• Årets butik 2022 - Sista dagen!

  Kära kund, vi behöver ditt omdöme!

  Idag är sista dagen att lämna in omdömen för Prisjakts tävling Årets butik 2022.  Vi hoppas att du tycker om det vi gör och känner att du blir väl omhändertagen som kund och följare hos oss.

  Om du inte redan lämnat ett omdöme skulle vi vara otroligt tacksamma om du vill skriva ett omdöme hos Prisjakt om din upplevelse hos oss.

  Tävlingen Årets butik 2022 pågår till och med idag 30 november 2022 och baseras på just vad du som kund tycker. Priset delas ut till en totalvinnare och en vinnare i varje kategori.

  Här hittar du platsen där du kan skriva ett omdöme om oss: Prisjakt | CyberPhoto butiksomdöme

  Stort tack för din hjälp! ♥

 • CyberPhoto på Fotomässan i Stockholm

  Helgen vecka 48 (2-4 december) hittar du oss på Fotomässan i Stockholm!

  Vi vill inbjuda dig att den 2-4 december komma och besöka oss och många fler utställare under den stora Fotomässan i Stockholm!

  Vi ser verkligen fram emot att vara en del av detta evenemang som är fulladdat med möjligheter att utvecklas och att ta ditt intresse för bild till nya nivåer.

  Under fotomässans tre dagar hittar du mängder av inspiration och insikter när du besöker aktivitetsområden, lärarledda workshoprum med foto- och filmaktiviteter, fotoutställningar och fria seminarier. Du har också chansen att träffa specialister, fotografer och tillverkarna i branschen så att du kan titta på och testa de allra senaste produkterna.

  Ett stort och varmt välkommen till Fotomässan 2022! 

  Aktuell biljettkampanj - Passa på!
  Just nu har Fotomässan en biljettkampanj där du får 20% rabatt på ditt biljettköp! Erbjudandet gäller endast t.o.m. 1 december, så passa på att säkra din biljett redan idag!

  Köp din biljett här: Fotomässan 2022

 • Drönarsöndag: Vasikkavuoma

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Lotta Nyberg.

  Lotta: Här kommer en bild taget vid solnedgång i slutet av Juli här i Tornedalen. Bilden är på en av Europas största myrer. Vasikkavuoma - naturreservat.

  Klicka här för att större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mavic 3

  Se mer från Lotta på Instagram: @a_lotta_love

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: En promenad i skogen

  Veckans X-files är inskickad av Maria Lindskog.

  Maria: Macro ligger mig varmt om hjärtat och den här bilden tog jag under en promenad i skogen. På ett litet strå hade några regndroppar fastnat och tack vare marco objektivet så kommer man riktigt nära.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med Nikon D7200 samt Sigma EX 105/2,8 DG OS HSM Macro 1:1. Redigeringen är gjort i lightroom.

  Se mer från Maria på Instagram: @marialindskogphotos

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Nyhet: Samyang V-AF 24mm & 35mm T/1.9

  Nyhet

  Samyangs videoanpassade V-AF-familj får utökning med två brännvidder till!

  Den nya V-AF-serien är världens första objektiv för videokreatörer med autofokus och är designade för att underlätta processen att skapa videoinnehåll. För mindre än två månader sedan lanserade Samyang deras V-AF 75 T1,9 FE och nu återstår bara 20mm och 40mm T1.9 innan serien är komplett. De återstående två objektiven förväntas komma under första kvartalet 2023.

  Alla V-AF-objektiv är designade för Sonys E-mount och har flera spännande och viktiga funktioner, så som kuggar för follow focus, indikatorlampa och en enhetlig design genom hela serien. Tack vare deras enhetliga vikt och storlek är det enkelt att använda objektiven med tillbehör som gimbals eller drönare, eftersom man inte behöver balansera om dem, vilket kan vara tidskrävande.

  75mmT19VAFText.jpg

  Konstruktionen i nya V-AF 35mm T1.9 består av 10 element i 8 grupper, och har 2 ASP- och 2 HR-speciallinser. V-AF 24mm T1.9 består av 11 element i 8 grupper och har 2 ED-, 2 ASP- och 3 HR-speciallinser. Båda objektiven är designade för att ge en mycket skarp och cinematisk look och en bländare med 9 lameller som ger en jämn och krämig bakgrundsoskärpa som får motivet att sticka ut och ge tydliga djupeffekter.

  På sidan av objektivet finns ett anpassningsbart reglage som kan ställas in för att använda manuell fokus eller justera bländaren med fokusringen.

  Under reglaget finns en focus hold-knapp som låser skärpan på ett visst avstånd. Användaren kan även tilldela andra funktioner till reglaget via en firmwareuppdatering.

  Förväntad leveransstart för de nya objektiven är i november 2022.

  Läs mer och beställ här: Samyang V-AF 24/T1,9 FE | Samyang V-AF 24/T1,9 FE

  Se videon nedan där Samyang V-AF 75/T1,9 FE används under en videoinspelning.

   

 • Fotohistoria: Dial Camera Mk.V

  AGI (Aeronautical and General Instruments Co. of Croydon, England) grundades redan 1915. Efter andra världskriget var brittiska importen av optisk utrustning mycket begränsad så AGI såg en affärsmöjlighet och grundade Agilux Ltd kring 1946. Bland det första som de tillverkade var Agiflex och den var helt avsedd för den civila marknaden. Agilux tillverkade även kameror åt andra företag som t ex Ilford.

  Det är anmärkningsvärt att AGI tillverkade allt själva, alla delar, då också slutarna och även objektiven. I början av 1960-talet la man ner all kameratillverkning och idag tillverkar de en mängd av instrument och system både för civilt och miltärt bruk.

  Idag ska vi titta på en flygspaningskamera från AGI. Den bör vara från 1940-50-talet. Den använder typ 120-film, men inte just 120-film utan filmen ligger på större spolar som ger upp till 40 bilder, i stället för de 12 bilder som en 120-film ger. Negativen blir 6x6.

  Objektivet är ett eget AGI Agilux Anastigmat lens 3.5/80mm. Slutaren klarar 1/100s - 1/25s. Kameran fungerar som så att när du drar i snöret så exponerar den och drar fram filmen samt att slutaren spänns. 

  Det finns tyvärr inte så mycket mer information om denna kamera men ta en titt på bilderna så får du se en udda och spännande kamera.

  Dess militära beteckning är AP/5938.

  Du ser 6 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Sony A7R V

  Nyhet

  Sony lanserar den femte generationen av sin högupplösta fullformatskamera A7R!

  Med Sony A7R V presenterar Sony deras senaste utveckling inom upplösning. Den har en autofokusfunktion som drivs med AI och snabb processorhastighet med den senaste BIONZ XR™. A7R V ger dessutom en hög bildkvalitet på 61 MP i fullformat och videoinspelning i 8K vilket resulterar i detaljrikedom och textur i motiven. Kameran har också ett förbättrat inbyggt 8-stegs stabiliseringssystem , en flervinklad 4-vägsskärm och en högupplöst elektronisk sökare för en avancerad professionell fotoupplevelse.

  Detaljrikedom

  Den bakbelysta 61 MP-fullformatssensorn i kombination med BIONZ XR™-bildprocessorn är designad att ge enastående detaljrikedom och exakt färgåtergivning – även vid svåra ljusförhållanden. Ta bilder med upp till 10 bilder/s med en robust buffert eller använd läget Pixel Shift för en oerhört detaljerad bild på 240 MP. För naturälskare kan APS-C-läget användas för extra räckvidd med en faktor på 1.5x och maximal kvalitet på 26 MP.

  AI-baserad autofokus

  Få exakt, snabb och konsekvent autofokusspårning i realtid av motiven med unik AI-baserad teknik. Du får till och med avancerad ögonigenkänning hos fler motiv (människor, djur, fåglar, insekter, bilar, flygplan) med sömlös implementering för en unik fotoupplevelse. Med den här professionella kameran kan du enkelt ta bilder och spela in videoinnehåll med bra skärpa, även under svåra förhållanden.

  sonya7rv_blogg2.jpg

  Videoinspelning

  Förutom 8K- och 4K-inspelning ger Sony A7R V en professionell videoinspelningsupplevelse med 10-bitars 4:2:2-inspelning, S-Cinetone- och S-LOG-bildprofiler samt långa inspelningssessioner tack vare värmeavledningssystemet. Det som är unikt för det Sony-utvecklade ekosystemet är att det även innehåller funktioner som aktiv stabilisering och brännviddskompensation för en unik upplevelse när du använder Sony-objektiv.


  Lanseringskampanj

  I samband med lanseringen kan du som köper en Sony A7R V spara upp till sammanlagt 15 000:- på utvalda objektiv i Sonys GM-sortiment.
  Läs mer här: Lanseringskampanj Sony A7R V

  Utmärkande egenskaper:

  • 61MP Exmor R BSI fullformatssensor
  • BIONZ XR-processor
  • Avancerad AI-baserad autofokus
  • IBIS som kompenserar upp till 8 steg
  • 8K videoinspelning
  • 10-bitars 4:2:2
  • S-Cinetone & S-LOG

  Läs mer och beställ här: Sony A7R V

  En som redan nu har fått prova på kameran är vår magnifike Content Partner Magnus Winbjörk! I sin recension av Sony A7R V på sin hemsida berättar Magnus:

  "After testing the A7R V for a few days, I can only say that it is good, really damn good!!! And the upgrades that have been made are really big steps forward, and I feel so genuinely excited about this camera that surely will make my life as a photographer so much easier."

  Läs Magnus recension och se unika bilder tagna med A7R V här: winbjork.com/reviews/

   

 • Nyhet: OM SYSTEM OM-5

  Nyhet

  Deras första kamera att bära namnet OM SYSTEM och du kan redan nu läsa vårt test på den!

  OM-5 är den andra kameran från OM SYSTEM sedan namnbytet från Olympus, men det är också den första som det faktiskt står OM SYSTEM på. Utvändigt är OM-5 mycket snarlik Olympus tidigare modell E-M5 III, men innanför skalet har det hänt en hel del.

  Bland förbättringarna från E-M5 III har OM-5 fått förbättrat väderskydd i IP53-klass, ny processor, utökad bildstabilisering via sensor-shift med ytterligare ett helt steg, inbyggd gråfilterfunktion, handhållet 50MP-läge, förlängd inspelningstid för video, inbyggd webkamera-funktion och vertikal videoinspelning som en smartphone samt Log-profil.

  Utmärkande egenskaper

  • Kompakt och vädertätat kamerahus i IP53-klass
  • Bildstabilisering upp till 7,5 steg med IS-optik
  • High-Resolution-läge med 50MP handhållet & 80MP på stativ
  • 20 MP-sensor
  • TruePic IX-processor
  • AF-detektering för ögon/ansikte
  • Pro-Capture 30 b/s i RAW
  • Elektronisk ND16-gråfiltersimulering (4 EV-steg)
  • Live Composite/Bulb, Starry Sky AF & Focus stacking-funktioner
  • Video upp till 4K / 30p
  • Slow motion 120fps i 1080p
  • Videoinspelning upp till 110 minuter
  • Video i både horisontal och vertikal inspelning
  • Webbkamera-funktion
  • OM-Log400 platt färgprofil med video
  • USB-laddning av batteriet med t ex en powerbank
  • 1st SD-minneskortplats kompatibel med UHS-II-kort
  • WiFi för bildöverföring och fjärrstyrning för smartphones

  Läs mer och beställ här: OM SYSTEM OM-5

  Test

  Mats: Eftersom jag sällan går någonstans utan en kamera så plockade jag med mig den smidiga OM-5 och två små M.4/3-objektiv när jag tog mig en morgontur efter den myrstackstätaste stig jag känner till. För mig finns det liksom ingen ursäkt till att inte ta med sig kameran när jag ska ut i naturen då jag enligt erfarenhet vet att jag brukar få ångra ett sådan beslut. Något stativ hade jag däremot ingen lust att släpa på och jag visste att det heller inte skulle behövas tack vare OM-5:ans effektiva bildstabilisering.

  Jag kunde utan risk för skakningsoskärpa blända ner runt f/8 för att få skärpa i hela motivet och behövde aldrig ens fundera på att öka ISO, trots att det oftast brukar vara lite väl mörkt i skogen för handhållen fotografering med ökade risk att slutartiderna blir för långa.

  Det är inte svårt att släppa loss kreativiteten med en kompetent kamera som OM-5 och dess små och skarpa objektiv. Man kan koncentrera sig på ljus och komposition istället för att snöa in på det tekniska. Suveräna små prylar som är som gjorda för att ta med på både korta promenader eller längre vandringar. Jag behövde heller ingen kameraväska eftersom kameran inkl 2 objektiv gick att få ner i mina två jackfickor.

  Läs hela testet här: OM SYSTEM OM-5

  Fler bilder tagna med OM System OM-5 hittar du här ->>

 • Test: Fujifilm Fujinon XF 56/1,2 R WR

  Test

  Nu kan du läsa vårt test av Fujifilms uppgraderade version av XF 56/1,2.

  Fujinon XF 56/1,2 R WR är en fast teleoptik som ger motsvarande brännvidd 85mm på fullformats kameror och som passar utmärkt för bland annat porträtt och andra motiv där man eftersträvar ett kort skärpedjup med underbar bokeh.

  Mats: I centrum av bilden är skärpan mycket bra redan på f/1,2, och nedbländad ökar såklart skärpan både i mitten och ut mot kanterna för att runt f/4- f/5,6 leverera som bäst resultat över hela bilden. Men det är inte bara skärpan som imponerar, utan även oskärpan. Jag syftar alltså på oskärpan i bakgrunden. Jag lyckades inte hitta ens en gnutta lateral kromatisk aberration i någon av de hundratals bilderna jag tog med denna optik. Det är inte 100% fritt från axial KA i områden utanför fokus på f/1,2, men det är mindre än hos tidigare versioner och inget som märks förrän man granskar med "lupp och förstoringsglas".

  Objektivet känns mycket välbyggt med bra känsla i fokus- och bländarring. Det är även vädertätat för att klara professionell användning. Fokusringen är ej skiftbar för AF och MF som hos vissa andra XF-objektiv, utan det får man istället reglera från kameran.

  Autofokusfunktionen är inte lika tystgående som Fujis tystaste objektiv, och den som använder autofokus vid filmning kan uppleva ljudet som störande när det är tyst i omgivningen. Det är heller inte fritt från focus breathing.

  Läs hela testet och beställ här: Fujifilm Fujinon XF 56/1,2 R WR

  Fler bilder tagna med Fujinon XF 56mm F1,2 R WR hittar du här ->>

 • Partiell solförmörkelse

  Idag vankas en partiell solförmörkelse mellan kl 11:06 till 13:24!

  Om du befinner dig i Umeå med omnejd och vill ta del av solförmörkelsen på ett säkert sätt är du varmt välkommen att komma förbi vår butik på Gräddvägen 5, Umeå och hämta ett par kostnadsfria solförmörkelseglasögon!

  Bilden är tagen idag 12:25 med Fujifilm GFX 100S + GF 250/4,0 LM OIS WR + GF 1.4X TC WR + Dörr NDx1000, 1/16000s, f/16 och ISO 100. Egentligen ska solen vara vit på bilden men justerar man vitbalansen lite så blir bilden mer tilltalande och mer som man föreställer sig solen.

  Solen är en stjärna och den sänder ut alla färger i sitt ljus, och det i stor mängd. Enligt Qi på BBC så finns det en liten topp kring turkos. Det gör att om man ska säga att solen är någon färg så är den turkos. Fast idag säger vetenskapen att den toppen ligger mer mot grönt, så vår sol är en grön stjärna. Enligt NASA, och de borde ha bäst koll, så är toppen kring blå-grönt och därför är solen blå-grön. Generellt är alla överens om att solen är vit även om någon färg peakar litegrann. Det tänker man normalt inte på. Alla ritar solen som gul på sina teckningar i lågstadiet och det blir ju också typ rätt då vi ser solen genom atmosfären. 

  Plats Start Maximum Täckt yta % Slut
  Kiruna 11:08 12:14 55,5 13:20
  Luleå 11:09 12:16 55,5 13:24
  Umeå 11:08 12:15 52,6 13:23
  Sundsvall 11:07 12:13 48,6 13:21
  Östersund 11:05 12:11 46,9 13:17
  Stockholm 11:08 12:15 46,2 13:23
  Norrköping 11:07 12:14 43,3 13:21
  Göteborg 11:06 12:10 37,7 13:15
  Malmö 11:07 12:12 36,0 13:18

 • Nyhet: Pentax HD D FA 100/2,8 Macro ED AW

  Nyhet

  Pentax öppnar upp en ny värld av kreativa möjligheter med sitt nya makroobjektiv.

  Linskonstruktionen består av 10 element i 8 grupper. Ett optiskt element av ED-glas med och två element av med ”Anomalous Dispersion glass” (AD) som kompenserar för olika aberrationer. Detta kombineras med den flerskiktade HD-coatingen, som minskar den genomsnittliga reflektansen i det synliga spektrumet till mindre än 50 procent jämfört med konventionella modeller, samt det innovativa fokuseringssystemet FREE (Fixed Rear Element Extension).

  Det nya 100mm-makrot har Pentax välkända dammtäta, väderbeständiga AW-konstruktion (All Weather) med sex tätningsdelar för bästa möjliga lufttäta prestanda. SP-coatingen (Super Protect) på det främre optiska elementet håller frontlinsen fri från damm och fläckar så att objektivet kan användas även i svåra väderförhållanden.

  Fokusringen har Pentax Quick-Shift Focus System som gör det möjligt för fotografen att snabbt växla fokusläge från auto till manuell efter att motivet har fångats i fokus av kamerans autofokussystem. Det enkla handgreppet ger ett smidigt, bekvämt byte av fokusläge under fotografering med manuell fokus och dramatiskt förbättrad funktion.

  Förutom den svarta standardmodellen kommer objektivet även i en specialutgåva i silver – begränsad till 300 exemplar över hela världen.

  Läs mer och beställ här: Pentax HD D FA 100/2,8 Macro ED AW - Svart | Silverutgåvan

 • Drönarsöndag: Porjus, Norrbotten

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Philip Slotte.

  Philip: Här kommer en drönarbild, fotograferad över Porjus i Norrbotten.

  Godkänt spridningstillstånd från Lantmäteriet.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mavic 2 Pro.

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Löven Kimpa

  Veckans X-files är inskickad av David Nordlund.

  David: Här har vi Löven Kimpa, hon heter Kim och är besatt av Björklöven, så fort det kommer Löven på TV eller Radio så hoppar hon dit och lyssnar noga! Hennes kusin gillar tydligen Luleå, så nu måste vi hålla isär dom för att det inte ska bli bråk på släktträffarna! 

  Klicka för att se större bild >>

  Bilden är tagen med Sony A7R IVTamron AF 28-75/2,8 Di III VXD G2

  David finns på Instagram som @thecattographer

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Nyhet: NanLite FS-60B

  Nyhet

  En kraftfull LED-belysning för nya kreatörer!

  FS-60B är enligt NanLite en studiolampa för nybörjare som bestämt sig för att uträtta något inom både foto och video. Det är en kompakt LED med variabel färgtemperatur (bi-color) som ger mycket värde för pengarna.

  Ljussätt dina livestreams, videoinspelningar och fotosessioner med denna smidiga armatur som väger endast 0,87 kg. Den kompakta, kraftfulla och mångsidiga ljuslösningen har en 45° reflektor och matar ut 6228 lumen. Den ger upp till 13 360 LUX med 5600K dagsljusbalanserat ljus vid 1 meters avstånd. Dessutom har den ett CCT-spann på 2700-6500K, med ett högsta CRI/TLCI på 96/97, vilket säkerställer en avancerad och exakt färgåtergivning. Den variabla färgtemperaturen (bi-color) ger ställbar temperatur mot både varmare och svalare dagsljusnyanser, samtidigt som hudtonerna blir behagliga.

  FS-60B har 12 inbyggda anpassningsbara effekter och kommer tillsammans med en Bowens-adapter för att fästa andra tillgängliga ljusmodifierare. Den här LED-lampan är redo att användas världen över med sin 100-240 VAC strömförsörjning. Bara att plugga in och du kan sätta i gång.

  Utmärkande egenskaper:

  • Perfekt studio-LED för foto och video
  • Använder Forza Mini Mount eller Bowens monteringsadapter
  • Exakt färgprestanda liknande den som återfinns i avancerade Nanlite-armaturer
  • Tillverkad för nybörjade såväl som avancerade användare
  • Får plats i mindre fotostudios och utrymmen
  • Konstant effektinställning som upprätthåller en konstant styrka över hela CCT-spannet
  • Vikt: Ca 0,87 kg

  Läs mer och beställ här: NanLite FS-60B Bi-Color LED-belysning

 • Vinn en portfolio review med Richard Walch

  Ta chansen att få en personlig guidning av Richard Walch på Göteborgs Fotodag!

  I samband med Göteborgs Fotodag kommer Canonambassadören Richard Walch att vara på plats. Richard har länge arbetat med att fotografera actionsport och är känd för sin kontroll över både ljussättning och komposition. Han har vunnit flertalet tävlingar och utmärkelser för sina bildprojekt och arbetat med kunder som Audi och Red Bull.

  Richard är en engagerad och varm person med stor kunskap, missa inte tillfället att vinna en Portfolio Review med personlig guidning just för dig.

   

  Så här gör du för att delta i tävlingen

  Skicka in bilder som representerar din fotografering i formuläret nedan senast fredag 21 oktober kl 18.00.

  • Du kan tävla med högst fem bilder
  • Bilderna måste vara minst 2000 pixlar breda.
  • Du måste vara på plats på Göteborgs Fotodag för portfolio review
  • Du måste kunna visa dina bilder för Richard genom exempelvis utskrifter, på en dator eller padda
  • Vi kommer att kontakta vinnarna på telefon
  • Om någon lämnar återbud kan vi utse ny vinnare – ta med dina bilder och var beredd på att bli kontaktad under dagen

  Klicka här för att komma till tävlingsformuläret: Kamera&Bild Portfolio Review

  Lycka till!

 • Fotohistoria: Mometta II

  Ungerska kameror är inte vanliga. Idag ska vi titta på en Mometta II från 1957 som tillverkades av MOM, Magyar Optikai Művek vilket betyder Ungerns Optiska Verkstad.

  MOM, Magyar Optikai Művek, en ungersk kameratillverkare grundades 1876 i Budapest och las ner 1990. Jag börjar med att krydda med lite onödigt vetande om Budapest. Det är en mycket vacker stad och det är relativt billigt att bo och äta där. Jag har varit där ett pat gånger, du kan se bilder här från 2010 >>, och här från 2012 >>. Budapest uttalas "Buddapesht", [budɒpɛʃt]). Staden består av stadshalvorna Buda och Pest, väster respektive öster om floden Donau. 1873 slogs Buda, Pest och Óbuda samman till en enda stad. Innan dess var de tre skilda städer.

  MOM tillverkade "Fotobox" som var en lådkamera av metall samt en typ Leica-kopia som hette "Momikon" som i senare versioner fick namnet Mometta. Momikon (1954), Mometta (1955) and Mometta II (1958) är mätsökarkameror, precis som den tidens Leica, men de har fasta objektiv av Tessar-typ, Ymmar 3,5/50mm. Optiken konstruerades av Imre Újvári. Jag har inte provat den själv men enligt sägen ska den ge okej resultat om man bländar ner den och vid full öppning så ska den ge en rejäl virvelbokeh.

  De har slutare som klarar 1/500s - 1/25s och tar bilder i 24x32mm format. Nej, jag skrev inte fel. Normal bildyta är 24x36mm men dessa kameror ger en bildyta som är 4mm mindre bred än gängse standard. Det gav 40 bilder på en vanlig 36 bilders filmrulle. Måste varit besvärligt att köra positiv film, dvs diabilder, undrar om det fanns diaramar för den storleken.

  Senare så kom Mometta III (1957) and Mometta Junior (1958) sm hade utbytbara objektiv med M42-gänga- Lite ovanligt då mätsökarkameror i stort sett alltid har M39 gänga. Mometta Junior saknar mätsökare. Dessa modeller slutade tillverkas 1962.

  MOM tillverkade många andra produkter som t ex radio, klockor, skrivmaskiner, teleskop, kompass och fiskerullar. Verksamheten upphörde 1990 och alla byggnader är rivna, men delar av företaget har lett till egna verksamheter varav vissa bär MOM-namnet.

  Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Köp nu, betala om 60 dagar!

  Tillsammans med vår samarbetspartner Svea Webpay erbjuder vi nu dig som privatkund att handla och betala inom 60 dagar.

  Nu kan vi med glädje meddela dig som privatkund hos oss att fram till den 25/11 kan du välja i kassan att betala när det passar dig inom 60 dagar.

  • Erbjudandet gäller konsumentköp
  • Upp till 60 dagars kredittid
  • Uppläggningsavgift: 0 kr
  • Administrationsavgift: 39 kr
  • Ränta: 0 %

 • Live - Fotografera vinterlandskap och norrsken

  Landskapsfotograf Solli Kanani berättar hur du bäst förbereder dig inför din vinterfotograferingsresa!

  Har du någonsin undrat hur man fotograferar norrsken? Vilken utrustning behöver du när temperaturen kan vara så kall som -31 C? Eller kanske du inte är säker på hur du ska välja rätt tid att resa för att fånga det perfekta vinterlandskapet?

  På onsdag den 26/10 kl 19:00 kommer landskapsfotografen Solli Kanani att berätta hur du bäst förbereder dig för din vinterfotograferingsresa och dela med sig av sina bästa tips från sina upplevelser efter att ha rest till Lofoten, Island och Lappland.

  Obs. Webbinariet kommer att hållas på engelska.

  I det här webbinariet kommer Solli att ta upp:

  • Hur du planerar din vinterfotoresa
  • Vad man ska ta med, inklusive utrustning och kläder
  • Hur du komponerar din bild när du är på plats
  • Hur man fångar norrskenet
  • Hur du redigerar ditt vinterlandskapsfoto

  Anmäl dig till webbinariet här: Registration

  Om Solli

  Solli Kanani är en professionell fotograf baserad i Paris. När hon inte reser jorden runt för att hitta inspiration jobbar Solli för olika varumärken för mat och köksmaskiner samt restauranger och hotell, och fotograferar tallrikar med Michelin-stjärnor och prisbelönta kockar. Hon nominerades till den prestigefyllda Pink Lady Food Photographer år 2020 och 2021 och har varit finalist i Chefs World Summit matfotograferingstävling.

  Solli är en Nikon-partner, en ambassadör för Calibrite och en BenQ AQCOLOR-expert. Du kan följa henne på Instagram eller kolla in hennes hemsida.

 • Göteborgs Fotodag - Richard Walch

  Lär dig om förberedelserna inför att fotografera actionsport.

  Den 22 oktober är det dags för Göteborgs Fotodag 2022! Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och vill du gå på spännande  och lärorika föreläsningar har du just nu chansen att ta del av det förmånliga erbjudandet gå 2, betala för 1! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Göteborgs Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!

  Canon-ambassadören Richard Walch har länge arbetat med att fotografera actionsport, något som många gånger kräver stora förberedelser. Richard är känd för sin kontroll över både ljussättning och komposition, har vunnit flertalet tävlingar och utmärkelser för sina bildprojekt och arbetat med stora varumärken som Audi och Red Bull.

  Under sin föreläsning kommer han att ge oss en unik inblick bakom kulisserna och hur han gör för att ta sina bilder, något som han själv beskriver som att han kliver in i ett hundraprocentigt fotoläge, när han är på en fotoplats.

  (Obs: Föredraget är på engelska)

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i Göteborg

  Varmt välkommen!

 • Test: Laowa 12-24 mm f/5,6 C-Dreamer

  Test

  Vi har testat Laowas nya ultravidvinkelzoom, men är den så drömsk som namnet antyder?

  En raktecknande ultravidvinkelzoom som denna är perfekt för t ex landskapsbilder, arkitektur- och interiörfotografering. Eftersom man i regel bländar ner runt f/11-f/16 till den sortens motiv för att få ett så stort skärpedjup som möjligt så har den relativt låga ljusstyrkan mindre betydelse.

  Mats: Precis som Laowas övriga objektiv får man en extremt hög kvalitetskänsla och en underbar känsla i fokusringen. Bländarringen går med lämpligt motstånd och med klick-steg. Objektivet är gediget byggd av metall, men det är inte vädertätat.

  Skärpan är mycket bra till stor del av bilden redan på f/5,6. För bästa kant- och hörnskärpa behöver man blända ner runt f/8-f/11, vilket jag personligen inte ser som något problem eftersom detta är objektiv framförallt riktar sig till landskaps- och arkitekturfotografer som är ute efter stort skärpedjup och raka linjer. Den kanske mest anmärkningsvärda egenskapen är den låga distorsionen, vilket är perfekt för bland annat arkitekturfoto. Kromatisk aberration går att hitta om man går in för att leta med lykta och lupp, det är alltså försumbart.

  Motljusegenskaperna får av mig både ris och ros. Ros är endast för att jag fullkomligen älskar den 10-strålande stjärneffekten som uppstår när man riktar kameran mot starka ljuskällor som solen, och ris blir det för att det kan vara svårt att inte få en massa reflexer och spökbilder.

  Samtliga bilder tagna med en Sony A7R IV  men objektivet finns även att köpa till Canon RF-fattning och Nikon Z-fattning.

  Läs hela testet här: Laowa 12-24 mm f/5,6 C-Dreamer

  Här hittar du fler bilder tagna med Laowa 12-24mm f/5,6 C-Dreamer ->>

 • Göteborgs Fotodag - John Hellström

  John föreläser om vikten av att se rätt färger när du bildbehandlar.

  Den 22 oktober är det dags för Göteborgs Fotodag 2022! Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och vill du gå på spännande  och lärorika föreläsningar har du just nu chansen att ta del av det förmånliga erbjudandet gå 2, betala för 1! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Göteborgs Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!

  John Hellström fokuserar på utveckling och förbättring inom idrott och foto. Han är kapten för Svenska Landslaget i Fotografi, var domare under printfinalen i Svenska Mästerskapen i Fotografi 2021 och har också doktorerat med forskning inom Expert performance.

  Under sin föreläsning kommer John att förklara vikten av att se rätt färg i sin bildbehandling, och hur han arbetar med detta i sitt arbetsflöde.

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i Göteborg

  Varmt välkommen!

 • Drönarsöndag: Centercourten

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Klas Sjöberg.

  Klas: ”Centercourten" Lycksele. Spela tennis i "skogen" tillhör en av de exotiska saker man kan ägna sig åt i Västerbottens inland. 

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mavic 2 Pro.

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Stor katt

  Veckans X-files är inskickad av Vilgot Dietrichson.

  Klicka för att se större bild >>

  Bilden är tagen med Panasonic Lumix DMC-FZ300

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Göteborgs Fotodag - Niclas Ahlberg

  Niclas kommer att föreläsa om hur du fotograferar fåglar i sin rätta miljö.

  Den 22 oktober är det dags för Göteborgs Fotodag 2022! Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och vill du gå på spännande  och lärorika föreläsningar har du just nu chansen att ta del av det förmånliga erbjudandet gå 2, betala för 1! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Göteborgs Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!

  Niclas Ahlberg är naturfotograf med primärt fokus på fåglar. Han blev invald i föreningen Naturfotograferna och har placerat sig långt fram i flera internationella fototävlingar de senaste åren. 2020 gav han ut sin första bok ”Ljusets avsked och återkomst”. Mesta tiden bakom kameran spenderas på östra Gotland där han bor stora delar av året.

  I sitt bildskapande utgår Niclas oftast från ljuset. En bra bild ska enligt honom visa fågeln och djuret i sin rätta miljö i ett fint intressant ljus, något han berättar mer om under sin föreläsning.

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i Göteborg

  Varmt välkommen!

 • Nyhet: Sony ZV-1F

  Nyhet

  Din första vloggkamera!

  Sony ZV-1F är gjord för att vara din första vloggingkamera. Från sociala medier till YouTube kan du enkelt förhöja vloggingkvaliteten med fantastisk bild- och ljudkvalitet. Inspelningskvalitet i 4K och slowmotion i Full HD-upplösning (upp till fyra gånger långsammare) med ett skarpt 20 mm-vidvinkelobjektiv och profilbilder (filter) skapar du en mer fängslande upplevelse i dina videofilmer. Kameran justerar automatiskt ljusstyrkan så att ditt ansikte är korrekt exponerat även när ljusstyrkan ändras, som när du är bakbelyst eller när du går in i ett rum.

  ZV-1F är del av programmet Road to Zero på Sony, en miljöplan där de strävar efter att uppnå noll miljöavtryck under produkters hela livscykel. Kameran har därför delvis byggts i återvunnen plast, förpackningen innehåller mindre plast och fibrerna i vindskyddet är tillverkade av återvunnen polyester.

  Utmärkande egenskaper:

  • 20mm brännvidd
  • Hög videokvalitet
  • Avancerad autofokus
  • Anpassad för vloggning
  • Kan användas som webbkamera

  Förväntat leveransdatum för Sony ZV-1F är redan i slutet av oktober.

  Just nu har vi en förbokningskampanj på nya Sony ZV-1F där du även får ett fjärrhandtag värde 2690:- på köpet!

  Läs mer och beställ här: Sony ZV-1F

 • Fotohistoria: Packtick

  Detta är en väldigt sällsynt svensk kamera från Hugo Svensson & Co kring 1910. Kan vara tillverkad i Sverige, men det finns också en möjlighet att den är tillverkad annanstans men stämplad med deras logo.

  Ingenjör John Hugo Svensson grundade 1890 tillsammans med Carl Georg Dahlgren C.G. Dahlgren & Co. De tillverkade olika typer av mekanik. Enligt sägen så var Hugo den som uppfann och konstruerade medan Georg skötte försäljningen. De låg nära F.W. Hasselblad & Co och fick in en del kamerareparationer från dem. Det var detta som gjorde att C.G. Dahlgren & Co gled in mot kameratillverkning. 

  De började med att kopiera existerande kamerakonstruktioner, men Hugo gjorde förbättringar och det blev även helt egna konstruktioner. Dessa marknadsfördes av Hasselblad. 1896 dog Georg och Hugo köpte ut änkan ur företaget. Hugo tog in lillebror Yngve till företaget och bytte namn till Hugo Svensson & Co.

  Redan 1902 hade Hugo Svensson & Co en egen katalog och de sålde själva sina kameror. Där fanns även tips och trix. Första katalogen var på 20 sidor och det erbjöds fyra kameramodeller: Svenska Express, Simil Express, Svea och Stella. De fanns i olika paketlösningar och vissa fanns även i stereoutförande. 

  Hugo Svensson & Co Packtick använder Lopa-plattor för bladfilm. Den ger 6x9cm negativ. Slutaren är av mycket enkel typ och har två val: "M" och "T". Bländaren går från f/11 - f/32.

  Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Göteborgs Fotodag - Jessica Wikström

  Jessica delar med sig av sina bästa knep för att du ska ta dina porträttfoton till nya nivåer.

  Den 22 oktober är det dags för Göteborgs Fotodag 2022! Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och vill du gå på spännande  och lärorika föreläsningar har du just nu chansen att ta del av det förmånliga erbjudandet gå 2, betala för 1! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Göteborgs Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!

  Jessica Wikström är en prisbelönt porträttfotograf och ambassadör för Fujifilm baserad i Stockholm, specialiserad inom kreativa och cinematiska porträtt, med klienter över hela världen. Jessica arbetar ofta med en ljuskälla för att plocka fram både dramatik och djupa skuggor i sina bilder – något som kännetecknar hennes bildspråk.

  Med kamera från Fujifilm, blixt från Profoto och direktfångst med Capture One visar Jessica sina bästa knep på hur man kan fånga snygga och dramatiska porträtt.

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i Göteborg

  Varmt välkommen!

 • Göteborgs Fotodag - Hans Strand

  Häng med när Hans berättar om hur man fångar landskapets former.

  Missa inte Göteborgs Fotodag 2022! Här möter du några av de mest välkända fotograferna, får se den senaste fototekniken och ta del av mässerbjudanden. Göteborgs Fotodag är en unik mötesplats för dig som älskar bild!

  Hans Strand är specialiserad på landskapsfotografering. Tack vare sina vackra landskapsbilder har Hans fått ett namn om sig som naturfotograf även långt utanför Sveriges gränser – vilket utmärkelsen Hasselblad Master Award 2008 är ett gott bevis på. Hans olika bokprojekt styr motivområdena för hans fotografi och just nu är det Island som får besök av Hans och hans kamera. Vid sidan av sina bokprojekt och bildbyråfotograferande så säljer han även sina bilder som konst på gallerier världen över. Hans var från början specialiserad på vilda naturlandskap och har med detta rest över hela vår jord.

  De senaste åren har han dock vänt kameran även mot landskap formade av människan. Något som han till slut har ansett som oundvikligt, då människan nu har blivit den största skapande och förstörande kraften på vår planet. Programmet är ett retrospektiv över hela hans professionella karriär från 1990 till idag.

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i Göteborg

  Varmt välkommen!

 • Test: Tamron 50-400/4,5-6,3 Di III VC VXD

  Test

  Vi testat vad Tamrons nya supertelezoom går för!

  Detta är en supertelezoom från Tamron för Sonys spegelfria fullformatskameror med E-fattning. Fungerar även utmärkt på en Sonykamera med APS-C sensor som då motsvarar en telezoom på 75-600mm.

  Mats: På brännvidder från 50mm och upp till ca 200 är skärpan mycket bra från kant till kant redan på full öppning. På längre brännvidder faller skärpan en aning över hela bilden. Självklart är en kompakt 8x-telezoom som denna en kompromiss på ett eller flera plan, men jag tycker Tamron prioriterat på rätt områden. En egenskap som också imponerade på mig var den extremt korta närgränsen och höga förstoringen på 50mm som ger en avbildningsskala på 1:2.

  Kromatiskt aberration och vinjettering går att hitta om man letar noga, men generellt tycker jag de håller sig på låga nivåer. Objektivets bokeh får godkänt betyg på längre brännvidder och på största bländaröppning.

  Läs mer och beställ här: Tamron 50-400/4,5-6,3 Di III VC VXD, för Sony E-fattning (fullformat)

  Fler bilder tagna med Tamron 50-400mm F/4,5-6,3 Di III VC VXD hittar du här ->>

 • Göteborgs Fotodag 2022

  Sveriges Fotodagar rullar vidare mot Göteborg!

  Under Göteborgs Fotodag hittar du den senaste fototekniken, möter tillverkarna som låter dig testa nya kameror, objektiv och andra tillbehör som stativ och väskor. Är du på gång att skaffa dig en ny utrustning, då har du här chansen att prata direkt med experterna – för att hitta just det som passar dig! Och framför allt: vad som känns bäst just i din hand!

  Du har också möjlighet att ta del av exklusiva mässerbjudanden hos oss under dagen.

  Du som inte har möjlighet att fysiskt besöka mässan kan se den livestreamad här: Kamera&Bild Göteborgs Fotodag LIVE

  Under Fotodagens inspirerande föredrag får du möjlighet att själv utvecklas som fotograf. De välkända fotograferna delar med sig av sina kunskaper och bjuder på sina idéer. Under Fotodagen möter du proffs inom en mängd olika genrer, som alla ger dig tipsen för hur du kan bli en bättre fotograf! Du lyssnar till deras föredrag för att höra mer om tankarna bakom bildskapandet, och du möter dem även personligen för att kunna ställa just dina frågor – om motiven, utrustningen och vägen fram till den perfekta bilden.

  Program

  09.00  Fotodagen öppnar
  09.30 Niclas Ahlberg
  10.45  Richard Walch [engelska]
  12.00  John Hellström
  12.45  Lunchpaus
  14.00  Paneldiskussion
  15:00  Jessica Wikström
  16.15  Hans Strand
  17.00  Fotodagen avslutas

  Vi  kommer även att ha en paneldiskussion där några av Sveriges mest meriterade fotografer diskuterar aktuella ämnen inom fotografin utifrån sina egna erfarenheter och sitt bildskapande. Under diskussionen som leds av moderator Calle Rosenqvist från Kamera & Bild kommer det även finnas möjlighet för dig i publiken att ställa frågor.

  Nytt för i år är att alla seminarier, vimmel från mässgolvet samt exklusiva och spännande intervjuer kommer att livesändas för att ni som inte har möjlighet att närvara fysiskt, skall få ut så mycket som möjligt av dagen – fast hemifrån.

  Mässdelen är kostnadsfri att delta i.

  Köp biljett till föreläsningarna här - just nu - gå två och betala för en, 395:- 

  Dag och tid: 22 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Chalmers, Chalmersplatsen 1 i Göteborg

  Varmt välkommen!

   

 • Drönarsöndag: Lake Bled

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Olwan Eriksson.

  Olwan: Ibland känns det dumt att vissa bilder bara ligger på datorn och samlar damm.

  Denna bild är tagen i Slovenien vid Lake Bled under en europaresa. Vem vet kanske någon annan som uppskattar den.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilden är tagen med DJI Mavic Air 2.

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Umeås Fotodag

  Här hittar du allt du behöver veta!

  Nu är dagen kommen! Sveriges Fotodagar drar igång med buller och bång på Nolia, Umeå. Mässdelen är helt kostnadsfri att delta i och kommer att erbjuda allt ifrån utställningar till unika erbjudanden, exklusiva för besökare. Mässan håller öppet mellan kl 9:00 till 17:00 och i samband med mässan kommer även vår butik på Gräddvägen 5 hålla öppet mellan kl 10:00 till 18:00. För dig som inte har möjlighet att närvara på mässan kan du delta via livesändning som du kan läsa om lite längre ner i inlägget.

  Du har även möjlighet att gå på fem lärorika och inspirerande föreläsningar av professionella fotografer till den förmånliga kostnaden av 395:-. Eftersom delad glädje är dubbel glädje så har du även möjlighet att köpa två biljetter till priset av en och ta med dig en kompis.

  Se alla unika mässerbjudanden här: Sveriges Fotodagar - Kampanjer

  Dag och tid: 8 oktober kl 9:00-17:00 Plats: Nolia, Signalvägen 3 i Umeå

  Restaurang Kummin har öppet i samband med mässan och de driver även ett café i utställningslokalen som serverar enklare fika under dagen.

  Program för dagen (klicka för att öppna)09.00  Fotodagen öppnar: Utställare på plats hela dagen
  09.30  Knut Koivisto: »Fotograferar live på scen«
  10.45  Lucia Griggi: »Avlägsna expeditioner« [engelska]
  12.00  Serkan Günes: »Landskap inifrån«
  12.45  Lunchpaus
  14.00  Paneldiskussion: Fotografiska samtal om bilder
  15.00  Danny Clifford: »Rock Stars Don’t Smile« [engelska]
  16.15  Johanna Lundberg: »Med fokus på sport« 
  17.00  Umeås Fotodag 2022 avslutas 


  Köp biljett till föreläsningarna här - gå två och betala för en, 395:-

  För dig som inte har möjlighet att delta på plats kommer du fortfarande att kunna ta del av föreläsningar och känslan i mässområdet via livesändning. Under dagen kommer du att förutom föreläsningar kunna ta del av bland annat intervjuer med utställarna på mässan. 

  Gå in på umeasfotodag.se för att följa livesändningen på lördag (sändningen börjar 09:30). 

  Nästa stopp för Sveriges Fotodagar är i Chalmers, Göteborg den 22 oktober vilket du kan läsa om och köpa föreläsningsbiljetter här: Göteborgs Fotodag 2022

  Varmt välkommen!

 • X-files: En fjäril utanför Bureå

  Veckans X-files är inskicka av Fredrik Blomberg.

  Fredrik: Bild på en fjäril utanför Bureå som ligger strax utanför Skellefteå en fantastisk sensommardag i augusti.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med Canon EOS RP + Canon RF 35/1,8 Macro IS STM. Bilden är inte beskuren.

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • Test: Fujifilm X-H2

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Fujifilms högupplösta nyhet!

  Mats: Fujifilm X-H2 är framtagen för professionella fotografer med höga krav på väderskydd och robust konstruktion. Kameran är givetvis vädertätad och har ett chassi av metall. Ergonomiskt ligger X-H2 mycket bättre till i handen än X-T-modellerna tack vare det större och mer välformade greppet, och man kommer åt alla knappar och reglage bättre med högerhandens tumme. Fuji har t ex flyttat på joysticken till ett lämpligare ställe, vilket ger mindre risk för kramp i tummen.

  Jag var först lite skeptisk ang brusnivåerna eftersom upplösning och pixeltäthet ökat ytterligare med 14MP mer än X-H2s och X-T4 (en pixeltäthet som faktiskt motsvarar över 90MP på en fullformatskamera). Men jag kan nu konstatera efter att ha jämfört ISO-bilder från X-H2 med X-T4 att den har förvånansvärt lågt brus även på höga ISO som t ex 6400. Mycket bra jobbat!

  I X-H2 finns upplösningar allt från FHD 1920 x 1080 till 4K / 60p och till och med 8K / 30p. Man kan även välja ett 4K HQ-läge upp till 30p som är översamplat från 8K. Standard 4K-läget fungerar upp till 60p. Videokvaliteten är mycket bra med relativt låga brusnivåer upp till ISO 3200, och ISO 6400 fungerar bra i vissa situationer lite beroende på motivets utseende och karaktär.

  Läs hela testet här: Fujifilm X-H2

  Fler bilder tagna med FujiFilm X-H2 hittar du här ->>

   

 • Följ med CyberPhotos produktspecialist ut i fält

  Så här kan det se ut en vanlig dag när Mats testar objektiv.

  Om du är nyfiken hur på hur Mats på CyberPhoto tänker och går tillväga när han testar objektiv, så får du gärna följa med på en tur.

  Ifall du undrar vad det är för konstigt objektiv som han använder i början av filmen så finns mer information om den optiken här: Laowa 24/14 2X Periprobe

   

 • Fotohistoria: Mentor Kamerafabrik Goltz & Breutmann

  Idag ska vi titta på en tysk kamera som lanserades 1907. Den heter kort och gott "Mentor". Den tillverkades av Goltz & Breutmann OHG Fabrik für photographische Apparate.

  Hugo Breutmann grundade företaget 1898 i Berlin. Försäljaren Frantz Goltz blev delägare 1899. Företaget fick namnet Goltz & Breutmann OHG Fabrik für photographische Apparate. Kameramärket hette Mentor och deras specialitet var fokalplanslutare. Franz Goltz ersattes senare av affärsmannen Gustav Adolf Heinrich. Företagsnamnet behölls. Heinrich drev på utvecklingen och även att företaget flyttades till Tysklands kamerastad Dresden.

  Under första världskriget så tillverkade företaget flygkameror och efter kriget så återupptogs tillverkningen av civila kameror. Företaget bytte namn 1921 till Mentor Kamerafabrik Goltz & Breutmann. 1929 hade de 180 anställda. Efter den allmänna ekonomiska krisen 1929 samt efter Heinrich död 1935 så började det gå utför för företaget. 1944 köpte Rudolf Großer företaget och startade om det med endast 15 anställda. Men i februari 1945 så brandbombades Dresden och fabriken totalförstördes.

  Mentor som företag överlevde ändå kriget och fortsatte sin verksamhet med att tillverka storformatskameror. I april 1972 så förstatligades företaget. Dresden hamnade ju bakom Sovjetunionens ockupation. De hade då 21 anställda. Namnet blev VEB Mentor Großformatkameras Dresden. 1980 så införlivades företaget i VEB Pentacon. 

  Som lite extra onödigt vetande kan jag berätta att dessa kameraföretag låg i Dresden: Balda, Certo, Eho-Altissa, Ernemann, Feinmess, Hüttig, ICA, Ihagee, Kochmann, Kerman, KW, Eugen Loeber, Ludwig, Mentor, Mimosa, Pentacon, Richter, Werner, Wünsche, Zeiss Ikon och Zeh.

  Mentor Kamerafabrik Goltz & Breutmann tillverkade följande modeller: 

  • Mentor
  • Mentor II
  • Mentor II Stereo
  • Mentor III
  • Mentor IV
  • Mentor Nachtreflex
  • Mentor Standard
  • Mentor Atelier-Reflex-Kamera
  • Mentor Compur-Reflex-Kamera
  • Klein-Mentor 9x9
  • Klein-Mentor Spiegelreflex 6x9
  • Mentor Dreivier
  • Mentorett
  • Mentor Klapp
  • Mentor Klapp-Reflex
  • Mentor Stereo-Reflex
  • Mentor Spiegel-Reflex-Kamera
  • Mentor Sport-Reflex-Kamera
  • Mentor Reflex
  • Mentor Reflex Deluxe
  • Mentor Werbe-Reflex (9x12)
  • Mentor Werbe-Reflex (13x18)
  • Mentor Studio Camera
  • Mentor Studio Reflex
  • Mentor Studio 13x18
  • Panorama I
  • Panorama II

   

  Du ser 4 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Bilderna används med tillåtelse av LP-foto. Klicka här för att komma till vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Fotograf Mats Alfredssons resa till Indien

  Läs om Mats intryck från Varanasi och New Delhi.

  Mats Alfredsson arbetade under 80-talet som journalist och pressfotograf och där föddes också drivkraften att fånga ögonblicket och människan. Under de senaste 13 åren har Mats varit djupt involverad i gatu-fotograferandets utveckling både Sverige och internationellt. Han har drivit workshops och arrangerat Street-fotoresor till städer som London, Berlin, Amsterdam, Lissabon och Chicago. Mats var en av upphovsmännen till de stora foto-promenaderna i Göteborg med över 200 deltagare. Den 17 september gav han sig iväg till Indien och delade generöst med sig av bilder och intryck på sin Facebooksida.

  Nedan kan du läsa ett par nerdyk i Mats resedagbok.

  20 september kl. 05:38
  Klockan ringer 04.30. Det är svart ute. En halvtimma senare sitter jag i en tuktuk på väg mot Ganges. Varje morgon genomförs religiösa ceremonier. Eld, vatten, bad och yoga i samband med solens uppgång. Pilgrimerna är redan där. Förmodligen gick de upp långt innan staden vaknade. Vid den här tiden på året är det högvatten. Vi är i slutet av monsunen. De imponerande avsnitten med trappor ner mot floden döljs av det bruna, snabbflytande vattnet. På väg hem mot frukosten möts vi av barn på väg till skolan. Motorcyklar med upp till fem personer. De uniformsklädda ungarna klämmer ihop sig. Pappa kör. En mamma håller en bebis tätt intill sig där färden snabbt fortsätter i sicksack förbi fordon, lösa hundar, kossor och gående. Ännu en dag börjar i Varanasi.

  MatsAlfressonIndien_blogg1.jpg

  21 september kl. 08:21
  ”Försiktigt, det kommer en kropp bakom dig…” Vänder mig snabbt och ser processionen. Fyra män bär en bår över axlarna. På den ligger en tydlig kropp insvept i de vackraste glänsande tyger. Jag vet att det är fel ögonblick att fotografera. Lagrar det istället i hjärnans minneskort. Förstår att jag befinner mig precis vid det berömda krematoriet vid Ganges i Varanasi. De bär båren upp i en smal gränd. Jag följer efter. Plötsligt ser jag den. Elden där de döda kremeras. Kraftfull. Får veta att den lågan har brunnit konstant i över 4500 år och har en direkt koppling till det själsliga tillståndet Nirvana. Eldas med ved. Jag befinner mig på en mycket speciell plats. Inser att tiden är utan betydelse.

  MatsAlfressonIndien_blogg4.jpg

  22 september kl. 13:16
  Mamman tar sin tre-åriga dotter i handen och kliver rakt ut i trafiken. Hon ska över på andra sidan. Gatan är dubbelriktad. Mer intensiv än något annat jag sett. Signalhornen används oavbrutet av bilar, motorcyklar och tuktuks. Inte en tyst sekund. Volymen är öronbedövande. Hastigheten är hög, det körs i sicksack, bromsas, gasas. Varje fordon i ständig rörelse. Jag ser mamman och barnet. Fordon framifrån och bakifrån. Allt i någon slags märklig symbios. En smidig rörelse, det är offensivt, men alla tar hänsyn till varann. Minsta lucka fylls blixtsnabbt igen. Mamman och barnet kommer över hur naturligt som helst. Sedan gör jag samma sak. Surrealistiskt, som att vara mitt i ett TV-spel. Indien, Varanasi.

  MatsAlfressonIndien_blogg7.jpg

  Läs resedagboken i sin helhet och se alla tillhörande bilder på Mats Facebooksida

  Vi vill även passa på att tipsa om en fotoresa Mats Alfredsson arrangerar tillsammans med Zoom Fotoresor i april nästa år som heter Streets of Lisbon vilket är en 4 dagar lång resa till Lissabons spännande gator och genuina atmosfär.

  Läs mer här: Streets of Lisbon

   

 • Nyhet: Nisi Filter Swift System

  Nyhet

  Ett nytt flexibelt filtersystem!

  Det nya filtersystemet är utformat för kontentkreatören i farten. Det är ett flexibelt system där användaren kan använda fyra olika filter samtidigt, vilket sedan kan ge upp till 15 olika effekter beroende på vad man vill åstadkomma.

  Den nya filterserien bygger på det befintliga variabla ND-filtret True Color med 1-5 steg, där man sedan trycker fast de övriga nya filtren på plats. Det går att kombinera upp till fyra filter samtidigt. Den nya filterserien består av tre nya filter; ett ND-filter med 4 steg, ett Black Mist 1/4 och ett UV IR CUT-filter, samt en adapter för att även kunna använda dessa utan det variabla ND-filtret.

  Dessa filter finns i storlekarna 67, 72, 77, 82 och 95mm och levereras både som separata filter samt i tre olika kit beroende på användarens preferenser: VND / Black Mist-kitVND-kit och VND Add On-kit.

  • Variable ND 1-5 Stops True Color Ger 1–5 steg längre slutartid. Filtret har NiSi:s populära True Color-teknik som eliminerar de färgskiftningar som kan förekomma i variabla filter. Filtret har en tunn design och kan användas med ett 16mm objektiv utan att orsaka vinjettering.
  Läs mer och beställ här: Nisi Variabelt gråfilter True Color (1-5 steg)

  ND 4 Stops Ökar slutartiden med 4 steg, och när det används tillsammans med Variable ND 1–5 steg får man ett 5–9 stegs variabelt ND-filter. Filtret har NiSi:s nya Multi Ti-coating som gör det mer motståndskraftigt mot repor och skyddar mot reflexer.
  Läs mer och beställ här: Nisi Filter Swift System ND16 (4 steg)

  Black Mist 1/4 ger extra dimension och karaktär åt dina bilder. Ljuskällor får en mjuk diffusion medan skuggorna behåller sin nyans och svärta. Sänker kontrasten, mjukar upp rynkor, jämnar ut fläckar och skapar en mjuk, pastelliknande ljuskvalitet.
  Läs mer och beställ här: Nisi Filter Swift System Black Mist 1/4

  UV IR CUT är utformat för att ge färgbalans åt kameror som inte har något IR-filter framför bildsensorn, som t.ex. BMPCC eller RED-kameror, när man fotograferar med ND-filter. Filtret stoppar både UV-strålning under 390nm och IR-strålning över 700nm.
  Läs mer och beställ här: Nisi Filter Swift System UV IR Cut

 • Ricoh Street Photo Walk

  Häng med på Photo Walk den 15 oktober i Stockholm!

  Vi bjuder nu in till Ricoh Street Photo Walk den 15 oktober i Stockholm och du har chansen att vara med på detta event via oss på CyberPhoto! Eventet leds av fotografen Antonio Pisani från Ricoh och Fredrik Fernlöf, svensk Ricoh-ambassadör och erkänt duktig fotograf samt personal från Focus Nordic som hanterar Ricoh i norden. Följ med på Stockholms gator med support av två mycket duktiga fotografer och få en start eller nystart på ditt gatufotograferande – helt kostnadsfritt.

  Du som vill ha inspiration för ditt fotograferande eller komma igång med gatufotografering får en unik chans att få det i en årstid som passar perfekt för det. Det är ett begränsat antal platser på denna Ricoh Street Photo Walk så anmäl dig nu- Det är kostnadsfritt att delta men vid förhinder vill vi att du avanmäler dig aktivt då det annars utgår en No Show-avgift på 499kr.

  Du behöver inte ha en Ricoh-kamera för att anmäla dig eller för att delta men alla anmälda får ett erbjudande om att köpa en kamera av oss på CyberPhoto till ett mycket bra pris.

  Alla deltagare bjuds på lunch under eventet.

  Plats: Hotel C, Vasaplan 4, Stockholm
  Tid: 11:00 – 15:00
  Lunch: 12:30
  Anmälan: via mail till photowalk@cyberphoto.se – först till kvarn gäller, begränsat antal platser

  Inför eventet:

  • Ta med din egen fotoutrustning
  • Klä dig för att vara utomhus
  • Vi äter på buffé så eventuella allergier reglerar man själv
  • Anmälan ska innehålla namn, mobilnr, e-post och din adress

  Se mer från Fredrik Fernlöf och Antonio Pisani

 • Test: Nikon Nikkor Z 400/4,5 VR S

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Nikons smidiga teleoptik till Z-fattningen!

  Mats: Objektivet känns rejält byggt samtidigt som det är förhållandevis lätt och kompakt. Det finns totalt 5 st L-Fn-knappar som kan tilldelas med upp till 21 st tillgängliga funktioner.

  Skärpan är mycket bra redan på största bländaröppning till stor del av bilden. Det blir bara marginellt skarpare på f/5,6 och märks i synnerhet närmast kanterna, så jag ser ingen större vits med att blända ner annat än för ökat skärpedjup eller längre slutartider.

  Den optiska bildstabiliseringen kompenserar för upp till 5,5 stegs längre slutartider, och med t ex ett Nikon Z9-hus upp till 6 steg i kombination med kamerans IBIS. Autofokus styrs av en stegmotor som ger en tyst och följsam fokusering för både stillbildstagning och filmning. Fokusbegränsning finns och är valbart från 6m till oändligt, utöver standardläget som går från närgränsen på 2,5m upp till oändligt.

  Läs mer och beställ här: Nikon Nikkor Z 400/4,5 VR S

  Fler bilder tagna med Nikon Nikkor Z 400/4,5 VR S finns här ->>

 • Drönarsöndag: Manchester United låg under

  Veckans Drönarsöndag är inskickad av Steve McGowan.

  Steve: Om inte Manchester United hade legat under med 4-0 efter 35 minuter så hade jag inte kommit ut för att ta bilden. Bilden är tagen vid Åh Stiftsgårds strand i Ljungskile, Uddevalla kommun. Jag var frustrerad med United så jag gick ut för att bilder och jag var glad att jag gjorde det.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen med en DJI Mini 3 Pro

  Skicka in din bild till Drönarsöndag och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen drönarbild som du skulle vilja visa upp här i Drönarsöndag så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken drönare som helst. Berätta gärna lite kort om bilden. Den måste vara på minst 1200 pixlar. Bifoga filen i mailet. Om motivet kräver spridningstillstånd så förutsätter vi att du har det. Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!

 • X-files: Det bara exploderade på himlen

  Veckans X-files är inskickad av Lars Flygare.

  Lars: Norrskens säsongen är på gång ordentligt, denna bild är från en kväll då det inte skulle vara norrsken, men fick rusa ut med kameran då det bara exploderade på himlen under en kort tid.

  Klicka här för större bild >>

  Bilden är tagen i Karungi i Tornedalen, Kamera Nikon D810 + Tamron 15-30 mm / f2.8.

  Se mer från Herr Flygare på Instagram: @lasseflygarephoto

  Skicka in din bild till X-files och "vinn" en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 
  Har du en egen bild du skulle vilja visa upp här i X-files så maila in den till blogg@cyberphoto.se. Den kan vara tagen med vilken kamera som helst. Berätta gärna lite kort om bilden och vilken kamera den är tagen med. Den måste vara på minst 1200 pixlar bred. Bifoga filen i mailet.Alla publicerade bilder premieras med en lyxig kamerarem från Italienska 4V Design. Värde 1100kr - 2000kr! 

  Många ser nog fram emot att få se just din bild!