Följ med till New York

Du har tidigare läst i Bloggen om Anders Jorulf och landskapsfotografering och nu är han ute på nya äventyr och vi får följa med. Resan bär västerut och målet är The Big Apple, New York.

Att fotografera i en, för mig, helt ny stad som redan är känd över hela världen och där motiven redan är förevigade flera tusen gånger, är en utmaning. Varje gathörn och varje park är väl dokumenterade redan och allt finns som plansch, fotografi och ”art print” vilket naturligtvis inte gör det enklare. Staden jag pratar om är New York, The Big Apple, staden som aldrig sover, möjligheternas stad. Anledningen till mitt besök i USA och New York är att jag i september 2015 har min första internationella landskapsutställning i just New York. Svenska Konsulatet tillsammans med Svenska Kyrkan bjöd in mig, som ensam utställare, att ställa ut mina landskapsbilder.

Men tillbaka till själva fotograferingen. Jag hade på̊ förhand (som jag alltid gör) valt ut ställen att fotografera på och ifrån. Men hur skulle jag nu hitta till dessa ställen? Började fråga människor i min vänkrets som kände till New York och på̊ Facebook när jag ganska snabbt började förstå att det skulle kunna gå̊ bra att ta sig till olika platser på̊ olika tider på̊ dygnet, trots rätt stora avstånd. När jag väl landade i New York åkte jag direkt till Brooklyn. Att ta sig fram med tunnelbana var otroligt smidigt och enkelt. Jag hittade min första vy från Brooklyn Bridge och över till Manhattan. Mycket ljud, intryck, ljus och en otrolig känsla över att inte vara ensam på en bro. Människor överallt.

De följande dagarna koncentrerade jag mitt fotograferande på̊ att fota människor, livet, pulsen och vyerna. Med min Nikon D800e och Zeiss Distagon 15mm samt 21 mm kände jag att jag kom riktigt långt. Vid några tillfallen spetsade jag till fotograferingen med mitt Zeiss Otus 55 mm. Naturligtvis hade jag med mig mitt panoramaverktyg som jag använde några gånger.

Vill man besöka en numer omtalad restaurang, så är svensken Marcus Samuelssons restaurang ”Red Roosters” i Harlem ett måste om man dessutom, som jag, tycker om god mat. En promenad genom Harlem ner till Central Park mitt i natten som extra bonus var en upplevelse. Jag stannade ibland till och fotograferade det jag såg. Vissa skulle kalla det ”street fotografering” jag vill mer ge det epitetet ”verklighetens Harlem”. De människor jag mötte var helt ok och även om jag hade ögon i nacken så hände absolut ingenting.

Att bara gå̊ omkring i New York är helt fantastiskt. Det finns vyer överallt men det gäller verkligen att se dem. Jag hade på̊ förhand bestämt mig for att jag skulle ta bilder på̊ de karaktäristiska gula taxibilarna mitt i stan, och sedan väl hemma vid redigeringsbordet, skulle jag gråa ner allting förutom just de gula taxibilarna, en klassisk men snygg bild av den här staden. Sagt och gjort. Jag lade mig ner på̊ övergångsställen och började fota gula taxibilar. Vad folk sade och hur de reagerade? Ingen aning – jag var så uppe i min egen fotografering så jag märkte ingenting.

Några stallen som är härliga att fota på̊ och ifrån vill jag lista åt dig. Naturligtvis finns det oerhört många fler stallen men dessa tycker jag är värda att nämna. Jag ger också̊ en liten kort notis om hur man tar sig till respektive område. Skall man fotografera i New York och då speciellt under kvälls- eller nattetid, rekommenderar jag att man alltid är två. En som håller lite koll och en som fotograferar. Alltid bra att inte vara helt ensam även om jag kände och att det inte var någon direkt fara. En stor kamera väcker en del uppmärksamhet och man får snabbt kommentarer och frågor. En neutral kameraväska kan därför vara mycket bra. Själv har jag en Think Tank Retrospective 10 och ett Sirui stativ i en stativ väska. Det är få människor som uppfattar mina väskor som kameraväskor vilket känns tryggare.

Tips på bra ställen kommer inom kort...

/Anders

Anders Jorulf är en konstnärlig fotograf från Stockholm, Sverige. Med fokus på bildkomposition, ljus och färgsättning hanterar Anders kamerans teknik på ett sätt som samverkar för att ge bilderna ett dramatiskt lugn. Ljussättningar och vyer ger betraktaren en känsla av oändlighet och själslig ro. Inför sina fotoresor studerar Anders alla förutsättningar, inklusive väderlek, efter en uppgjord tanke och plan. Allt för att hitta rätt känsla, struktur och kontrast. Resultatet blir helt enastående. Anders har idag över 2 miljoner besökare på sina hemsidor och har under hösten, i egen regi, gett ut en 90 sidors landskapsfotobok med titeln ”Där Själen Får Ro”.