Test

2022-10-17

Test: Laowa 12-24 mm f/5,6 C-Dreamer

Vi har testat Laowas nya ultravidvinkelzoom, men är den så drömsk som namnet antyder?

En raktecknande ultravidvinkelzoom som denna är perfekt för t ex landskapsbilder, arkitektur- och interiörfotografering. Eftersom man i regel bländar ner runt f/11-f/16 till den sortens motiv för att få ett så stort skärpedjup som möjligt så har den relativt låga ljusstyrkan mindre betydelse.

Mats: Precis som Laowas övriga objektiv får man en extremt hög kvalitetskänsla och en underbar känsla i fokusringen. Bländarringen går med lämpligt motstånd och med klick-steg. Objektivet är gediget byggd av metall, men det är inte vädertätat.

Skärpan är mycket bra till stor del av bilden redan på f/5,6. För bästa kant- och hörnskärpa behöver man blända ner runt f/8-f/11, vilket jag personligen inte ser som något problem eftersom detta är objektiv framförallt riktar sig till landskaps- och arkitekturfotografer som är ute efter stort skärpedjup och raka linjer. Den kanske mest anmärkningsvärda egenskapen är den låga distorsionen, vilket är perfekt för bland annat arkitekturfoto. Kromatisk aberration går att hitta om man går in för att leta med lykta och lupp, det är alltså försumbart.

Motljusegenskaperna får av mig både ris och ros. Ros är endast för att jag fullkomligen älskar den 10-strålande stjärneffekten som uppstår när man riktar kameran mot starka ljuskällor som solen, och ris blir det för att det kan vara svårt att inte få en massa reflexer och spökbilder.

Samtliga bilder tagna med en Sony A7R IV  men objektivet finns även att köpa till Canon RF-fattning och Nikon Z-fattning.

Läs hela testet här: Laowa 12-24 mm f/5,6 C-Dreamer

Här hittar du fler bilder tagna med Laowa 12-24mm f/5,6 C-Dreamer ->>