Fotohistoria: Mentor Dreivier

Idag ska vi titta ännu en sällsynt kamera, denna också från 1930-talet.

1898 grundade Hugo Breutmann ett företag för tillverkning av kameror i Berlin. 1899 gick säljaren Frantz Goltz in som delägare. Företaget fick namnet Goltz & Breutmann OHG Fabrik für photographische Apparate. Dess kameramärke var Mentor och dess specialitet var kameror med fokalplansslutare. Affärsmannen Gustav Adolf Heinrich ersatte senare Goltz. Heinrich tvingade fram en vidareutveckling av företaget och dess flytt till Dresden. Under första världskriget tillverkade företaget flygkameror, men Heinrich återupplivade den civila kamerabranschen efter kriget. 1921 döptes företaget om till Mentor Kamerafabrik Goltz & Breutmann och hade 1929 hade de 180 anställda. De var framgångsrika med sina SLR-kameror och sin Mentorett, en TLR med fokalplansslutare.

Den ekonomiska krisen efter 1929 och Heinrichs död 1935 ledde till företagets nedgång. 1944 köpte hantverksmästaren Rudolf Großer från företag A. Nobles upp hela företaget och startade om verksamheten med 15 anställda, men fabriken totalförstördes när Dresden bombades i februari 1945. Mentor överlevde ändå kriget, och fortsatte att tillverka storformatskameror. Företaget nationaliserades som VEB Mentor Großformatkameras Dresden i april 1972, då med 21 anställda, och 1980 införlivades det in i statliga VEB Pentacon.

Mentor Dreivier ger 3x4 cm bilder på 127-film. Namnet Dreivier är tyska: Drei Vier, vilket betyder Tre Fyra som då åsyftar negativformatet. Kameran är tillverkad av ovan nämnda Mentor (Goltz & Breutmann) i Dresden omkring 1930. Det är förmodligen den minsta kameran tillverkad av Mentor, som var mer kända för boxformade SLR-kameror. De få exemplaren som setts på marknaden har alla antingen en f/3,5 eller f/4,5 Carl Zeiss Jena Tessar och en Compur-slutare som klarar 1/300s - 1s + B + T. Kameran fanns även med en f/2.8 Tessar, eller en Leitz f/3.5 Elmar eller f/2.5 Hektor eller Elmax.

Några exemplar har ett hopfällbart bordsstativpå höger sida av framsidan av kroppen, vilket gör att kameran kan stå på sin sida på en plan yta, då för horisontella bilder.  

Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas