X-files: Trainspotting

Detta är startbilden på något nytt...

Jag och en vän var ute och fotograferade frost. 6 timmar senare kom vi hem igen. En vacker och trevlig kväll som satte starten på något nytt. Vi passerade en järnväg när jag kom på ett fenomen en jag sett för länge sedan. För vissa är detta vardagsmat och för andra helt nytt. När det är mycket frost ute så blir det också mer frost på strömkablarna för tågen. Det gör att det blir bristande kontakt och det resulterar att det blixtrar och smäller rejält. Faktiskt så rejält att det blir en upplevelse. Ju kallar desto bättre blixtar. Jag har en bra videofilm från denna kväll där det blixtrar och dundrar rejält. Den bild du ser är första bilden jag någonsin tagit på ett sådant motiv. Den blev lite överexponerad men funkade ändå. Dimman ligger lågt över Umeå vilket ger ett speciellt ljus på grund av natriumlamporna längs vägarna.

Några dagar senare så sjönk temperaturen drastiskt en bit inåt landet. Läs Vännäs. Där var det -23 och i Umeå bara -5, ändå så skiljer det bara 3 mil. Så vi planerade in ett tåg vi skulle fotografera för att fånga dessa blixtar ännu bättre, det slutade med att fler kompisar hakade på, för det fanns chans till norrsken också. Hur som helst när vi var framme så hade molnen kommit dit och temperaturen ökat till -6 och det var egentligen alldeles för varmt för att få de blixtar vi ville ha. Så framöver hoppas jag att kunna visa någon riktigt cool bild på ett passerande tåg där det blixtrar rejält på taket.

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 63/2,8 R WR, 10s, f/8 och ISO 800.

Se bilden i full upplösning >>

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas