Bloggpost

2021-02-04

Fotohistoria: Voigtländer Bessamatic

1959 släpps Voigtländer Bessamatic och 1962 släpps Voigtländer Bessamatic Deluxe, vilket är den modell vi ska titta på närmare idag. Voigtländer tillhörde inte Zeiss Ikon förrän 1966 så denna är helt konstruerad av Voigtländer.

Bara för att förtydliga: Bessamatic Deluxe, hette officiellt bara Bessamatic men kallades inofficiellt för Bessamatic Deluxe. Det som skiljer mellan dessa modeller är att på Deluxe-modellen så speglas både tid och bländare in i sökaren. Deluxe-modellen är lätt att känna igen då den har ett "horn i pannan", det sticker ut en metallgrej ur prismat, det är den som speglar in informationen från objektivet. Deluxe-modellen hade också fått en liten ratt som du kan se vid frammtningsarmen, den ratten är för att nollställa räkneverket. Man tycker ju att det borde varit enklare att räkneverket nollställdes automatiskt som på de flesta andra kameror, men Zeiss har byggt så att räkneverket ställs in på det antal bilder som filmen har så visar räkneverket återstående bilder.

Voigtländer Bessamatic är en rejäl pjäs att släpa på, då bara huset väger hela 802 gram. Denna kamera har centralslutare och hara inte automatiskt återgående spegel. När du tagit bilden så blev det svart i sökaren. När du sedan drar fram filmen så dras spegeln ner igen och centralslutaren öppnas.

Kameran andas kvalitet och det mesta sitter bra till så den är tämligen lätt att använda. Slutaren är en Synchro-Compur som klarar 1/500s - 1s + B. Jag gillar verkligen att skärpedjupsskalan är aktiv. Två visare förskjuts när du ändrar bländartal. Tydligt och mekaniskt väldigt coolt. Precis samma som på Hasselblads C-objektiv. Sökaren var ljusstark för sin tid och fokuseringsskivan har snittbild. Något som den ärvt från sina samtida Contaflexkameror. Ljusmätaren är av selen-typ. Bessamatic är ett precisionsbygge med små delar och små toleranser, det gör den driftsäker och precis, men samtidigt så är den svår att reparera. Den är mycket driftsäkrare än en Contaflex.

1964 så släpps en helt ljusmätarlös bugetmodell som heter Bessamatic m. 1967 släpps Bessamatic CS som är en Bessamatic Deluxe med CdS ljusmätare. Den tillverkades fram till 1969.

Här ser du en lista över Voigtländer Bessamatic/Ultramatic DKL-mount objektiv:

 • Voigtländer Skoparex 35mm f3.4
 • Voigtländer Skopagon 40mm f2.0
 • Voigtländer Color-Skopar X 50mm f2.8 (Finns på bild här ovanför)
 • Voigtländer Color-Skopar 50mm f2.8
 • Voigtländer Color-Lanthar 50mm f2.8 (Såldes med Bessamatic m)
 • Voigtländer Septon 50mm f2.0 (Finns på bild här ovanför)
 • Voigtländer Dynarex 90mm f3.4
 • Voigtländer Dynarex 100mm f4.8
 • Voigtländer Super-Dynarex 135mm f4.0 (Finns på bild här ovanför)
 • Voigtländer Super-Dynarex 200mm f4.0
 • Voigtländer Super-Dynarex 350mm f5.6
 • Voigtländer Zoomar 36–82mm f2.8
   

Värdet på en sådan här kamera beror självklart vilket skick den är i men framförallt på vilket objektiv som följer med. En Bessamatic med 50/2,8 ligger mellan 600-3000kr. Hus med 50/2 ligger mellan 3000-6000kr. Hus med 40/2 ligger ofta kring 13000kr. 1963 så kostade Bessamtic Deluxe med Septon 50/2 $299 vilket i dagen läge skulle bli 28000kr.

Du ser 14 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas