• Sigma 16/1,4 DC DN

  Test

  Nu har vi testat Sigmas fina 16mm f/1,4 till Micro 4/3 och du kan läsa testet på vår hemsida! Vi har tidigare testat denna till Sony E och nu är det dags för Micro 4/3-varianten...förhoppningarna är höga, läs vad Mats tycker.

  Mats skriver så här: Sigma 16/1,4 DC är en mycket avancerad konstruktion när man ser på linsuppsättningen. Man har 2 st asfäriska element i kombination med 2 st lågspridande SLD-element och hela 3 stycken ultralågspridande FLD-element. Sammantaget ger detta möjligheter till en lätt och kompakt konstruktion, befriad från mycket av sfärisk och kromatisk aberration - alltså goda förutsättningar för en skarp bild med korrekt färgåtergivning ända ut i bildkanterna.

  Läs hela testet här: Sigma 16/1,4 DC DN Contemporary för Micro 4/3 test

 • DJI Osmo +

  Test

  Februari lurar runt hörnet och med den alla hjärtans dag. Hos oss blommar så klart passionen för tekniska prylar året runt och tack vare det bjuder vi idag på ett test av DJI Osmo +. Om det uppstår något tycke för den återstår att se.

  Klappar hjärtat lite extra när du packar upp din beställning från oss så har du säkert drabbats av samma genuina kärlek för teknikprylar, bilder och kreativitet. Vi bara älskar att kolla in nya saker som gör livet så där extra kul att leva. Den här lilla kameran är i och för sig inte en nyhet men den är tillräckligt kul och innovativ för att man ska gilla den vid första anblicken. Mats har spenderat lite tid på tu man hand med den för att lära sig mer.

  DJI Osmo + är en handhållen video- och stillbildskamera som hjälper dig att filma stabilt utan skakningar. Du kopplar den till din smartphone och på så vis har du en även en touchskärm till kameran. Du filmar i 4K upplösning och Osmo + har en 3.5x zoom. I vår testfilm kan du själv se hur stabilt den filmar och hur zoomfunktionen fungerar.


  Läs testet av DJI Osmo + här.

 • Sista chansen!

  Vi säljer ut lagret av Kerlee 35mm f/1,2 just nu för endast 2990kr/st istället för 6990kr (rek.pris) så passa på om du är sugen på ett kreativt och roligt objektiv som presterar MYCKET bra för pengarna. Du hittar dessa via länken nedan.

  Mats skriver: Gillar du ljusstarka objektiv och bilder med kort skärpedjup, och kanske också vurmar lite extra för objektiv gjorda av metall med den där gedigna känslan som påminner starkt om tiden innan plasten gjorde sitt intåg i objektivtillverkningen? I så fall bör du ta en titt på denna 35mm vidvinkel från Kerlee (DZOptics) med ljusstyrka f/1,2, vilket i skrivande stund är den enda 35:an med så stor öppning som f/1,2 som tecknar ut för fullformat. Objektivet passar självklart även kameror med APS-C sensorer och 35mm motsvarar på dessa 52,5mm för Nikon/Pentax/Sony, och 56mm på en Canon.

  Läs mer här: Kerlee 35/1,2 test & utförsäljning

 • X-files: Alperna

  Bild tagen från Neuschwanstein.

  Södra Tyskland är otroligt vackert. Neuschwanstein är slottet som Disney hade som inspiration för sitt slott. Bilden är tagen därifrån och det slott du ser på bilden heter Hohenschwangau. Byggnaden nämndes under 1100-talet för första gången som borg Schwanstein och var residens för adelssläkten Schwangau. Under de följande århundradena förstördes och återuppbyggdes borgen flera gånger.

  1832 köpte kung Maximilian II av Bayern (vid denna tid kronprins Maximilian) ruinen och lät sedan målaren Domenico Quaglio den yngre bygga ett slott i nygotisk stil. Den arkitektoniska översynen över bygget hade Georg Friedrich Ziebland. Quaglio var överledare för bygget, men hann avlida innan slottet var klart. Slottet blev 1837 färdigställt av Joseph Daniel Ohlmüller. Målningarna inne i slottet skapades efter skisser av Moritz von Schwind och fram till idag har byggnaden samma utseende.

  Vid början av 1800-talet bytte borgarna Schwanstein och Vorder- und Hinterhohenschwangau namn, den första blev Hohenschwangau och den andra kallas numera Neuschwanstein. Slottet Hohenschwangau var det bayerska kungaparets sommarresidens och här bodde Ludvig II till stor del under sina ungdomsår. Hans mor, Maria av Preussen, bodde efter makens död på slottet och dog här 1889. Prins Adalbert av Bayern flyttade 1941 till Hohenschwangau efter att han blev vägrad en tjänst i Nazitysklands Wehrmacht. Slottet ägs idag av en stiftelse, Wittelsbacher Ausgleichsfonds. Slottets inredning i biedermeierstil är bevarad i originalskick.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/200s, f/11 och ISO 640.

  Se bilden i full upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Olympus M.Zuiko Digital 60/2,8 Macro

  Test

  Nytt test idag är på Olympus populära 60mm macro - ett objektiv som ger väldigt fina förutsättningar till bilder som sticker ut - läs gärna hela testet och kolla in våra testbilder så förstår du varför så många har köpt det...

  Mats skriver: Olympus M.Zuiko Digital ED 60/2,8 Macro är ett mycket bra macro-objektiv, som också är användbart till så mycket mer än bara makrofoto. Detta var också det första objektivet jag införskaffade när jag köpte min första Micro 4/3-kamera, en liten Olympus E-PL5. Idag utbytt till annat och flera olika system däremellan, men jag kan fortfarande sakna den lilla kameran och dess pyttesmå objektiv (dvs små jämfört med mina nuvarande pjäser).

  Läs mer här: Olympus M.Zuiko Digital 60/2,8 Macro (för Micro 4/3)

 • Vintervinnare

  Den bild som vi fastnade mest för är den här, från Marcus Norman och som du ser är det vinter för fulla muggar i bilden. Snyggt komponerat och en enkel, ren och sjyst bild. Kreativt att utnyttja mörkret istället för den korta tid med dagsljus!

  Du vinner en Garmin VIRB X, en actionkamera som är riktigt prisvärd och bra - grattis till det! Vi kommer att visa upp fler vinterbilder nästa vecka eftersom vi har fått in massor av sköna bidrag som vi vill dela med oss av. Se till att hänga med i Bloggen men även på Instagram där vi lägger upp nya bilder kontinuerligt. Ha en finfin helg och grattis än en gång, Marcus.

 • Återkomsten

  Den här härliga bilden har vi fått från Ing-Marie Sjödin, du kanske känner igen bildstilen? Ing-Marie vann vår midsommartävling förrförra året med sin fjärilsbild och bildstilen går inte att ta miste på...vi kände igen den direkt!

  Det är lite charmigt när man känner igen bildstilen från en fotograf och kan direkt sätta namnet på fotografen. Så är det med de flesta stora konstnärer, det finns en röd tråd och en bildkänsla i det de målat eller fotograferat som gör att man kan se vem som ligger bakom verket. Det kanske är något för dig och mig att arbeta på under 2018, att hitta en bildstil som går igen både i bilden och efterbearbetningen av bilden? Tack för en läcker bild, Ing-Marie!

 • Blöt vinter

  Den här bilden är kanske inte så vintrig i en klassisk mening men den är tagen på vintern och visar en bild över Hammarö sydspets och Vänern. Bilden är tagen av Danne Rydgren med Pentax K-1 och Irix 15mm objektiv.

  Fler bilder kommer allteftersom, så håll koll på Bloggen närmaste dagarna! Vill du veta mer om Irix så hittar du de i vårt sortiment. Är du sugen på en Pentax K-1 så kan du läsa vårt test och ring eller maila oss gärna för mer info. Bilden här ovan, visst är det likt en öppen eld...av vatten...läckert tycker vi och hoppas att den inspirerar dig!

 • Vintern

  Det ramlar in MASSOR av läckra bidrag just nu - helt fantastiskt! Här kommer en bild till som förtjänar en premie, inskickad av Anton Lilja, mycket vackert landskap som gör att man vill köpa en snöskoter och flytta till fjällen...

  Härlig bild, Anton, tack så mycket! Har du också en vinterbild du vill dela med dig av? Maila in din bild till blogg@cyberphoto.se så får du en premie om vi visar upp din bild i våra sociala medier. Idag töar det i Umeå med ett par plusgrader men snötäcket är tjockt och det blir snart kallt igen så chansen för vinterbilder finns ännu - det ska ju komma snö i stora delar av landet!

 • Fotohistoria: Petri

  Petri är ett kameramärke som ändå måste få en plats i kamerahistorien.

  Året var 1907 och företaget hette då Kuribayashi Shashin Kōgyō som betyder Kuribayashi Camera Industry. Några få källor anger att företaget grundades 1918. 1930 blev namnet Gōshi-gaisha Kuribayashi Shashin Kikai Seisakusho, och 1949 blev det K.K. Kuribayashi Shashin Kikai Seisakusho. Kring 1950 börjar de använda namnet Petri på sina kameror1959 byter företaget namn till Kuribayashi Shashin Kōgyō K.K. för att 1962 byta till Petri Camera K.K.

  Petri var inte direkt kända för tillförlitlighet, inte heller för bra optik, inte heller för design och inte heller för kvalitetskänsla. Hopplöst efter på alla områden så brakade Petri ihop 1977. Sedan tog facket med personal över namnet och bildade Petri Kōgyō K.K. Kameror från Petri efter 1980 var tillverkade av Cosina. Namnet Petri såldes senare till Dixons Group i Storbritannien.

  Vi kollade runt i vår egen kamerasamling och hittade rent av två Petri. Det är de du ser på bilden. En Petri MF-1 från 1977. När vi ser den så förstår vi varför Petri gick omkull. Den är inte ens i närheten av de stora kameratillverkarna på någon enda punkt. Den är helt manuell och mekanisk. Den har tragiskt nog fortfarande M42-gänga. Två väldigt udda lösningar som vi hittat på den var att blixtskon är löstagbar och under den så sitter en blixtsynkkontakt för kabel, ett så kallat PC-uttag. Det var innan PC stod för Personal Computer. Det andra var att frammatningsarmen var infälld i toppkåpan i samma stil som många kompaktkameror har. Sedan kan man undra varför de har kletat dit en ful skylt med MF-1 på kamerans klädsel på framsidan. Känns som att modellbeteckningen borde vara ingraverad i toppkåpan. Inte ens Petri-loggan är det, utan det är också en billig metallskylt. Vissa delar av kameran är lackerade i blank svart medan kåporna är lackerade i mattsvart. Udda. Hur tänkte de då? Kameran fungerade inte men efter några minuters pillande så fick vi faktiskt igång den.

  Den andra kameran vi hittade, en Petri Computor 35 från 1970, den funkade inte heller. Hela frontdelen på objektivet är löst. Inget vi orkar försöka fixa. Det är så mycket udda i denna design, på gott och ont. Man har valt att sätta sin logga mindre än modellbeteckningen och i blått. Udda. Modellbeteckningen är i vad som i slutet av 1960-talet, när kameran konstruerades, antagligen ansågs som ett futuristiskt teckensnitt. Sedan har Petri rippat elektronbilden från Yashicas Electro 35 från 1966. Egentligen är det väldigt mycket som Petri rippat från Yashica på denna modell. Sedan har Petri satt text på bottenkåpans framsida med "Electronic shutter". Det är som vissa asiatiska bilar, de skulle slutat designa när det så bra ut och inte trycka in ännu fler linjer eller i det här fallet ännu mer text. Sedan har de som designat på Petri kommit fram till att pressa in ett meningslöst streck längs hela toppkåpan. De tyckte också de att det var en bra idé att göra bottenkåpan i lite olika höjd och form vilket gör att kameran inte står så stabilt på ett bord, och att bakstycket måste täcka för filmkassettens underdel vilket är en komplicerad form som gör att risken för ljusläckage ökar. Bländarringen är snygg och likaså den gummerade ISO-ringen. Fokuseringen är glapp och hemsk, mätsökaren är också kass. Den har PC-uttag för extern blixt vilket är bra.

  Har du en Petri hemma i garderoben så kan du kolla på denna lista från vilket år den kommer:

  1919 Speed Reflex
  1926 Mikuni
  1929 First Hand
  1930 Kokka Hand
  1930 Tokiwa Hand
  1932 First Hand (Ny modell)
  1932 Kokka Hand (Ny modell)
  1933 First Roll
  1933 First Roll Deluxe
  1934 First Etui
  1934 Romax Hand Camera
  1935 Semi First (A)
  1936 Baby Semi First
  1936 First Center
  1936 First Six
  1936 First Speed Pocket
  1936 Semi First (B)
  1937 First Reflex
  1938 Semi First (III)
  1939 Kokka Model-1
  1939 Semi First (Model U)
  1939 Semi First (Model V)
  1940 Auto Semi First
  1940 BB Baby Semi First
  1940 First Reflex 2
  1940 Semi First (B.B. Deluxe)
  1940 Semi First (B.B.)
  1947 Kuri
  1947 Lo Ruby
  1948 Petri Semi
  1948 Petri Semi II
  1948 Petri Semi III
  1949 Karoron
  1951 Karoron S
  1951 Karoron SII
  1952 Petri RF
  1954 Petri 35
  1955 Petri 35 MX
  1955 Petri 35 X
  1955 Petri Super
  1956 Petri Automat
  1956 Petri Super V
  1956 Petriflex
  1957 Petri 2.8
  1957 Petri F2
  1958 Petri 1.9
  1959 Petri 1.8
  1959 Petri Penta
  1960 Petri Compact
  1960 Petri Compact 17
  1960 Petri Compact E
  1960 Petri EBN
  1960 Petri Half
  1960 Petri Junior
  1960 Petri Penta V
  1961 Petri 7
  1961 Petri Flex V
  1961 Petri Penta Junior
  1961 Petri Penta V2
  1961 Petri Prest
  1962 Petri 7 S
  1962 Petri Blue Magic Scope
  1962 Petri Half 7
  1963 Petri Pro 7
  1964 Petri Flex 7
  1964 Petri Hi-Lite
  1964 Petri Penta V3 (Petri Flex V3)
  1965 Petri Auto Rapid
  1965 Petri Penta V6 (Petri Flex V6)
  1966 Petri Instant Back
  1966 Petri Racer
  1967 Petri FT
  1968 Petri Color 35
  1969 Petri FT EE
  1970 Petri Color 35 E
  1970 Petri Computor 35
  1970 Petri FT II
  1970 Petri Penta V6 II
  1972 Petri Computor II
  1973 Petri FTE
  1973 Petri M 35
  1974 Petri ES Auto
  1974 Petri FTX
  1975 Petri 200 (110 Pocket)
  1975 Petri FA-1
  1975 Petri Starter
  1975 Petri TTL
  1976 Petri 7 S II
  1976 Petri FT 1000
  1976 Petri FT 500
  1976 Petri MFT 1000
  1976 Petri Micro Compact
  1977 Petri 35 AF-F
  1977 Petri 35 E
  1977 Petri 35 RE
  1977 Petri Computor III
  1977 Petri Grip Pac 110
  1977 Petri MF-1
  1977 Petri Push Pull 110
  1977 Petri RE II
  1978 Petri 110 EF
  1978 Petri TTL-2
  1978 Petri Zoom 110 2S
  1980 Petri 35 EF
  1980 Petri CF-35
  1980 Petri GX-1
  1980 Petri MF-10
  1980 Petri MF-2
  1980 Petri MF-3
  1980 Petri PF-2
  1981 Petri GX-2
  1981 Petri GX-3
  1981 Petri MF-101
  1981 Petri MF-101A
  1981 Petri MF-102
  1981 Petri MF-103
  1981 Petri MF-104
  1981 Petri MF-4
  1982 Petri GX-4
  1982 Petri PX 5
  1982 Petri PX 5 F
  1982 Petri PX 7

  Petri var en udda del av fotohistorien. De har egentligen inte bidragit till mycket mer än att vara historisk kuriosa. De var sämre än sina konkurrenter på i stort sett allt och därför gick de omkull. De flesta tillverkare, vare sig de finns kvar eller inte, har haft intressanta lösningar eller modeller. Men vi kan inte säga det om Petri. Det kan vara kul att ha en Petri i sin kamerasamling just får att de är så udda. Och de kostar inte många ören att köpa. De har inget marknadsvärde och inte heller något samlarvärde. Det innebär att hundralappen är max för en Petri systemkamera med objektiv. De senare Cosinatillverkade kamerorna kanske inte är lika intressanta som samlarobjekt men de lär troligen fungera och därför kan man betala någon krona till för att få en fungerande kamera för att använda. Vi har köpt våra i bunt med andra kameror så vi skulle gissa att vi betalat kring 20kr styck för våra Petri.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Feiyutech WG2

  Test

  Vi har testat en av marknadens populäraste tillbehör - Feiyutech WG2, en bra kompis till dig som behöver ett bättre fäste till din actionkamera inför vinterns skoterkörning eller sommarens MC-turer. Mats har testat!

  Mats skriver: Jag var oerhört nyfiken på hur denna mojäng fungerar, så jag tog med mig den på en kort skotertur tillsammans med en GoPro Hero6 och resultatet blev helt klart en positiv överraskning. Monterade WG2:an med ett Peak Design Capture Pro -fäste på kameraryggsäckens axelrem i brösthöjd, samt med ett Gorillapod-stativ av lite större modell framtill på skotern, som jag i sin tur drog fast med tre små spännband för extra stabilitet. Det skumpade på rätt rejält då skoterleden var precis som skoterleder brukar vara, väldigt guppig och ojämn. Men bilden blev bara jämn och fin, och särskilt när den satt fast i Capture Pro-fästet på axelremmen.

  Läs mer här: Feiyutech WG2 test

 • Vinterlandskap

  Landskapsbilder på vintern kan bli helt magiskt vackra, ett exempel är denna bild från Erik Jakobsson som han tagit med sin Canon EOS 5D Mark III och ett IRIX 15mm. Har du vinterlandskap att bjuda på?

  Vi skickar en premie till Erik som tack för bilden och vi vill ha in din bästa bild på vinterlandskap, skicka iväg ett mail till blogg@cyberphoto.se, publicerade bilder förtjänar en premie och den bild vi gillar bäst på fredag kl 15:00 får ett fint pris - en Garmin VIRB X actionkamera, helt utan kostnad! Se till att maila in en (1st) bild till oss på ovanstående mailadress, få med ditt namn, adress och mobilnr i ditt mail. Lycka till och tack på förhand!

  Läs mer om IRIX 15mm här: Irix 15/2,4 information

 • DJI lanserar...

  Nyhet

  Vi följer DJI´s lansering där man nyss visat nya Mavic Air, en modell som lägger sig ovanför dagens Mavic och som har en del avancerade features i ett enkelt, smidigt format. Mera information kommer på produktsidan inom kort!

  Det är jättekul att se hela sortimentet från DJI som växer alltjämt och man har verkligen tagit ett grepp om drönarmarknaden med de nyheter man släppt och släpper, Senast i raden, efter Tello som man tagit fram tillsammans med Ryze tech, är Mavic Air som placerar sig nära nuvarande Mavic i hierarkin hos DJI. Mer information hittar du på produktsidan allteftersom!

  Läs mer här: DJI Mavic Air

 • Olympus M.Zuiko Digital 17/1,8 MSC

  Test

  Vi har testat Olympus fasta 17mm med nya kameror för att se om den håller måttet även med en nyare micro 4/3-kamera och du kan läsa testet på vår hemsida redan nu. Imorgon kommer test på Feiyutech WG2 - efterlängtat!

  Mats skriver: Olympus M.Zuiko Digital 17/1,8 är en riktigt liten och lätt vidvinkel, den väger endast 120 gram och tar ingen nämnvärd plats i fotoväskan. Konstruktionen känns trots sin smidig form, mycket gedigen och jag finner inget att klaga på alls. Autotofokusen är tyst, snabb och exakt. För manuell fokusering drar man bara fokusringen bakåt, och då blir också avståndsskalan synlig, precis som på många andra Olympus-objektiv.

  Läs mer här: Olympus M.Zuiko Digital 17/1,8 MSC test

 • Budgetdrönare

  Nyhet

  Det finns många olika drönare att välja på och ännu en ny modell är DJI Tello, eller DJI Ryze Tech Tello, som bara kostar en dryg tusenlapp. Den tillverkas av Ryze Tech i kina men säljas via DJI. Är det här din nya leksak?

  Vi har sålt massor av Mavic, Inspire, Phantom och Spark senaste åren och det fortsätter att sälja bra. Den 23:e (imorgon) januari har DJI samlat för visning och livesändning så förmodligen kommer det nya modeller av drönare igen - det här är verkligen en marknad som utvecklas och växer. Är du sugen att testa men inte vill lägga flera tusen på det så kolla in nya Tello här: DJI Ryze Tech Tello.

 • X-files: Trainspotting

  Detta är startbilden på något nytt...

  Jag och en vän var ute och fotograferade frost. 6 timmar senare kom vi hem igen. En vacker och trevlig kväll som satte starten på något nytt. Vi passerade en järnväg när jag kom på ett fenomen en jag sett för länge sedan. För vissa är detta vardagsmat och för andra helt nytt. När det är mycket frost ute så blir det också mer frost på strömkablarna för tågen. Det gör att det blir bristande kontakt och det resulterar att det blixtrar och smäller rejält. Faktiskt så rejält att det blir en upplevelse. Ju kallar desto bättre blixtar. Jag har en bra videofilm från denna kväll där det blixtrar och dundrar rejält. Den bild du ser är första bilden jag någonsin tagit på ett sådant motiv. Den blev lite överexponerad men funkade ändå. Dimman ligger lågt över Umeå vilket ger ett speciellt ljus på grund av natriumlamporna längs vägarna.

  Några dagar senare så sjönk temperaturen drastiskt en bit inåt landet. Läs Vännäs. Där var det -23 och i Umeå bara -5, ändå så skiljer det bara 3 mil. Så vi planerade in ett tåg vi skulle fotografera för att fånga dessa blixtar ännu bättre, det slutade med att fler kompisar hakade på, för det fanns chans till norrsken också. Hur som helst när vi var framme så hade molnen kommit dit och temperaturen ökat till -6 och det var egentligen alldeles för varmt för att få de blixtar vi ville ha. Så framöver hoppas jag att kunna visa någon riktigt cool bild på ett passerande tåg där det blixtrar rejält på taket.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 63/2,8 R WR, 10s, f/8 och ISO 800.

  Se bilden i full upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fujifilm XF 80/2,8 Macro

  Test

  Nu släpper vi testet på Fujifilms senaste objektiv till XF-serien och det är robusta 80mm Macro. Vi är vana att få toppklass-objektiv från ingenjörerna i Japan, lyckas de ännu en gång?

  Mats skriver: Bakgrundsoskärpan är mycket soft och fin, och särskilt så länge man håller sig inom lämpligt avstånd mellan motiv och bakgrund, som t ex porträtt eller små detaljer som bl.a. insekter, blommor etc, etc. Ovanligt fin bokeh även i nedbländat läge, vilket hos många andra liknande objektiv har en tendens att ge ett mer oroligt intryck. Relativt bra motljusegenskaper också.

  Läs resten här: Fujifilm Fujinon XF 80/2,8 R LM OIS WR Macro test

 • Rogue Flashbender 2

  Test

  En ny produkt som ger riktigt bra resultat till lågt pris är nya Rogue Flashbender 2. För dig som plåtar med blixt är det här en smart och smidig produkt och Mats har testat den "på riktigt" för att se resultatet.

  Mats skriver: Rogue Flash Bender är nästan barnsligt enkel att montera och ta bort, det är bara att vika flärparna över blixthuvudet och spänna åt remmen som låser med kadborrefäste, klart. Tänk dock på att inte sätta den över själva blixtkroppen då den i så fall riskerar att skymma blixtens sensorer för ljusmätning, hjälpbelysning för autofokus samt eventuell trådlös blixtstyrning (ifall det finns). Drar man bara åt remmen ordentligt så sitter den också bra utan att glida eller trilla av.

  Läs mer här: Rogue Flash Bender 2 test

 • Fotohistoria: Originalbudget

  Benämningen piratobjektiv dök upp tidigt i fotohistorien och det är objektiv som passar till en kamerafattning men tillverkas av någon annan. Dessa var betydligt billigare och förr dessutom ofta betydligt sämre. Av den anledningen så tog kameratillverkarna upp kampen genom att erbjuda egna objektiv i en budgetserie till lägre priser.

  Idag så använder man sällan uttrycket "piratobjektiv" av flera anledningar. Dels så förknippas det med piratkopiering som är olagligt fast nu är ju "piratobjektiv" lagliga, samt att idag så är "piratobjektiv" ibland bättre än originaltillverkarnas objektiv.

  Många tillverkare av objektiv har kommit och gått och idag är Sigma och Tamron starka spelare medan Tokina har hamnat efter, och nya spelare som Samyang har kommit stort. Nu ska vi inte prata mer om dem utan titta på något som finns i dag men är inte lika markant. Tidigare så döptes objektiven som en billigare serie. Idag finns enklare objektiv men de utpekas oftast inte till en serie. Nedan serier kommer från 70-80-talet.

  Nikon hade sin Series E. Det var optiskt bra objektiv men hade en något enklare mekanisk konstruktion. De hade även en enklare antireflexbehandling men de presterade ändå bra. De var också lite lättare och lite smidigare vilket var positivt. Nikon byggde åtta olika objektiv i E-serien: 28/2,8, 35/2,5, 50/1,8, 100/2,8, 135/2,8, 36-72/3,5, 70-150/3,5, 70-210/4.

  Minolta kallade sin budgetserie för Minolta Celtic men de var märkbart sämre än de vanliga Rokkor-objektiven. Även om vissa av konstruktionerna var lika eller liknande så var skillnaderna avgörande. Troligen så låg största "fusket" i antireflexbehandlingen. De tillverkade totalt nio objektiv: 28/2,8, 28/3,5, 35/2,8, 50/3,5 Macro, 135/2,8, 135/3,5, 200/4,5, 200/4, 100-200/5,6.

  Konica hade också en liten budgetserie de kallad för Hexar, vilket inte alls ska blandas ihop med den fina kameran Konica Hexar. De hade tre budgetobjektiv: 28/3,5, 135/3,5 och 200/4.

  Yashica tog också fram en budgetserie, när det var M42-gänga som gällde, som fick namnet namnet Yashikor: 28/2,8, 35/2,8, 135/2,8 och 200/3,5. Senare när Yashica gick över till bajonett så fanns även då två serier. DSB-serien som var enklare objektiv med endast singel antireflexbehandling och ML-serien som var den bättre och de hade flera lagers antireflexbehandling.

  Så nu vet du vad det handlar om när du läser Nikon Series E, Minolta Celtic, Hexar eller Yashikor på ett objektiv.

  Av förklarliga skäl så har dessa objektiv ett lågt samlarvärde och likaså ett lågt marknadsvärde. Kan vara kul som kuriosa i en samling men betala inte för mycket, värdet är symboliskt, typ 100kr eller så. Förutom Nikon Series E som ändå har ett marknadsvärde, inte högt men ändå.

  Objektivet du ser på bilden är från vår egen samling. Vi tyckte vi borde ha nåt Series E på någon kamera på någon hylla och till slut hittade vi detta förbrukade objektiv. Lite halvdåligt skick och avståndsringen går knappt att vrida på. Alla gamla Nikkor objektiv vi har fungerar, och här kommer det kanske fram hur mycket bättre Nikkor var än Series E. Nikkor verkar outslitliga medan Series E var inte byggda för att hålla för evigt. Senare upptäckte vi att vi hade även en Nikon Series E 50/1,8 och avståndsringen var rejält glapp på den, så ännu ett bevis på att Nikkor var överlägsna.


  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  • Gör ett klipp!

  Vi tipsar om ett objektiv som just nu har ett fenomenalt pris. Det är Tamron AF SP 45/1,8 Di VC USD som är prissänkt med hela 3000kr, det är mer än 40% rabatt! Kolla in om det här objektivet är något för dig genom att läsa testet.

  Om du letar efter ett nytt objektiv att förgylla din fotoutrustning med så vill vi tipsa om Tamron AF SP 45/1,8 Di VC USD, ett objektiv från Tamrons fina SP-serie. Den har en hög optisk prestanda, inbyggd stabilisering, ovanligt kort närgräns och är allväderstätad. Ordinarie pris är 6990kr och idag finns den till ett makalöst fint pris för den som har lust till ett januarifynd. Endast 3990kr!

  Läs testet och se om det här är ett objektiv som kittlar ditt avtryckarfinger.

  OBS! Gäller endast ett mycket begränsat antal!


  Tamron AF SP 45/1,8 Di VC USD

 • Fujifilm Fujinon XF 18/2,0 R

  Test

  Vi har testat Fujifilms 18mm för att se hur den står sig i konkurrensen just nu. Fujifilm har skapat sig en succé genom att lansera objektiv som får de flesta att känna habegär och glädje - frågan är hur den nu \"gamla\" 18mm presterar?

  Mats skriver: I mitten av bilden är skärpan bra redan på full öppning f/2, och nedbländad runt f/4 -f/8 ökar skärpan som vanligt ytterligare ett snäpp. Men på mindre öppningar typ f/8-f/11 hade jag förhoppningarna att skärpan även i kanter och hörn skulle vara bra. Där finns det alltså mer att önska, och i mitt tycke lämpar sig Fujinon XF 18/2,0 R bättre till vardagsbilder, gatufotografi och semesterbilder än till exempelvis landskap och arkitekturfoto m.m.

  Läs allt här: Fujifilm Fujinon XF 18/2,0 R test

 • Nikon D850 uppdatering

  Nyhet

  Nya Nikon D850 får en firmware-uppdatering nu (version 1.01) som åtgärdar några småsaker i kameran. Hittills har vi det varit helt tomt på negativ feedback på Nikons flaggskepp D850 både från oss själva och våra kunder...

  ...så man verkar ha byggt en riktigt bra och stabil kamera trots massor av funktioner och features. Den här nya uppdatering finns på Nikons hemsida att ladda ner redan nu och den korrigerar hur man backar i menyn från att ha kört en sensorrengöring, hur den hanterar brus när man har valt läget för "Long exposure NR", eller på svenska, brusreducering vid lång exponeringstid. Det har hänt att man istället fått mer brus eller grönstick. Även tiden för bländar-återställning har laggat vid slutartider under 1/10 sekund, vilket ska vara åtgärdat med denna version 1.01.

 • Sugen på telezoom?

  Vi har många som frågar om 70-200mm och vilken man ska välja då det skiljer en hel del på priset men mindre på funktion och faktiska skillnader. Du har väl kollat in vår film om Tamrons mycket prisvärda modell?

  Du hittar filmen här: Youtube: Tamron 70-200mm f/2,8 VC G2 test

  Läs vårt test här: Tamron AF SP 70-200/2,8 Di VC USD G2 test & sample

 • X-files: Frost

  En bild tagen denna vecka. Varm och fuktig luft drog in över ett -15 grader kallt Umeå. Då blev det rejält med frost.

  Med all frost så fanns det bara ett alternativ, och det var att åka ut och fotografera. 6 timmar senare var vi tillbaka. Glada efter en kväll full med upplevelser av både natur, och tåg som hämtar ström från frostiga luftkablar så det blixtrade och dundrade rejält när tågen åkte förbi.

  På bilden du ser så hade vi parkerat på en mötesplats. Därifrån gick vi och tog de bilder vi tänkt på ett närliggande skogshygge. Vi lämnade på sidobelysningen för att synas. Hade vi haft vanliga parkeringsljuset på så hade baklysena kontaminerat med rödstick i vårt motiv. På väg tillbaka så tog vi denna bild som blev rätt mysig med de natriumlampor som lyser väg och samhälle i bakgrunden, och som reflekteras i dimman.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 234/4,0 R LM WR, 25s, f/4,5 och ISO 800.

  Se bilden i full upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Panasonic DC-GH5S

  Test

  Nu släpper vi även vårt "riktiga" test av Panasonics nykomling, GH5S och du kan läsa hela testet och se vår film om denna nyhet på vår hemsida, enkelt, kostnadsfritt och utan inloggning. Mörkrets mästare bland Micro 4/3 - låt det smaka!

  Läs mer här: Panasonic Lumix DC-GH5S test

 • Sauron

  Ibland får vi in spännande produkter i lager och just nu har vi ett objektiv som många gillar, även kallat Saurons öga. Canon 200mm f/1,8 är den korrekta benämningen. Ögat på bilden är dock inte Saurons, utan Stefans öga genom just detta objektiv...

  Vill du veta mer om just detta objektiv och är sugen på ett sådant? Maila oss på inbyte@cyberphoto.se för mer information. Det tillverkades ca 8000st mellan 1988 och 2004. Prisbilden på bla. Ebay brukar ligga mellan 3000-5000 dollar och det är ändå det mest ljusstarka 200mm som någonsin tillverkats. Vikten på ca 3kg gör att det blir lite tufft att handhålla men stativfäste finns för användning med tex. en bra monopod. Så är du sugen på en klassisk glugg som ger dig fantastisk ljusstyrka på 200mm brännvidd, bra skärpa och snyggt skärpesläpp...hör av dig!

 • Nikon AF-S 300/4D IF-ED

  Test

  Vi förgyller torsdagen med att presentera ett test av Nikon AF-S 300/4D IF-ED. Vi har haft turen att få några mycket härliga januaridagar och i samband med det kommer även möjligheten att testa några nya eller lite äldre produkter.

  Även om det är lite frostbitet ute så har vi märkt det, ljuset börjar komma tillbaka! Dagarna blir lite längre och hoppet om en vår börjar gro. Men tills dess kan vi passa på att göra nya planer för fotoåret och läsa mer om objektivet Nikon AF-S 300/4D IF-ED. Det här objektivet är inte en nyhet utan ett äldre objektiv som har fått chansen att visa vad det går för tillsammans med en nyare kamera. Och nog går det alltid. Nikon AF-S 300/4D IF-ED levererar riktigt skarpa bilder och passar perfekt för dig som till exempel tar med stativet ut och fångar landskapsbilder av hög kvalitet.

  Läs mer här och ta en titt på dagens testbilder: Nikon AF-S 300/4D IF-ED test

 • Fotohistoria: Kowa E

  Vi har tidigare kollat på Kowa Six i denna serie om Fotohistorien, och nu ska vi titta på Kowaflex E.

  Kowa började sin historia 1894 som en tygaffär, och 1919 som vävindustri, och 1939 delades försäljning och tillverkning åt. 1946 började de även med optisk tillverkning. Först mest glasögon men inom kort även kikare, teleskop och kikarsikten. Senare även projektionsoptik, även anamorfisk. Kameratillverkningen började 1954 och vi hoppar direkt fram till Kowaflex.

  Den kamera du ser på bilden är en Kowaflex model E från vår egen samling. Denna kamera har en fast optik, en Kowa Prominar 50/2. Kowaflex Model E och Kowa E är samma kamera men lite olika namn. Den tillverkades 1961-1964. Vårt exemplar fungerar mekaniskt helt perfekt och visar en god kvalitet. Ljusmätaren har en selencell så den behöver inget batteri, och förvånansvärt nog så fungerar den fortfarande. Jag har inte brytt mig att kolla hur exakt den mäter då jag aldrig kommer att använda kameran. Men att den fungerar efter 57 år är imponerande. Slutaren låter lite som en Hasselblad och öppnar man bakstycket så förstår man varför. Spegeln fungerar som slutare också och det ger lite av det floppljud som Hasselblad är känd för även om det inte är samma typ av slutare. I objektivet så sitter en centralslutare, eller bladslutare om du så vill, från Seikosha. Kameran är helt manuell och helt mekanisk. Tiden ställer du in runt objektiven längst mot kamerahuset i bästa Olympus OM-stil. Bländarringen kommer direkt efter.

  Linselementen i objektivet såg lite gulnade ut och jag misstänkte att de kunde vara radioaktiva av Thorium i glaset men jag kollade radioaktiviteten och så var faktiskt inte fallet, kanske det är någon antireflexbehandling som är lite gul. Sökaren har en fresnellins med snittbild i mitten.

  Kowa är inte så vanlig kamera bland samlare, det blev ju aldrig något stort kameramärke. De hade sin framgång på kikare istället. Så värdet ligger tämligen lågt. Vi betalade 245kr för vårt exemplar och det är nog ganska exakt vad den är värd. På eBay ligger den från 100kr upp till 2500kr. Vi skulle värdera en Kowaflex E i bra skick till 200-300kr och en i absolut perfekt skick till 500kr. Det är en udda och charmig kamera att ha i sin samling ändå, speciellt för ljudet som verkligen låter Hasselblad.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Joby Gorillapod Mobil Rig

  Nyhet

  Joby har massor av fina produkter för dig som vill vara kreativ. Nya Mobil Rig som passar perfekt om du filmar med din mobil men vill ha tillbehör som mikrofon, belysning eller annat. Kolla in denna nyhet hos oss redan nu!

  Läs mer och boka här: Joby Gorillapod Mobil Rig

 • Sony lanserar CCB-WD1

  Nyhet

  En produkt som kanske försvinner i mängden men det är en mycket smart produkt för den som har specifika krav eller vill skapa något som är svårt att göra idag. Du kan koppla in upp till 100st Sony RX0 och börja skapa...

  När Sony släppte RX0 blev det direkt frågor kring vad det är för produkt, vem ska köpa den och vad man ska ha den till. Med nya CCB-WD1 som presenterats under CES-mässan i USA så klarnar det och plötsligt inser man vilket unikt system Sony håller på att bygga upp. CCB-WD1 är en kamerakontroll för RX0 som utlovades redan vid lanseringen av RX0 och som ger möjligheten att använd en multi-kamera-setup för att spela in för VR eller för att skapa häftiga effekter som "bullet time" (sök gärna på det på tex Youtube).

  Man kan koppla in kameran direkt eller köra trådlöst via PlayMemories Mobile (version 6.2 som släpps 30 januari) och då kontrollera upp till 50st kameror via en router. Massor av funktioner och möjligheter att synka och skapa kommer att finnas tillgängligt - så därför är CCB-WD1 högst intressant för alla kreativa fotografer och filmare.

  Läs mer här: Sony CCB-WD1 kamerakontroll till RX0

 • Fujifilm Fujinon XF 35/1,4 R

  Test

  Med en låg, härlig januarisol säger vi god kväll från oss och tipsar om dagens test. Fujifilm Fujinon XF 35/1,4 R är en välkorrigerad normaloptik som har följt med Mats ut på vinteräventyr. Titta in på bilderna och testet, är det guldregn på gång?

  Objektivet Fujifilm Fujinon XF 35/1,4 R är avsett för systemkameror tillhörande Fujifilms X-serie. Användningsområden; porträtt, stilleben, landskap, arkitektur och mycket mer. Objektivet är inte någon nyhet men den har förbättrats sedan den kom ut och testas nu av oss. Det verkar regna plustecken över den lilla optiken och det är väl det enda regn vi möjligtvis vill ha idag. Välkommen in och titta vad testet säger och passa även på att se bilderna av ett gyllene Umeå i kvällssol.

  Här hittar du testet:
  Fujifilm Fujinon XF 35/1,4 R

 • Tre nya videokameror från Panasonic

  Nyhet

  Panasonic meddelar idag att de släpper tre nya videokameror. Tre med 4K-upplösning och en med Full HD-upplösning. Det stora intresset för rörligt material fortsätter och tekniken blir mer och mer användarvänlig.

  Vilken januari vi har, nyheterna fortsätter att poppa fram som glada nyårskarameller men vi lovar att du kan festa på dessa gobitar utan större risk för hälsan. De två 4K-nyheterna är Panasonic HC-VXF1 och Panasonic HC-VX1 som båda är kameror som levererar film i 4K, har en ny sensor och är tänkta att passa alltifrån riktiga videoentusiaster till vanliga familjefilmare som vill bevara sina mest värdefulla minnen i en hög kvalitet.

  Panasonic V800 är en videokamera med Full HD och alla dessa tre videokamerorna har, ett nyutvecklat vidvinkligt Leica-objektiv, en kraftfull zoom på 24x och en supereffektiv bildstabilisering. Oavsett om du ska filma stora vyer eller filma dina egna vloggar kommer den vinklingsbara skärmen väl tillhands.

  Du kommer att kunna läsa mer om nyheterna här hos oss:

  Panasonic VX1
  Panasonic VXF1
  Panasonic V800


 • Nikon AF-S 180-400/4 E TC1.4 FL ED VR

  Nyhet

  Vad passar bättre en dag som denna än en riktigt trevlig nyhet på objektivfronten. Nikon börjar året starkt med att presentera en ny och kraftig telezoom. Helt perfekt så här i OS-tider då många sportdrömmar uppfylls och andra får sin början.

  Är du sportfotograf och behöver ett nytt objektiv med ett brett användningsområde så håll ögonen på den här nyheten. Nikon AF-S 180-400/4 E TC1.4 FL ED VR är en kraftig telezoom som har god ljusstyrka, bildstabilisering och inbyggd telekonverter. Förutom att den tar dig mitt in i sporthändelsernas centrum så fungerar den alldeles utmärkt för dig som är naturfotograf.

  Läs mer här, vi uppdaterar sidan med mer info allteftersom:

  Nikon AF-S 180-400/4 E TC1.4 FL ED VR

  Skidåkaren är fotograferad av Mats Ylinikka. Plats: Tärnaby

 • Panasonic GH5S

  Nyhet

  Nu lanserar Panasonic nya GH5S ch det är en kamera som det smusslats om och ryktats om länge - hur står den sig emot GH5 och vad är det som skiljer? Vi har redan testat och du kan se vår film om nya GH5S på Youtube - nu!

  Kolla in filmen här: Youtube: Panasonic DC-GH5S test & första intryck

  Läs mer och boka din kamera här: Panasonic Lumix DC-GH5S

 • Zhiyun lanserar!

  Nyhet

  Nu kommer nya Crane Plus, eller PLUS+ som den heter officiellt. En ny modell i sortimentet som klarar upp till 2,5kg och har ett POV-läge som följer med upp till 45 grader åt både vänster och höger för att få bättre känsla i dina filmer!

  Nytt är också Motion Memory som du kan läsa mer om på vår produktsida. PLUS+ av Crane har möjlighet att målfölja genom att du via din smartphone väljer ett objekt och som sen din nya Crane följer så långt det är möjligt. Hjälp för att göra timelapse, även på natten och mycket annat finns i nya Crane Plus - se till att boka ditt exemplar redan nu, leverans i slutet av januari.

  Läs mer här: Zhiyun Crane Plus, 3-axlig stabilisering

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Nu kommer en ny serie objektiv från Samyang, kallat EF vilket påminner väldigt mycket, eller helt, om Canons objektivfamilj. Det är ett ultravidvinkel till just Canon med 14mm brännvidd, ljusstyrka f/2,8...och autofokus!

  Så här skriver Focus Nordic om det nya objektivet: Samyang AF 14mm f/2.8 EF är designat för att teckna ut fullformat och ger en bildvinkel på hela 116.6 grader diagonalt. Men det går även att använda på en Canon DSLR-kamera med APS-C-sensor, vilket ger en bildvinkel på 92.8 grader, motsvarande ett objektiv med 22.4mm brännvidd. Den inbyggda fokusmotorn ger snabb, tyst och precis skärpeinställning samtidigt som en elektroniskt styrd bländare gör det möjligt att använda alla exponerings- och ljusmätningsmetoder kameran kan erbjuda. Vill man hellre fokusera manuellt har objektivet en lättåtkomlig AF/MF-omkopplare och en bred, greppvänlig fokusring. Den korta närgränsen, endast 20 cm, gör det möjligt att ta detaljbilder och ändå få med mycket av miljön runtomkring.

  Samyangs manuellt fokuserade 14mm är uppskattat för sin höga skärpa och låga kromatiska aberration men nya Samyang AF 14mm f/2.8 EF bättrar på den optiska kvaliteten ytterligare. Konstruktionen består av 15 linselement arrangerade i 10 grupper. Bland dessa finns 2 asfäriska linser som ska säkerställa låg distorsion samt maximal kontrast och skärpa över hela bildplanet även vid stora bländaröppningar, 4 linser av HR glas (High Refractive) och 1 lins av ED glas (Extra low Dispersion) som motverkar koma och färgblödningar. Vidare används Samyangs avancerade multilagers antireflexbehandling UMC (Ultra Multi Coating) för att förhindra uppkomsten av slöjor och reflexer, något som är särskilt viktigt på ett objektiv med så stor bildvinkel som detta. Punktformade ljuskällor avbildas med snygg stjärnform tack vare objektivets sjubladiga bländare. Den känsliga insidan skyddas dessutom från fukt och damm med hjälp av gummipackningar.

  Du kan beställ ditt exemplar inom kort hos oss - pris ca 7290kr inkl moms, leverans februari 2018.

 • Jobba hos oss!

  Vi söker en till kollega som tycker om att göra affärer med våra kunder och våra leverantörer. Ansvar över en kategori och med både lager- och försäljningsbudget är arbetsuppgiften och du får ett gäng med kanonfina kollegor!

  Gillar du försäljning? Tycker du om att arbeta hårt men samtidigt vill arbeta normala arbetstider för långsiktigt välmående? Vi har en ledig plats på CyberPhoto och vi behöver dig som älskar våra kunder och vill arbeta med våra leverantörer. Arbetsuppgiften inkluderar att ansvara för en kategori och dess resultat. Man äger ansvaret för kunderna och leverantörerna inom kategorin och har ett eget kontor i vår byggnad i Umeå. Vill du veta mer? Maila tobias@cyberphoto.se redan nu! Tjänsten ska tillsättas snarast.

 • Blå timmen

  Den här bilden har vi fått från Peter Rolén som passade på under blå timmen, innan gryningen, på fjället Akkanålke utanför Arvidsjaur. Otroligt vackert och visst skulle man vilja vara i Peter skor när man ser den här bilden?

  Bilden är tagen med Nikon D850 och 24-120 VR, ett underskattat objektiv som presterar väldigt bra och ger ett väldigt stort omfång att arbeta med. Att fånga ljuset och rätt toner kräver att man har rätt inställningar, eller fotograferar i RAW, då det lätt blir fel om man har fel vitbalans i den omgivning som Peter har plåtat i. Även om bilderna blir fantastiskt bra i JPG-format i moderna kameror så är möjligheten att justera, istället för korrigera, vitbalansen i efterhand guld värd. Tack för en vacker bild, Peter!

 • X-files: Galen bokeh

  Efter att ha modifierat ett objektiv så kan jag se in i en annan dimension eller också får jag bara väldigt udda reflektioner i objektivet. Om jag kan se in i en annan dimension så är det nog dessa aliens som äter upp dina vänstersockar på natten och det är därför du bara har udda sockar kvar i socklådan...

  Jag tog en gammal rysk Zenit Helios-44 58mm f/2 som jag skruvade loss främre linselementet på och vände på det och skruvad tillbaka. Det ger en hel del udda effekter. Motivet här är julbelysning med färgade lysdioder.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + Zenit Helios-44 58/2, 1/60s, f/2 och ISO 400.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Canon TS-E 135/4L Macro

  Test

  Mats har testat Canons nya Tilt/Shift 135mm och det är ett kreativt, roligt och spännande objektiv. Många kronor behövs för att köpa det men det kan vara precis det man behöver och då är det inte fasligt dyrt i vilket fall...

  Mats skriver: Dessa går även att tilta och shifta i samma led och oberoende av varann ungefär som med en storformatskamera, vilket inte var möjligt med första generationens TS-E-objektiv. Tilt/shift-funktionerna är också uppdaterade med större möjligheter och bättre precision än tidigare. Canon lovade också vid lanseringen förbättrad optisk prestanda med bland annat skarpare linser, vilket vi nu kan intyga att det stämmer helt och hållet. Även kromatisk aberration är märkbart lägre än hos tidigare varianter.

  Läs mer här: Canon TS-E 135/4L Macro test

 • Sony lanserar idag!

  Nyhet

  Ett helt nytt objektiv ser dagens ljus, ett 18-135mm för 6790kr inkl moms och för kameror med E-fattning. Ryktet säger att massor av optik med E-fattning är på väg under 2018 från Sony men även tredjepartstillverkare - spännande!

  Det här objektivet kan vid en första anblick se lite, hur ska vi formulera det bäst, lite tråkigt ut (?) men exempelbilderna visar på riktigt fina optiska egenskaper och vi kommer att testa det så fort vi får hit objektivet. Ett spännande reseobjektiv som kan passa många av oss vid tillfälle. Du kan redan nu läsa mer och beställa det hos oss!

  Läs mer här: Sony 18-135/3,5-5,6 OSS för E-fattning

  PS. Man lanserar även Sony A6300 i silver, riktigt snygg! Mer info följer...

 • Månen & ephemeris

  På bilden ser du Mikael Björklunds bild på månen, en riktigt läcker bild som är mycket välkomponerad. Mycket tack vare appen the photographers emeris, ett bra hjälpmedel för att lyckas med just kompositionen...

  Läs gärna mer om appen, som finns till din smartphone, i din app-butik eller genom att googla om det. Finns flera filmer på Youtube om hur du använder den appen som bäst. Den här bilden är riktigt läcker och vi skickar en premie till Mikael som tack för bilden. Fler bilder presenteras i Bloggen inom kort - vill du också skicka in en bild på månen så maila till blogg@cyberphoto.se redan nu!

 • Fotohistoria: Ilford

  Du har säkert hört talas om Ilford film och fotopapper. Senare tillverkade de också skrivarpapper innan de gick i konkurs.

  Den kamera du ser på bilden är från vår egen samling. Det är en Ilford Sportsman Auto RF från 1962. Tillverkad i Tyskland och är samma kamera som Dacora Super Dignette E-B. Den hade fullt kopplad mätsökare och en inbyggd ljusmätare av selen. Fördelen med selen var att de inte behövde batterier, nackdelen var en begränsad livslängd. Ilford Sportsman Auto RF fanns med två olika objektiv, Steinheil Cassar 45mm f2.8 och den som sitter på vårt exemplar Isco Göttingen Color-Subitar 45mm f2.8. Steinheil ska vi återkomma till senare i denna serie, då de var en intressant konkurrent till Leica en gång i tiden.

  Ilford grundades 1879 och tillverkade glasplåtar och fotopapper. 1912 producerar de filmrullar. 1935 film för bio. 1940 kom första multigradepapperet. 1960 tillverkade de första färgfilmen. 1968 FP4 lanseras. 1976 HP4 lanseras. 2004 konkurs och företaget delas upp. 2013 Ilford Photo konkurs. 2015 köpte Pemberstone Ventures Limited upp Ilford Photo.

  Vi ska ta en titt på Ilfords kameror.

  1902 Falling Plate
  1949 Craftsman
  1950 Envoy Wide Angle
  1951 Prentice
  1952 Witness
  1953 Advocate
  1953 Envoy
  1957 Sportsman
  1959 Sporti
  1959 Sportsman version 2
  1959 Sportsman version 3
  1960 Sportsman version 4
  1961 Sportsmaster
  1961 Ilfoflex
  1962 Sportsman Manumatic
  1962 Sportsman Auto
  1962 Sportsman Auto RF
  1963 Sportsman Prontor 125, 250, 300
  1963 Sportsman L, S-L
  1963 Sprite
  1964 Imp
  1964 Sprite 35
  1965 Sportina Rapid
  1965 Sportsman 300L, 300SL, 300LK, 300EB
  1965 Sportsman Rapid
  1965 Sportina
  1965 Sprite Rapid Flash
  1966 Sportina Ilfomatic
  1966 Sportsman F
  1966 Monarch, vilket var en Minolta Autopak 500
  1966 Pixie
  1966 Ilfomatic Compact
  1967 Electrics
  1967 Ilfomatics
  1967 Sportsman version 5
  1967 Sportsman Instant för 126-film

  Ilfords mest åtråvärda kamera är nog Witness från 1952. I perfekt skick och med objektiv kan de gå för närmare 200,000kr och i normalskick under hälften. Advocate ligger på 1000-3000kr beroende på skick. De flesta övriga ligger lågt i värde, typ 20-400kr. Vår Ilford Sportsman Auto RF är inte så vanlig men håller ändå inte något högre värde alls. Vi köpte den för 20kr på en auktionssida.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Profoto A1

  Test

  Nu släpper vi testet på Profotos A1 - en blixt som kostar dubbelt så mycket som Nikons och Canons toppmodeller och som ser lite annorlunda ut. Är det en produkt värd det högre priset? Är det varumärket du betalar för?

  Mats har använt blixten och skriver så här: Jag provade detta med blixten inställd på effektläge 5 och körde serietagning med Nikon 810:ans 5 b/s, där samtliga 100 bilder i en och samma sekvens utan uppehåll blev exponerade med exakt samma ljusmängd i varje bild. Profoto A1 är också kapabel upp till 20 b/s med reducerad effekt, en imponerande bedrift!

  Läs mer här: Profoto A1 Air-TTL test

 • Månen!

  Det har varit förutsättningar för att plåta månen senaste tiden, har du tagit en läcker bild på månen? Maila gärna in en bild till oss, vi premierar varje presenterad bild här i Bloggen på temat måne just nu!

  Här ser du bilder som var vinnare i november 2017, när vi hade en tävling på just temat månen. Mikael Jonsson var vinnare då och du ser även en bild från Kjell Fahlander (vänster) och Beatrice Karjalainen (höger). Skicka in din bild så kan du också bli en vinnare av en premie. Vill du se mera om månen så kan du söka på ordet "måne" i sökrutan hör ovanför och hitta massor av inlägg i bloggen som berör ämnet. Du kan söka fritt i bloggen och det finns mycket att läsa om bland våra ca 4500 inlägg. Maila din bild till blogg@cyberphoto.se.

 • Dags att plåta!

  Nu är det längre dagar och kortare nätter som gäller och suget att komma ut och plåta växer för många av oss. Våren är inte långt bort nu, så för dig som inte plåtar så mycket på vintern - håll humöret uppe, det är snart dags!

  Men i väntan är det läge att leka lite. Timelapse är väldigt populärt och ett roligt sätt att skapa häftiga kreationer. Snö som smälter i vintersolen, en kort vinterdag skildrar på 15 sekunder eller blomman i fönstret som följer solen under dagen - det finns massor av roligt att göra som gör att man kommer igång inför våren. Antalet fotoresor ökar snabbt och många har besökt Svalbard eller färöarna, andra har plåtat björnar i Finland och andra har fångat rovfågel i Sverige. Vad du än tänkt fotografera under 2018 så vill vi gärna vara med och få se dina bilder och gärna få leverera dina fotoprylar. Ring, maila eller besök oss - vi finns till för din skull. Nu håller vi tummarna för det bästa fotoåret någonsin, väl mött 2018!