Fotohistoria: Kola No.707

Idag ska vi titta på en mycket sällsynt tjeckisk kamera. Den fanns i många versioner med olika slutare och olika objektiv men ändå ska inte mer än 1000 exemplar ha tillverkats totalt.

Václav Kolář var en kameratillverkare i Modřany i Prag, Tjeckien. Startade någon gång i början av 1930 och lades troligen ner 1935. 

Kameran på bilden är en Kola som har en Schneider-Kreuznach Xenar 2.9/5cm men kameran fanns också med Zeiss Tessar 3,5/60mm, Rodenstock Anastigmat Trinar 2,9/50mm, Kolar Rekolar 3.5/50mm Rekolar och Laack Dialytar 4,5/50mm. Vissa objektiv hade fokusering endast för frontelementet medan andra andra objektiv hade en riktig fokuseringssnäcka. Det kom även en televersion med en Kolyt 4,5/75mm optik. Slutaren på denna version är en Compur som klarar 1/300s - 1s + T + B.

Kola använde 127-film och gav 4x4 negativ men levererades med en mask för 24x36 om man så önskade använda det negativformatet istället. Det fanns då en motsvarande mask man kan fälla fram för sökaren. En multiformatskamera.

Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas