• Test: Sony FE 50/1,4 GM

    Test

    Nu kan du läsa vårt test på Sonys senaste tillskott i GM-serien!

    Mats: Sony FE 50mm f/1,4 GM är ett lagom stort normalobjektiv, det känns välbyggt och varken för stort eller för litet. Tack vare 11 st avrundade bländarlameller får du runda bokehcirklar och fin teckning i bakgrunden.

    Skärpan imponerar stort redan på f/1,4, och det gäller dessutom över hela bilden. Det är nästan lika skarpt i mitten av bilden på f/1,4 som på skarpaste bländarna runt f/4-f/5,6, och det skiljer inte speciellt mycket i skärpa längst ut i kanterna heller.  Sony FE 50/1,4 GM är ett otroligt skarpt objektiv från kant till kant.

    Det är inte 100% fritt från lateral och axial kromatisk aberration, men de håller sig på försumbara nivåer. Vinjetteringen är som brukligt bland ljusstarka objektiv klart påtaglig på full öppning och försumbar efter ca 4-5 stegs nedbländning. Helt normalt.

    Läsa hela testet här: Sony FE 50/1,4 GM

    Fler bilder tagna med Sony FE 50mm f/1,4 GM hittar du här ->>

  • Nyhet: Samyang AF 75/1,8 för Fuji XF

    Nyhet

    En mycket lätt optik med hög kvalitet!

    Idag lanserar Samyang en ljusstark 75mm till Fujifilms APS-C anpassade X-fattning. Baserad på Samyang V-AF 75mm T 1,9s konstruktion får du ett objektiv som fungerar utmärkt för både porträttfotografi och närbilder i video. Tillsammans med sin stora bländare på f/1,8 kan du även använda objektivet i sämre ljusförhållanden.

    Objektivet har en väderskyddad konstruktion mot damm och fukt och väger endast 257 gram, vilket är ca 66% lättare än Fujifilms objektiv med närmast brännvidd Fujinon XF 80/2,8 R LM OIS WR Macro.

    Utmärkande egenskaper: 

    • 75mm brännvidd motsvarar 112,5mm på fullformatssensor 
    • Ljusstark f/1,8 bländare lämpar sig för svagt ljus 
    • Asfäriska linser ger hög upplösning och vacker bakgrundsoskärpa 
    • Mycket kompakt och lätt i jämförelse med motsvarande objektiv 
    • Snabb och tyst STM fokusmotor 
    • Väderskyddad mot fukt och damm 
    • Programmerbar funktionsknapp via Samyang Lens Station

    Ett test kommer så snart som möjligt så håll utkik efter det framöver!

    Läs mer och förbeställ redan idag: Samyang AF 75/1,8 för Fuji XF

  • Tävlingen #cyberfågel2023 är avgjord

    Ett stort grattis till Axel Graneskog och Max Kusserow!

    I samband med att den eminente fågelfotografen Jonas Classon skulle besöka Umeå för att föreläsa på Nolia hölls även en tävling. Temat för tävlingen var mycket passande nog fågelfotografi. Första priset bestod av en personlig Portfolio Reveiw + ett exemplar av Jonas bok Lappuggla : skogens dolda väsen och andra priset ett exemplar av boken.

    Nu har vår jury valt ut två vinnande bidrag (som kan ses på Instagram under taggen #cyberfågel2023) och vi säger grattis till Axel Graneskog som tar hem första plats i tävlingen med sitt bidrag med den sovande ugglan, och vi säger även grattis till Max Kusserow som tar hem andra plats för sin vackra bild på rubinnäktergalen omgiven av snöflingor.

    Vi vill även rikta ett stort tack till Jonas Classon, Sirui och alla som varit med och tävlat, det är alltid svårt för juryn att välja ut de vinnande bidrag bland alla fantastiska bidrag och den här gången var inget undantag. Det är alltid roligt för oss att få ta del av er talang.

    Nu laddar vi om så håll utkik efter fler tävlingar snart igen!

  • Tävling: Jubileumsresa med Fujifilm och konstnärsduon Alexandrov Klum

    Idag är sista dagen att skicka in ditt bidrag för chansen att vinna en oförglömlig fotoresa värde 24 900:- på Madeira tillsammans med Fujifilm och Mattias & Iris Alexandrov Klum. Upplev makalösa landskap, testa Fujifilms kameror, bo förstklassigt och lär av Sveriges internationellt sett mest erkända fotografer under din resa.

    Kom med i tävlingen "Unika Landskap" som är vårens stora tävling där du kan vinna en fotoresa i världsklass.
    Tävlingen anordnas i samarbete med Fujifilm som kommer att finnas med på resan och ge dig som deltagare möjlighet att testa deras prisade GFX-kameror samt en hel uppsättning objektiv. Ta chansen att testa dessa produkter och din egen fotoutrustning i en fantastisk och omväxlande miljön på Atlantens Pärla.

    Väl på plats guidas du av konstnärsduon och Fujifilm-ambassadörerna Mattias och Iris Alexandrov Klum som är mycket väl bekanta med omgivningarna. De kommer att hålla lärorika föredrag, medverka vid bildredigering och bildutvärderingar samt ge handfasta tips och råd när du är ute och fotograferar.
    Du sover på förstklassiga Golden Residence Hotel och får smaka på det bästa det portugisiska köket har att erbjuda.

    Detta är en jubileumsresa som Zoom Fotoresor anordnar så det bjuds även på andra spännande överraskningar under resans gång. Priset för denna tävling har ett värde på 24 900:-.

    Tid: 31 maj - 4 juni
    Resa, mat och boende på Maderia ingår.
    Resan till och från Madeira besörjer du själv för.

    Här finns mer information om jubileumsresan "Madeiras Unika Landskap".

    Gör så här för att vara med och tävla

    Du tävlar med din egentagna bild i temat "Unika landskap".
    Skicka in ditt bidrag på tavling@cyberphoto.se senast den 27 februari 2023.
    En jury bestående av Fujifilm och CyberPhoto kommer sedan att utse en vinnare i början på mars.
    Vinnaren kontaktas och kommer även att uppmärksammas i våra sociala medier.
    När du deltar ger du CyberPhoto rätt att publicera din bild på hemsidan och på sociala kanaler. 
    Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

  • Drönarsöndag: Snöklätt utebad

    En bild lika "ren" som snön.

    Jag tycker om den minimalistiska renheten i den här bilden. Träden och buskarna adderar lite textur i bilden men annars är den i princip helt fri från det och färg,. Det är mest former från basängerna och rutschkanorna man kan utröna.

    Bilden är tagen med DJI Mavic Pro

    /Carl

    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Klängiga paddor

    Veckans X-files är inskickad av Amanda Gruvnäs.

    Amanda: Varje vår fotograferar jag grodor och paddor som leker i olika vattensamlingar. Förra året upplevde jag någonting nytt som jag inte har sett tidigare. Det var två paddor (hanar) som klängde sig fast på en hona under parningen. Det är vanligt att det händer, men det var första gången som jag såg det. Honan försökte att simma runt, men det var svårt och hon gjorde höga läten (som att säga att nu får ni ge er). Det blev lite tungt och svårt att hålla sig vid vattenytan.

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen med Nikon D3200


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Test: Nikon Nikkor Z 400/2,8 TC VR S

    Test

    Test: Nikon Nikkor Z 400/2,8 TC VR S

    Brännvidden tillsammans med den snabba och träffsäkra autofokusen gör att detta objektiv passar perfekt till sport-, djur- och naturfoto där du behöver hålla avstånd från ditt motiv. Den inbyggda optiska bildstabiliseringen som kompenserar för upp till 5,5 steg längre slutartider hjälper dig få skarpa bilder även utan stativ.


    Mats: Med ett Nikkor Z 400/2,8 TC VR S får du tillgång till två objektiv - 400mm f/2,8 och 560mm f/4 tack vare den inbyggda 1,4x konvertern, och kompletterar du med ytterligare en 1,4x eller 2x konverter så kommer du åt tre brännvidder till på 784mm, 800mm och 1120mm. Men med extra konverter får man givetvis räkna med lägre ljusstyrka (f/5,6 & f/8) och märkbart softare bildresultat.

    Nikon Z 400/2,8 TC VR S är en mycket skarp och vältecknande optik redan på största bländaröppning, vilket också gäller över hela bilden från kant till kant. Om man bländar ner 1-2 steg så ökar skärpan ytterligare en aning och det blir absolut knivskarpt.

    En förhållandevis svag vinjettering förekommer som brukligt på full öppning, och är helt bort nedbländad runt f/8. I övrigt är optiken i stort sett fritt från distorsion och kromatisk aberration.

    Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z 400/2,8 TC VR S

    Fler bilder tagna med Nikon Nikkor Z 400/2,8 TC VR S finns här ->>

  • Sigma lanserar sin populära APS-C-trio till Nikon Z!

    Nyhet

    En utsökt uppsättning fasta objektiv.

    För nästan exakt ett år sedan idag var det Fujifilmanvändare som fick glädjas åt att Sigma lanserar sin DC DN Contemporary-trio till XF-fattningen och nu har turen kommit till Nikon. Det rör sig alltså om den ljusstarka trion av fasta objektiv Sigma 16/1,4 DC DN C | Sigma 30/1,4 DC DN C och Sigma 56/1,4 DC DN C till APS-C, även känt som DX när det kommer till Nikonkameror.

    Vi har för nuvarande inget datum för när dessa kan tänkas dyka upp i lager men kommer självklart att uppdatera dig om detta när vi vet mer.

    Läs vårt test och se bilder tagna med dessa objektiv (till Sony E) här: Sigma 16/1,4 DC DN C | Sigma 30/1,4 DC DN C | Sigma 56/1,4 DC DN C

  • Jonas Classon besöker Umeå

    Kom och lyssna idag kl 18:00 till en av Sveriges allra bästa fågelfotografer som håller en inspirerande föreläsning på Nolia, Umeå.

    Jonas Classon är en svensk fotograf med hela världen som sitt arbetsfält. Hans fågelbilder har vunnit internationella priser, ställts ut i flera länder och uppmärksammats i bland annat brittiska The Times. Under den här inspirerande föreläsningen berättar Jonas om sin egen väg att bli fågelfotograf och hur skapandet och naturen hjälpte honom upp i en tid av svår sjukdom.

    Genom åren har två fotoböcker kommit till. Du kommer även få även höra tankar om hur bildidéer kan bli förverkligade och hur man fortsätter att utvecklas som fotograf, allt ackompanjerat av de vackra bilder han skapat. Föreläsningen arrangeras i samarbete med Sirui.

    Föreläsningen sträcker sig till alla och är gratis att delta under.
    Plats: Nolia
    När: Torsdag 23/2
    Kl: 18:00
    Ta gärna med en vän eller kollega.

    Välkommen!

  • Fotohistoria: Baby Sibyl

    Detta kanske inte ser ut som den mest spännande kameran i världen men det är väldigt sällsynt.

    Denna kamera, Baby Sibyl, tillverkades någon gång på 1920-talet av Newman & Guardia, som låg på 17 & 18 Rathbone Place, London i England. Newman & Guardia var ett stort namn inom kameratillverkning i England i början av 1900-talet. En av grundarna var en känd kamerakonstruktör, Arthur Samuel Newman, och det var han som uppfann centralslutaren. Han var också en av grundarna till Royal Photographic Society.

    Newman & Guardia använda ofta engelska Ross Xpres eller tyska Carl Zeiss objektiv till sina kameror. De tillverkade också en del tidiga instrument för flygplan. Företaget tillverkade kameror 1893 till 1956, och på 1960-talet ska det ha flyttat till Templefields Industrial Estate, Edinburgh Way, Harlow, Essex. På 1970-talet köptes företaget upp av Debrie Lawley. Det är all historik som jag kunde hitta. 

    Denna Baby Sibyl har en slutare som klarar 1/200s - 1/2s + B + T. Baby Sibyl var Newman & Guardias minsta kamera som de tillverkade. De första årgångarna hade Cooke eller Tessar objektiv men kring 1914 så började de använda Ross Xpres 75mm f/4,5 istället. 

    Totalt så tillverkades endast 1450st Baby Sibyl och bara ett fåtal finns kvar idag. De tillverkades fram till kring 1940. Om du mot förmodan råkar ha en sådan här kamera så kan du veta ungefärligt tillverkningsår genom att se vilken optik som sitter monterad på kameran:

    Zeiss Tessar f4.5 3" 1912 - 1914  
    Ross-Zeiss Tessar    f4.5 3" 1912 - 1914  
    Cooke Series IV f5.6 3" 1912 - 1914  
    Ross Xpres f4.5 3" 1914 - ?  
    Cooke Series II f4.5 3" 1914 - 1919  
    T.T.H. Aviar f4.5 3" 1919 - 1922  
    Dallmeyer Serrac f4.5 3" 1920 - ?  
    Wray Lustrar f4.5 3" 1920 - ?  
    T.T.H. Sibyl-Aviar f4.5 3" 1922 - ?  
    Ross Teleros f5.5 6 ¼" 1923 - ?  
    Dallmeyer Dallon f5.5 5 ¼"    1920 - ?  

     

    Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Test: Samyang V-AF 35 T1,9 FE

    Test

    Nu har vi testat ännu ett objektiv i Samyangs imponerande V-AF-serie!

    Mats: Redan på största bländaröppning f/1,8 är skärpan mycket bra till förvånansvärt stor del av bilden, och som vanligt ökar skärpan ytterligare vid nedbländning ca 2-3 steg. Vinjettering och distorsion håller sig på normala nivåer och ungefär vad man kan förvänta sig i denna pris- och prestandaklass.

    Lateral kromatisk aberration, förekommer i lite högre grad än önskat, men det är inte mer än att det går att trolla bort med en knapptryckning i RAW-programmet.

    Även objektivets bokeh och motljusegenskaper får godkänt betyg, och jag gillar speciellt den solstjärns-effekt som uppstår vid direkt motljus i nedbländat läge.

    Läs hela testet här: Samyang V-AF 35 T1,9 FE

    Fler bilder tagna med Samyang V-AF 35 T1,9 FE hittar du här ->>

  • Nyhet: Sony FE 50/1,4 GM

    Nyhet

    Mindre, lättare och snabbare än Sonys tidigare 50mm-optik med bländare f/1,4.

    Nu presenterar Sony sitt nya fullformatsobjektiv FE 50/1,4 GM: ett nytt G Master-objektiv med fast brännvidd och stor bländare f/1,4. Objektivet är framtaget att erbjuda mycket hög bildkvalitet och optimala funktioner för professionella fotografer, videokreatörer och entusiaster med höga krav.

    Den optiska designen inbegriper ett asfäriskt ED-element (Extra Low Dispersion Aspherical), två XA-element (Extreme Aspherical) och ett asfäriskt element för att ge en optimal upplösning. Den cirkelformade bländaren har 11 lameller vilket ska ge en mjuk och fin bakgrundsoskärpa, även i något nedbländande situationer.

    Autofokuseringen hanteras av två linjära XD-motorer (Extreme Dynamic) för att leverera snabba och exakt fokusering för både filminspelning och fotografering.

    Vid en första anblick kan detta objektiv tyckas snarlikt Sony Zeiss Planar T* FE 50/1,4 ZA som delar både brännvidd och bländarstorlek. Sony FE 50/1,4 GM är först och främst 33% lättare än både Zeiss-objektivet och det desto nyare Sony FE 50/1,2 GM vi fick bekanta oss med tidigt 2021. Sen är autofokusen 1,9x snabbare än Zeiss-objektivet, enligt Sonys interna tester, tack vare de två linjära XD-motorerna.

    Självklart kommer vår produktspecialist Mats att ta reda på vad Sonys nya objektiv går för så håll utkik efter testet framöver.

    Läs mer och förbeställ redan nu: Sony FE 50/1,4 GM

     

  • Släpp loss kreativiteten med TourBox

    Få full kontroll över din foto- och videoredigering!

    TourBox NEO och TourBox ELITE är kontrollpaneler som underlättar arbetet med t ex fotoredigering eller videoredigering i datorn och är kompatibla med både Windows och Mac. Panelen har ett antal knappar, reglage och vred - där funktionen kan skräddarsys efter respektive programvara eller användningsområde. Den huvudsakliga skillnaden mellan NEO och ELITE är att den sistnämnda fungerar trådlöst via Bluetooth och har avancerad haptisk feedback medan NEO ansluts med kabel till datorn och är därför något lägre i pris.

    Carl på CyberPhoto har provat på TourBox och har följande att berätta om sina intryck:

    Jag ska erkänna att jag initialt var skeptisk, inte mot själva kontrollpanelen utan min förmåga att förändra sättet jag redigerar foto och video. Många kan säkert känna igen sig i detta att när man gjort en sak på ett visst sätt tillräckligt länge kan det bli svårt att se sig göra det annorlunda.

    Ungefär så gick tankarna när jag kopplade in TourBox i datorn och laddade ner den tillhörande mjukvaran TourBox Console som översätter knapptrycken till kommandon. Till min förvåning tog det inte lång tid alls innan en vana började gro i vilka knappar som gjorde vad. TourBox Console kommer med ett par förinställningsprofiler för några av de mest populära foto- och videoredigeringsprogrammen men TourBox tillhandahåller även ett användarskapat bibliotek av profiler på sin hemsida till alla möjliga program som exempelvis TurboCAD, Cubase, Krita och Microsoft Excel så tro inte att den här apparaten endast kan användas till foto- och videoredigering.

    TourBox kanske allra största styrka, i mitt tycke, är möjligheten att skräddarsy kontrollpanelen på exakt det sätt du vill ha den vilket i sig var ett rätt roligt moment att fundera på hur knapparna och vreden kunde användas på bästa sätt. Det går nämligen att programmera olika funktioner för samma knapp genom att du dubbelklickar på den eller klickar på den i kombination med en annan knapp. Detta säkerställer att du har tillräckligt med möjligheter att programmera alla kommandon du behöver för att effektivisera ditt arbete.

    Läs mer och beställ här: TourBox NEOTourBox ELITE

  • Drönarsöndag: En fin höstmorgon

    Veckans Drönarsöndag är inskickad av Jonas Holmberg.

    Jonas: Denna tog jag med min DJI Mavic Air 2 en fin höstmorgon. Bilden är tagen i Lerum utanför Göteborg. Jag fick vänta till dimman låg precis rätt, så fick åka upp och ner några gånger innan jag träffade rätt.

    Klicka här för större bild >>


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: När mineraler bildar kristaller

    Veckans X-files är inskickad av Ulf Jordung.

    Ulf: Här kommer ett par macrofoton av en del av naturen som många inte ser, nämligen när mineraler bildar olika kristaller. Dessa kommer från en gammal gruva utanför Åkers Styckebruk och många av dessa bildar små men otroligt vackra kristaller som lämpar sig perfekt för macrofoto med hög förstoring.

    Den första bilden visar små Kopparkis kristaller med vita kvastar av Aragonit. Bilden är stackad i Zerene stacker och består av drygt 110 delfoton , FoV ~1,3mm.

    Den andra bilden visar små "lådor" av Apofyllit som sitter i ett litet hålrum av äppelgrön Prehnit. Bilden är likaså stackad i Zerene stacker och består av drygt 80 delfoton , FoV ~1,5cm.

    Vem sa att stenar inte kan vara vackra ??

    Skickar även med en till mineralbild av pyttesmå Aktinolit-nålar från samma ställe. Svårigheten här var att få till en ljussättning så att nålarna överhuvudtaget syntes och gick att fota. Fov ~4mm.

    Klicka här för att se bilderna i full storlek: Bild 1 >> | Bild 2 >> | Bild 3 >>

    Ulfs uppställning

    Bilderna är tagna med en Canon 600D med en bälg från Novoflex + ett antal mellanringar och slutligen ett bakvänt objektiv Durst Neonode 50mm.

    Själva uppställningen har jag byggt själv där jag flyttar det objekt jag fotar via en kullagrad släde med mickrometerskruv där jag kan flytta 5µm åt gången som minst.

    20230216_193827_blogg.jpg

    Jag fick tag på en Novoflex bälg med lite tillbehör och till den byggde jag en uppställning baserat på två skenor som man använder till 3D-skrivare. På så sätt kan jag flytta på både kameradelen såväl som objektdelen lite extra vid behov (beroende hur objektet ser ut i storlek). Kamera & bälg kan jag också maka på med både själva bäljen och en extra lång snabb-skena. På så sätt kan jag anpassa uppställningen utefter den mineralstuff som jag skall fota. Även om själva mineralkristallen som jag vill fota kan vara väldigt liten, så händer det att den sitter på en sten som kan vara relativt stor.

    Själva objektdelen styr jag manuellt med en µm-skruv på en kullagrad släde. Med några olika bakvända objektiv kan jag få förstoringar mellan ~5 - 20ggr vilket räcker för de mesta. Beroende på förstoringsgrad och hur mineralstuffen ser ut kör jag mellan typ 30 till 150 delfoton som jag senare stackar i Zerene Stacker Pro + lite städning i Photoshop. För att lättare hålla koll på skärpan använder jag en Viltrox kameramonitor vilket gör livet mycket lättare.

    Hela uppställningen står fastnaglat på ett bord som jag själv byggt som har en vikt av ~100kg så att det hela står helt pall och stadigt. Själva riggningen av objektet jag vill fota kan ta ett par timmar för att få det precis som jag vill med ljussättning och allt. Sedan tar det 10 - 15 minuter att fota + lite efterarbete i datorn.


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Umeå Fatbike Race 2023

    Full fart i backen på söndag!

    Nu på söndag 19/2 kl 10:00 går startskottet för Umeå Fatbike Race 2023 som CyberPhoto är med och sponsrar. Racet kommer äga rum på Hamptjärnsberget, Umeå och hålla på till 15:00. Umeå Fatbike Race är en motionstävling och som namnet antyder handlar sporten om cykel. Tävlingsbanan består av en kuperad varvbana där varje varv mäter ca 6,2 km med en total längd av 25 km.

    Anmälan till racet är öppet t.o.m. 18/2 kl 23:59 så om du vill delta hittar du anmälningsformuläret här: UFBR 2023 Anmälan

    För mer information besök https://www.umeafatbike.se/

    Det går även att följa eventet live via Vimeo:
     

  • Säkerhet i naturen med Garmin inReach Mini

    Bevarandafotograf Jonas Paurell berättar varför Garmin inReach Mini alltid följer med honom ut på äventyr.

    Garmin inReach Mini är en satellitkommunikationsenhet och nödsändare framtagen för naturfotografer, snöskoteråkare, skogsarbetare, renskötare, jägare, eller fjällvandrare. Med inReach Mini kan du alltid kalla på hjälp eller nå dina nära och kära, även på platser där mobiltelefonen inte har täckning.

    Jonas Paurell är naturfotograf, utforskare, fotoworkshopsledare, och certifierad internationell fjälledare (UIMLA). Han är ute i naturen året runt både i närområdet där han bor och på några av de mest avlägsna platserna på jorden där han arbetar med att berätta historier som främjar bevarandet av vilda platser och djur.

    Jonas berättar: Jag har använt Garmin inReach Mini sedan den lanserades 2018. Jag använder den för att först och främst när jag är ute i naturen för att vara säker på att alltid kunna komma i kontakt med räddningstjänsten ifall någonting händer. Detta gäller ju både i Sverige och utomlands då den funkar i princip överallt när man har fri sikt mot himlen och alla satelliter. Att kunna skicka en nödsignal via satellit är utan tvivel den viktigaste funktionen.

    Läs hela artikeln här: Säkerhet Med Garmin InReach Mini

  • Fotohistoria: Mentor Dreivier

    Idag ska vi titta ännu en sällsynt kamera, denna också från 1930-talet.

    1898 grundade Hugo Breutmann ett företag för tillverkning av kameror i Berlin. 1899 gick säljaren Frantz Goltz in som delägare. Företaget fick namnet Goltz & Breutmann OHG Fabrik für photographische Apparate. Dess kameramärke var Mentor och dess specialitet var kameror med fokalplansslutare. Affärsmannen Gustav Adolf Heinrich ersatte senare Goltz. Heinrich tvingade fram en vidareutveckling av företaget och dess flytt till Dresden. Under första världskriget tillverkade företaget flygkameror, men Heinrich återupplivade den civila kamerabranschen efter kriget. 1921 döptes företaget om till Mentor Kamerafabrik Goltz & Breutmann och hade 1929 hade de 180 anställda. De var framgångsrika med sina SLR-kameror och sin Mentorett, en TLR med fokalplansslutare.

    Den ekonomiska krisen efter 1929 och Heinrichs död 1935 ledde till företagets nedgång. 1944 köpte hantverksmästaren Rudolf Großer från företag A. Nobles upp hela företaget och startade om verksamheten med 15 anställda, men fabriken totalförstördes när Dresden bombades i februari 1945. Mentor överlevde ändå kriget, och fortsatte att tillverka storformatskameror. Företaget nationaliserades som VEB Mentor Großformatkameras Dresden i april 1972, då med 21 anställda, och 1980 införlivades det in i statliga VEB Pentacon.

    Mentor Dreivier ger 3x4 cm bilder på 127-film. Namnet Dreivier är tyska: Drei Vier, vilket betyder Tre Fyra som då åsyftar negativformatet. Kameran är tillverkad av ovan nämnda Mentor (Goltz & Breutmann) i Dresden omkring 1930. Det är förmodligen den minsta kameran tillverkad av Mentor, som var mer kända för boxformade SLR-kameror. De få exemplaren som setts på marknaden har alla antingen en f/3,5 eller f/4,5 Carl Zeiss Jena Tessar och en Compur-slutare som klarar 1/300s - 1s + B + T. Kameran fanns även med en f/2.8 Tessar, eller en Leitz f/3.5 Elmar eller f/2.5 Hektor eller Elmax.

    Några exemplar har ett hopfällbart bordsstativpå höger sida av framsidan av kroppen, vilket gör att kameran kan stå på sin sida på en plan yta, då för horisontella bilder.  

    Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Test: Panasonic Lumix DC-S5 II

    Test

    Hur stora framsteg har Panasonic gjort? Vi har tagit reda på svaret.

    Mats: Panasonic S5 II ger ett mycket gediget intryck tack vare ett chassi av magnesiumlegering och ett mycket skönt grepp, trots det kompakta formatet. Panasonic har också designat om greppet till det bättre jämfört med föregångaren, kameran känns som gjuten för handen.

    S5 II är den första Lumix-kameran med hybrid fasdetekterande autofokus, PDAF, vilket kombinerat med kontrastbaserade autofokusen ökar hastigheten och träffsäkerheten avsevärt. Motivigenkänning och motivföljning är till följd av detta förbättrade och har nu blivit riktigt bra på att följa bl.a ögon, ansikte, huvud, människokroppen och djur. Den saknar dock specifik motivdetektering för motorfordon, flygplan etc, men efter att ha testat S5 II under Rally VM så råder ingen som helst tvekan att autofokus blivit rejält mycket snabbare än tidigare Lumix-kameror och har inga problem att följa bilar.


    Den nya processorn ger kameran inspelningsmöjligheter såsom intern 4:2:0 10-bit 6K (3:2) och 5,9K (16:9) upp till 30p/4:2:2 C4K och 4K med 60p. Den nya fläktkonstruktionen gör även att du har obegränsad inspelningstid utan att öka storleken på kameran.

    Läs hela testet här: Panasonic Lumix DC-S5 II

    Fler bilder tagna med  Panasonic S5 II hittar du här ->>

  • Alla hjärtans dag

    Idag har vi både årets kärleksfullaste dag och den vänligaste veckan.

    Här på CyberPhoto har vi uppmärksammat Alla hjärtans dag genom att ge rosor till våra kollegor. Som ni säkert har koll på så är Alla hjärtans dag en del av vänliga veckan.

    Några sista minuten tips:
    Spara 14% på utvalda produkter från Sony - Till den som får dig att se hjärtformad bokeh
    30% rabatt på Gourmetstål - Vägen till någons hjärta går genom magen
    Bjud med någon du tycker om på event Jonas Classon - 23 februari

    Välkommen in till vår butik på Gräddvägen 5, Umeå för att hämta din beställning redan idag, annars erbjuder vi alltid snabb leverans.

    Ha en fortsatt hjärtlig dag önskar vi på CyberPhoto 🌹

  • Ett högoktanigt smakprov på Panasonic Lumix S5 II

    Ett snabbt motiv kräver ett snabbt autofokuseringssystem.

    I helgen hade vår hemvistelse Umeå den stora äran att ha Rally VM på besök vilket utgjorde ett ypperligt tillfälle för oss att ta reda på vad Panasonics nya fasdetekterande autofokussystem i Lumix S5 II går för. På plats hade vi Mats och Maria som tillsammans med en Panasonic Lumix S Pro 70-200/4 O.I.S satte kameran på prov mot rallybilarna som motiv.

    Mats berättar: Den fasdetekterade autofokusen är utöver mina förväntningar och klarar utan problem att följa rallybilar i hög hastighet i riktning mot kameran även med högsta serietagning 30 b/s. Videobevis på detta kommer.

    Se tre bilder från rallyt i full upplösning: Bild 1 | Bild 2 | Bild 3

    Mats är i full färd med ett utförligt test av Panasonic Lumix S5 II så håll utkik i våra kanaler efter det fullständiga testet framöver.

  • Drönarsöndag: Ett spöklikt ansikte

    Veckans Drönarsöndag är inskickad av Tomas Torsén.

    Tomas: Is kan ge ett fantastiskt unikt mönster.

    Just denna gång blev det väldigt speciellt med ett spöklikt ansikte som har bildats.

    Klicka här för större bild >>

    Se mer från Tomas på Instagram: @ttorsens


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Jazz, Faiad & Hubert

    Veckans X-files är inskickad av Johanna Stenberg.

    Johanna: De 3 Saluki hanarna som så samarbetar så fint under mattes påhitt till studiofotografering. Jazz, Faiad & Hubert.

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen med Nikon D500


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Tävlingen #cybermystik är avgjord

    Är det en fågel? Ett flygplan? Nej, det är Jonas Brauers mystiska bidrag!

    Vi säger ett stort grattis till Jonas Brauer för sitt kreativa och fantasieggande bidrag som nästan för tankarna till något sorts möte med utomjordingar. I prispotten fanns inget mindre än det mycket förmånliga och flexibla filterkitet Nisi Filter Swift System VND / Black Mist-kit till ett värde upp till 5990:-.

    Vi vill rikta ett stort tack till Nisi, Jonas Brauer och alla som deltagit med sina häftiga och vackra bidrag i denna tävling och uppmana till att fortsätta hålla koll i våra kanaler då fler spännande tävlingar är på gång framöver.

    Trevlig helg!

  • Test: Samyang V-AF 24 T1,9 FE

    Test

    Läs vårt test på Samyangs vidvinkel i nya V-AF-serien!

    Samyang V-AF är en ny serie objektiv anpassade för videokreatörer där alla objektiv i serien har samma vikt och storlek så att det blir enkelt för filmaren att byta brännvidd utan att behöva balansera om gimbalen.

    Mats: V-AF objektiven fungerar utmärkt för all användningsområden för rörlig bild. För dig som vloggar, är filmstudent eller äger ett litet produktionsbolag. Ljusstarka och uniforma cineobjektiv med autofokus är perfekt för att göra inspelning smidigare och minimera efterbehandlingen.

    Redan på största bländaröppning f/1,8 är skärpan bra till relativt stor del av bilden, och som skarpast över hela bilden blir det runt f/5,6. Den optiska konstruktionen ser på pappret ut att vara exakt samma som i Samyang AF 24/1,8 FE, men bilderna som jag tog med denna V-AF-variant blev faktiskt skarpare överlag, vilket gäller på samtliga bländare. Exakt vad det beror på har jag inget konkret svar på i skrivande stund.

    Lateral kromatisk aberration är förvånansvärt låg och i de flesta bilder som jag tog med detta objektiv behövdes ingen korrigering, vilket är ovanligt och mycket bra. Axial KA märks i princip bara på f/1,8 i bildytor utanför fokus (bokeh) i försumbar mängd.

    Läs hela testet här: Samyang V-AF 24 T1,9 FE

    Fler bilder tagna med Samyang V-AF 24 T1,9 FE hittar du här ->>

  • Fotohistoria: Kola No.707

    Idag ska vi titta på en mycket sällsynt tjeckisk kamera. Den fanns i många versioner med olika slutare och olika objektiv men ändå ska inte mer än 1000 exemplar ha tillverkats totalt.

    Václav Kolář var en kameratillverkare i Modřany i Prag, Tjeckien. Startade någon gång i början av 1930 och lades troligen ner 1935. 

    Kameran på bilden är en Kola som har en Schneider-Kreuznach Xenar 2.9/5cm men kameran fanns också med Zeiss Tessar 3,5/60mm, Rodenstock Anastigmat Trinar 2,9/50mm, Kolar Rekolar 3.5/50mm Rekolar och Laack Dialytar 4,5/50mm. Vissa objektiv hade fokusering endast för frontelementet medan andra andra objektiv hade en riktig fokuseringssnäcka. Det kom även en televersion med en Kolyt 4,5/75mm optik. Slutaren på denna version är en Compur som klarar 1/300s - 1s + T + B.

    Kola använde 127-film och gav 4x4 negativ men levererades med en mask för 24x36 om man så önskade använda det negativformatet istället. Det fanns då en motsvarande mask man kan fälla fram för sökaren. En multiformatskamera.

    Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • OM SYSTEM lanserar en ny makrooptik!

    Nyhet

    Objektivet för dig som vill komma nära dina motiv.

    M.Zuiko 90/3,5 Macro IS PRO är som namnet antyder en makrooptik i deras PRO-serie med brännvidden 90mm och ljusstyrka f/3,5 och inbyggd stabilisering. Objektivet är till Micro 4/3 vilket gör att det motsvarar 180mm brännvidd på 35mm. Den inbyggda bildstabiliseringen kompenserar upp till 7 steg som tillsammans med närgränsen på endast 24,4 cm och en avbildningsskala på 2:1 gör att du kan komma väldigt nära ditt motiv och ta grymma makrobilder. Det är även kompatibelt med telekonverter MC-14 och MC-20 för att komma ännu närmre motivet.

    Objektivet består av 18 linselement i 13 grupper som inkluderar 4 ED-linser (Extra-Low Dispersion), 2 Super ED-linser, 1 HR-lins och 1 Super HR-lins, som bland annat minimerar kromatisk aberration.

    Utmärkande egenskaper:

    • 90mm makrooptik till Micro 4/3
    • Ljusstyrka f/3,5
    • Väderskyddad konstruktion enligt IP53
    • Bildstabilisering upp till 7 steg
    • Max. avbildningsskala: 2:1
    • Närgräns: 24,4 cm
    • 7 rundande bländarlameller
    • Filterdiameter: 62mm
    • Vikt ca 453 gram

    Läs mer och beställ här: OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 90/3,5 Macro IS PRO (för Micro 4/3)

  • Spännande nyheter från Canon!

    Nyhet

    Inte mindre än två nya systemkameror och lika många zoomobjektiv.

    Canon EOS R8

    Detta är Canons nya instegskamera för dig som vill kliva upp till fullformat. Trots att EOS R8 är en av Canons lägst prissatta kameror i EOS R-familjen så är specifikationerna ingenting man skojar bort. Sensorn är samma nyutvecklade 24.2 MP som vi hittar i den nyligen lanserade och mycket uppskattade Canon EOS R6 Mark II. Tillsammans med den snabba processorn får vi upp till 40 b/s seriebildstagning, obeskuren 4K 60p och 180p i FHD. Autofokussystemet Dual Pixel CMOS AF II är också lånat från EOS R6 Mark II vilket ger snabb och exakt fokusering på en rad olika motiv så som människor, diverse djur och fordon ner till -6.5 EV.

    Canon EOS R8 är fullproppad med behändiga och kreativa funktioner som HDR-läge, fokusgaffling, panorama, false color, OVF assist, RAW burst mode och inbyggd funktion att agera webbkamera. Den elekroniska sökaren har en uppdateringsfrekvens på 120hz för att ge en mjuk och naturtrogen känsla. Allt detta och mer därtill får du i Canons lättaste fullformatskamera i EOS R-systemet som väger 461 gram.

    Läs mer och beställ här: Canon EOS R8

    Canon EOS R50

    EOS R50 har en 24.2 MP APS-C-sensor som ger skarpa detaljerade stillbilder och spelar in 4K 30p-video översamplad från 6K. Automatisk sammanslagning av bilder direkt i kameran garanterar skärpa när du tar närbilder. Kameran har också reducerat digitalt brus, kontrollerad belysning vid fotografering på natten och mer kontrast där det dynamiska omfånget är stort.

    Även EOS R50 har förgyllts med Canons nya autofokussystem Dual Pixel CMOS AF II upptäcker och spårar människor, djur och fordon för att snabbt få skärpa på motiven, även om de rör sig. Detta stöds av bildserietagning med 12 bilder per sekund via den elektroniska första slutarridån och den tysta elektroniska slutaren med 15 bilder per sekund. Allt för att du aldrig ska missa ett enda ögonblick.

    Tack vare kompatibilitet med RF-objektiv och tillgång till hela EF- objektivserien via en adapter får du tillgång till ett stort utbud av objektiv. Från ultravidvinkel till supertelefoto, från flexibla zoomobjektiv till fasta objektiv – EOS R50 levererar genomgående resultat med konstnärligt uttryck.

    Läs mer och beställ här: Canon EOS R50

    RF 24-50/4.5-6.3 IS STM

    RF 24-50/F4.5-6.3 IS STM är ett litet och lätt objektiv med brännvidd 24-50 mm – ett mycket bra val när man vill förbättra sina foto- och filmtekniker, särskilt för porträtt, interiörer och resor. Objektivet har bildstabilisering upp till 4,5 steg, som utökas till 7 steg när den används på en EOS R-kamera med inbyggd bildstabilisator. Det betyder att du kan spela in film och ta stillbilder i svaga ljusförhållanden utan att behöva använda stativ. Stegmotorn ger snabb och tyst fokusering och extra kontroll sker via en anpassningsbar objektivring, för att kunna växla mellan olika lägen och fotografera och spela in precis som yrkesproffsen. Med sin RF-fattning kan RF 24-50/F4.5-6.3 IS STM användas tillsammans med kamerorna i EOS R-serien och har stöd för många olika bildförbättringsfunktioner direkt i kameran, inklusive panorering i motivläge och korrigering av bildvinkelförändring i filmer.

    Läs mer och beställ här: RF 24-50/4.5-6.3 IS STM

    RF-S 55-210/5-7.1 IS STM

    RF-S 55-210/5-7.1 IS STM är ett kompakt och flexibelt RF-zoomobjektiv, perfekt för att fotografera motiv som befinner sig på avstånd, eller för att skapa fördelaktiga porträtt med motivseparation. Objektivets bildstabilisering innebär att man kan ta skarpa foton även utan stativ och ett fokussystem med stegmotor skapar jämn och tyst autofokusering vilket är ett stort plus när man filmar. Zoomobjektivet är idealiskt för att ta bilder på bland annat resor, sportevenemang och djurliv och vänder sig till dig som vill experimentera med olika inställningar och bredda räckvidden. Zoomen är ett perfekt tillägg till EOS R50 och objektivet RF-S 18-45/4.5-6.3 IS STM.

    Läs mer och beställ här: RF-S 55-210/5-7.1 IS STM

  • Sigma lanserar en ny 50mm i Art-klassen

    Nyhet

    Sigmas nya Art-familj växer så det knakar!

    Designad med fokus på sofistikerad optisk prestanda och uttrycksfullhet levererar Sigmas Art-serie hög konstnärlig kvalitet. Det senaste tillägget till serien av F1.4-optik, som har blivit synonymt med Art-serien, är Sigma 50/1,4 DG DN Art; en normaloptik med stor bländaröppning framtagen exklusivt för spegellösa fullformatskameror. Sigma berättar att de från grunden har utvärderat vad som verkligen är viktigt i en standardoptik, samtidigt som originalkonceptet från ikoniska Sigma 50/1.4 DG HSM Art bibehålls.

    Sigma berättar också att genom att använda de senaste teknologierna har detta objektiv uppnått en hög nivå av kompatibilitet mellan den optimala storleken och höghastighets-AF för dagens spegellösa system, samtidigt som högsta optiska prestanda bibehålls. Utöver den ljusstarka bländaren ska aberrationer blivit balanserade för en uniform och balanserad bildkvalitet från mitten av bilden ändå ut i kanterna. Resultatet är ett objektiv som verkligen är allsidigt kapabelt när det gäller prestanda och användbarhet, och är designat för att hjälpa fotografer att skapa sitt bästa arbete.

    Sigma50DGDNArt_blogg2.jpg
    Detta objektiv blir det femte i DG DN Art och föregås av 20mm, 24mm, 35mm och 85mm.

    Utmärkande egenskaper

    • Optisk konstruktion: 14 element i 11 grupper (1 SLD and 3 asfäriska linser)
    • Kompatibel med höghastighetsautofokus
    • Kompatibel med AF assist (endast Sony E-mount)
    • Vatten- och oljeavvisande ytbehandling på frontlinsen
    • Focus Mode switch
    • Stöd för byte mellan linjär och icke-linjär fokusringsinställning (endast L-Mount)
    • Bländarring med Lock switch och Click switch
    • Damm- och väderskyddad konstruktion
    • Designad för att minimera flare och ghosting
    • Varje enskilt objektiv genomgår SIGMAs egenutvecklade MTF-mätsystem
    • 11-bladiga rundade bländarlameller

    Sigma 50/1,4 DG DN Art är tillgänglig i Sony E-mount och L-Mount.

    Läs mer och beställ här: Sigma 50/1,4 DG DN Art för Sony ESigma 50/1,4 DG DN Art för L-mount

  • Nikon lanserar två objektiv

    Nyhet

    En gedigen teleoptik i S-serien och ett vidvinkligt pannkaksobjektiv!

    Om störst går först kan vi börja med att berätta om den efterlängtade Nikkor Z 85/1,2 S. Som namnet avslöjar handlar det om ett 85mm-objektiv i S-serien, anpassat för Nikons spegellösa kameror. S-serien är Nikons toppobjektiv designade för att leverera utomordentlig prestanda och bildkvalitet för professionella fotografer och entusiaster med mycket höga krav.

    Användningen av ett ED-glaselement dämpar färgkanterna vid bokeh-kanterna, medan optimeringen av linskonstruktionen har möjliggjort stor och mjuk bokeh. Nikon berättar att objektivet också ger den enastående renderingsprestanda som krävs för att uttrycka texturerna i hud och hår vackert, vilket ytterligare utökar möjligheterna för användare att ta porträtt inom områden som bröllop och mode.

    Nikon har infört ett multifokuseringssystem som ska ge Nikkor Z 85/1,2 S snabb och exakt AF-prestanda, även med det korta skärpedjupet vid maximal bländare f/1.2. Dessutom möjliggör integrationen av stegmotorer (STM) för mjuk och tyst fokusering, vilket gör det möjligt för användare att bättre koncentrera sig på att ta stillbilder och spela in video utan oro för oönskade driftsljud, särskilt användbart vid evenemang som bröllop.

    Utmärkande egenskaper:

    • 85mm teleoptik till Nikon Z-fattning
    • Ljusstyrka f/1,2
    • Närgräns: 0,85m
    • Multifokuseringssystem
    • 11st rundade bländarlameller
    • Väderskyddad konstruktion
    • Filterdiameter: 82mm
    • Vikt: Ca 1160 gram

    Leveransstart för Nikkor Z 85/1,2 S förväntas närmare slutet av mars detta år.

    Läs mer och beställ här: Nikkor Z 85/1,2 S

    Nikon lanserar även pannkaksobjektivet Nikkor Z 26/2. Med en total längd på cirka 23,5 mm och en vikt på cirka 125 g är Nikkor Z 26/2,8 det tunnaste AF-objektivet för spegellösa fullformatskameror och det lättaste NIKKOR Z-objektivet. Den kan enkelt förvaras i en handväska eller liten väska, så att användarna kan bära den med sig dagligen. Den optiska konstruktionen består bland annat av tre asfäriska linselement för att ge både utmärkt bärbarhet och optisk prestanda.

    Dess 26 mm vidvinkelbrännvidd och maximal bländare på f/2.8 gör det till ett idealiskt objektiv för en mängd olika scener, från stadsbilder till bordsbilder, och stödjer avancerade amatöranvändare som tar med sig kameran var som helst för att fånga varje tillfälle.

    Utmärkande egenskaper:

    • 26mm vidvinkelobjektiv till Z-fattning
    • Ljusstyrka f/2,8
    • Närgräns: 0,2m
    • Anpassningsbar inställningsring
    • 7st rundade bländarlameller
    • Väderskyddad konstruktion
    • Filterdiameter: 52mm
    • Vikt: Ca 125 gram

    Leveransstart för Nikkor Z 26/2,8 förväntas redan tidigt i mars detta år.

    Läs mer och beställ här: Nikkor Z 26/2,8

  • Drönarsöndag: En frusen bilruta?

    Veckans Drönarsöndag är inskickad av Ralph Lindberg.

    Ralph: En drönarbild tagen på den nylagda isen på Lillarmsjön utanför Bjurholm. Utan öarna som referens är det svårt att se om det är en drönarbild tagen på 80 meters höjd eller närbild på en frusen bilruta. Det ljusa är svagare is med luftbubblor.

    Klicka här för större bild >>

    RalphLindbergDrönarsöndag_blogg2.jpg

    En bild utan öar för referens också​

    Bilden är tagen med DJI Mini 2


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Rävungen

    Veckans X-files är inskickad av Niklas & Jenny Blumenberg.

    Niklas: Denna bild tog jag och min sambo i våras. Vi hade fått för oss att hitta en björn att fotografera denna sommaren, och totalt åkte vi ca 100 mil bland grusvägar i dalaskogarna. Många hade sett björn där, men det fick inte vi!
    Däremot fick vi några andra fynd, och detta måste vara det finaste!

    Plötsligt fick vi syn på den här rävungen och 3-4 av hens syskon som sprang runt och busade med varandra och nosade runt i skogskanten, bara några meter från vägen. Eftersom de var så nyfikna på oss åkte vi bort en bit för att kunna ta lite bilder utan att störa dem.

    Klicka här för större bild >>

    Bilden är tagen med EOS M50 Mark II

    Se mer från Niklas och Jenny på deras Instagramprofil: @blumenbergphotography


    Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

    Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

    Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Fredagsflow: Utsikt

    Återställ dina uttömda uppmärksamhetsdepåer och hitta fokuset!

    I det sista avsnittet av Fredagsflow tar Canon och Giovanni Dienstmann med oss till en vacker vy med guidad meditation för att hjälp oss hitta vårt fokus.

    Att exponeras för naturen kan återställa uttömda uppmärksamhetsdepåer, och göra oss mer öppna för kreativitet och problemlösning.

    Vinn exklusiv yogamatta

    Tagga en kompis på Instagram så har ni chansen att vinna var sin flowiga Canon-yogamatta! Ett mycket bra redskap för dig som vill hitta ditt flow. Vinnarna kontaktas på Instagram direktmeddelande på måndag 6/2.

    CanonFYF_gif.gif

    Känslan av flow

    När du går in i ett tillstånd av flow blir andningen djupare och pulsen långsammare. Dessutom aktiveras de ansiktsmuskler som får oss att le.

    Medfödd förmåga

    Vissa har en naturlig fallenhet för flow – särskilt de som i personlighetstester får höga poäng för samvetsgrannhet och öppenhet för nya erfarenheter.

    Nya idéer

    Mindfulness öppnar sinnet för nya idéer, förbättrar uppmärksamheten och gör dig bättre rustad att hantera negativa tankar. På så sätt skapas bättre förutsättningar för flow och kreativitet.

    Om du missat tidigare avsnitt kan du se dem här:

    Välkommen tillbaka nästa fredag för det fjärde och sista avsnittet i Fredagsflow.

    Trevlig helg!

  • Nyhet: EIZO ColorEdge CS2400S

    Nyhet

    Hög färgprecision för kreativa entusiaster!

    ColorEdge CS2400S är designad för att möta de varierande behoven hos blivande kreativa entusiaster som gillar fotografi, video, illustration och design. Den i klassen mycket imponerande ljusstyrkan och kontrastförhållandet, gör att användarens användningsområde ökar.

    De många anslutningarna inkluderar också en USB-C-port. Detta gör CS2400S idealisk för användning med högpresterande bärbara datorer, som bekvämt kan anslutas med bara en enda kabel. EIZO’s patenterade uniformitest-teknik, Digital Uniformity Equalizer, säkerställer att jämnheten av ljus och färg över hela skärmytan för att ge dig en korrekt representation av ditt material.

    EIZO ColorEdge CS2400S har en för klassen väldigt låg energiförbrukning. ColorEdge CS2400S är också den första bildskärmen i ColorEdge-serien som går över till mer hållbara kartong- och formpressade massaförpackningar i stället för konventionell frigolit och plast. Adderar man dessutom till den branschledande garantitiden på 5 år, så är det lätt att inse att CS2400S är ett av de bättre alternativen att välja.

    Utmärkande egenskaper

    • 24-tums Wide Gamut LCD 16:10, 1920 x 1200 pixlar
    • Täcker 99 % av AdobeRGB, 98 % av DCI-P3, 100% sRGB och 81% av REC2020 
    • Klassledande 410 cd/m² i maximal ljusstyrka och kontrast 1350:1
    • Hög färgprecision säkerställd via 16 bit LUT och 10-bitars färgåtergivning 
    • Digital uniformitets teknik, mycket jämn ljus och färgfördelning över hela panelen
    • USB-C (DisplayPort-signal och upp till 70 watt strömtillförsel), DisplayPort- och HDMI-ingångar
    • Varje enskild skärm är individuellt mätt, optimerad och kalibrerad från fabrik
    • Hårdvarukalibrering via EIZO’s ColorNavigator och hela 10 presets

    Läs mer och beställ här: EIZO ColorEdge CS2400S | EIZO ColorEdge CS2400S (inkl. kalibrator EX4)

  • Fotohistoria: Ingo 3x4

    Idag ska vi titta på en udda kamera med udda lösningar och med en udda historia.

    Det var en gång en tysk kamerafabrik som hette Glunz & Bülter. Den grundades 1893, och 1903 bytte den namn till Bülter & Stammer då grundaren Bülter bytte kompanjon. Det är troligen denna Glunz som lämnade företaget som startade ett eget företag som också tillverkade kameror. 1921 blev Bülter & Stammer till Orionwerke, men vi går nu över och följer Glunz. Han startade sin tillverkning av kameror i Hannover, Tyskland. Vi känner bara till 5 kameramodeller som Glunz tillverkade: Glunz SG Mod. 60 och Glunz Mod. 8 för 9x12 bladfilm, Glunz Mod. 0 och Glunz Mod. 40 för 6,5x9 bladfilm, Glunz-Kamera Nr. 333 som använde rullfilm och slutligen Ingo som använde 127-film. Det är denna sista modell vi ska titta närmare på på idag.

    Ingo lanserades på 1930-talet och använde 127-film, en film som är en lillebror till den idag vanliga 120-filmen. Ingo gav negativ i storleken 3x4 cm. Ingo hade en utfällbar optik som kom ut genom att två portar öppnade sig på kamerans framsida. Inom fotohistoria så kallas dessa för "barn-doors". Objektivet är ett Rodenstock Trinar 5cm f/4,5. Slutaren kom från Compur och klarade 1/300s - 1s + B + T. De första exemplaren hade en Pronto slutare som bara klarade 1/100 - 1/25 + B.

    Denna kamera såldes även av Rodenstock som Rodinett.

    Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Test: Tamron 20-40/2,8 Di III VXD

    Test

    Nu har vi testat Tamrons smidiga normalzoom för Sony E-fattning.

    Objektivet är framtaget för att användas till både stillbild och video och Tamron har gått in för att göra den så liten och lätt som möjligt - Tamron 20-40mm f/2,8 Di III VXD är i skrivande stund den minsta och lättaste normalzoomen i sin klass.

    Mats: Tamron 20-40mm f/2,8 Di III VXD är till stor del tillverkat av plastmaterial, men det känns ändå hyfsat välbyggt med lämpligt motstånd i zoom och fokusring. Objektivet är också vädertätat för att kunna användas vid lite sämre väder tillsammans med tätat kamerahus.

    I mitten av bilden är skärpan mycket bra redan på full öppning, och speciellt på de kortare brännvidderna runt 20-25mm. På 40mm och f/2,8 blir det aningen mjukare fokuserat på oändligt, men på kortare fokusavstånd blir det skarpt och bra även på 40/2,8. Bäst skärpa i centrum nås vid f/4-f/5,6 och skarpast från kant till kant blir det runt f/5,6-f/11 lite beroende på brännvidd, motiv och fokusavstånd.

    Fokus breathing vid fokusering är märkbar vid fokusering på samtliga brännvidder, medan focus shift vid zoomning är knappt märkbar alls, vilket förvånande mig lite.

    Läs hela testet här: Tamron 20-40/2,8 Di III VXD, för Sony E-fattning (fullformat)

    Fler bilder tagna med Tamron 20-40/2,8 Di III VXD hittar du här ->>

    Ifall det är något fotorelaterat ord eller förkortning i texten ovan som du undrar över så finns förklaringen här ->>