• Nyhet: Panasonic Lanserar S1H!

  Nyhet

  Precis nu lanserar Panasonic flera nyheter men det absolut mest spännande är Panasonic S1H. En videoinriktad fullformatskamera med deras nya L-mount som klarar att filma i 6K!

  Både Panasonic S1 och S1R är fantastiska kameror som ligger i Toppklass. Nu släpper Panasonic en till modell i S1-serien, nämligen S1H, wn nu modell som är mer inriktad på videoproduktion. Panasonic har tagit all teknik som de kan från både sin GH- och Cinema-serie för att skapa den här nya kamera till dig som vill ha det bästa från båda världarna.

  Först i världen
  Panasonic har en trend att nu med varje videoinriktad systemkamera så vill de vara först i världen på något. Denna gång är de först i världen med att kunna filma i 4K 60p med en fullformat, spegellös kamera. Utöver detta klarar kameran att spela in i 3:2 6K 24p / 16:9 5,9K 30p vilket för en fullformats systemkamera är otroligt bra.

  S1H har Vlog/V-Gamut inbyggt i kameran som ger möjlighet till 14+ steg dynamiskt omfång vilket är marknadsledande. Färgreproduktionen i kameran är kallibrerad att matcha Panasonics Cinema VariCam serie vilket ger rika och balanserade färger.

  För dig som har en S1 redan så släpper Panasonic även en uppgradering du kan köpa till din nuvarande kamera som ger dig tillgång till V-log, LUT, 4:2:2 10 bit 4K30p internt och många andra funktioner, läs mer om uppgraderingen här:

  Panasonic S1 videouppgradering

  Läs mer och boka här: Panasonic S1H kamerahus

 • Pansonic lanserar!

  Nyhet

  Panasonic lanserar en hel del saker idag och förutom nya kameran S1H så kommer två telekonvertrar, S1 videouppgradering och mer information kring Panasonic 10-25/1,7.

  För några månader sedan presenterade Panasonic en mycket intressant optik, en 10-25/1,7 och nu får vi fullständig information om den och den ser mycket intressant ut. Många videoproduktionsbolag använder Panasonics väletablerade GH-serie som GH5 med Sigma 18-35 genom Metabones speedbooster. Med detta nya objektiv slipper du använda adapter och får därmed betydligt bättre prestanda i både autofokus och bildkvalitet. Du kan även ändra bländaren direkt på objektivet.

  Panasonic 10-25/1,7 passar självklart även utmärkt för stillbilder. Tack vare en fast bländare på f/1,7 så kan det ersätta ljusstarka fasta objektiv i samma omfång. Skulle du bära om kring på fem olika ljustarka fasta objektiv skulle vikten bli över 2,4kg medan Panasonic 10-25mm endast väger 690g.

  Panasonic videouppgradering till Lumix S1

  • 4:2:2 10 bit 4K30p Internt
  • 4:2:2 10 bit 4K60p via HDMI
  • 14+ steg V-Log
  • V-Log/V-Gamut kompatibel
  • LUT direkt på displayen
  • Luminens nivå direkt på displayen
  • 48kHZ/24bit, 96kHZ/24bit ljudinspelning


  Telekonverter

  Panasonic släpper nu även två telekonvertrar, 1,4x och 2x. Dessa fungerar med Lumix S PRO 70-200/4 O.I.S vilket ger upp till 400mm brännvidd. Båda adaptrar är väderskyddade och klarar temperaturer ned till -10 grader. De kommer även att vara kompatibla med nya Lumix S PRO 70-200/2,8 när den lanseras under 2019.

  Nya objektiv

  Panasonic visar även en ny tidskarta över framtida objektiv som kommer med L-fattning. Här ser man att under 2019 kommer följande:

  • Panasonic Lumix S 24-70/2,8
  • Panasonic Lumix S 70-200/2,8
  • Panasonic Lumix 16-35/4


  ​Sedan under 2020 kommer minst fyra objektiv till som inkluderar supertele, två fasta och ett macro. Vi ser fram emot att testa alla dessa objektiv då hittills har alla redan lanserade objektiv fått vår Toppklass stämpel och varit förvånansvärt bra.

  Läs mer och beställ produkterna här:
  Panasonic Leica DG Vario Summilux 10-25/1,7​
  Panasonic DMW-SFU2, uppgradering till DC-S1 för bl a V-log​
  Panasonic DMW-STC14, telekonverter 1,4x för Panasonic S
  Panasonic DMW-STC20, telekonverter 2,0x för Panasonic S​

 • Fotohistoria: Gamla gluggar

  Det mest spännande med fotohistoria är nog de objektiv som som funnits. Jag har testat en hel del av dem för att se vilka som är bra och vilka som har någon form av personlighet.

  Jag vet att det finns många där ute som gillar att leka och experimentera med gamla objektiv. Till er som missat Captain´s Log så kommer här några av de objektiv som jag har testat.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Test: Panasonic Lumix S 70-200/4 O.I.S

  Test

  Nu har Mats testat det sista av de tre hittils släppta Panasonic objektiv med L-fattning, Panasonic S 70-200/4 O.I.S. Ett telezoom som är perfekt nu när fågelsäsongen börjar.

  Mats skriver: Ljusstark telezoom för Panasonics nya S-system. De ljusstarka 70-200-zoomarna är de mest använda telezoomarna för professionellt bruk. Man ser dem hos naturfotografer, sportfotografer, konsertfotografer och porträttfotografer överallt. En skarp och ljusstark 70-200-zoom ger professionell prestanda för djur, natur och sportbilder, men förstås även porträtt och mycket annat. I centrum av bilden är skärpan mycket bra genom hela zoomomfånget redan på största bländaröppning.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix S 70-200/4 O.I.S Test

 • Test: DJI Osmo Action

  Test

  Nu har Mats testat nya DJI Osmo Action och den är lika bra som vi hoppats på. Se videoexempel på vår Youtubekanal för att se själv om du tycker den är bättre än GoPro.

  Mats: Osmo Action ger den mest effektiva stabiliseringen av samtliga dagens actionkameror. Den ger verkligen känslan av att man använder en extern gimbal. I DJI:s bilder och film ser man ingen kromatisk aberration alls, det är bara rent och snyggt och gäller även för stillbilder i RAW. I Hero7 Black däremot förekommer det en relativt tydlig lateral kromatisk aberration. Skärpan i Osmon är bättre än i X3000, men mot Hero7:an är det mer marginell skillnad med skärpan inställd på Medium.

  Läs hela testet här: DJI Osmo Action test

 • Demodag för drönare

  Har du någon gång tänkt att det skulle vara spännande med en drönare? Nu har du chansen att komma in till oss och ställa dina frågor till en av våra produktansvariga här på Cyberphoto.

  Onsdagen den 12/6 mellan 10:30-15:00 är du välkommen in till oss i vår butik. Fabian som är säljare och produktansvarig kommer att finnas i butiken och svara på dina frågor samt visa DJI:s olika drönare. Om vädret tillåter och i mån om tid kommer du även att kunna testflyga lite utanför butiken.

  Ingen föranmälan behövs kom bara förbi vår butik på Gräddvägen 5 i Umeå.

  Läs mer om DJI här: DJI drönare, actionkameror och stabilisering

 • Test: Nikon Nikkor Z 14-30/4 S

  Test

  Nu släpper vi vårt test på Nikon Nikkor Z 14-30/4 S. Mats har nu testat alla hittils släppta Nikkor Z objektiv och alla har fått stämpeln toppklass.

  Mats skriver: Nikon kompletterar sitt växande sortiment av objektiv i Z-serien med en ultravidvinkelzoom. Nikon Z 14-30 är lätt och kompakt, men samtidigt påkostad både vad gäller optik och design. Autofokus sker med en tyst och snabb stegmotor. Den är tillverkat av både metall och plastmaterial med godkänd känsla i zoom- och fokusreglagen. Objektivet är skyddat mot damm och fukt genom strategiskt placerade tätningar runt om konstruktionen. Fluorbehandlad frontlins verkar fukt- och smutsavstötande.

  Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z 14-30/4 S

 • Drönarsöndag: Hovering

  Vi var några och fotograferade längs kusten för en tid sedan. Det blev en härlig solnedgång den kvällen och jag tänkte även ta några bilder med drönaren. När den hängde där i luften innan avfärd så gav den ett intressant mönster i vattnet nedanför.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR, f/11, 1/60s och ISO 160.

  Denna söndag blev det lite annorlunda då bilden var på en drönare och inte av en drönare. Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: P1000

  Månen tagen på motsvarande 3000mm!

  Nikon P1000 är en ovanlig kamera, den har ett hisnande omfång som på fullformat motsvarar 24-3000mm. Bildresultatet är i kompaktkameranivå men zoomomfånget är imponerande.

  Bilden är tagen med Nikon P1000 på motsvarande 3000mm, korrekt brännvidd är 539mm. 1/200s, f/8 och ISO 400. Jag använde stativ på denna bild. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Tävling: Sommartävling 2019

  Vi vill påminna om sommartävlingen 2019 med temat Sverige och en fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 45000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är Sverige och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på Sony eller CyberPhoto får ej delta. Förstapris är ett Sony A7 III kamerahus, andrapris ett A6500 kamerahus och som tredjepris vinner man en Sony RX100 VI. Totalt värde ca 45000kr.  Tävlingsperiod 1 maj - 31 juli 2019.

 • GFX 100? Jodå!

  Jag vet exakt vad som kommer att hända. Jag vet exakt hur det kommer att gå.

  Jag minns vad som hände 2017. Jag råkade prova GFX 50S. Den spöade allt. Jobbigt. Jag älskade att fotografera med Leica M, den var liten och smidig med små objektiv. Men GFX med sin mäktiga sensor fullständigt krossade den lilla Leican till både upplösning och dynamik. Det gjorde ont. Ett nytt kapitel började.

  Sedan dess har jag släpat GFX runt världen, i vått och torrt. Jag minns sist jag var i Tokyo att efter en hel dags vandring skulle jag gärna ha släppt kameran i närmaste soptunna men efter att ha sett bilderna i datorn på kvällen så fick den följa med ut även nästa dag. Och nästa. Och nästa. Jag hade med en mycket mindre kamerautrustning också men den var "bara" fullformat. Den användes aldrig. 

  Jag vet exakt vad som kommer att hända. Jag vet exakt hur det kommer att gå.

  Jag kommer att testa GFX 100 och jag kommer att inse att den är mycket bättre än GFX 50S. Sedan kommer att jag släpa runt en ännu tyngre kamera. Jag får helt enkelt träna upp mig lite så att jag orkar. Jag vill inte ge avkall på bildkvalitet bara för att något annat är bekvämare att bära.

  Den är dessutom billig. Ja, du läste rätt. Det är mycket pengar, men när närmaste konkurrent kostar typ tredubbla priset och har inte bildstabilisering och kan inte filma. Jag har ingen sommarstuga, ingen båt, ingen motorcykel, ingen husvagn men jag ska ha en GFX 100.

  Bilden du ser på GFX är tagen en extremt regnig dag på Färöarna.

  /Thomas

 • Fujifilm GFX 100

  Nyhet

  Nu släpper Fujifilm officiellt specifikationer och pris på Fujifilm GFX 100. Den har en mellanformatssensor på hela 102MP.

  När Fujifilm visade denna kamera för första gången blev många förvånade över att Fujifilm även byggt in en respektingivande teknik för filmning. Den kommer att filma i 4K 30p i 10bit 4:2:2 externt och 10bit 4:2:0 internt vilket tillsammans med mellanformatssensorn och Fujifilms färghantering kan bli riktigt bra. Det går att filma i H.265/HEVC codec och med F-log som ger betydligt bättre dynamiskt omfång. HLG ,Hybrid Log Gamma, finns för att filma i HDR utan några problem tack vare den kraftfulla processorn X-processor 4.

  En stor fördel med GFX 100 jämfört med GFX 50S/50R är att den har inbyggd, 5-axlad sensorbaserad bildstabilisering som gör det möjligt att hålla stilla med upp till 5,5 längre slutartider vilket underlättar handhållen fotografering. Kameran är tillverkad i magnesium och är vädertätad. Det inbyggda batterigreppet tar två likadana batterier från GFX 50 och trots att kameran har IBIS och en mycket större sensor väger den endast 60g mer än en Canon 1DX Mark II.

  Första leverans kommer i slutet av juni och priset hamnar på 123.990:-

  Läs mer om kameran här: Fujifilm GFX 100

 • Fotohistoria: Bolta

  Bolta gjorde sig kända för att bygga riktigt små kameror och senare bytte de namn till Photavit.

  Johann Bolten grundade Bolta GmbH i Nürnberg 1921. Han emigrerade sedan till USA där han grundade en andra fabrik. Den tyska fabriken började producera kameror 1935, och 1937 döpte han om företaget till Photavit-Werk GmbH. De tillverkade Boltavit and Photavit från 1936 till 1957. De tidiga modellerna använda en operforerad 35mm film med pappersbaksida, liknande 120-film. Den kallades Bolta film. 1946 återvände Johann Bolten till Tyskland för att åter starta upp sitt tyska företag efter kriget.

  Den kamera du ser på bilden är en Boltavit II och det framgår inte på bilderna hur otroligt liten kameran är men kamerahöljet är lägre än en 135-film, så de är verkligen pyttesmå. Objektivet på denna kamera är en Friedrich Corygon f/4,5. Brännvidden anges inte men torde vara 40mm. Negativformatet var 25x25mm. Denna modell fanns även med en annan optik, Meyer Görlitz Trioplan 40mm f/2,9 och eftersom den har antireflexbehandling så är det troligast att den är tillverkad efter andra världskriget.

  1936 Boltavit med externa gångjärn
  1937 Photavit
  1937 Boltavit II med interna gångjärn
  1938 Photavit I
  1938 Photavit II
  1946 Photavit III
  1948 Photavit 828
  1948 Photavit IV, annonserades som världens minsta 35mm kamera
  1951 Photavit V
  1952 Photina I
  1952 Photina II
  1952 Photavit Photina (aka Sears Tower Rediflex II)
  1954 Photavit Photina Reflex II, såldes även som OGA-Reflex
  1954 Photavit Photina Reflex III, såldes även som Sears Tower Reflex 30
  1955 Photina III
  1956 Photavit 36, använde vanlig 135-film
  1958 Photavit 36 Automatic, använde vanlig 135-film
  1958 Photavit 36B, använde vanlig 135-film
  1972 Photavit Super-8 S800 namnet dyker upp på en Chinon-tillverkad smalfilmskamera

  Det verkar som de la ner kameratillverkningen kring 1958. Deras kameror ligger högt i pris då de är rätt sällsynta på marknaden.

  Du kan se fem bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Tack till Wytze van Kammen på wish-4-leica för bilderna.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Peak design lanserar!

  Nyhet

  Peak design lanserar nu sitt första stativ, Travel Tripod. Ett resestativ som har ett nytänkande från botten och upp med många smarta funktioner som gör ditt resande mycket lättare.

  Peak Design har hållt på bygga detta stativ i över fyra år och vi kan förstå varför det tagit så lång tid. Allt är igenomtänkt på ett modernt och snyggt sätt, allt från fötterna till toppen har en klar tanke bakom sig. Hela stativet är byggt för att vara så litet som möjligt och det har dom helt klart lyckats med, stativet är nästan hälften så tjockt som ett vanligt resestativ är ihopfällt. Detta gör att stativet får plats i flaskhållare som finns på de flesta ryggsäckar, och självklart på Peak Designs egna ryggsäckar.

  Huvudet är helt omdesignat i jämförelse med en vanlig kulled, du har en pelar med en kula på och sedan ett huvud som mjukt rör sig över kulan. Huvudet är designat så att när du fäller ned kulleden så rymms det mellan benen och tar minimal plats vilket i jämförelse med vanliga resestativ är både smidigt och framför allt snabbt då alla resestativ kräver dig att vända benen mot kulleden för att den ska bli så liten som möjligt. Tiden det tar att ta upp och ned stativet jämfört ett annat resestativ är riktigt stor.

  Benen är också designad för att vara så smidiga och snabba som möjligt att ta upp och ned, stativet använder fliplås för att lossa benen. Låsen är designade så dom nästan överlappar varandra och det gör det möjligt att öppna alla fliplås samtidigt och benen faller ut snabbt och konsist. Du stänger sedan låset i den längd du vill ha och snabbt har du satt upp ditt stativ istället för att behöva vända på benen, sänka mittpelaren och sedan börja fälla ut benen. Helt klart en smidig design som kommer uppskattas av alla resande fotografer.

  Stativet kommer i två prisklasser, ett billigare i aluminium och ett dyrare i kolfiber. Svenskt pris finns ej tillgängligt ännu men uppdateras så fort vi får det.

  Peak Design säger att första leverans kommer i början av december och tillgången kommer att vara starkt begränsad på grund av många beställningar, så se till att boka ditt exemplar redan nu!

  Boka här:
  Peak Design Travel Tripod kolfiber
  Peak Design Travel Tripod aluminium

 • Olympus lanserar Tough!

  Nyhet

  Olympus tough har varit det självklara valet när det kommer till vatten och stötåliga kompaktkameror och nu lanserar de en ny version TG-6.

  Olympus TG-6 är uppföljaren på den otroligt populära TG-5. Det som gör Tough serien så populär och unik är att den har allt man någonsin kan behöva i en kompaktkamera. Den är vattentät, stöttålig, 8x zoom, makroläge och en ljusstark optik på bländare f/2.0. Det finns även en del tillbehör du kan köpa till som dykhus vilket klarar djup ned till 45m, fisheyekonverter för ett bredare omfång, objektivring för ännu bättre skydd mot objektivet och en blixtdiffusor för mjukare blixt.

  Nya TG-6 använder samma bildprocessor som E-M1X vilket bidrar till bättre upplösning och mindre brus. Den har nu en ny digital telekonverter som ger upp till 8x zoom instället för 4x på förra modellen. Antireflexbehandlingen på glaset i sensorn minskar nu spök- och ströljuseffekter i bilderna. TG-6 har även fått en ny LCD-skärm på hela 10,4 miljoner punkter, vilket är betydligt mycket bättre än de flesta nya kameror på marknaden.

  Kameran har ett variabelt makroläge som gör det möjligt att fokusera upp till 7x med en närgräns på endast 1cm vilket gör att du kan ta fina makrobilder med en liten, smidig kompaktkamera. I makroläget har du även en ny funktion, fokusstacking vilket gör det möjligt att ta 3-10 bilder som kameran sedan sätter ihop till en bild för att skapa en skarpare bild.

  Första leverans kommer i sista veckan av juni och kommer vara i begränsat antal så vänta inte med att boka till exemplar! Kameran finns i både röd och svart.

  Läs mer och boka här: Olympus Tough TG-6 Röd

 • Test: Panasonic Lumix DC-FZ1000 II

  Test

  Nu släpper vi vårt test på uppföljaren av Panasonics populära FZ1000. En hybridkamera som tar bra bilder, är kompakt och har lång zoom. Denna kamera passar perfekt till dig som vill ha en kamera som klarar det mesta på en hög nivå utan att vara för klumpig eller dyr.

  Mats skriver: Kameran känns nästan som gjuten för handen och det finns inget jag kan klaga på när det gäller ergonomin. Greppet är faktiskt större och bättre format än hos många systemkameror. I FZ1000 II sitter det en 1-tums sensor, som bland annat innebär att bildkvaliteten är bättre jämfört med liknande lågzoomskameror som har en mindre sensor. På videosidan  ligger FZ1000 II steget före många av sina konkurrenter, med fler filmanpassade funktioner och större möjligheter för den flitige hobbyfilmaren.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix DC-FZ1000 II test

 • PhotoExpo - Bingo Rimér

  Det är med stor glädje vi säger välkommen till Bingo Rimér som en av föreläsarna under PhotoExpo 2019. För fjärde året i rad arrangeras PhotoExpo i Umeå och vi räknar med att det kommer att vara Sveriges största fotomässa i år.

  Bingo Rimer är en välkänd entreprenör, fotograf, föreläsare och  influencer som du kommer att ha möjlighet att lyssna till under PhotoExpo den 26 oktober i Umeå. Han är en glad energikick med stor erfarenhet som garanterat kommer att inspirera dig. Temat för PhotoExpo i år är Inspiration & Utbildning och vi har frågat Bingo om ett förandstips på hur man kan bli en bli en riktigt bra fotograf. Han låter hälsa:

  - Att fotografera mycket och titta på mycket bilder. Låta sig inspireras av andra och inte fasta i ett kluster av teknik. Foto skall vara lustfyllt och roligt. Inte för teknikstyrt. 

  PhotoExpo kommer att hålla en fin balans mellan teknik och känsla i år,  kom och upptäck den med oss!
  Föranmälan är uppe nu: PhotoExpo 2019

 • Drönarsöndag: Ensilage

  Intressant. Detta är ensilagesäckar där snön smält runtomkring. Bonden har placerat dem så att han med hjälp av ett elstängsel kan välja ut ett ensilage åt gången till djuren. Förmodligen för att utfodra rådjur och hjortar.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Halo

  Solen har en halo oftare än de flesta lägger märke till.

  Det var en solig och härlig dag. Solen lyste starkt och man ville absolut inte titta in i solen. Jag skulle ta en annan bild och tyckte mig genom kameran ana en skiftning på himlen, så jag riktade (spegelfria) kameran mot solen och där fanns ju en härlig sol-halo!

  Bäst att tillägga att du ska vara försiktig med att rikta kameran mot solen, speciellt med tele då du riskerar att skada bildsensorn. Med en spegelfri kamera så riskerar du aldrig synen men med en spegelreflex så riskerar du inte att bränna sensorn men däremot ditt eget öga, så undvik det.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR, f/7,1, 1/3200s och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

 • Test: Sony FE 135/1,8 GM

  Test

  Ett efterlängtat objektiv för Sonyfotografer runt om i världen, Sony FE 135/1,8GM. Mats har nu gjort sitt test på denna och är helt förbryllad över dess prestanda, kan detta vara ett av de bästa porträttobjekiven som finns?

  Mats skriver: Detta måste vara ett av de skarpaste objektiven jag testat hittills! Det är inte bara skärpemässigt som denna optik imponerar, de övriga optiska egenskaperna är också  bättre än vad det brukar vara. Distorsion och kromatisk aberration existerar knappt, och vinjetteringen är heller inte särskilt hög jämfört med liknande objektiv.

  Läs hela testet här: Sony FE 135/1,8 GM test

 • Nikon uppdaterar!

  Idag släpper Nikon en uppdatering V.2.0 till Z6 och Z7 som fokuserar på att förbättra autofokus. Denna uppdatering har Nikonanvändare längtat efter.

  Först och främst har de aktiverat ögonautofokus vilket är viktigt för många, speciellt vid porträttfoto. Tidigare har det endast funnits en ansiktigenkänning men nu kan den känna av ögat för att få exakt fokus på modellen.

  Nikon uppdaterar även autofokusprestanda i låga ljusförhållanden med funktionen aktiverad samt att följande autoexponering fungerar nu kontinuerligt i hög, utökad seriebildstagning jämför med förra versionen där den låste exponeringen efter första tagna bild.

  Kort sammanfattning:

  1. Ögonautofokus för stillbilder.
  2. Förbättrad autofokus i låga ljusförhållanden med AF-område i svag belysning aktiverad.
  3. Följande autoexponering fungerar nu i hög, utökad seriebildstagning.


  Vi rekommenderar att du uppdaterar din Z6/Z7 för att få ut så mycket som möjligt ur din kamera.

  Läs mer om kamerorna här:
  Nikon Z6 kamerahus
  Nikon Z7 kamerahus​

 • Fotohistoria: Yamato

  Om du kontinuerligt läser vår serie Fotohistoria så kan du nog snart doktorera, och idag dyker vi djupt ner i den japanska fotohistorien till en del som är lite dimmig...

  En gammal och uppriktigt sagt en ganska ful kamera, dimper ner på mitt skrivbord. Det finns inget i dess yttre som känns intressant tills jag ser namnet, Emitax. Jag kliar mig i huvudet och tänker, hur många märken kan det finnas? Så Emitax, ett märke som jag aldrig hört talas om, men det står Made i Japan i kamerans botten så det är en bra början. 

  Kameran verkar ha tillverkats 1961 av ett företag med namnet Yamato. Lysande, då finns det flera företag med det namnet. Yamato är ett annat, äldre, namn för Japan. Det finns ingen tydlig historia hur företaget grundades men det fanns i alla fall 1952.

  Emitax var tillverkad av Yamato Koki Kogyo K.K. Denna kamera i lite olika varianter såldes under flera namn: Palmat, Mini-Electro 35 och Mansfield Skylark, samt som Kalimat 35 i USA och som SamaEmitax i sydamerika. Emitax var den sista kameran som Yamato Koki Kogyo K.K. tillverkade. 

  På kamerans baksida finns en lista med filmer och ASA/DIN som då motsvarar en siffra. Denna siffra ställer man in på objektivet och det lär motsvara en slutartid och siffra 2 verkar vara kring 1/30s. Sedan styr ljusmätaren bländaren. Ljusmäraren är av selen-typ Bländaren har två rundade bländarblad. Objekitvet är ett Emikon 40mm men ingen ljustyrka anges fast är med all sannolikhet på f/4.

  Tidigare versioner av denna kamera hade en svart plastram runt ljusmätaren, något som senare togs bort som på den version du ser på bilden, och ännu nyare versioner hade en kopplad blixtsko.

  Yamato Koki Kogyo K.K. tillverkade några andra kameramodeller också:

  Minon 35, använde Bolta film, vilket var en operforerad 35mm film med papper, typ 120-film.
  Atlas 35, använde 135-film
  Atlas 35 II, använde 135-film
  Simflex 35, använde 135-film
  Pax Jr hette också Pal Jr, Hilka och Tower 55B, använde 135-film
  Palmat Automatic, använde 135-film
  Pax, en mätsökarkamera som använde 135-film
  Pax M2, en mätsökarkamera som använde 135-film
  Pax M3, en mätsökarkamera som använde 135-film
  Pax M4 aka Pal M4, en mätsökarkamera som använde 135-film
  Rex aka Ricsor, en mätsökarkamera som använde 135-film
  Minon Six II / III, använde 120-film
  Wagen Six, använde 120-film

  Det fanns ett till Yamato som tillverkade kameror och det var Yamato Kogaku Seisakusho men det var ett helt annat företag och de införlivades i Canon 1944. 

  Du kan se fyra bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • DJI lanserar!

  Nyhet

  DJI lanserar deras första renodlade actionkamera, DJI OSMO ACTION, en kamera som blir en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Två starka märken och duktiga tillverkare - det här blir spännande!

  Dji har flera gånger visat att de klarar av att göra riktigt bra produkter och nu lanserar de sin första actionkamera. Vid en snabbtitt ser det helt klart ut som en actionkamera med flera spännande funktioner och features som gör den intressant för både yrkesverksamma som amatörer.

  Första skillnaden mot andra actionkameror är att den har en skärm på både fram- och baksidan vilket gör det möjligt att se dig själv. Objektivet har en bildvinkel på 145 grader vilket innebär att det inte är ett fisheye vilket ger ett mer raktecknande utsnitt. Detta gör att proportionerna på allting är mer "verkligt" och gör stor skillnad när du filmar dig själv från armslängd.

  Kameran har en 12 MP sensor som klarar 4K i 60p samt 8x slowmotion i 1080p. Den har elektronisk bildstabilisering som de kallar Rocksteady, liknande GoPros nyaste system. Huset är vattentät ner till 11 meters djup, exakt 1m mer än GoPro Hero 7. Den har även funktioner som röststyrning, timelapse, hyperlapse och det finns till och med en funktion som gör att du kan ställa in lång slutartid för att ta nattbilder. Fästet för tillbehör är liknande GoPro´s vilket gör det lätt om du redan har tillbehör hemma från andra märken.

  Batteriet klarar att filma 135 minuter i 1080p/30fps med stabilisering avstängt och 63 minuter kontinuerligt i 4K/60fps med stabilisering aktiverat, vilket låter mycket lovande, det handlar i så fall om avsevärt längre batteritid än konkurrenterna. Det ska vi testa! Första leverans beräknas i slutet av maj - boka redan nu då tillgången i början är mycket begränsad.

  Boka ditt exemplar här: DJI Osmo Action

 • Garmin uppdaterar!

  Nyhet

  Äntligen har Garmin släppt den efterlängtade och fullt logiska uppdateringen till Alpha 50 och Alpha 100 som möjliggör att följa hundar med halsband från Astro-systemet. Vi gillar när tillverkare kommer med smarta uppdateringar som ökar användningsområdet för en befintlig produkt. Bra gjort, Garmin!

  Den nya mjukvaran gör det möjligt att spåra enheterna DC50 och T5 samt T5 Mini från Garmin och som är parade med Garmin Astro 320. Det finns en guide för att enkelt visa hur man ändrar till läget för visning av dessa på hemsidan för uppdateringen. När du uppdaterat enheten och ändrat till 320-läget måste du veta ID-numret på hunden du vill följa. Börja med att ladda ner Garmin Express via länken nedan så att du kan uppdatera din enhet. 

  Garmin Support:  Programvaror & uppdateringar

  Beställa Alpha hos oss:  Garmin Alpha 50 & 100

 • Ny version från Fringer!

  Nyhet

  Fringer tillverkar den absolut bästa adaptern för att använda Canon objektiv på din Fujifilm kamera och nu har de kommit med en ny version som gör den lättare att använda och ännu mer framtidssäker.

  Första versionen har varit mycket populär bland Fujianvändare och Mats skriver i vårt test att autofokusen till och med är snabbare om du använder adaptern med Canon L-objektiv än Fujifilms egna.

  Så vad är nytt med version 2?

  • Bländarringen är omdesignad och flyttat länge fram på adaptern för lättare hantering.
  • Nytt processorchip som är starkare och ger möjlighet till ännu bättre mjukvaruppdateringar för att optimera autofokusprestanda.
  • Insidan av adaptern är optimerad för att absorbera mer ljus och minska reflektioner.

  Den nya versionen går att boka nu och första leverans kommer i slutet av maj. Priset kommer landa på samma som första versionen.

  Läs testet och boka här:

  Nya version 2 - Fringer EF-FX PRO II adapter för att använda Canon EF objektiv på FujiFilm X kamerahus

  Version 1 - Fringer EF-FX PRO adapter för att använda Canon EF objektiv på FujiFilm X kamerahus

 • Test: Dörr Slim Hopper Carbon stativ

  Test

  Nu börjar det dra ihop sig till sommar och visst börjar det klia i äventyrssinnet, utetider ÄR fototider. Vi har testat det här smidiga stativet och det passar verkligen för den som vill slimma packningen inför resan.

  Känner du också att ryggsäcken kan bli lite väl maffig när man ska ta sig ut? Samtidigt har man några saker som bara måste med när det ska ut och fotograferas. Ett stativ är ett välbehövligt stöd i tillvaron för de flesta kreativa själar. Vi tipsar om Dörr Slim Hopper ett stativ som vi har testat och som är både mångsidigt, smidigt och lätt.

  Mats säger: "Ett lämpligt stativ att ta med sig på resor i och med dess kompakta format och mångsidiga funktion - det jag menar med mångsidig är att man kan se det som fem stativlösningar i ett. Förutom vanligt resestativ så fungerar det även som bordsstativ, macrostativ, monopod med stödben samt en selfiepinne, och där allt detta också ryms i en liten stativpåse. Smidigt.

  Reslusten bara ökar med det här stativet i handen och vi funderar lite på namnvalet - Slim Hopper. Är det för att den är otroligt slimmad och lätt hoppar ut när den behövs? I så fall vill vi alla ha en Slim Hopper Carbon i sommar. 

  Läs hela testet här:  Dörr Slim Hopper Carbon

 • Nyhet: Tragopan

  Nyhet

  Tragopan är ett favoritmärke på gömslen som du hittar under fliken Outdoor i menyn. De har andra produkter också i sitt sortiment och ryggsäcken 500 V4 är en produkt som snabbt blivit en favorit då den är robust. rejäl och dessutom rätt snygg. Man får dessutom plats med riktigt stora objektiv.

  Gömslen har blivit populärt och vi kan rekommendera både Buteo och Tragopan när det gäller gömslen då kvaliteten är mycket god och de har många smarta lösningar för oss fotografer. Tragopans fina ryggsäck som du ser på bilden är en ny favorit för oss och en mycket enkel och praktisk rygga för alla som har längre tele eller telezoom. Kolla in produktbilderna och läs mer på produktsidan - det här kanske är lösningen för dig som vill ha en bra väska som rymmer mycket? Blev du nyfiken på gömslen så hittar du dessa under menyvalet Outdoor och Gömslen.

  Läs mer om ryggsäcken: TRAGOPAN Tetras 500 V4

 • Fototips: Snurrigt

  Bilden är inte tagen i en studio och jag ska förklara både hur bilden togs och vad bilden föreställer.

  Vi börjar med fototipset. Hur kan man få en skuggfri bild med en dast en liten LED-belysning? Mitt favorittillbehör som alltid ligger med i fotoväskan är en liten LED-belysning, Mcoplus Lux 1600, den är till ytan ganska samma storlek som ett kreditkort. På denna bild så satte jag kameran på ett stativ, släckte lyset i rummet, belyste motivet på ungefär halva avståndet som jag senare kommer att ha, ser till att jag får en exponeringstid på 4-15s någonstans med hjälp av ISO och bländare, trycker av och sedan går jag runt, runt, stativet och belyser belyser därmed motivet från alla håll. Går jag två eller fler varv så brukar jag ändra höjd på belysningen så att jag "målar" bort alla skuggor. Jag försöker undvika skuggan från stativets ben genom att förflytta belysningen lite snabbare förbi stativbenet. Det hela är mycket enkelt och är en bra lösning när man vill fotografera något som står stilla.

  Så till själva motivet. Det finns massor av objektiv till förstoringsapparater i källare och på vindar, och jag tänkte se om man kan använda vissa av dem till något. Jag letat fram några vi haft liggande och köpt i några för att experimentera med dem i Captian's Log. Här kan du se de jag testat så långt:

  El-Nikkor 105/5,6N >>
  Schneider-Kreuznach Angulon f:6,8 F=12cm D.R.P. >>
  Agfa Magnolar 105/4,5 >>
  Durst Neotaron 75/4,5 >>
  Alto Enlarging 80/4,5 >>
  P. Angenieux Paris 88/4,5 Type U2 >>
  Kowa 90/4,5 >>
  Rodenstock Eurygon 40/4 >>

  /Thomas

 • Drönarsöndag: Kyrka

  Kyrkor har ofta intressanta former sett ovanifrån. Här bidrar vägen till ytterligare en form.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • PhotoExpo - Moderskeppet

  Vi är så glada att få meddela att Moderskeppet kommer att medverka under PhotoExpo 2019. Moderskeppet har en alldeles egen status när det gäller onlinekurser och stöd till dig som jobbar kreativt. Passa på att planera in ditt besök redan nu.

  Moderskeppet har en lång erfarenhet av att skapa innehållsrika och pedagogiska kurser.  Deras onlinekurser är mycket uppskattade och behandlar ämnen kring foto, video, bildbehandling och design. Det har hela 400 onlinekurser tillgängliga i sin portal idag. Under årets PhotoExpo kommer Moderskeppet att vara på plats med både föreläsningar och en monter där du kommer att ha möjlighet att träffa några av deras utbildare personligen. 

  Vi säger varmt välkommen både till Moderskeppet och till dig som besökare!

  Passa på att boka in ditt besök till PhotoExpo redan nu,
  lördagen den 26 oktober kl 10-16 håller vi öppet för dig!

  Läs mer här: PhotoExpo.

 • Canon EF 400/2,8 L IS III USM

  Test

  Idag släpper vi ett test av Canons EF 400/2,8 L-objektiv i version III. Objektivet är betydligt lättare och med en mer jämnfördelad vikt. Utöver testet kan du även se vår film med back stage-sekvenser från själva testet.

  Nu är testet klart av tredje generationen av Canons EF 400/2,8 L-objektiv. Nytt i version 3 är att den gått ner i vikt rätt rejält, från 3850 gram till 2840 gram, vilket faktiskt gör större skillnad än vad man kan tro vid handhållen plåtning. Som du redan förstått är det här ett riktigt läckert objektiv med ett flertal förbättringar. Vi är väldigt glada över att vi har fått möjlighet att titta lite närmare på det.  Du kan ta del av testet helt kostnadsfritt här hos oss på CyberPhoto och du kan även se lite bakom kulisserna från hur det faktiskt går till när Mats och Johannes testar produkter. Kolla in både test och vår färska testvideo via länken.   

  Läs hela testet här:  Canon EF 400/2,8 L IS III USM​- test

   

 • Träffa Martin från Panasonic i butiken

  Just nu kan du träffa Martin Wallgren i vår butik, han visar upp de nyheterna i Panasonics Lumix S serie. Om du inte hinner på förmiddagen så kom till kvällens event - Lumix on Tour i Umeå!

  Du är alltid välkommen att titta förbi vår butik. Idag har du som besöker oss möjlighet att träffa Martin Wallgren, produktspecialist från Panasonic. Martin har med sig de två senaste nyheterna Panasonic Lumix DC-S1  och Panasonic Lumix DC-S1R och ser fram emot att få svara på just dina frågor.

  Martin finns på plats mellan kl 10-11:30 i butiken men du kan även träffa honom ikväll på eventet Lumix on Tour. Där får du möjlighet att få en genomgång av Lumix S serien och även tillfälle att få möta fotograferna Jonas Borg och Robert Ungh som inbjuder till en inspirerande photowalk i den härliga umeåkvällen.

  Eventet startar kl 16 på Nolia och är kostnadsfritt!
  Du hittar anmälan här: Lumix on Tour i Umeå 2019 - anmälan
   

 • Fotohistoria: Dacora

  Dacora, en tillverkare av kameror som grundades 1946 och försvann 1972. Redan 1960 så hade Dacora tillverkat över 2 miljoner kameror. Det är många kameror det. Har du hört talas om Dacora? Inte många som har det, och det hade inte vi heller.

  Dacora är en mycket större kameratillverkare än många kan gissa. De tillverkade även kameror åt Porst, Ringfoto, Ferrania, Ilford och Lumière. Som sagt så redan 1960 så passerade de 2 miljoner tillverkade kameror och det är svårt att få en hel bild av företaget. Det grundades 1946 av Bernhard Dangelmaier i Reutlingen, Tyskland och hade namnet Dangelmeier & Co. 1954 byter de namn till DACO - Dangelmeier & Co. 1960 byter de namn till Kamerawerk Dangelmeier & Co. 1969 köptes de upp av Leach Relais und Elektronik GmbH och namnändrades till Dacora Kamerawerk GmbH. De kämpade med ekonomiska svårigheter och flyttade till München. 1972 köptes företaget av Josef Weber KG och flyttade till Nürnberg. Namnet ändrades till Dacora Kamerawerk Nürnberg GmbH. De började jobba med halvfärdiga produkter från München och återupptog produktionen i nya fabriken i Nürnberg. De skötte inte sin ekonomi och inom kort gick de i konkurs. Där tar historien slut för Dacora och de förvann in i kamerahistoriens dimma. 

  Förutom att de producerade kameror åt andra märken så sålde de en hel del kameror under eget namn:

  1949 Dacora Daco, använde 120-film
  1949 Dacora Daci svart, använde 120-film
  1950 Dacora Daco II, använde 120-film
  1951 Dacora Daci grön, använde 120-film, den på bilden från vår samling
  1951 Dacora Daci Royal, använde 120-film
  1952 Dacora 120, använde 120-film
  1953 Dacora, använde 120-film
  1953 Dacora I, använde 120-film
  1953 Dacora Subita, använde 120-film
  1953 Dacora II, använde 120-film
  1953 Dacora IIa, använde 120-film
  1953 Dacora Madison I, använde 120-film
  1953 Dacora Madison II, använde 120-film
  1954 Dacora Digna I 6x6, använde 120-film
  1954 Dacora Digna 6x6 Achromat, använde 120-film
  1954 Digna 6x6 Singlo, använde 120-film
  1954 Digna 6x6 Vario, använde 120-film
  1954 Digna 6x6 Pronto, använde 120-film
  1954 Dacora Digna, använde 120-film
  1955 Dacora Digna 6x6 synchro-flash, använde 120-film
  1955 Dacora Record Royal, använde 120-film
  1955 Dacora Dignette Pronto använde 135-film
  1956 Dacora Color-Digna I 6x6, använde 120-film
  1956 Dacora Super Dignette, Prontor-SVS, använde 135-film
  1958 Dacora Super Dignette Vario-LK, använde 135-film
  1958 Dacora Super Dignette Pronto-LK, använde 135-film
  1958 Dacora Dignette Pronto (2), använde 135-film
  1959 Dacora Dignette Vario, använde 135-film
  1959 Dacora-matic, använde 135-film
  1960 Dacora-matic 4D, använde 135-film
  1960 Dacora Dignette Vario (2), använde 135-film
  1960 Dacora-Matic 4D, använde 135-film
  1960 Dacora Digna 44, använde 127-film
  1960 Dacora Dignette E-M, använde 135-film
  1962 Dacora Dignette Pronto (3), använde 135-film
  1962 Dacora CC / Cassar, använde 135-film
  1962 Dacora Super Dignette E-B, använde 135-film
  1962 Dacora CC / Ysarex, använde 135-film
  1962 Dacora Dignette E-M (2), använde 135-film
  1963 Dacora Dignette L, använde 135-film
  1963 Dacora Dignette S-L, använde 135-film
  1963 Dacora Dignette I, använde 135-film
  1963 Dacora 66, använde 120-film
  1963 Dacora Dignette IL, använde 135-film
  1963 Dacora Super Dignette Prontor 500 LK, använde 135-film
  1964 Dacora D 101 Rapid, använde Rapid-film
  1964 Dacora D 101 F Rapid, använde Rapid-film
  1964 Dacora D 202 Rapid, använde Rapid-film
  1964 Dacora D 303 Rapid, använde Rapid-film
  1965 Dacora D 404 Rapid, använde Rapid-film
  1966 Dacora Dignette F, använde 135-film
  1966 Dacora Instacora-F, använde 126-film
  1966 Dacora Instacora-R, använde 126-film
  1966 Dacora Instacora-E (V1), använde 126-film
  1966 Dacora Instacora-E (V2), använde 126-film
  1967 Dacora Dignette 300, använde 135-film
  1967 Dacora Dignette 300 SL, använde 135-film
  1967 Dacora Super Dignette Electric-CR, använde 135-film
  1967 Dacora Super Dignette Electric-L, använde 135-film
  1967 Dacora Super Dignette Electric-S, använde 135-film
  1967 Dacora Super Dignette Electric-SR, använde 135-film
  1968 Dacora Electronic Instapack, använde 126-film
  1968 Dacora Universa Instapak, använde 126-film Fanns i många varianter.
  1969 Dacora Super Dignette 300 L, använde 135-film
  ​1969 Dacora Super Dignette 500 SR, använde 135-film
  1970 Dacora Universa, använde 135-film
  1970 Dacora 35 CB, använde 135-film
  1970 Dacora 35 CC, använde 135-film
  1970 Dacora Dignette 300 L, använde 135-film
  1970 Dacora Dignette 300 SL, använde 135-film
  1970 Dacora 35 L med selen-cell, använde 135-film
  ​1971 Dacora 35 R, använde 135-film
  1971 Dacora 35 L med CdS-cell, använde 135-film
  1971 Dacora 35 LK, använde 135-film
  1971 Dacora Dignette 300 EB , använde 135-film

  Dacora är inte så populär som samlarkamera då de tillverkade stora mängder av relativt billiga kameror. Vi har en Dacora Daci i grön i vår samling och det är en av de snyggaste Dacora-kamerorna. Daci finns även i andra snygga färger som röd, blå och svart. De vanliga kamerorna ligger på typ 100-500kr och Daci på några hundra kronor till. En Daci på ebay låg på hela 1900kr vilket är ett galet överpris.

  Du kan se 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

 • Nyhet! Canon lanserar 85mm

  Nyhet

  Canon lanserar ett nytt objektiv officiellt och det är RF 85mm F/1,2L USM till det nya spegelfria systemet. Canon har redan skvallrat om detta och fem andra objektiv som ska lanseras under 2019 och nu är det dags. Leveranserna påbörjas redan i juni så det är snabba puckar...

  Det kommer ett till 85mm senare under året med tillägget DS som står för defocus smoothing, en snyggare oskärpa i praktiken. Övriga nya objektiv sägs vara på gång också så alla EOS R och RP-användare har en hel del att se fram emot under året! Ringformad ultraljudsmotor för snabb och exakt fokusering och högsta uppmätta förutsättningarna för hög upplösning enligt Canon själva. 13 element i 9 grupper, kontrollring med programmerbar funktion, 9-bladig bländare med minsta bländare på 16, 82mm filterdiameter och 1195gr i vikt. Pris ca 33000kr inkl moms.

 • Test: Nikon Nikkor Z 24-70/2,8 S

  Test

  Nikon Z-serie har blivit en populär kameraserie och en bra start för Nikons spegelfria system. Vi har testat nya normalzoomen 24-70mm med ljusstyrka f/2,8 för att se hur den står sig mot de varianter med F-fattning som lanserats genom åren. Mats har lagt vantarna på ett exemplar och du kan läsa resultat nu!

  Mats skriver: Objektivet är gediget byggt för professionell användning och självklart vädertätat för att kunna användas vid sämre förhållanden. Frontlinsen är också fluorbehandlad för att underlätta rengöring. Nikon Z 24-70/2,8 S har ett helt nytt multifokuseringssystem som består av två AF-enheter som är exakt synkroniserade för att ge en snabbare och mer exakt autofokusering, och tack vare deras Stepping Motor fungerar det utmärkt för både stillbilder och video.

  Läs mer här: Nikon Nikkor Z 24-70/2,8 S test

 • Plötsligt händer det...

  Nej, ingen av oss har vunnit en lottovinst men ibland händer det att man får en fråga om något som är extra roligt att fotografera och en bil som man själv bara kan drömma om är den du ser på bilden, Lamborghini Aventador med 700hk och V12 - häftigt!

  Det går just nu en trend bland influencers att klippa in sig själva i bilder som om de besökt Umeå och Väven är en plats många väljer att ha i sina bilder då den sticker ut, oavsett vad man tycker om själva arkitekturen. Vad passar bättre som bakgrund till en vit och svart Aventador än just Väven? Vi slapp klippa in bilen utan var på plats IRL - som du ser på bilden. Eftersom solen sken för fullt och det inte fanns några alternativ valde jag att underexponera rätt mycket och att fotografera mellan husen där en del reflektioner från ena fasaden skapar liv och mönster i bakgrunden men man slipper direkt solljus. Här är en skyndsamt tagen bild på en häftig bil på en häftig plats. Just nu kryper det fram sportbilar vilket är extra kul om man gillar både fotografering och bilar. Kamera som användes är Nikon D5 och objektivet är det nyaste 24-70mm till F-fattning.

 • Tävla om Optech!

  Optech är ett favoritmärke för oss sen många år tack vare de kameraremmar som de tillverkar. Bra kvalitet, oslagbar bekvämlighet och mycket tilltalande priser. Nu kan du vinna en Optech Fashion Strap - varje vardag tom 31 maj!

  Har du Instagram? Leta upp Optech Sverige där du hittar tävlingen där man har chansen (varje vardag!) att vinna en kamerarem genom att delta med de bilder som du har på ditt konto. Temat är Natur och du tolkar temat helt fritt - läs mer på Instagram. När det gäller remmarna är det läge att kika på en Optech om du tycker att den vanliga remmen skaver eller att kameran känns tung och klumpig. Vi använder Optech och gillar dessa sen mååånga år. Vi kan gå i god för att det är ett mycket bra köp. 

  Läs mer om Optech här:  OPTECH USA 

 • Test: Canon EF 600/4,0 L IS III USM

  Test

  Vi släpper test på en av marknadens häftigaste objektiv, Canons finfina 600mm som sen en tid tillbaka finns i version III. Det är en dyr, tung och klumpig pjäs men varje gång man använder den påminns man om hur bra objektiv Canon kan bygga. Blir du sugen? Kontakta oss för en bra finansieringslösning!

  Mats skriver: Nytt i version 3 är att den gått ner i vikt från 3,92 kg till 3,05 kg, vilket faktiskt gör större skillnad än vad man kan tro vid handhållen plåtning. Givetvis kännbart också när man bär omkring på objektivet. Canon har även fördelat om linserna i optiken för att skapa en jämnare viktfördelning, vilket innebär att objektivet blivit mindre framtungt jämfört med tidigare versioner och balansen har förbättrats markant. Bildstabiliseringen är också förbättrad med ett steg extra, 5 steg istället för 4 som i tidigare version, och är man rejält stadig på handen är det faktiskt inte omöjligt med närmare 5,5-6 steg.

  Läs hela testet här:  Canon EF 600/4,0 L IS III USM test

 • Drönarsöndag: Kollaps

  Ladan som inte överlevde vintern. Det hade varit roligare att skriva att DJI Hellfire Rocket funkar bra även med Mavic Pro.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Banalt vackert

  En solnedgång kan vara ett för enkelt motiv eller lite väl kliché enligt många men ibland finns det något i en "enkel" bild som gör att man blir intresserade av den...

  I måndags så var vi några killar som var ute och fotograferade längs kusten och när solen gått ner så började den på att lysa upp molnen och det blev alldeles för vackert för att inte ta en bild, eller två, eller tjugotre.

  Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4 R LM WR, f/8, 1/60s och ISO 160.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  Vill du ha lite mer helgläsning så kan vi även tipsa om senaste inäggen i Captain´s log:
  Canon FDn 50/1,4
  Soligor C/D 135/2,8
  Formlula 5 135/2,8
  Minolta MDn 50/1,7

  /Thomas

 • Umeå: Lumix On Tour 2019

  Lumix On Tour kommer till Umeå och du kan medverka helt utan kostnad tillsammans med fotograferna Robert Ungh och Jonas Borg! Välkommen att anmäla dig - det är ett begränsat antal platser så anmäl dig nu! Inspiration och kunskap på toppnivå helt utan kostnad, vem vill missa det?

  Datumet är 9 maj och platsen är Nolia, Umeå. Om du är intresserad av fotografering och uppskattar att lära dig mer och nyfiken på att testa fullformat så är det här något för dig. Du anmäler dig via länken nedan. Välkommen!

  Anmäl dig här:  LUMIX ON TOUR UMEÅ 2019

 • Fotohistoria: Formula 5

  Formula 5 är inte det mest kända objektivmärket och jag gissar att det är liknande Soligor, fast ett betydligt mindre företag. De köper objektiv från en eller flera fabriker som de sedan sätter sitt namn på. Många kedjor och distributörer gjorde så på 60-80-talet.

  Enda ledtråden är "Made in Japan". Det finns inte mycket information att tillgå men jag gissar att Formula 5 tillverkades av Eyemik Mitake Optical Co Ltd. De fanns till de flesta kamerafattningar, även till något så udda som Rolleiflex.

  De Formula 5 objekitv som jag känner till är: 24/2,5, 28/2,8, 28/2,0, 35/1,8, 35/2,8, 135/2,8, 135/1,8, 200/3,5, 300/5,6, 400/6,3, 40-90/3,5, 60-150/4, 75-205/3,5, 80-200/4,5, 80-205/4,5 och 85-210/4,5.

  Hur som helst så har vi ett Formula 5 135/2,8 i vår samling. Det är typ okej rent mekaniskt. Fokuseringen löper jämnt och fint, vilket är imponerande med tanke på dess ålder. Bländarringen löper lite för lätt men fungerar.. Bländarbladen är rena och löper perfekt. Den är antireflexbehandlad men verkar inte vara bästa sorten då man ser en hel del reflexer i optiken.

  Vi har testat Formula 5 135/2,8, klicka här för att läsa mer >>

  Formula 5 objektiv ligger ofta kring 300-500kr för de flseta gluggar men två sticker ut och det är 35/1,8 och 135/1,8 som ligger kring 2500-3500kr, vilket de inte alls är värda, varken som samlarobjekt eller som bruksoptik.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

   

 • Tävling: Sommartävling 2019

  Nu kör vi igång sommartävlingen 2019 med temat Sverige och en fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 45000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är Sverige och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på Sony eller CyberPhoto får ej delta. Förstapris är ett Sony A7 III kamerahus, andrapris ett A6500 kamerahus och som tredjepris vinner man en Sony RX100 VI. Totalt värde ca 45000kr.  Tävlingsperiod 1 maj - 31 juli 2019.