Nu kan du köpa eller byta upp dig till version 6 av Fujifilms omåttligt populära kompaktkamera i X100-serien - X100VI. En fantastiskt omtyckt kameramodell som äntligen fått inbyggd bildstabilisering (IBIS), som dessutom kompenserar för upp till 6 steg längre slutartider.
Processorn och sensorn i X100VI är samma X-Processor 5 och 40MP sensor som sitter i X-H2 och X-T5, vilket betyder förbättrad detaljåtergivning och snabbare bildhantering, Övriga nyheter i X100VI är bl a förbättrad autofokus, lägre bas-ISO på 125, möjlighet till kortast slutartid ner till 1/180 000 sekund och inbyggd kompatibilitet med Frame.io.
Objektivet är samma som i X100V och handlar om den förbättrade 23mm-optiken som ger framförallt skarpare resultat över hela bilden direkt på största bländaröppning jämfört med den äldre optiken.
Bländare f/11.
Utmärkande egenskaper:
6 stegs bildstabilisering
40MP BSI CMOS APS-C X-Trans sensor
X-Processor 5
Lägre bas-ISO på 125
Slutartid ned till 1/180 000
23mm brännvidd (motsvarande 35 mm)
Ljusstyrka f/2,0
Hybridsökare EVF & OVF
3" tums pekskärm, vinklingsbar uppåt/nedåt
Spårande AF för människor, djur, fåglar, fordon m.fl.
Seriebildtagning upp till 20 b/s
Inbyggt 4-stegs ND-filter (ND16)
Filmsimulering REALA
Filmar upp till 6,2K 30p
4K 60p med 1,14x beskärning
Video i 10-bitars 4:2:2 intern inspelning
Batteri upp till 450 bilder
Möjligt att ladda batteriet i kameran via USB-kontakten
Kompatibel med Fujis X-APP
Kompatibel med Frame.io utan extra tillbehör (trådlös molntjänst)
Samma vidvinkel- och teletillbehör som X100V passar
Finns i svart och silver/svart
Bländare f/11.
Vissa delar av texten nedan är kopierad från X100V.
IBIS
Den största nyheten i version VI är förstås att den fått en 5-axlig sensorbaserad bildstabilisering som kompenserar för upp till 6 steg längre slutartider när man använder LCD-skärmen eller EVF:en. Vid användning av genomsiktssökaren handlar det istället om 5,5 steg. En suverän funktion inte bara för stillbildstagning, utan även för dig som vill filma med kameran.
Autofokus
Autofokusen i Fujifilm X100VI är förbättrad med bland annat detekteringar för ansikte, ögon, djur, fåglar, bilar, motorcyklar, cyklar, flygplan, tåg, insekter och till och med drönare (välj fågel för insekter och flygplan för drönare). X100VI är tillräckligt snabb för normal fotografering, men AF-motorn är trots förbättrad AF-algoritm, inget jag skulle rekommendera för snabba rörliga motiv typ sport- eller djur i rörelse. Det finns totalt 425 st AF-punkter att välja mellan, och en begränsningsfunktion för AF-avstånd finns med två fasta val, samt ett anpassningsbart efter eget tycke.
Bländare f/5,6.
Bildskärm
Skärmen är vikbar uppåt/neråt och har även touch-funktion. Möjlighet till visning av focus peaking, rutnät, elektroniskt 2D- och 3D-vattenpass samt histogramvisning i realtid finns. Även zebra-mönster finns att välja, dock endast för videofunktionen.
Bländare f/4.
Sökare
Sökaren fungerar precis som tidigare antingen som vanlig hederlig genomsiktsökare eller elektronisk variant. Detta växlar man mellan via den lilla spaken på framsidan av kameran. Största fördelarna med elektroniska sökare är att de visar 100% och exakt rätt bildutsnitt, samt att all info som skärmen visar syns även i sökaren. Genomsiktssökare ger som alltid parallaxfel eftersom de sitter som regel vid sidan av optiken, men en ram i sökaren visar bildens rätta utsnitt och kompenserar för detta. Via genomsiktsökaren får man också tillgång till rutnät och vattenpass, samt en liten ruta i högra hörnet där man kan se t ex foucs peaking genom att vicka spaken till vänster (funktionerna väljs i menyn). I elektroniskt mätsökare-läge (OVF + liten EVF i nedre hörnet) är det möjligt att få 100% crop i den lilla digitala bilden. Fujifilm X100VI har precis som sin föregångare en mycket smart och bra hybridsökare.
Bländare f/11.
ND16
X100VI har samma typ av inbyggda 4-stegs ND-filter som X100V och som är lämpligt att aktivera när man vill använda största bländaröppning i starkt solljus, eller när man är ute efter längre slutartider för att skapa rörelseoskärpa i motivet som t ex rinnande vatten i samband med längre slutartider. Det är också mycket användbart vid filmning och när man håller sig till den klassiska regeln om "dubbla" slutartiden i förhållande till bilder per sekund (exempel: 1/50 sekund till 25 fps).
Bländare f/8.
Batteriladdning
Märkligt nog ingår det varken extern batteriladdare eller någon USB-nätadapter avsedd för 230 volt, utan endast en USB-C kabel. Det tycker jag var lite väl snålt av Fuji. Jag rekommenderar att köpa till laddare och extra batteri här->
Batteriet kan alltså laddas direkt i kameran via USB C-kontakten, och tack vare detta kan man också använda portabla reseladdare/powerbanks. Det är även möjligt att fortsätta fotografera eller filma medan kabeln kvar i uttaget så länge man aktiverat "USB-Strömkälla" i menyn. Drift av kameran är dock ej möjlig via USB-kontakten. Powerbank eller extra batteri är alltid bra att ha med sig, det är oerhört frustrerande att inte kunna ta fler bilder när det händer något intressant bara för att batteriet tagit slut.
Bländare f/2,8.
Video
Filmfunktionen har uppgraderats ganska rätt rejält och du kan filma från FHD 1080p och 4K upp till 6,2K / 30p / 200Mbps / 10-bitars 4:2:2 i H.265 eller 8bit 4:2:0 i H.264. Videokvaliteten är mycket bra med relativt låga brusnivåer upp till ISO 3200, och ISO 6400 fungerar bra i vissa situationer lite beroende på motivets utseende och karaktär. Autofokusen har även i videoläget förbättrats tack vare nya algoritmer för spårnings-AF, men jag kan inte påstå att AF-motorn jobbar supersnabbt ens med de snabbaste inställningslägena.
Till skillnad från X100V så kan nu det inbyggda ND16-filtret i optiken aktiveras även för videoläget, och Auto-ISO lirar numera ihop med exponeringskompensationen i manuellt exponeringsläge. Kontakter finns för HDMI-Micro typ D, en kombinerad 2,5mm-kontakt för mikrofon eller fjärrkontroll och USB-C. Uttag för hörlurar saknas, men med en adapter för USB-C till 3,5mm teleplugg så kan man använda även hörlurar.
Bländare f/8.
Bildkvalitet
Man behöver inte oroa sig speciellt mycket över att bruset ökat trots att upplösning och pixeltäthet ökat ytterligare med 14MP mer än X100V (en pixeltäthet som faktiskt motsvarar över 90MP på en fullformatskamera). Den ger (precis som X-H2 och X-T5) förvånansvärt lågt brus även på höga ISO som t ex 6400. Som bilderna kommer ur kameran i både JPEG och RAW tycker jag att de mår bättre av att skärpas upp en aning, så jag valde dessa skärpeinställningar i Capture One: Mängd 250, Radie 0,8 och Tröskelvärde 0,5.
I deras systemkamera X-H2 som har samma sensor och processor upplevde jag det dynamiska omfånget som något snävare än vad det brukar vara i Fujis 26MP-kameror, och speciellt uppenbart tyckte jag det var i JPEG-filerna som de kom direkt ur kameran, eller i video med standard färgprofiler. Men jag upplever inte att X100VI dras med lika snävt omfång, sen om det beror på att Fuji sänkt bas-ISO en aning och på så sätt lyckats skapa ljuskänsligare pixlar på sensorn, eller om det beror på förbättrad JPEG-behandling via processorn, låter jag vara osagt. Andra fördelar med 40MP är att ger större möjligheter att beskära bilden och att detaljåtergivningen ökat rätt rejält, vilket märks framförallt när man plåtar natur och landskap och granskar bilderna i 100% på en bra och högupplöst dataskärm.
Bländare f/5,6.
Betyg 1-10:
Bildkvalitet 9,3
Byggkvalitet 8,5
Funktion 8,5
Pris 8
Bländare f/11.
Plus
+ Äntligen inbyggd bildstabilisering (IBIS)
+ Mycket bra bildkvalitet för både stillbilder och film
+ Förbättrad detaljåtergivning tack vare 40MP
+ Lägre bas-ISO på 125 (tidigare 160 & 200)
+ Kortast slutartid 1/180 000 sek med elektronisk slutare
+ Förbättrad autofokus med fler detektionsval
+ I princip ljudlös bildtagning med elektronisk slutare & manuell fokusering
+ Gott om inställningar för den avancerade fotografen
+ RAW format + inbyggd redigering & konvertering till JPEG
+ Känns gediget byggd i mycket trevlig retro-design
+ Bra vikbar skärm med touch-funktioner
+ Suverän hybridsökare
+ Joystick för att flytta AF-punkterna samt menynavigera
+ Särskilda rattar för slutartid & exponeringskompensation
+ Dubbla inställningsrattar med extra tryckfunktion
+ 10 st programmerbara Fn-knappar (varav 4 st med touch på skärmen)
+ Q-knapp för snabb åtkomst av viktiga och valbara funktioner
+ Focus peaking-funktion för både stillbild och video
+ Zebra-funktion, fungerar dock endast för video
+ Inbyggt 4-stegs gråfilter för både stillbild och video
+ Blixtsko för extern blixt, samt inbyggd blixt
+ Kombinerad ingång för elektronisk fjärrkontroll eller mikrofon (2,5mm)
+ USB-C-kontakt, och batteriet kan laddas via USB med t ex en powerbank
+ Bra och lätthanterlig Wifi-funktion med trådlös fjärrkontroll
+ Väderskydddad konstruktion inklusive filteradapter AR-X100 och filter
+ X100VI minns den menyinställning som användes innan kameran stängdes av (till skillnad från tidigare X100-modeller)
Bländare f/11.
Minus
- 1st SD-kortplats som endast är kompatibel med UHS-I (fungerar med UHS-II-kort men ger ej högre kapacitet)
- För att väderskyddet ska gälla krävs det en filteradapter och filter på objektivet
- ISO-reglaget är kanske en trevlig retro-design, men ej särskilt lättmanövrerat, och speciellt i minusgrader
- Zebra-funktionen fungerar inte för stillbildstagning
- Mikrofonkontakten är ej standard 3,5mm (utan 2,5mm)
- Ingår ingen batteriladdare (utan endast USB-C kabel) Laddare och batteri finns här->
- Jag hade gärna sett fler vinklingsmöjligheter för skärmen istället för endast uppåt/nedåt (i stil med X-T3 & X-T5)
- Stativgängan sitter ej i linje med optikens mittpunkt, och ev. snabbplatta i normal storlek blir ett hinder för batteri- och minneskortsluckan
Bländare f/11.
Kort historik om X100-modellen
Den första X100 kom våren 2011 och ersattes våren 2013 av X100s. Nästa modell X100T släpptes redan på hösten året därpå 2014, och sen dröjde det nästan 3 år innan det var dags för den fjärde X100F i början på 2017. På våren 2020 när Covid-19 härjade som värst släpptes den femte X100V som bl a fick en ny och förbättrad optik. Och nu 2024 är det alltså dags för den sjätte X100VI som är den första X100:an som fått inbyggd bildstabilisering. Sensorupplösningen har ökat i nästan varje modell från 12MP, 16MP, 24MP, 26MP till nu 40MP i X100VI. Självklart har Fuji också gjort andra förbättringar för varje X100-modell såsom bättre autofokus, skärm och sökare samt nya funktioner och uppdaterat menysystem etc.
Slutsats
En av de bästa kompaktkamerorna på marknaden har nu äntligen fått inbyggd bildstabilisering (som jag och många andra klagat på i alla tidigare X100-modeller :) och med risk för att verka tjatig så vill jag också tacka Fujifilm för att de lyckas skapa kameror som gör fotografering till en ännu gemytligare syssla för både hobby- och yrkesfotografer. Det enda jag kan varna för är att X100VI kan för vissa av oss upplevas som beroendeframkallande.
Rekommenderas? -Absolut, och tack vare IBIS:en tycker jag den är värd att bytas upp till oavsett vilken X100-version man har sedan tidigare. Jag gillar också att kameran är så pass behändig att den ryms i en normalstor jackficka och är som gjord för att alltid ha med sig.
Jag upplever också att Fuji är lite mer lyhörda än många andra tillverkare när det kommer till klagomål från gnälliga kamerarecensenter (som t ex jag). De har faktiskt genom åren åtgärdat flera av mina minuspunkter som ingen annan verkat ha klagat över (åtminstone vad jag sett).
Som jag nämnt tidigare så fungerar nu ND-filtret även för videoläget, och där jag också anser att det gör mest nytta eftersom tillräckligt korta slutartider finns det i överflöd i X100VI. Auto-ISO fungerar också numera ihop med exponeringskompensationen i manuellt exponeringsläge för video. Jag har även klagat över samtliga Fuji-modeller som tidigare saknade minne för den menyinställning som man senast använde innan kameran stängdes av, även det har de fixat från och med 2021 när GFX 100s släpptes. Det tog visserligen många år att fixa, men bättre sent än aldrig. Tack Fuji!
Ifall det är något ord eller förkortning i texten ovan som du undrar över så finns förklaringen här ->
Nu kan du köpa eller byta upp dig till version 6 av Fujifilms omåttligt populära kompaktkamera i X100-serien - X100VI. En fantastiskt omtyckt kameramodell som äntligen fått inbyggd bildstabilisering (IBIS), som dessutom kompenserar för upp till 6 steg längre slutartider.
Processorn och sensorn i X100VI är samma X-Processor 5 och 40MP sensor som sitter i X-H2 och X-T5, vilket betyder förbättrad detaljåtergivning och snabbare bildhantering, Övriga nyheter i X100VI är bl a förbättrad autofokus, lägre bas-ISO på 125, möjlighet till kortast slutartid ner till 1/180 000 sekund och inbyggd kompatibilitet med Frame.io.
Objektivet är samma som i X100V och handlar om den förbättrade 23mm-optiken som ger framförallt skarpare resultat över hela bilden direkt på största bländaröppning jämfört med den äldre optiken.
Bländare f/11.
Utmärkande egenskaper:
6 stegs bildstabilisering
40MP BSI CMOS APS-C X-Trans sensor
X-Processor 5
Lägre bas-ISO på 125
Slutartid ned till 1/180 000
23mm brännvidd (motsvarande 35 mm)
Ljusstyrka f/2,0
Hybridsökare EVF & OVF
3" tums pekskärm, vinklingsbar uppåt/nedåt
Spårande AF för människor, djur, fåglar, fordon m.fl.
Seriebildtagning upp till 20 b/s
Inbyggt 4-stegs ND-filter (ND16)
Filmsimulering REALA
Filmar upp till 6,2K 30p
4K 60p med 1,14x beskärning
Video i 10-bitars 4:2:2 intern inspelning
Batteri upp till 450 bilder
Möjligt att ladda batteriet i kameran via USB-kontakten
Kompatibel med Fujis X-APP
Kompatibel med Frame.io utan extra tillbehör (trådlös molntjänst)
Samma vidvinkel- och teletillbehör som X100V passar
Finns i svart och silver/svart
Bländare f/11.
Vissa delar av texten nedan är kopierad från X100V.
IBIS
Den största nyheten i version VI är förstås att den fått en 5-axlig sensorbaserad bildstabilisering som kompenserar för upp till 6 steg längre slutartider när man använder LCD-skärmen eller EVF:en. Vid användning av genomsiktssökaren handlar det istället om 5,5 steg. En suverän funktion inte bara för stillbildstagning, utan även för dig som vill filma med kameran.
Autofokus
Autofokusen i Fujifilm X100VI är förbättrad med bland annat detekteringar för ansikte, ögon, djur, fåglar, bilar, motorcyklar, cyklar, flygplan, tåg, insekter och till och med drönare (välj fågel för insekter och flygplan för drönare). X100VI är tillräckligt snabb för normal fotografering, men AF-motorn är trots förbättrad AF-algoritm, inget jag skulle rekommendera för snabba rörliga motiv typ sport- eller djur i rörelse. Det finns totalt 425 st AF-punkter att välja mellan, och en begränsningsfunktion för AF-avstånd finns med två fasta val, samt ett anpassningsbart efter eget tycke.
Bländare f/5,6.
Bildskärm
Skärmen är vikbar uppåt/neråt och har även touch-funktion. Möjlighet till visning av focus peaking, rutnät, elektroniskt 2D- och 3D-vattenpass samt histogramvisning i realtid finns. Även zebra-mönster finns att välja, dock endast för videofunktionen.
Bländare f/4.
Sökare
Sökaren fungerar precis som tidigare antingen som vanlig hederlig genomsiktsökare eller elektronisk variant. Detta växlar man mellan via den lilla spaken på framsidan av kameran. Största fördelarna med elektroniska sökare är att de visar 100% och exakt rätt bildutsnitt, samt att all info som skärmen visar syns även i sökaren. Genomsiktssökare ger som alltid parallaxfel eftersom de sitter som regel vid sidan av optiken, men en ram i sökaren visar bildens rätta utsnitt och kompenserar för detta. Via genomsiktsökaren får man också tillgång till rutnät och vattenpass, samt en liten ruta i högra hörnet där man kan se t ex foucs peaking genom att vicka spaken till vänster (funktionerna väljs i menyn). I elektroniskt mätsökare-läge (OVF + liten EVF i nedre hörnet) är det möjligt att få 100% crop i den lilla digitala bilden. Fujifilm X100VI har precis som sin föregångare en mycket smart och bra hybridsökare.
Bländare f/11.
ND16
X100VI har samma typ av inbyggda 4-stegs ND-filter som X100V och som är lämpligt att aktivera när man vill använda största bländaröppning i starkt solljus, eller när man är ute efter längre slutartider för att skapa rörelseoskärpa i motivet som t ex rinnande vatten i samband med längre slutartider. Det är också mycket användbart vid filmning och när man håller sig till den klassiska regeln om "dubbla" slutartiden i förhållande till bilder per sekund (exempel: 1/50 sekund till 25 fps).
Bländare f/8.
Batteriladdning
Märkligt nog ingår det varken extern batteriladdare eller någon USB-nätadapter avsedd för 230 volt, utan endast en USB-C kabel. Det tycker jag var lite väl snålt av Fuji. Jag rekommenderar att köpa till laddare och extra batteri här->
Batteriet kan alltså laddas direkt i kameran via USB C-kontakten, och tack vare detta kan man också använda portabla reseladdare/powerbanks. Det är även möjligt att fortsätta fotografera eller filma medan kabeln kvar i uttaget så länge man aktiverat "USB-Strömkälla" i menyn. Drift av kameran är dock ej möjlig via USB-kontakten. Powerbank eller extra batteri är alltid bra att ha med sig, det är oerhört frustrerande att inte kunna ta fler bilder när det händer något intressant bara för att batteriet tagit slut.
Bländare f/2,8.
Video
Filmfunktionen har uppgraderats ganska rätt rejält och du kan filma från FHD 1080p och 4K upp till 6,2K / 30p / 200Mbps / 10-bitars 4:2:2 i H.265 eller 8bit 4:2:0 i H.264. Videokvaliteten är mycket bra med relativt låga brusnivåer upp till ISO 3200, och ISO 6400 fungerar bra i vissa situationer lite beroende på motivets utseende och karaktär. Autofokusen har även i videoläget förbättrats tack vare nya algoritmer för spårnings-AF, men jag kan inte påstå att AF-motorn jobbar supersnabbt ens med de snabbaste inställningslägena.
Till skillnad från X100V så kan nu det inbyggda ND16-filtret i optiken aktiveras även för videoläget, och Auto-ISO lirar numera ihop med exponeringskompensationen i manuellt exponeringsläge. Kontakter finns för HDMI-Micro typ D, en kombinerad 2,5mm-kontakt för mikrofon eller fjärrkontroll och USB-C. Uttag för hörlurar saknas, men med en adapter för USB-C till 3,5mm teleplugg så kan man använda även hörlurar.
Bländare f/8.
Bildkvalitet
Man behöver inte oroa sig speciellt mycket över att bruset ökat trots att upplösning och pixeltäthet ökat ytterligare med 14MP mer än X100V (en pixeltäthet som faktiskt motsvarar över 90MP på en fullformatskamera). Den ger (precis som X-H2 och X-T5) förvånansvärt lågt brus även på höga ISO som t ex 6400. Som bilderna kommer ur kameran i både JPEG och RAW tycker jag att de mår bättre av att skärpas upp en aning, så jag valde dessa skärpeinställningar i Capture One: Mängd 250, Radie 0,8 och Tröskelvärde 0,5.
I deras systemkamera X-H2 som har samma sensor och processor upplevde jag det dynamiska omfånget som något snävare än vad det brukar vara i Fujis 26MP-kameror, och speciellt uppenbart tyckte jag det var i JPEG-filerna som de kom direkt ur kameran, eller i video med standard färgprofiler. Men jag upplever inte att X100VI dras med lika snävt omfång, sen om det beror på att Fuji sänkt bas-ISO en aning och på så sätt lyckats skapa ljuskänsligare pixlar på sensorn, eller om det beror på förbättrad JPEG-behandling via processorn, låter jag vara osagt. Andra fördelar med 40MP är att ger större möjligheter att beskära bilden och att detaljåtergivningen ökat rätt rejält, vilket märks framförallt när man plåtar natur och landskap och granskar bilderna i 100% på en bra och högupplöst dataskärm.
Bländare f/5,6.
Betyg 1-10:
Bildkvalitet 9,3
Byggkvalitet 8,5
Funktion 8,5
Pris 8
Bländare f/11.
Plus
+ Äntligen inbyggd bildstabilisering (IBIS)
+ Mycket bra bildkvalitet för både stillbilder och film
+ Förbättrad detaljåtergivning tack vare 40MP
+ Lägre bas-ISO på 125 (tidigare 160 & 200)
+ Kortast slutartid 1/180 000 sek med elektronisk slutare
+ Förbättrad autofokus med fler detektionsval
+ I princip ljudlös bildtagning med elektronisk slutare & manuell fokusering
+ Gott om inställningar för den avancerade fotografen
+ RAW format + inbyggd redigering & konvertering till JPEG
+ Känns gediget byggd i mycket trevlig retro-design
+ Bra vikbar skärm med touch-funktioner
+ Suverän hybridsökare
+ Joystick för att flytta AF-punkterna samt menynavigera
+ Särskilda rattar för slutartid & exponeringskompensation
+ Dubbla inställningsrattar med extra tryckfunktion
+ 10 st programmerbara Fn-knappar (varav 4 st med touch på skärmen)
+ Q-knapp för snabb åtkomst av viktiga och valbara funktioner
+ Focus peaking-funktion för både stillbild och video
+ Zebra-funktion, fungerar dock endast för video
+ Inbyggt 4-stegs gråfilter för både stillbild och video
+ Blixtsko för extern blixt, samt inbyggd blixt
+ Kombinerad ingång för elektronisk fjärrkontroll eller mikrofon (2,5mm)
+ USB-C-kontakt, och batteriet kan laddas via USB med t ex en powerbank
+ Bra och lätthanterlig Wifi-funktion med trådlös fjärrkontroll
+ Väderskydddad konstruktion inklusive filteradapter AR-X100 och filter
+ X100VI minns den menyinställning som användes innan kameran stängdes av (till skillnad från tidigare X100-modeller)
Bländare f/11.
Minus
- 1st SD-kortplats som endast är kompatibel med UHS-I (fungerar med UHS-II-kort men ger ej högre kapacitet)
- För att väderskyddet ska gälla krävs det en filteradapter och filter på objektivet
- ISO-reglaget är kanske en trevlig retro-design, men ej särskilt lättmanövrerat, och speciellt i minusgrader
- Zebra-funktionen fungerar inte för stillbildstagning
- Mikrofonkontakten är ej standard 3,5mm (utan 2,5mm)
- Ingår ingen batteriladdare (utan endast USB-C kabel) Laddare och batteri finns här->
- Jag hade gärna sett fler vinklingsmöjligheter för skärmen istället för endast uppåt/nedåt (i stil med X-T3 & X-T5)
- Stativgängan sitter ej i linje med optikens mittpunkt, och ev. snabbplatta i normal storlek blir ett hinder för batteri- och minneskortsluckan
Bländare f/11.
Kort historik om X100-modellen
Den första X100 kom våren 2011 och ersattes våren 2013 av X100s. Nästa modell X100T släpptes redan på hösten året därpå 2014, och sen dröjde det nästan 3 år innan det var dags för den fjärde X100F i början på 2017. På våren 2020 när Covid-19 härjade som värst släpptes den femte X100V som bl a fick en ny och förbättrad optik. Och nu 2024 är det alltså dags för den sjätte X100VI som är den första X100:an som fått inbyggd bildstabilisering. Sensorupplösningen har ökat i nästan varje modell från 12MP, 16MP, 24MP, 26MP till nu 40MP i X100VI. Självklart har Fuji också gjort andra förbättringar för varje X100-modell såsom bättre autofokus, skärm och sökare samt nya funktioner och uppdaterat menysystem etc.
Slutsats
En av de bästa kompaktkamerorna på marknaden har nu äntligen fått inbyggd bildstabilisering (som jag och många andra klagat på i alla tidigare X100-modeller :) och med risk för att verka tjatig så vill jag också tacka Fujifilm för att de lyckas skapa kameror som gör fotografering till en ännu gemytligare syssla för både hobby- och yrkesfotografer. Det enda jag kan varna för är att X100VI kan för vissa av oss upplevas som beroendeframkallande.
Rekommenderas? -Absolut, och tack vare IBIS:en tycker jag den är värd att bytas upp till oavsett vilken X100-version man har sedan tidigare. Jag gillar också att kameran är så pass behändig att den ryms i en normalstor jackficka och är som gjord för att alltid ha med sig.
Jag upplever också att Fuji är lite mer lyhörda än många andra tillverkare när det kommer till klagomål från gnälliga kamerarecensenter (som t ex jag). De har faktiskt genom åren åtgärdat flera av mina minuspunkter som ingen annan verkat ha klagat över (åtminstone vad jag sett).
Som jag nämnt tidigare så fungerar nu ND-filtret även för videoläget, och där jag också anser att det gör mest nytta eftersom tillräckligt korta slutartider finns det i överflöd i X100VI. Auto-ISO fungerar också numera ihop med exponeringskompensationen i manuellt exponeringsläge för video. Jag har även klagat över samtliga Fuji-modeller som tidigare saknade minne för den menyinställning som man senast använde innan kameran stängdes av, även det har de fixat från och med 2021 när GFX 100s släpptes. Det tog visserligen många år att fixa, men bättre sent än aldrig. Tack Fuji!
Ifall det är något ord eller förkortning i texten ovan som du undrar över så finns förklaringen här ->