2470artca
24-70mm f/2,8 DG OS HSM Art, för Canon EF-fattning
Sigma
Sigma 24-70mm f/2,8 DG OS HSM Art, för Canon EF-fattning
Vårt artikelnr: 2470artca
Tillv. artikelnr: 576954
Cyberphoto testar
Tillbehör
Tekniska data
Om varumärket
Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM Art
Ljusstark normalzoom med bildstabilisering och effektiv HSM-autofokusmotor. Denna nya version av Sigmas 24-70 är helt omarbetat jämfört med föregångaren - både tekniskt och designmässigt. Som en del av Sigmas Art-serie förväntar vi oss en mycket högpresterande optik med stilren design och mycket god mekanisk känsla.
En ljusstark 24-70-zoom är det klassiska allroundobjektivet på en fullformatskamera. Det passar i de flesta sammanhang från landskapsbilder till porträtt, från sportbilder till arkitektur, framförallt på korta till medellånga avstånd. Den fina ljusstyrkan ger möjlighet till korta skärpedjup, med mjukt utsuddad bakgrund - populärt bl a vid porträttfoto. Optiken passar även kamerahus med sensor i APS-C-format och ger då en bildvinkel motsvarande ~36-105 mm brännvidd på fullformatskamera.
Egenskaper:
- 24-70/2,8
- Optisk bildstabilisering
- HSM-motor
- 4 st asfäriska linselement
- 3 st element i lågspridningsglas (SLD-glas)
- Elektronisk bländarstyrning
- Kompatibel med Sigma USB-dock
- Fungerar med Sigmas MC-11-konverter
- Viss vädertätning
Optiskt
Objektiven i Sigmas Art-serie tillverkas för optimal bildkvalitet som allra viktigaste egenskap. Detta uppnår man här med hjälp av bland annat 4 st asfäriska linselement och 3 st element i lågspridningsglas (SLD-glas). Ett av de asfäriska linselementen har extrem skillnad i tjocklek mellan kanter och mitt och är slipat med extremt små toleransen (hundradels mikrometer). Detta bidrar till optikens mycket höga upplösning och vackra teckning av föremål utanför fokus. Tillsammans ger dessa element låg grad av sfärisk och kromatisk aberration, dvs bidrar till hög skärpa och korrekta färger ända ut i bildens kanter.
Bokeh
Den mycket goda ljusstyrkan och högkvalitativa linsvalen, tillsammans med bländarens 9 st avrundade lameller, ger möjlighet till kort skärpedjup och mjuk teckning av motivdelar utanför fokus. Oskärpan tecknas helt utan skarpa kanter eller lökringseffekt, som annars är vanliga brister hos liknande objektiv.
Brännvidd 29mm, bländare f/11.
HSM
Sigmas HSM-motor ger en snabb och tyst fokusering, lämplig både för actionmotiv och motiv man inte vill störa med en ljudlig optik (t ex vilda djur). Ny hård- och mjukvara ger säkrare och snabbare funktion än hos tidigare modell (bl a tack vare 30% högre vridmoment i fokuseringsmotorn).
Elektronisk bländarstyrning (Nikon)
En nyhet är att optiken nu har elektronisk bländarstyrning även på Nikon-modellen, vilket ska innebära mer exakt bländarkontroll och därför jämnare exponering från bild till bild - speciellt synligt vid serietagningar. Nikon-kamerahus äldre än ~2005 har inte stöd för elektronisk bländarstyrning och fungerar inte fullt ut med denna optik. Säkerställ detta innan du köper objektivet, om du är osäker. (Alla objektiv till Canon EOS har elektronisk bländarstyrning och alla EOS-hus stöder detta).
Brännvidd 70mm, bländare f/5,6.
Skydd & känsla
Optiken har gummitätning mot kamerahuset och ett främre linselement som har en fukt- och smutsavstötande funktion. Optiken har inga inbyggda tätningar i övrigt utan skyddet begränsar sig till den viktiga skarven mellan optik och kamerahus.
Kompatibel
Sigma 24-70/2,8 Art är kompatibel med Sigma USB-dock för firmware-uppdateringar och finjustering av autofokusen, bland annat. Optiken är även kompatibel med Sigmas MC-11-konverter om du vill använda Canon-versionen av optiken på en Sony-kamera med E-fattning.
Brännvidd 24mm, bländare f/11.
Bildkvalitet
I mitten av bilden är skärpan mycket bra redan på största bländaröppning över hela zoomomfånget, och bäst från kant till kant blir det mellan 24mm till ca 60mm och nedbländad två till tre steg (lite beroende på brännvidd). På längsta brännvidd hade dock kantskärpan kunnat vara bättre, och det hjälper heller inte alltid att blända ner rejält. Men det är ju långt ifrån alla fotografer och motivområden som kräver perfekt resultat hela vägen ut i kanterna på 70mm, och vet du med dig att du sällan eller aldrig tänker på kantskärpa vid 100% delförstoring så är nog detta inget du behöver fundera så mycket över. För ex.vis normala porträttbilder (som 70mm f/2,8 fungerar utmärkt för), är den softare kantskärpan snarare bara en fördel, men som landskapsfotograf skulle jag undvika 70mm och istället välja närmare 60mm som längsta brännvidd. Jag testade flera exemplar för att säkerställa att kantskärpan inte bara berodde på ett endaste "måndagsex", och alla visade samma tendenser.
Märkbar tunnformig distorsion förekommer på 24mm, runt 30-50mm är den i princip distorsionsfri, och som sedan övergår till svagt kuddformig på 70mm, ett fullt normalt beteende bland normalzoomar. Vinjetterar som vanligt på största bländaröpping och avtar snabbt vid nedbländning, inga konstigheter. Lateral kromatisk aberration går att hitta i känsliga fall om man letar noga, och lite mer förekommande på kortare brännvidder, men någon longitudinell sådan har jag inte lyckats hitta, även detta helt normalt.
Motljusegenskaperna är ganska bra, det går att fotografera direkt mot solen utan alltför mycket spökbilder eller fula reflexer. Men någon enstaka reflex för man räkna med att det blir. Bakgrundsoskärpan är också mjuk och fin för den här typen av objektiv. Totalt sett och jämfört dess närmaste konkurrenter så ser det mycket bra ut.
Plus- och minus-egenskaper samt slutsats finner du längst ner på denna sida.
Brännvidd 70mm, bländare f/2,8.
Brännvidd 24mm, bländare f/2,8.
Brännvidd 30mm, bländare f/8.
Brännvidd 48mm, bländare f/8.
Brännvidd 24mm, bländare f/5,6.
Brännvidd 70mm, bländare f/2,8.
Brännvidd 24mm, bländare f/11.
Brännvidd 62mm, bländare f/4.
Brännvidd 62mm, bländare f/5,6.
Brännvidd 28mm, bländare f/8.
Brännvidd 24mm, bländare f/11.
Brännvidd 70mm, bländare f/4.
Brännvidd 60mm, bländare f/5,6.
Brännvidd 70mm, bländare f/2,8.
Samma motiv som ovan på 70mm f/5,6 ->>
Brännvidd 62mm, bländare f/2,8.
Brännvidd 70mm, bländare f/2,8.
Brännvidd 35mm, bländare f/2,8.
Samma motiv som ovan på 35mm f/11 ->>
Brännvidd 24mm, bländare f/9.
Brännvidd 24mm, bländare f/11.
Brännvidd 70mm, bländare f/2,8.
Plus
+ Mycket bra skärpa i mitten av bilden på f/2,8 över hela zoomomfånget
+ Mycket bra skärpa över i stort sett hela bilden runt f/4 till f/11
+ Ljusstyrka f/2,8 över hela zoomomfånget
+ Överlag låga nivåer kromatisk aberration
+ Försumbar distorsion runt 35-60mm
+ Godkänd bokeh
+ Förhållandevis bra motljusegenskaper
+ Tyst och snabb HSM-motor
+ Inbyggd bildstabilisering
+ Känns robust byggd med fin känsla i fokus- och zoomreglage
+ Visst väderskydd
+ Kompatibel med Sigma USB-dock
+ Fungerar med Sigmas MC-11-adapter (Canon-versionen för Sony E)
+ Motljusskydd ingår
Minus
- Kantskärpan på 70mm hade kunnat bara bättre, och speciellt i nedbländat läge runt f/5,6-f/11
- Relativt påtaglig distorsion på kortare brännvidder
- Väderskyddet består endast av tätning mot kamerahuset (dock bättre än inget skydd alls)
Slutsats
Sigma har verkligen skämt bort oss sista åren med deras oerhört fina Art-objektiv som de flesta av dem ger en bildkvalitet av absolut högsta klass, kanske inte konstigt att mina förväntningarna var väldigt höga även på denna optik.
Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM Art ger också en mycket fin bildkvalitet, och ett stort lyft från Sigmas föregående modell. Men den känns inte lika självklar att placera på första platsen bland normalzoomar som annars många av Sigmas fasta Art-objektiv haft en tendens att hamna på. Jämfört med t ex Canon EF 24-70/2,8 L II USM och Nikon AF-S 24-70/2,8E ED VR så får man något bättre autofokusfunktion och väderskydd/byggkvalitet, och på längsta brännvidd bättre skärpa sett över hela bilden. Men frågan är om det är värt de extra pengarna som "originalen" kostar, (ja det kan tyvärr ingen annan än du själv avgöra för just dina behov). Canons saknar stabilisering, vilket är en fördel för Sigman bland Canonägare, men för Nikonanvändare går det på ett ut. Nikons kostar dock bra mycket mer och tillhör i skrivande stund de två dyraste normalzoomarna tillsammans med Zeiss Vario Sonnar T* 24-70/2,8 ZA SSM II till Sony A. Fast Zeiss räknar vi inte med eftersom den inte passar till Canon och Nikon som denna Sigma bara tillverkas till.
Även om 24-70/2,8 DG OS HSM Art inte presterar bäst på exakt alla punkter så finns inte någon som helst tvekan om annat betyg än Toppklass. Konkurrensen är dock stenhård idag bland 24-70mm f/2,8-zoomar och alla dagsaktuella presterar bra bildmässigt. Canon, Nikon, Sigma, Tamron och Tokina är de tillverkare som alla ligger i topp med dessa normalzoomar, och skillnaderna i bildkvalitet är ganska marginella vid praktisk fotografering och det finns ingen direkt vinnare eller förlorare. Vilken man än väljer så kommer man få skarpa bilder av hög kvalitet. Då handlar det snarare om andra egenskaper såsom stabilisering, autofokus, byggkvalitet/känsla och prisklass som får bli de avgörande faktorerna, och där ligger alltså Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM Art som sagt var inte bäst, men mycket bra till.
Testad av Mats 2017-08-16.
15 580:-
12 464:- exkl. moms
Förläng garantitiden på din nya Sigma-produkt!
Till kampanj
- Hög optisk kvalitet
- Inbyggd stabilisering
- Bra ljusstyrka
I lager. Skickas samma dag (beställ innan 16:30)
24-70mm f/2,8 DG OS HSM Art, för Canon EF-fattning
Sigma 2470artca
15 580:-

Spara 20% på Peak Design!

Spara 10% på Nisi-filter!

Spara 40% på Capture One!

Vi löser leasingavtal!

Bygg din SmallRig!

Betala tryggt med Qliro!
Förläng garantin på din Sigma-produkt!
Populära tillbehör
Rekommenderade tillbehör
Populära produkter
Cyberphoto testar
Tillbehör
Tekniska data
Om varumärket
Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM Art
Ljusstark normalzoom med bildstabilisering och effektiv HSM-autofokusmotor. Denna nya version av Sigmas 24-70 är helt omarbetat jämfört med föregångaren - både tekniskt och designmässigt. Som en del av Sigmas Art-serie förväntar vi oss en mycket högpresterande optik med stilren design och mycket god mekanisk känsla.
En ljusstark 24-70-zoom är det klassiska allroundobjektivet på en fullformatskamera. Det passar i de flesta sammanhang från landskapsbilder till porträtt, från sportbilder till arkitektur, framförallt på korta till medellånga avstånd. Den fina ljusstyrkan ger möjlighet till korta skärpedjup, med mjukt utsuddad bakgrund - populärt bl a vid porträttfoto. Optiken passar även kamerahus med sensor i APS-C-format och ger då en bildvinkel motsvarande ~36-105 mm brännvidd på fullformatskamera.
Egenskaper:
- 24-70/2,8
- Optisk bildstabilisering
- HSM-motor
- 4 st asfäriska linselement
- 3 st element i lågspridningsglas (SLD-glas)
- Elektronisk bländarstyrning
- Kompatibel med Sigma USB-dock
- Fungerar med Sigmas MC-11-konverter
- Viss vädertätning
Optiskt
Objektiven i Sigmas Art-serie tillverkas för optimal bildkvalitet som allra viktigaste egenskap. Detta uppnår man här med hjälp av bland annat 4 st asfäriska linselement och 3 st element i lågspridningsglas (SLD-glas). Ett av de asfäriska linselementen har extrem skillnad i tjocklek mellan kanter och mitt och är slipat med extremt små toleransen (hundradels mikrometer). Detta bidrar till optikens mycket höga upplösning och vackra teckning av föremål utanför fokus. Tillsammans ger dessa element låg grad av sfärisk och kromatisk aberration, dvs bidrar till hög skärpa och korrekta färger ända ut i bildens kanter.
Bokeh
Den mycket goda ljusstyrkan och högkvalitativa linsvalen, tillsammans med bländarens 9 st avrundade lameller, ger möjlighet till kort skärpedjup och mjuk teckning av motivdelar utanför fokus. Oskärpan tecknas helt utan skarpa kanter eller lökringseffekt, som annars är vanliga brister hos liknande objektiv.
Brännvidd 29mm, bländare f/11.
HSM
Sigmas HSM-motor ger en snabb och tyst fokusering, lämplig både för actionmotiv och motiv man inte vill störa med en ljudlig optik (t ex vilda djur). Ny hård- och mjukvara ger säkrare och snabbare funktion än hos tidigare modell (bl a tack vare 30% högre vridmoment i fokuseringsmotorn).
Elektronisk bländarstyrning (Nikon)
En nyhet är att optiken nu har elektronisk bländarstyrning även på Nikon-modellen, vilket ska innebära mer exakt bländarkontroll och därför jämnare exponering från bild till bild - speciellt synligt vid serietagningar. Nikon-kamerahus äldre än ~2005 har inte stöd för elektronisk bländarstyrning och fungerar inte fullt ut med denna optik. Säkerställ detta innan du köper objektivet, om du är osäker. (Alla objektiv till Canon EOS har elektronisk bländarstyrning och alla EOS-hus stöder detta).
Brännvidd 70mm, bländare f/5,6.
Skydd & känsla
Optiken har gummitätning mot kamerahuset och ett främre linselement som har en fukt- och smutsavstötande funktion. Optiken har inga inbyggda tätningar i övrigt utan skyddet begränsar sig till den viktiga skarven mellan optik och kamerahus.
Kompatibel
Sigma 24-70/2,8 Art är kompatibel med Sigma USB-dock för firmware-uppdateringar och finjustering av autofokusen, bland annat. Optiken är även kompatibel med Sigmas MC-11-konverter om du vill använda Canon-versionen av optiken på en Sony-kamera med E-fattning.
Brännvidd 24mm, bländare f/11.
Bildkvalitet
I mitten av bilden är skärpan mycket bra redan på största bländaröppning över hela zoomomfånget, och bäst från kant till kant blir det mellan 24mm till ca 60mm och nedbländad två till tre steg (lite beroende på brännvidd). På längsta brännvidd hade dock kantskärpan kunnat vara bättre, och det hjälper heller inte alltid att blända ner rejält. Men det är ju långt ifrån alla fotografer och motivområden som kräver perfekt resultat hela vägen ut i kanterna på 70mm, och vet du med dig att du sällan eller aldrig tänker på kantskärpa vid 100% delförstoring så är nog detta inget du behöver fundera så mycket över. För ex.vis normala porträttbilder (som 70mm f/2,8 fungerar utmärkt för), är den softare kantskärpan snarare bara en fördel, men som landskapsfotograf skulle jag undvika 70mm och istället välja närmare 60mm som längsta brännvidd. Jag testade flera exemplar för att säkerställa att kantskärpan inte bara berodde på ett endaste "måndagsex", och alla visade samma tendenser.
Märkbar tunnformig distorsion förekommer på 24mm, runt 30-50mm är den i princip distorsionsfri, och som sedan övergår till svagt kuddformig på 70mm, ett fullt normalt beteende bland normalzoomar. Vinjetterar som vanligt på största bländaröpping och avtar snabbt vid nedbländning, inga konstigheter. Lateral kromatisk aberration går att hitta i känsliga fall om man letar noga, och lite mer förekommande på kortare brännvidder, men någon longitudinell sådan har jag inte lyckats hitta, även detta helt normalt.
Motljusegenskaperna är ganska bra, det går att fotografera direkt mot solen utan alltför mycket spökbilder eller fula reflexer. Men någon enstaka reflex för man räkna med att det blir. Bakgrundsoskärpan är också mjuk och fin för den här typen av objektiv. Totalt sett och jämfört dess närmaste konkurrenter så ser det mycket bra ut.
Plus- och minus-egenskaper samt slutsats finner du längst ner på denna sida.
Brännvidd 70mm, bländare f/2,8.
Brännvidd 24mm, bländare f/2,8.
Brännvidd 30mm, bländare f/8.
Brännvidd 48mm, bländare f/8.
Brännvidd 24mm, bländare f/5,6.
Brännvidd 70mm, bländare f/2,8.
Brännvidd 24mm, bländare f/11.
Brännvidd 62mm, bländare f/4.
Brännvidd 62mm, bländare f/5,6.
Brännvidd 28mm, bländare f/8.
Brännvidd 24mm, bländare f/11.
Brännvidd 70mm, bländare f/4.
Brännvidd 60mm, bländare f/5,6.
Brännvidd 70mm, bländare f/2,8.
Samma motiv som ovan på 70mm f/5,6 ->>
Brännvidd 62mm, bländare f/2,8.
Brännvidd 70mm, bländare f/2,8.
Brännvidd 35mm, bländare f/2,8.
Samma motiv som ovan på 35mm f/11 ->>
Brännvidd 24mm, bländare f/9.
Brännvidd 24mm, bländare f/11.
Brännvidd 70mm, bländare f/2,8.
Plus
+ Mycket bra skärpa i mitten av bilden på f/2,8 över hela zoomomfånget
+ Mycket bra skärpa över i stort sett hela bilden runt f/4 till f/11
+ Ljusstyrka f/2,8 över hela zoomomfånget
+ Överlag låga nivåer kromatisk aberration
+ Försumbar distorsion runt 35-60mm
+ Godkänd bokeh
+ Förhållandevis bra motljusegenskaper
+ Tyst och snabb HSM-motor
+ Inbyggd bildstabilisering
+ Känns robust byggd med fin känsla i fokus- och zoomreglage
+ Visst väderskydd
+ Kompatibel med Sigma USB-dock
+ Fungerar med Sigmas MC-11-adapter (Canon-versionen för Sony E)
+ Motljusskydd ingår
Minus
- Kantskärpan på 70mm hade kunnat bara bättre, och speciellt i nedbländat läge runt f/5,6-f/11
- Relativt påtaglig distorsion på kortare brännvidder
- Väderskyddet består endast av tätning mot kamerahuset (dock bättre än inget skydd alls)
Slutsats
Sigma har verkligen skämt bort oss sista åren med deras oerhört fina Art-objektiv som de flesta av dem ger en bildkvalitet av absolut högsta klass, kanske inte konstigt att mina förväntningarna var väldigt höga även på denna optik.
Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM Art ger också en mycket fin bildkvalitet, och ett stort lyft från Sigmas föregående modell. Men den känns inte lika självklar att placera på första platsen bland normalzoomar som annars många av Sigmas fasta Art-objektiv haft en tendens att hamna på. Jämfört med t ex Canon EF 24-70/2,8 L II USM och Nikon AF-S 24-70/2,8E ED VR så får man något bättre autofokusfunktion och väderskydd/byggkvalitet, och på längsta brännvidd bättre skärpa sett över hela bilden. Men frågan är om det är värt de extra pengarna som "originalen" kostar, (ja det kan tyvärr ingen annan än du själv avgöra för just dina behov). Canons saknar stabilisering, vilket är en fördel för Sigman bland Canonägare, men för Nikonanvändare går det på ett ut. Nikons kostar dock bra mycket mer och tillhör i skrivande stund de två dyraste normalzoomarna tillsammans med Zeiss Vario Sonnar T* 24-70/2,8 ZA SSM II till Sony A. Fast Zeiss räknar vi inte med eftersom den inte passar till Canon och Nikon som denna Sigma bara tillverkas till.
Även om 24-70/2,8 DG OS HSM Art inte presterar bäst på exakt alla punkter så finns inte någon som helst tvekan om annat betyg än Toppklass. Konkurrensen är dock stenhård idag bland 24-70mm f/2,8-zoomar och alla dagsaktuella presterar bra bildmässigt. Canon, Nikon, Sigma, Tamron och Tokina är de tillverkare som alla ligger i topp med dessa normalzoomar, och skillnaderna i bildkvalitet är ganska marginella vid praktisk fotografering och det finns ingen direkt vinnare eller förlorare. Vilken man än väljer så kommer man få skarpa bilder av hög kvalitet. Då handlar det snarare om andra egenskaper såsom stabilisering, autofokus, byggkvalitet/känsla och prisklass som får bli de avgörande faktorerna, och där ligger alltså Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM Art som sagt var inte bäst, men mycket bra till.
Testad av Mats 2017-08-16.