Fotohistoria: Ingo 3x4

Idag ska vi titta på en udda kamera med udda lösningar och med en udda historia.

Det var en gång en tysk kamerafabrik som hette Glunz & Bülter. Den grundades 1893, och 1903 bytte den namn till Bülter & Stammer då grundaren Bülter bytte kompanjon. Det är troligen denna Glunz som lämnade företaget som startade ett eget företag som också tillverkade kameror. 1921 blev Bülter & Stammer till Orionwerke, men vi går nu över och följer Glunz. Han startade sin tillverkning av kameror i Hannover, Tyskland. Vi känner bara till 5 kameramodeller som Glunz tillverkade: Glunz SG Mod. 60 och Glunz Mod. 8 för 9x12 bladfilm, Glunz Mod. 0 och Glunz Mod. 40 för 6,5x9 bladfilm, Glunz-Kamera Nr. 333 som använde rullfilm och slutligen Ingo som använde 127-film. Det är denna sista modell vi ska titta närmare på på idag.

Ingo lanserades på 1930-talet och använde 127-film, en film som är en lillebror till den idag vanliga 120-filmen. Ingo gav negativ i storleken 3x4 cm. Ingo hade en utfällbar optik som kom ut genom att två portar öppnade sig på kamerans framsida. Inom fotohistoria så kallas dessa för "barn-doors". Objektivet är ett Rodenstock Trinar 5cm f/4,5. Slutaren kom från Compur och klarade 1/300s - 1s + B + T. De första exemplaren hade en Pronto slutare som bara klarade 1/100 - 1/25 + B.

Denna kamera såldes även av Rodenstock som Rodinett.

Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas