Fotohistoria: Canon A35F

Idag ska vi titta på en mycket vanlig kamera och just av den anledningen så är den en del av fotohistorien. Canon A35F lanserades i mars 1978 och var en av Canons sista mätsökarkameror. Den hade släktdrag från Canonet 28. Den ersattes redan 1979 av Canon AF35M.

Canon A35F har en kopplad mätsökare. Optiken är en 40mm f/2.8, med 5 linselement i 4 grupper. Slutaren klarar 1/320s - 1/60s. Du kan ställa ISO 25, 50, 100, 200 och 400. Kameran använder ett PX625 batteri för ljusmätningen som har en CdS-cell. Ett AA-batteri för blixten som är av pop-up-typ och har ledtal 12. Kameran är 122mm x 75mm x 61mm och väger 500g.

Jag har testat objektivet från denna kamera på en modern kamera. Klicka här för att se den testen>>

Blixtsystemet kallades CATS, vilket står för Canon Auto Tuning System. Detta system ser till at bilderna är korrekt exponerade beroende på avståndet. 

Canon A35F såldes inte i Japan, men däremot Canon A35 Datelux som är samma kamera men med inbyggt datumbakstycke.

Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas