• Videoworkshop med Philip Bloom

    På onsdag kl 10:00 är det dags!

    Om du arbetar professionellt med videoproduktion och vill utvecklas är det här en workshop för dig. Philip Bloom har en mycket bred kunskap inom film och video och är öppen för att tala om just de delar du är intresserad av att veta mer om. I samband med att vi skickar ut den digitala biljetten så hittar du en länk till ett formulär där du har möjlighet att skicka in frågor och funderingar i förväg.

    Philip har specialiserat sig på att skapa otroliga filmiska bilder oavsett kamera.  
    Hans användning av DSLR för att spela in en del av Lucasfilms sista film "Red Tails" visade sig vara en stor poäng mot nejsägarna och var nyckeln till boomen i DSLR-videorevolutionen. Sedan dess har han alltid legat i framkant när det gäller att ta till sig ny teknik som är till nytta för filmskapare.

    Plats: P5 Väven i Umeå
    Dag: 7 september 2022  
    Tid: 10:00 - 15:00
    Kostnad: 990:- (Lunch och fika ingår) Efter eventet får du som har genomfört workshopen ett presentkort värde 500:- att handla med hos CyberPhoto. Presentkortet gäller vid köp av Sonyprodukter.
    OBS! Begränsat antal platser, din anmälan är bindande.
    Köp din biljett direkt för att säkra din plats.

    Föreläsningen är på engelska.

    Läs mer och köp din biljett här: Videoworkshop med Philip Bloom

  • Drönarsöndag: Självporträtt med drönare

    Bakom och framför kameran samtidigt.

    Många fotografer kan säkert känna igen sig att förhållandet mellan att vara bakom- och framför kameran lutar kraftigt åt det förstnämnda och jag kan själv berätta att det är där jag trivs bäst men ibland är det kul med ett självporträtt nu och då och vilket bättre då än med en drönare där man på sätt och vis är både bakom och framför samtidigt?

    Denna bild tog jag dagen innan nyårsafton år 2020 i Umeåtrakten. Det ska sägas att vintern generellt är min minst omtyckta årstid som fotograf men när snö klär allt man ser och skapar ett vackert vinterland så händer det faktiskt ibland att den invintrade fotografen i mig kikar fram ur sitt ide.

    Bilden är tagen med DJI Mavic Pro.

    /Carl

    "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Spegelbild

    Veckans X-files är inskickad av David Nordlund.

    David: Det här är Emil, han lipar åt sin egen spegelbild!

    Han är en kreativ katt som hoppade upp i mitt knä och sa "Pappsingen, jag har en bra idé till en cool bild!", resten är historia som det så fint heter

    Bilden tagen med Sony A7R IV och Tamron AF 28-75/2,8 Di III VXD G2

    Klicka för att se större bild >>

    David Nordlund finns på Instagram som @davidnordlundphotography men även under alias @thecattographer där just katter står i fokus.

    "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Zoom Workshops

    Zoom Fotoresor har lanserat ett nytt workshopkoncept!

    En workshop är som att ha ett individuellt mentorskap – men i grupp, allt under ledning av två prisbelönta fotografer, Patrik Larsson och Roine Magnusson. Med en workshop får du ut det bästa av två världar vilket gör att du kommer att utmanas och utvecklas som fotograf. Konceptet grundar sig på ett individuellt mentorskap från de två flerfaldigt prisbelönta fotograferna Patrik Larsson och Roine Magnusson. Väljer du att gå fler workshops kommer Roine & Patrik att följa dig i din utveckling och jobbar vidare med utgångspunkt från föregående workshop.

    Under workshopen kommer vi att ha flera inspirerande föreläsningar. Dessa varierar lite beroende var vi är men syftar till att göra dig mer uppmärksam på dig själv och dina bilder. Vårt mål är att göra dig medveten om vad du gör och hur du gör det – detta är otroligt viktigt för att skapa en utveckling. Patrik och Roine kommer att dela med sig av tankar kring bilder, projekt och fotografering och skapa samtal med deltagarna. Det ger en bra grund för utveckling och egna fotoprojekt och idéer.

    Läs mer här: Zoom Fotoresor - Workshops

  • Foto Porträtt + AI

    Pontus Wåhlin berättar om sin fascinerande process för att skapa unika porträtt med hjälp av AI.

    Introduktion

    Mitt namn är Pontus Wåhlin och är en dalmas bosatt i Uppsala. Där arbetar jag inom spelindustrin som 3D-grafiker. Jag har alltid haft ett brinnande intresse för att fotografera men med fyra barn så har tiden inte varit på min sida. Nu har jag äntligen fått tid för mitt skapande och mina barn är en del av processen. Under det senaste året har jag kombinerat fotandet med mer konst eftersom jag gillar att arbeta med färg och komposition. Detta ger mig också fler möjligheter att upptäcka nya konstformer och mitt egna skapande.

    Porträtt

    När jag, för ett år sedan, tog upp mitt fotande igen, så visste jag ungefär vad det var för typ av bilder jag ville skapa. Jag har en förkärlek för kort skärpedjup och porträtt där olika uttryck förevigas. Det är inte bara glada modeller som blir perfekta på bild.

    Efter mycket letande så hittade jag en kamera som passade in på mina kriterier, den något äldre Nikon D750. Som objektiv köpte jag Sigma 50/1,4 DG HSM Art och Sigma 135/1,8 DG HSM Art. I början var det mycket lek med trial and error som modell. Det jag har fått jobba med är hur jag ska rama in, med färg, form och ljus. Något som jag behövde kontrollera tidigt var just ljuset, så jag införskaffade mig Godox AD300 Pro + 85cm Softbox. Jag valde denna setup då den är mer mobil, vilket passar mig som rör mig mellan olika platser ofta. Detta har dock bytts ut nu till ett 165 paraply där jag också lagt till en Godox AD100 Pro för att använda som fill light eller ljusa upp bakgrunden.

    Under det senaste året har jag försökt att hitta min egen stil och jag känner själv att jag är på väg åt rätt håll.
    För ett år sedan:
    pontuswåhlin_blogg1.jpg

    Idag:
    pontuswåhlin_blogg2.jpg

    Mina nyckelpunkter:

    • Bra ljussättning som passar dina förutsättningar
    • Jobba med inramning av modellen
    • Färggradering

    Dessa lärdomar har varit bra men jag saknade att få jobba mer abstrakt med just färg och form. Jag har alltid gillat abstrakt konst, och för länge sedan så satt jag på Deviant Art och gjorde just mycket abstrakt konst. Dessa två stilar ville jag kombinera, vilket ledde mig in på abstrakta painterly portrait.

    Porträtt - Fotokonst

    pontuswåhlin_blogg3.jpg

    Jag ville utveckla mina porträtt med mer inslag av form och färg. Eftersom min dotter älskar att pyssla, inspirerade hon mig till att skapa något annat. När vi, under en VAB-dag, satt och pysslade med löv fick jag idén att göra någon form av huvudbonad, för att på så sätt skapa det ultimata höstfotot. Vi hämtade stora Lönnlöv i olika nyanser som vi sedan sydde fast på en väldigt spartansk mössa, som min fru som är sömmerska hånade mig för. Trots det, gav det mig mersmak. Nackdelen med gröna kreationer är att dom dör/torkar snabbt, vilket gör det krångligare och man måste ha en del tid vid tillfället (det går inte att vänta 2 dagar då har löven skrumpnat ihop).

    Jag fortsatte att experimentera vilket ledde till julkreationer som prydde barnens huvuden på årets julkort. Just denna delen är väldigt inspirerande och rolig. Ibland lyckas man och ibland står man där med vissna löv.. Jag skissar gärna upp i grova drag vad jag vill ha, oftast någon form eller färgskala jag inte har i testat. Detta tar dock väldigt mycket tid, vilket ledde mig in på painterly portrait (AI-porträtt).

    Painterly portrait

    Under de senaste månaderna har jag hittat ett arbetssätt där jag använder mig av AI för att skapa mer abstrakta bilder. Jag har plockat upp mer från mitt professionella yrke och låtit hobby och yrke smälta ihop mer. Det har gjort skapande ännu roligare och bilderna har fått helt nya uttryck. Som grund har jag använt mina konstfoton som jag sedan implementerat med AI´n. Mina tidigare lärdomar och tekniker ligger till grund för bilderna. 

    Disco Diffusion

    Via en kollega så kom jag över ett intressant verktyg, Disco Diffusion. Det är en GAN (Generative Adversarial Network) som enkelt kan beskrivas med att jag matar en AI med en prompt med vissa nyckelord för att bygga den bild jag vill ha.

    pontuswåhlin_blogg4.jpg
    (Disco Diffusions UI, det är python kod som är relativt lätt att läsa sig till vad det mesta gör)

    Dessa nyckelord kan vara objekt, färgskala och konstnärer som ska refereras.  Exempel på kod för bilden på flickan med blommor:
    "A beautiful photo of a singular girl in the middle with flowers, roses, and leaves flying around her by greg rutkowski and bryan mark taylor, trending on Artstation.",
                "purple and yellow and red color scheme"

    Om jag skulle starta en sådan bild utan någon som helst referensbild så kan man få väldigt blandat resultat. Då jag vill styra det lite mer så kan jag mata in en bas från mina foton, en initieringsbild (init),  för att kontrollera kompositionens utgångspunkt och färgbas. Beroende på hur mycket jag vill att den ska ändra sig så får jag mixtra i vissa parametrar; hur mycket den ska frångå bilden, hur mycket den ska lägga till, osv. Här får jag göra om och göra rätt många gånger innan jag når önskat resultat.

    pontuswåhlin_blogg5.jpg

    Jag har hittat några bra prompts som jag använder mig utav och skapar ett flertal av dessa bilder. Det som är så bra med AIn är att det kan tugga självmant, jag får se resultaten efter ett tag beroende på hur många steg jag vill att den ska ta. Ju mer steg desto mer detaljer kan den lägga till. Dessa detaljer är oftast abstrakta, så det funkar inte rakt av att bara ha jättemånga steg, till slut blir det bara ett oläsligt brus. När jag ser något jag gillar gör jag eventuella tweaks på min prompt. Med denna metod så testar mig fram med olika promptar som jag sparar och genererar ut ett. Det blir ett 10-tal bilder per färgskala.
    Bilderna som genereras är ganska små, då det är väldigt krävande av AIn att jobba. Så max upplösning brukar ligga på ca 900x1600 pixlar (i mina egna tester).

    pontuswåhlin_blogg6.jpg

    När jag har flertalet med intressanta kompositioner och färgskalor jag är nöjd med tar jag in dem i Photoshop. Där tar jag de bästa bilderna och kombinerar ihop dem till en bild. När jag har en bild som är intressant så är det största jobbet att få harmoni i bilden och framhäva inramningen på liknande sätt som när jag redigerar mina vanliga foton. När grunden är där så går jag på nästa steg: - förstorar bilden.

    För att höja upplösningen på bilden använder jag mig av olika tekniker. Det gör jag först genom att manuellt måla med olika penslar med högre upplösning. Jag förstärker vissa saker som konturer och former. Detta gör jag upp till en viss storlek, där originalfotots ansikte kan passas in, så jag får så bra skärpa som möjligt på ögonen. 

    Vad jag har kommit fram till som är viktigt är:

    • En bild med bra ljus och grundform
    • Använda AI för att få fram experiment i form och färg.
    • Kombinera de bästa bilderna

    Nästa steg i detta är att försöka få bra resultat. Genom att digitalt bygga fotokonsten direkt på befintliga porträtt, utan att göra de tidskrävande kreationerna i verkligheten. Vi är under ständig utveckling, och det är just det som är det roliga med skapandet. Jag hoppas kunna inspirera er att testa detta!

    Stort lycka till,
    Pontus Wåhlin

    För kontakt:

    www.instagram.com/pontuswahlin/

    www.pontuswahlin.se

    pontus.wahlin@gmail.com

  • Fotohistoria: Nikkorex F svart

    Nu ska vi titta på en extremt sällsynt kamera från 1962. Den har endast tillverkats i ungefär 200 exemplar varav de flesta ska ha exporterats till Norge, och möjligtvis några till Sverige.

    Året var 1959 när Nikon förändrade fotohistorien radikalt genom att släppa Nikon F, och dessutom med ett helt gäng objektiv. Helt inriktad på yrkesfotografen. Och Nikon lyckades, och det har vi skrivit om tidigare i denna bloggserie. Den största marknaden ligger ändå hos amatörfotograferna och det förstod självklart Nikon, så de ville även in på den marknaden. För övrigt så hette Nikon Corporation på den tiden Nippon Kogaku K.K.

    1962 släpps Nikkorex F. Hette Nikkor J på vissa marknader. Den var betydligt billigare än Nikon F. Nikkorex F tillverkades av Mamiya. Det fanns en stor och ful ljusmätare av selen-typ som tillbehör. Den sattes på den tillbehörssko som sitter på kamerans front. Även om Nikkorex F är en ganska enkel kamera så var den ändå först på flera punkter:

    Det var första Nikon med F-fattning med lucka som hade gångjärn.
    Det var första Nikon med F-fattning som hade vertikal slutare
    Det var första Nikon med F-fattning sim hade blixtsynk på 1/125s
    Det var första Nikon med F-fattning som hade metallslutare från Copal
    Det var första Nikon med F-fattning som inte tillverkades av Nikon själva
    Det var första Nikon med F-fattning som även såldes under annant namn

    Mamiya tillverkade också en mycket udda optik till denna kamera. Den var märkt Nikkorex F och var en 35mm f/2,8. Den hade en halvautomatisk bländare som du behövde spänna upp mellan varje exponering. Lägg märke till att spärren för objektivet inte sitter i på fattningens sida som det normalt gör på Nikon utan på denna kamera så sitter den i nedre hörnet.

    Mamiya sålde senare denna konstruktion till Ricoh, så samma kamera, med Nikon F-fattning och allt, fanns under namnet Ricoh Singlex. Kameran fanns också under namnet Sears SL II, men det framgår inte om den tillverkades av Mamiya eller Ricoh.

    Det fanns andra Nikkorex-kameror, Nikkorex 35, 35 II, Zoom 35 och Auto 35, men de skiljde sig helt från denna och de hade fasta objektiv. Lägg märke till texten i guld på slutaren som säger Copal Square. Lite kul att de orkar sätta dit en text. Det gör man nog bara om man är stolt över sin produkt. Nikkorex F tillverkades fram till 1965.

    Du ser 11 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Denna kamera är nästan omöjlig att få tag i och när de finns till salu så ligger priserna idag kring 14,000 - 24,000kr för en i fint skick.

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Nyhet: Sony FE 24-70/2,8 GM II

    Nyhet

    Sony lanserar den nya och uppgraderade versionen av deras populära normalzoom i GM-familjen.

    Det har gått just över 6 år sedan Sony först lanserade G Master (eller GM för kort) som är Sonys toppskickt av objektiv, designade för professionella fotografer och de mest krävande entusiasterna. Som bekant fick vi då lära känna Sony FE 70-200/2,8 GM OSS, Sony FE 85/1,4 GM och Sony FE 24-70/2,8 GM. För ungefär sex månader sedan lanserade Sony sitt första objektiv att bära namnet GM II, nämligen Sony FE 70-200/2,8 GM II OSS och idag är det normalzoomen i GM-familjen som pånyttföds.

    SonyFE2470GMII_compare.gif

    Om vi börjar med att inspektera utsidan ser vi att det tillkommit en bländarring samt en extra knapp på ovansidan. Byggkonstruktionen utgörs av metall och högkvalitativ plast för att få ett tåligt objektiv men ändå hålla ned vikten. Sony har minskat längden med 16,1mm och bantat ner vikten med hela 22% till 695g vilket gör detta objektiv till ett av de lättaste 24-70/2,8 på marknaden. Självklart är även denna, likt föregångaren, byggt att tåla både damm och fukt.

    SonyFE2470GMII_blogg2.jpg

    På insidan hittar vi två ED-element, två XA-element och tre asfäriska element. Fyra linjära XD-motorer med komplex struktur ger dig snabbare och mer exakt fokusering för filmskapande och fotografering. Även bländaren har fått sig ett lyft med 11 lameller för att skapa vackra bokeheffekter med mjuk oskärpa i bakgrunden. Sony FE 24-70/2,8 GM II har minimerad brännvidds-, fokus- och axelförändring vid zoomning, vilket ger bättre bildkvalitet, särskilt vid videoinspelning.

    Utmärkande egenskaper:

    • 24-70mm normalzoom
    • Ljusstyrka f/2,8
    • Väderskyddad konstruktion
    • Låg grad av focus breathing
    • 11 rundade bländarlameller
    • Filterdiameter 82mm
    • Vikt ca 695 gram

    Läs mer och förbeställ här: Sony FE 24-70/2,8 GM II

  • Vårens tävling med Nikon

    Nu är det sista veckan att skicka in ditt bidrag!

    På lördag kl 23:59 är deadline för att skicka in sitt bidrag till denna tävling så missa inte chansen att vinna en Nikon Z50 med vloggkit och en riktigt fin Nikonkikare. Temat för tävlingen är "Gul" - en färg som är mycket aktuell i sammanhanget och som dessutom lyser upp våren på ett härligt sätt.

    Regler för tävlingen: 
    1. Ladda upp ditt bidrag på Instagram mellan 11-30 april. Endast ett bidrag per deltagande. Bilden du taggar ska vara postad under tävlingsperioden och tagen av dig själv.
    2. Följ @cyberphoto_se på Instagram
    3. Tagga bilden med #nikonvår2022

    1:a pris Nikon Z50 med vloggkit (värde 12 990:-)
    2:a pris Nikon PROSTAFF 3S 8x42 (värde 1690:-)  

    Tävlingen pågår till den 30 april och två vinnande bidrag kommer att väljas ut av vår jury. Vinnarna kontaktas i början på maj samt publiceras i vår blogg och på Instagram. Tävlingen är ej associerad med, arrangerad av eller knuten till Instagram/Meta. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas. Familjemedlemmar till anställda hos CyberPhoto får ej delta.

    Lycka till!

  • Test: Canon PowerShot Zoom

    Test

    Vi har testat Canons smidiga hybrid av kikare och kamera!

    Canon PowerShot Zoom är en kompakt enögd handkikare som erbjuder hissnande brännvidder. Med ett enkelt knapptryck växlar den mellan brännvidder motsvarande 100mm, 400mm och 800mm (digital förstoring). Om vi pratar kikarspråk handlar det alltså om 2x, 8x och 16x förstoring. Denna kamera är försedd med en 12 MP CMOS-bildsensor av 1/3-tumstyp vilket producerar skarpa bilder förutsatt att den får bra med ljus. Förutom att fotografera så erbjuder PowerShot Zoom även videoinspelning upp till full HD (1080/30p). I sämre ljusförhållanden där ISO måste ökas introduceras lätt brus vilket man inte kommer undan med sensorer av denna storlek. Den inbyggda 4-axliga optiska bildstabiliseringen gör att man kan handhålla kikaren, utan skakningsproblem, trots den höga förstoringen.

    canonpszoom_jämförelse.gif

    Det är tydligt att Canon designat denna kamera med användarvänlighet och smidighet i fokus och det är i princip bara att tuta och köra, det vill säga, kamera sköter allt vad exponering heter. I huvudsak kommer du främst använda zoomknappen, fotoknappen och videoinspelningsknappen. I övrigt finns även en menyknapp för att göra inställningar som hur länge det ska ta innan kameran stänger av sig själv när du inte håller ögat mot sökaren eller om du vill titta på bilderna du tagit. Kameran har ett inbyggt batteri som laddas via USB-C-kontakten. Den elektroniska sökaren har en upplösning på 2,36MP som tillsammans med uppdateringsfrekvensen på 60hz ger en behaglig användarupplevelse.

    När jag skrev ovan att det här är en smidig kamera så menade jag det. Canon PowerShot Zoom har en storlek liknande en energidrycksburk och väger enbart 144 gram vilket gör att du alltid kan ha den med dig, oavsett vart du ska. Det sägs att den bästa kameran är den man har med sig och oftast är det telefonen som får axla den rollen men när man är ute på promenad och ser en fågel eller ett djur på distans så har telefonen sällan en chans att komma tillräcklig nära för att producera en vettig bild och det är här jag ser ett av många scenarion där PowerShot Zoom verkligen skiner.

    canonpxzoom_blogg5.jpg

    Det enda jag egentligen saknar är möjligheten att spara bilderna i RAW-format för det lilla extra utrymmet i efterbearbetningen samt att kameran gärna fått rotera bilderna automatiskt 90 grader om man fotat i porträttläge med t. ex. Instagram i åtanke men det är absolut ingen dealbreaker att behöva rotera bilderna i efterhand. Med tanke på hur mycket man faktiskt får i denna superkompakta kamera är det svårt att utmärka Canon PowerShot Zoom med någonting annat än guld-betyget.

    Testad av Carl 2022-04-25.

    Läs mer och beställ här: Canon PowerShot Zoom

  • Drönarsöndag: Spår av fyrhjuling

    Fyrhjuling + ridbana = konst?

    Dagen innan bilden togs hade något av ett fyrhjulingsrace ägt rum på denna ridbana vilket hade lämnat en rätt tydlig figur av siffran åtta (eller varför inte tecknet för oändlighet). Kollar man noga kan man se hopphinder mot hörnen som hade fått agera markörer för vart banan gick.

    Klicka här för att se större bild >>

    "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Hejdå vintern!

    Med dessa vackra bilder från Kevin Bruseby säger vi tack och bock till vintern för denna gång!

    Smaken är som baken, inte minst när det kommer till vintern. Vissa fotografer älskar det speciella ljuset och renheten vintern erbjuder medans andra mer eller mindre går i ide i väntan på värmen och färgerna våren och sommaren kommer med. Oavsett vad man tycker om att fotografera vintern tror jag vi alla kan enas om att dessa fyra bilder vår eminente Content Partner Kevin Bruseby tagit i Lappland är riktigt toppen!

    Kevin finns på Instagram som @kevinbruseby så gör dig själv en tjänst och följ honom för att få fantastiska bilder likt dessa direkt i ditt flöde.

    "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Nyhet: NiSi Circular Polarizer True Color Pro Nano

    Nyhet

    NiSi lanserar CPL-filter som likt deras nya variabla ND-filter ska vara helt fria från färgskiftningar.

    Polarisationsfilter hjälper dig ta bort reflektioner och polariserat ljus från himmeln, metalliska och icke-metalliska ytor. På så sätt kan du bland annat få en djupare himmel och få bort distraherande element från andra motiv. 

    NiSi True Color CPL använder sig av en Cine Sealed-teknik och har svarta kanter på glaset. Detta ger dig ökad hållbarhet och kvalitet. Tekniken reducerar även färgförvrängningar och står emot kondens. Utöver att bara ta bort oönskade reflektioner fungerar detta filter också som en vattentätbarriär för ditt objektiv.

    Utmärkande egenskaper: 

    • Ger äkta färger 
    • Ger inte en varm ton 
    • 4,9mm ultratunn tvåfärgad ring 
    • Eliminerar reflektioner och bländning 
    • Minskar dis i landskap 
    • Reptålig, extra olje- och vattenbeständig

    Läs mer och beställ här: NiSi Cirkulärt polarisationsfilter True Color Pro Nano

     

  • Rulla miljövänligt i sommar

    Nyhet

    Nu hittar du smidiga elsparkcyklar från Xiaomi hos oss!

    Mi Electric Scooter 3 och Mi Electric Scooter Essential är elsparkcyklar med stort batteri som ger en räckvidd på upp till 30- respektive 20km.

    LED-displayen visar hastighet, körsträcka, körläge och batterinivå samt att du kan koppla cykeln till din smartphone för att få informationen direkt i den. Det nya bromsoket med dubbla kolvar gör bromsarna mer effektiva och minskar slitaget på dina bromsbelägg vilket förlänger livslängden på dina bromsar. Båda elsparkcyklarna är utrustade med KERS-systemet som lagrar den kinetiska energin under inbromsningsmomentet och omvandlar den sedan till drivkraft.

    Ramen är tillverkad av höghållfast flygplansmaterial i serie 6 aluminiumlegering och kan enkelt vikas ihop när du inte använder elsparkcyklen. Mi Electric Scooter 3 väger endast 13 kg och Essential endast 12 kg vilket gör dem enkla att ha med sig överallt.

    Just nu sparar du även 700:- på Mi Electric Scooter 3 och 1000:- på Mi Electric Scooter Essential så vänta inte!

    Läs mer och beställ här: Xiaomi Mi Electric Scooter 3Xiaomi Mi Electric Scooter Essential

  • Test: Canon RF 800/11 IS STM

    Test

    Nu kan du läsa vårt test av Canons kompakta superteleobjektiv.

    Canon RF 800/11 IS STM är ett superteleobjektiv med rejält lång brännvidd till ett synnerligen kompakt format, och dessutom till ett humant pris:  Superteleoptik med liknande brännvidder som detta brukar kosta någonstans mellan 100 000 kr och 200 000 kr, och i vissa fall mer.

    Mats: Tack vare användning av dubbla diffraktionselement i kombination med vanliga refraktiva linselement kommer man ner markant i storlek och vikt. RF 800/11 är utrustad med bildstabilisering, som ger en effekt motsvarande upp till 4 slutarsteg. Detta gör att man kan ta bilder på fri hand i förhållanden då man annars skulle fått alltför mycket skakningsoskärpa.

    Skärpan i RF 800mm F/11 är i mitt tycke helt okej så länge fokus sitter där den ska och när slutartiderna är tillräckligt korta. Det är dock inget objektiv som jag skulle rekommendera för dig med mycket höga krav på skärpa. Objektivets bokeh tycker jag på korta fokusavstånd blir lugn och fin så länge det inte förekommer reflektioner eller solljus, lampljus eller liknande i bakgrunden. Autofokus jobbar heller inte lika träffsäkert med en fast bländare f/11 som den gör med en ljusstarkare optik, och man får ofta räkna med att ta fler bilder än vanligt för att vara säker på att någon av bilderna ska bli skarpa.

    Läs hela testet här: Canon RF 800/11 IS STM

  • Fotohistoria: Wilca Automatic

    Idag ska vi titta närmare på en mycket sällsynt kamera. Konstruerad av en svensk och byggd i Tyskland. Den tillverkades 1960 i endast 200 exemplar.

    Wilca Kamerabau i dåvarande Västtyskland tillverkade 200 exemplar av denna kamera från 1960 till 1961. Wilca Automatic konstruerades av en svensk, Dr Erik Wilkenson. Den använde 16mm film som låg i kassetter och gav 24 bilder med negativstorleken 10x14mm.

    Wilca Automatic har en Metrawatt ljusmätare inbyggd som är av selen-typ. Ljusmätaren styr både tid och bländare. Slutaren från Prontor klarar 1/250s - 1/25s och bländaren jobbar mellan f/2 och f/22. Filmkassetterna hade ett hack i sig som talade om filmkänslighet, något som senare kom på Agfas Rapidfilm, och senare på 110-film och slutligen ledde fram till DX-kodning.

    Objektivet är av fixfokus-typ som ger skärpa 1m till oändligt och är på 16mm med en ljusstyrka på f/2. Objektivet har 6 linselement så det är en avancerad konstruktion ändå. Det sitter ett permanet UV-filter framför optiken. Kameran har uttag fär blixt. Filmräkneverket är automatiskt återställande. Kameran fick ingen framgång och mycket beror nog på att den är stor och klumlig för att vara en 16mm kamera. Olympus lkanserade sin Pen-kameror vid sama tid och de använde 35mm film, iofs i halvformat, men de kamerorna var inte större.

    Du ser 8 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Denna kamera är nästan omöjlig att få tag i och när de finns till salu så ligger priserna från 7,500 - 15,000kr.

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Nikon Z9 firmware 2.0

    Nu är den matiga firmwareuppdateringen till Nikon Z9 släppt!

    För ganska precis en vecka sedan berättade Nikon att vårens utlovade firmwareuppdatering var på gång och nu är den här. Ett axplock av nyheterna i 2.0 är videoinspelning i 8K 60p RAW, anpassningsbara fokuszoner och möjligheten att öka den elektroniska sökarens uppdateringsfrekvens till 120 b/s. Nikon har även lagt till möjligheten att visa en röd ram runt skärmen när man spelar in, låta dig justera ISO med 1/6 stopp åt gången samt för första gången i en Nikon-kamera kan du nu spara flera fokuspositioner på Z9 eller ditt kompatibla objektiv och kvickt återkalla dem med en knapptryckning.

    Läs mer om nyheterna i Firmware 2.0 och ladda ner den här: NikonUSA | Z9 Firmware 2.0

  • Modeller sökes

    Vi söker tre modeller inför vårens bröllopsworkshop för professionella fotografer. Eventet hålls i Umeå den 11 maj 2022 och är ett heldagsevent.

    Vi söker två tjejer och en kille, du kommer under dagen att agera tillsammans med en annan modell som ett bröllopspar. Du bör ha vana och känna dig bekväm med att röra dig framför kameran. Det blir både foto- och videosessioner. Bilderna kommer att användas i flera sammanhang, både hos oss på CyberPhoto, hos Sony och ev andra samarbetspartners och de kommer även att finnas tillgängliga för din egen portfolio.

    Är du kille så behöver du ha en kostym och lämpliga skor, som tjej kommer du att få låna en brudklänning hos Sisters In Law. Frisör- och stylistprogrammet i Umeå arbetar med ert hår och make up inför denna workshop. Lunch ingår.

    Skicka oss en kort presentation och portfolio, gärna via länk, till jobb@cyberphoto.se märk ditt meddelande med "Modell Bröllop".

    Varmt välkommen med din ansökan!

    Här kan du läsa mer om vår Bröllopsworkshop: Bröllop - Workshop för proffs

  • Bröllop - Workshop för proffs

    Den 11 maj kommer Sandra Åberg och Johan Stjerneus att hålla workshop för dig som vill utvecklas som bröllopsfotograf och videograf.

    Sandra kommer att fokusera på att lära dig detaljerna i bröllopsfotografering från förberedelse till porträttsession, och hur du kan växa som fotograf och skapa storslagna bilder. Sandra kommer även att bjuda på sina bästa tips och tricks samt berätta hur hon gått till väga för att nå dit hon är idag och hur du kan göra detsamma.

    I Johans workshop vill han lära dig de bästa tipsen och tricksen i Sony-systemet för att du ska få ut det mesta av det i din videoproduktion. Lär dig hur du använder kraftfulla verktyg och hur du uppnår den bästa looken, känn dig säker med bildprofilen S-log och vilka autofokusinställningar du bör använda i olika situationer som kan uppstå. Och det viktigaste, tillförlitlighet. Det är nyckeln till att fotografera bröllop.

    Workshopen kommer att äga rum på Elite Hotel Mimer i Umeå mellan kl 08:45-17:30.

    Läs mer och köp din biljett här: Bröllop - Workshop för proffs

    Vi söker även tre modeller till workshopen. Om detta låter intressant kan du läsa mer här: Modeller sökes

  • Nikons event i Lee Valley Velodrome

    I slutet av mars höll Nikon ett event i Lee Valley Velodrome i London för att visa upp Nikon Z9.

    I slutet av mars bjöd Nikon in en rad professionella fotografer och kreatörer för att få komma och prova på deras flaggskeppskamera Nikon Z9 på bland annat de mycket snabba motiven cyklisterna som svischade fram runt banan.

    Se Nikons video om eventet nedan där du bland annat får se den förträffliga Therese Asplund berätta om hennes intryck.


    Och på tal om Nikon, du har väl inte missat Vårens tävling med Nikon där du har chansen att vinna en Nikon Z50 vloggkit värde 12 990:-?

  • Drönarsöndag: Mjörn

    Veckans drönarsöndag är inskickad av Ilyas Ahmed.

    Ilyas: Det är något magiskt med solnedgångar över vatten, här, vid Mjörn i Alingsås. Ruggigt kallt var det också.

    Klicka här för att se större bild >>

    "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Vidunderliga former

    Veckans X-files är inskickad av Krister Landström.

    Krister: Vårens tö skapar vidunderliga former.

    Bilden är tagen med OM System OM-1Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150/2,8 Pro
    Exponering: 1/320 sek vid f/5,0 Iso 200

    Klicka för att se större bild >>

    "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • VM nästa för Kevin och Simon

    Att världen behöver goda idéer och engagemang är det ingen tvekan om. Vi vill därför uppmärksamma vår Content Partner Kevin som tillsammans med sin klasskamrat Simon har fått ett prestigefyllt pris inom forskning.

    Nyligen blev Sveriges Unga Forskningslandslag 2022 utsett vid finalen av Forsknings-SM och utställningen Unga Forskare. Kevin Bruseby och Simon Lilieblad tog hem platsen i landslaget och Stockholm Junior Water Prize med sitt gymnasiearbete, ”Hydroponisk odling – odling i vatten som sparar vatten?” Kevin och Simon har undersökt hur stora vattenbesparingar som kan göras vid hydroponisk odling i jämförelse med en traditionell odling. Nu kommer de båda att representera Sveriges Unga Forskninglandslag i VM i augusti.

    Bilden på den hydroponiska odlingen är taget av Simon Lilieblad, och bild på Kevin och Simon är tagna av Carina Glenning, Östgöta Correspondenten.

    Grattis och massor av lycka till önskar vi dem båda!

  • Gomatic lanserar nya väskor med Peter McKinnon

    Nyhet

    Säg hej till din nya favoritväska, McKinnon Every Day.

    Gomatic Peter McKinnon Every Day Daypack är en väska byggd för att uppfylla allas behov. Och när vi säger alla, menar vi alla. Välj en komplett fotoväska, en vanlig bärväska helt utan kamerautrustning, eller något däremellan. Väskan kan anpassas hur mycket som helst. Välj mellan kuber eller avdelare ihop med det justerbara stegsystemet och du har obegränsade möjligheter. Kuber och avdelare säljs även separat utöver kit.

    PMEveryDayBP_blogg2.jpg

    Använd 1 liten kub, 2 små kuber, 1 stor kub eller en kombination av kuber och håll systemet anpassat när du enkelt byter från kamera till drönare eller vardagsprylar. Gomatic har noga tänkt igenom hur du ska komma åt utrustningen – enkel åtkomst uppifrån, yttre fack för bärbar dator (passar upp till 16-tums Macbook Pro) och full åtkomst från baksidan. Du kan använda det invändiga, ledade stegsystemet för att dela upp utrustningen, eller ta bort stegen helt. Med stegsystemet kan du även expandera den övre delen av väskan. På insidan av bakre luckan finns 4 invändiga nätfickor med blixtlås för att hålla reda på mindre föremål. 

    På väskans utsida finns 2 externa flaskfack som även fungerar som stativfack. Slitstarka, vattenresistenta material, premiumdragkedjor, bekväma handtag och ryggsäcksremmar, bakpanel i formpressat EVA-skum med genomföring för rullande handbagage. Bröstrem medföljer för extra stöd. Därutöver finns även remmar på framsidan av väskan för tillfällen då du behöver bära lite mer. Funktionerna är oändliga. 

    Utmärkande egenskaper:

    • Kan användas som kameraväska eller vanlig väska
    • 100 % anpassningsbar efter dina behov
    • Full åtkomst bakifrån och uppifrån 
    • 2 magnetiska fack för flaska/stativ
    • Dedikerat fack för laptop/surfplatta 
    • Rymmer upp till 16” Macbook Pro
    • Slitstarka vattenresistenta material och dragkedjor
    • Livstids garanti

    Läs mer och beställ redan nu: Gomatic Peter McKinnon Everyday Daypack


    PMEveryDayBP_blogg3.jpg
    Gomatic Peter McKinnon Every Day Slingbag

    Med samma hållbara och vattenresistenta material som McKinnon Every Day Daypack, har Sling 8L utrymme nog för att bekvämt få plats med en spegellös eller liten spegelreflex och ett extra objektiv. De har byggt öppningen med en styv trådramskonstruktion för snabb åtkomst och god insyn. Den har ett snabblåsningssystem som gör det enkelt att komma åt utrustningen. På luckans insida finns en elastisk nätficka med dragkedja och dedikerade fack för minneskort och kamerabatterier.

    Utmärkande egenskaper:

    • Snabbt enhands låssystem
    • Invändiga fästremmar
    • Invändiga fack för organisation
    • 3 sätt att bära
    • Anpassade och slitstarka spännen
    • Vattenresistenta material och dragkedjor

    Läs mer och förbeställ redan nu: Gomatic Peter McKinnon Every Day Slingbag
     

    PMEveryDayBP_blogg4.jpg

    Gomatic Peter McKinnon Tech Organizer

    Denna Tech Organizer för kamerautrustning är full med fack och hållare för alla små prylar. Håll dina minneskort, sladdar, kortläsare, actionkamera, laddare, adaptrar och mycket annat ordnat och säkert. 

    Tech Organizer är gjord av slitstarka och vattenresistenta material och dragkedjor. Det finns 3 huvudfack på väskans insida. På luckans sida finns 2 genomskinliga fickor. På mittensidan har du 3 elastiska öglor för att hålla ordning på sladdar och andra småsaker. I den djupare delen av väskan finns anpassningsbara avdelare så att du kan ordna sakerna hur du vill. På utsidan finns en hängögla och en rem som gör det att lätt att ta tag i och lyfta den.

    Läs mer och förbeställ redan nu: Gomatic Peter McKinnon Every Day Tech Organizer
     

  • Nikon avtäcker firmware 2.0 till Z9

    På onsdag nästa vecka blir Nikon Z9 ännu bättre med 8,3K 60p RAW, anpassningsbara fokusområden och mycket, mycket mer!

    Mot slutet av förra året släppte Nikon sitt hybridmonster Nikon Z9 och lovade redan då att vi skulle få en rejäl uppdatering mot våren med bland annat 8K 60p RAW. På onsdag 20/4 kommer firmware 2.0 att bli tillgänglig för nedladdning.

    Spela in krispig 12-bitars ProRes RAW HQ eller nya N-RAW-video direkt till minneskortet – ingen extern enhet krävs. För att göra redigeringsprocessen ännu smidigare skapas också en så kallad proxyfil i full HD. Nikons nya N-RAW-videoformat packar allt djup och detalj i 12-bitars RAW-video i en fil som är hälften så stor som motsvarande ProRes RAW HQ-filer. Arbeta med ökade upplösningar, bildhastigheter och bitdjup utan att sakta ner din redigering. Med uppdateringen kommer du även kunna aktivera en röd ram runt displayen för att tydligt indikera när du spelar in samt möjligheten till att visa det kraftfulla exponeringsverktyget waveforms.

    Ibland behöver du exakt kontroll över var din Z9 ska fokusera. Med 20 nya anpassade Wide-Area AF (C1/C2)-alternativ i fotoläget, och 12 i videoläget, kan du definiera formen på ditt fokusområde. Ditt anpassade fokusområde kommer till och med att fungera samtidigt med motivavkänning och ögonupptäckt AF.

    NikonZ9_F2.0_blogg.png

    För första gången i en Nikon-kamera kan du nu spara flera fokuspositioner på Z9 eller ditt kompatibla objektiv och återkalla dem med en knapptryckning. Firmware 2.0 låser upp ett alternativ för att öka Real Live Viewfinder-uppdateringsfrekvens till 120 fps, vilket gör det ännu enklare att spåra snabba åtgärder som sport, fåglar och vilda djur.

    Vill du veta mer om Firmware 2.0 kan du läsa här på Nikons hemsida: Z9 Firmware 2.0

  • Fotohistoria: Mimosa

    Mimosa. Jag tror vi alla tänker på Mimosasallad, men det fanns en tysk kameratillverkare med namnet Mimosa och i min hand har jag just nu en sådan kamera. Låt oss lära oss mer om fotohistoria.

    1893 så grundades ett fotopappersfabrik i Köln, Tyskland. Namnet är inte känt men efter ett flertal finansiella misslyckanden så köptes de upp av Rheinische Emulsions-Papierfabrik Heinrich Stolle. Detta företag hade en blommande mimosakvist som företagssymbol. 1902 så gick de ihop med Dr. Opitz & Co., i München och blev ett aktiebolag. 1904 flyttade de till Dresden. På den tiden var det ett smart drag då större delen av Tysklands fotoindustri skulle komma att ligga där. De kunde då självklart inte förutse de allierades brandbombningar 41 år senare som ödelade staden. De tillverkade fotopapper och torrplåtar där.

    1913 ändrade de namn till Mimosa AG. Både före och efter första världskriget så köpte de upp flera andra företag. Från 1905 till 1930 så hade de ökat sin fotopappersproduktion från 25,000m2 till 7,310,000m2. De tillverkade även filmprodukter. Under nazisternas styre så var den judiska delen av de anställda tvungna att lämna företaget, vilket inkluderade i stort sett alla chefer och ägarna satte Dr. Weidner och herr von der Osten som nya chefer.

    Under andra världskriget så var halva produktionskapaciteten dedikerad till krigsmateriel och fabriksdirektören von Dobschinsky skickades till koncentrationsläger. Trots att Dresden mer eller mindre jämnades vid marken så klarade sig Mimosa-fabriken lindrigt undan. Dr. Weidner and herr von der Osten flyttade företagets tillgångar till Tysklands västra delar och försökte starta upp företaget i Hamburg i stället. Detta av rädsla för Ryssland vars soldater närmade sig. 

    I slkutet av 1945 så avskedades båda cheferna av den ryska ockupationsmakten. Den ryska regeringen tillät Mimosa att återuppta tillverkningen av fotopapper med Herr von Dobschinsky åter i ledningen, dock med staten som ägare. En positiv sak här är att jag trodde att det var kört för von Dobschinsky när det stod att han blev skickad till ett koncentrationsläger. De flesta kom ju aldrig ut därifrån, men tydligen var von Dobschinsky en av överlevarna. Säkert skadad för livet av det han upplevt där. En mörk och hemsk del av vår historia, nazister och kommunister som mördade så ofantligt många av sin egen befolkning. 

    1947 så fokuserades tillverkningen på kameror och det arbetet leddes av Robert Graichen. 1948 lanserades en kamera med det passande namnet Mimosa. 1949 lanserades Mimosa II och 1950 Mimosa II i version II.

    1949 blev Mimosa AG till VEB Mimosa Dresden. Mellan 1946 och 1950 så tillverkades Velax och Corona slutare för sin egen kameratillverkning. Vår Mimosa II har en Velax slutare.

    Mellan 1954 och 1990 så tillverkade Mimosa endast fotopapper då Zeiss Ikon tog över all kameratillverkning. När Tyskland återförenades så innebar det slutet för denna statliga fabrik. 

    Så vad hände då med den verksamhet som Dr. Weidner and herr von der Osten tog med sig västerut innan Tyskland delades upp? Jag förstår att du inte kommer att kunna sova utan att få reda på den delen av Mimosas historia. Den fabriken öppnade 1948 som Mimosa AG och flyttades senare från Hamburg till Kiel. De stämde Östtyska VEB Mimosa flera gånger utan framgång. 1964 så köpte Agfa-Gevaert upp fabriken och i dag så heter företaget KVP Pharma + Veterinär Produkte GmbH och år ett dotterbolag till Bayer HealthCare.

    Dr. Weidner and herr von der Osten startade 1947 ett nytt företag som heter CAWO Photochemisches Werk GmbH. Som jag förstår det så måste de haft två olika företag för CAWO tillverkade medicinsk röntgenutrustning. CAWO finns än i dag och är ett erkänt märke inom röntgen.

    Så om du någon gång kommer i kontakt med CAWO produktert så tänk på den Mimosa kamera som vi nu ska titta närmare på. Mimosa kamera fanns i tre versioner:

    Mimosa I (1948)

    • 5 cm 1:2.9 Meyer Trioplan, Ludwig Meritar eller Victar optik
    • Fokuserade med hjälp av frontelementet
    • Compur-Rapid, Prontor II, eller Stelo slutare
    • Svart spärr för bakluckan

     

    Mimosa II (1949)

    • 5 cm 1:2.9 Meyer Trioplan eller Ludwig Meritar optik
    • Fokuserade med hjälp av frontelementet
    • Mimosa Velax eller Prontor-S slutare
    • Svart spärr för bakluckan
    •  

    Mimosa II (1951)

    • 5 cm 1:2.9 Meyer Trioplan, Ludwig Meritar optik
    • Fokuseringsgänga som förflyttade hela optiken
    • Mimosa Velax eller Prontor-S slutare
    • Svart eller silver spärr för bakluckan
    •  

    Du ser 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Värdet på en Mimosa eller Mimosa II ligger oftast på 1000-2000kr men som alltid finns det de som begär mer, då upp till 3000kr. 

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • Veckans slutarljud: Canon F1

    I det sista avsnittet av Veckans Slutarljud får vi lyssna på legend.

    I mars 1971 så lanserar Canon sin F1. Helt manuell och helt mekanisk. Ljusmätaren sitter i kamerahuset och inte i den utbytbara sökaren vilket gör att du kan mäta ljuset oavsett sökare du använder. Detta var en stor fördel mot Nikon F2 som var den stora konkurrenten.


    Om du är nyfiken på analogt fotografi så är du varmt välkommen att spana in vårt Analoga Sortiment

    Läs mer om Canon F1 här: Fotohistoria: Canon F1

  • Canon lanserar två ljusstarka Cinema-objektiv

    Nyhet

    Ett med brännvidd 20-50mm och ett med 45-135mm, båda med bländare T2,4!

    Canon lanserar en ny serie Cinema-objektiv som nu är anpassade till fullformat, en 20-50mm T2,4 och en 45-135mm T2,4. Dessa objektiv använder manuell fokusering, har ljusstyrkan T2,4 genom hela zoomomfånget, passar både 4K och 8K, har 11 rundade bländarlameller för en cinematisk bokeh, Unified Color-teknik och stöd för Cooke/i Technology och Zeiss eXtended Data för metadata.

    Cine 20-50mm T2,4 har en minsta närgräns på 0,6 meter medan Cine 45-135mm T2,4 hamnar på ca 1 meter.

    Utmärkande egenskaper:

    • Ljusstyrka T2,4 genom hela omfånget
    • Anpassad för fullformat
    • Unified Color
    • Stöder Cooke/i Technology & Zeiss eXtended Data
    • Bytbar fattning genom service
    • Väger ca 3300 gram

    Säljstart för Canon 20-50/2,4 är redan nu i Juli medan Canon 45-135/2,4 kommer i September.

    Beställ redan nu: Cine 20-50mm T2,4Cine 45-135mm T2,4

  • Test: Sony FE PZ 16-35/4 G

    Test

    Nu har vi testat Sonys nya videoanpassade vidvinkelzoom!

    Sonys kompakta och videoanpassade 16-35mm-vidvinkelzoom i G-serien med ljusstyrka f/4, är ett mycket skarpt och bra objektiv som fungerar i princip lika bra för stillbildsfotografering som för video.

    Mats: Sony FE PZ 16-35/4 G är byggt till stor del av plastmaterial, men av hög kvalitet, vilket givetvis är en stor fördel för den låga vikten på endast 353 g. Något jag personligen uppskattar enormt i situationer när jag behöver bära omkring på kameran i flera timmar i sträck. 

    Vridmomentet i den motordrivna fokuseringen och zoomfunktionen känns bra och går med ett lagom soft motstånd i den hastighet man vrider, dock till en viss gräns för zoomen. Det finns inga fasta stopplägen som med en handdriven zoom eller fokusering, och det saknas även brännviddsmarkeringar på objektivet. Sony FE PZ 16-35/4 G ger låg förändring av fokus vid zoomning (focus shift) och låg förändring av effektiv brännvidd vid fokusering (focus breathing) vilket kan ses i videoexemplet nedan.

    Läs hela testet och beställ här: Sony FE PZ 16-35/4 G

     

  • Drönarsöndag: Möckeln

    Veckans Drönarsöndag är inskickad av Eje Johansson.

    Eje: Här kommer en bild som jag tog med min DJI Mini 2 den 18/12 2021 innan snö och is kom till Värmland. Den är tagen från Ramshöjden i Degerfors rakt norrut mot Karlskoga, som syns vid horisonten. Sjön Möckeln kan sägas utgöra huvudmotivet.

    Klicka här för att se större bild >>

    "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Västerbottens fjällvärld

    Veckans X-files är inskickad av Håkan Liljeholm.

    Här kommer en bild från en underbar dag i Västerbottens fjällvärld med Marsfjället som bakgrund.
     
    Kamera: Sony DSC-RX 100 III
    Bl.  5,6 Tid 1/200s Iso 200
    Brännvidd 24mm

    En kamera med sitt lilla format som alltid finns med i fickan.
    Bilden är tagen 30 oktober

    Klicka för att se större bild >>

    "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Test: Canon RF 100-400/5,6-8 IS USM

    Test

    Nu har vi testat Canons kompakta telezoom till RF-fattningen!

    Canon RF 100-400 f/5,6-8 IS USM är en mycket kompakt och lätt telezoom med inbyggd bildstabilisering som kompenserar upp till 5,5 steg längre slutartider, den är även kompatibel med eventuell inbyggd stabilisering i kameran vilket då möjliggör upp till 6 stegs kompensation. För fokusering används Canons bästa autofokusmotor Nano USM, som ger en mycket snabb, mjukgående och tyst autofokus.

    Mats: Objektivet känns relativt välbyggt med lagom motstånd i zoom- och kontrollring, och låsknapp finns för att zoomen inte ska glida ut när man bär omkring på det. Vid zoomning växer objektivet på längden totalt ca 8 cm. RF 100-400/5,6-8 IS USM är kompatibel med Canons RF-Extender RF 1,4x och 2x, men tänk på att både skärpa och ljusstyrka samt autofokus försämras med konverter, vilket i detta fall innebär f/11 med 1,4x och f/16 med 2x på 400mm.

    I centrum av bilden är skärpan mycket bra på brännvidder upp till strax över 300mm-sträcket. På sista millimetrarna upp till 400mm blir det märkbart softare, men om man bländar ner runt f/9 -f/11 så ökar kontrast och skärpa en aning.

    Läs hela testet här: Canon RF 100-400/5,6-8 IS USM

  • Nyhet: Sirui 75mm T2,9 Anamorphic 1,6X

    Nyhet

    Sirui lanserar ett anamorfiskt teleobjektiv framtaget för 8K-sensorer i fullformat.

    Ett objektiv med brännvidden 75mm med en kompressionsfaktor på 1.6x beter sig horisontellt som en 46mm samtidigt som den behåller den vertikala bildvinkeln hos ett typiskt objektiv på 75mm. När du fotograferar 3:2 erbjuder detta objektiv ett bildförhållande på 2,4:1. Men när du fotograferar 16:9 får du ett betydligt bredare bildförhållande på 2,8:1. Ett ökande antal bildskärmar har idag en 1,6x de-squeeze-kapacitet, vilket gör att filmskapare kan se korrekta bilder medan de filmar.

    Detta objektiv, med en kompressionsfaktor på 1,6x, ger oval bokeh i en mer tilltalande form än de linser med 1,33x, vilket ger bilderna extra uttrycksfullhet och estetik. Att rikta en ljuskälla direkt in i det här objektivet ger den blåa interna reflektionen som är något av en signatur för anamorfiska objektiv.

    När du filmar vidöppet vid T2.9 med fokus koncentrerad på motivet, får du en kort skärpedjupsbild med motivet i fokus och andra områden ur fokus. Genom att använda en stor bländare i svagt ljus kan kameran ta in mer ljus och uppnå en snabbare slutartid. Bländarringen är också steglös konstruerad för att erbjuda smidig iriskontroll.

    Objektivet är uppbyggt av gedigen aluminiumlegering och kommer i fyra versioner med fattningarna Canon RF, Panasonic/Leica L, Sony E och Nikon Z vilket gör det kompatibelt med en rad olika fullformatskameror. Både fokusringen och den steglösa bländarringen är utrustade med standard 0,8 M kuggkransar för att passa de flesta follow-focussystem.

    Sirui 75mm T2,9 Anamorphic 1,6X förväntas att börja levereras redan i mitten av april.

    Läs mer och beställ objektivet här:
    Sirui 75mm T2,9 Anamorphic 1,6X för Sony E-fattning
    Sirui 75mm T2,9 Anamorphic 1,6X för Canon RF-fattning
    Sirui 75mm T2,9 Anamorphic 1,6X för Nikon Z-fattning
    Sirui 75mm T2,9 Anamorphic 1,6X för Panasonic/Leica L-fattning

     

  • Live: Modefotografering med Evely Duis

    Ikväll kommer Evely Duis bjuda på liveföreläsning om modefotografi så missa inte detta!

    Ikväll kl 19:00 kommer Canons ambassadör Evely Duis berätta i en liveföreläsning om hur du tar snygga och glamorösa modefoton. Ofta behövs förvånansvärt lite material för att omsätta dina idéer till starka bilder: en bit kartong, ett reflekterande fönster och rätt ljus.

    Läs mer här: Live: Modefotografering Med Evely Duis

  • Fotohistoria: FED 2 Dark Blue

    FED 2 (ФЭД) är en 35mm mätsökarkamera med utbytbar optik som tillverkades i Ukraina. Den har 39mm gänga, även kallad M39 eller LTM (Leica Thread Mount). Den tillverkades av FED från 1955 ända fram till 1970 i totalt 1,632,600 exemplar. FED-2 fanns i inte mindre än 12 versioner and 17 underversioner. 

    FED (ФЭД) är en ukrainsk tillverkare av mätsökarkameror med utbytbar optik som tillverkades 1934 - 1996. FED gjorde Leicakopior med både Leica och FED som namn. Namnet FED är en hyllning till och förkortning av Felix Edmundovich Dzerzhinsky, den man som grundade NKVD, vilket var föregångaren till KGB. När Leica lanserade sin Leica II 1932 så stoppade den sovjetiska ledningen import av kameror och gav FED-fabriken uppgiften att skapa en egen "Leica". Redan 18 månader efter så hade FED tillverkat sin första Leica-klon. Sedan dess så har FED tillverkat 8,647,000 kameror där vissa var rätt bra medan vissa var definitivt mindre bra.

    Kamerafabriken har sitt ursprung i barnarbetskommun. Namnet FED gavs i december 1927 i Karkov. Från början drevs fabriken av Anton Makarenko och de tillverkade elektriska borrar. 1932 blev A.S. Bronevoy ny chef för fabriken och han kom på idén att kopiera de tyska Leica-kamerorna. Större produktion kom igång 1934 och fabriken hamnade under NKVDs kontroll, dvs det som senare blev KGB. Låter inte som en trevlig arbetsplats. Samma år fick Anton Makarenko sparken från fabriken. Produktionen fortsatte fram till 1941 då tyskarna förstörde fabriken. Produktionen återupptogs 1946.

    1955 så producerade fabriken en stor mängd kameror varav många bar namnet Leica: Dessa kameror såg likadana ut som Leica men var inte ens i närheten samma kvalitet eller samma precision. Det är också olika avtryckare och olika sökarfönster. Mätsökarindekeringen är spetsig till skillnad från Leicas runda. FED har också ett gap i tillbehörsskon på vänster sida. FED namngav helt skrupelfritt vissa Industar-objektiv som Elmar. Dessa ukrainska Leicakopior kan vara kuriosa i en samling, såvida inte köparen betalat för mycket i tron att det verkligen är en Leica.

    Från 1955 så började FED komma med uppfinningar som den kombinerade mätsökaren/sökaren. Detta fanns från FED 2 och framåt. Från FED 3 fanns långtidsverk till slutaren. Från FED 4 så fanns okopplad ljusmätare av selentyp.

    1997 la FED om tillverkningen till kontrollsystem för stridsvagnar.

    FED 2 skiljer sig helt i design mot sin föregångare FED (1). FED 2 fick en bredare mätsökarbas vilket ger exaktare fokusering. Den fick också kombinerad sökare och mätsökare, justerbar dioptriinställning för sökaren och självutlösare, det senare på vissa versioner. Bakstycket kan tas av för filmladdning.

    FED 2 hade klädslar i olika färger. Svart var självklart vanligast men fanns också i mörkröd, mörkblå, mörkgrön, grå och sandfärgad.

    Här har vi de 6 huvudversionerna:

    • FED 2a (1955-1956) Levererades med FED 50/3,5.
    • FED 2b (1956-1956) fick blixtsynk, en ny slutaratt som ställs in mot en prick på centerdelen, denna snurrar med inställningsratten när slutaren utlöses. Typ 1 hade synkkontakten på kamerans frnt medan Typ 2 hade den på kamerahusets topp. Levererades med FED 50/3,5.
    • FED 2c (1958-1960) fick synkkontakten flyttad till kamerans överdel. Den fick också en svampformad filmframmatningsratt. Levererades med Industar-26M som fått fokuseringsring istället för fokuseringsspak.
    • FED 2d  (1958-1963) fick ny uppsättning slutartider från 1/30 to 1/500, istället för de äldre 1/25 to 1/500. Levererades med Industar-26M. från 1962 så fick den mekanism för att undvika delvis frammatning.
    • FED 2L (1963-1969) är typ samma som FED-2d men levererades med Industar-61 som har Lanthanium (Lantan på svenska) glas.
    • FED 2e (1969-1970) är en FED-3b fast med en FED-2d-slutare som saknar långtidsverk. Precis som FED-3b så saknar den remöglor men har däremot en filmframtningsarm istället för ratt.
    •  

    Slutaren är horisontalt gående med tyggardin som klarar 1/500s - 1/30s (1/25s) + B. Man kan justera slutarhastigheterna ganska lätt genom att ta bort bakstycket så finns två skruvar under kameran där man kan justera fjäderbelastningen. 

    Det är viktigt att du drar fram filmen / spänner slutaren INNAN du ställer in slutartiden annars kan du skada mekaniken. 

    De flesta FED 2 levererades med Industar objektiv men fanns även med Jupiter-objektiv. Alla på 50mm och sökarna var också avsedda för 50mm brännvidd. All objektiv var kopplade till mätsökaren. Vill du använda annan brännvidd får du använda extern optisk sökare.

    Värdet på en FED 2 varierar kraftigt men de ligger ändå lågt i pris, från 200kr upp till 800kr. De med annan färg än svart i klädseln stiger i pris, de ligger ofta från 700kr till 1500kr. 

    Du ser 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

    Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

    /Thomas

  • SIGMA - Made In Japan

    SIGMA berättar att de är väldigt stolta över att kunna säga att alla deras produkter är tillverkade i Japan.

    I deras enda fabrik i den vackra regionen Aizu tillverkar SIGMA alla deras produkter. Detta säkerställer en total kontroll av produktionssystemet, och möjliggör en exceptionell nivå av tillverkningsteknik och kvalitetskontroll.

    Med produktionen koncentrerad till en fabrik kan de också hålla antalet extra transporter begränsat. De är övertygade om att ett sådant system, koncentrerat till ett land och en enda fabrik istället för att köpa de billigaste delarna från hela världen, är en väsentlig faktor för att skapa unika och högkvalitativa produkter. Den direkta kommunikation som möjliggörs genom att deras tillverkningsanläggning, huvudkontor och leveranskedja alla är baserade i Japan möjliggör också en snabb och noggrann produktutveckling.

    SIGMA ger dig även chansen att vinna en unik Made In Japan-t-shirt och en penna.
    Läs mer om tävlingen på vår Instagram: @cyberphoto_se

    Lycka till!

  • Veckans slutarljud: Contax RTS

    Är inte detta en stilfull kamera? Den är designad av Porsche!

    1932 Contax dyker upp som kameramodell från Zeiss Ikon och blev senare ett varumärke. Men vi hoppar över hela historien och går direkt till RTS:

    RTS står för Real Time System. Hela grundtanken med Contax RTS var snabbhet och kvalitet. Och det uppfyllde den. Avtrycket var kanske det mest unika. Det var ett elektroniskt avtryck till en elektronisk slutare. Du behövde knapp trycka ner en millimeter förrän den tog bilden. Det innebär att man lagt aktivering av ljusmätning till en annan knapp som var på kamerans framsida ovanför självutlösaren. Den använde en snabb kiselcell till ljusmätaren och slutaren var luftdämpad så den gick både tyst och vibrationsfritt. RTS hade både tidsautomaik och helt manuell kotroll. Detta var nog den modernaste konstruktionen på marknaden då den släpptes 1975.


    Om du är nyfiken på analogt fotografi så är du varmt välkommen att spana in vårt Analoga Sortiment

    Läs mer om Spotmatic här: Fotohistoria: Contax RTS

  • Nyhet: NIKKOR Z 800/6.3 VR S

    Nyhet

    Idag lanserar Nikon en supertele i S-klass till deras Z-fattning.

    Djur, flygplan och sport är typiska motiv där det kan vara svårt att komma fysiskt nära och där lämpar sig verkligen ett superteleobjektiv perfekt. Med en vikt på strax under 2,4 kg har Nikon lyckats med att nästan halvera vikten av motsvarigheten till Nikon F-fattningen, Nikon AF-S 800/5,6E FL ED VR, som väger in på 4,6 kg.

    Genom att använda ett PF-element (Phase Fresnel) möjliggörs en kompakt och lätt kropp vilket gör den mycket bärbar för sin kombination av brännvidd och stora bländare. Nikon har även konstruerat objektivet på ett sådant sätt att tyngdpunkten ska hållas centrerad när linserna förflyttas i kroppen som tillsammans med den inbyggda stabiliseringen (VR) ger en stadigare upplevelse, inte minst under handhållen användning.

    NIKKOR Z 800/6.3 VR S är kompatibel med Nikons telekonvertrar TC-14 och TC-20 som ökar brännvidden med 1,4x respektive 2,0x. Likt NIKKOR Z 400/2,8 TC VR S finner vi ett inbyggt filterfack just ovanför fattningen där du enkelt kan sätta in ett drop-in filter i storleken 46mm.

    Utmärkande egenskaper

    • 22 linser i 14 grupper
    • Väger strax under 2,4 kg
    • Bildstabilisering
    • Vädertätad konstruktion
    • Drop-in filter
    • Kompatibel med Nikons telekonvertrar

    Läs mer och  förbeställ här: NIKKOR Z 800/6.3 VR S

  • Test: NiSi ND-VARIO 1-5 Stops TRUE COLOR

    Ett variabelt gråfilter utan färgskiftningar, kan det vara sant?

    NiSi Filter ND-VARIO 1-5 Stops TRUE COLOR är ett gråfilter med variabel neutral densitet som ger en exponeringsförlängning på 1 till 5 EV. Graden av densitet, ND-faktorn, styrs enkelt och steglöst genom att vrida den främre filterringen med eller utan den medföljande silverspaken, vilket hjälper dig att förbestämma den extra exponeringslängden som krävs. Detta filter har inbyggda stopp i dess ändlägen, för enkel och smidig användning.

    Mats: Vi har under några år använt oss av Nisis högkvalitativa variabla gråfilter Pro Nano till våra filmproduktioner, och när Nisi släppte True Color-filtret så kände vi att vi måste jämföra det med Pro Nano. I filmen nedan ser du hur resultat blev med och utan True Color, samt med Pro Nano.


    Vår slutsats är att Nisi håller vad de lovar med sina True Color-filter. Det är en otroligt liten färgskillnad med eller utan True Color-filtret, den är verkligen försumbar och vi kan varmt rekommendera True Color.

    Läs mer och beställ här: Nisi Variabelt gråfilter True Color 1-5 Steg

  • Drönarsöndag: Genesön Domsjö

    Veckans Drönarsöndag är inskickad av Lennart Svensson.

    Lennart Svensson: Bilden tagen med DJI Air 2S en panorama över Genesön Domsjö , Västernorrland.

    Bilden tagen av mig själv , Lennart Svensson.

    Klicka här för att se större bild >>

    "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • X-files: Jet-motorn

    Veckans X-files är inskickad av Per-Åke Andersson.

    Per-Åke: Bilden är tagen på Söderhamns flygmuseum utanför Söderhamn när jag var där med en av mina tvillinggrabbar som vid tillfället var 10 år intresserad av allt militärt. Ett intresse som fortfarande håller I sig. Jag gick förbi ett av planen och såg lite färger I en av jet-motorerna så jag tittade in med kameran och tog några bilder.

    Mycket av bilderna kan väl betraktas som “Industriellt konstfoto” om det nu finns en sådan genre? Många av de mer metodiska och pedantiska fotograferna ruskar kanske bara på huvudet, men jag låter känslan styra, framför allt över vilka foton jag jobbar vidare med mer konstnärligt.

    Klicka för att se större bild >>

    "Vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
    Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! ​Många ser nog fram emot att få se just din bild!

  • Test: OM SYSTEM M-Zuiko Digital ED 40-150/4,0 Pro

    Test

    Nu har vi testat OM-Systems skarpa telezoom för fotografen med höga krav på bildkvalitet och vädertålighet.

    OM System M-Zuiko Digital ED 40-150/4,0 Pro har en exceptionell vädertätning som är IP53-klassat, som gjort för att matcha med det IP53-klassade kamerahuset OM-1.

    Mats: Med en vikt under 400g och en längd på 10 cm är detta objektiv den perfekta blandningen mellan bildkvalitet och portabilitet. Objektivet är också i skrivande stund världens minsta telezoom med liknande zoomomfång.

    Redan på f/4 är skärpan mycket bra över större del bilden, och på f/5,6 blir det ytterligare lite skarpare från kant till kant. Kromatisk aberration, distorsion och vinjettering håller sig alla tre på nästintill obefintliga nivåer. Bilderna du ser här är tagna i RAW och ej korrigerade för kromatisk aberration, distorsion eller vinjettering. Även motljusegenskaperna är mycket bra med nästan noll risk för reflexer och spökbilder. Objektivets bokeh får också klart godkänt betyg.

    Läs hela testet här: OM SYSTEM M-Zuiko Digital ED 40-150/4,0 Pro (för Micro 4/3)

    Fler bilder tagna med OM System ED 40-150/4,0 Pro hittar du här ->>

  • Nu skickar vi med glass i paketen

    Med våren kommer också värmen därför har vi beslutat att börja skicka med svalkande godsaker framöver.

    April april!

    Glass i all ära men risken är stor att du istället skulle få hem saft, så vi avvaktar tills dess att tekniken tillåter oss att skicka osmält glass.

    Men framöver kan det komma något spännande i paketen så håll utkik... 🐣

    Piggelin_blogg2.jpg