Bloggpost

2022-11-17

Fotohistoria: De allra första autofokusobjektiven

Alla historier har en början och idag ska vi titta på de allra första kommersiellt sålda objektiven som hade inbyggd autofokus. Här är bilderna kanske mer spännande än texten egentligen. Fascinerade att se dessa förfäder när vi vet hur långt denna teknik har kommit idag.

Ricoh lanserade 1982 sitt AF Rikenon 50mm f/2 som har 6 linselement i 5 grupper. Ricoh kallar denna för världens första autofokusobjektiv, då med avseende på att all elektronik sitter i själva objektivet. Känns inte helt korrekt men det hävdade det. Såldes även som Sears. Autofokusen fungerar än i dag vilket var överaskande. Objektivet blir väldigt klumpigt och autofokusen är oprecis och extremt långsam. En kul optik att ha i en samling men inget att användas praktiskt. 

Chinon hade två objektiv med inbyggd autofokus. Auto Chinon 50mm f/1,7 och 35-70mm f/3,5-4,5. Såldes även som Revue. Precis som på Ricoh så blir objektivet blir väldigt klumpigt och Chinon-optiken är ännu klumpigare. Autofokusen är oprecis och extremt långsam. Som Ricoh så är dessa objektiv roliga att ha i en samling men inget att användas praktiskt. 

Jag hittade information om Chinons autofokus-system. Chinon skriver så här: En lysdiod, LED, sänder ut en infraröd stråle mot motivet. Denna stråle studsar tillbaka till en sensor. Vinkeln på denna stråle indikerar för systemet via triangulering vilket avstånd det handlar om. En mikro-servo-motor justerar mottagarsensorn som sedan i sin tur positionerar objektivet till rätt avstånd. Chinon skriver att detta sker med ljusets hastighet så jag undrar om ljuset var långsammare på den tiden, för snabbt går det inte. Fokuseringen är helt steglös från 1m till oändligt. Den infraröda strålen har en frekvens på 12500 cykler per sekund.

Canon hade också ett objektiv med allt inbyggt. Det lanserades redan 1981. Ett 35-70mm f/4. Denna optik har ett helt annat fokuseringssystem som Canon kallade SST, vilket står för Solid State Triangulation. Optiken har en CCD bildsensor på hela 240 pixel. löjligt idag men imponerande på den tiden. Optiken har en egen mikroprocessor som var helt oberoende av kameran. 

Vi har nu tittat på de första objektiven som hade all funktion på byggt på själva objektivet. Det som hände sedan var att de delade upp sensorer och fokusmotor, men det lanserades även senare objektiv som hade allt inbyggt men med modernare teknik och därmed också kompaktare mått. Jag kan berätta lite kort om dessa objetkiv och kameror här nedan:

Pentax lanserade ME-F 1981 som hade fokussensorerna i kamerahuset och fokuseringsmotorn i objektivet. Tillverkades fram till 1984. Den hade en liten kommersiell framgång.

Nikon lanserade 1983 sin Nikon F3 AF som hade fokussensorerna i sökaren och fokuseringsmotorn i objektivet. Den hade ingen kommersiell framgång. Bilden på denna används med tillstånd av LP-Foto.

Canon lanserade 1985 sin T-80 som också hade fokussensorerna i kamerahuset och fokuseringsmotorn i objektivet. Tillverkades fram till 1986. Även denna hade en obetydlig framgång.

Minolta lanserade samma år, 1985, sin 7000AF och den hade en mycket bättre fungerande autofokus än de jag nämnt här tidigare och Minolta fick en mycket stor framgång. Autofokusmotorn satt nu i kamerahuset och objektiven kunde göras betydligt kompaktare.

1986 lanserar Nikon sin F-501AF som har både sensorer och fokuseringsmotor i kamerahuset. Denna kaemra hade en viss framgång men Nikons större framgång kom 1991 när de lanserade F-601.

1987 lanserar Canon sin EOS-serie med första modellen 650. Canon var lite sena till tävlingen men kom med både bättre och snabbare autofokus, och Canon fick snabbt stora marknadsandelar.

1987 lanserar Tamron en 70-210mm f/4 med inbyggd autofokus som kan användas på en rad olika kameror via Tamrons Adaptall-2-system.

1988 lanserar Chinon sin CP-9AF Multi Program men den kan inte konkurrera med de större kameramärkena och den får ingen framgång. Chinon övertogs 2004 av Kodak.

1988 lanserar Sigma en 55-200mm f/4,5 med inbyggd autofokus som kan användas på en rad olika kameror.

Resten är historia som man brukar säga.

/Thomas