Fotohistoria: FED 2 Dark Blue

FED 2 (ФЭД) är en 35mm mätsökarkamera med utbytbar optik som tillverkades i Ukraina. Den har 39mm gänga, även kallad M39 eller LTM (Leica Thread Mount). Den tillverkades av FED från 1955 ända fram till 1970 i totalt 1,632,600 exemplar. FED-2 fanns i inte mindre än 12 versioner and 17 underversioner. 

FED (ФЭД) är en ukrainsk tillverkare av mätsökarkameror med utbytbar optik som tillverkades 1934 - 1996. FED gjorde Leicakopior med både Leica och FED som namn. Namnet FED är en hyllning till och förkortning av Felix Edmundovich Dzerzhinsky, den man som grundade NKVD, vilket var föregångaren till KGB. När Leica lanserade sin Leica II 1932 så stoppade den sovjetiska ledningen import av kameror och gav FED-fabriken uppgiften att skapa en egen "Leica". Redan 18 månader efter så hade FED tillverkat sin första Leica-klon. Sedan dess så har FED tillverkat 8,647,000 kameror där vissa var rätt bra medan vissa var definitivt mindre bra.

Kamerafabriken har sitt ursprung i barnarbetskommun. Namnet FED gavs i december 1927 i Karkov. Från början drevs fabriken av Anton Makarenko och de tillverkade elektriska borrar. 1932 blev A.S. Bronevoy ny chef för fabriken och han kom på idén att kopiera de tyska Leica-kamerorna. Större produktion kom igång 1934 och fabriken hamnade under NKVDs kontroll, dvs det som senare blev KGB. Låter inte som en trevlig arbetsplats. Samma år fick Anton Makarenko sparken från fabriken. Produktionen fortsatte fram till 1941 då tyskarna förstörde fabriken. Produktionen återupptogs 1946.

1955 så producerade fabriken en stor mängd kameror varav många bar namnet Leica: Dessa kameror såg likadana ut som Leica men var inte ens i närheten samma kvalitet eller samma precision. Det är också olika avtryckare och olika sökarfönster. Mätsökarindekeringen är spetsig till skillnad från Leicas runda. FED har också ett gap i tillbehörsskon på vänster sida. FED namngav helt skrupelfritt vissa Industar-objektiv som Elmar. Dessa ukrainska Leicakopior kan vara kuriosa i en samling, såvida inte köparen betalat för mycket i tron att det verkligen är en Leica.

Från 1955 så började FED komma med uppfinningar som den kombinerade mätsökaren/sökaren. Detta fanns från FED 2 och framåt. Från FED 3 fanns långtidsverk till slutaren. Från FED 4 så fanns okopplad ljusmätare av selentyp.

1997 la FED om tillverkningen till kontrollsystem för stridsvagnar.

FED 2 skiljer sig helt i design mot sin föregångare FED (1). FED 2 fick en bredare mätsökarbas vilket ger exaktare fokusering. Den fick också kombinerad sökare och mätsökare, justerbar dioptriinställning för sökaren och självutlösare, det senare på vissa versioner. Bakstycket kan tas av för filmladdning.

FED 2 hade klädslar i olika färger. Svart var självklart vanligast men fanns också i mörkröd, mörkblå, mörkgrön, grå och sandfärgad.

Här har vi de 6 huvudversionerna:

  • FED 2a (1955-1956) Levererades med FED 50/3,5.
  • FED 2b (1956-1956) fick blixtsynk, en ny slutaratt som ställs in mot en prick på centerdelen, denna snurrar med inställningsratten när slutaren utlöses. Typ 1 hade synkkontakten på kamerans frnt medan Typ 2 hade den på kamerahusets topp. Levererades med FED 50/3,5.
  • FED 2c (1958-1960) fick synkkontakten flyttad till kamerans överdel. Den fick också en svampformad filmframmatningsratt. Levererades med Industar-26M som fått fokuseringsring istället för fokuseringsspak.
  • FED 2d  (1958-1963) fick ny uppsättning slutartider från 1/30 to 1/500, istället för de äldre 1/25 to 1/500. Levererades med Industar-26M. från 1962 så fick den mekanism för att undvika delvis frammatning.
  • FED 2L (1963-1969) är typ samma som FED-2d men levererades med Industar-61 som har Lanthanium (Lantan på svenska) glas.
  • FED 2e (1969-1970) är en FED-3b fast med en FED-2d-slutare som saknar långtidsverk. Precis som FED-3b så saknar den remöglor men har däremot en filmframtningsarm istället för ratt.
  •  

Slutaren är horisontalt gående med tyggardin som klarar 1/500s - 1/30s (1/25s) + B. Man kan justera slutarhastigheterna ganska lätt genom att ta bort bakstycket så finns två skruvar under kameran där man kan justera fjäderbelastningen. 

Det är viktigt att du drar fram filmen / spänner slutaren INNAN du ställer in slutartiden annars kan du skada mekaniken. 

De flesta FED 2 levererades med Industar objektiv men fanns även med Jupiter-objektiv. Alla på 50mm och sökarna var också avsedda för 50mm brännvidd. All objektiv var kopplade till mätsökaren. Vill du använda annan brännvidd får du använda extern optisk sökare.

Värdet på en FED 2 varierar kraftigt men de ligger ändå lågt i pris, från 200kr upp till 800kr. De med annan färg än svart i klädseln stiger i pris, de ligger ofta från 700kr till 1500kr. 

Du ser 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas