Canon EOS 5D Mark IV

Nyhet

Idag lanserar Canon en av sina viktigaste produkter - en ny 5D! Mark IV blir namnet och den är fullspäckad med nyheter som gör den intressant för väldigt många fotografer. Är nya 5D det bästa arbetsredskapet som någonsin byggts för en fotograf?

Vi har fått möjligheten att kika närmare på nya 5D Mark IV och som alltid vill man bli imponerad men det klarar inte riktigt nya Mark IV, mestadels för att vi sedan många år lärt oss att förvänta oss mycket av en Canon EOS 5D. Däremot blev den mer och mer intressant desto mera man fick veta om specifikationerna. Första ändringen vi hittade var att en liten men distinkt knapp har dykt upp mellan det bakre hjulet och styrknappen - en programmeringsbar knapp som är avsedd för att växla mellan Ai servo och One shot, alltså flerpunkts- och enpunkts-AF. Bra placering och känsla, den blir ett populärt verktyg och återfinns även på det nya batterigreppet BG-E20.

När det gäller specifikationer så är det den nya sensorn i centrum, 30,4 mpixel, som har Dual Pixel AF vilket vi tycker är underkattat och något många inte känner till. Det totala antalet pixlar är alltså det dubbla och används för att få en snabb och effektiv autofokus vid Liveview men i 5D Mark IV kommer en nyhet som är mycket intressant - Dual Pixel Raw. Trots att EOS 5D Mark IV får inbyggd WiFi, GPS, NFC, uppdaterad videofunktion med 4K Video, Digital Lens Optimizer även i JPG, 7 bilder per sekund, tystare slutare, autofokusmodul direkt från 1D X Mark II (61 punkter, ner till -3 EV), ljusmätare med 150,000 mätpunkter, kontinuerlig autofokus för stillbilder i Liveview, 8 mpixels stillbilder i 4K Video för frame grab och mycket mera så är Dual Pixel Raw mest intressant tyckte vi och blev nyfikna.

Att i efterhand kunna flytta fokus, även om det är mikrojustering, samt att ta bort tex. ghosting samt att jobba med bakgrundoskärpan i en RAW-fil tack vare att man utnyttjar den dubbla uppsättningen pixlar är hur spännande som helst! För sportfotografen eller många andra som matar volymer med bilder blir troligen denna funktion inte använd så ofta men tänk om, bara tänk om, man tack vare det kan rädda den där perfekta bilden? Vi är spända på att testa och justeringarna gör man i efterhand i Canons DPP. Man måste dock välja formatet Dual Pixel Raw som också kräver det dubbla i filstorlek.

Vi kommer att testa 5D Mark IV inom kort, boka här redan nu: Canon EOS 5D Mark IV kamerahus

Canon lanserar optik & tillbehör!

Idag lanseras även två nya objektiv som kompletterar och uppdaterar sortimentet, EF 16-35 f/2,8L USM version III och ett efterlängtat EF 24-105 f/4L IS USM version II. Den sistnämnda är en helt ny konstruktion som känns mycket modernare än föregångaren. Mycket, mycket tyst och med en helt tyst justering av bländaren är det här en riktigt bra filmglugg med stort omfång och en bildstabilisering som är uppdaterad till dagens krav, 4 steg mot tidigare 2,5 steg. Ca 12300kr och leverans i december.

Boka här: Canon EF 24-105/4L IS USM II

EF 16-35 f/2,8L USM version III blev vi lite överraskade av att det kommer en ny utav då den "gamla" inte är en dålig pjäs men Canon har släppt kameror med väldigt höga krav tack vare hög upplösning och det har hänt mycket sedan 2007 som den förra släpptes. Kantskärpa, upplösning, distorsion, vädertätning, fluoritbeläggning och ASC (antireflexbehandling) är vad som ska vara förbättringspunkterna. Vi tror att skillnaden mot version II på en 5DS / R eller nya 5D Mark IV blir stor, test kommer! Ca 25600kr och leverans i november.

Boka här: Canon EF 16-35/2,8 L USM III

Även ett nytt kort, Canon W-E1, lanseras idag till priset 479kr och sätts in i kortplatsen på EOS 7D Mark II, 5DS och 5DS R för att ge WiFi-stöd för överföring och fjärrstyrning av kameran. Mera om denna produkt följer.