Bloggpost

2018-11-29

Fotohistoria: Helios-40-2 85/1,5

Detta är en väldigt gammal konstruktion och den delar verkligen fotovärlden i två tydliga delar. De som upplever en bild och de som analyserar en bild.

It's Russian. Ryssarna kopierade tyska objektiv under kalla kriget och denna konstruktion är en kopia av Zeiss Biotar från 50-talet någon gång. Helios-40 tillverkades fram till Sovjetunionens fall 1991. Men det fanns en efterfrågan av denna udda optik och 2012 återupptogs tillverkningen igen. Helios tillverkades av KMZ, som står för Krasnogorski Mekhanicheskii Zavod. KMZ grundades 1942 i en förort till Moskva som heter Krasnogorsk. De skulle förse ryska armén med optisk utrustning. 1946 så började KMZ tillverka kameror, först med en ihopfällbar kamera med namnet Moskva. 1948 började de tillverka FED kameror och 1949 kom Zorki kameor, och 1952 lanserades en spegelreflexkamera som byggde till stora delar på Zorki. Denna nya kamera fick namnet Zenit. Helios kallades objektiven till Zenit. 1993 blev KMZ till S.A.Zverev Krasnogorsky Zavod Jsc. 

Det var lite kort historik. Så vad är så speciellt med denna optik då? Den har en fantastisk virvelbokeh. Det är verkligen den stora grejen med denna optik. Rent tekniskt så är den helt klart bara byggd av metall och glas för den är galet tung, den väger hela 820 gram. Den har 6 element 4 grupper och en filterdiameter på 67mm. Den har även dubbla lager av bländarblad vilket känns påkostat på en så "udda" optik. 10 bländarblad i varje lager. Skulle vi råkade tappa ner den så är vi nog mer oroliga över golvet än optiken för den är verkligen byggd som en stridsvagn.

Vi visade några medarbetare bilder tagna med denna optik och de flesta sa wow, vilken härlig bild, medan någon direkt zoomar in för att se om skärpan på ögonfransarna är bra och missar helheten av bilden och tycker att det är skräp. Detta är inte en optik för alla, för alla förstår inte, och alla gillar inte looken på bilderna. Det är helt okej. Den är inte skarp på full öppning och kantskärpan är bedrövlig. Nedbländad presterar den bra. Men det är just dess "fel" som gör den intressant, kreativ, rolig och spännande. Det är inte en optik för produktfotografering eller liknande, det är en optik för porträtt och stämningsbilder där är den fantastisk.

Vi har testat den mer ingående och vi har ett gäng bilder tagna med den som du kan se här >>

/Thomas