Test

2022-10-25

Test: Fujifilm Fujinon XF 56/1,2 R WR

Nu kan du läsa vårt test av Fujifilms uppgraderade version av XF 56/1,2.

Fujinon XF 56/1,2 R WR är en fast teleoptik som ger motsvarande brännvidd 85mm på fullformats kameror och som passar utmärkt för bland annat porträtt och andra motiv där man eftersträvar ett kort skärpedjup med underbar bokeh.

Mats: I centrum av bilden är skärpan mycket bra redan på f/1,2, och nedbländad ökar såklart skärpan både i mitten och ut mot kanterna för att runt f/4- f/5,6 leverera som bäst resultat över hela bilden. Men det är inte bara skärpan som imponerar, utan även oskärpan. Jag syftar alltså på oskärpan i bakgrunden. Jag lyckades inte hitta ens en gnutta lateral kromatisk aberration i någon av de hundratals bilderna jag tog med denna optik. Det är inte 100% fritt från axial KA i områden utanför fokus på f/1,2, men det är mindre än hos tidigare versioner och inget som märks förrän man granskar med "lupp och förstoringsglas".

Objektivet känns mycket välbyggt med bra känsla i fokus- och bländarring. Det är även vädertätat för att klara professionell användning. Fokusringen är ej skiftbar för AF och MF som hos vissa andra XF-objektiv, utan det får man istället reglera från kameran.

Autofokusfunktionen är inte lika tystgående som Fujis tystaste objektiv, och den som använder autofokus vid filmning kan uppleva ljudet som störande när det är tyst i omgivningen. Det är heller inte fritt från focus breathing.

Läs hela testet och beställ här: Fujifilm Fujinon XF 56/1,2 R WR

Fler bilder tagna med Fujinon XF 56mm F1,2 R WR hittar du här ->>