Bloggpost

2023-02-18

X-files: När mineraler bildar kristaller

Veckans X-files är inskickad av Ulf Jordung.

Ulf: Här kommer ett par macrofoton av en del av naturen som många inte ser, nämligen när mineraler bildar olika kristaller. Dessa kommer från en gammal gruva utanför Åkers Styckebruk och många av dessa bildar små men otroligt vackra kristaller som lämpar sig perfekt för macrofoto med hög förstoring.

Den första bilden visar små Kopparkis kristaller med vita kvastar av Aragonit. Bilden är stackad i Zerene stacker och består av drygt 110 delfoton , FoV ~1,3mm.

Den andra bilden visar små "lådor" av Apofyllit som sitter i ett litet hålrum av äppelgrön Prehnit. Bilden är likaså stackad i Zerene stacker och består av drygt 80 delfoton , FoV ~1,5cm.

Vem sa att stenar inte kan vara vackra ??

Skickar även med en till mineralbild av pyttesmå Aktinolit-nålar från samma ställe. Svårigheten här var att få till en ljussättning så att nålarna överhuvudtaget syntes och gick att fota. Fov ~4mm.

Klicka här för att se bilderna i full storlek: Bild 1 >> | Bild 2 >> | Bild 3 >>

Ulfs uppställning

Bilderna är tagna med en Canon 600D med en bälg från Novoflex + ett antal mellanringar och slutligen ett bakvänt objektiv Durst Neonode 50mm.

Själva uppställningen har jag byggt själv där jag flyttar det objekt jag fotar via en kullagrad släde med mickrometerskruv där jag kan flytta 5µm åt gången som minst.

20230216_193827_blogg.jpg

Jag fick tag på en Novoflex bälg med lite tillbehör och till den byggde jag en uppställning baserat på två skenor som man använder till 3D-skrivare. På så sätt kan jag flytta på både kameradelen såväl som objektdelen lite extra vid behov (beroende hur objektet ser ut i storlek). Kamera & bälg kan jag också maka på med både själva bäljen och en extra lång snabb-skena. På så sätt kan jag anpassa uppställningen utefter den mineralstuff som jag skall fota. Även om själva mineralkristallen som jag vill fota kan vara väldigt liten, så händer det att den sitter på en sten som kan vara relativt stor.

Själva objektdelen styr jag manuellt med en µm-skruv på en kullagrad släde. Med några olika bakvända objektiv kan jag få förstoringar mellan ~5 - 20ggr vilket räcker för de mesta. Beroende på förstoringsgrad och hur mineralstuffen ser ut kör jag mellan typ 30 till 150 delfoton som jag senare stackar i Zerene Stacker Pro + lite städning i Photoshop. För att lättare hålla koll på skärpan använder jag en Viltrox kameramonitor vilket gör livet mycket lättare.

Hela uppställningen står fastnaglat på ett bord som jag själv byggt som har en vikt av ~100kg så att det hela står helt pall och stadigt. Själva riggningen av objektet jag vill fota kan ta ett par timmar för att få det precis som jag vill med ljussättning och allt. Sedan tar det 10 - 15 minuter att fota + lite efterarbete i datorn.


Skicka in din bild och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design!

Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files? Om så är fallet får du gärna maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med precis vilken kamera som helst.

Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design.

Många ser nog fram emot att få se just din bild!