Fotohistoria: Canon A-serien

Canon hade en mycket stor framgång med deras A-serie. Introducerad 1976 och de sålde bra redan från start.

P9210048.jpg

1976 startar Canons A-serie med Canon AE-1. Det var för den tiden en modern och lättanvänd systemkamera. Den hade FD-fattning. Canon AE-1 siktade in sig på den stora amatörfotograf-marknaden och lyckades fantastiskt bra. En lättanvänd kamera till ett överkomligt pris. Canon AE-1 hade bländarautomatik och helt manuell. Det fanns en winder som tillbehör. Canon AE-1 såldes i mer än 5 miljoner exemplar. Fanns i både svart och silver. 
 

P9210035.jpg

1977 lanserades nästa modell i A-serien och det var Canon AT-1, till det yttre väldigt lik AE-1 men saknade bländarautomatiken. Den var alltså helt manuell, men den var inte mekanisk och krävde därför ett batteri för att fungera. Den var något lägre prissatt än AE-1. Fanns endast i silver. 

 

P9210052.jpg

1978 lanseras Canon A-1 som verkligen tog marknaden med storm. Programautomatik, tidsautomatik, bländarautomatik, och helt manuell. Fanns endast i svart. Snygg. LED-siffror i sökaren. Winder eller motor fanns som tillbehör. Hypermodern för sin tid. Tillverkades fram till 1985. Man kan säga att den ersattes av Canon T90. 

 

P9210043.jpg

1979 lanserades Canon AV-1. Det var en kompaktare och billigare kamera som endast hade tidsautomatik. Den fyllde sin plats bra då vissa ändå föredrog tidsautomatik framför bländarautomatik. Flera konkurrenter hade också vid denna tidpunkt kompaktare och smidigare kameror än vad Canon tidigare kunnat erbjuda. Fanns i både svart och silver. 

 

P9210031.jpg

1981 lanserades en uppgraderad AE-1 med namnet Canon AE-1 Program. Som namnet antyder så är det en AE-1 som nu fått programautomatik tillsammans med med bländarautomatik och helt manuell. Fanns i både svart och silver. 

 

P9210039.jpg

Sista kameran i A-serien lanseras i mars 1982 och den hette Canon AL-1. Det är lite av en budgetmodell men med en hypermodern touch. Den har tidsautomatik och några få manuella exponeringstider. Men den har elektronisk fokusering vilket är helt nytt vid den här tidpunkten i fotohistorien. Fanns i både svart och silver. Canon T80 använde i stort sett samma teknologi men där styrde den en autofokusmotor som var inbyggd i objektivet. 

Du kan se 24 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas