Fotohistoria: Mentor Kamerafabrik Goltz & Breutmann

Idag ska vi titta på en tysk kamera som lanserades 1907. Den heter kort och gott "Mentor". Den tillverkades av Goltz & Breutmann OHG Fabrik für photographische Apparate.

Hugo Breutmann grundade företaget 1898 i Berlin. Försäljaren Frantz Goltz blev delägare 1899. Företaget fick namnet Goltz & Breutmann OHG Fabrik für photographische Apparate. Kameramärket hette Mentor och deras specialitet var fokalplanslutare. Franz Goltz ersattes senare av affärsmannen Gustav Adolf Heinrich. Företagsnamnet behölls. Heinrich drev på utvecklingen och även att företaget flyttades till Tysklands kamerastad Dresden.

Under första världskriget så tillverkade företaget flygkameror och efter kriget så återupptogs tillverkningen av civila kameror. Företaget bytte namn 1921 till Mentor Kamerafabrik Goltz & Breutmann. 1929 hade de 180 anställda. Efter den allmänna ekonomiska krisen 1929 samt efter Heinrich död 1935 så började det gå utför för företaget. 1944 köpte Rudolf Großer företaget och startade om det med endast 15 anställda. Men i februari 1945 så brandbombades Dresden och fabriken totalförstördes.

Mentor som företag överlevde ändå kriget och fortsatte sin verksamhet med att tillverka storformatskameror. I april 1972 så förstatligades företaget. Dresden hamnade ju bakom Sovjetunionens ockupation. De hade då 21 anställda. Namnet blev VEB Mentor Großformatkameras Dresden. 1980 så införlivades företaget i VEB Pentacon. 

Som lite extra onödigt vetande kan jag berätta att dessa kameraföretag låg i Dresden: Balda, Certo, Eho-Altissa, Ernemann, Feinmess, Hüttig, ICA, Ihagee, Kochmann, Kerman, KW, Eugen Loeber, Ludwig, Mentor, Mimosa, Pentacon, Richter, Werner, Wünsche, Zeiss Ikon och Zeh.

Mentor Kamerafabrik Goltz & Breutmann tillverkade följande modeller: 

 • Mentor
 • Mentor II
 • Mentor II Stereo
 • Mentor III
 • Mentor IV
 • Mentor Nachtreflex
 • Mentor Standard
 • Mentor Atelier-Reflex-Kamera
 • Mentor Compur-Reflex-Kamera
 • Klein-Mentor 9x9
 • Klein-Mentor Spiegelreflex 6x9
 • Mentor Dreivier
 • Mentorett
 • Mentor Klapp
 • Mentor Klapp-Reflex
 • Mentor Stereo-Reflex
 • Mentor Spiegel-Reflex-Kamera
 • Mentor Sport-Reflex-Kamera
 • Mentor Reflex
 • Mentor Reflex Deluxe
 • Mentor Werbe-Reflex (9x12)
 • Mentor Werbe-Reflex (13x18)
 • Mentor Studio Camera
 • Mentor Studio Reflex
 • Mentor Studio 13x18
 • Panorama I
 • Panorama II

 

Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas