Bloggpost

2023-03-02

Fotohistoria: Gokoku

En kamera som har en återspolningsratt som helt saknar funktion, endast avsedd att ge samma look som en Leica. Detta är ännu en mycket ovanlig kamera. Denna gång från Japan. Vi ska titta närmare på en Gokoku No.1.

6 februari 1936 bryter sig en pappersdivision ur Rikagaku Kogyo och bildar Riken Kankoshi Co. 1938 byter de namn till Riken Optical Co., Ltd. och börjar tillverka objektiv och kameror. 1963 byter de namn till Ricoh Company, Ltd och 2011 så köper Ricoh upp Pentax.

Gokoku No.1 lanserades egentligen 1938 som Riken No.1. Den har fokalplansslutare och påminner inte så lite om en Leica. Riken No.1 såldes som Gokoku No.1 under 1939 och 1940. Gokoku är japanska betyder "beskyddare av landet" vilket var ett av krigstidens patriotiska namn som Riken använde. 

Kamerans logo är lite udda med ett stiliserat G som knappt kan utläsas. Kameran är märkt R.K.K. vilket då står för Riken Kōgaku Kōgyō. Slutaren klarar 1/500s - 1/20s + Z. Man beräknar att mellan 1500 och 2000 exemplar tillverkades.

På kamerans topp sitter frammtningsratten på höger sida och under den sitter filmräkneverket. Slutaren spänns i samma rörelse som filmen dras fram. Eftersom den använder 127-film så behövs filmen inte spolas tillbaka, Som jag skrev i inledningen så sitter det en återspolningsratt som helt saknar funktion. Dess enda syfte är att ge kameran en Leica-look. Man tar bort hela bakstycket tillsammans med kamerans botten för att ladda filmen. Negativen blir 3x4cm. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto.

/Thomas