• Irix 15mm f/2,4

  Test

  Nu har vi äntligen möjligheten att släppa testet på Irix nya 15mm objektiv som rönt stort intresse! Läs Mats genomgång av detta nya objektiv som har massor av smarta lösningar och dessutom levererar optiskt.

  Mats skriver: Irix 15/2,4 är strået vassare på i stort sett alla punkter jämfört med närmaste konkurrenten Samyang 14/2,8 (som även den saknar autofokusfunktion och med likvärdig bildvinkel), och detta gäller även de flesta övriga fasta 14mm och 15mm från Canon, Nikon och Zeiss. Skärpan är generellt bättre över hela bilden, och speciellt märkbart nära kanter och hörn på varierande bländaröppningar.

  Läs hela testet här: Irix 15/2,4 Blackstone & Firefly testas

 • Cujo

  Äntligen har jag lyckats fotografera en bäver...

  Bilden tagen på 200mm. Imorgon kollar vi ett öde hus... igen... fast det knappt syns...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Sony lanserar Macro

  Nyhet

  Sony fortsätter lanseringståget med ett nytt objektiv, ett 50mm macro för E-fattning med ljusstyrka f/2,8. Sonys system blir mera komplett hela tiden och flera tillverkare tar E-fattningen på allvar nu. Spännande att se vad som komma skall...

  Så här skriver Sony själva: Det nya, allsidiga makro-objektivet FE 50 mm från Sony är perfekt för vardagsfotografering. Objektivet har en F2.8 maximal bländare som ger fantastisk bildkvalitet och bokeh, och med sin 1:1 makro-kapacitet ges fotografen möjlighet att komma tätt inpå motivet. Objektivet har dessutom flera kontrollfunktioner, inklusive fokuslägesväljaren, fokusområdesbegränsning och fokuslåsknappen som garanterar en kvalitativ makrofotografering för ett brett spektrum av användare.

  Ideal for everyday photography, this versatile 50mm macro lens features a F2.8 maximum aperture that offers outstanding image quality and bokeh, while its 1:1 macro capability allows the photographer to get sharp close-up shots of their subject. Additionally, its comprehensive range of controls including focus-mode switch, focus-range limiter and the focus-hold button ensures a quality macro shooting experience for a wide range of users.

  Great for scenery and portraits as well as macro shots, it offers a 0.16m minimum focusing distance and a wider frame for capturing more background, compared to longer focal-length macro lenses. Weighing just 236g, the lens is extremely lightweight and portable, making it easy to carry around and is dust and moisture resistant[i] for use in different weather conditions.

  The new FE 50mm F2.8 Macro lens features ED (Extra-low Dispersion) glass to effectively compensate for axial chromatic aberration at close focus, allowing it to create consistently sharp and high quality images. The circular aperture design produces beautiful bokeh effects and the optical and mechanical construction of the lens has less flare and ghosting even without a lens hood.

  Priset blir ca 5890kr och leveranserna börjar om en en dryg månad, i oktober 2016.

  Läs mera och boka här: Sony FE 50/2,8 Macro

 • Tre nyanser av norrsken

  Kvällen bjöd på lite show även om det inte blev så stort som förutspått...

  Från grönt dis till grön dans, och en färgglad avslutning av kvällens föreställning. Nikon D5 med Sigma Art 20/1,4, 4s, f/1,4 och ISO 1600.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Kerlee 35/1,2

  Test

  Nytt märke, ny leverantör men byggd efter gamla principer. Vad sägs om många delar i mässing (som tex motljusskydd), 14-bladig bländarring och 11 glas i 10 grupper med ED-glas och antireflexbehandling i kombination med ljusstyrka f/1,2?

  Det är Kerlee 35mm f/1,2 och du kan läsa vårt test av detta objektiv som är en liten skatt för filmaren men även oss fotografer som gillar brännvidden 35mm och kort skärpedjup. Det här är en kanonglugg för Insta-fotografer som plåtar med "riktiga grejer" men har sitt flöde via Instagram, det korta skärpedjupet och snygga bokehn blir en fin kombination!

  Läs Mats test, se vår testfilm och våra bilder här: Kerlee 35/1,2 för Nikon F

 • Heads up!

  Igår kväll så lyste himlen upp lite av ett blygt men synligt norrsken, men ikväll så spås det om ett rejält norrsken!

  Norrsken är ett lynnigt och svårförutsagt fenomen, men det knastrar från många kanaler om att ikväll kan det bli en rejäl show. Om nu alla siffror håller i sig. Det kan bli fantastisk och det kan bli noll, frustrerande men så är verkligheten för norrskensfotografer. Vi håller tummarna och tittar uppåt. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Panasonic HC-VXF990 4K

  Test

  Roger har lagt vantarna på Panasonics fina VXF990, en 4K-kamera för dig som kräver mycket när det gäller bildkvalitet men ändå vill ha en kamera som är enkel och lätt att sköta. Läs testet, det här är kanske kameran för dig...

  Roger skriver: Sensorn och processorn är densamma, som sitter de flesta av Panasonics lite bättre videokameror upp till semipro-klassen och den fungerar mycket bra även i lite sämre ljusförhållanden. Processorn klarar snabba rörelser på ett bra sätt överlag. Optiken är en Leica Dicomar med 20x optisk zoom, som ger en överraskande bra skärpa över hela omfånget och fokuseringen sker snabbt och exakt i de flesta situationer.

  Panasonic HC-VXF990

 • EOS 5D Mark IV

  Vi testar nya 5D just nu och har du specifika frågor som du vill att vi kikar närmare på så skriv en rad som kommentar. Under testet kommer vi att testa allt nytt och se hur den presterar i jämförelse med både föregångare och konkurrenter.

  Mats har satt nyporna i nya 5:an som du ser på bilden och är inte sugen att släppa taget...det bådar gott!

 • Vinnare: Sommar

  Sofia Sundberg heter vinnaren när det gäller sommarbild med bidraget som du ser här ovan. En härlig bild med spring i benen hos både barn och kattungar och visst är bilden "somrig"? Vi gillar den!

  Sofia vinner ett valfritt Samyang-objektiv och har valt redan. Vi säger grattis och måste än en gång säga TACK för alla bidrag, det kom in massor av bilder trots att tävlingen bara pågick över helgen, helt galet känner vi och är väldigt tacksamma för all respons. Du får gärna skicka in bilder till blogg@cyberphoto.se när du vill för vi publicerar gärna läsarbilder så att vi inspirerar varandra. • Moln i natten

  Det finns mycket att se och fotografera även nattetid...

  Här ser du en landskapsbild tagen mitt i natten. Vackra moln som lyses upp av en fullmåne. Se den gärna i större format då stjärnorna knappt syns på den här lilla bilden. Bilden är tagen på 28mm.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Sommarbilder!

  Fantastiska bilder som vi har fått i helgen till tävlingen med temat Sommar! Många och av mycket hög kvalitet samt med mycket värme och glädje i bilderna vilket gör bedömningen väldigt tacksam. Tack för att du deltagit!

  Juryn består idag av Tobias, Victoria och Mats och alla bilder från sista gallringen hittar du på vår Facebook-sida. Där presenterar vi även vinnaren samt de två övriga i topp tre under eftermiddagen. Vi kommer att ladda på med nya tävingar under hösten så se till att följa oss på Facebook, Instagram och här i Bloggen så missar du aldrig nåt. Bilderna här ovan är tagna av Joakim Öhrn, Ida Andersson och Peter Hansson.

 • View from a bridge...

  Bilden får nog tala för sig själv...

  Bilden tagen på 28mm. Imorgon ser vi upp...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • På spåret

  On the right track... and on the right...

  En bild av kärlek. Det är kanske bäst att tillägga att spåret är ur bruk så det kan inte komma några tåg där. Bilden tagen på 28mm. Imorgon fortsätter vi på kärlekstemat med en bild till...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Psycho

  "My name is Norman Bates, and I'm just a normal guy...."

  Hitchcock skulle gillat detta hus. Bilden tagen på 28mm. Imorgon håller vi oss till svartvitt men då ett mycket kärleksfullare tema...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Nikon AF-S 105/1,4E ED

  Test

  Vi släpper nu testet på Nikons nya 105mm f/1,4E ED som många har kikat på för det verkar vara rena drömgluggen och visst presterar den! Öppningen känns som en portal till en annan dimension men är den lika bra som priset antyder?

  Mats skriver: Något Nikon redan implementerat i en del av sina nyare objektiv finns nu också i denna optik. Det handlar om den elektromekaniska bländarkonstruktionen. Vinsten med denna, jämfört med den helmekaniska lösning Nikon använt i sina objektiv sedan urminnes tider, är att man kan uppnå högre precision och mer konsekvent exponering från bild till bild. Detta är något som märks tydligt till exempel vid seriebildtagningar i hög hastighet.

  Resten läser du här:Nikon AF-S 105/1,4E ED

 • Helgtävling: Sommar!

  Nu är det dags att hitta på något roligt och vi kör en tävling med temat Sommar där du kan tävla med sommarens bilder och har chansen att vinna ett valfritt objektiv från Samyang, värde max 5000kr!

  Temat är Sommar, tolkningen är helt fri, ett bidrag per person, bilderna skickas till blogg@cyberphoto.se i JPG-format (max 3MB). Skicka inte länkar utan bifoga bilden i mailet. Juryns beslut kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och vinnare utses måndag 29 augusti. Tävlingen pågår under helgen (tom 28 augusti). • Nikon AF-S VR 105/2,8G IF-ED

  Test

  Vi börjar dagen med ett uppdaterat test av Nikons fina 105mm macro som hängt med ett tag. Uppdateringar av en del test görs då kamerorna utvecklats en hel del sen objektiven lanserades och vissa test var ofullständiga med tanke på dagens krav.

  Mats skriver: På full öppning är skärpan bra till större del av bilden, och nedbländad 1-2 steg blir det ytterligare skarpare och mindre öppningar än f/5,6 är sällan lönt för annat än ökat skärpedjup. Vid närbildsfotografering bör man som brukligt blända ner några steg, annars finns risken att skärpedjupet blir bara några millimeter i djupled, vilket ofta kan upplevas som mindre skarpt.

  Resten hittar du här: Nikon AF-S VR 105/2,8G IF-ED Micro-Nikkor

 • Blåbär

  På färd i grön bil...

  En kompis har en TGB13 som han ville lufta en kväll och jag var inte sen att följa med. Många vackra och spännande platser besöktes och vid denna paus på vägen vid en vacker sjö så blev det kvällsfika i form av blåbär. Många och stora bär. Bilden tagen på 28mm. Imorgon så blir temat Psycho...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Canon EF-M 28/3,5 Macro IS STM

  Test

  Macro med inbyggd LED-belysning - riktigt häftigt men funkar det? Mats har testar och du kan läsa testet hos oss redan nu! Har du en EOS M-kamera så passar den direkt och det är inga blodiga pengar vi pratar om. Blir det Toppklass?

  Den inbyggda belysningen är riktigt kreativ och något vi hoppas, och tror, kommer i framtida objektiv också även om det funkar bäst på relativt nära avstånd men det är ofta vad macro handlar om, eller hur? Mats skriver: På kortast närgräns i standardläget får man en avbildningsskala på 1:1, vilket innebär i praktiken att minsta avbildningsytan blir i samma storlek som kamerans sensor, dvs 22,3 x 14,9 mm (EOS M3 m.fl). I supermacroläget kommer man ännu närmare motivet och det ger som mest skala 1,2:1, som i sin tur betyder att minsta avbildningsyta blir ca 12x18mm.

  Läs hela testet här: Canon EF-M 28/3,5 Macro IS STM

 • Fujifilm lanserar!

  Nyhet

  Populära Fujifilm lanserar ett nytt objektiv idag och det är en ny och fräsch 23:a som heter Fujinon XF 23mm F2 R WR och följer konceptet startat av 35mm F2 med moderna, snabba och smidiga objektiv till X-serien.

  Så här skriver Fujifilm själva: Valmöjligheterna till Fujifilms X-serie utökas ytterligare med lanseringen av den nya fasta vidvinkeln FUJINON XF23mmF2 R WR och består nu av totalt 23 högpresterande objektiv. FUJINON XF23mmF2 R WR har en mångsidig brännvidd som motsvarar 35mm (35mm-format) vilket gör att den passar en rad olika motiv och situationer så som snapshot, landskap och porträtt. Objektivet har en största maximala bländare på F2, en kompakt storlek och låg vikt (180 g), liknande tidigare lanserade XF35mmF2. Fujinon XF23mmF2 R WR består av tio linselement indelade i sex grupper, inkl. två asfäriska linselement.

  De asfäriska linselementen har en optimal placering för bästa möjliga skärpa från kant till kant samt minimala prestandavariationer mellan olika fokusavstånd. Det interna fokuseringssystemet kombineras med en stegmotor för en mycket snabb och exakt autofokus. Objektivet har en väderskyddad konstruktion helt i metall som skyddar mot väta, damm, smuts och låga temperaturer. Ett lätt och kompakt cirkulärt motljusskydd följer med vid köp av objektivet och som tillbehör är det möjligt att komplettera med motljusskyddet LH-XF35-2, som har en klassisk design och är tillverkat helt i metall.

  Pris blir 4990kr, leveranserna börjar redan under slutet av september, silver kommer januari 2017.

  Läs mer här: Fujifilm XF 23/2 R WR • Björnes grävmaskin

  Man vet aldrig vad man hittar på sin färd genom landsbygden... detta var väldigt oväntat...

  Någon med humor har prytt denna övergivna grävare med en ny förare. Tagen på 50mm. Kände att jag blev glad av bilden och jag hoppas att någon annan också blir det. Imorgon så plockar vi blåbär från en militär terrängbil...

  /Thomas

 • Canon lanserar - följ med!

  Nyhet

  Lanseringen av nya produkter idag sänds via en Live Streaming från Centralstationen i Stockholm kl 12:00 (sändningen startar ca 11:45) och du kan se det enkelt på din dator, telefon eller surfplatta. Följ med!

  Länken till sändningen är: Canon produktlansering EOS 5D Mark IV

  OBS! Detta event är slut.

 • Canon EOS 5D Mark IV

  Nyhet

  Idag lanserar Canon en av sina viktigaste produkter - en ny 5D! Mark IV blir namnet och den är fullspäckad med nyheter som gör den intressant för väldigt många fotografer. Är nya 5D det bästa arbetsredskapet som någonsin byggts för en fotograf?

  Vi har fått möjligheten att kika närmare på nya 5D Mark IV och som alltid vill man bli imponerad men det klarar inte riktigt nya Mark IV, mestadels för att vi sedan många år lärt oss att förvänta oss mycket av en Canon EOS 5D. Däremot blev den mer och mer intressant desto mera man fick veta om specifikationerna. Första ändringen vi hittade var att en liten men distinkt knapp har dykt upp mellan det bakre hjulet och styrknappen - en programmeringsbar knapp som är avsedd för att växla mellan Ai servo och One shot, alltså flerpunkts- och enpunkts-AF. Bra placering och känsla, den blir ett populärt verktyg och återfinns även på det nya batterigreppet BG-E20.

  När det gäller specifikationer så är det den nya sensorn i centrum, 30,4 mpixel, som har Dual Pixel AF vilket vi tycker är underkattat och något många inte känner till. Det totala antalet pixlar är alltså det dubbla och används för att få en snabb och effektiv autofokus vid Liveview men i 5D Mark IV kommer en nyhet som är mycket intressant - Dual Pixel Raw. Trots att EOS 5D Mark IV får inbyggd WiFi, GPS, NFC, uppdaterad videofunktion med 4K Video, Digital Lens Optimizer även i JPG, 7 bilder per sekund, tystare slutare, autofokusmodul direkt från 1D X Mark II (61 punkter, ner till -3 EV), ljusmätare med 150,000 mätpunkter, kontinuerlig autofokus för stillbilder i Liveview, 8 mpixels stillbilder i 4K Video för frame grab och mycket mera så är Dual Pixel Raw mest intressant tyckte vi och blev nyfikna.

  Att i efterhand kunna flytta fokus, även om det är mikrojustering, samt att ta bort tex. ghosting samt att jobba med bakgrundoskärpan i en RAW-fil tack vare att man utnyttjar den dubbla uppsättningen pixlar är hur spännande som helst! För sportfotografen eller många andra som matar volymer med bilder blir troligen denna funktion inte använd så ofta men tänk om, bara tänk om, man tack vare det kan rädda den där perfekta bilden? Vi är spända på att testa och justeringarna gör man i efterhand i Canons DPP. Man måste dock välja formatet Dual Pixel Raw som också kräver det dubbla i filstorlek.

  Vi kommer att testa 5D Mark IV inom kort, boka här redan nu: Canon EOS 5D Mark IV kamerahus

  Canon lanserar optik & tillbehör!

  Idag lanseras även två nya objektiv som kompletterar och uppdaterar sortimentet, EF 16-35 f/2,8L USM version III och ett efterlängtat EF 24-105 f/4L IS USM version II. Den sistnämnda är en helt ny konstruktion som känns mycket modernare än föregångaren. Mycket, mycket tyst och med en helt tyst justering av bländaren är det här en riktigt bra filmglugg med stort omfång och en bildstabilisering som är uppdaterad till dagens krav, 4 steg mot tidigare 2,5 steg. Ca 12300kr och leverans i december.

  Boka här: Canon EF 24-105/4L IS USM II

  EF 16-35 f/2,8L USM version III blev vi lite överraskade av att det kommer en ny utav då den "gamla" inte är en dålig pjäs men Canon har släppt kameror med väldigt höga krav tack vare hög upplösning och det har hänt mycket sedan 2007 som den förra släpptes. Kantskärpa, upplösning, distorsion, vädertätning, fluoritbeläggning och ASC (antireflexbehandling) är vad som ska vara förbättringspunkterna. Vi tror att skillnaden mot version II på en 5DS / R eller nya 5D Mark IV blir stor, test kommer! Ca 25600kr och leverans i november.

  Boka här: Canon EF 16-35/2,8 L USM III

  Även ett nytt kort, Canon W-E1, lanseras idag till priset 479kr och sätts in i kortplatsen på EOS 7D Mark II, 5DS och 5DS R för att ge WiFi-stöd för överföring och fjärrstyrning av kameran. Mera om denna produkt följer.

 • Vi testar Nikon 105mm...

  Alla vi som gillar fasta objektiv med bra ljusstyrka har sett Nikons senaste produkt, 105mm f/1,4, och visst blir man sugen på att testa den? Även om priset är något avskräckande återstår att få svaret på: Är den värd pengarna?

  Första känslan är WOW tack vare storleken, vikten och den stora öppningen (82mm filterdiameter) och känslan är helt enligt den nya och moderna skolan hos Nikon. Vissa saknar den metalliska och \"tunga\" känslan i de äldre objektiven med bländarring men vi får släppa det och istället uppskatta de nya gluggarna som är snabba och välbyggda med en modernare känsla. 105:an är inget undantag och den känns exklusiv rakt igenom, inget snack, och de första bilderna vi har tagit gör att man blir sugen på att plåta lite bröllop eller porträtt! Bokehn är mjuk och fin samtidigt som skärpan på fullt öppen bländare imponerar. Hela testet kommer inom några dagar...håll ut!

  Läs mera och boka här: Nikon AF-S 105/1,4E ED

 • Säsongen har börjat!

  Igår kväll så dansade ett rejält norrsken över stora delar av Sverige...

  Då kan vi verkligen konstatera att säsongen för norrsken har börjat. Det var ingen dålig inledning heller. Jag provade också att filma norrskenet för första gången och det blev faktiskt helt okej. Jag använde en Nikon D5 och resultatet kan du se på vår facebooksida, tyvärr då kvalitetsförstörd av facebooks komprimering, men ändå. Den bild du ser här är tagen på 24mm.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • 15 nyanser av Norge, del 16 av 15 !?

  Det blev en bonusbild så här i sista sekunden...

  Det var en kompis som verkligen gillade denna bild, så då får den vara med i serien trots att vi redan passerat femton bilder. Tagen på 28mm. Imorgon ska vi se en svensk björn som arbetar hårt...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Pentax D FA 28-105/3,5-5,6 ED DC WR

  Test

  Med K-1 har Pentax hållit sig kvar bland många fotografer och därav testar vi nu flertalet av Pentax objektiv och turen har kommit till 28-105mm som är ett alternativ för många Pentax-användare. Är den ett bra alternativ?

  Mats skriver: Allväderstätning gör att optiken kan användas även när väderförhållandena inte är de allra bästa. SP-behandlad frontlins fungerar avstötande på damm och fukt. Autofokusmotor av DC-typ och optiken är försedd med Quick-Shift-funktion för att fotografen snabbt och enkelt ska kunna finjustera fokus manuellt. Fin känsla i zoom och fokusering.

  Läs resten här: Pentax D FA 28-105/3,5-5,6 ED DC WR

 • Sigma ART

  Sigmas ART-serie har varit populär senaste åren och i helgen tog jag med mig 50mm f/1,4 för att plåta lite bilar på en träff för klassiska och äldre kärror utanför Umeå. Man blir småkär i den gluggen varje gång man använder den...

  Den stora fördelen med detta objektiv är kombinationen skärpa, skärpesläpp och oskärpa som är på en bra nivå. Jämfört med många tillverkares egna 50mm så är den större, tyngre och dyrare men gillar man den här brännvidden så är det en favorit tack vare bildegenskaperna. Redan på full öppning är den skarp nog för det mesta och till helgen kommer den att få prestera vid ett bröllop! Bilden du ser här ovan är tagen på f/1,4 och skapar ett härligt djup i bilden utan att bli "för mycket". Bilen i sig är charmig, ser du vad det är?

  Vill du läsa våra tester av Sigmas 50mm så gör du det här: Sigma 50/1,4 DG HSM ART

 • 15 nyanser av Norge, del 15

  Då var det dags för sista bilden i denna serie, och den får bli av ett riktigt norskt hus...

  Det är vanligare än jag trodde att norrmännen har gräsmattor på taken, men detta tak med träd var i en klass för sig. Bilden är tagen med Nikon D5 + 70-200/2,8 på 122mm. Tack för att du följt med i denna bildserie, 15 nyanser av Norge. Jag hoppas att du gillat någon av bilderna och att du känt inspiration till att fotografera mera. Imorgon ska vi se på en bild till från Norge... du får väl betrakta det som en bonusbild eftersom serien egentligen tog slut idag...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Omöjligt nr 1

  Nu är vinnaren korad och det är Marcus Nilsson som med sin kreativitet skapat den här bilden - och det är en humoristisk bild som är relativt enkel att genomföra men ändå visar något som är Omöjligt. Grattis!

  Det bästa med bilden är att vi i juryn skrattade gott åt den och även om den är tagen på vidvinkel, vilket är ovanligt i våra tävlingar, så är det ett roligt perspektiv och man känner "suget" i dammsugaren och den inspirerar till att skapa roliga bilder i vardagen med relativt enkel teknik och ett enkelt upplägg, du behöver inte ens lämna hemmet! En rolig, kreativ och inspirerande bild även om den tekniskt sett lämnar lite att önska. Marcus får 5000kr att handla för hos CyberPhoto - grattis!

 • Omöjligt nr 2

  På andra plats landar Niklas Larsson med den här bilden som är tekniskt och idémässigt en bra bild. Arbetet bakom en sån här bild är gedigen och en konstform som går hand i hand med klassisk fotografering när man har mer fantasi än verkligheten erbjuder...

  Så här skriver Niklas: Bilden är en sammanslagning av fem olika bilder; himlen, marken, fåran i marken, glödlampan och rådjuren. Jag har jobbat ihop dom bilderna i photoshop till den här bilden. Bilderna på marken, fåran i marken och glödlampan är tagna med Pentax K-3 och Tamrons 90mm f2,8 macro, bilden på himlen är tagen med Pentax K-3 och Pentax 16-45 f4 och till sist bilden på rådjuren är tagen med en Pentax K-r och Tamrons 70-200 f2,8. Idén till bilden kom hösten 2015 när det talades mycket om meteorregn, eftersom jag inte hade någon möjlighet att titta efter meteorregnet så fick jag skapa ett eget resultat.

  Grattis till en andra plats och tack för att du skickat in ett bidrag!

 • Omöjligt nr 3

  Vår andra genre i fototävlingen var Omöjligt och bilden du ser är tredjepristagaren Sofia Törnqvist som skapat en bild med stil och riktigt bra teknik, god nog för reklam eller annan kommersiell användning, snyggt jobbat!

  Just nu har vi lagt ut en hel del bidrag som kvalade till sista gallringen på Facebook och vinnaren i denna kategori presenteras idag (även här i Bloggen) och blir vinnare till ett presentkort på 5000kr på CyberPhoto! Sofias bild är tekniskt mycket bra och vi kan inte önska mera på det planet och även tanken med telefonsladden är rolig. Mycket bra jobbat och än en gång, tekniskt snyggt!

 • 15 nyanser av Norge, del 14

  Ja, bilder är tagen i Lillehammer...

  Det är inte mycket att säga om den bilden mer än att det var en kul idé med skidorna och att den är tagen på 50mm och bländare 1,4. Imorgon avslutar vi bildserien från Norge med ett riktigt norskt hus... med träd... på taket...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • 15 nyanser av Norge, del 13

  Denna kulle påminner mer om Borneo än om Norge faktiskt...

  I riktigt ruskigt väder körde vi förbi denna kulle och jag kände att det ryckte till i avtryckarfingret direkt. Det finns sällan någonstans att stanna på de norska vägarna, nästan inga P-fickor eller småvägar att stanna på, så jag fick ofta utnyttja bilens terrängegenskaper för att inte behöva stanna mitt i vägen. Jag offrade torrheten i mina skor och vandrade fram till vattnet där denna syn uppenbarade sig. Jag såg bilden på kamerans display och kände direkt att detta blev riktigt bra. Ja, jag gillar bilden, den är faktiskt min favorit från resan. Bilden är tagen på 28mm. Imorgon ska vi titta på en grind... gjord av skidor...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • 15 nyanser av Norge, del 12

  Som jag nämnt tidigare så är norrmännen mer fantasifulla i sin byggnadsstil...

  Denna bild blir väl till er som gillar arktektoniska bilder. På färjan på väg in till den mysiga staden Molde så gled vi förbi denna byggnad. Det som gjorde att jag tryckte av var båten som lagt till perfekt utanför. Bilden är tagen med Nikon D5 + 70-200/2,8 på 200mm. Imorgon ska vi se på en kulle som blev till en boll.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Sony FE 70-200/2,8 GM OSS

  Test

  Ett av de dyrare objektiven vi testar i år är Sonys 70-200 G Master och förväntaningarna är höga men de flesta inser redan på pris kontra det nu klassiska omfånget att den levererar. Men frågan är som vanligt, är det värt pengarna?

  Mats testar och skriver så här: Detta är förstås en toppmodern optik som bland annat inrymmer Sonys asfäriska XA-linselement, ED-linselement och Super ED-linselement. Dessa bidrar tillsammans till låg grad av sfärisk och kromatisk aberration och därigenom bland annat bättre kantskärpa och renare färger. Sonys Nano AR-antireflexbehandling minimerar graden av reflexer i optiken och möjliggör därigenom rena bilder även i motljussituationer.

  Resten hittar du här: Sony FE 70-200/2,8 GM OSS för E-fattning (fullformat)

 • Vinnarbild: Människan

  Här ser du vinnarbilden i klassen Människan - den visar mötet mellan generationer och människor i olika fas av livet. Här har fotografen Dave Connaughton i en väldigt snyggt förberedd miljö fått det att kännas "naturligt".

  Den mänskliga närvaron är hög i bilden och vi som gillar det fototekniska ser detaljer som visar att både förberedelse och genomförande är på en hög nivå även om det finns lite distorsion bland annat som man kunde ha arbetat bort. Det mänskliga och varma i bilden gör det till en idyll som många av oss skulle uppskatta. Sen blir man ju lite sugen på en regelrätt fika också...

  Grattis Dave till en Pentax K-1, kungen i Pentax sortiment med 36 mpixel och mycket mera!

 • 15 nyanser av Norge, del 11

  Här ser du en otroligt vacker dörr som sitter lite halvdold på Nidarosdomen i Trondheim...

  På platsen för Nidarosdomen har det tidigare funnits ett kapell men efter att kung Olav Haraldsson, även kallad Olav den helige, fått sin grav där började en större kyrka i sten byggas omkring 1070. På grund av att kung Olav helgonförklarades och fick sin grav i kyrkan lockade den till sig många pilgrimer, färdandes på de olika Nidarosvägarna. 1152 blev Nidaros (nuvarande Trondheim) upphöjt till ärkestift för den norska kyrkoprovinsen och domen och dess stift styrde över ett område som sträckte sig över Norge, Härjedalen, Jämtland, Island, Grönland, Isle of Man, Orkneyöarna, Shetlandsöarna, Färöarna och Hebriderna. Bilden är tagen på 28mm då det var rätt trångt där, annars hade jag föredragit att använda ett 50mm då det blir mindre distorsion. Imorgon så ska vi titta på en båt... och ett hus...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Trean är här!

  Du som följer oss på Facebook har redan sett en del av bidragen som kom in till vår stora tävling där Pentax K-1 är det stora finaste priset och idag har vi presenterar tredjepris-tagaren Tommy Lie på Facebook.

  Bilden ser du här ovan och det är en vacker bild över människan i förhållande till den storslagna naturen och visst är det personen eller människan i bilden som gör bilden? Vi gillar Tommys bild och den är värd tredjepriset som är en valfri väska värde 3000kr från LowePro. Två övriga pallplatserna presenteras inom kort så håll ögonen öppna...

 • 15 nyanser av Norge, del 10

  100% Norge i denna bild...

  De norska fjordarna är kanske stereotypiska för Norge men de är så vackra. Ibland kan man köra under dem, ibland över dem på bro eller färja och ibland får man helt enkelt köra runt dem. Det tar en mindre evighet. Bilden är tagen med Nikon D5 och 70-200/2,8 på 200mm. Imorgon ska vi se på en dörr, och inte vilken dörr som helst utan en otroligt vacker dörr som sitter lite halvdold på Nidarosdomen i Trondheim.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Vi testar Uniqball

  Test

  En nyhet som skapat mycket intresse är Uniqball, kulleden som gjort att Mats blev helt till sig - för en kulled! Läs vårt test och se om det är något som passar dig och ditt fotograferande. Du läser testet hos oss redan nu!

  Uniqball är ett varumärke som inte hittat vägarna in till Sverige förut men med de nyare modellerna har suget blivit stort och vi har tagit upp det i sortimentet. Mats testar direkt och skriver: Uniqball är, som namnet antyder, ett helt unikt stativhuvud. Det är en mycket sinnrikt konstruerad produkt som kombinerar vanlig kulledsfunktion med inbyggd nivelleringsmöjlighet och dessutom en låsning som gör att kulleden kan användas som ett pan/tilt-huvud (t ex vid videobruk) - utan risk att kameran tappas i sidled. Tilt-funktionen (vinkling framåt-bakåt) har friktionsinställning för att ge önskat motstånd och även i den ledden motverka tappning.

  Läs hela testet här: Uniqball kulled UBH 45X

 • Takbrand

  Himlen kan verkligen bjuda på olika typer av shower...

  Gårkvällens himmel såg mest ut som en takbrand. Eller invasion från yttre rymden. Bilden är tagen på 28mm och är lätt beskuren.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Nikon lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Nikon en kamera som man verkligen tror och hoppas ska ta den klassiska systemkameran närmare den mobila verkligheten vi lever i - med snapbridge fokuserar man på att förenkla delandet av bilder. Har Nikon satsat rätt?

  D3300 är en mycket bra kamera för pengarna och nu uppdaterar man med D3400 som verkar ärva en hel del i grunden men den kommer också med en hel del nyheter som gör att D3400 ändå känns som en "ny kamera". För det första har man arbetat hårt på att få delningen av material förenklad och med SnapBridge (som även finns på storebror D500) ihop med tekniken BLE (bygger på Bluetooth) har man fått en förenklad och kontinuerlig länkning och överföring till sin mobila enhet. Det här trycker Nikon på och det är helt rätt...

  Batteritiden har gått upp från höga 700 bilder (D3300) till 1200 bilder vilket också är en mycket bra siffra och faktiskt den svaga länken bland många mindre kameror. Om man i verkligheten kan få ut närmare 1000-1200 bilder per laddning så är D3400 riktigt vass på den punkten och ett riktigt starkt argument för den. Video är kvar på Full HD men upp till 60p, farten på seriebildtagning på 5 bilder per sekund och autofokus samt display är i paritet med föregångaren.

  Även två nya objektiv är på gång och har lanserats idag, 18-55mm AF-P med VR, alltså ytterligare ett 18-55mm standardzoom men denna gången med tillägget AF-P vilket betyder att de har den nyaste autofokus-motorn för en snygg, mjuk och snabb fokusering. Avsevärt bättre i synnerhet vid filmning. Även ett AF-P 70-300 VR med ljusstyrka f/4,5-6,3 och bokstaven G i slutet har lanserats med VR (stabilisering) med upp till fyra stegs kompensation.

  Läs mer:
  Nikon D3400
  Nikon AF-P DX 70-300/4,5-6,3G ED

 • 15 nyanser av Norge, del 9

  Ödehus är ofta fascinerande och spännande, men denna gång hittade jag det utan tvekan vackraste jag sett hittills...

  Jag vet inget om detta hus historia, men jag gissar att det skulle varit en historia värd att lyssna till. Landsvägen är byggd så nära att att grusmassorna från vägen har ramlat in på bron. Bilden är tagen på 21mm då det var så grymt trångt att få någon bild alls. Imorgon blir det ett riktigt Norgemotiv...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Pentax D-FA 24-70/2,8 ED SDM WR

  Test

  Vi har testat Pentax fina 24-70mm igen med K-1 för att se hur den presterar nu när fullformat är "verklighet" för alla Pentax-användare! Kolla in Mats genomgång av detta objektiv hos oss, kostnadsfritt, som vanligt!

  Mats skriver: Pentax D-FA 24-70/2,8 är en påkostad normalzoom, såväl optiskt som mekaniskt. Den vädertätade konstruktionen inrymmer hela 3 stycken linselement i ED-glas (lågspridningsglas) och 4 stycken asfäriska element, något som medför en optik välkorrigerad för kromatisk och sfärisk aberration. Autofokusmotorn är av SDM-typ (Supersonic Direct-drive Motor), dvs Pentax ultraljudsmotor som är snabb, tyst och exakt i fokusering. Fokus och zoomring går med lagom motstånd och ger en gedigen känsla.

  Läs hela testet här: Pentax D-FA 24-70/2,8 ED SDM WR

 • 15 nyanser av Norge, del 8

  Det finns alla typer och varianter...

  Vi skulle kunna diskutera oss blå över motorcyklar och vilka modeller som är coola eller inte. Vi hoppar över det och tittar på denna bild och ler. Det är en så skönt galen kombination, och jag vet inte om man egentligen kan kalla detta en motorcykel, men den väcker helt klart uppmärksamhet. Bilden är tagen med Nikon D5 och 70-200/2,8 på 135mm. Imorgon tittar vi på det vackraste ödehuset jag sett hittills.

  Klicka här för större bild

  /Thomas • EISA Awards 2016-2017

  Nyhet

  Nu är vinnarna korade och inom foto så är det en del självklara vinnare och några överraskningar. Sony och Canon tar hem vardera fyra priser medan Nikon bara en och Fujifilm kommer starkt med två utmärkelser, precis som Olympus!

  Alla vinnare är bra produkter så det går inte att säga annat än välförtjänt och korrekt men sen har man sina subjektiva åsikter om vilka som borde ha vunnit i respektive kategori. Vad tycker du? Skriv gärna en rad om vad du är nöjd med som du köpt nyligen.

  EUROPEAN PROFESSIONAL DSLR LENS 2016-2017
  Canon EF 35mm F1.4L II USM
  EUROPEAN DSLR CAMERA 2016-2017
  Canon EOS 80D
  EUROPEAN PROFESSIONAL DSLR CAMERA 2016-2017
  Canon EOS-1D X Mark II
  EUROPEAN PHOTO PRINTER 2016-2017
  Canon imagePROGRAF PRO-1000

  EUROPEAN PHOTO SOFTWARE 2016-2017
  DxO OpticsPro 11
  EUROPEAN PROFESSIONAL COMPACT SYSTEM CAMERA 2016-2017
  Fujifilm X-Pro2
  EUROPEAN COMPACT SYSTEM ZOOM LENS 2016-2017
  Fujinon XF100-400mm F4.5-5.6 R LM OIS WR
  EUROPEAN PROSUMER DSLR CAMERA 2016-2017
  Nikon D500

  EUROPEAN CONSUMER COMPACT SYSTEM CAMERA 2016-2017
  Olympus OM-D E-M10 Mark II
  EUROPEAN ACTION CAMCORDER 2016-2017
  Olympus TG-Tracker
  EUROPEAN PHOTO INNOVATION 2016-2017
  Panasonic DUAL I.S. System
  EUROPEAN TRAVEL COMPACT CAMERA 2016-2017
  Panasonic Lumix DMC-TZ100

  EUROPEAN SMARTPHONE CAMERA 2016-2017
  Samsung Galaxy S7 / S7 edge
  EUROPEAN DSLR ZOOM LENS 2016-2017
  Sigma 50-100mm F1.8 DC HSM Art
  EUROPEAN PREMIUM COMPACT CAMERA 2016-2017
  Sony Cyber-shot RX1R II
  EUROPEAN PROFESSIONAL COMPACT SYSTEM LENS 2016-2017
  Sony FE 85mm F1.4 GM

  EUROPEAN PROSUMER COMPACT SYSTEM CAMERA 2016-2017
  Sony α6300
  EUROPEAN PHOTO & VIDEO CAMERA 2016-2017
  Sony α7S II
  EUROPEAN DSLR LENS 2016-2017
  Tamron SP 85mm F1.8 Di VC USD

 • 15 nyanser av Norge, del 7

  Norge har en intressant byggstil på både äldre och modernare byggnader...

  Här ser du en gullig liten kyrka ute på den norska landsbygden. Jag ville visa den för att den är så... norsk... bilden är tagen med Nikon D5 och 70-200/2,8 på 140mm. Imorgon kollar vi på en hoj, eller vad man nu ska kalla den...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • 15 nyanser av Norge, del 6

  Är du beredd att klicka på gillaknappen?

  Normalt har jag tre kameror runt halsen på denna resa, totalt redo, men då det regnar det mer än nödvändigt denna gång, så fick kamerorna tryggt ligga kvar i väskan i bilen och jag hoppar ut och tar ett par snabba skott med mobilen och kastar mig tillbaka bakom ratten, nu betydligt blötare. Senare så slänger jag ut en bild, denna bild, på Instagram och den blev snabbt min mest gillade bild. Känns kul att en bild uppskattas, men det känns lite surt att en bild tagen med mobilen ska bli mest gillad. Nåja, jag gillar också bilden, gör du?

  /Thomas

 • 15 nyanser av Norge, del 5

  Norge är grönt... och bevisligen ofta regnigt... och vackert...

  Vad en gammal svensk polisbil gör ute i den norska naturen vet jag inte men det blev en intressant bild, som är tagen på 50mm. Imorgon ska vi se på dimmornas bro.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Samyang AF 50/1,4 AS IF UMC FE

  Test

  Nu testar vi Samyangs nya objektiv till Sony E-mount och den har autofokus, ja, som om det vore något fantastiskt men det är ju det med tanke på vilket varumärke vi pratar om. Kan det här vara en konkurrent till mycket större varumärken?

  Mats svarar på det i testet och han skriver så här: Stoppa pressarna! Nu har det hänt något mycket spännande och intressant på objektivmarknaden. Samyang har släppt sitt första objektiv med autofokus, en 50mm-optik med ljusstyrka f/1,4 för Sonys E-fattning, där den tecknar ut fullformatssensor och alltså kan användas på alla kameramodeller med Sonys E-fattning.

  Resten hittar du här: Samyang AF 50/1,4 AS IF UMC FE Sony

 • Unikt nog?

  Nyhet

  Uniqball är ett nytt märke på kulleder och vi har de på väg in till oss just nu. Mats har testat dessa men kan redan nu säga att 45XC är "kungen v kulleder" vilket låter lovande minst sagt. Kolla in dessa redan nu och lägg din order, snabb leverans blir det!

  Du hittar alla Uniqball här: Uniqball kulleder - läs mera

 • 15 nyanser av Norge, del 4

  Vi fortsätter vår färd genom Norge och hittar här vad Ulf Lundell skulle kallat öppna landskap...

  Vilka härliga vidder, vilken härlig grönska och vilken härlig gammal gård. Och förresten vilket härligt väder, det regnar inte, jag vill påstå att Norge får en hel del nederbörd. Bilden är tagen med Nikon D5 och 70-200/2,8 på 200mm. Imorgon så ser vi på vad jag misstänker är en svensk polisbil, mitt i den norska naturen.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Irix teaser...

  En ny tillverkare som fått mycket uppmärksamhet är Irix med sin 15mm vidvinkel i två versioner men utan tester är det svårt att på förhand veta om det är produkten för dig. Vi har påbörjat testerna och kommer att släppa det i slutet av augusti.

  Men redan nu kan vi gå i god för att det inte är en besvikelse. Det finns flera nischade produkter som inte håller måttet, vissa produkter som vi har testat har varit så mjuka på öppen bländare att vi fått testa upp till fem exemplar innan vi insett att det inte blir bättre. Andra har haft så ojämn eller kass kantskärpa att vi inte har dem i sortimentet då de i relationen till priset är en kraftig besvikelse. Irix tillhör inte dessa utan levererar stabila och bra resultat. Vi har förproduktionsexemplar på plats vilket betyder att vi inte vet hur bra de är i kontrast till den du får i lådan vid beställning och därav väntar vi tills vi fått bekräftelse på resultatet.

  Bildmässigt har vi inte hittat några fel eller brister utan de är väldigt stabila objektiv och Mats blev direkt mer fäst vid Blackstone-varianten med bland annat inbyggt klickstopp vid oändligt fokus (mycket bra!) och den manuella fokus-kalibreringen direkt i objektivet. Irix har verkligen fyllt objektivet med smarta lösningar som vi tror kommer att göra det till en favorit bland många fotografer och i synnerhet inom vissa genrer. Du kan tryggt beställa en Irix om brännvidd och funktioner lockar.

  Läs mera här: Irix 15/2,4 objektiv - läs mera!

 • 15 nyanser av Norge, del 3

  I sommar tog jag en sväng genom en del av det så vackra Norge. Jag har naturligtvis inte sett en bråkdel av allt vackert, men jag vill dela med mig av några bilder därifrån...

  Näst efter trollstigen så är detta Norges mest populära väg. Den kallas Atlantvägen och består av sju broar i en vacker omgivning på en sträcka av bara 8km. Vägen dit går genom Atlanterhavstunneln som är nästan 6 km lång och går djupt under havsviken. Bilden är tagen med Nikon D5 och 70-200/2,8 på 200mm. Imorgon så ska vi titta på en vacker men öde gård i ett vackert men öde landskap.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Håll ögonen öppna!

  Nyhet

  Idag går vi in i en period när vi passerar kometen Swift-Tuttles bana runt solen och meteorsvärmen som vi får ta del av kallas Perseiderna. Som tydligast bör vi se det 12:e och 13:e augusti så se till att förbereda dig för astrofotografering!

  För att njuta av Perseiderna behöver du inte mer än en filt, en mörk plats och en skön brasse-stol. Och det sedvanliga, lite tålamod. Däremot, om du vill fånga det på bild blir det lite mer förberedelse och det är ett ypperligt tillfälle att träna på att fotografera manuellt då det i regel blir bäst vid den här typen av fotografering. Ett vidvinkel-objektiv och ett stativ är att föredra. Många använder fjärrkontroll men har du en hyfsat ny kamera så har den troligen WiFi och därigenom en app där du kan hantera den fjärrstyrt.

  Nu går vi in i en mörkare årstid (jag vet, det låter hemskt för oss som älskar värme och sol!) och det är bara att se till att utnyttja det maximalt. Astrofotografering är ett bra sätt att göra det på så se till att vara förberedd. Ring eller maila oss gärna så hjälper vi dig att hitta rätt tillbehör, lycka till!

  Foto: Sermon Shabi

 • 15 nyanser av Norge, del 2

  I sommar tog jag en sväng genom en del av det så vackra Norge. Jag har naturligtvis inte sett en bråkdel av allt vackert, men jag vill dela med mig av några bilder därifrån...

  På en färja på väg över en fjord så möter vi en annan färja och jag inväntar tills den andra färjan är mitt i solen och trycker av. Ingen serietagning utan old school. Jag hade inga tankar eller planer för bilden, utan jag bara såg en möjlighet och tog den. Så här efteråt så blev bilden lite dubbelbetydande, då det är en vacker bild på en färja i en fjord, men också, don't mention the war, så känner jag mig som en tysk ubåtskapten när jag ser på bilden. Några av er lyckliga som upplevt Amiga och spelet Silent Service ler nog nu. Hur som helst så är bilden tagen på 28mm. Imorgon ska vi se på en bro, det låter verkligen inte spännande, men det är en riktigt cool bro.

  /Thomas

 • Nikon AF-S 24-120/4G ED VR II

  Test

  Det är roligare att testa prylar på sommarhalvåret och ett objektiv som fått hänga med under sommaren är Nikons 24-120 VR II med fast bländare f/4 genom hela omfånget. Är det ett bra alternativ till din kamera? Läs vårt test!

  Mats skriver: Det första exemplaret kom redan 1996 och hade variabel ljusstyrka f/3,5-f/5,6. År 2003 släppte Nikon en ny 24-120/3,5-5,6 med AF-S motor och inbyggd bildstabilisering, och som i sin tur 2010 blev ersatt av denna version med klart förbättrade linser, effektivare VR samt fast ljusstyrka f/4 över hela zoomomfånget. Vi har nu uppdaterat testet från 2010 för att se om denna version håller måttet även med en modernare och betydligt mer högupplöst kamera än gamla D3:an som vi använde oss av vid förra testtillfället.

  Läs hela testet här: Nikon AF-S 24-120/4G ED VR II

 • 15 nyanser av Norge, del 1

  Med tre kameror runt halsen tog jag en sväng genom vackra Norge. Jag har naturligtvis inte sett en bråkdel av allt vackert, men jag vill dela med mig av några bilder därifrån...

  Denna bild är tagen med Nikon D5 + 70-200 på 200mm. Imorgon känner vi oss som en ubåtskapten.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Fortsatt testande!

  Vi har testat Fujifilms X-T2 under sommaren på flera olika motorevent för att få en utvärdering av hur den fungerar i skarpt läge. Ett genomgående test kommer först när vi har ett officiellt produktionsexemplar men vi kan dela med oss av en del redan nu...

  Bildmässigt är det inget snack om att X-T2 är på en riktigt hög nivå men det är inget överraskande då vi vet att den delar det mesta när det gäller sensor och bildbehandling med X-Pro2 som redan bevisat sig, läs gärna vårt test av den. Frågan är om Fujifilm lyckats att lyfta sig från ryktet att vara långsammare än sina konkurrenter? Det krävs för att X-T2 ska vara den succé som Fujifilm hoppas på. Redan med en lite småbuggig och tidig förproduktionskamera kan vi intyga att autofokusen är på en nivå som man ska kunna förvänta sig för en kamera i den här klassen och genren som X-T2 vill placera sig i. Efter några tusen exponeringar så visar det sig att jag har fått i samma nivå med skarpa bilder som mina kollegor och vänner med konkurrenternas kameror. Däremot är greppet Booster Grip med två extra batterier ett måste för dig som ska ta mycket action och bildserier.

  Om X-T2 kan konkurrera med sina APS-C-kollegor för action och motorsport så blir det en mycket intressant kamera då den har fördelar där den slår dessa och det är för det första de fina JPG-filerna direkt från kameran, här märks det att man har jobbat hårt för att få ett smidigt flöde tack vare riktigt bra JPG istället för att fokusera på lösningar med mindre RAW eller liknande. En annan fördel är de otroligt fina objektiven som ger otroligt bra bildprestanda för vettiga pengar. Tar man av Booster Grip-greppet och har en 35mm f/2,0 monterad så är kameran relativt liten och lätt men ger enormt fina bilder, redan från största bländare.

  Läs mera här: Fujifilm X-T2

  Har du frågor kring X-T2? Skriv gärna en kommentar med din fråga så svarar vi så gott vi kan!

  Bilden är tagen på Mittsverigebanan, foto: Tobias Lehtinen • Noctilucent clouds

  Igår sken nattlysande moln över himlen...

  Nattlysande moln är den molntyp i jordens atmosfär som ligger högst upp, på ungefär 85 kilometers höjd. Molnen har fått sitt namn av att de är så tunna att de inte syns på dagen, och samtidigt ligger så högt att de fortfarande är solbelysta även långt efter solnedgången. De nattlysande molnen syns vid Sveriges latituder oftast i juli och augusti, även om molnen har kunnat observeras så tidigt som i maj och så sent som i september.

  Bilden är sammansatt av flera bilder tagna på 50mm till ett panorama.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Semesterkassan tom?

  Har du fotoprylar du inte använder? Är semesterkassan tom och du suktar efter en ny kamera eller glugg? Vi köper din begagnade utrustning eller byter in den mot nya prylar, kontakta oss redan nu!

  Det är enkelt och spelar ingen roll vart du bor! Vi skickar en fraktsedel per mail eller post så att du kostnadsfritt skickar in dina produkter till oss och efter en snabb kontroll så gör vi en utbetalning eller skickar dina nya produkter. Maila oss på inbyte@cyberphoto.se med en produktbeskrivning som innehåller skick + tillbehör som medföljer samt gärna antal exponeringar om det är en kamera. Vi gör en preliminär beräkning om allt stämmer och så har du fraktsedeln på mailen och kan skicka in produkterna. Enkelt & smidigt. Du kan självklart kombinera inbyte med delbetalning, faktura, kortbetalning, PayPal eller vad du önskar.

  Kontakta oss nu för att ha rätt prylar när hösten kommer!

 • Tack för ditt omdöme!

  Vi vill tacka alla kunder som under åren har lämnat in omdömen om oss! Dessa omdömen är viktiga för vår verksamhet. Du vet väl om att när du lämnar ett omdöme via Pricerunners enkät så har du möjligheten att få en biobiljett som tack för din insats.

  Genom åren är det tusentals kunder som har hjälpt oss genom att lämna sitt omdöme om vårt arbete och den service vi ger. Dessa recensioner hjälper oss att se vad vi behöver göra bättre och de hjälper också andra att veta om de kan lita på vårt företag. Vi vill tacka för alla insatser som du som kund gör och har gjort för oss inom detta område.

  Hur vinner man en biobiljett?

  När du lämnar ett omdöme via enkäten som går till prisjämförelsesiten Pricerunner har du möjligheten att vinna en biobiljett. Du hittar länken till enkäten när du har genomfört ett köp hos oss. Varje månad är det 10 biobiljetter som lottas ut.


  Varmt lycka till och tack för din hjälp!

 • Samyang 35/1,2 ED AS UMC CS

  Nyhet

  Denna spännande nyhet från Samyang dyker upp för försäljning hos oss under september. Samyang 35/1,2 ED AS UMC CS är en ljusstark, manuellt fokuserad normaloptik för spegelfria system med sensor i APS-C-format och Micro 4:3-systemet.

  Den här optiken lämpar sig för en mängd olika motivområden och situationer. När det gäller Micro 4:3 systemet så kan du med fördel använda objektivet till mer actionfyllda bilder eller naturfoto på alltifrån korta till medellånga avstånd.

  Vi har sett att Samyang har kommit med mycket fina objektiv tidigare så förväntningarna är höga. Självklart kan du redan nu boka upp ett exemplar av denna optik om du vill.

  Mer info hittar du som vanligt på länkarna här nedan. Sidan uppdateras allteftersom vi har mer information.

  Samyang 35/1,2 ED AS UMC CS för Canon EOS M
  Samyang 35/1,2 ED AS UMC CS för Fujifilm
  Samyang 35/1,2 ED AS UMC CS för Sony E-fattning (APS-C) • Sigma Adapter MC-11

  Test

  Idag tipsar vi om Sigma Adapter MC-11. Denna objektivadapter används till Sigma-objektiv med Canon EF-bajonett på en Sony-kamera med E-fattning. Det blev en lång förklaring för en liten pryl men den kan vara naggande god för dig som behöver den.

  Hela listan på vilka kameror den passar till och vilka objektiv den gäller hittar du på produktsidan se länk här nedan.

  Sigma Adapter MC-11

 • Samsung Galaxy Note 7

  Nyhet

  Sommarens stora nyhet på mobilfronten är här. Igår lanserades Samsung Note 7 stort i New York. London och Rio de Janeiro. Många har entusiastiskt väntat på den här nyheten och nu kan du läsa mer om vad den bjuder på för nyheter.

  Är du kreativ och har en tidigare Note-mobil så har du säkert sett fram emot vad Samsung har knåpat ihop den här gången. Vi ser att det finns mycket att glädjas åt bland specifikationerna. Det blir mycket trevligt att testa den lite längre fram.

  Några nya funktioner är t ex Iris-scanner som du kan använda för ett säkert hanterande av din telefon. Fler och fler mobiler idag har utrustats med fingertrycksläsare för att garantera att endast du kommer åt din telefon. Iris-scanning ska enligt mångas utsago vara ännu säkrare.

  Skärmen har en ny och modern design med välvda kanter precis som på Samsung S7 Edge. Ytterligare en trevlig nyhet är Galaxy Note 7 är vatten- och dammtålig vilket är en stor fördel för många av oss. Mobilkameran lovar gott då vad vi kan se även den är av samma slag som S7. Den har utrustats med ett mycket ljusstarkt objektiv på F1,7 och Dual Pixel Sensor vilket gör att du kan ta skarpa bilder även i dåliga ljusförhållanden.

  S Pen är såklart den största nyheten med nya och utvecklade funktioner. Den är redo att anteckna och skissa ner dina idéer på ett ögonblick även på din låsta skärm. Dessutom kan den hjälpa dig översätta och kan lagra din information direkt i molnet.


  Läs mer om Samsung SM-N930 Galaxy Note 7

 • Nikon CoolPix W100

  Nyhet

  En härligt färgstark nyhet från Nikon. Här kommer Nikon Coolpix W100 - en tålig kompaktkamera med praktiska och roliga funktioner. Perfekt för den som behöver en kamerakompis som tål att hänga med på de mest krävande aktiviteterna.

  Oavsett om du fiskar, jagar, bestiger berg eller är hemmapappa/-mamma så vet du att dessa tuffa aktiviteter kan behöva rediga verktyg. I höst dyker Nikon Coolpix W100 upp och utan tvekan har den egenskaper som uppskattas när the going gets tough.

  Nikon berättar att W100 är vattentät ned till 10 m, stöt- och köldtålig och dammtät. Du kan enkelt och smidigt dela dina bästa minnen på sociala medier via SnapBridge. Den har 13,2 Mpixel och film i full HD och mängder av roliga och kreativa bildeffekter som du kan lägga till dina bilder.

  Lovande inför diverse festmiddagar är dessa funktioner - ansiktsprioriterande autofokus, blinkningsvarning och leendeläge vilket säkerligen gör att du går vinnande hem med skarpa och smickrande porträtt av både familj och vänner.

  Vi gillade den Nikon-gula färgen men den finns även i vit, rosa, blå och marine (läckert marint tryck) som du kan kolla in via länkarna här nedan. Nikon Coolpix W100 kommer att dyka upp till försäljning i mitten på september.


  Nikon CoolPix W100 - gul
  Nikon CoolPix W100 - vit
  Nikon CoolPix W100 - rosa
  Nikon CoolPix W100 - blå
  Nikon CoolPix W100 - marine

 • Guldet kommer

  Nu är guldet på väg, på många ställen är det redan där, färdigt att plockas. Guldet på myren, hjortronet! Ari har skickat in den här läckra bilden som gör att man blir sugen att sticka ut till skogs...med både en korg och kamera.

  Vill du också ta macrobilder så säljer vi just nu Tamrons populära 90mm macro för endast 2990kr inkl moms, det är först till kvarn så vänta inte. Gäller Canon- och Nikonfattning. Perfekt kompis till din kamera och för hjortronjakten om det lockar. Läs gärna vårt test av Tamron 90mm macro så att du redan i förväg får veta vad du kan förvänta dig...

  Läs mera och beställ här:
  Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1 (Canon)
  Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1 (Nikon)

 • Övergivna rum del 12 av 12

  Bortglömda och förfallna platser blir till slut som någon form av konstverk, som tysta berättelser om tider som varit...

  Svartmögel och allt möjligt annat mögel är inte hälsosamt att andas in, så här ser du vår klädsel just här, engångsoverall och munskydd. Det var inte så farligt här, men bättre att vara lite extra försiktig ibland. Bilden är tagen på 35mm.

  Klicka här för större bild

  /Thomas