Nu är det så att många använder bilen när de varit ute i kylan och då får du i princip hela värmeutjämningen på väg hem och kan ta fram kameran direkt när du är hemma. 

    I bilen är det ännu viktigare att ha kameran i väskan. På vinterna drar man in snö i bilen som sedan smälter och det innebär att luftfuktigheten är långt större i bilen än hemma. Även om nu väskan skulle legat i bilen och är varm, och kameran är kall så är det så lite luft och fuktighet i väskan att det är försumbart. Stäng locket på väskan.

    Även om många moderna kameror är fuktskyddade så rekommenderar vi ändå att tänka på detta, då får du säkerligen ut en längre livslängd på din kamera.

    Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

  • Test: Samyang AF 18/2,8 FE

    Test

    En ultravidvinkel på 145g för endast 4190:- kan den vara bra? Absolut, Mats är imponerad att Samyang har lyckats än en gång med ett litet och lätt objektiv som faktiskt är riktigt bra och som dessutom tecknar ut fullformat!

    Mats skriver: Samyang kompletterar återigen sin serie med små och lätta autofokusobjektiv för Sonys E-fattning med denna 18mm vidvinkel. Samyang AF 18/2,8 FE sticker bara ut ca 5,5 cm från kamerahuset och väger endast 145 gram,  med andra ord ett bra alternativ att ha med sig på ex.vis stadsvandringar eller resor. Jag är faktiskt lite imponerad över hur bra bildkvalitet denna lilla 18mm vidvinkel levererar, skärpan är bra över stor del av bilden redan på full öppning.

    Läs hela testet här: Samyang AF 18/2,8 FE, för Sony E-fattning

  • Makromåndag: Smal som en stam

    Dagens makrobild är inskickad av Jakob Nordström. En otroligt fin och rolig bild på en trollslända som stirrar fanatiskt på fotografen bakom den smala stammen.

    Bilden är tagen med Nikon D7200 + Irix Dragonfly 150/2,8 Macro 1:1

    Vi kommer framöver att visa macrobilder som är fotograferade av våra läsare här på bloggen. Har du en makrobild som du skulle vilja visa upp? Skicka då in bilden med en beskrivning till blogg@cyberphoto.se

    Alla publicerade bilder premieras med en biobiljett.

  • Drönarsöndag: Gravrösen

    Några gravrösen mitt ute i ingenstans. En gång i tiden så gick det nog en strandlinje här. Förmodligen plundrades de för över tusen år sedan. Intressant att de finns kvar.

    Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

    Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

    Klicka här för att se bilden i större format >>

    Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  • X-files: Frihet

    Jag gillade denna bild men jag gillade inte riktigt himlen så jag lät mig få lite artistisk frihet med färgerna och plötsligt så gillade jag bilden betydligt bättre. Nä, himlen hade inte den färgen i verkligheten, men ja, bilden blev mycket bättre. Galet mycket bättre faktiskt. Sedan behöver man inte hålla med.

    År 1973 tappade en av amerikanska flottans C-47 höjd och nödlandade på Solheimasandur på Island.

    Det var under andra världskriget som DC-3 fick sin storhet, då behovet av snabba transporter ökade enormt. US Army Air Forces mönstrade in nästan alla civila DC-3 samt alla flygplan som då var under produktion. De fick benämningarna C-48, C-49, C-50, C-51 och C-52. En militär version med lastdörr, förstärkt golv, förstärkta vingar och med ökad max startvikt fick beteckningen C-47. Den versionen blev den i särklass mest tillverkade. Den militära passagerarversionen i sin tur blev C-53. RAF och RCAF benämnde flygplanet Dakota. DC-3 i alla dess varianter användes av de allierade i kriget på samtliga krigsskådeplatser, samt av Japan, som redan före kriget fått licens att bygga planet under namnet Showa L2D. Sovjetunionen licenstillverkade flygplanet men med ett sovjetiskt motoralternativ benämnt Lisunov Li-2. 

    En C-47 kunde, om nödvändigt, bogsera upp till tre fullastade lastglidflygplan samtidigt. Under Koreakriget byggdes ett antal DC-3 om till gunships, vilka var utrustade med ett antal kraftiga kanoner. Totalt tillverkades 455 civila DC-3 plus ytterligare 10 174 i olika militära utföranden i USA. Forskning i sovjetiska arkiv på senare år har visat att upp till 7 –8 000 Li-2 kan ha tillverkats där.

    Detta flygplan har jag velat se sedan första gången vi var på Island, men olika omständigheter som tid och väder har förhindrat det. Fjärde gången gillt då. Det ligger 2,5 timmars körtid från Reykjavik och sedan 1 timmes vandrin över en stenöken. Det brukar alltid var mycket turister där så min plan var att ta flera bilder från samma plats med stativ och på så sätt kunna få alla delar på någon bild fri från turister och därmed kunna pussla ihop en turistfri bild. Nu hade vi lite tur för just när vi kom fram så var det inte mycket folk alls och jag kunde ta bilder runt hela flygplanet utan några turister i bilden.

    Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 32mm, f/8, 1/70s och ISO 100.

    Klicka här för att se större bild >>

    Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

    Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

    /Thomas

  • Videotest: Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2

    Test

    Nu kan du se vårt videotest på Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2, ett prisvärt vidvinkelzoom med bildstabilisering och som passar till både foto och video!

    Se filmen här: Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2

    Objektivet finns i flera fattningar, klicka på den som passar dig för att också läsa Mats test på objektivet:
    Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2 till Canon AF
    Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2 till Nikon AF
    Tamron SP 15-30/2,8 Di USD till Sony A-fattning

  • Tävling: Äventyr

    Glöm inte bort vår tävling som pågår just nu. Skicka in din bästa äventyrsbild så har du chansen att vinna ett presentkort och äran i vad vi tror blir tuff konkurrens. Läs reglerna innan du skickar in din bild!

    Under PhotoExpo 2019 (lördag 26 oktober, Umeå) kommer vi att printa ut topp 20 bilder enligt en jury och ha som utställning på plats. Av dessa 20 nominerade ska ni leverantörer, föreläsare och fotografer rösta på det bidrag du tycker är bäst. De tre bilder som får flest röster vinner varsitt presentkort på CyberPhoto i följande ordning:

    1a pris: Presentkort på 5000kr
    2a pris: Presentkort på 3000kr
    3e pris: Presentkort på 2000kr


    Temat är äventyr och det är ett (1) bidrag per person som gäller. Tolkningen är fri och det är fri efterbearbetning som gäller. Bilden som skickas in får bestå av flera exponeringar eller delar av flera bilder (tex att man skapar en bild med olika exponering på himmel och hav och sätter ihop till ett (1) bidrag), filter eller andra tekniker där det är du som fotograf som tagit allt material som återfinns i bilden. För frågor kring detta, maila oss. Bilden skickas in till blogg@cyberphoto.se och får max vara på 5 MB. Bilden måste infogas eller bifogas i mailet, inte länkas från en molnfunktion eller annan delningslösning. Juryns val kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och anställda, eller nära vänner och familj till anställda på CyberPhoto får ej delta i tävlingen. Lycka till och tack på förhand!

    Läs mer om PhotoExpo 2019

  • Sirui 50/1,8 Anamorphic 1,33x

    Nyhet

    Vi har fått en exklusiv förhandstitt på Siruis nya 50/1,8 anamorphic, ett ovanligt typ av objektiv som ligger i en unik prispunkt för videofilmare.

    Vi har just förhandstestat nya Sirui 50/1,8 Anamorphic 1,33x. Ett objektiv som precis blev lanserat på IBC och tog alla med häpnad. Anamorfiska objektiv är normalt väldigt nischade på grund av ett smalt användningsområde och ett extremt högt pris. Siruis nya 50/1,8 anamorphic är i en helt annan prisklass, ca €700 enligt ryktena men finns inget officiellt pris ännu. Vi testade objektivet på en GH5 och blev mycket imponerade. Du får alla anamorfiska egenskaper i ett litet och prisvärt objektiv, vi hade inte tillräckligt med tid för att göra ett officiellt test men detta kommer så fort den börjar levereras.

    Objektivet beräknas att levereras i början av 2020, troligen redan i januari men på grund av hög efterfrågan kan detta ändras. Vi tror detta objektiv kommer bli riktigt populärt vilket förhoppningsvis leder till fler, prisvärda anamorfiska objektiv från Sirui, kanske med stöd för fullformat och 2x anamorphic.

    Det intressanta med anamorfiska objektiv är den spelfilmskänsla de ger. Du får också de karaktäristiska linjerna i ljuspunkter, precis som filmer på bio.

    Har du frågor kring objektivet får du gärna kontakta oss på blogg@cyberphoto.se

    Du kan beställa objektivet hos oss redan nu för att säkra dig en tidig köplats, beställningen är inte bindande och du kan när som helst avboka: Sirui 50/1,8 Anamorphic 1,33x >>

  • Fotohistoria: Zorki-4

    Jag måste ha varit kring 12-13 år någonstans när jag fick en Zorki-4 av min pappa, han hade fått den i inbyte men slutaren var trasig i den. Jag plockade ner den i molekyler och limmade fast gardinen i slutaren som hade lossnat och sedan skruvade jag ihop den och den fungerar än i dag. Så här efteråt så är jag nog lite stolt över att jag klarade av det. Så jag ville göra det lite extra festligt för detta inlägg så jag fixade en rysk hjälm och tog ett lite annorlunda självporträtt av mig och min kamera. Jag tyckte den skulle få en väldigt rysk bild.

    Zorki-4 är en 35mm mätsökarkamera som är tillverkad av KMZ, vilket står för: Krasnogorsky Mekhanichesky Zavod. På ryska: Красногорский механический завод vilket betyder Krasnogorsk Mekaniska fabrik.

    Zorki, fast egentliga stavningen är ЗОРКИЙ = Zorkiy, vilket betyder skarpsynt. Zorki-4 tillverkades mellan 1956-73 i hela 1,715,677 exemplar. Zorki-4 var den populärate modellen av alla Zorkikamerorna och var också den första som exporterades i större mängder till väst.

    När Zorki-4 lanserades så var dess konkurrenter på marknaden: Zorki S, Zorki 2S, FED 2b, Leica M3, Leica IIIg, Nikon S2, Canon VT och Canon L1. Zorki-4 tillverkades långt efter att alla dess samtida kameror ersattes av nyare och bättre modeller. Den fanns i flera varianter, men alla bar samma namn. 

    När Zorki-4 till slut uppgraderads 1973 så hette den Zorki-4K. Kanske första 4K-kameran på marknaden :)

    Den hade då helt andra konkurrenter på marknaden, nämligen FED 4b, Leica M4, Leica M5, Nikon F2 och Canon F-1.

    Zorki-4 var i grunden en Zorki-3S med självutlösare. De tidiga modellerna hade vulcaniteklädsel och lite uddda exponeringstider: 1s, 1/5, 1/10, 1/25, 1/50, 1/100, 1/250, 1/500, 1/1000 + B . Efter 1965 ändrades klädseln till ett tygliknande material. Exponeringstiderna blev också mer logiska: 1s, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000 + B.

    Klicka här för att se bilden i större storlek >>

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Profoto lanserar blixt till mobiltelefon!

    Nyhet

    Nu lanserar Profoto en ny typ av blixt som är tänkt att användas till mobiltelefoner. En mycket smart och nytänkande produkt som har många användningsområden.

    Otroligt många fotar endast med mobiltelefoner i dagens läge och därför lanserar nu Profoto C1 och Profoto C1 Plus. En smidig blixt som du håller i ena handen och kopplas till mobilen i andra handen för att lätt kunna ljusa upp och skapa unika bilder med mjukt och behagligt ljus. Det största problemet med mobilkameror är deras dåliga brushantering på grund av liten sensor. Med Profoto C1 tillsammans med Profotos app så kan du få ett proffsigt ljus i bilder tagna med en mobiltelefon och minimera mörka, brusiga bilder.

    Man släpper två modeller samtidigt - C1 och C1 Plus - där C1 är anpassad endast för smarta enheter medan C1 Plus även kan användas tillsammans med kameror och med Profotos andra blixtar C1 Plus har dessutom lite högre maximal ljusstyrka, kraftigare batteri och är kompatibel med Profotos Clic-system med ljusformare. På så vis kan man bättre anpassa sitt ljus efter motiv, situation och egna önskemål och idéer.  Den lite enklare C1-modellen har en integrerad diffusor-dome, men kan inte användas med Clic-systemets tillbehör.

    Läs mer och beställ redan nu:
    Profoto C1
    Profoto C1 Plus

  • Infonsdag: Riskeliminering

    När man har bråttom eller är okoncentrerad är det lätt att göra misstag, som att fotografera utan minneskort. Här är ett sätt att helt undvika det.

    På många kameror kan man stänga av möjligheten att ta bilder utan minneskort. Vi rekommenderar att göra det. Då finns aldrig risken att fotografera utan kort. De flesta kameror varnar att kort saknas men i brådska, och speciellt om du fotograferar med skärmen, så är en sådan varning lätt att missa och du upptäcker inte problemet förrän du ska kolla på bilderna och det finns inga. Man kan tycka att detta är ett nybörjarmisstag men detta har hänt även mer erfarna fotografer.

    Lycka till med din fotografering!

    Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

  • Test: Fujifilm GFX 100

    Test

    Thomas och Mats har varit ute med varsin GFX 100 och fotat Umeås stadsmiljö. Mats har skrivit ihop sina åsikter om kameran och man förstår ganska snabbt att han gillar den!

    Mats skriver: Efter att ha fotograferat med GFX 100 i över en vecka så känns det nu som att man inte vill ta i någon annan kamera, det blir helt enkelt aldrig lika bra som med Fujifilm GFX 100. Bildkvaliteten vill jag påstå är den absolut bästa jag upplevt hittills, och under alla mina år på CyberPhoto handlar det om de flesta systemkameror som släppts sedan 2002. Fujfilms optik är självklart också en bidragande orsak, och deras GF-objektiv har inga som helst problem att teckna superskarpt trots kamerans extremt höga upplösning.

    Se bilderna och läs hela testet här: Fujifilm GFX 100

  • Tävla med Linda och Garmin

    Just nu håller Linda Åkerberg att vandra Kungsleden. Sedan tidigt i somras har Linda för egen maskin tagit sig genom Sveriges alla landskap. Hon använder Garmin InReach för säkerheten. Tävla om en egen nödsändare du med.

    En av de föreläsare som du har möjlighet att träffa under vårt PhotoExpo är just nu i rörelse på Kungsleden. Linda Åkerberg är en målmedveten och erfaren äventyrare och fotograf som inspirerar oss att utforska vårt eget vackra land. I projektet Du fjällhöga Nord har hon gått, paddlat och cyklat genom Sveriges alla landskap och är nu på väg mot slutdestinationen, Treriksröset. En imponerande bedrift. Vi har glädjen att tillsammans med Linda göra en tävling kring en Garmin InReach Explorer+ som hon använder på sin vandring i områden där det behövs en säker kontakt med omvärlden.

    Garmin inReach Explorer+ är en nödsändare och GPS som gör det möjligt att skicka och ta emot sms eller mail när du är utanför mobiltelefonens räckvidd. Du kan läsa mer om den här: Garmin inReach Explorer+

    Du kan följa Lindas äventyr på hennes Instagramkonto @wildernesstories och där hittar du även informationen om hur du är med i tävlingen.  Du kan lyssna till Linda Åkerberg under PhotoExpo den 26 oktober kl 14:45.

  • Test: Sony RX0 II

    Test

    Nu kan du läsa vårt test av nya Sony RX0 II. Den har fått flera funktioner som man saknade på första versionen och känns nu mycket genomtänkt och välbyggd.

    Mats skriver: Sonys uppföljare till RX0, nu med intern 4K-inspelning, en skärm som går att vinkla 180 grader uppåt och 90 grader neråt, och med uppdaterade funktioner och prestanda. RX0 II levereras nu också i ett kit tillsammans med handgrepp, fjärrkontroll, tillbehörsskena och dubbla batterier. Perfekt för vloggare eller när du vill fånga dina äventyr med en kompakt och tålig kamera som har mycket att erbjuda under skalet.​ RX0II ger minst lika bra stillbildskvalitet som Sony oerhört fina och bra kompaktkameror i RX100-serien, fast med lite lägre upplösning, och optiskt faktiskt aningen vassare. Det innebär att dagens bästa actionkameror kan inte mätas sig med RX0 II.

    Läs hela testet här: Sony RX0 II

  • Drönarsöndag: Öde

    Ett ödehus med en väldigt öde husvagn. Säkert var detta en idyll en gång i tiden. Idag är allt övervuxet och förfallet. Känns lite vemodigt.

    Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

    Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

    Klicka här för att se bilden i större format >>

    Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  • X-files: Smile!

    Jag tänkte bjuda på ett självporträtt idag där jag provar både ny frisyr och ny kamera.

    Det vore nog en god affärsidé att bygga typ en filterhållare som har små motoriserade djur som rör på sig. Det skulle locka alla barn att faktiskt titta in i kameran.

    Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 110/2,0 R LM WR på 1/340s, f/2, ISO 100.

    Klicka här för att se större bild >>

    Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

    Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

    /Thomas

  • PhotoExpo - Mattias Sjölund

    Vi vill berätta om ytterligare en föreläsare som kommer att berika årets PhotoExpo i Umeå den 26 oktober. Mattias Sjölund har stor erfarenhet av landskapsfoto och delar med sig av sina bästa råd kring filter.

    Det är med stor glädje vi hälsar Mattias vällkommen till vår stab av föreläsare. Han kommer att tillföra en viktig och intressant del för dig som är nyfiken på filter. Mattias går nämligen från grunden igenom filter, vilka dom är och hur du använder dom i fält. Presentationen genomförs av Foto Magica som består av Mattias Sjölund som är fotograf och svensk ambassadör för LowePro och Nisi.

    Mattias är en mycket duktig landskapsfotograf som arbetar både nationellt och internationellt. Han är representerad av bl.a. Mollbrink Art Gallery, NOA Gallery och har blivit publicerad på exempelvis både 1x.com och F-Stoppers som Editors Pick och Pic of the day. På senare tid är han även publicerad i brittiska Landscape Photography Magazine.

    Läs mer om alla föreläsarna och anmäl ditt intresse av PhotoExpo, du kan vinna en av tre årsprenumerationer på Moderskeppets kurser (värde 1399:-). 

    PhotoExpo 2019 - klicka här!

  • Nyhet: Polaroid Lab

    Nyhet

    Nya Polaroid Lab är en skanner som använder ett system med 3 optiska linser för att projicera skärmbilden från din smartphone till Polaroid-film, som den sedan framkallar till en riktig, analog Polaroidbild.

    Med Polaroid Lab kan du välja de bästa bilderna som du tagit med mobiltelefonens kamera och konvertera dem till vackra analoga foton. Underbara minnen att sätta på din vägg eller ge bort till dina vänner. Du använder appen Polaroid Originals för att skapa dessa bilder.

    Polaroid Lab kan skriva ut med både I-Type och 600-film. Skrivaren är trådlös med inbyggt batteri för smidig användning och eftersom bilden projiceras från din telefon direkt till pappret så behöver du inte koppla din telefon till skrivaren.

    Läs mer och beställ här: Polaroid Lab

  • Norrskensoptiken

    Att fotografera norrsken är en utmaning. Dels att det verkligen blir norrsken när det är beräknat, och sedan att ha en kamera med optik är av lämplig modell samt att allt är korrekt inställt. Det mest frustrerande är fokuseringen och där har Irix en perfekt lösning.

    Optimalt så har du ett stabilt stativ med en stabil kulled, och på den en fullformatskamera med en supervidvinkel som är ljusstark. Det är det optimala, har du inte det så kan du självklart fotografera norrsken ändå. Generellt så får du räkna med att ligga kring ISO 1600, vilket är beroende av hur ljustark optik du har och hur ljusstarkt norrkenet är. Du bör inte underskrida 30s, helst kring 10s för att få fram mönstret i norrskenet. Vid längre exponeringstider så blir norrskenet mer till en färgad dimma. 14-15mm någonstans är en optimal brännvidd för en sådan optik har en stor bildvinkel men är ända rätt ljusstark. 

    Fokuseringen är ändå det mest frustrerande. Man förstorar bilden på skärmen och ställer in skärpan på en stjärna, helt enkelt så att den ser så liten ut som möjligt, då har du rätt fokus. Ett problem är att det är alltför lätt att råka komma åt fokuseringen då man hanterar kameran och då blir alla bilder suddiga. Alla norrskensfotografer vet exakt vad jag menar. Många sätter eljtejp för att låsa fast fokuseringsringen. Det funker rätt bra men ibland så kan tejpen släppa av kylan och då är problemet tillbaka. Irix har gjort den perfekta lösningen på detta problem. Fokuseringen är helt enkelt låsbar. Då kan man inte av misstag komma åt fokusringen och det är ingen tejp som lossnar i kylan utan optiken är alltid fokuserad och redo.

    Bilden du ser här ovanför är tagen med av Thomas hos oss med en Irix 15/2,4. Klicka här för att se större bild >>

    Vi har just nu kampanj på dessa objektiv >>

  • Fotohistoria: Mamiya NC1000S

    Mamiya NC1000S var en riktig storsäljare på sin tid men har idag nästan helt fallit i glömska.

    Mamiya grundades 10 maj 1940 av Tsunejiro Sugawara och Seichi Mamiya, och företaget fick då namnet Mamiya Koki Seisakusho. Deras fabrik förstördes het under andra världskriget och de fick bygga upp hela företaget på nytt. De allierade beslöt udda nog att deras produktion inte fick säljas i Japan utan endast på export. Vi hoppar en massa år fram till år 2009 då Phase One köpte större delen av Mamiya. Phase one äger också Leaf, men objektiven "Leaf Shutter" tillverkas av Schneider-Kreuznach. Idag säljs kamerorna i huvudsak under namnet Phase One.

    Då ska vi kika lite närmare på Mamiya NC1000S. Kameran lanserades 1977 (vissa hävdar 1978) och den hade bländarautomatik och helt manuell exponering. Precis som Olympus så satt tidsinställningen runt bajonettfattningen. Storleken på kameran var också liknande Olympus. NC1000S var 136x83x50mm och vägde 510g. Kameran var lättanvänd, smidig, hade bra objektiv och låg bra till i pris. Det fanns också en budgetmodell som hette NC1000 och den saknade möjligheten att byta mattskiva, och den saknade filmflikshållaren på baksidan. NC1000 såldes oftast med den lite ljussvagare 50/2. Kamerorna fanns i både silver och svart men de såldes endast i svart i Sverige. NC1000 såldes också av Sears under sitt eget namn: Sears Auto CS 1000MXB för den svarta och Sears Auto CS 1000MX för den i silver. Även tidigare Mamiyamodeller såldes av Sears. Om vi inte minns helt fel så hade Sears även kameror från både Ricoh och Zenith under Sears namn också.

    Om någon av er samlar så är detta de objektiv som fanns till den: 14/3.5 fisheye, 21/2.8, 28/2.8, 35/2.8, 50/2, 50/1.7, 50/1.4, 50/3.5 macro, 135/2.8, 200/3.5, 300/4, 45-90/3.8, 50-135/3,8 och 80-200/3.8.

    Den är inte så populär som samlarkamera och därför ligger ofta priserna tämligen lågt. Det är ingen revolutionerande kamera som förändrat kamerahistorien men det var en kamera som såldes väldigt bra och därför en kamera som många använde. Kanske du själv haft en? eller dina föräldrar?

    Du kan se 11 bilder på kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Kamerorna på bilderna kommer från vår egen samling.

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    För övrigt så har jag just testat Yashica ML 35/2,8 och Tamron 135/2,8.

    /Thomas

  • Nyhet: iPhone 11 / Pro / Pro MAX

    Nyhet

    Igår kväll släpptes nya iPhone. Den kommer i tre modeller, iPhone 11, iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max i totalt 10 färger emellan de tre modellerna. Detta är den mest kraftfulla, smartaste och batterieffektiva iPhone någonsin!

    iPhone 11 är en uppdatering av tidigare iPhone XR som erbjuder en 6,1" högupplöst Liquid Retina display, dvs en LCD-display som är formad i hörnen för att få runda hörn. De två största nya funktioner i iPhone 11 är en ny Apple A13 Bionic processor som är marknadens snabbaste processor och hela 20% snabbare än tidigare modell samt mer energisnål. Den andra stora uppdateringen är kamerorna som nu är två stycken istället för en på iPhone XR. Ena kameran är en 12MP, 26mm vidvinkel med bländare f/1,8 och den andra kameran är en 12MP, 13mm ultravidvinkel med en bländare på f/2,4. iPhone 11 kommer i 6 olika färger, lila, gul, grön, svart, vit och Product Red.

    iPhone 11 Pro / Pro Max är en uppdatering av tidigare iPhone Xs/Xs Max. Nya Pro modellen använder nya Apple A13 Bionic processorn som har kraftfull maskininlärning för att forma din iPhone för att göra din vardag så lätt och smidig som möjligt. A13 Bionic är som sagt den mest kraftfulla processorn i någon smartphone idag och klarar därför av att hantera spel med otrolig grafik samt foto och videoredigering på hög nivå. Appropå foto och video så har iPhone 11 Pro tre kameror, en 12MP, 13mm ultravidvinkel med bländare f2,4. En 12MP, 26mm vidvinkel med bländare f/1,8 och en 12MP, 52mm telefoto med bländare f/2,0. Dessa kameror tillsammans med Apples unika mjukvara ger möjligheter att ta fina, högupplösta bilder. Ett nytt nattläge gör det möjligt att fota i mörka förhållanden.

    iPhone 11 Pro har en 5,8" display och iPhone 11 Pro Max har en 6,5" display och båda storlekar kommer i fyra färger. Svart, silver, guld och en ny midnattsgrön. Glasbaksidan på dessa telefoner har numera en matt yta vilket ger mer grepp i handen.

    Passa på att förboka och få en bra köplats nu: Apple iPhone 11

  • Nikon lanserar Nikon Z6 Essential Movie Kit

    Nyhet

    Nikon lanserar nu ett video-kit tillsammans med Nikon Z6 som erbjuder ett komplett kit med kamera, monitor och bur. Har du tänkt börja filma så är detta kit anpassat för att komma igång direkt!

    Ett färdigt filmpaket med Nikon Z6 som kamera erbjuder film i högkvalitet. Tillsammans med Atomos Ninja V så klarar kameran av att filma i 10-bitar N-log och i framtiden kommer det en uppgradering som gör det möjligt att filma i 12-bitar ProRes RAW. Om du är påväg att köpa en Z6 till att filma med så rekommenderar vi detta kit, du sparar många tusenlappar på att köpa det i kit jämfört med att köpa allt löst.

    I detta kit ingår det följande:

    • Nikon Z6, kamerahus
    • Nikon FTZ-adapter, för F-objektiv
    • Atomos Ninja V, 4K-recorder (extern inspelningesenhet)
    • SmallRig kamerabur med integrerad stativsnabbfäste
    • SmallRig handtag för kamerabur
    • SmallRig magisk arm för att montera Atomos Ninja V på kameraburen
    • Extrabatteri EN-EL15B
    • Extrabatteri till Atomos Ninja, 5200mAh
    • HDMI-kabel (spiralkabel)

    Läs mer om kameran och varje tillbehör här: Nikon Z6 Essential Movie kit

  • Infonsdag: Sluta pipa!

    Det första som många av oss här på CyberPhoto gör när vi får en ny kamera i handen är att stänga av alla ljudsignaler och ljudeffekter. Samtliga!

    Blir du också trött på allt som piper? Det finns garanterat någon som älskar pipsignaler i kameran, men vi tillhör definitivt inte dem. Kameran ska vara så tyst som möjligt.

    Oavsett vilken miljö man än fotograferar i så vill man väcka så lite uppmärksamhet som möjligt. Så vårt råd idag är att stänga av alla oljud som går i din kamera.

    Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

  • Naturfotodagen i Norrland - rabatt på biljett

    Naturfotodagen i Norrland närmar sig och är du lika intresserad som oss av att höra från duktiga föreläsare så kolla in erbjudandet här nedan. Du får rabatt på biljetten om du anger vår kod.

    I samarbete med Wild Nature och Fotosidan kommer vi att synas på Naturfotodagen i Norrland - en heldag med inspirerande föredrag. Vi är så glada för att det arrangeras en sån här dag och vi kommer självklart att finnas på plats i Umeå för att hjälpa dig med frågor som du har kring utrustning. Du som läser vår blogg har dessutom möjlighet att köpa en biljett till ett extra förmånligt pris. Ange rabattkoden CyberPhoto när du bokar så betalar du 250:- iställer för ordinarie pris 290:-.

    Naturfotodagen kommer att hållas på Väven i Umeå söndagen den 15 september. Föreläsare under dagen är; Staffan Widstrand, Jan Pedersen, Marie Kantermo, Henrik Karlsson, Rolf Segerstedt, Conny Lundström, Gunilla Falk, Jörgen Wiklund och Brutus Östling.
    Kolla in hela programet och boka din biljett här:

    https://www.wildnaturefotoresor.se/portfolio-items/naturfotodagen_i_norrland_2019-2/
    Age rabattkoden CyberPhoto vid bokning för att få priset 250:-.

    Datum
    Söndag 15 september. Klockan 9.oo–17.15
    Plats
    Umeå: Stora Vävenscenen i kulturhuset Väven, ingång Storgatan 46 A (beläget invid Umeälven)

  • Test: Canon PowerShot G5 X Mark II

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på nya Canon PowerShot G5 X Mark II. En smidig kompaktkamera som fått många uppdateringar från första versionen, bland annat en helt ny design som gör den mycket mer kompakt än tidigare!

    Mats skriver: Kameran har många likheter med samtida G7 X Mark III, dock har G5 X II bl.a. större zoomomfång samt en EVF-sökare. G5 X Mark II har en ny 20,1 MP 1-tums CMOS-sensor och en ny och förbättrad DIGIC 8-bildprocessor. Detta gör att den bl.a. har fått förbättrade inspelningsmöjligheter och förbättrad seriebildstagning på upp till 30 bilder/s i RAW burst-läget och upp till 8 bilder/s med kontinuerlig AF. Kameran känns gediget byggd och med bra känsla i alla rattar och knappar. Storleksmässigt har den krympt en aning mot tidigare modell eftersom sökaren i denna version är nedfälld i kamerahuset med så kallad pop-up-funktion, vilket gör att kameran slinker lättare ner i fickan eller väskan. Canon Powershot G5 X II kan det mesta en avancerad kompaktkamera behöver kunna. Kontrollringen runt objektivet och filminspelningsknappen går att tilldela med ett urval av 22 st olika funktioner. Timelapse funktion för filmläget och och en elektronisk slutarfunktion som ger slutartider ner till 1/25 600 sekund har tillkommit sedan tidigare version.

    Läs hela testet hör: Canon PowerShot G5 X Mark II

  • Sony lanserar Xperia 5!

    Nyhet

    Sony lanserar Xperia 5 som ligger i segmentet mellan flaggskeppet Xperia 1 och instegsmodellen Xperia 10.

    Xperia 5 får samma 21:9 skärm som flaggskeppet Xperia 1 men är 6,1" jämfört med 6,5" och har en lägre upplösning. Övrigt så har Xperia 5 väldigt lik prestanda som storebror, samma processor och samma tre kameror. Denna nya mobil är perfekt för dig som inte riktigt vill betala premiumpriset för Xperia 1 och kan offra några väldigt små detaljer. Den nya skärmformen på 21:9 gör den väldigt lång och smal vilket gör den lätt att hålla i handen, kan dock bli lite svårt att nå hela skärmen med en hand.

    Xperia 5 kommer i tre olika färger, svart, blå och röd.

    Läs mer och beställ här: Sony Xperia 5

  • Drönarsöndag: Ruin

    En gammal kyrkoruin som de gjort om till ett enkelt museum. Lägg märke till måsen som sitter kvar längst upp på korset.

    Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

    Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

    Klicka här för att se bilden i större format >>

    Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  • X-files: Spindeln i nätet

    Ser du spindeln?

    Spindelnät är ofta vackra. Här bryts ljuset i nätet så att regnbågens alla färger kommer fram. Där sitter dessutom en rejäl spindel. Bilden är tagen med en fullformatskamera med 28mm optik.

    Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  • Superliten vidvinkel till Sony E!

    Nyhet

    Samyang forsätter sin satsning på bra och smidiga objektiv till Sony E-fattning och nu lanserar Samyang ett nytt objektiv på 18mm och det är väldigt intressant!

    Samyang AF 18/2,8 FE är ett mycket litet vidvinkelobjektiv som är anpassat för fullformat med Sony E-fattning. Självklart så passar det även för Sonys APS-C-kameror. Samyang AF 18/2,8 FE har 9 linselement varav 3st är asfäriska, 3st ED-glas och 2st av HR-glas. Det blir 8 specialglas av 9 möjliga. Objektivet väger endast 145 gram!

    Har du en Sony fullformatskamera och behöver ett vidvinkelobjekitv till landskap, norrsken eller arkitektur så är detta ett mycket prisvärt alternativ. Objektivet börjar levereras i slutet av oktober och vi kommer med ett test så fort vi har ett exemplar i handen!

    Läs mer och beställ här: Samyang AF 18/2,8 FE

  • Fotohistoria: Fujita 66

    Till att börja med så fanns det två fotoföretag som hette Fujita, Fujita Kōgaku Kikai och Fujita Kōgaku Kōgyō. Om dessa hade något gemensamt överhuvudtaget är inte känt. Fujita Kōgaku Kikai tillverkade objektiv till andra kameratillverkare men trolgen inte till Fujita kameror. Fujita Kōgaku Kōgyō tillverkade både kameror och objektiv och idag ska vi titta närmare på deras Fujita 66.

    Fujita 66 lanserades 1956 och hade sin framgång mycket på grund ett skäligt pris. De tidiga modellerna hade Fujita skrivet i skrivstil, som på vårt exemplar, medan de nyare hade Fujita skrivet i blockbokstäver.

    Även om Fujita 66 var en enklare konstruktion än de samtida Exakta 66 eller Hasselblad så hade Fujita 66 mer fördelar än bara priset. Den var tämligen smidig och lätt. Påminner en hel del om en tvåögd spegelreflexkamera. Sökaren var ljusstark öfr sin tid tack vare en fresnellins. Slutran ställs in på gammalt Leica-vis att du måste lyfta upp ratten för att ställa in slutartiden. Så var även de flesta ryska Leica-kopior. Helt klart en felkälla. När kameran släpptes fanns endast en optik, den Fujitar 80/3,5 som du ser på bilden. Senare kom fler objektiv och vi har en Fujita 150/4 i vår samling, som du kan se i slutet av bilderna här ovanför.

    Fujita 66 har inte automatiskt återgående spegel. Sökaren har en inbyggd sportsökare vilket är lite coolt faktiskt. Slutartiderna går från 1/500s ner till 1/25s samt ett separat långtidsverk med 1/10s och 1/5s och slutligen självklart B.

    Fujita Optical Company som är dess engelska namn, tillverkade versioner av Fujita 66 som Kalimar Reflex, Kalimar Six Sixty, Soligor 66, Haco 66 och Fodor 66SL. Kul att Soligor dyker upp i kamerahistorien igen. Vi hade den svenska agenturen för Soligor i många år innan de till slut gick i konkurs.

    Du kan se 15 bilder här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

    Värdet på en sådan här kamera med normaloptik ligger kring 3000-4000kr. Objektiven ligger också högt i värde 1000-3000kr..

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    Jag har också just testat en gammal Tamron 300/5,6 om du vill se >>

    /Thomas

  • Test: Canon RF 24-240/4,0-6,3 IS USM

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på nya Canon RF 24-240/4,0-6,3 IS USM. En superzoom till Canons spegelfria R-system som passar perfekt till resor eller om du bara vill ha ett objektiv som passar det mesta!

    Mats skriver: Objektivet använder Canons Nano USM autofokusmotor vilket ger snabb och säker fokus. Det stora 10 x-zoomomfånget är perfekt om du ska ut och resa och vill ta med dig endast ett objektiv till kameran. Objektivet känns relativt välbyggd med förhållandevis bra känsla i zoom- och kontrollring, och låsknapp finns för att zoomen inte ska glida ut vid transport. Vid zoomning växer objektivet på längden totalt ca 7 cm. I mitten av bilden är skärpan bra genom hela zoomomfånget och till stor del av bilden. På brännvidder runt 35-150mm presterar den som bäst från kant till kant. På längsta brännvidder tecknar den som väntat lite mjukare, men ger fullt godkänt resultat för fotografering på normal hobbynivå även på största bländare.

    Läs hela testet här: Canon RF 24-240/4,0-6,3 IS USM

  • Nikon lanserar nytt Z-objektiv!

    Nyhet

    Nikon lanserar ett nytt objektiv till Z-serien, Nikkor Z 24/1,8 S.

    Nikon Nikkor Z 24/1,8 S är ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv med Z-fattning och passar perfekt till Nikon Z6 eller Z7. Objektivet är vädertätat och byggt av bland annat fyra asfäriska glas samt Nikons Nano Crystal Coat för att ge optimal prestanda för objektivet. En 9-bladig bländare gör bakgrundsoskärpan mjuk. Objektivet använder Nikons Multi AF-system som ger snabb och tyst autofokus som fungerar till både stillbilder och video. 

    Nikon Nikkor Z 24/1,8 S beräknas finnas tillgänglig i slutet av oktober

    Förbeställ objektivet redan nu: Nikon Nikkor Z 24/1,8 S

  • Nikon utvecklar D6 och ett nytt teleobjektiv!

    Nyhet

    Nikon utvecklar D6 och ett nytt teleobjektiv, Nikkor 120-300mm F2,8E FL ED SR VR.

    Nikon berättar att D6 håller på utvecklas och kommer vara den mest avancerade DSLR hittils. De säger dock ingenting om några specifikationer eller när den kommer officiellt lanseras. 

    Nikon NIKKOR 120-300MM F/2.8E FL ED SR VR är ett objektiv som passar perfekt till nya D6 då det är ett snabbt teleobjektiv som passar till sport och djurfoto. Vi är mycket intresserade av beteckningen SR på objektivet, detta har inte funnits på något Nikon-objektiv förut så vi ser fram emot att få mer information vad denna beteckning står för!

    Mer information kommer...

    Säkerställ dig en bra plats i kön och förboka dessa redan nu!
    Nikon D6
    Nikon AF-S 120-300/2,8E FL ED SR VR

  • Infonsdag: Skakningsoskärpa

    Skakningsoskärpa är inget man vill ha. Det finns flera anledningar till att man kan få det problemet och det finns likaså många åtgärder för att undvika skakningsoskärpa. Det finns en generell regel som vi ska berätta mer om.

    Den självklara lösningen är självklart ett stabilt stativ. Och att då använda självutlösaren eller en fjärrutlösare.

    Har du inte ett trebenstativ så är det näst bästa ett enbensstativ.

    Har du inte tillgång till, eller situationen tillåter inte stativ så är det viktigt att hålla kameran rätt. Det har har vi gått igenom tidigare i den här serien.

    En generell regel är att du på fri hand inte ska understiga den exponeringstid som motsvarar den brännvidd du använder. Dvs gå inte under 1/60s ifall du använder en 60mm optik, och inte under 1/250s om du använder 250mm, osv. Vissa fotografer är stabilare på handen medan andra är mindre stabila, men detta är en bra riktlinje. Med inbyggd bildstabilisering så kan du självklart hålla på längre exponeringstid. 

    Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

  • Vinn biljetter till Sveriges Fotodagar i Malmö

    Vi åker ut på turné i höst och hoppas att vi får möjlighet att träffa just dig! På lördag kommer vi att finnas i Malmö under Sveriges Fotodagar, ta chansen och vinn en biljett till eventet!

    Vi tycker att det är väldigt trevligt att få möta dig som kund och därför kommer vi att dyka upp på ett flertal platser ute i landet i höst. Först ut åker vi till Malmö och redan nu på lördag finns vi på plats i Salgthuset. 

    Du som följer oss här i bloggen eller i sociala medier har chansen att vinna en av 20 st biljetter (värde 395:-/st). Utlottningen sker tillsammans med Kamera & Bild som är en av huvudarrangörerna av eventet.

    Delta så här: Maila marknad@kamerabild.se. Märk mailet med Malmös Fotodag med CyberPhoto och inkludera ditt namn och telefonnummer.

    Läs mer här: https://www.sverigesfotodagar.se/malmo/

  • PhotoExpo Magasin

    Senaste numret av Kamera & Bild innehåller ett separat Magasin inför PhotoExpo 2019 i Umeå, vårt fjärde år med ett Expo i vår kära hemstad. Massor av kända föreläsare, kända tillverkare och leverantörer samt tusentals besökare - kort sagt ett tillfälle du inte får missa om du älskar fotografering, video eller bilder!

    Som du ser på bilden så packar vi med ett nummer av Kamera & Bild på vår logistikavdelning i alla paket som rymmer en tidning, till dig som beställer produkter av oss just nu. Där hittar du både ett riktigt vasst prenumerationserbjudande och PhotoExpo Magasin. 26 oktober är datumet och Nolia är platsen för PhotoExpo så se till att kryssa för den dagen i kalendern och se till att vara laddad med energi för det kommer att behövs. Entré är helt kostnadsfritt vilket är helt unikt för ett tillfälle som det här. Alla föreläsningar är kostnadsfria vilket är som toppingen på glassen! Vad sägs om föreläsningar med Staffan Widstrand, Linda Åkerberg, Ulla Lohmann, Bingo Rimér, Moderskeppet och många fler?

    Läs mer här: PhotoExpo 2019 Umeå

     

  • Tävling: Äventyr

    Till PhotoExpo 2019 kommer vi att ha en tävling öppen från och med idag, tom måndag 30 september. Skicka in din bästa äventyrsbild så har du chansen att vinna ett presentkort och äran i vad vi tror blir tuff konkurrens. Läs reglerna innan du skickar in din bild!

    Under PhotoExpo 2019 (lördag 26 oktober, Umeå) kommer vi att printa ut topp 20 bilder enligt en jury och ha som utställning på plats. Av dessa 20 nominerade ska ni leverantörer, föreläsare och fotografer rösta på det bidrag du tycker är bäst. De tre bilder som får flest röster vinner varsitt presentkort på CyberPhoto i följande ordning:

    1a pris: Presentkort på 5000kr
    2a pris: Presentkort på 3000kr
    3e pris: Presentkort på 2000kr


    Temat är äventyr och det är ett (1) bidrag per person som gäller. Tolkningen är fri och det är fri efterbearbetning som gäller. Bilden som skickas in får bestå av flera exponeringar eller delar av flera bilder (tex att man skapar en bild med olika exponering på himmel och hav och sätter ihop till ett (1) bidrag), filter eller andra tekniker där det är du som fotograf som tagit allt material som återfinns i bilden. För frågor kring detta, maila oss. Bilden skickas in till blogg@cyberphoto.se och får max vara på 5 MB. Bilden måste infogas eller bifogas i mailet, inte länkas från en molnfunktion eller annan delningslösning. Juryns val kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och anställda, eller nära vänner och familj till anställda på CyberPhoto får ej delta i tävlingen. Lycka till och tack på förhand!

    Läs mer om PhotoExpo 2019

  • Vinnare av sommartävlingen!

    Här kommer vinnaren av vår sommartävling! Andra och tredje plats hittar ni i tidigare inlägg här i bloggen.

    Vinnarbilden är inskickad av Joakim Berglund och den passar perfekt till temat Sverige. Joakim skrev i bidraget "För mig är Sverige vidderna, naturen och djuren" och vi håller verkligen med. 

    Grattis till dig Joakim och ditt pris är en Sony A7 III, en trevlig kamera som vi hoppas att du kommer ta många fina bilder med!

    Tack till alla som deltagit i tävlingen! Vi har verkligen fått in många fina bidrag, vilket gjorde urvalet väldigt svårt, men detta är en värdig vinnare. Vi tackar även Sony som har samarbetat med oss i denna tävling och gjort det möjligt med riktigt fina priser till alla tre vinnare.

    Tycker du att dessa vinnarbilder är fina så får du gärna kommentera det på vår facebook eller på instagram @cyberphoto_se

  • Drönarsöndag: Hässjor

    Man ser aldrig hässjor längre. Men man ska ju aldrig säga aldrig, för här är det någon som torkar hö på det gamla sättet med hjälp av just hässjor.

    Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

    Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

    Klicka här för att se bilden i större format >>

    Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.