Fotohistoria: Svindyra Agfa Super Isolette

Här har vi en sällsynt och eftertraktad kamera. I mina ögon så var det ännu en hopfällbar kamera från 50-talet, en i mängden av massor av liknande kameror. Värd kanske 50kr i mina ögon. Detta anses vara den bästa hopfällbara analoga kameran som tillverkats och vill du ha en idag så får du räkna med att betala kring 10,000kr.

Agfa Super Isolette tillverkades från 1954 fram till 1960, vissa påstår från 1953 till 1958. Det är en hopfällbar mätsökar kamera med kopplad mätsökare. Kameran använder 120-film och negativformatet är 6x6 cm. Super Isolette var den enda kameran i denna serie som hade kopplad mätsökare. Isolette III hade en okopplad mätsökare och ala andra Isolette hade endast en genomsiktsökare, helt utan fokuseringshjälp.

Super Isolette har en högpresterande Solinar 75 mm f/3,5. Det var den bästa optiken av alla i Isolette-serien. Optiken hade 29,5mm filtergänga men kunde också ta 32mm slip-on filter. Slutaren var antingen en Synchro-Compur MX som satt i de tidigaste kamerorna eller en Synchro-Compur MXV som satt på kameror efter serienummer 7xxx. Båda dessa slutare kunde utlösa en blixt. 

Agfa Super Isolette såldes i USA som Super Speedex.

Ryssarna kopierade kameran och kallade den för KMZ Iskra.

Du ser 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Värdet idag ligger ofta från 5,000kr upp till 11,000kr. 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas