• Tips: New York

  Fortsättning på inlägget om New York fortsätter här med tips från Anders om vart du kan bege dig för att få bra bilder. Vi säger Tack(!) till Anders som delar med sig av sin upplevelse på ett så bra sätt.

  Tips ett:
  Ta tunnelbanan (röd eller grön linje) Downtown mot Brooklyn. Stig av vid första stationen / stoppet på̊ Brooklynsidan (Court Street eller Borough Hall). Gå sedan ner mot vattnet tills du ser lower Manhattan. Väl där finns det tre stycken pirar som fungerar som rollerskatebanor och allmänna sport- och träningsarenor. Går man ut på̊ en av dessa pirar vid solnedgången har man en fantastisk vy over East River och nedre Manhattan (Financial District).

  Tips två:
  Gå allra längst österut på̊ 34:e gatan. Där finns det en färja som går över East River. Biljetter köpes i automater innan man går på̊ båten. Själva terminalen heter East River Ferry Terminal på East 34th Street. Åk över East River och gå av vid första avstigningen (Hunters Point South /Long Island City). Detta görs lämpligast ca 2 timmar innan solnedgång. Ett trevligt café finns precis i anslutning till färjans hållplats. Gå uppströms ca 150-200 meter, väl där finner du några pirar som går ut i East River. Panoramavyn är enastående med FN-skrapan mitt framför dig. Fortsätt sedan bort längs gångvägen så kommer det än fler pirar/bryggor.

  Tips tre:
  Att gå̊ in i Central Park är en upplevelse. Att ta med sig kameran och fotografera människorna och livet dar är helt fantastiskt, mer förklaring behövs knappast.

  Tips fyra:
  Soho (nedre delen av Manhattan) är en upplevelse i sig. Med sina mer ruffiga, ibland färggranna och ibland gråa hus med de karakteristiska brandtrapporna utanpå husen så är detta en dröm för en fotograf. Att gå omkring i Soho (som för övrigt betyder South of Houston Street), stanna upp och ta några bilder, vänta in rätt ljus, människor, trafik och känsla är riktigt riktigt häftigt. Glöm inte heller att gå in på några av de fotografiska gallerierna som finns i Soho. Inspiration!

  Tips fem:
  Harlem – detta mytomspunna område. Jag valde att fotografera i svartvitt men det går säkert lika bra i färg. Tag tunnelbanan upp till 125:e gatan. Gå bort mot restaurang The Rooster och gå runt lite i kvarteren. Välj sedan någon av avenyerna och promenera söderut ner mot  Central Park. Gärna runt 20-23 tiden på kvällen. Då är många människor ute och går, spelar boll, är i lekparkerna och bara finns runt omkring. Fråga gärna personer du vill fota innan du fotar dem om du får ta en bild, det hjälper till. Orden ”cool man” och ”no problem” lär man sig använda snabbt. Livet i Harlem är långt ifrån något annat liv jag upplevt. Allt går snabbt och det är ett oerhört myller av människor samtidigt som jag upplevde att det finns en enorm värme och medmänsklighet där.

  Tips sex:
  Ta en båt över till Jerseysidan och fotografera Manhattan från ”andra” hållet (alltså utöver Hudson river). Det är en bra bit att gå på Jerseysidan men det är absolut värt det. Se till att du kommer upp på någon höjd så du får bättre perspektiv.

  Tips sju:
  Nattfotografering från broarna och under broarna är helt grymt. Det finns många broar över East River att välja på: bland annat Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge och Queensboro Bridge. Alla ger stor inspiration. Se dock till att ni är två så fort du rör dig utanför stråken där det finns mycket människor.

  För dig som vill se mer av mina landskapsbilder och mina bilder från New York så kommer jag att, i regi med Quality Globe Hotell i Stockholm, anordna en fotoutställning med vernissage den 7 december kl 16.30. Är du i Stockholm och önskar komma förbi är du hjärtligt välkommen, mina bilder kommer att finnas på̊ hotellet under hela december och januari månad 2016.

  /Anders

  Anders Jorulf är en konstnärlig fotograf från Stockholm, Sverige. Med fokus på bildkomposition, ljus och färgsättning hanterar Anders kamerans teknik på ett sätt som samverkar för att ge bilderna ett dramatiskt lugn. Ljussättningar och vyer ger betraktaren en känsla av oändlighet och själslig ro. Inför sina fotoresor studerar Anders alla förutsättningar, inklusive väderlek, efter en uppgjord tanke och plan. Allt för att hitta rätt känsla, struktur och kontrast. Resultatet blir helt enastående. Anders har idag över 2 miljoner besökare på sina hemsidor och har under hösten, i egen regi, gett ut en 90 sidors landskapsfotobok med titeln ”Där Själen Får Ro”.

 • Nikon AF-S 24/1,8 G ED

  Test

  Nikon har skapat en serie fina objektiv för fullformatskameror med ljusstyrka f/1,8 som man ska kika närmare på vilket vi har gjort. Mats har testat 24mm f/1,8G som är ett helt nytt objektiv!

  Så här skriver Mats: Brännvidden på 24 mm gör denna optik lämplig för en mängd olika användningsområden, från inomhusbilder till arkitektur, landskapsbilder, och stilleben etc. Att den är skarp och raktecknande, tillsammans med fin ljusstyrka gör att du många gånger får klart bättre resultat med en sådan här optik än med ett zoomobjektiv med motsvarande brännvidd. Tack vare den fina ljusstyrkan kan man effektivt begränsa skärpedjupet i sina bilder, för att t ex separera ett skarpt huvudmotivet mot en mjukt utsuddad bakgrund (bokeh). Samtidigt gör förstås ljusstyrkan att objektivet är synnerligen väl lämpat för fotografering i sämre ljusförhållanden, såsom inomhusmiljöer med begränsad belysning, kvälls - och nattbilder.

  Resten finner du här: Nikon AF-S 24/1,8 G ED

 • Följ med till New York

  Du har tidigare läst i Bloggen om Anders Jorulf och landskapsfotografering och nu är han ute på nya äventyr och vi får följa med. Resan bär västerut och målet är The Big Apple, New York.

  Att fotografera i en, för mig, helt ny stad som redan är känd över hela världen och där motiven redan är förevigade flera tusen gånger, är en utmaning. Varje gathörn och varje park är väl dokumenterade redan och allt finns som plansch, fotografi och ”art print” vilket naturligtvis inte gör det enklare. Staden jag pratar om är New York, The Big Apple, staden som aldrig sover, möjligheternas stad. Anledningen till mitt besök i USA och New York är att jag i september 2015 har min första internationella landskapsutställning i just New York. Svenska Konsulatet tillsammans med Svenska Kyrkan bjöd in mig, som ensam utställare, att ställa ut mina landskapsbilder.

  Men tillbaka till själva fotograferingen. Jag hade på̊ förhand (som jag alltid gör) valt ut ställen att fotografera på och ifrån. Men hur skulle jag nu hitta till dessa ställen? Började fråga människor i min vänkrets som kände till New York och på̊ Facebook när jag ganska snabbt började förstå att det skulle kunna gå̊ bra att ta sig till olika platser på̊ olika tider på̊ dygnet, trots rätt stora avstånd. När jag väl landade i New York åkte jag direkt till Brooklyn. Att ta sig fram med tunnelbana var otroligt smidigt och enkelt. Jag hittade min första vy från Brooklyn Bridge och över till Manhattan. Mycket ljud, intryck, ljus och en otrolig känsla över att inte vara ensam på en bro. Människor överallt.

  De följande dagarna koncentrerade jag mitt fotograferande på̊ att fota människor, livet, pulsen och vyerna. Med min Nikon D800e och Zeiss Distagon 15mm samt 21 mm kände jag att jag kom riktigt långt. Vid några tillfallen spetsade jag till fotograferingen med mitt Zeiss Otus 55 mm. Naturligtvis hade jag med mig mitt panoramaverktyg som jag använde några gånger.

  Vill man besöka en numer omtalad restaurang, så är svensken Marcus Samuelssons restaurang ”Red Roosters” i Harlem ett måste om man dessutom, som jag, tycker om god mat. En promenad genom Harlem ner till Central Park mitt i natten som extra bonus var en upplevelse. Jag stannade ibland till och fotograferade det jag såg. Vissa skulle kalla det ”street fotografering” jag vill mer ge det epitetet ”verklighetens Harlem”. De människor jag mötte var helt ok och även om jag hade ögon i nacken så hände absolut ingenting.

  Att bara gå̊ omkring i New York är helt fantastiskt. Det finns vyer överallt men det gäller verkligen att se dem. Jag hade på̊ förhand bestämt mig for att jag skulle ta bilder på̊ de karaktäristiska gula taxibilarna mitt i stan, och sedan väl hemma vid redigeringsbordet, skulle jag gråa ner allting förutom just de gula taxibilarna, en klassisk men snygg bild av den här staden. Sagt och gjort. Jag lade mig ner på̊ övergångsställen och började fota gula taxibilar. Vad folk sade och hur de reagerade? Ingen aning – jag var så uppe i min egen fotografering så jag märkte ingenting.

  Några stallen som är härliga att fota på̊ och ifrån vill jag lista åt dig. Naturligtvis finns det oerhört många fler stallen men dessa tycker jag är värda att nämna. Jag ger också̊ en liten kort notis om hur man tar sig till respektive område. Skall man fotografera i New York och då speciellt under kvälls- eller nattetid, rekommenderar jag att man alltid är två. En som håller lite koll och en som fotograferar. Alltid bra att inte vara helt ensam även om jag kände och att det inte var någon direkt fara. En stor kamera väcker en del uppmärksamhet och man får snabbt kommentarer och frågor. En neutral kameraväska kan därför vara mycket bra. Själv har jag en Think Tank Retrospective 10 och ett Sirui stativ i en stativ väska. Det är få människor som uppfattar mina väskor som kameraväskor vilket känns tryggare.

  Tips på bra ställen kommer inom kort...

  /Anders

  Anders Jorulf är en konstnärlig fotograf från Stockholm, Sverige. Med fokus på bildkomposition, ljus och färgsättning hanterar Anders kamerans teknik på ett sätt som samverkar för att ge bilderna ett dramatiskt lugn. Ljussättningar och vyer ger betraktaren en känsla av oändlighet och själslig ro. Inför sina fotoresor studerar Anders alla förutsättningar, inklusive väderlek, efter en uppgjord tanke och plan. Allt för att hitta rätt känsla, struktur och kontrast. Resultatet blir helt enastående. Anders har idag över 2 miljoner besökare på sina hemsidor och har under hösten, i egen regi, gett ut en 90 sidors landskapsfotobok med titeln ”Där Själen Får Ro”.

 • Margir litir

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  När en medarbetare frågade mig hur många bilder jag tog där så svarade jag kring 300, men när jag kom hem såg jag att det var strax under 1000. Jag tänkte inte visa alla, men några av dem. Jag lägger upp en bild per dag här på bloggen...

  Denna bild är tagen på väg till Hítarvatn. Den isländska naturen bjuder på oväntade och många färger. Margir litir tyckte jag var en bra titel då det betyder många färger.

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 280mm och f/5,6, 1/5000s och ISO 800.

  /Thomas

 • GoPro lanserar!

  Nyhet

  Kanske inte den nyhet många väntar på från GoPro men en prisvärd och bra mellanmodell som har inbyggd WiFi och Bluetooth till ett bra pris. Den landar mellan Hero och Hero+ LCD och får namnet Hero+.

  Vad skiljer den från syskonen? Från lillebror är att den klarar 1080p60 istället för 1080p30 samt att den ger bilder på 8 Mpixel istället för 5 Mpixel med tillgång till både WiFi och Bluetooth. Enkel överföring det vill säga. Storebror är Hero+ LCD och som namnet antyder har den en display på baksidan vilket dagens nyhet saknar. Mera om denna nyhet finns på vår hemsida inom kort!

 • Guðni

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  När en medarbetare frågade mig hur många bilder jag tog där så svarade jag kring 300, men när jag kom hem såg jag att det var strax under 1000. Jag tänkte inte visa alla, men några av dem. Jag lägger upp en bild per dag här på bloggen...

  Isländska kor har väldigt varierande färger och teckningar. De är genetiskt isolerade sedan lång tid tillbaka då det är strängt förbjudet att importera boskap till Island på grund av smittorisker. Närmaste släkting till de Isländska korna är norska arterna Blacksided Trender and Nordland Cattle. Det skulle vara mycket effektivare att ersätta de Isländska korna med svenska då de svenska producerar mer mjölk till lägre kostnad, men många menar att de Isländska korna tillhör Islands kulturella arv och bör därför inte ersättas.

  Jag gillar deras frisyrer. och jag gillar just denna bild, känns lite som den tänker "Are you talking to me?"

  Det mest onödiga vetandet är att före detta jordbruksministern Guðni Ágústsson pussade en Isländsk ko.

  Bilden är tagen med 50mm på f/2 med fullformatskamera.

  /Thomas

 • Ny film: Nikon 1 J5

  De små systemkamerorna är här för att stanna och Nikons 1-serie har många fördelar som vi tar upp i dagens film. Den mindre sensorn gör att du får mycket för pengarna och kommer åt brännvidder som förut kostat mycket pengar...

  Du hittar filmen här: Youtube: Nikon 1 J5

 • Superblodmåne

  Ett nytt ord i vokabulären blev superblodmåne men frågan är om det är värt att lägga på minnet, nästa gång är om ca 18 år. Vi skämtade om hur gamla vi är när det händer nästa gång det sker och om vi är lika upprymda som i natt?

  Den här fina bilden har Johanna Fåglund skickat in till oss, en annorlunda bild på hela händelsen för närbilder med telezoomar har vi fått in massor utav vilket vi är mycket, mycket tacksamma för. Bilden ovanför ger ett lagom bra perspektiv på hur det upplevdes och såg ut och Johanna har använt Nikon D800 och vidvinkeln 16-35mm från Nikon, som du kan läsa mera om via länken nedan. Tack för bilden, du premieras med två biobiljetter!

  Läs mera om objektivet här: Nikon AF-S 16-35/4 G ED VR

 • Suðurland

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  När en medarbetare frågade mig hur många bilder jag tog där så svarade jag kring 300, men när jag kom hem såg jag att det var strax under 1000. Jag tänkte inte visa alla, men några av dem. Jag lägger upp en bild per dag här på bloggen...

  I området Suðurland så vi drakar i luften, på engelska "kiting", så vi svängde ner på stranden och fick se detta. Det var regnigt och skumt ute. Svinkallt i vattnet men dessa killar verkade ha riktigt roligt ändå. Det roliga med denna bild är GoProkameran. Ser du den? Den står på ett stativ ute i vattnet till höger i bilden.

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 500mm och f/5,6, ISO 400, 1/1000s på fri hand. Bildstabiliseringen på denna optik är för övrigt imponerande.

  /Thomas

 • Snæfellsnesvegur

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  När en medarbetare frågade mig hur många bilder jag tog där så svarade jag kring 300, men när jag kom hem såg jag att det var strax under 1000. Jag tänkte inte visa alla men några av dem. Jag lägger upp en bild per dag här på bloggen...

  Den här bilden gör sig inte alls bra i detta format. Ännu sämre på Facebook och Instagram. Där ska en bild dras på rejält på alla sätt för att ge impact på en liten skärm. Jag har redigerat denna bild exakt som vi upplevde det och den är två bilder sammansatt till ett litet panorama. Därför hoppas jag att du gör dig besväret och ser den på full skärm.

  Historien bakom är lite kul. Efter Snæfellsnesvegur så stannade vi och hälsade på några får. De stack så fort vi kom i närheten. Albin stannade och tog bilder av några vyer när jag gick tillbaka. Då ser jag hur ett gäng får kommer upp på en klippa bakom Albin och står där och funderar. Om de undrade över hans kameravinkel, hans Hasselblad eller om de planerade en attack bakifrån vet jag inte, de kanske bara tänkte "Bäää"...

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 200mm och f/5,6.

  Klicka här för att se bilden i bilden i fullskärm >>

  /Thomas • Hitarvatn

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  När en medarbetare frågade mig hur många bilder jag tog där så svarade jag kring 300, men när jag kom hem såg jag att det var strax under 1000. Jag tänkte inte visa alla men några av dem. Jag lägger upp en bild per dag här på bloggen...

  På väg till Hítarvatn så gick vägen genom lavafält och bäckar. Jag tyckte detta var en färgglad korsning. Jag gjorde som Jack Reacher: "Om du tvekar, sväng vänster".

  Bilden är tagen med 50mm på f/8 på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Nissin i40 blixt

  Test

  Nu inför hösten ökar försäljningen på blixtar och vi har testat några nyligen och idag släpper vi testet av i40, en lite mindre blixt som tilltalar om man också har en lite mindre kamera. Läs Mats test redan nu!

  Mats skriver: Nissin i40 är en beundransvärt liten och behändig blixt som skapat mycket intresse på marknaden. Det som gör den särskilt intressant är att den kombinerar många funktioner, både för stillbild och video, i ett smidigt format. I en blixt som är ungefär hälften så hög som de flesta standardblixtar på marknaden inryms både en relativt kraftig elektronblixt med ledtal 40 (ISO 100, m, 105 mm utlysning), en LED-lampa för videobelysning, vidvinkeladapter och reflektorskiva. Dessutom medföljer en bouncer, vilket är föredömligt. Metallfot bidrar till känslan att detta är en rejäl och välbyggd blixt trots litenheten.

  Hur den levererar hittar du här: Nissin i40 med stöd för i-TTL (ej Nikon 1-serien)

 • Nils levererar

  Tack för flera vackra bilder från Island! Nils Brännström levererar denna mycket vackra och behagliga och lugna bild, tack för den! Skicka gärna in din bild från Island till blogg@cyberphoto.se så premierar vi visade bilder med två biobiljetter.

  Vi säger tack på förhand!

 • 28 september blir det rött

  Tidigt på morgonen den 28 september så blir vår vackra måne ännu vackrare och det är i form av att den blir röd! Så har du möjligheten så är det läge att kolla stativet, ladda batteriet och putsa objektivet...

  Mellan 04:11-05:23 är detta synligt och orsaken är att jorden skuggar månen så att den skuggas och får en vacker röd färg, eller blodmåne som vissa kallar det. Varför den blir röd är för att ljuset som bryts i jordens atmosfär består av massor av färger men bara de röda frekvenserna orkar sig fram till månen. Om du vill läsa mera har Focus Nordic tagit fram intressant information som du hittar via länken nedan. Vi kommer att premiera bilder som vi visar upp från denna händelse...så det kan vara värt att vara vaken på måndag morgon!

  Mera om astrofotografering

 • Pentax (Ricoh) lanserar!

  Nyhet

  Fullformatskameran från Pentax är försenad och man har nu sagt att det är våren 2016 som gäller för lansering. Vad den innehåller kan vi bara gissa men man har släppt ett objektiv till den idag, ett 24-70mm!

  Till just fullformats-kameror är 24-70 standard-standard och man har gjort en ansträngning att skapa ett riktigt bra sådant. Vi väntar på ett testexemplar men det vi ser är lovande. Fyra asfäriska glas och tre ED-glas, vädertätning och en ny snabb fokusering med SDM-teknik, Pentax variant på tyst och snabb konstruktion. Vi har inte sett bilder ännu men det här är intressant för alla Pentaxianer eftersom den (så klart) är användbar till dagens APS-C-kameror också. Leveranserna börjar redan i Oktober och priset blir ca 15490kr inkl moms.

 • Rauðhólar

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  När en medarbetare frågade mig hur många bilder jag tog där så svarade jag kring 300, men när jag kom hem såg jag att det var strax under 1000. Jag tänkte inte visa alla men några av dem. Jag lägger upp en bild per dag här på bloggen...

  Denna bild föreställer vår säljare Albin som klättrar på en "klippa" i området Rauðhólar som ligger 15 min sydöst om Reykjavik. Rauðhólar, som betyder röda kullar, tillhör Elliðaárhrauns lavafält.

  Bilden är tagen med 21mm optik på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Island

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  När en medarbetare frågade mig hur många bilder jag tog där så svarade jag kring 300, men när jag kom hem såg jag att det var strax under 1000. Jag tänkte inte visa alla men några av dem. Jag lägger upp en bild per dag här på bloggen...

  Denna bild känns som en bra början på min bloggserie från Island. Bilden visar när vår inköpare Ulrika tar sina första bilder på Island och jag gillade hennes mössa så mycket att den fick vara med. Bilden tagen med 50mm på f/2 på fullformatskamera. Jag älskar bokehn.

  /Thomas

 • Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14/2,8 Pro

  Test

  Ordet Pro höjer förväntningarna och tur är väl att denna Olympus uppfyller dem! 7-14mm ger motsvarande bild som 14-28mm på fullformat vilket är ett omfång som i regel är svårt och dyrt att få till rent optiskt.

  Mats skriver: Det här är ett av de objektiv med flest olika typer av linselement vi sett. Man har 3 stycken asfäriska linser, 3 stycken linser i ED-glas, 3 stycken linser i Super ED-glas, 1 st DSA-lins (dubbel(super)asfärisk) och 2 stycken HR-linser (high refractive index - högbrytningsglas). Till detta kommer Olympus senaste antireflexbehandling "Zero", som ska minimera graden av reflexer och ströljus i optiken.

  Läs resten här: Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14/2,8 Pro (för Micro 4/3)

 • Vänliga grannar

  Ett av våra nordiska grannländer som känns exotiskt är Island. De flesta har rest runt i alla eller några av våra andra nordiska grannar men många har fortfarande inte besökt Island. Det kanske är dags att hälsa på hos vår vänliga granne?

  Vi har varit på Island och fotograferat under en långhelg och du kommer att få se en hel del bilder därifrån här i Bloggen. Vi vill mer än gärna att du som följer oss och har bilder från Island skickar dem till oss så att vi kan dela med oss av dessa och inspirera varandra. Islands-bilder som visas i Bloggen premieras med två biobiljetter! Bilden du ser här ovan är tagen av Albin (som du träffar i butiken i Umeå). Förvänta dig en hel del bilder från Island framöver och skriv gärna frågor eller funderingar som kommentar till respektive inlägg.


 • Nikon TC-14E III AF-S telekonverter 1,4X

  Test

  N uhar vi testat även den sista i raden av Nikons egna telekonvertrar och det är den minsta av dem, x1,4, som blivit synad i sömmarna. Tack vare en mycket bra konstruktion så är det här ett mycket bra köp...

  Mats skriver: Nikon TC-14E III är enligt mitt tycke konvertarnas konverter, (dvs för Nikon-användare). Den ger verkligen känslan av att komma närmare motivet utan någon större märkbar förlust i skärpa och kontrast, och det är ju precis det man vill uppnå med en konverter. Har även jämfört den lite snabbt med andra 1,4x konvertrar av olika fabrikat och TC-14E III gav klart bäst resultat, eller rättare sagt minst skärpebortfall.

  Resten hittar du här: Nikon TC-14E III AF-S telekonverter 1,4X

 • DJI Inspire 1 PRO

  Nyhet

  DJI har snabbt blivit varumärket som är standard bland drönare och man lanserar nu Inspire 1 PRO som har en spännande nyhet, en inbyggd kamera med Micro 4/3-fattning så att du som filmare eller fotograf kan utnyttja objektiven i det breda utbudet!

  Inspire är verktyget för många professionella användare och det byggs nu ut med PRO-varianten som erbjuder en kamera som ger helt nya möjligheter tack var sin fattning. Objektiv från Panasonic, Olympus och flera tillverkare kommer nu att gå att använda för att bredda användningsområdet och höja filmkvalitén! Leveranserna börjar redan i början av oktober och du kan boka den redan nu hos oss!

  Läs mera och boka ditt exemplar här: DJI Inspire 1 Pro med en fjärrkontroll

 • Olles

  Den här härliga bilden har Olle Eriksson skickat in till oss. Det känns lite som en hejdå-bild till sommaren för nu går solen ner och vi ses igen till våren. Vi får lov att säga att hösten är här nu, det är dags att mentalt vända blad, eller hur?

  Tack för din bild, Olle! Vi tar gärna emot din bild på blogg@cyberphoto.se så att vi kan inspirera och motivera varandra till fortsatt fotografering. Skriv gärna en rad kring din bild och vilka prylar du använt för att lyckas. Olle har använt sin EOS 7D med Tokina 11-16mm som vi kan tipsa om samtidigt som ett mycket trevligt objektiv. Läs mera här: Tokina AT-X 11-16/2,8 Pro DX II till Canon

 • Bra taktik!

  Nyhet

  Du har säkert sett LowePro ProTactic här i Bloggen redan och då vi blivit stormförtjusta i dem så är det läge att berätta det. Du kan läsa mera om dem via länkarna nedan - för det här är kanske ditt nästa köp!

  Du hittar väskorna här: LowePro ProTactic hos CyberPhoto
  Mera information & produktfilm hittar du här: LowePro ProTactic hos LowePro


 • Nissin Di700 A

  Test

  Nissin har flera fina blixtar på sitt samvete och Di866 är en favorit bland många av oss. Nu har Di700 med tillägget A kommit och Mats har grottat i hur bra blixt det är...för nu kommer ju mörkret snart!

  Så här skriver Mats: Nissins andrablixt har nu blivit ännu mer avancerad tack vare att man gett den möjlighet till trådlös radiostyrning via dedikerad Nissin-sändarenhet. Blixten säljs både med och utan denna sändare, så var uppmärksam på vilken version du väljer. En av de första sakerna man slås av på Nissins Di700A är färgpanelen på blixtens baksida. Färgkodningen av olika funktioner och inställningar kan göra det lite lättare att hitta rätt på denna blixt än på blixtar med traditionell svartvit display.

  Resten finner du här: Nissin Di700 A, till Nikon AF med stöd för TTL/i-TTL

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Samyang, märket som vinner mark i många kategorier, lanserar nya objektiv idag och man gör det till de mindre och spegelfria kamerorna vilket vi gillar då kategorin med de kamerorna blir allt starkare.

  Två nya brännvidder, 50mm och 21mm, till fattningarna Canon M, Fujifilm X, Micro 4:3 (MFT) och Sony E. Båda brännvidderna kommer i både normal och video-variant där den senare har kuggar för Follow Focus och andra mindre designskillnader för att passa filmning. 21mm har tre asfäriska linser och ett ED-glas. Närgränsen är på 28cm och ljusstyrkan på f/1,4. Det andra objektivet är på 50mm med ljusstyrka f/1,2 (!) till ett mycket intressant pris. Vi är mycket spända på att få testa dessa gluggar då priserna är mycket intressanta!

  21mm f/1,4 Ca 3790kr
  21mm T/1,5 Ca 4090kr (Video-version)
  50mm f/1,2 Ca 4190kr
  50mm T/1,3 Ca 4490kr (Video-version)


 • LowePro lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar LowePro ett gäng nya väskor i den nya ProTactic-serien och det blir några riktigt fina nyheter som vi tror kommer att passa många av oss. Du kan läsa test på 350 och 450 AW längre ned i Bloggen som visar hur bra dessa är!

  Först kommer BP 250 AW som är avsedd för spegelfria systemkameror och 3-4 objektiv och andra tillbehör samt en surfplatta eller laptop. Samma kvalitet och funktioner som de befintliga modellerna men anpassad till spegelfria system. SH 120 AW är en klassisk utrsutningsväska för spegelfria systemkameror och 2 objektiv och utrymmen för smartphone, plånbok och några tillbehör. SH-serien är en street-serie som passar många som kollar på Think Tank eller Peak Design när det gäller design och funktion. SH 180 AW är storebror och är för dig som vill ha en stadsväska och använder en klassisk systemkamera. Den rymmer tex en Nikon D750 eller Canon 5D Mark III med 24-70mm och 70-200mm samt en till, mindre glugg. Även surfplatta, smartphone och några till tillbehör får plats.

  En riktigt häftig nyhet blir SH 200 AW som ser ut att bli en storsäljare! En riktigt snygg och praktisk väska med smarta öppningar för dig som har en hel del utrustning. Kommer att passa dig som tex fotograferar bröllop eller för fotografen som arbetar för en tidning - du rymmer tex en 5D Mark III med 70-200mm monterad och kan ta med blixt och 2 större objektiv till, kanske 3 om du är duktig på att packa samt din laptop och surfplatta samtidigt. Mera information om dessa väskor kommer inom kort på hemsidan!

 • Snart i lager: 360 FLY

  Nyhet

  En produkt som många har kikat på och vi har fått mycket frågor på även om det varit oklart hur länge det dröjer innan de första ramlar in på lager är 360 FLY som är ett nytt koncept. Nu kan vi berätta att de första kamerorna är på väg!

  Mitten av oktober är när de kommer in och du kan se filmen på vår produktsidan som beskriver möjligheterna med 360 FLY och gör det intressant ur många perspektiv. Mäklare? Ditt livs roadtrip? När du kör MC på bana? MTB i skogen? Användningsområdena är många och det är bara din kreativitet som sätter gränserna för 360 FLY utan att låta för klyschig. Kolla in filmen och fundera om det är något för dig...

  Du hittar filmen här: Youtube: 360 FLY

 • Nikon TC-17E II AF-S telekonverter 1,7X

  Test

  Med anledning av Nikons 200-500mm och 300m PF som fungerar bra med telekonverter så har vi testat dessa separat för att du ska veta vilken du ska investera i! Dagens test är Nikons TC-17E II som är en populär variant från Nikon...

  Mats skriver: Nikon TC-17E II ger en förlängning av den effektiva brännvidden med 1,7x på vissa NIKKOR-objektiv, med bibehållen närgräns och bara 1,5 steg i ljusförlust. Den är kompakt och lätt, och en kostnadseffektiv och praktisk lösning för de tillfällen då det inte är möjligt att bära med sig ett extra teleobjektiv.

  Resten av testet hittar du här: Nikon TC-17E II AF-S telekonverter 1,7X

 • Skenet bedrar...

  Henry Kangas har skickat in den här vackra bilden över ett norrsken i Junosuando. Kameran är Nikon D700 och objektivet Samyang 14mm, ett objektiv som väldigt många använder för fotografering så här års över vackra himlar, stjärnhimlar och norrsken.

  Så här skrev vi när vi testade det: Samyang 14/2,8 ED AS IF UMC är en extrem vidvinkel som passar både fullformat och APS-C formatet. För att hitta någon liknande brännvidd som ger liknande resultat så måste man upp rejält i pris, minst tredubbelt eller mer beroende på märke. Objektivets starka sidor är kontrast, skärpa och i princip obefintliga nivåer av kromatisk aberration, förutom priset förstås. Den ger väldigt mycket bildkvalité i förhållande till sitt pris och jämfört med konkurrenternas likartade varianter, en given kandidat till vår Toppklass stämpel.

  Du hittar den här: Samyang MF 14/2,8 ED AS IF UMC för Canon EOS

 • Ny film: Canon XC10

  Nu har vi släppt en film om nya XC10 som är en kraftfull videokamera för dig som behöver något bättre än de vanliga konsumentmodellerna men inte har resurserna för en Cinema-kamera från Red eller Canon.

  Du hittar filmen här: Youtube: Canon XC10
  Du hittar test och produktinformation här: Canon XC10

 • Olympus E-M10 Mark II

  Test

  Olympus har lanserat flera riktigt trevliga produkter och den populäraste på sistone har varit E-M10 som fått en uppföljare nyligen. Vi har testat den och du kan läsa testet på vår hemsida redan nu!

  Så här skriver Mats: Designen känns igen, trots vissa mindre förändringar (däribland ett förbättrat grepp/tumgrepp och rejälare reglage), och även under skalet är grunden densamma vad gäller bildsensorn på 16 Mpixel och processorn Trupic VII. De mest tydliga förändringen för de flesta användare ligger nog i den kraftigt förbättrade sökaren, en 2,36 Mpixels OLED-sökare, och att man nu har en 5-axlig bildstabilisering i kameran, som ger en stabilisering upp till motsvarande fyra stegs kortare slutartid.

  Andra saker värda att notera är att E-M10 Mark II har ett nytt sökarläge, S-OVF, som ger ett högre dynamikomfång och därigenom tydligare bild i svåra ljusförhållanden, t ex motljussituationer. I S-OVF är sökarinformationen mer sparsmakad och innehåller bara grundparametrar. Nytt timelapse-läge skapar filmer med 4K-upplösning (endast timelapse) och slowmotionläge finns för filmning med upp till 120 fps.

  Det bådar gott. Slutresultatet hittar du här: Olympus E-M10 Mark II kamerahus svart

 • Nikon TC-20E III AF-S-telekonverter 2x

  Test

  Nikon presenterade både 300mm PF f/4 VR och nya 200-500mm (som vi testade förra veckan!) som användbara med telekonverter och vi har därför passat på att testa dessa för att se hur bra de verkligen är.

  Mats börjar med TC-20E version III och skriver: Det är väl knappast någon överraskning att skärpa och kontrast försämras i samma takt som konvertern förlänger brännvidden, men ju skarpare objektivet är desto mindre påtagligt blir det givetvis. Nikon-objektivet som vi testade dessa konvertrar med är ett mycket skarpt och bra objektiv. Ljussvaga zoomar i konsumentklass är dock sällan lönt att köpa en konverter till, skärpan försämras rejält och autofokus får ofta stora problem eller fungerar inte överhuvudtaget. Då är det bättre att spara dessa slantar till en optik som har längre brännvidd och gärna bättre ljusstyrka, och sen kan man eventuellt börja fundera över om man ska skaffa en konverter också.

  För att se jämförelsebilder och läsa resten så gör du det här: Nikon TC-20E III AF-S-telekonverter 2x

 • Olympus uppdaterar

  Nyhet

  Du som använder Olympus E-M1 eller nya E-M5 Mark II får en uppdatering kostnadsfritt under november 2015. Kamera får en hel del nya funktioner som du kan läsa om här nedan.

  E-M1 Version 4.0
  I samband med lanseringen 2013 var den numera flerfaldigt prisbelönta OM-D E-M1 den mest avancerade kompakt systemkameran som någonsin tillverkats. Till hösten kommer nu en rad funktioner att läggas till. Förutom en förbättrad kompatibilitet med Olympus Capture blir kameran förbättrad med 18 funktioner som har särskilt fokus på videoinspelning och professionellt arbetsflöde. Höjdpunkter i uppgraderingen är:

  - Fokus stacking läge - Fångar slående makron med skarpa kanter och skärpedjup genom att kombinera åtta bilder.
  - Utökad rörliga frame rates – För filmuppspelning med biokänsla spelar kameran in skarpa filmer med 24, 25 och 30fps.
  - Filminspelning med variabel 5-axlig bildstabilisering - Välj mellan mekanisk stabilisering enbart i huset och elektroniska IS stöd.
  - Info display (Film) - Under videoinspelning visar kamerans LCD viktig information såsom histogram, nivåmätare, ljudnivån samt timecode.
  - Tyst läge - Växla till helt tyst läge med elektronisk slutare när du filmar eller fotar stillbilder i miljöer där ljud kan vara ett problem.

  E-M5 Mark II Version 2.0
  OM-D E-M5 Mark II är redan utrustad med många av de senaste funktionerna som E-M1 nu uppgraderas med. Tack vare världens mest kraftfulla 5-axliga bildstabilisering får man enastående stillbilder och film även i svagt ljus. I höst förbättras kameran än mer. Höjdpunkter är:

  - Nytt bildläge - Särskilt verktyg för färgsättning och redigering av film.
  - Bild- och ljud synkronisering - Skapar den perfekta filmen genom att automatiskt synkronisera kameran och en extern mikrofon.
  - Focus bracketing - Ett tillskott till makrofotografering. Välj det bästa från en serie som fotas automatiskt med olika skärpedjup.

 • LowePro Pro Tactic

  Test

  Den väskan som Mats rekommenderade förra veckan är nu testad och du kan läsa utförligt om vad som är bra och mindre bra med denna väska. Du hittar allt via länken nedan.

  Mats skriver: Personligen har jag letat febrilt efter en relativt liten och smidig ryggsäck som rymmer mina 3 spegelfria kamerahus av varierande storlek inklusive 6-7 st objektiv, och självklart måste den också vara skön att bära i och med att vikten landar runt 8-9 kg fullpackad. Andra krav är att den öppnas på ryggsidan så jag slipper bli blöt om ryggen ifall jag lagt den på snö eller annat fuktigt underlag, samt att jag kan komma åt kameran utan att behöva ta av mig ryggsäcken.

  Resten hittar du här: LowePro ProTactic 350 AW
  Finns även större: LowePro ProTactic 450 AW

 • Rolig bild

  Den här humoristiska bilden har vi fått inskickad av John Israelsson till blogg@cyberphoto.se och vi gillar den smått vardags-anarkistiska känslan i bilden som skylten tillsammans med tiotals cyklar ger.

  Tack för bilden, den ger lite positiv energi så här på måndag morgon, eller hur?

 • Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR

  Test

  Vi har redan testat Nikons nya 200-500mm som många är nyfikna på - slår den Tamron och Sigma på fingrarna eller var det en besvikelse? Nikon brukar sällan överraska oss åt det negativa hållet men någon gång ska ju vara den första...

  Blev du nyfiken? Då hittar du hela testet här: Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR

  Vi passar på att önska en mycket, mycket trevlig helg!

 • Sony lanserar A7S II

  Nyhet

  Nu när Sony släppt A7'R II nyligen och succén med A7-serien fortlöper så ligger man inte och väntar på sofflocket utan man smäller till med ännu en kamera i serien, A7S II, som lanseras precis nu!

  Tack vare stor sensor, inte lika hög upplösning som syskonen och konkurrenterna och massor av teknik i kameran lyfter man max ISO till 409600 och vi vet hur bra A7S är i dålig ljus så vi förväntar oss något utöver det vanliga i denna pjäs. Fortfarande ca 12,2 Mpixel med mycket stort dynamiskt omfång men ny med 5-axlig inbyggd stabilisering, intern 4K-filmning utan pixel-binning i fullformat och detta kombinerat med massor av professionella filmfunktioner! Autofokus är förbättrad på alla plan, både hastighet och träffsäkerhet. Leveranserna påbörjas i november 2015.

  Du kan boka redan nu: Sony Alpha 7s II kamerahus

  Mera information om pris kommer, riktpris ca 3400 euro.

 • Zeiss lanserar!

  Nyhet

  Vi gillar namnen Otus, Batis och Loxia men Milvus, den nya serien som lanserades igår kväll, är kanske inte lika snyggt. Men däremot är objektiven högst intressanta då de kommer till både Nikon och Canon men att de passar bra till Sony A7 med adapter.

  Batis har blivit en succé då Sony A7-serien fortsätter att ta plats på marknaden. Vi misstänker att dessa objektiv också kommer att tilltala en hel del Sony-fotografer framöver då man uttalat lanserar denna serie för högupplösta systemkameror och där är Sony starka nu med A7R och A7R II. Zeiss, märket som för bara ett par år sen inte syntes och hördes trots sitt starka varumärke är plötsligt mycket heta igen! De sex nya objektiven kommer till Canon och Nikon-fattning och är med manuell fokusering. De första sex objektiven i serien Milvus blir 21mm f/2,8, 35mm f/2, 50mm f/1,4, 85mm f/1,4 och makro-objektiven 50mm f/2 och 100mm f/2. Zeiss har redan meddelat att det kommer flera objektiv under nästa år i Milvus-serien. Leveranserna börjar redan i Oktober och priserna ser du nedan.

  ZEISS MILVUS 1.4/50MM 11990 kr
  ZEISS MILVUS 1.4/85MM 17990 kr
  ZEISS MILVUS 2.0/100M 16990 kr
  ZEISS MILVUS 2.0/35MM 10990 kr
  ZEISS MILVUS 2.0/50M 11990 kr
  ZEISS MILVUS 2.8/21MM 16990 kr


 • Hela Sverige

  Norrskenen avlöser varandra just nu och igår kväll så kunde större delen av Sverige få en riktig ljusshow...

  Tyvärr så hade vi både moln och dimma som gäckade oss i Umeå-området men fick se en hel del trots det. Molnen gjorde att bakgrunden inte blev en magnifik stjärnhimmel, men visst är det vackert ändå?

  Denna bild är tagen med Canon EOS 5D mkIII + Canon 11-24/4 på 11mm, ISO 1600, 5.2s, f/11

  /Thomas

 • Panasonic Lumix G 14/2,5 Asph II

  Test

  Små och smidiga objektiv är ett kännetecken för Micro 4/3 och Panasonics 14mm har uppdaterats nyligen och fått tillägget II för att visa detta. Frågan, som alltid, är hur bra den presterar optiskt - är det värt att köpa den?

  Mats skriver: Känslan i objektiv är bra och fokusringen går med lämpligt motstånd. Frontlinsen roterar ej, vilket är en fördel vid användande av vridbara filter som t.ex polfilter eller halvtonade gråfilter. Panasonic tillverkar inget motljusskydd till detta objektiv, och att montera ett utstickande motljusskydd på en platt optik som denna förtar lite idén med att den ska vara så liten som möjligt.

  Resten av testet och flera testbilder hittar du här: Panasonic Lumix G 14/2,5 Asph II silver (för Micro 4/3)

 • Ny firmware: EOS 7D Mark II

  Canon lanserar en uppdatering till EOS 7D Mark II som heter version 1.0.5 och som fixar några mindre "buggar" och gör att kameran fungerar bättre med 16-35mm f/2,8 USM och 17-55mm f/2,8 IS USM.

  Förbättrar träffsäkerheten i autofokusen på dessa objektiv när de används med EOS 7D Mark II och de mindre buggarna är små fel som kan uppstå och tex frysa kameran vid vissa tillfällen. Då vi inte hört något från kunder så är det troligen inget större problem men det känns betryggande att Canon tar tag i dessa och ordnar det med en ny firmware. Läs mera om EOS 7D Mark II via länken nedan och den nya firmware hittar du på canons hemsida redan nu!

  Läs mera här: Canon EOS 7D Mark II hus • Vinnare: Fågel

  Här ser du vinnaren i sommaren stora tävling på temat Fågel! Linus Englund heter fotografen och är den lycklige vinnaren av en succé-produkt, Tamrons finfina 150-600mm. Grattis till den fina vinsten!

  Bilden är ett porträtt med liv och rörelse och allt stämmer i den. Som alltid, en subjektiv bedömning men juryn kunde enas till sist att Linus vackra bild på ett förhållandevis enkelt objekt tillsammans med en känsla av en målning är en vinnarbild. Nästan alla av oss har måsfåglar kring oss men det här var den bästa bilden när det kommer till ovanstående kriterier kombinerat med komposition och färgskalor som Linus också lyckats få till. Vi gratulerar Linus samtidigt som vi tackar alla hundratals deltagare - det har varit mycket givande att varje dag öppna mailkorgen för att få njuta av nya bilder på temat Fågel. Snart kommer höstens nästa tävling så håll ögonen öppna och fortsätt att följa Bloggen!

  Grattis!

  Vill du läsa mera om Tamrons 150-600mm? Klicka här: Tamron SP 150-600/5-6,3 Di VC USD

 • Delade tvåor

  Tomas Andersson och Niklas Nikitin delar på andraplatsen vi vår fototävling. Bilder i större format hittar du på Facebook där du även hittar många fler bidrag som tog sig till sista gallringen. Vi belönar Tomas och Niklas med 1000kr att handla för!

  Nu är det bara vinnaren kvar...

 • Bidrag presenteras:

  Om du besöker oss på Facebook kan du nu se ett antal av de bidrag som tog sig till sista gallringen. Vår jury har nu tagit beslut om vinnare och det blir spontant insatt andra och tredje pris då vi har haft så svårt att bestämma oss.

  Vinnare och topp tre presenteras även här i Bloggen under dagen. Den här bilden tog sig till sista gallringen och är inskickad av Curt Leidig från Ödåkra. Ett exempel på en bild med bra ljus, härlig känsla och bra komposition. Håll utkik under dagen så presenteras vinnaren!

 • Fågeltävlingen!

  Vi korar vinnaren under morgondagen då vi har haft väldigt mycket bidrag, vilket är superkul, och vi kommer också att presentera våra favoriter på Facebook samtidigt då vi har haft ett jättejobb i att kora vinnaren...

  Så håll tummarna inför imorgon och njut av Klas Almqvists vackra bild här ovanför.

 • Aurora

  Igår kväll och natt så glödde himlen över Sverige...

  Himlen bjöd på en ljusshow som säkert fyllde många minneskort. Denna bild är tagen i Umeå. På vår Facebooksida hittar du bilder från hela landet.

  Denna bild tog jag med en fullformatskamera och 50mm på f/1.4, 1,8s och ISO 800.

  Mitt stora dilemma med bilder på norrsken är hur mycket man ska fläska på med färger och kontrast. Med lagom nivå ser bilderna alldeles fantastiska ut på min bildskärm men blir ganska platta i bloggstorlek eller på telefonskärm. Så därför väljer jag att visa den fläskigare versionen här. Färgerna är korrekta men förstärkta. Hur som helst är norrsken en fantastisk upplevelse.

  /Thomas

 • CyberPhoto söker!

  Nyhet

  CyberPhoto söker ny Inköpschef! Då en av våra medarbetare tillträder en ny tjänst hos oss rekryterar vi nu en efterträdare som skall hjälpa oss att ta ytterligare kliv på marknaden.

  Trots en tuff utveckling på fotomarknaden har CyberPhoto tagit andelar senaste åren och vi behöver nu en ny Inköpschef som ser till att vi fortsätter att utvecklas och förbättrar våra affärer. Vi vill fortsätta skapa bra affärer med våra kunder och behöver en driven och affärsmässig Inköpschef som skapar förutsättningarna för detta. CyberPhoto har fotografering i väggarna på företaget så det är meriterande om du är intresserad av bild & fotografering, men inget krav. Som inköpschef förväntar vi oss att du har en utbildning inom inköp och tidigare erfarenhet av personalansvar. Tillsammans med detta lägger vi stor vikt vid att du VILL arbeta på CyberPhoto och att du är driven, passionerad och älskar ditt arbete! Vi erbjuder en arbetsplats i Umeå med personalansvar över inköpsavdelningen och ett resultatmål för det arbete som ska göras. Då relationerna med våra leverantörer och internt är mycket viktiga behöver du vara lätt att kommunicera med.

  VILL du arbeta på CyberPhoto AB och tillföra din energi & arbetsinsats så skicka en ansökan till oss, senast 30 september.

  Tack på förhand!

  /Patrick, VD

  Ansökan skickas in till patrick@cyberphoto.se senaste 30 september 2015.

 • Himlaspel i natt

  Natten till idag är det många, över hela vårt avlånga land, som fått bevittna norrsken. Vi har fått bilder från tex västkusten tagna inatt på detta vackra fenomen. Dessa bilder kommer från Kim Kangas i Pajala.

  Vill du skicka in norrskens-bilder så maila till blogg@cyberphoto.se så presenterar vi antingen här eller på vår Facebook-sida där vi idag har visat upp en hel del bilder på norrsken. Du kan också med fördel följa gruppen Norrsken på Facebook så missar du inte när det är läge att bege sig ut för att se detta vackra spel. Desto värre är detta ett tecken på hösten är på ingång...

 • Tamron AF 18-200/3,5-6,3 Di II VC

  Test

  Tamron har lanserat många spännande gluggar senaste åren och sist ut var de nya fasta (35mm och 45mm) men det är inte länge sedan denna mindre spännande 18-200 VC II kom ut på marknaden. Det är inte samma ståhej kring denna men vi såg snabbt att med stabilisering och ett pris på 2490kr så kan det här vara riktigt intressant...

  Att få det omfånget med stabilisering och så låg vikt gör den högst intressant för oss som reser för att göra det så smidigt som möjligt. Men frågan om den presterar nog bra bildmässigt blir av stor vikt och Mats har testat den för att se om det är ditt nästa köp inför resan. Du hittar hela testet, som vanligt kostnadsfritt, om du klickar här: Tamron AF 18-200/3,5-6,3 Di II VC

 • Mats tipsar!

  Nyhet

  Många har frågat vilken väska de ska ha då sortimentet är så stort och det finns många bra väskor & ryggsäckar. En som gjort succé är ProTactic från LowePro och det bekräftas av vår testare, Mats, som nu valt ProTactic privat.

  Varför ProTactic? Mats svarar: Har använt de flesta märkena på marknaden och det är många som har bra och smarta lösningar men man måste oftast välja väska för just den dagens fotografering medan ProTactic fungerar smidigt genom att ge mig tillgång till mina fotoprylar via flera åtkomspunkter, eller öppningar, och passar därigenom (nästan) alltid. Utan klyschor så är det här en superkombination när det gäller funktion, form, design och ergonomi och priset landar på en högst rimlig nivå. Har köpt 350 och det blir nog en 450 också innan veckan är över...

  Kolla in ProTactic här:
  LowePro ProTactic 350 AW
  LowePro ProTactic 450 AW

 • Många är det

  Riktade kameran rakt upp...

  Att fotografera stjärnhimmel och vintergatan är en konst. Denna bild är verkligen bara ett snapshot och är inte mycket bearbetad men är intressant i alla fall. Nu syns det inte så bra på så här liten bild, men på fullskärm så trillar man nästan baklänges över hur många stjärnor man ser med den "vanlig" kamera och vidvinkel.

  Bilden är tagen med Sony A7R med Zeiss Batis 25/2 på ISO 1600, 8s och f/2,0

  Vi lär återkomma i ämnet, då detta lockade till att verkligen sätta sig in i denna typ av fotografering och sedan efterföljande bildbearbetning.

  /Thomas

 • Lite men ändå...

  Norrsken kommer och går...

  Ibland är det en fantastisk show och ibland är det en blygsam föreställning som på denna bild från igår kväll.

  Som sagt ett mycket litet norrsken, men det ger ändå lite myskänsla...

  Sony A7R med Zeiss Batis 25/2,0 på ISO 1000, 13s och f/2,8

  /Thomas

 • Panasonic Lumix DMC-GX8

  Test

  Vi har testat Panasonics nyhet GX8 och den har en stor plats att ta på marknaden då föregångarna varit succé-kameror. Är du sugen men tveksam? Läs testet så får du kött på benen!

  Mats skriver: Panasonic (och Olympus) har länge hållit sig kvar vid 16 Megapixel medan andra tillverkare (som använder sig av större sensorer) bara ökat pixelantalet för varje ny modell som släppts. Jag var därför lite orolig att bruset ökat i och med 4 miljoner fler pixlar på sensorn än tidigare, men det har det absolut inte. Det har snarare blivit mindre brus, och detaljåtergivning har också blivit aningen bättre. Panasonic har alltså lyckats väldigt bra, och med skarp och väl-tecknande objektiv blir också bildkvalitén riktigt bra.

  Resten finner du här: Panasonic Lumix DMC-GX8 kamerahus svart

 • Ny film: Viltkameror

  Fler och fler använder viltkameror och vi har ett fint sortiment samt en bra instruktionsfilm om hur du enkelt kommer igång, Du kanske blir sugen när du ser filmen...och har du frågor så ringer eller mailar du oss!

  Smarta och bra produkter som ger bilder och videoklipp på det som du lätt missar själv. Var lite kreativ så kan du fånga de skyggaste kompisarna i skogen på bild med en viltkamera - möjligheterna är oändliga, eller inte riktigt, men nästan och det finns massor av användningsområden för dessa. De tål riktigt tuffa förhållanden året runt så fundera om du också skulle ha nytta / nöje av en viltkamera!

  Se vår film här: Youtube: Viltkamera

 • Sirui W-2004 Stativ

  Test

  Sirui lanserar en serie helt vattentäta stativ och tidigare modeller har imponerat med sin byggkvalité och funktion som varit av Toppklass i nästan alla lägen. Vi kan varm rekommendera Sirui generellt och nya W-serien i synnerhet.

  Vattentäta stativ? Du som varit ut och fotograferat i skog & mark vet att det lätt kommer in vatten eller annat som du inte vill ha i benen på ditt stativ när är lite tuffare förhållanden. W-serien är skapad för dig som är där ute och plåtar. Mats skriver: Stativet bara 52 cm i hopfällt läge och väger endast 2,1 kg, ändå klarar det kameravikter upp till 18 kg. Men ifall du använder enorma teleobjektiv och tunga proffskameror så bör du också välja ett tyngre och större stativ plus matchande stativhuvud. Stativ i denna storlek och viktklass fungerar bäst för normalstora kameror och objektiv. Sirui W-2004 nåt upp till en imponerade höjd av 180 cm, vilket är praktiskt är du fotograferar i djupare vatten, eller vill hålla din kamerautrustning borta från t.ex vattenstänk.

  Läs resten och beställ här: Sirui Stativ W-2004 Aluminium

 • Panasonic lanserar officiellt!

  Nyhet

  De har skvallrat om nya 25:an sen ett tag tillbaka men nu är den officiell och du kan beställa den. Ljusstyrka f/1,7 och smidig storlek samt ett attraktivt pris gör att 25:an troligen blir en storsäljare - vi testar inom kort!

  Många har den fina 20mm f/1,7 och kanske saknat en något snävare bildvinkel och då är 25:an här. Priset är överraskande bra och presterar den som vi kan förvänta oss så kommer många av oss att ha en 25mm i fotoväskan. Kanske du också? Läs mera och boka ditt exemplar via länkarna nedan.

  Panasonic Lumix G 25/1,7 II Asph silver (för Micro 4/3)
  Panasonic Lumix G 25/1,7 II Asph svart (för Micro 4/3)

 • Tamron lanserar!

  Nyhet

  Nu lanserar Tamron de nya objektiven i deras satsning på fasta objektiv i form av 35 och 45mm f/1,8 med bildstabilisering. Vi är mycket spända på att få testa dessa och se om de är så bra som man påstår!

  Vi har fått veta mera om objektiven via en Live-sändning igår och det verkar som att Tamron tagit omtag och verkligen satt ribban högt för konstruktionen i hopp om att nå nya nivåer när det gäller skärpa, bokeh och bildstabilisering. Även designen på objektivet har varit en stor del av utvecklingsarbetet så att man får en trevlig och ergonomiskt korrekt glugg att arbeta med. Pris och mera info kommer inom kort.

  Läs mera och boka här:
  Tamron AF SP 35/1,8 Di VC USD till Canon EF (fullformat)
  Tamron AF SP 35/1,8 Di VC USD till Nikon F (fullformat)
  Tamron AF SP 45/1,8 Di VC USD till Canon EF (fullformat)
  Tamron AF SP 45/1,8 Di VC USD till Nikon F (fullformat)

  Enligt preliminär information kommer dessa till Sony i ett senare skede.

 • Panasonic Lumix DMC-FZ300

  Test

  Vi har redan släppt vår film på Youtube om denna nyhet och nu kommer även Mats test. Det här är verkligen bästa köpet för dig som gillar att vara ute i naturen - svårt att hitta något som saknas...

  Så här skriver Mats: Det är inte bara hastigheten som förbättrats markant mot föregångaren. Trots samma sensor och zoomoptik i gamla FZ200 så får du mycket bätttre resultat med FZ300 med lägre brusnivåer och högre detaljåtergivning. Förmodligen tack vare den uppdaterade Venus Engine-processorn, och kameran även nu ett ISO-omfång som går upp till ISO 6400 (tidigare modell ISO 3200).

  Resten hittar du här: Panasonic Lumix DMC-FZ300

 • Panasonic lanserar!

  Nyhet

  Igår kväll lanserade Panasonic GH4R, en kompanjon till GH4 med några matnyttiga nyheter för filmare. Den största nyheten för alla filmare är tillgången till V-log som gör stor skillnad för semi- och professionella filmare.

  För 1290kr kommer du att kunna uppgradera din GH4 med en speciell firmware och det kommer mera information om det senare men det initiativet gillar vi. Vad skiljer GH4R mot vanliga GH4? Man får, som sagt, tillgång till V-log, en standard bland filmare för att maximera kontrast / tonomfång och använda liknande färgkurvor så att man får en lättarbetad men platt film i det läget. Fördelen är att det blir lättare att blanda material från olika kameror med V-log för att skapa en film med samma känsla i filmningen när man redigerar. Dessutom kan nya GH4R filma längre än 29 minuter och 59 sekunder och Cinema 4K direkt ner på minneskort. GH4R kostar 18990kr inkl moms.

  Läs mera & boka här: Panasonic Lumix DMC-GH4R kamerahus

 • Nikons nyfödda!

  Nyhet

  Vi har fått känna på Nikons nya objektiv och det ser mycket lovande ut. Nya 24-70mm f/2,8 med inbyggd stabilisering och avsevärt mycket snabbare autofokus vilket vi märker direkt utan att kalla föregångaren långsam.

  Även nya 24mm är lovande, ett komplement i f/1,8-serien som Nikon började bygga på för några år sen. Vi kommer att testa både denna samt 24-70mm inom kort men den som vi blev mest imponerad av är 200-500mm! Vilken bildstabilisering, den är så effektiv i detta testexemplar att vi blir häpna. Detta kombinerat med brännvidden, storleken och den fasta bländaren gör detta till höstens mest spännande lansering tycker vi, i alla fall för dig som använder Nikon.

  Riktiga tester och bilder kommer under september!

 • Sony Alpha 7R II

  Test

  Nu har vi släppt testet på nya Sony A7R II och du kan läsa det kostnadsfritt på vår hemsida! Det här är kameran som många väntat på och den infriar en hel del löften och förväntningar samtidigt som den ger mersmak...

  Så här skriver Mats: Denna gång handlar det bland annat om en uppdaterad fullformatssensor på hela 42,4 Mpixel (marknadens största bakbelysta sensor), fasdetekterande autofokus via bildsensorn, uppdaterad slutarmekanism och filmning i 4K. Dessutom har modellen en sensormedierad 5-axlig bildstabilisering som ger skakningsreduktion motsvarande 4,5 steg kortare slutartid.

  Hur den presterar finner du här: Sony Alpha 7R II kamerahus