Fotohistoria: Photosniper

Photosniper är en rysk kamerautrustning som användes på slagfält men som senare fanns tillgänglig för vanliga fotografer. Jag ska gå in närmare på vad det är och även olika versioner, men kort kan man säga att det är ett kamerahus med teleobjektiv på ett axelstativ som levereras i en plåtväska.

Som jag nämnde i ingressen så var denna utrustning initiellt avsedd för militären. Den mest kända användaren var Nikita Kruschev. Om nu någon verkligen inte vet vem det är så googla. Han ryktas att vara den modernare Photosniperns fader. När Nikitas Photosniper FS2 behövde repareras så tog han den till KMZ, Krasnogorski Mekhanicheskii Zavod, Красногорский механический завод, men KMZ meddelade att den inte tillverkades längre, varpå Nikta påpekade att det var synd då det var en så pass användbar kamera. Detta tolkades som en befallning av ledningen och tillverkningen återupptogs, och en ny version såg dagens ljus. 

Som helt onödigt vetande så tillverkades de första Photosniper av GOI, Gosudarstvennyi opticheskii institut, ГОИ; Государственный оптический институт. Senare så tog KMZ över tillverkningen helt.

Vi ska gå igenom de olika versionerna som fanns:

Photosniper FS-2: Tillverkades 1943 - 1945 för militär användning. Använde en modifierad FED 1 

Photosniper FS-3: Använde en modifierad Zenit E som fick namnet Zenit ES (EC på kyrilliska)

Photosniper FS-12: Använde en modifierad Zenit 12 som fick namnet Zenit 12S (12C på kyrilliska).

Photosniper FS-12-2: Använde en modifierad Zenit 12XP som fick namnet Zenit 12XPS

Photosniper FS-122-2: Använde en modifierad Zenit 122 som fick namnet Zenit 122S

Det fanns också ett gäng prototyper som återfunnits i arkiven på KMZ:

 1. FS-3SMS
 2. FS-Zorki (sent 1970-tal); Kamerahuset har en extra genomsiktssökare som har ett vidare synfält. Man använde samma "sökarhål" men kunde koppla om mellan de olika sökarna.
 3. FS-4, (ca 1980) en uppdaterad FS-3 baserad på Zenit-16
 4. FS-4M, väldigt lik FS-4 men baserad på Zenit-19.
 5. FS-4M-2
 6. FS-5: En Photosniper som använde en modulär kamera som var en kopia av Rolleiflex SL2000F.
 7. FS-Zenit. En vertikalt orienterad kamera, påminde mycket om en filmkamera, som satt på ett pistolgrepp i stället fär an stock. 
 8. FS-5: Förvirrande nog så återanvände de denna beteckning för en helt annan kamera. Denna modell var bara en uppdaterad standardkamera.
 9. FS-12sds
 10. FS-12xps
 11. FS-14
 12. FS-122
 13. FS-122-2
 14. FS-122-3
 15. FS-122M
 16. FS-122 Souvenirny (Jubileumsmodell Moskva 850 år)
 17. FS-122kt
 18. FS-312kt
 19. FS-412
 20. FS-APO
 21. FS-NV
   

Zenit ES har en slutare som klarar 1/500s - 1/30s + B. Ljusmätaren sitter på prismats utsida och är av selen-typ så den den lär inte ha exponerat speciellt bra då den mäter infallande ljus men man fotograferar långt bort med stort tele.

Man utlöser kameran med avtryckaren i handtaget precis som ett gevär. Det kräver dock att du dragit fram filmen på kamerahuset först samt spänt upp bländarmekanismen på optiken. När du trycker av så går en pinne upp i kamerahusets botten som då utlöser kameran, en annan pinne trycker till en "balk" som i sin tur släpper loss bländaren som då bländar ner.

Fokuseringen sker med en ratt under optiken som i sin tur förflyttar optiken med kugghjul mot en "kuggbana". På bilderna ser du exakt hur det fungerar. Kameran levererades i en militärgrå metallväska samt med en Helios-44-2 58/2.

Du ser 13 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas