Fotohistoria: Pentax PC35AF

Pentax PC35AF lanserades 1982 och är absolut värd en plats i fotohistorien. Den har en fin optik, en 35/2,8 med 5 linselement. Många andra kameror från denna tid hade 4 eller 3 linselement. Kameran väger 312 gram, den använder 2x AAA-batterier, den kan fokusera ner till 0,7m och slutaren klarar 1/430s - 1/8s.

Pentax PC35AF var en av de bästa kompaktkamerorna på sin tid. Det berodde främst på två saker, dels att optiken var en avancerad konstruktion med bra skärpa, men också att den hade ett bättre autofokussystem än många av sina konkurrenter. På den tiden så hade autofokuskamerorna oftast 3 stegs fokusering, dvs den ställde in skärpan på nära, mellan eller långt avstånd. Pentax PC35AF kunde ställa in avståndet steglöst så att uppmätt avstånd var det avstånd som optiken ställdes in på och inte bara till närmaste fasta läge.

Pentax PC35AF tillverkades från början i Japan men senare flyttades tillverkningen till Hong Kong. Den inbyggda blixten var en av de kraftigare och klarade 4m vid ISO 100. Kameran har en knapp för exponeringskompensation på +1,5 steg. I sökaren finns en skala med symboler som en nål indikerar det avstånd kameran ställer in skärpan på. Ska vi gå in på onödiga detaljer så var ljusmätaren av CdS-typ och klarade EV 6 - 17. När ljuset är för lågt så piper kameran för att varna att du måste slå på blixten, och detta pipande är egentligen det enda som är irriterande på denna kamera. Många av de som använder denna kamera i dagens läge modifierar den med hjälp av en avbitartång så att den blir tyst. De lyfter kåpan och klipper helt enkelt av kablarna till "högtalaren".

Det fanns en extern winder man kunde ansluta till kameran om man så önskade, det ser du på sista bilderna här ovanför. Kameran fanns också att köpa med datumbakstycke.

Värdet på en sådan här kamera varierar självklart med skicket men största variationen är i vilken färg den är. Vad jag vet så fanns det endast i dessa fem färger som vi har i vårt museum. En svart ligger idag på 300-900kr, röd, blå och silver på 600-1500kr och camo på 1500-3000kr. De svarta finns det massor av och har du tur så kan du hitta en sådan för några kronor på en loppis, men de andra versionerna är tämligen sällsynta.

Du ser 14 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kamerorna kommer från vårt museum.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas